ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΜΥΘΟΣ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

«Η προείσπραξη φέρνει έσοδα στο κράτος»
ΜΥΘΟΣ είναι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Τσουρούλης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης και μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τη θέση του αυτή αιτιολογεί επικαλούμενος τους περισσότερους από 40.000 δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμα σε όλη την Ελλάδα. Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν υπάρχει άλλος περιορισμός εκτός από την υποχρεωτική 18μηνη «άσκηση» μετά το πτυχίο τους σε οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο και τις εξετάσεις ώστε να οδηγηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

«Αιτία πολέμου», όμως, φαίνεται πως αποτελεί για τους δικηγόρους η ενδεχόμενη κατάργηση των γραμματίων που εισπράττουν (προεισπράξεις) και τα οποία είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν για κάθε παράστασή τους σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Αναγνωρίζουν μεν ότι το μέτρο αυτό είναι προνόμιο των ελλήνων νομικών, αλλά ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης σημειώνει πως «αν καταργηθούν οι προεισπράξεις θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στα Ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, δεδομένου ότι το 12% από κάθε τέτοιο «παράβολο» καταλήγει εκεί, ενώ θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους».

«Περίπου 80 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου από την άμεση παρακράτηση φόρων στα γραμμάτια των δικηγόρων», συμπληρώνει ο κ. Τσουρούλης Εδώ και καιρό εξάλλου έχει αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα της ελάχιστης αμοιβής τους, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι τον τελικό λόγο για τον περιορισμό ή την άρση των απαγορεύσεων που προβλέπονται για τους συναδέλφους τους έχει, με βάση το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών.

Οσον αφορά το αγκάθι της άρσης των εδαφικών περιορισμών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ। Τσουρούλης επικαλείται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα διατηρώντας τέτοιους «γεωγραφικούς περιορισμούς» ενθαρρύνει κυρίως νέους δικηγόρους να πάνε και να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε νησιά.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου