ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΔΡΑΜΑ 28-9-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράμα, 26 Σεπτεμβρίου 2015
«ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ»
Το εθελοντικό σωματείο «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» Πρωτοβουλία Δραμινών διοργανώνει την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 20:00 στον χώρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε αφιλοκερδώς στο κάλεσμα μας.
Σκοπός της συναυλίας η ενίσχυση της προσπάθειας για την Συλλογή Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τους Πρόσφυγες της Ειδομένης.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να δείξουν για ακόμη μια φορά έμπρακτα την ευαισθησία τους. Αντί εισιτηρίου θα γίνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.
Την προσπάθειά μας στηρίζουν το Τ.Ε.Ε, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και το Studio Reaction.
Επικοινωνήστε μαζί μας:
Facebook_Συμμετέχω Πρωτοβουλία Δραμινών
Email_symmetexo@gmail.com

Για Παιδιά:
Γάλα συμπυκνωμένο σε μικρή συσκευασία
Κρουασάν
Μπισκότα
Χυμός σε ατομική συσκευασία
Πάμπερς
Μωρομάντηλα
Παιδικές τροφές έτοιμες σε βαζάκια
Πλαστικά κουταλάκια
Για Ενήλικες:
Κονσέρβες φαγητού
Φρυγανιές
Σαμπουάν
Σερβιέτες
Χαρτί υγείας
Αδιάβροχα τζάκετ
Αθλητικά παπούτσια
Tα είδη πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας και των Δημοτικών παρατάξεων για τους προσφυγές της Ειδομένης.

