ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση ως προς τον χρόνο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων ως έξοδα από τον Φορολογικό Σύμβουλο του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Στάθη Μπακάλη

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Βασίλη Αλεξανδρή, και του Φορολογικού Συμβούλου του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Στάθη Μπακάλη, υπεγράφη σήμερα από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, εγκύκλιος, με την οποία επιλύονται τα εκκρεμή ζητήματα ως προς τον χρόνο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων.
Κατ’ αρχάς, σε συνέχεια του με Α.Π. Δ12Α 1054299ΕΞ2014/26.3.2014 εγγράφου, γίνεται δεκτό ότι και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβλήθηκαν από τους Δικηγόρους κατά το χρονικό διάστημα από 1.4.2014 έως 30.6.2014 και αφορούν στη χρήση 2013, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής (δηλαδή της χρήσης 2013).
Κατ’ ανάλογη εφαρμογή, γίνεται δεκτό ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων, που αφορούν στο φορολογικό έτος 2014 και τα οποία καταβάλλονται από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία, που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας, ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους αυτού (δηλαδή του φορολογικού έτους 2014).
Εφ’ εξής, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 23 περ. γ’ του Ν. 4172/2013, θα ισχύουν τα εξής:
α. Όσον αφορά στα «αποϋλοποιημένα» ένσημα, που καταβάλλονται διά της έκδοσης του οικείου γραμματίου προκαταβολής, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, αυτά εκπίπτουν στον χρόνο πραγματικής καταβολής τους, δηλαδή στον χρόνο, κατά τον οποίο εκδόθηκε το ως άνω γραμμάτιο.
β. Όσον αφορά στα «κινητά» ένσημα, τα οποία έχουν αγορασθεί και χρησιμοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους και τα οποία επικολλώνται στο οικείο ασφαλιστικό βιβλιάριο, αυτά αποτελούν δαπάνη του ιδίου φορολογικού έτους με ημερομηνία 31/12.
γ. Τέλος, η χρηματική διαφορά, που προκύπτει μεταξύ του ύψους των αγορασθέντων ενσήμων («αποϋλοποιημένων»-«κινητών») και του συνολικού ύψους της ασφαλιστικής υποχρέωσης, όπως αυτή προσδιορίζεται κατ’ έτος από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, εκπίπτει στον χρόνο πραγματικής καταβολής της, δηλαδή στον χρόνο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική κατάθεση στο λογαριασμό του ασφαλιστικού φορέα.

Ο Δ.Σ.Α. και η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ευχαριστούν θερμώς την κ. Σαββαΐδου για την ανταπόκριση στα εύλογα και δίκαια αιτήματα των Συναδέλφων και επαναλαμβάνουν τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους να στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος. 

Απόφαση της Ολομέλειας για αναστολή της αποχής των Δικηγόρων από 31-12-2014

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                            30-12-2014

Απόφαση της Ολομέλειας για αναστολή της αποχής των Δικηγόρων από 31-12-2014

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, μετά την διάλυση της Βουλής και τη προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου 2015 και αποφάσισε ομόφωνα:
  • Αναστολή από αύριο, Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, της αποχής διαρκείας των Δικηγόρων για το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, στους οποίους θα τεθούν όλα τα κρίσιμα προβλήματα του Δικηγορικού Σώματος.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Διαδηλώσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών στη Γαλλία

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Παρίσι, κατά των μεταρρυθμίσεων που εισάγει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες αντιδρούν στην πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να περιορίσει τα εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση για την άσκηση των παραπάνω ‘’κλειστών’’ επαγγελμάτων. Τα συγκεκριμένα μέτρα, αποσκοπούν, από την πλευρά της κυβέρνησης, στην τόνωση του ανταγωνισμού και κατ΄επέκταση σε φθηνότερες υπηρεσίες από τους παραπάνω επαγγελματίες.
Σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, μάλιστα, οι Γάλλοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές εναπόθεσαν αντίγραφα του γαλλικού Αστικού Κώδικα στο μνημείο, που αναπαριστά το άγαλμα της Δημοκρατίας.
 http://www.lawnet.gr/

