ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΑΝΟΥ - ΤΣΑΚΥΡΑΚΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 25.2.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με αφορμή την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Αθηνών, κ. Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας του τελευταίου, το δικηγορικό σώμα δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωση του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία. Οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΩΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 25.2.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 (Σώμα Πραγματογνωμόνων – «Ασφαλιστικά δικαστήρια»)

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο θεσμό διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στο πλαίσιο επίλυσης των ασφαλιστικών διαφορών. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση των διαφορών με εναγόμενες   ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας σώματος πραγματογνωμόνων καθώς και  εξειδικευμένων ‘’Ασφαλιστικών Δικαστηρίων’’, αμφότερα με αδιευκρίνιστη σύνθεση και αρμοδιότητες.
Δια των πρωτοβουλιών αυτών επιχειρείται η παράκαμψη τη συνήθους δικαιοδοτικής διαδικασίας, και των εχεγγύων που αυτή παρέχει.
Η επίλυση ασφαλιστικών διαφορών δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μεθοδεύσεων που αντίκεινται στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας και στερούν τον φυσικό δικαστή από τους πολίτες (παθόντες). 
Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας τα μέρη υποστηρίζονται και εκπροσωπούνται από δικηγόρο και η τελική εκτίμηση, αξιολόγηση και επίλυση της διαφοράς γίνεται αποκλειστικά από το φυσικό δικαστή.

Οι επιχειρούμενες μεθοδεύσεις, στο μέτρο που υπονομεύουν τα δικαιώματα των διαδίκων και το Κράτος Δικαίου, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 25-2-2016

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

2.40 Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη 25.02.2016, αμέσως μετά τον συμβολικό αποκλεισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης  από τους δικηγόρους, επανεξέτασε το ζήτημα του Ασφαλιστικού και αποφάσισε ομόφωνα τη σύγκληση της Ολομέλειας  Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την Τετάρτη 02.03.2016 στις 3μμ.
 Η συνεδρίαση συνεχίζεται
3.30  ενημέρωση από τον διενεργήσαντα την αναλογιστική μελέτη του ΕΤΑΑ/ΤαΝ αναλογιστή κ. Ζιμπίδη 
Η συνεδρίαση συνεχίζεται
Αποχή έως 4-3-2016

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                          Αθήνα, 25/2/2016

Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως και την Παρασκευή 4/3/2016 για το ασφαλιστικό

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη, 25/2/2016, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Δικηγόρων έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ασφαλιστικό.
Η Σ.Ε αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα, καμία πρωτοβουλία από τη κυβέρνηση που να ικανοποιεί τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του αντι-ασφαλιστικού προσχεδίου και χορήγηση ποσοτικοποιημένων στοιχείων ώστε να εκκινήσει από μηδενική βάση ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς, αποφάσισε:
  • Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016,
  • Σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το θέμα του ασφαλιστικού, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Μήνυση για εξύβριση σε βάρος καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου από τη Β. Θάνου

Μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο του στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Η μήνυση της κ. Θάνου, που μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφορά ανάρτηση του καθηγητή, στην οποία σχολίαζε την επιστολή που απέστειλε η κ. Θάνου, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον μηνυόμενο καθηγητή, η μήνυση της κ. Θάνου αφορά τον χαρακτηρισμό «αφελής» καθώς και την κρίση του κ. Τσακυράκη πως «μιλά σαν πολιτικάντης», οι οποίοι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανώτατη δικαστής στην μήνυση, της ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου, αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία  μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».
Ο κ.Τσακυράκης με αφορμή την μήνυση της κ. Θάνου υποστηρίζει σε ανάρτηση του ότι η «Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση».
Αναφέρει επίσης πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην «Κατράμη κατά Ελλάδος», έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ» σημειώνει ο κ. Τσακυράκης, επισημαίνοντας ότι δεν το έκανε, διότι είναι «προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου».
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη ότι «η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά.
«Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» παρατηρεί ο κ. Τσακυράκης και σημειώνει πως μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνης της πειθαρχική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε δικαστή.
http://www.naftemporiki.gr/

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ
τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
κ. Βασίλειο Αλεξανδρή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας
Σέρρες , 23.02.2016
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε ,
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου (18.02.2016) , παρουσιάσατε στα γραφεία του Δ.Σ.Α. αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών , η οποία μελέτη εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος . Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη καταλήγει σε πορίσματα , τα οποία είναι τουλάχιστον συζητήσιμα από την πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος .
Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι Πρόεδροι – μέλη της Ολομέλειας αγνοούμε , όπως αντιλαμβάνεστε , το περιεχόμενο της αναλογιστικής μελέτης και πρέπει να ενημερωθούμε γι αυτή .
Επειδή τα μέλη μας δικαιολογημένα αγωνιούν να πληροφορηθούν τις θέσεις της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας σε σχέση με το ασφαλιστικό και την πορεία των κινητοποιήσεων .
Σας μεταφέρω κ. Πρόεδρε το αίτημα πολλών συναδέλφων , μελών της Ολομέλειας , όπως συγκαλέσετε αυτή , εντός του προσεχούς σαββατοκύριακου , προκειμένου να έχουμε σαφή πληροφόρηση για την αναλογιστική μελέτη και προκειμένου να συζητήσουμε για την πορεία της αποχής μας και για όλα τα εκκρεμή ζητήματα του αγώνα μας .
Με εκτίμηση ,
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών
Παναγιώτης Γ. Καρίπογλου

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                Αθήνα, 22/2/2016

Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. 
Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων. 
Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης.  Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.  Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων.  Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης. 
Οι δικηγορικοί σύλλογοι, απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους.  Εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων.
 Όσοι λοιπόν αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Ανακοίνωση της Προέδρου το Αρείου Πάγου σχετικά με την αποφυλάκιση των εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της "Χρυσής Αυγής", Γ. Ρουπακιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ




Αθήνα, 22-2-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά τον θόρυβο, ο οποίος έχει προκύψει, εξαιτίας της αποφυλάκισης του εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», Γ. Ρουπακιά, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι:
Κατά του εν λόγω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ. 187 παρ. 1-3 Π.Κ.) και μετά την απολογία του, στα πλαίσια διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 10/15-10­2013 ένταλμα του ανακριτή Αθηνών, του ν. 4022/2011.
Περαιτέρω, κατά του ιδίου ως άνω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τονΕισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Παύλου Φύσσα και μετά την απολογία του, στα πλαίσια της διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 15/21-9­2013 ένταλμα του ανακριτή Πειραιά. Σε εκτέλεση του τελευταίου αυτού εντάλματος, κρατήθηκε προσωρινά, μέχρι την 18-3-2015, οπότε συμπληρώθηκε ο μέγιστος προβλεπόυενος χρόνος προσωρινής κράτησης του 18υήνου και στη συνέχεια κρατήθηκε, σε εκτέλεση του προαναφερθέντος υπ" αριθμ. 10/2013 εντάλματος του ανακριτή Αθηνών. Με το υπ'αριθμ. 1448/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης, όσον αφορά το ένταλμα αυτό, για έξι ακόμη μήνες, δηλ. μέχρι 18-3-2016. Δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της προσωρινής κράτησης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δεν υπάρχει, διότι για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και κατά συνέπεια η προσωρινή κράτηση δεν δύναται να υπερβεί το ένα έτος (μέχρι 18-3-2016), ενώ ήδη είχε συμπληρωθεί, όπως προαναφέρθηκε, το Ιδμηνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.
Η μόνη δυνατότητα που είχε το Συμβούλιο Εφετών (και αυτό έπραξε) ήταν, με το υπ' αριθμ. 260/2016 Βούλευμα, να διατάξει όπως, μετά την συμπλήρωση του ως άνω ορίου της προσωρινής κράτησης (18 μήνες συν 12 μήνες, σύνολο 30 μήνες) επιβληθούν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι τουκατ' οίκον περιορισυοιι στην κατοικία του, υπό 24ωρη αστυνοιιικπ φύλαΕη, υε δυνατότητα εξόδου υόνο νια την ιιετάβασή του στο Δικαοτήριο, κατά τις ημέρες των δικασίμων, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και την απανόρευση εξόδου από τη Χώρα.
Η δίκη της «Χρυσής Αυγής» άρχισε να διεξάγεται στις 20 Απριλίου 2015. Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει, εξ αιτίας των μεγάλων δικών, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, με συνέπεια οι συνθέσεις κάθε δίκης να μην δύνανται να δικάζουν καθημερινά, όπως οι Δικαστές και Εισαγγελείς το επιθυμούν, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους.
Βεβαίως, μετά την έναρξη της αποχής των Δικηγόρων, έχει διακοπεί εκ του λόγου αυτού, ηπεραιτέρω συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι η Προεδρεύουσα Εφέτης απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτηση της (έλαβε αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016), με την οποία υπογράμμισε το κατεπείγον και τον κίνδυνοσυμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου και εζήτησε να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη, πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε ενώ, στη συνέχεια, όλες οι αιτήσεις των συνηνόοων που υποβλήθηκαν προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την χορήγηση σχετικής αδείας, σχετικά με την δίκη αυτή για τις δικάσιμους των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, απορρίφθηκαν.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο: α) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγήσουν άδεια στους δικηγόρους τόσο προς συνέχιση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και κάθε άλλης υπόθεσης, στην οποία δικάζονται προσωρινά κρατούμενοι ή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.
β) η Εκτελεστική Εξουσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξευρέσεως επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη παρομοίωνπεριπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Οι δικηγόροι ενημέρωσαν αντιπροσωπεία βουλευτών της ΝΔ

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής επίσκεψης αντιπροσωπεία βουλευτών της Ν.Δ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία βουλευτών της Ν.Δ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη, επισκέφθηκε σήμερα, τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή και μέλη του του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Τον κ. Γεωργιάδη συνόδευαν ο συντονιστής τομέων Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Αθάσιος Τζαβάρας.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για τις θέσεις του δικηγορικού σώματος το οποίο, σύσσωμο, όπως και το σύνολο των επιστημονικών φορέων, απορρίπτει ως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο το κυβερνητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ επεσήμαναν στους βουλευτές ότι το υπουργείο Εργασίας αρνείται να τους χορηγήσει ποσοτικοποιημένα στοιχεία (αναλογιστική μελέτη).

Για το λόγο αυτό, ο δικηγορικός κόσμος ζητεί την απόσυρση του σχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση με όλους τους κοινωνικούς φορείς.
http://www.protothema.gr/

ΕΤΑΑ: Παράταση προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών 2015 (ΤΝ και ΤΥΔΕ) έως 30-6-2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων(Ε.Τ.Α.Α), που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, έκανε δεκτή την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) Δ. Βερβεσού και αποφάσισε να παρατείνει έως την 30η Ιουνίου 2016, την προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015, χωρίς έννομες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες.
Η προθεσμία λήγει κανονικά στις 29 Φεβρουαρίου 2016..
Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αποφάσεις Συντονιστικής Επιτροπής για συνέχιση της αποχής έως και τις 29/2/2016 και αποκλεισμό-παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                      Aθήνα, 19/2/2016

Αποφάσεις Συντονιστικής Επιτροπής για συνέχιση της αποχής και αποκλεισμό-παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, την Παρασκευή, 19/2/2016, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου και χορήγηση συγκεκριμένων, ποσοτικοποιημένων στοιχείων προκειμένου να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, αποφάσισε:
  • Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, έως και την Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016.
  • Αποκλεισμό-παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, στις 11 π.μ
  • Νέα συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, την ίδια ημέρα, Πέμπτη, 25/2/2016, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                          Αθήνα, 18/2/2016

Παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών

Μια ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου των Νομικών που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος,  παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Αλεξανδρής, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδρής, η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σοβαρού, ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αφού το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των δικηγόρων αλλά και όλων των επιστημονικών φορέων να τους χορηγήσει συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία καθώς και την σχετική αναλογιστική μελέτη που οφείλει να συνοδεύει τις προτάσεις του. Η εμμονή της κυβέρνησης σ΄ ένα σχέδιο ασφαλιστικού, με δημευτικό-φορολογικό χαρακτήρα, είναι ξεκάθαρη και δεν μας αφορά.
 Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι η εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης από το δικηγορικό σώμα, έγινε με σκοπό να καταδειχθεί ότι οι Δικηγόροι επιθυμούν να συμβάλουν  ουσιαστικά, με θέσεις, συγκεκριμένα στοιχεία και ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη πρόταση στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Για αυτό, όπως είπε, την καταθέτουν έγκαιρα στον δημόσιο διάλογο.
Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών(ΕΤΑΑ/ΤΑΝ), που παρέθεσε εισαγωγικά ο κ. Αλεξανδρής, το κράτος οφείλει στο Τομέα Ασφάλισης Νομικών από την τριμερή χρηματοδότηση 379 εκ. ευρώ, ενώ εξαιτίας του PSI(κούρεμα ιδιωτικού χρέους),  το Ταμείo υπέστη απώλειες 537 εκ. ευρώ. Aνέφερε ακόμη,  ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα έσοδα του Tαμείου παρουσιάζουν σημαντική πτώση ενώ η εισπραξιμότητα εμφανίζει επίσης μεγάλη κάμψη και από 95% το 2010 έφτασε στο 59% το 2015. Τέλος , τα αποθεματικά του Τομέα Ασφάλισης Νομικών  ανέρχονται σήμερα στα 342 εκ. ευρώ.
Αναλύοντας τα βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης και συγκρίνοντας τα με το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, ο αναλογιστής, επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλ. Ζιμπίδης τόνισε πως «η πρόταση του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία» στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. «Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνει μόνιμη αλλά πρόσκαιρη λύση, μετατοπίζοντας απλά την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά 2-3 έτη», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πρόταση του υπουργείου, μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Ζιμπίδης, καθώς όπως υποστήριξε «δεν έχει αναλογιστική βάση, ούτε ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών».
Σύμφωνα με το προτεινόμενο, από την αναλογιστική μελέτη, σενάριο, το πιο θετικό για τον κλάδο ασφάλισης Νομικών αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται  με ακόμη καλύτερο τρόπο, με την εξίσωση εισφορών-παροχών μεταξύ «παλαιών»(προ της 1-1-1993) και «νέων» ασφαλισμένων. Το σενάριο αυτό, στο οποίο θα προβλέπεται και μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής, σε συνδυασμό με την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του κράτους για καταβολή της Εθνικής Σύνταξης (όπως θα γίνει για το σύνολο των Ταμείων στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης) θα εξασφάλιζε βιωσιμότητα για τα επόμενα 20 και πλέον έτη.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζιμπίδης, βασικά στοιχεία της πρότασης αυτής είναι η εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η ισότητα των μελών και η ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών.
Ακολουθεί ο πίνακας με τα σενάρια και τις προτάσεις της μελέτης:

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή προς τον Υπουργό Εργασίας για άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης καταβολής βοηθήματος στους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                      Αθήνα, 15/2/2016
Επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή προς τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο με αίτημα την άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης για την καταβολή βοηθήματος στους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως  Απασχολουμένων.

Με την επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, ζητεί από τον υπουργό να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3986/2011 για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προς το σκοπό καταβολής του βοηθήματος στους δικαιούχους.
Επιπροσθέτως ζητεί να του γνωστοποιηθεί:
  1. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί υπέρ του κλάδου ΕΤΑΑ στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας που τηρείται στον ΟΑΕΔ;
  2. Εάν το ποσό αυτό παραμένει μέχρι σήμερα διαθέσιμο, ή εάν κατά παράβαση της αρχής της ειδικότητας των πιστώσεων, έχει τυχόν διατεθεί για αλλότριους σκοπούς και σε καταφατική περίπτωση για ποιους ;
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, "με το άρθρο 44. παρ 2 ν.3986/2011 συνεστήθη στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δύο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
"Συναφώς", συνεχίζει η επιστολή, "θεσπίστηκε από 1/8/2011 μηνιαία εισφορά ύψους 10,00 ευρώ (120 ευρώ ετησίως) που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τα οικεία ταμεία μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ"
Και ενώ όπως επισημαίνεται εξεδόθη, κατ΄εφαρμογήν σχετικής εξουσιοδοτήσεως, η υπουργική απόφαση η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων του βοηθήματος, ήτοι τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αντιθέτως, "δεν εξεδόθη μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3896/2011, όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία δικαιούχων, ήτοι τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι ασφαλισμένοι στον ΤΑΝ. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι, ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ να στερούνται του νομοθετηθέντος βοηθήματος, καίτοι το σύνολο των συναδέλφων επιβαρύνεται με την ετήσια εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ".
Οπως υπογραμμίζει ο κ. Αλεξανδρής, "η ηθελημένη διοικητική αδράνεια, επί 5 έτη, καθιστά την νομοθετική επιταγή για προστασία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε περίπτωση διακοπής του επαγγέλματος γράμμα κενό, και επομένως προσβάλλει την αρχή τουκράτους δικαίου", καθώς και την αρχή του κοινωνικού κράτους και την προστασία της ανθρώπινης αξίας.
Τονίζεται επίσης ότι "η καταβολή του βοηθήματος για μία μόνο εκ των δύο κατηγοριών δικαιούχων συνιστά εξόφθαλμα άνιση και άδικη μεταχείριση, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας (Συντ. 4 παρ. 1).
Το πλήρες κείμενο της επιστολής-αιτήματος του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον υπουργό Εργασίας έχει ως ακολούθως:


Προς
 τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΑΙΤΗΜΑ

Του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών» (Ακαδημίας 60),  όπως νόμιμα εκπροσωπείται

Θέμα: Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως  
            Απασχολουμένων

Με το άρθρο 44. παρ 2 ν.3986/2011συνεστήθη στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δύο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, ως διακοπή επαγγέλματος θεωρείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ½ της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος, υπό τον πρόσθετο όρο ότι το τελευταίο 8μηνο προ της υποβολής της αίτησης δεν έχουν ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα (περίοδος αναμονής).
Συναφώς, θεσπίστηκε από 1/8/2011 μηνιαία εισφορά ύψους 10,00 ευρώ (120 ευρώ ετησίως) που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τα οικεία ταμεία μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ.
Για την πλήρη εφαρμογή της ρύθμισης και την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους προβλέφθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια για την απόκτηση της ιδιότητα του δικαιούχου, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τρόπος χορήγησης του βοηθήματος και το ύψους αυτού.
Κατ’ εφαρμογή της ως άνω εξουσιοδότησης εκδόθηκε η ΥΑ Φ. 80000/8285/253/26.3.2013(Β’ 705) - τροποποιηθείσα με την ΥΑ Φ.10035/1239/63/27-1-2014 (Β’ 290) - , η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων του βοηθήματος, ήτοι τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Από την έναρξη χορηγήσεως του βοηθήματος, την 08.04.2013 έως και τις 10.08.2015 οι δικαιούχοι (από τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ανέρχονται συνολικά σε 13.598 άτομα (υπ’ αριθ. πρωτ. 677/24.8.2015 απαντητικό έγγραφο Υπουργείου Εργασίας προς την Δ/ση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής).
Αντιθέτως, δεν εξεδόθη μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3896/2011, όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία δικαιούχων, ήτοι τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι ασφαλισμένοι στον ΤΑΝ. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι, ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ να στερούνται του νομοθετηθέντος βοηθήματος, καίτοι το σύνολο των συναδέλφων επιβαρύνεται με την ετήσια εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ.  
Επειδή : α) Η ως άνω ηθελημένη διοικητική αδράνεια, επί 5 έτη, καθιστά την νομοθετική επιταγή για προστασία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε περίπτωση διακοπής του επαγγέλματος γράμμα κενό, και επομένως προσβάλλει την αρχή του κράτους δικαίου, τόσο υπό την τυπική, όσο και υπό την ουσιαστική του διάσταση (Συντ. 25)
β) Η παράλειψη ενίσχυσης των δικαιούχων μέχρι σήμερα στερεί τα αναγκαία μέσα διαβίωσης σε όσους τα έχουν ανάγκη και ως εκ τούτου προσβάλλει βάναυσα την αρχή του κοινωνικού κράτους και την προστασία της ανθρώπινης αξίας (Συντ. 2, 25), από τις οποίες συνάγεται η κρατική υποχρέωση διασφάλισης ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης
γ) Η συνέχιση είσπραξης της ειδικής μηνιαίας εισφοράς από όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στερείται αντικρίσματος, αφού είναι αδύνατη η λήψη της παροχής σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου για την κάλυψη του οποίου καταβάλλεται και κατά τούτο θίγεται αδικαιολόγητα το αντίστοιχο δικαίωμα προσδοκίας και η προστατευόμενη εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.
δ) Η καταβολή του βοηθήματος για μία μόνο εκ των δύο κατηγοριών δικαιούχων συνιστά εξόφθαλμα άνιση και άδικη μεταχείριση, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας (Συντ. 4 παρ. 1).
ε) Η επιβολή και αναγκαστική είσπραξη εισφοράς χωρίς την δυνατότητα λήψης της αντίστοιχης παροχής, έχει ως αποτέλεσμα το μέτρο να αποκτά απροκάλυπτα φορολογικό περιεχόμενο.
στ) Το ύψος της εισφοράς είναι ενιαίο και δεν διαφοροποιείται αναλόγως προς το εισόδημα ή εν γένει την οικονομική δυνατότητα των υποχρέων, κατά παράβαση της αρχής της επιβάρυνσης κατά τον λόγο της φορολογικής δυνατότητας εκάστου (Συντ. 4 παρ. 5).
ζ) Μεταξύ των σκοπών του Δικηγορικού Συλλόγου περιλαμβάνεται η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς και η παρέμβαση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού ενδιαφέροντος που ενδιαφέρει το δικηγορικό σώμα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, ή οικονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 90 ΚωδΔικ).
Κατόπιν αυτών, αιτούμεθα όπως:
  1. Εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3986/2011 για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προς το σκοπό καταβολής του βοηθήματος στους δικαιούχους.
Επιπροσθέτως, αιτούμεθα όπως μας γνωρίσετε:
  1. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί υπέρ του κλάδου ΕΤΑΑ στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας που τηρείται στον ΟΑΕΔ;
  2. Εάν το ποσό αυτό παραμένει μέχρι σήμερα διαθέσιμο, ή εάν κατά παράβαση της αρχής της ειδικότητας των πιστώσεων, έχει τυχόν διατεθεί για αλλότριους σκοπούς και σε καταφατική περίπτωση για ποιους ;

Αθήνα, 15.2.2016

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ
και ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
 ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για παράταση της αποχής έως και την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                Αθήνα, 13/2/2016

Απόφαση Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για παράταση της αποχής έως και την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε το Σάββατο 13/2/2016, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και συζήτησε τις εξελίξεις σχετικά με το ασφαλιστικό.
Η Συντονιστική Επιτροπή:
  • Διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει έως τώρα καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματα του δικηγορικού σώματος, για απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου, έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς από μηδενική βάση και χορήγηση συγκεκριμένων ποσοτικοποιημένων στοιχείων καθώς και της συναφούς αναλογιστικής μελέτης.
  • Αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, έως και την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Κατάθεση αιτήματος στον υπουργό Εργασίας για χορήγηση αντιγράφων των εκπονηθεισών αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΘΗΝΩΝ
                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                      Αθήνα, 10/2/2016

Κατάθση αιτήματος στον υπουργό Εργασίας για χορήγηση αντιγράφων των εκπονηθεισών αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό

Με έγγραφη αίτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής, ζητεί να "μας χορηγθούν χορηγηθούν αμελλητί πλήρη αντίγραφα των εκπονηθεισών –κατά τη δημόσια δήλωσή του υπουργού,  - αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα".
Ακολουθεί το πλήρες κέιμενο του αιτήματος:


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΑΙΤΗΣΗ
(για λήψη εγγράφων κατ’ άρθρο 5 ν. 3448/2006 και 5 ν. 2690/1999)


Του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ακαδημίας αρ. 60, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

*****

  1. Όπως έχετε, κατά το παρελθόν, γνωμοδοτήσει σε κάθε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «Η υποχρέωση για την πρόβλεψη αναλογιστικών μελετών συνάγεται από την συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση, δυνάμει του άρθρου 22 παρ. 5 (πρβλ. ενδεικτικά, και ΔιοικΕφΘεσ 432/2003), προκύπτει όμως ήδη ευθέως και από την Διεθνή Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλειας, (κυρώθηκε με το Ν 1136/1981), ο οποίος προβλέπει στο άρθρο 70 παρ. 3 ότι τα κράτη μέλη «έχουν γενική ευθύνη σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χορηγουμένων παροχών κατ’ εφαρμογή του Κώδικα, ως προς όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του σκοπού αυτού» και ότι: «το συμβαλλόμενον μέρος (…) οφείλει να εξασφαλίζει ώστε αι μελέται και οι αναγκαίοι αναλογιστικοί υπολογισμοί οι αφορώντες την οικονομικήν ισορροπίαν, να γίνονται περιοδικώς και εν πάση περιπτώσει εκ προοιμίου και εις πάσαν τροποποίησην των παροχών, του ποσοστού ασφαλιστικών εισφορών ή των φόρων διατιθεμένων εις την κάλυψιν των υπόψη κινδύνων». Σημειωτέον ότι οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι, κατά την ανωτέρω ρύθμιση, αναγκαστικές μόνον επί αυξήσεων των παροχών αλλά «εις πάσαν τροποποίησιν των παροχών» και τούτο ώστε να καθίσταται δυνατό, υπό το φως και της αρχής της αναλογικότητας, ο έλεγχος της αναγκαιότητας και της καταλληλότητας των ληφθησομένων μέτρων».

  1. Την τρέχουσα περίοδο, κατ’ επανάληψη έχετε αναφέρει δημοσίως ότι «η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη, ότι έχετε εκπονήσει προβολές για την επόμενη 5ετία και ότι όποιος λέει ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, λέει ψέματα»( βλ. ενδ. Ενικός, 1.2.2016). Χθες ανασκευάσατε τα παραπάνω, αναφέροντας ότι η γενική αναλογιστική μελέτη δεν υπάρχει, καθώς «η πλήρης αναπτυγμένη αναλογιστική μελέτη εγκρίνεται από το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά αναπλήρωσης» (Δελτίο Τύπου 8.2.16). Από την αντιπαραβολή των παραπάνω προκύπτει ότι υφίστανται ειδικές  αναλογιστικές μελέτες για το νέο σύστημα καθώς και ότι η γενική αναλογιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από πλευράς Υπουργείου, εκκρεμεί όμως η έγκρισή της. 

Είναι γνωστό ότι ο ν. 3448/2006, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4305/2014, προς το σκοπό προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ και σε εκτέλεση της συνταγματικής πρόβλεψης για δικαίωμα στην πληροφόρηση (άρθρο 5Α Συντ.), καθιερώνει την αρχή της ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των φορέων του δημόσιου τομέα (άρθρο 1). Κατά τούτο, θεμελιώνεται υποκειμενικό δικαίωμα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου (ΣτΕ 1397/1993, 3943/1995) για λήψη των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται εις χείρας του δημοσίου τομέα, χωρίς να προσαπαιτείται η απόδειξη εννόμου συμφέροντος (άρθρα 1, 2 παρ. 1, 4 παρ. 4 & 5 παρ. 2).  

Περαιτέρω, το άρθρο 5 ν. 2690/1999 (Α’ 45) κατοχυρώνει γενικό και αυτοτελές δικαίωμα γνώσης των διοικητικών εγγράφων, χωρίς την υποχρέωση αιτιολόγησης της άσκησης αυτού (βλ. ΓνμδΕισΑΠ 17/1997). Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όχι μόνον τα έγγραφα με τη στενή έννοια του όρου, αλλά και «ό,τι υπάρχει στα αρχεία της διοίκησης» (ΑιτΕκθ άρθρου 5 ν. 2690/1999). Ο νόμος ρητώς συγκαταλέγει μεταξύ των διοικητικών εγγράφων, «εκθέσεις και μελέτες» (άρθρο 5 παρ. 1 εδ. β΄ ν. 2690/1999), ενώ έχει κρισιολογηθεί ότι «ως διοικητικά έγγραφα, ... θεωρούνται και εκείνα που δεν προέρχονται μεν από δημόσιες υπηρεσίες, χρησιμοποιήθηκαν, όμως ή λήφθηκαν υπόψη για τον καθορισμό της διοικητικής δράσης ή τη διαμόρφωση γνώμης ή κρίσης [του] οργάνου» (βλ. Γνωμ. Εισ. ΑΠ 1/2005, 2/2003, Γνωμ. ΝΣΚ 243/2000).

Δυνάμει των ανωτέρω αυτοτελών νομικών βάσεων στοιχειοθετείται υποχρέωση οφειλομένης ενέργειας της Διοίκησης προς χορήγηση των αιτουμένων στοιχείων (πρβλ. ΣτΕ 1214/2000, 841/1997).

Γνωρίζετε ότι μεταξύ των σκοπών του Δικηγορικού Συλλόγου περιλαμβάνεται η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης τουδικηγορικού λειτουργήματος καθώς και η παρέμβαση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού ενδιαφέροντος που ενδιαφέρει το δικηγορικό σώμα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, ή οικονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 90 ΚωδΔικ, πρβλ. ΣτΕΟλομ. 3632/2015, 4576/1977, 2257/2014).

Το προταθέν κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επιβάλει δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση, καθώς –σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις- αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν της εργασίας του δικηγόρου και του αποστερεί τα αναγκαία μέσα διαβίωσης. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συνιστούν δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματός του δικηγόρου επί του προϊόντος της εργασίας του και αντίκεινται στις θεμελιώδεις αρχές της επιβάρυνσης αναλόγως προς την εισφοροδοτική ικανότητα, της ανταποδοτικότητας, της προστασίας της περιουσίας, της αναλογικής ισότητας και της αναλογικότητας (Συντ. 2 παρ. 1, 4 παρ. 5, 5 παρ. 1, 17, 22 παρ. 1& 5, 25 παρ. 1)και άρθρο 1 1ου ΠΠ ΕΣΔΑ).

Για τους λόγους αυτούς

Ζητάμε

Να μας χορηγηθούν αμελλητί πλήρη αντίγραφα των εκπονηθεισών –κατά τη δημόσια δήλωσή Σας - αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα.

Αθήνα, 9.2.2016

  Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
     & Πρόεδρος της Ολομέλειας
των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδoς

            ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