Λίγο πριν την κατάρρευση το Ταμείο Νομικών

Λίγο πριν την κατάρρευση βρίσκεται το Ταμείο Ασφάλισης Νομικών, που ήταν υγιές ταμείο, αλλά από τη στιγμή που ενίσχυε προβληματικά Ταμεία πήρε την κάτω βόλτα, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα «κοινωνικοασφαλιστικά θέματα δικηγόρων υπό το πρίσμα πρόσφατων νομοθετικών εξελίξεων – η κατάσταση του Τ.Α.Ν.», που οργάνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.
Ο Δημήτριος Βερβεσός, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων απασχολουμένων και γ’ αντιπρόεδρος του Ταμείου χαρακτήρισε την κατάσταση του ΤΑΝ τραγική, τονίζοντας ότι Ταμείο ήταν ένα από τα πιο εύρωστα ταμεία και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο προβληματικά ταμεία, διότι έχει υπαχθεί στην επιχορήγηση και στη ρύθμιση του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) το ταμείο δηλαδή που ενισχύει τα προβληματικά ταμεία.
«Είναι ένα ταμείο που δεν έχει χρεώσει ποτέ το κράτος και το κράτος πήρε 571 εκ. € για την λεγόμενη αναχρηματοδότηση μέσω του PSI. Το κράτος μας οφείλει 373 εκ. € από την τριμερή χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα €. Με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και με το τρίτο μνημόνιο τους πήρε και τους τελευταίους πόρους που είχε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε εισφορές από τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και δικαστές-περίπου 60000 ασφαλισμένοι σε όλη την Ελλάδα-οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς είναι σε τραγική κατάσταση. Το Ταμείο αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε η ομιλητής.
Αυτό το μήνα, ανέφερε «έχουμε εισπράξει 7 εκ. € και πρέπει να πληρώσουμε 19 εκ. €, δηλαδή . Έχουμε ένα έλλειμμα 12 εκ € το οποίο βέβαια δεν μπορούμε να βγάλουμε από την τσέπη μας», σημείωσε ο κ. Βερβεσός που εκτίμησε ότι η βιωσιμότητα του ταμείου είναι έωλη, ειδικά μετά την ενοποίηση του επικουρικού στο ΕΤΕΑ, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων της τάξης των 180 ευρώ το μήνα για τους σημερινούς συνταξιούχους, ήτοι μια μείωση της τάξης του 45% στις επικουρικές, άρα μια μείωση 15% έως 20% στο σύνολο της σύνταξης. «Από 1250 ευρώ η σύνταξη θα πάει στα 1000 ευρώ καθαρά για έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί 25 χρόνια και έχει πληρώσει από την τσέπη του όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές», ανέφερε.
Αύξηση ορίων και περικοπέςΟΜΙΛΗΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ο Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος Αθηνών, ειδικευμένος στο ασφαλιστικό δίκαιο, τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο επέφερε μία αύξηση στα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως 15 χρόνια για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν είχαν ολοκληρώσει όριο ηλικίας για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και υπολογίζονται γύρω στις 200.000. «Περαιτέρω είχαμε μία περικοπή των συντάξεων από την αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στην επικουρική σύνταξη 6% και 2% επιπλέον στην κύρια σύνταξη. Αυτό έφερε μειώσεις από πέντε σε 35 ευρώ στην επικουρική σύνταξη και από 10-55 ευρώ στην κύρια σύνταξη, ανάλογα με το καταβαλλόμενο ποσό», ανέφερε.
Επίσης, με αφορμή την χθεσινή δήλωση του υπουργού για οριζόντια περικοπή των συντάξεων, ως ισοδύναμο απέναντι στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και της αύξησης των εισφορών στον ΟΓΑ, θα σημάνει ότι συντάξεις άνω των 1000 € στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και οποιασδήποτε άλλης συνταξιοδοτικής παροχής περικοπούν από 11-15%.
Τέλος, για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε όλα τα ταμεία με την αναδρομική εφαρμογή της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, που έχει οδηγήσει ήδη πολλούς συνταξιούχους σε μεγάλες αναμονές ακόμη και για την προσωρινή σύνταξη και το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων ηλικίας κυρίως στο δημόσιο, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που βρίσκονταν στο κατώφλι της συνταξιοδότησης και θα δουν τους επόμενους μήνες πάνω από 12 χρόνια επιπλέον εργασίας να απαιτούνται για να αποχωρήσουν!
Για πέντε χρόνια φτάνουν οι συντάξεις…
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης ανέφερε ότι μετις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη ορίζεται το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης ή το 67ο έτος για 15 χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα ως όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη ορίζεται το 62ο έτος με 15 χρόνια ασφάλισης.
«Το βασικότερο όμως δεν είναι το πότε κάποιος θα βγεί στη σύνταξη, αλλά το αν θα παίρνει στα χέρια του τη σύνταξη», τόνισε ο κ. Γαϊτάνης, που πρόσθεσε ότι το κράτος δεν εγγυάται τις συντάξεις για το ΕΤΑΑ για τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους μηχανικούς.
Τέλος, ανέφερε ότι το κράτος δεν εγγυάται για τους δικηγόρους ούτε το ποσό σύνταξης των 360 € και σημείωσε ότι με ετήσιο έλλειμμα 30 εκατομμύρια το ΤΑΝ θα μπορεί να δίνει συντάξεις για 5 χρόνια!
http://magnesianews.gr/

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων που έγινε το 2013

Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη μείωση των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων, που έγινε από 1.1.2013, οι οποίοι απασχολούνται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, κ.λπ. ή σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από τους εν λόγω φορείς. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλογών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και 93 δικηγόρων που συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής με ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα, που ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, η από 4.1.2013 υπουργική απόφαση με την οποία επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα η ισχύς αντίστοιχης υπουργικής απόφασης (28.2.2011) που καθόριζε τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ. Το ΣτΕ έκρινε ότι η μείωση των αποδοχών των εν λόγω εμμίσθων δικηγόρων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων δεν είναι αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων δικηγόρων, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εν λόγω δικηγόρων. 
Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΤΑΑ/ΤΑΝ – Αίτηση υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ  ( Ε.Τ.Α.Α. )
ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ                                 ΕΤΑΑ/ΤΑΝ
www.tnomik.gr

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Ν.4331/15, άρθρο 39)  για 2015 και 2016 
(προθεσμία υποβολής αίτησης έως 31/12/2015)
ΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/1993
Η αίτηση επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας υποβάλλεται ηλεκτρονικά, αφού ο ασφαλισμένος εγγραφεί προηγουμένως στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΑΝ και λάβει τον κωδικό του (με e-mail), εφόσον δεν είναι ήδη εγγεγραμένος/πιστοποιημένος χρήστης.
Μετά την άνω υποβολή ενημερώνεται μηχανογραφικά και η μερίδα του ασφαλισμένου για την επιλογή του, προκειμένου να καταβάλλει και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές της επιλεγείσας κατηγορίας.
Το άνω δικαίωμα επιλογής δεν αφορά τους εργοδότες και την εργοδοτική εισφορά έναντι του Ταμείου.

Προκήρυξη Υπ. Δικαιοσύνης για πανελλαδικό διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων (νέο σύστημα)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                            Αθήνα, 17.09.2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ                         Αριθ. πρωτ: 67517οικ.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ31
ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ -ΔΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ -ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Λ. Μεσογείων 96
Ταχ. Κωδ. : 115 27
Πληροφορίες : X. Δρυδάκη Τηλέφωνο : 210.7767230, 236, 088
Α Π Ο Φ Α Σ Η
ΘΕΜΑ: Προκήρυξη διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων Β” εξεταστικής περιόδου 2015
(για ασκούμενους δικηγόρους εγγεγραμμένους μετά την 01.01.2014)
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων:
α) 2 και 3 του ν. 2690/1999 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α” 45), όπως ισχύουν
β) 18 επ. του ν.4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α” 208)
2. Τη με αριθμ. 67001/15-9-2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Καθορισμός παραβόλου διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων» (Β” 2016)
3. Τη με αριθμ. 67514οικ./14-09-2015 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ««Τρόπος διενέργειας διαγωνισμού υποψήφιων δικηγόρων» (Β” 2014)
4. Τη με αριθμ. 72923/29-10-2014 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ««Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Δ.Α.Δ. στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, στο Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, στο Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Δ.Α.Δ. και στους Προϊσταμένους των περιφερειακών υπηρεσιών αυτού» (Β” 2895) και
5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού, προκηρύσσουμε:
Γραπτές εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων περιόδου Οκτωβρίου 2015 για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους, οι οποίες θα διενεργηθούν στις έδρες των Εφετείων της Χώρας, την Παρασκευή 30-10-2015, Σάββατο 31-10-2015 και Κυριακή 01-11¬2015.
Οι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι 23-10-2015 στον Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής κάθε Εφετείου.
Όποιος επιθυμεί τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δικηγόρων. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση επισυνάπτονται επίσης:
α) πιστοποιητικό άσκησης, β) πανεπιστημιακό πτυχίο ή ανάλογο πιστοποιητικό του πανεπιστημίου, γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και δ) διπλότυπο είσπραξης από τη ΔΟΥ καταβολής ποσού ύψους εξήντα πέντε (65) ευρώ που θα πιστωθεί στον ΚΑΕ 3741 «Παράβολο από κάθε αιτία». Επίσης θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου και η αιτιολογία «Συμμετοχή στο διαγωνισμό Δικηγόρων Β” περιόδου 2015».
Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν Έλληνες πολίτες καθώς και Έλληνες το γένος με αλλοδαπή ιθαγένεια ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, πτυχιούχοι νομικών σχολών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των ανωτέρω κρατών. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και πτυχιούχοι νομικών σχολών αναγνωρισμένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλοι οι ανωτέρω πρέπει να έχουν εγγραφεί στα μητρώα ασκουμένων μετά την 01.01.2014 και να έχουν συμπληρώσει άσκηση δεκαοκτώ μηνών μέχρι την τελευταία ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται γραπτώς σε θέματα: α) Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας, β) Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, γ) Εμπορικού Δικαίου, δ) Δημοσίου Δίκαιου, Διοικητικής Διαδικασίας και Διοικητικής Δικονομίας και ε) Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων καθορίζεται ως εξής:
-Παρασκευή 30/10/2015 και ώρα 16.00-18.00, Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία -Σάββατο 31/10/2015 και ώρα 10.00-12.00, Αστικό Δίκαιο και Πολιτική Δικονομία και 14.00-16.00, Εμπορικό Δίκαιο
-Κυριακή 01/11/2015 και ώρα 10.00-12.00, Δημόσιο Δίκαιο, Διοικητική Διαδικασία και Διοικητική Δικονομία
και 14.00-16.00, Κώδικας Δικηγόρων και Κώδικας Δεοντολογίας.
Τα θέματα είναι κοινά για τους υποψήφιους όλης της χώρας και διατυπώνονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που συνεδριάζει στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο διαγωνισμός είναι ενιαίος για όλη τη χώρα και διεξάγεται κατά την ίδια ημέρα και ώρα σε όλα τα Εφετεία της χώρας σε χώρο που υποδεικνύει η αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή κάθε Εφετείου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ
Ακριβές Αντίγραφο Η Προϊσταμένη του Τμήματος κ.α.α
Β. Ρηγόπουλος

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠ` ΑΡΙΘ. 67514/14-9-2015 ΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού υποψήφιων δικηγόρων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 18 - 22 Νόμου 4194/2013).
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την παρ. 1 του άρθρου 165 του Νόμου 4194/2013, οι διατάξεις για τις εξετάσεις των υποψήφιων δικηγόρων εφαρμόζονται στους υποψηφίους δικηγόρους που εγγράφονται στα σχετικά βιβλία ασκουμένων από 1.1.2014.
Σύμφωνα με την απόφαση 67514/14.9.2015 του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο διαγωνισμός των υποψήφιων δικηγόρων είναι πανελλήνιος και διενεργείται δύο φορές το χρόνο ταυτόχρονα σε όλες τις έδρες των εφετειακών επιτροπών.
Θέματα
Ως προς τα θέματα του διαγωνισμού, η απόφαση ορίζει ότι αυτά είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους.
Τρία τουλάχιστον μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προτείνουν δύο (2) θέματα ο καθένας για κάθε μάθημα, ενώ κάθε θέμα περιλαμβάνει συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος με περισσότερα ερωτήματα.
Η Κεντρική Επιτροπή, σε μυστική συνεδρίαση της, προβαίνει σε κλήρωση των θεμάτων, τα οποία δύναται να συμπληρώσει και, σε περίπτωση που χρειάζεται διευκρίνιση, να απαλείψει ή να αναδιατυπώσει μέρος αυτών.
Για τον σκοπό αυτό συνέρχεται δύο (2) τουλάχιστον ώρες πριν από την ώρα που ορίστηκε για την έναρξη της γραπτής διαδικασίας σε κάθε εξεταστέο μάθημα σε αίθουσα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τα μη κληρωθέντα θέματα καταστρέφονται.
Τα θέματα που κληρώθηκαν, όπως αυτά τελικώς διατυπώθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, αποστέλλονται τριάντα (30) λεπτά πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας με FAX στους Προέδρους των Οργανωτικών Επιτροπών, οι οποίοι, με ευθύνη τους, φροντίζουν για την αναπαραγωγή τους με απόλυτη ασφάλεια, προκειμένου να διανεμηθούν στους εξεταζόμενους.
Βαθμολόγηση
Ως προς τη βαθμολόγηση, η απόφαση προβλέπει ότι εντός δύο ημερών από το πέρας του συνόλου των γραπτών εξετάσεων συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συντάσσει πρακτικό με τις ορθές απαντήσεις και καθορίζει σε κλίμακα δέκα βαθμών τις μονάδες αξιολόγησης για το πρακτικό θέμα και για κάθε ερώτημα, υποχρεωτικές για τους βαθμολογητές και αναβαθμολογητές.
Οι κατ' άρθρο 20 παρ. 4 του Ν. 4194/2013 Ομάδες Βαθμολόγησης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εδρεύουν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελούνται από: έναν (1) εφέτη Πολιτικών Δικαστηρίων ή έναν εφέτη Διοικητικών δικαστηρίων ή έναν Αντεισαγγελέα εφετών ως πρόεδρο και δύο (2) δικηγόρους με δεκαπενταετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας.
Κάθε μέλος συντάσσει πίνακα με τον αύξοντα αριθμό κάθε γραπτού που του διενεμήθη και τον συμπληρώνει με την αντίστοιχη βαθμολογία. Όταν ο πίνακας ολοκληρωθεί, ο βαθμολογητής υπογράφει στο τέλος αυτού και τον παραδίδει στον γραμματέα μέσα σε κλειστό φάκελο.
Αφού συγκεντρωθούν οι φάκελοι και των τριών βαθμολογητών, ο γραμματέας της Ομάδας συντάσσει πίνακα βαθμολογίας του εξεταζόμενου μαθήματος ανά εφετείο, ο οποίος περιλαμβάνει τον αύξοντα αριθμό κάθε γραπτού και τον βαθμό κάθε βαθμολογητή.
Αν η Ομάδα Βαθμολόγησης ή ο γραμματέας αυτής διαπιστώσει ότι κάποιο γραπτό έχει βαθμολογηθεί με απόκλιση τουλάχιστον τριών (3) μονάδων μεταξύ της μεγαλύτερης και της μικρότερης βαθμολογίας, τότε το διαβιβάζει στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για αναβαθμολόγηση. Με απόφαση του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής, η αναβαθμολόγηση του γραπτού ανατίθεται στο μέλος με τη μεγαλύτερη συνάφεια αντικειμένου.
Ο τελικός βαθμός του υποψήφιου στο συγκεκριμένο μάθημα αποτελείται από τον μέσο όρο της αρχικής βαθμολόγησης και της αναβαθμολόγησης, αφού αφαιρεθούν ο μικρότερος και ο μεγαλύτερος βαθμός, κατά τις κείμενες διατάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4194/2013, τα γραπτά των υποψήφιων βαθμολογούνται με κλίμακα από μηδέν (0) έως δέκα (10) από τρεις (3) βαθμολογητές χωριστά.
Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος, ο οποίος έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα τουλάχιστον έξι (6).
Δεν θεωρείται επιτυχών, όποιος έλαβε βαθμό τρία ή μικρότερο σε οποιοδήποτε μάθημα ή τέσσερα σε περισσότερα από ένα μαθήματα.
Παράβολο
Τέλος, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 67001/16.9.2015,  το παράβολο υπέρ Ελληνικού Δημοσίου που υποβάλουν οι ασκούμενοι στις οικείες Οργανωτικές Επιτροπές εξετάσεων για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό υποψήφιων δικηγόρων, ορίζεται στο ποσό των εξήντα πέντε (65,00) ευρώ. 
www.lawspot.gr


