«Αιτία πολέμου», όμως, φαίνεται πως αποτελεί για τους δικηγόρους η ενδεχόμενη κατάργηση των γραμματίων που εισπράττουν (προεισπράξεις) και τα οποία είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν για κάθε παράστασή τους σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Αναγνωρίζουν μεν ότι το μέτρο αυτό είναι προνόμιο των ελλήνων νομικών, αλλά ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης σημειώνει πως «αν καταργηθούν οι προεισπράξεις θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στα Ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, δεδομένου ότι το 12% από κάθε τέτοιο «παράβολο» καταλήγει εκεί, ενώ θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους».
«Περίπου 80 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου από την άμεση παρακράτηση φόρων στα γραμμάτια των δικηγόρων», συμπληρώνει ο κ. Τσουρούλης Εδώ και καιρό εξάλλου έχει αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα της ελάχιστης αμοιβής τους, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι τον τελικό λόγο για τον περιορισμό ή την άρση των απαγορεύσεων που προβλέπονται για τους συναδέλφους τους έχει, με βάση το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών.
Οσον αφορά το αγκάθι της άρσης των εδαφικών περιορισμών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ। Τσουρούλης επικαλείται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα διατηρώντας τέτοιους «γεωγραφικούς περιορισμούς» ενθαρρύνει κυρίως νέους δικηγόρους να πάνε και να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε νησιά.
www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου