ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ασφαλιστικές Εισφορές για το 2015 Δικηγόρων, Υποθηκοφυλάκων, ∆ικαστικών Επιμελητών και Συμβολαιογράφων. Μητέρες ασφαλισμένες


- Για τις εισφορές Άμισθων Ασφαλισμένων για το 2015 πατήστε εδώ


- Για μητέρες ασφαλισμένες για το 2015 πατήστε εδώ

Συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 5 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 25.11.2015
Προς
τους κ.κ. Προέδρους
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 5 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέματα:

1.     Ενημέρωση
2.   Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015 ΦΕΚ Α’ 87/23.7.2015) 
3.   Κώδικας Δικηγόρων - Αναγκαίες μεταβολές
4.   Ασφαλιστικό
5.   Παράβολα προαγωγών των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο
Εισηγητής: Παντελής Ζήσης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
     ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 Ακαδημίας 60 – 10679 Αθήνα
       Τηλ./fax  210 3638592
dikigorikoskosmos@gmail.com                               

                                                                                                  Αθήνα, 20/11/2015 

Αρ. πρωτ.  38                             
                                                                                           Προς
                                                              τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας
                                                                         (δια των Προέδρων τους)

 Αγαπητοί κ.κ.  Πρόεδροι και  Διοικητικοί Σύμβουλοι,
ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδος, σας ενημερώνει ότι την 23η Οκτωβρίου, πρώτοι απ’ όλους διοργανώσαμε συγκέντρωση για να συζητήσουμε το συνταξιοδοτικό μας πρόβλημα.
Σ’ αυτήν εκφράστηκαν και συζητήθηκαν διάφορες απόψεις, δεδομένου ότι είχαμε καλέσει όλους τους Συλλόγους Συνταξιούχων του Ε.Τ.Α.Α.
Η κύρια αιτία για την ενημέρωσή σας είναι η απόφαση που πήραμε και αφορά την συμμετοχή και κινητοποίησή σας και όλοι μαζί να επιδιώξουμε την αυτοτέλεια του Ταμείου μας.
Πρέπει να συνεγερθούμε γιατί έρχεται ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ στο ασφαλιστικό.
Εμείς, ήδη έχουμε κάνει μια σύσκεψη  στα γραφεία του Ε.Τ.Α.Α., υπό την Προεδρία του κ. Πλιάκη (Προέδρου του Ε.Τ.Α.Α.), όπου διαπιστώσαμε συναντίληψη ως προς τη συνέχεια της επιδίωξης της αυτοτέλειας του Ταμείου, όλων των επιστημονικών επαγγελμάτων, δεδομένης της διαφορετικότητας της λειτουργίας και της ασφάλισης τους.
Σαν Σύλλογος, αναφερόμαστε πρώτα και κύρια σ’ όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους των εν ενεργεία συναδέλφων, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, με εσάς στην πρωτοπορία, δεδομένου ότι σας αφορά άμεσα. Εμείς είμαστε δορυφορικός και εξαρτώμενος από εσάς Σύλλογος και με σας τους ενεργεία γινόμαστε πανίσχυροι.        
Το ίδιο θα κάνουν οι Συνταξιούχοι Μηχανικοί, Γιατροί και Συμβολαιογράφοι με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους.
Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να είστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να δράσουμε από κοινού, όλα τα επαγγελματικά σωματεία με τους συνταξιούχους τους, για να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας, παίρνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις σας.
Εμείς κηρύξαμε τον αγώνα.
Σας καλούμε να ηγηθείτε και να τον φέρουμε όλοι μαζί σε πετυχημένο τελείωμα.
Συνάδελφοι: Ο τόπος χάνεται. Τα Ταμεία μας λεηλατούνται. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας σήπεται. Η κοινωνία μας στο σύνολο της αποσυντίθεται. Η πατρίδα μας πνίγεται από την οικονομική κακεντρέχεια και την ασφυκτική πίεση περίεργων προσφυγικών και άλλων ταγμάτων. Την δυστυχία τους την κατανοούμε και τους συμπονούμε. Όμως, δεν μπορούμε να κωφεύσουμε στην απειλή των νέων γενεών της πατρίδας μας.
Είναι η ώρα να βάλουμε νυστέρι στο κακοφόρμισμα των πληγών του έθνους.
Είναι η ώρα να θυμηθούμε τις κοινωνικές μας ταυτότητες για τη σωτηρία της Πατρίδας. Τα σύννεφα σωρεύονται. Γίνονται σκοτάδια. Καλούμεθα να τα αποδιώξουμε απ’ τον εθνικό ορίζοντα.
                                                                                

                                                                                     Ο Πρόεδρος


                                                                                 Χρήστος Μαρτίνης   

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΧΗ των ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

           ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
          ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

       ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ               Zάκυνθος, 20 Νοεμβρίου 2015

           ΤΕΡΤΣΕΤΗ  2 –  29100   ΖΑΚΥΝΘΟΣ                     Αρ. πρωτ. 1248

        ΤΗΛ. 2695023938 – FAX 2695029711
    Ηλεκτρ.διεύθυνση  : diksylzak@gmail.com 
                   Ιστότοπος  :  www.dszak.gr      
                          -------------

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  με αρ. 57/2015

Α ν α κ ο ι ν ώ ν ε τ α ι, ότι κατά την Γεν. Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου (Δ.Σ.Ζ.), που συνήλθε έκτακτα σε συνεδρίαση την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11.00,  αποφασίστηκαν τα ακόλουθα :
1) Η Γεν. Συνέλευση ομόφωνα στιγματίζει και αποδοκιμάζει την παραπομπή του Προ-έδρου του Δ.Σ.Ζ. κ. Σπυρ. Καλογερία σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πατρών στις 4-12-2015, με έωλες και αστήρικτες κατηγορίες, επειδή στις 17-9-2013, στο γραφείο της τότε εισαγγελέα Ζακύνθου, κατ’ ουσίαν υπερασπίστηκε με σθένος και παρρησία τον θεσμικό και αναντικατάστατο ρόλο του Δικηγόρου, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών κατηγορουμένων πολιτών, καθώς και με τις στοιχειώδεις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Η Γεν. Συνέλευση απορρίπτει τον επιχειρούμενο εκφοβισμό και θεωρεί ότι η ανωτέρω δίωξη αφορά σε όλα τα μέλη του Δ.Σ.Ζ., γι’ αυτό και αφενός μεν, σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας, κηρύσσει ομόφωνα την α π ο- χ ή των Δικηγόρων Ζακύνθου από τα καθήκοντά τους την ημέρα διεξαγωγής της ανωτέρω δίκης, στις 4-12-2015, αφετέρου δε συμπαραστέκεται ομόψυχα στον διωκόμενο Πρόεδρο, καλώντας όσους περισσότερους μπορούν να παρευρεθούν στο Εφετείο Πατρών  κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.  Συναφώς, εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Δ.Σ.Ζ. να διερευνήσει προς πάσα κατεύθυνση την τύχη της αναφοράς – καταγγελίας, που η Γ.Σ. αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της στις 19-9-2013 και η οποία απεστάλη προς τους αναφερόμενους σ’ αυτήν αποδέκτες, χωρίς την παραμικρή έκτοτε ενημέρωση.
2) Η Γεν. Συνέλευση εκτιμά, ότι οι επιστημονικοί και πραγματικοί λόγοι, για τους οποίους απορρίφθηκε σχεδόν ομόφωνα, το παρελθόν έτος, μέσω της διεξαγωγής γεν. συνέλευσης και δημοψηφίσματος με μυστική ψηφοφορία και με τα ερωτήματα της Ολομέλειας, το τότε νομοσχέδιο του νέου ΚΠολΔ, εξακολουθούν και σήμερα να ισχύουν πλήρως, μετά την υπερψήφιση τούτου και την ισχύ του ως Νόμου του Κράτους, μάλιστα δε πολύ εντονότερα.
Η επικείμενη έναρξη της εφαρμογής του νέου ΚΠολΔ από 1-1-2016, με την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και αυξημένες θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, θα οδηγήσει σε πλήρη αποτελμάτωση την όλη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, η οποία θα επιβραδυνθεί δραματικά και ο υποτιθέμενος σκοπός της επιτάχυνσης των δικών θα αποδειχθεί ανεδαφικός. Στο μεταξύ, θα έχουν επέλθει βαρύτατες συνέπειες σε βάρος των εννόμων συμφερόντων μεγάλων ομάδων του πληθυσμού εξ αιτίας του έκδηλα αντικοινωνικού χαρακτήρα σωρείας διατάξεων του νέου ΚΠολΔ, ιδίως εκείνων που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των δικών, στην κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης, στον τρόπο διεξαγωγής των πλειστηριασμών και στην καθιέρωση εξοργιστικών προνομίων υπέρ των τραπεζικών ομίλων. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας που επιβάλλουν εξοντωτικά παράβολα για την προσφυγή στην ποινική και αστική Δικαιοσύνη, το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές και όλες εκείνες οι οικονομικές επιβαρύνσεις που λειτουργούν υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων.