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Δ. ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ, Τ.Κ. 661 00
Τηλ.: 25210 - 23540, 22694, 55448, 55449, 55456
Φαξ: 25210 - 55332, 55455
http://www.dsdr.gr    •     e-mail: info@dsdr.gr

Δράμα 14-12-2014

Φίλες και φίλοι

Πιστεύω πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για οποιονδήποτε βρίσκεται στην ηγεσία ενός θεσμού, όταν αυτός συμπληρώνει εκατό έτη ζωής, εκατό έτη αδιάλειπτης παρουσίας στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή ενός τόπου, στην ιστορική διαδρομή των ανθρώπων που συνέδεσαν το βίο τους με τις δοκιμασίες, τις αγωνίες και τις επιδιώξεις μιας πατρίδας που την υπερασπίστηκαν, πολέμησαν γι αυτήν και με κάθε μέσο και τρόπο επεδίωξαν την ανάπτυξη και την πρόοδό της.
Έτυχε σε εμένα να αναλάβω την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας φέτος, το 2014, έτος κατά το οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συμπληρώνει εκατό έτη ζωής, εκατό έτη συμμετοχής στα πάσης φύσεως δρώμενα της πόλης και του Νομού της Δράμας.
Η πόλη μας, ο νομός μας, η πατρίδα μας είναι τόπος μαρτυρικός, με ανθρώπους που λόγω προσφυγιάς, μετανάστευσης, λόγω πολλών κατακτητών που πέρασαν και επεδίωξαν την προσάρτησή ή την υποδούλωσή του, δοκιμάστηκαν σκληρά και βίαια στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα και κατέβαλλαν ιδιαίτερα ακριβό τίμημα, προκειμένου να επιτύχουν την ελευθερία τους και την πρόοδο της πατρίδας τους.
Οι Δικηγόροι, αδιάσπαστο κομμάτι αυτού του τόπου και των ανθρώπων του, συμμετείχαν άλλοτε σαν απλοί στρατιώτες και άλλοτε ως επικεφαλείς, στους αγώνες των δραμινών, τόσο στις δύσκολες ημέρες της ανάγκης, όσο και στις περιόδους της ειρήνης και της προσπάθειας για ανάπτυξη, για ένα καλλίτερο αύριο. Είτε ως πολιτικά πρόσωπα επιλεγμένα από τους συμπολίτες τους, από τον πρώτο Δήμαρχο της απελευθερωμένης Δράμας, τον Ιούλιο του 1913, Δικηγόρο Ιωσήφ Μποχοράτσι, είτε ως πνευματικοί καθοδηγητές, καλλιτέχνες, μελετητές της ιστορίας του τόπου τους, όπως ο αείμνηστος Βασίλης Πασχαλίδης, είτε ως υπερασπιστές του δικαίου και των βασικών δικαιωμάτων όλων των συνανθρώπων τους, οι Δικηγόροι της Δράμας ήταν και είναι ένα σημαντικό τμήμα της καθημερινότητας, αλλά και ένα σημείο αναφοράς στα πεπραγμένα όχι μόνο της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της. Τιμώντας το λειτούργημά τους, οι Δικηγόροι της Δράμας, υπηρέτησαν και υπηρετούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη, από θέση ανεξάρτητη, όπως οφείλουν, πάντα εντός των πλαισίων που επιβάλλει ο θεσμικός και κοινωνικός τους ρόλος. Ο ρόλος αυτός λοιπόν σήμερα, που οι επιχειρούμενες πρωτοφανείς αλλαγές στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, οδηγούν στην σαφώς αντισυνταγματική και μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατάργηση της δημοσιότητας και της προφορικότητας της πολιτικής δίκης, την επιδείνωση της θέσης των οφειλετών και των φορέων πρόνοιας και δημόσιας ασφάλισης προς αποκλειστικό όφελος των τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων, τη διατήρηση των εξαιρετικά υψηλών παραβόλων υπέρ του Δημοσίου για την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, επιβάλλει στους Δικηγόρους, που έχουν αναλάβει έναν αγώνα ενάντια σε όλα τα παραπάνω, να δραστηριοποιούνται και να αγωνίζονται με κάθε μέσο, προκειμένου να αποτρέψουν την καταρράκωση κάθε έννοιας «δίκαιης δίκης», καθήκον και επιδίωξη άλλωστε κάθε συμμετέχοντα από θέση ευθύνης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οι Δικηγόροι της Δράμας, όπως και οι Δικηγόροι όλης της Ελλάδας, αρνούνται τη χρησιμοποίηση της δικαιοσύνης ως όχημα εξυπηρέτησης στενά οικονομικών συμφερόντων, αντίθετων με την ευημερία και το μέλλον των κατοίκων αυτής της χώρας, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης των ρυθμών της.
   
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής, τιμά σήμερα όλους τους μαχόμενους Δικηγόρους που υπηρέτησαν τη δικαιοσύνη αλλά ταυτόχρονα, συνδιαμόρφωσαν και μοιράστηκαν μαζί με τους συμπατριώτες τους τη μοίρα αυτού του τόπου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας ευχαριστεί όλους εσάς που σήμερα μοιράζεστε μαζί μας τη χαρά και την τιμή αυτών των ιδιαίτερων γενεθλίων του, τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του.
Οι Δικηγόροι της Δράμας χαιρετίζουμε όλους μαζί και καθένα ξεχωριστά, εσάς που είστε σήμερα μαζί μας, που συμμετέχετε στη γιορτή μας,
σας ευχαριστούμε θερμά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Μ. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος - Συνεχίζεται η αποχή

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                              15/12/2014

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεδρίασε στις 15/12/2014 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αποφάσισε ομόφωνα ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος αναστολής της αποχής διαρκείας για το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία αποφασίσθηκε με το Πανελλαδικό Δημοψήφισμα των Δικηγόρων στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014.
Η πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης να μεταθέσει την πρώτη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τις 16 Δεκεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί, για μετά τις εορτές,  οφείλεται στις εξελίξεις σχετικά με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν συνιστά  αποδοχή των θέσεων του Δικηγορικού Σώματος.
Κατόπιν τούτων, σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29/12/2014, θα συγκληθεί εντός 24 ωρών, Συντονιστική Επιτροπή και Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ!!!

Προσέφυγαν στο ΣτΕ

Δικηγόροι κατά δικηγόρων για την πανελλαδική αποχή διαρκείας

Ζητούν να σταματήσει άμεσα η πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων, ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ΕΣΔΑ

Αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η απόφαση τόσο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για την πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.



Αυτό υποστηρίζουν 12 Αθηναίοι δικηγόροι, μια δικηγορική εταιρεία με έδρα την πρωτεύουσα και δύο Ανώνυμες Εταιρείες σε προσφυγή τους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όλοι ζητούν κατά πρώτον να τους χορηγηθεί προσωρινή διαταγή και κατά δεύτερον να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και η απόφαση του ΔΣΑ για αποχή διαρκείας.

Υποστηρίζουν ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων αποχής διαρκείας δεν είναι η Ολομέλεια ή το  Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αλλά μονό  η γενική συνέλευση των μελών του ΔΣΑ.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα αρμόδια όργανα δεν έχουν προσδιορίσει το χρόνο λήξης της απόχης, αλλά ούτε έχουν προσδιορίσει το χρόνο που θα συνέλθουν για να αποφασίσουν για την διακοπή ή την παράταση της αποχής 

Σύμφωνα με του δικηγόρους που προσέφυγαν στο ΣτΕ, η αποχή διαρκείας παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την δικαστική προστασία των πολιτών.

Ακόμη, παραβιάζεται και το άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζεται υπέρμετρα η επαγγελματική ελευθερία του δικηγόρου που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα.

Όμως και το άρθρο 4 του Συντάγματος παραβιάζεται αφού δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των εμμίσθων δικηγόρων και των δικηγόρων που ασκούν μαχόμενοι ελεύθερη δικηγορία και διατηρούν γραφεία. 

Και αυτό γιατί έμμισθοι από την αποχή διαρκείας δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική ή ηθική συνέπεια, ενώ οι ελεύθεροι δικηγόροι πένονται και καλύπτουν κατά την διάρκεια της αποχής μόνη τους τα έξοδα τους, αλλά και των οικογενειών τους.

Ακόμη, η αποχή είναι παράνομη, καθώς ο ΔΣΑ εξαναγκάζει τους Αθηναίους δικηγόρους σε αποχή, αφού:

1) Oργανώνει σε κάθε δικαστήριο της πρωτεύουσας υπηρεσίες περιφρούρησης της αποχής η οποία μπορεί ακόμα να αποτρέψει βίαια την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων,

2) Δεν χορηγεί (κόβει) γραμμάτια προείσπραξης ως μέσο εξαναγκασμού των μελών του ΔΣΑ για αποχή, 

3) Δεν χορηγεί άδειες παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην προσφυγή ότι κατά το δημοψήφισμα που έγινε η  πλειοψηφία των δικηγόρων του ΔΣΑ  όχι μόνο δεν αποφάσισε αποχή διαρκείας, αλλά αντίθετα ήταν μειοψηφία το ποσοστό αποχής διαρκείας. 

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι στο ΔΣΑ ψήφισαν 10.114 δικηγόροι. Εξ αυτών αυτοί που ψήφισαν αποχή διαρκείας ήταν 4.578 (45,26%), ενώ αυτοί που ψήφισαν υπέρ καμίας αποχής ή στοχευμένης αποχής  ήταν 4.697 (46,44%).

Οι Ανώνυμες Εταιρείες επισημαίνουν ότι η αποχή διαρκείας παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις περί παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, καθώς εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη υποθέσεις τους οι οποίες δεν μπορούν να εκδικαστούν και για το λόγο αυτό θα  υποστούν ανεπανόρθωτη μεγάλη οικονομική και ηθική ζημιά.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Έκτακτη σύγκληση Συντονιστικής την 15.12.2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 12.12.2014
Προς
τους κ.κ. Προέδρους
της Συντονιστικής Επιτροπής
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με θέμα:
Αποτίμηση αποχής και διάλογος με το Υπουργείο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ & ΕΤΑΑ/ΤΕΑΔ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΕΤΑΑ)
ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ (ΕΤΑΑ / ΤΑΝ)
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (ΕΤΑΑ / ΤΕΑΔ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ
ΑΘΗΝΑ, 1/12/2014
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ & ΕΤΑΑ/ΤΕΑΔ
Η ασφαλιστική εισφορά του έτους 2014 καταβάλλεται (εμπρόθεσμα) πλήρως εξοφλημένη (με την παράδοση του ασφαλιστικού βιβλιαρίου με ένσημα και την καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε χρήμα) έως το τέλος του πρώτου διμήνου του έτους 2015.
Για τον εργοδότη Δικηγόρου με έμμισθη εντολή η καταβολή της ετήσιας ασφαλιστικής εισφοράς (2/3) για το 2014 έχει καταληκτική ημερομηνία την 31/01/2015.
Ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και ΕΤΑΑ/ΤΕΑΔ έτους 2014 οφειλετών ασφαλισμένων που βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, με οποιονδήποτε νόμο ρύθμισης και με το Ν.4305/2014, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ και εμπρόθεσμα προκειμένου να ισχύει η ρύθμισή τους.
Η ασφαλιστική εισφορά έτους 2014 δεν υπάγεται σε ρύθμιση οφειλών με το Ν.4305/2014, δεδομένου ότι στο νόμο αυτό υπάγονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30/9/2014.
Αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών Ν.4305/14 παλαιότερων ετών έως και του έτους 2013 που θα υποβληθεί από 1/1/15 – 31/3/2015 προϋποθέτει την εφάπαξ και εμπρόθεσμη καταβολή της εισφοράς του 2014 έως 28/2/2015.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

"ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ": Επιτέλους μία κινητοποίηση υπέρ του κοινωνικού συνόλου

Επιτέλους μία κινητοποίηση υπέρ του κοινωνικού συνόλου 
Η αποχή που αποφάσισαν οι δικηγόροι με το πανελλαδικό δημοψήφισμά τους είναι επιτέλους μία κινητοποίηση υπέρ του κοινωνικού συνόλου και ενδεχομένως και σε βάρος των συμφερόντων του κλάδου τους. Οι δικηγόροι σε ποσοστό περίπου 94% εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πίσω από αυτό το αδιάφορο εν πρώτοις για τους πολίτες τίτλο κρύβεται η αλλαγή που έφερε η κυβέρνηση στον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασ... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2014/12/blog-post_725.html#.VIS17tKsWVU

"ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ": Οι δικηγόροι της Δράμας ψήφισαν κατά του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας


dimopsifisma 

ΜΕ ΕΝΑ πραγματικά μεγάλο ποσοστό, οι δικηγόροι της Δράμας ψήφισαν κατά της ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στα πλαίσια του πανελλαδικού δημοψηφίσματος που είχε κηρύξει ο Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε για δύο μέρες 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, και στη Δράμα, σε σύνολο 182 εγγεγραμμένων στο Δικηγορικό Σύλλογο, ψήφισαν 148 εκ των οποίων 4 ψήφισαν ΝΑΙ και 142 ΟΧΙ στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολ. Δικ.
Οι δικηγόροι της Δράμας συμμετείχαν μαζικά, σε ποσοστό 81 %, στο δημοψήφισμα που αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014. Με συντριπτική πλειοψηφία (97 %) εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους στο, ήδη κατατεθέν στη Βουλή, νομοσχέδιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με το οποίο: α) προβλέπεται η κατάργηση της ενμάρτυρης απόδειξης στις πολιτικές δίκες, καθώς και η διαδικασία εκδίκασης στα πολιτικά ακροατήρια, ενέργεια όλως αντισυνταγματική και μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της δημοσιότητας και της προφορικότητας της δίκης όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμά μας, β) την επιδείνωση της θέσης των οφειλετών και των φορέων πρόνοιας και δημόσιας ασφάλισης προς αποκλειστικό όφελος των τραπεζικών ιδρυμάτων και γ) τη διατήρηση των εξαιρετικά υψηλών παραβόλων υπέρ του Δημοσίου για την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (65 %), επέλεξαν ως κύριο μέσο αντίδρασης την αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους, απέναντι στις επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες καταλύουν κάθε έννοια δίκαιης δίκης και οδηγούν στην περαιτέρω καταρράκωση της οικονομικής κατάστασης των ήδη σκληρά δοκιμαζόμενων συμπολιτών τους.
Οι δικηγόροι της Δράμας πιστεύουν ότι δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει όχημα εξυπηρέτησης στενά οικονομικών συμφερόντων, αντίθετων με την ευημερία και το μέλλον των κατοίκων αυτής της χώρας, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης των ρυθμών της, καλούν δε τους βουλευτές Δράμας, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά των προτεινόμενων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στη Βουλή, όλους τους φορείς, αλλά και κάθε πολίτη, σε συμπόρευση στον αγώνα μας προκειμένου οι πρωτοφανείς αλλαγές εις βάρος κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού, που έχουμε ως κοινωνία κατακτήσει έως σήμερα, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μην γίνουν νόμος του κράτους.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας:
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 182
ΕΨΗΦΙΣΑΝ 148
ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 81.32%
ΕΓΚΥΡΑ 146
ΑΚΥΡΑ ΛΕΥΚΑ 2
NAI 4
ΟΧΙ 142
ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 95
ΑΠΟΧΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ Ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 32
ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ 15
http://www.proinos-typos.gr/gr/protothema

"ΤΟ ΒΗΜΑ": Δικηγόροι εναντίον τραπεζών

Δικηγόροι εναντίον τραπεζών


 
Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους. Αυτό έγινε γνωστό. Δεν έγινε γνωστός ο λόγος για τον οποίο προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Σε μια φράση: απέχουν επειδή οι τράπεζες θα μπορούν από εδώ και πέρα να κάνουν πιο εύκολα πλειστηριασμούς σπιτιών. Οι ανακοινώσεις των συλλόγων είναι γραμμένες δικηγορίστικα «διαφωνούμε με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης». Με τέτοια διατύπωση δεν έγινε κατανοητό ότι η αποχή δεν έχει σχέση με προνόμια των νομικών. Είναι μια αποχή υπέρ αδυνάτων.     
Προκύπτουν δυο θέματα συζήτησης. Πρώτον: το περιεχόμενο των τροποποιήσεων που ανερυθρίαστα προωθεί η κυβέρνηση. Δεύτερον: το συνδικαλιστικό ήθος και η πολιτική θέση μιας κατηγορίας επιστημόνων.
Ας δούμε συνοπτικά πώς ευνοούνται οι τράπεζες.   
Για να γίνει αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή για να πάρει μια τράπεζα το σπίτι ενός οφειλέτη που καθυστερεί τις δόσεις, έπρεπε να γίνει κανονική δίκη με μάρτυρες. Τρεις για την τράπεζα, τρεις για τον οφειλέτη. Η νέα ρύθμιση προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες αντικαθιστά τους τρεις μάρτυρες με πέντε ένορκες βεβαιώσεις. Οι τράπεζες λοιπόν θα φτιάξουν πέντε κειμενάκια φασόν, θα γλιτώσουν τις τρεχάλες των ανθρώπων, θα γλιτώσουν ώρες. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώσει δικηγόρο για να συντάξει πέντε βεβαιώσεις. Κανένας μάρτυρας δεν μπορεί να γράψει μόνος του μια βεβαίωση που θα μπει σε δικαστικό φάκελο. Πέρα από το κόστος χάνεται η αμεσότητα της προφορικής διαδικασίας.  
Με τις νέες ρυθμίσεις ο οφειλέτης δεν θα προλαβαίνει να ζητήσει αναίρεση, δηλαδή να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού, θα έχει πολύ μικρότερα χρονικά περιθώρια αντίδρασης, θα πρέπει να χρυσοπληρώνει σε δικηγόρους και σε παράβολα.
Ακόμη: Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χρωστάει και αλλού, σε ΙΚΑ, σε εφορίες, αν έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους, όλοι αυτοί μπορούν να πάνε να πνιγούν. Βάσει της ρύθμισης πρώτα θα ικανοποιηθεί η τράπεζα.  
Και κάτι επικίνδυνο: η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό είναι η εμπορική αξία του ακινήτου την ημέρα της κατάσχεσης. Με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει, θα γίνεται το εξής. Θα δίδεται το ακίνητο στην αντικειμενική αξία της κρίσης και το υπόλοιπο ποσό θα παραμένει ως χρέος. Δηλαδή και θα χάνεται το σπίτι και θα παραμένει το δάνειο. Βεβαίως δεν προβλέπεται αναδρομικά ένας έλεγχος των τραπεζών, οι οποίες έδιναν στεγαστικά δάνεια των οποίων η αποπληρωμή ήταν αδύνατη, καθώς η δόσεις ήταν υψηλότερες από το ήμισυ των εισοδημάτων.   
Στο πανελλαδικό δημοψήφισμα που οργάνωσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, έλαβαν μέρος 60 σύλλογοι και ψήφισαν 21.511 δικηγόροι. Από αυτούς το 93,66% εξέφρασε την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Θα έγραφε ο δικηγόρος του διαβόλου ότι υπάρχει κάποιο κλαδικό συμφέρον πίσω από αυτήν την κινητοποίηση, ότι χάνονται εισοδήματα. Λάθος προσέγγιση. Ο κλάδος θα βγάλει περισσότερα λεφτά με τις τροποποιήσεις. Αλλά η αδικία που προωθείται είναι κατάφωρη. Είναι λοιπόν ζήτημα Δικαίου με κεφαλαίο δέλτα.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=656342&h1=true#commentForm

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ της 6ης-12-2014 - 3ΩΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΔ


     Οι Δικαστικοί Λειτουργοί - Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 6-12-2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