Διαβάστε περισσότερα στοLawspot.gr
https://www.lawspot.gr/nomika-nea/pos-tha-dienergeitai-o-panellinios-diagonismos-ypopsifion-dikigoron

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Αναστολή από 16 έως 25 Σεπτεμβρίου λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015

Με εγκύκλιο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναστέλλονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι εργασίες όλων των δικαστηρίων τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργειά τους και πέντε εργάσιμες ημέρες μετά από αυτές, δηλαδή από 16 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2015. ​Ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 16η Σεπτεμβρίου 2015 και δεν θα περατωθούν την ίδια ημέρα συνεχίζονται και μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2015.
​Σε ό, τι αφορά τη διενέργεια των πλειστηριασμών κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τη διάταξη του άρθρου 998 του Κ.Πολ.Δ., όπως ισχύει. Επισημαίνεται ότι εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση έναρξης των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μεικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον έχουν προσδιορισθεί δικάσιμοι εντός του Σεπτεμβρίου. Επίσης, εξαιρείται και η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. ​Διευκρινίζεται ότι η επιμήκυνση αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων υπαγορεύθηκε εκ του γεγονότος ότι η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών συμπίπτει με την έναρξη του δικαστικού έτους, την 16η Σεπτεμβρίου, και την ανάληψη καθηκόντων των μετατεθέντων δικαστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων.
www.eanda.g