Για τους λόγους αυτούς και λόγω του εμπαιγμού και της κατ’ εξακολούθηση απατηλής υποσχεσιολογίας και παραπλανητικής τακτικής της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, η Γεν. Συνέλευση αποφασίζει την κήρυξη προειδοποιητικής αποχής των Δικηγόρων Ζακύνθου από τα καθήκοντά τους, κυλιόμενης ανά διήμερο κάθε εβδομάδα μέχρι και την σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ορισμένη για την ημέρα Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015, ειδικότερα δε το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, 24 και 25 Νοεμβρίου, καθώς και το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2015.
Συγχρόνως, εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Ζ. να παρευρεθεί κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 5-12-2015 και να υποστηρίξει με τις προτάσεις και την ψήφο του εκείνες τις σκέψεις και τις προτάσεις που κατατείνουν σε πανελλαδική αποχή των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από όλες ανεξαρτήτως τις υποθέσεις ενώπιον όλων των Δικαστηρίων της χώρας, από 7 Δεκεμβρίου και εφεξής, με την μορφή των κυλιόμενων ανά εβδομάδα κινητοποιήσεων, με καταλήψεις Δικαστηρίων, με δημόσια ενημέρωση των πολιτών, με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, χωρίς να αποκλείεται και η πρόταση της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος, με μυστική καθολική ψηφοφορία των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, με ερωτήματα παρόμοια με αυτά του δημοψηφίσματος του παρελθόντος έτους.  
3) Η αποχή θα καταλαμβάνει τις παραστάσεις των Δικηγόρων Ζακύνθου ενώπιον όλων των Δικαστηρίων, καθώς και όλων των διοικητικών αρχών και επιτροπών, εντός και εκτός Ζακύνθου.
Εξαιρούνται μόνον υποθέσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια και οι οποίες αφορούν σε  :
1.      Αρξάμενες και οπωσδήποτε συνεχιζόμενες ποινικές δίκες.
2.      Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης - αυτόφωρα
3.      Παραγραφές - Προθεσμίες
4.      Αναστολές πλειστηριασμών - προσωρινές διαταγές - αιτήσεις προσωρινών διαταγών - συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή.
Η απαιτούμενη παράσταση θα εξαντλείται στην υποβολή αιτήματος αναβολής της υπόθεσης και μόνον.
Ποινικές  υποθέσεις, υποκείμενες σε παραγραφή, θεωρούνται όσες τελέστηκαν  προ της 30-6-2009 σε πρώτο βαθμό  και προ της 30-6-2008 σε δεύτερο βαθμό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Ζ.
(τ.Σ.Υ.)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΙΟΝ. ΚΑΛΟΓΕΡΙΑΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ενδεχόμενη αναστολή της εφαρμογής του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Το ενδεχόμενο να εξετάσει την αναστολή της έναρξης ισχύος του νόμου, που θέτει σε εφαρμογή τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, άφησε ανοικτό στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας (Ν.Δ.) Κώστα Καραγκούνη.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για την όποια αναστολή είναι η θετική έκβαση της διαβούλευσης με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, δεδομένου ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου εμπίπτει στο πλαίσιο των αυστηρών δεσμεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους.

Στην εν λόγω συζήτηση, ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε τις σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε κτιριακές υποδομές που καθιστούν προβληματική, αν όχι αδύνατη, στην πράξη την εφαρμογή των διατάξεων του ογκωδέστατου νομοθετήματος.

Ο ίδιος πρότεινε ως  λύση, για μια προσωρινή διευθέτηση του ζητήματος, την αναστολή έναρξης ισχύος του νόμου, τουλάχιστον για έξι μήνες, ώστε τα δικαστήρια να είναι έτοιμα να υποδεχθούν το νέο σύστημα .

Ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις 312 κενές θέσεις υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων 52 πραγματικά κενά σε θέσεις δικαστών, την έλλειψη εξειδικευμένων υπαλλήλων ηλεκτρονικών υπολογιστών στα δικαστήρια καθώς και την έλλειψη κτιριακών υποδομών που θα μπορούσαν να δεχθούν το υλικό σώμα του όγκου των κατατεθειμένων δικογράφων.
http://www.tovima.gr/

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ, 14/11/2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 14/11/2015
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επικείμενη ισχύς (1.1.2016) των ρυθμίσεων του νέου ΚΠΔ (για την  πρωτοβάθμια διαδικασία και τους πλειστηριασμούς) και τα εντεύθεν ανακύπτοντα ζητήματα.
Ενόψει αυτού, στις εργασίες της Ολομέλειας προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Σπ. Γεωργουλέας και η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Εφέτης κ. Βασ. Ανδρουλάκη. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί ενημέρωσαν το σώμα με αναλυτικές εισηγήσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθουν τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, από τον Απρίλιο του 2016. Ειδικότερα:
Ο εφέτης κ. Γεωργουλέας, τονίζοντας ότι ομιλεί ως εφαρμοστής των νόμων που έχει υπηρεσιακό και συνταγματικό καθήκον να μεριμνά για την αποτελεσματική υλοποίησή τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
•       Με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31-12-2015 προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, από 1-1-2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
•       Η συνύπαρξη αυτή, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών να διπλασιάσουν τις δικογραφίες που χρεώνονται μηνιαίως, από 30-40 σήμερα σε 60 ή και 80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
•       Με βάση τα παραπάνω, ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρατήρησε ότι ο νέος Κώδικας πολιτικής Δικονομίας δεν θα επιφέρει επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς η κατά τα ως άνω επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων.
•       Σχετικά αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο σε δικαστές (αυτή τη στιγμή λείπουν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για διάφορους λόγους 48 δικαστικοί λειτουργοί σε σύνολο 436 οργανικών θέσεων) όσο και υπαλλήλων (όπου  έχουν καταγραφεί 310 οργανικά κενά).
•       Επίσης επεσήμανε την παντελή απουσία αποθηκευτικών χώρων για τη αποτελεσματική φύλαξη των δικογραφιών, αλλά και την υστέρηση του Πρωτοδικείου σε υλικοτεχνική υποδομή, ιδίως σε υπηρεσίες μηχανογράφησης των υπηρεσιών του.
Στις δυσχέρειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ, αναφέρθηκε και η Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Β. Ανδρουλάκη, η οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη κτιριακής υποδομής, τον μειωμένο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και την μετάθεση του προβλήματος στους δικαστές, οι οποίοι καλούνται στο εξής να διαχειρισθούν διπλάσιο αριθμό υποθέσεων.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Βασίλειος Αλεξανδρής ευχαρίστησε, εκ μέρους όλων των μελών, τους δύο δικαστικούς λειτουργούς για την παρουσία και την εισήγησή τους.
Κατόπιν, ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για όλες τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στο πλαίσιο μιας κατά χρονολογική σειρά επισκόπησης, αναφέρθηκε αφενός στη στάση του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής Βουλής, αφετέρου στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων.
Στο τέλος της εισήγησης του, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην από  5.11.2015 επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία ζήτησε ενημέρωση για το αν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα η δημόσια δέσμευση του Υπουργού περί νομοθετικών αλλαγών του Κώδικα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, πριν από τη θέση σε ισχύ των επαχθών διατάξεων. Σχετικά, υπέβαλε συνημμένα αναλυτικό υπόμνημα περί των προβλημάτων εφαρμογής του Κώδικα. Επίσης, ζήτησε να ανασταλεί για τουλάχιστον έξι μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.
Επιπλέον ανέφερε ότι το αυτό αναλυτικό υπόμνημα (συντεταγμένο στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα) απέστειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ  Γιούνκερ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κρις Άλλεν.
Επίσης ενημέρωσε το σώμα για την πρόσφατη σχετική συνάντηση που είχε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Δ/ντή του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, όπου, μεταξύ άλλων, επικρίθηκε από όλους η αδράνεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του. Μετά από ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, η Ολομέλεια αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να συγκληθεί εκ νέου το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες και  πρωτοβουλίες.
Τέλος, το λόγο ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Στ. Πλιάκης, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια για τα ασφαλιστικά θέματα των δικηγόρων. Όπως ανέφερε, οι "θεσμοί" επέμειναν στην κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους είχε  αυξήσει κατά 14% τις εισπράξεις του. Όσον αφορά δε το επικείμενο  νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού,  το Δ.Σ του ΕΤΑΑ αποφάσισε, ομόφωνα, να προτείνει στην κυβέρνηση να παραμείνει το Ταμείο ως έχει σήμερα.

