ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση ΕΤΑΑ/ΤΑΝ για πληρωμή δόσεων της ρύθμισης του Ν. 4321/15 που παραλείφθηκαν λόγω των capital controls

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  /  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Σας γνωρίζουμε ότι, για τους έχοντες υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν.4321/15 και έχουν παραλείψει δόση/δόσεις ρύθμισης του Ν.4321/15 λόγω των capital controls έως 31/7/2015, μπορούν να καταβάλλουν αυτή/αυτές μαζί με τη δόση του τρέχοντος μηνός και έως 31/8/2015, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ρύθμιση.
Από το μήνα Σεπτέμβρη του 2015 οι δόσεις της ρύθμισης θα καταβάλλονται με πάγια εντολή στην ΕΤΕ, όπως αναφέρεται και στη Πράξη ρύθμισης, δεδομένου ότι μπορεί πλέον να ανοιχτεί λογαριασμός, σύμφωνα με την εκδοθείσα ΥΑ (ΦΕΚ 1721/17-8-15,τ’Β) και η τήρηση της ρύθμισης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά. Επίσης με το άρθρο 20 του ν.4331/15 προβλέπεται το ακατάσχετο ποσού που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογ/σμούς (κατά δήλωση του οφειλέτη) που αφορά εξόφληση οφειλών προς ΦΚΑ.

Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση με δόσεις του Ν.4321/15 ή έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, μόνο για οφειλή έτους 2014 (ανεξάρτητα αν έχουν παραλάβει την Πράξη ρύθμισης), μπορούν να αποπληρώσουν το υπόλοιπο της οφειλής - ως εφάπαξ εξόφληση - έως 30/9/2015  (στους λογ/σμούς ΤΑΝ & ΤΕΑΔ, κωδ.αιτιολ.82).

Οι ρυθμίσεις του άνω νόμου (και των προηγούμενων νόμων), εφόσον η οφειλή δεν έχει εξοφληθεί εφάπαξ, θα ανακαθοριστούν με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται από το Ν.4336/15 μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων δύο μήνες από την ισχύ του νόμου αυτού, όπως προβλέπεται από τη διάταξη αυτή.
Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση μετά την έκδοση των εγκυκλίων.
ΑΘΗΝΑ, 24/8/2015
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΑ/ΤΑΝ

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Άμεσος στόχος των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με τον τομέα και την ειδικότητα τους. Η ενίσχυση τους θα αποφέρει και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι  δικαιούχοι της δράσης κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας ή θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι από 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση )
Στο πρόγραμμα θα εντάσσονται μεταξύ άλλων και οι δικηγόροι. 
Ειδικότερα οι επιλέξιμες καλυπτόμενες δαπάνες θα αφορούν σε α) επαγγελματικό εξοπλισμό, β) λειτουργικό κόστος ( ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια επαγγελματικού χώρου,δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), , γ) κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) , δ) αμοιβές τρίτων, ε) δαπάνες προβολής και δικτύωσης 
Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 50 εκατ. ευρώ, σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ενώ φορείς υλοποίησης είναι το  Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
α τρία προγράμματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προδημοσίευση προκήρυξης θα γίνει φέτος το Σεπτέμβριο, η προκήρυξη και οι υποβολές προτάσεων του Α' κύκλου από το Δεκέμβριος του 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016, οι εντάξεις του Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης τον Ιούνιος 2016 και η ολοκλήρωση των επενδύσεων πρέπει να γίνει σε 24 μήνες από την έναρξη.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών (ΛΕΔΕ) από 01-09-2015

Αριθμ. 61247 – ΦΕΚ B 1811 – 21.08.2015
Θέσπιση εισφοράς υπέρ του Λογαριασμού Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών (ΛΕΔΕ)
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ − ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 2 του Ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α ́ 208).
2. Το καταστατικό του εδρεύοντος στην Αθήνα, Αχαρνών 29, σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Λoγαριασμός Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών (ΛΕΔΕ)».
3. Την με αριθμ. Υ59/16−2−2015 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτριο Μάρδα» (Β ́ 256) όπως ισχύει.
4. Την με αριθμ. Υ56/16−2−2015 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου» (Β ́ 253).
5. Τo με αριθμ. πρωτ. 89/20−3−2015 έγγραφο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο οποίο διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της για τη θέσπιση εισφοράς υπέρ του εν λόγω σωματείου
6. Την από 9−1−2014 αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του φορέα, που διενεργήθηκε με βάση την με αριθμ. 250/9−11−2013 απόφαση του Δ.Σ. του Λ.Ε.Δ.Ε και 
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμούαποφασίζουμε:
Θεσπίζεται εισφορά υπέρ του σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ (ΛΕΔΕ)», την οποία θα προκαταβάλουν οι δικηγόροι – μέλη του που ανήκουν στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, πλην αυτών των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Σάμου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία.
Η εισφορά αυτή είναι πάγιο ποσό για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση δικηγόρου, ισόποσο με το προβλεπόμενο για το Ταμείο Προνοίας – Υγείας του ΕΤΑΑ ή Ταμείο Αλληλοβοήθειας ή Λογαριασμούς Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων (ΛΕΑΔ), όπως καθορίζονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Δικηγόρων.
Έναρξη ισχύος της απόφασης ορίζεται η 01−09−2015.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2015
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
http://www.odigostoupoliti.eu/

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 5ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015
Πληρωμή Δικαιούχων για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης ανακοινώνει, ότι σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, απέστειλε κατάσταση πληρωμής για 25.654 δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των διοριζομένων εποπτών, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κλπ., που αφορά στη διενέργεια του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.
Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι 5.090 δικαιούχοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση ΙΒΑΝ κατά την εκτέλεση της σχετικής ροής πληρωμής. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ακόμα παραληφθεί και επεξεργαστεί τα έντυπα από τις περιφέρειες Κοζάνης και Ρεθύμνης.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία της αίτησης σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://www1.gsis.gr/webtax/electionpay
Τέλος, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:
• Για την πληρωμή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση τραπεζικού λογαριασμού ( ΙΒΑΝ ), μέσω της προαναφερόμενης διεύθυνσης, από τον κάθε δικαιούχο (έφορο, δικαστικό αντιπρόσωπο, γραμματέα κλπ.).
• Η πρόσβαση στο σύστημα για τη συμπλήρωση του τραπεζικού λογαριασμού είναι εφικτή μόνο με την χρήση των προσωπικών κωδικών του TaxisNet.