Αντιδράσεις και αναταράξεις προκαλούν στον δικαστικό κόσμο αλλά και στους δικηγόρους οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Το εν λόγω ήταν ένα από τα πρώτα προαπαιτούμενα που "πέρασαν" από τη Βουλή μετά τις εκλογές. Χθες, στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέστη κάτι περισσότερο από σαφές ότι η εφαρμογή του νέου κώδικα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, με τους δικαστές της Αθήνας και του Πειραιά να κροούν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν από την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία εφαρμογής του νέου κώδικα.
Ο προιστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας, εφέτης κ. Σπύρος Γεωργουλέας, ανέφερε μεταξύ άλλων, με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31-12-2015προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, από 1-1-2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Πως όμως μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνύπαρξη, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς υπαλλήλους; ¨Ηδη, οι δικαστές αποφάσισαν να χρεώνονται διπλάσιο όγκο δικογραφιών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του νέου κώδικα, αλλά όπως παρατήρησε ο δικαστικός λειτουργός, αυτό το γεγονός δεν θα φέρει επιτάχυνση  καθώς η  επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων. Επιπλέον από τα δικαστήρια της Ευελπίδων λείπουν 48 δικαστές και 300 δικαστικοί υπαλλήλοι, ενώ δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι για να φυλάσσονται οι δικογραφίες που πρέπει να παραμένουν στο δικαστήριο.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Αλεξανδρής, ενημέρωσε την ολομέλεια για την επιστολή που έστειλε προ ημερών στον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζοντας τις δυσκολίες και ζητώντας τουλάχιστον 6 μήνες αναστολή της εφαρμογής του νέου κώδικα, μέχρι να υλοποιηθεί η δημόσια δέσμευση του υπουργού για νομοθετικές αλλαγές, ωστόσο απάντηση δεν έχει λάβει ακόμη. Η  Ολομέλεια αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να συγκληθεί εκ νέου το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες και  πρωτοβουλίες.


Πηγή: iefimerida.gr 

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Υπ. Δικαιοσύνης: Ομάδα εργασίας για την εφαρμογή διατάξεων του νέου ΚΠολΔ

Με απόφαση του Υπ. Δικαιοσύνης (29 .10. 2015 Αρ. Πρωτ.: 76537) συστάθηκε Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την εφαρμογή διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη σύνταξη των προβλεπόμενων στο άρθρο ένατο του ν. 4335/2015 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334/2015 (Α΄ 80)» κανονιστικών πράξεων. Η Ομάδα Εργασίας οφείλει να περατώσει το έργο της έως 31 Ιανουαρίου 2016.
 
Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:

1. Γεώργιο Παπαγεωργίου του Γρηγορίου, Εφέτη Αθηνών, αποσπασμένο στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Πρόεδρο,
2. Βασιλική Κόκοτα του Λουκά, Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
3. Γεώργιο Καρανικόλα του Βύρωνα, Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
4. Δημήτριο Μελίδη του Θεοδώρου, Δικηγόρο Πειραιά, ως μέλη. Χρέη γραμματέα της Ομάδας Εργασίας θα εκτελεί η Αγγελική Ζηκογιάννη του Αθανασίου, υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στον Πρόεδρο, τα μέλη και την εκτελούσα χρέη γραμματέα της ανωτέρω Ομάδας Εργασίας ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται. 
http://www.lawnet.gr/

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΠΟΛΔ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο Δ.Σ. ΠΑΤΡΩΝ!!! ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΠΑΤΡΑ ΞΕΡΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ!!!

Την ώρα που υποτίθεται ότι στην Ολομέλεια του Σαββάτου 14-11-2015 θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα του νέου ΚΠολΔ και της αντίδρασής μας σ αυτόν,μέλος της Συντονιστικής οργανώνει διημερίδα με τη συμμετοχή επίσης μελών της Συντονιστικής και μεταξύ άλλων της κ. Απαλαγάκη εκ των εμπνευστών του νέου ΚΠολΔ!!! Το γεγονός δεν αποτελεί απλώς κοροϊδία αποτελεί προκλητικό εμπαιγμό όλων μας.

Διημερίδα ΚΠολΔ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 11/12/2015
18.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ, Πρόεδρος Δ.Σ.Πατρών
Πρόεδρος: ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ, Πρόεδρος Δ.Σ.Θεσσαλονίκης, μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ.

18.20 - 19.00 Γενικό Μέρος - Συζήτηση στο Ακροατήριο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΗΣ, Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ
19.00 - 19.15 Απόδειξη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ, Δικηγόρος Αθηνών, μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ
Διάλειμμα
20.00 – 20.20 Ένδικα μέσα
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
20.20 – 20.40 Παρεμβάσεις
ΑΘΑΝ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Δ.Ν., Πρωτοδίκης Αμαλιάδος
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ, Πρόεδρος Δ.Σ.Πατρών
20.40 – 21.00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Σάββατο 12/12/2015
Πρόεδρος: ΑΘΗΝΑ ΜΠΕΣΣΗ, Προϊσταμένη Πρωτοδικείου Πατρών, Πρόεδρος Πρωτοδικών
09.40 – 10.00 Διαφορές από την οικογένεια, το γάμο και ελεύθερη συμβίωση – Περιουσιακές διαφορές
ΣΑΛΩΜΗ ΜΟΥΖΟΥΡΑ, Πρόεδρος Πρωτοδικών Πατρών
10.00 – 10.20 Ασφαλιστικά Μέτρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΗΣ, Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ
10.20 – 10.40 Διαταγές – Εκούσια Δικαιοδοσία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΑΣ, Δ.Ν., Πρωτοδίκης Πατρών
10.40 – 11.00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Διάλειμμα
Πρόεδρος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΓΛΗ, Πρόεδρος Δ.Σ.Ιωαννίνων, μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ
11.30 – 12.00 Αναγκαστική εκτέλεση
ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΠΑΛΑΓΑΚΗ, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ
12.00 – 12.30 Αναγκαστική εκτέλεση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΚΠολΔ
Παρεμβάσεις
12.30 – 12.40 ΘΕΜΙΣ ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ, Δικηγόρος Αθηνών
12.40 – 12.50 ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ.Πατρών
12.50 – 13.15 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συμπληρωματική ημερήσια διάταξη Ολομέλειας – 14.11.2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                                    Αθήνα, 9.11.2015
Προς                                                
Τους κ.κ. Προέδρους
των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
(14.11.2015, ώρα 14.00)
  • Ζητήματα δικαστικών αντιπροσώπων
Εισηγητής: Γεώργιος Μπαλιάκας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ανασφάλιστοι κινδυνεύουν να μείνουν 33.000 μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι

Τον κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι αντιμετωπίζουν 33.000 νέοι επιστήμονες (20.000 μηχανικοί, 6.000 δικηγόροι και 7.000 γιατροί) μετά την κατάργηση της δυνατότητας (νόμος για προαπαιτούμενα) που επέτρεπε στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.


Οι τρεις επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ, ΔΣΑ) στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν τόνισαν ότι ήδη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά της διάταξης. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των μηχανικών υπογράμμισαν πως αυτή τη στιγμή σχεδόν πάνω από το 50% των μηχανικών της χώρας δεν καταβάλλει εισφορές, ενώ περίπου 4.000 μηχανικοί κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ.  Αντίθετα, το σύντομο χρονικό διάστημα που ήταν ενεργή η διάταξη, το ΕΤΑΑ αύξησε τα έσοδά του κατά 15% (1,5 εκατ. ευρώ).

Μόνο από από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς εισέπραξε πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67 εκατ. πέρυσι. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο β' εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίοι, αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%. 

Στον αέρα βρίσκεται και η ασφάλιση των γιατρών, οι οποίοι μεταναστεύουν μαζικά (600 άτομα ετησίως) καθώς το 25% των γιατρών στην χώρας μας είναι άνεργοι, ενώ ένα 26% υποαπασχολείται.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή «τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο».  «Καταργούνται ρυθμίσεις που έδωσαν το δικαίωμα σε επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα να καταβάλουν εισφορές, ωφελώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δυστυχώς, με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη "γκρίζα ζώνη" της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που ωφελούν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα διατήρησης της βιωσιμότητας των Ταμείων. Επεσήμανε ότι και οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να απαιτήσουμε το αυτονόητο… να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν ωφελούν τα Ταμεία, αλλά αποτελούν την κατάρα τους»… 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Οι πρόεδροι των τριών φορέων ενημέρωσαν ότι απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αλλά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν αναλυτικά χθες τις Επιτροπές της Βουλής, ενώ αργότερα σήμερα έχουν καλέσει τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους βουλευτές όλων των κομμάτων για επιτόπου ενημέρωση, καθώς η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτήθηκαν ποιος πραγματικά είχε τη «φαεινή ιδέα» να καταργήσει αυτή τη διάταξη που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, καθώς απέδειξε ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνονταν από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως  73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και αυξήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στο 61,5% και 85% αντίστοιχα. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Κατά τη συνέντευξη τύπου οι Γιώργος Στασινός, Γιώργος Πατούλης και Βασίλης Αλεξανδρής εξέφρασαν τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ιατρών και δικηγόρων, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των τριών επιστημονικών φορέων παραβρέθηκε, εκφράζοντας το έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον του κόμματός του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι έχει κατανοήσει το πρόβλημα και η παράταξή του θα αγωνιστεί ώστε να παραμείνουν και μην ακυρωθούν οι συγκεκριμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Είναι τελείως άστοχη και παράλογη η κατάργησή τους, τη στιγμή που ωφελούνται επιστημονικοί κλάδοι και δεν ζημιώνεται το κράτος», είπε.

Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών επιστημονικών φορέων με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω.
http://www.protothema.gr/

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη από Δικηγόρους, Ιατρούς και Μηχανικούς

Την απόφαση τους να προσφύγουν άμεσα στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και εάν χρειασθεί και στα ευρωπαϊκά, κατά του άρθρου 21 του νόμου 4337/2015 με το οποίο καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά η δυνατότητα των νέων, μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να επιλέγουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασ. Αλεξανδρής, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης.
Κοινωνικά άδικη χαρακτήρισε την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, και μίλησε για διπλό παραλογισμό καθώς ένας μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων δεν μπορεί να καταβάλει τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και ωθείται έτσι εκτός επαγγέλματος ενώ παράλληλα απομειώνονται τα έσοδα του Ταμείου με αποτέλεσμα να πλήττεται η εισπραξιμότητα και να απειλείται η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ.
Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι με την διάταξη που ψηφίσθηκε και η οποία επαναφέρει την αυτόματη ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους, παραβιάζεται τόσο η αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί μονομερώς να αιφνιδιάζει με αλλεπάλληλες μεταβολές της νομοθεσίας όσο και η αρχή της αναλογικότητας σε συνδυασμό με την αρχή της προστασίας του κοινωνικού κράτους.
«Η νέα διάταξη δεν προβλέπει μεταβατικό καθεστώς, ανατρέπει νομικές καταστάσεις για χιλιάδες καλόπιστους ασφαλισμένους μηχανικούς και είναι κατάφωρα αντισυνταγματική», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός.
Όπως συμπλήρωσε, από τη νέα ρύθμιση πλήττεται ευθέως και το δημόσιο συμφέρον αφού η αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να καταβάλουν τις αυξημένες πλέον εισφορές τους θα καταστήσει μη βιώσιμο Ταμείο και το ΕΤΑΑ.
Στην ανάγκη προστασίας των νέων Ελλήνων επιστημόνων που αν και έχουν εξαιρετική κατάρτιση είτε αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό είτε οδηγούνται στην ανεργία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, με την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης και την αναδρομική επαναφορά της αυτόματης ανακλιμάκωσης των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός επαγγέλματος κινδυνεύουν να βρεθούν 20.000 μηχανικοί, 7.000 ιατροί και 6.000 δικηγόροι.
Την συμπαράταξή τους στην αντίδραση των τριών επιστημονικών φορέων, εξεδήλωσαν επίσης ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γ. Ρούσκας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Ε. Πρεκετές.
https://oenet.gr

Άγγελος Τσιγκρής: «Ανάστατος ο νομικός κόσμος της χώρας από την κυβερνητική πολιτική...»

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στις 12 Νοεμβρίου, ο Αχαιός πρώην Γενικός Γραμνατέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (δικηγόρος - καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση: ανακοίνωση
«Χαιρετίζω την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, μέσω της οποία ο νομικός κόσμος της χώρας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (άρθρο 23 του Ν. 4337/2015), καθώς και σε ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου που παραβιάζουν δικαιώματα πολιτών και θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η αρχή να μην διώκεται κανείς δύο φορές για την ίδια παράβαση. καθώς και να υποβάλει σε εξέταση κάθε μάρτυρα κατηγορίας (υπονομεύοντας έτσι τις αρχές την ηθικής απόδειξης και της κατ’ αντιδικία διεξαγωγής της ποινικής δίκης.
Επίσης, σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας αμφισβητεί το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1-1-2016, στον οποίος περιλαμβάνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες -μεταξύ άλλων- καταργούνται προνόμια των εργαζομένων και του Δημοσίου υπέρ των τραπεζών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και περιορίζεται η εμμάρτυρη απόδειξη στην τακτική διαδικασία...»._
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.
http://www.thebest.gr/

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 14.11.2015 ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 14.00 ΣΤΟ ΔΣΑ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                                                                Αθήνα, 5.11.2015
Προς
τους κ.κ. Προέδρους
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

                                                Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

            Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 14 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Σάββατο και ώρα 14.00 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέματα:

1.    Ενημέρωση
2.    Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015 ΦΕΚ Α’ 87/23.7.2015) 
3.    Ζητήματα ασφαλιστικού καθεστώτος δικηγόρων – Αυτόματη ανακλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών - Ταμεία: οικονομική κατάσταση 
Ενημέρωση από Δημήτρη Βερβεσό, Αναπληρωτή Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ
4.    Κώδικας Δικηγόρων - Αναγκαίες μεταβολές
5.    Ποινική δίωξη Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Σπυρίδωνα Καλογερία



                                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
      
                                                                 ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