             Διαπιστώνουντη διαρκή απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική Εξουσία και την αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των Λειτουργών αυτής, που δεν συνάδει με την αρχή του Κράτους Δικαίου, που διέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
     Διαπιστώνουν την  κατ’ εξακολούθηση  μη συμμόρφωση της Εκτελεστικής Εξουσίας στις δικαστικές αποφάσεις, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών, γεγονός που συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα, διότι η μη εφαρμογή τους θέτει σε κίνδυνο την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου.
    Διαπιστώνουν ότι οι παθογένειες που  χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται, λόγω της απραξίας και αδιαφορίας  των κυβερνώντων (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε δικαστές, εισαγγελείς και γραμματείς, αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση, φωτογραφική πολλές φορές νομοθέτηση κλπ.)
                Διαπιστώνουν την αθέτηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης περί κατάργησηςτων αντισυνταγματικών και μειωτικών για το κύρος της δικαστικής τους ιδιότητας, διατάξεων του νόμου 4055/2012, που αφορούν το Κεφάλαιο περί Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών ( Κανονισμοί Δικαστηρίων, περικοπή μισθού κλπ.)
                Διαπιστώνουν ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και των Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου – Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, του Πρωτοδικείου Αθηνών και Πειραιώς, όσον αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις οποίες είχαν εκφραστεί οι έντονες αντιρρήσεις των Δικαστικών Λειτουργών για βασικά κεφάλαια του Κώδικα. Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν εκλήθη ούτε εκπροσωπήθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κώδικα αυτού.
    Αξιώνουν την ενημέρωση και εκπροσώπηση της Ένωσης στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σχετικά με θεσμικά νομοσχέδια που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
    Καταδικάζουνοιαδήποτε απειλή βίας διατυπώνεται εναντίονΔικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών.
            Καλούν την Πολιτεία να αναγνωρίζει την ισοτιμία της Δικαστικής Εξουσίας με τις άλλες δύο Εξουσίες και να αποδεικνύει εμπράκτως και όχι μόνο  με λεκτικές διακηρύξεις ότι σέβεται την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών. 
    Καλούν την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την  εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.
    Καλούν επίσης την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλεια των Δικαστικών Λειτουργών και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ελευθερίας, να επιτελούν το λειτούργημά τους. 
    Αποφασίζουν ως έκφρασης διαμαρτυρίας τη διακοπή των συνεδριάσεων επί τρίωρο, κατά την ημέρα εισαγωγής προς συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
    Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών .  
                                        Με εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης
                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης
                Η Πρόεδρος                                                        Η Γενική Γραμματέας
      Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου                                      Μαργαρίτα Στενιώτη
     Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου                                            Εφέτης

    Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 5-12-2014

    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                         
                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                        5/12/2014

    Πανελλαδική αποχή διαρκείας από Δευτέρα 8/12/2014-Aποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μετά το πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων-Το πλαίσιο χορήγησης αδειών.
    Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, χαιρέτησε ως νίκη των δημοκρατικών διαδικασιών και των Δικηγόρων, το αποτέλεσμα του Δικηγορικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.
    Ομόθυμα η Ολομέλεια εκτιμά ότι η βούληση των 23.000 Δικηγόρων που προσήλθαν πανελλαδικά στις κάλπες και αποδοκίμασαν με ποσοστό 93% το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκρίνοντας ως μορφή κινητοποίησης την αποχή διαρκείας, είναι σαφής και δεσμευτική για τα όργανα του Δικηγορικού Σώματος.
    «Το δημοψήφισμα ένωσε θεσμικά όλους τους Δικηγόρους και τους Δικηγορικούς Συλλόγους», τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας, Βασίλης Αλεξανδρής. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε, «και η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου από το σύνολο των Ελλήνων Δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του ν/σ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Επανέλαβε δε πως η στάση των Δικηγόρων στο ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τη κοινωνία.
    Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ενημέρωσε το Σώμα, ότι η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης είχε το πρωί συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
    Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δικηγορικού Σώματος,  προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους Δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
    Παρά το γεγονός ότι το Δικηγορικό Σώμα έχει ήδη εκφράσει από τις 28 Αυγούστου αναλυτικά τις θέσεις του  επί του επίμαχου νομοσχεδίου οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, η Ολομέλεια των Προέδρων εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο με βάση τις θέσεις αυτές και να ενημερώσει το Σώμα όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της.
    Στη συνεδρίαση τους, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επαναβεβαίωσαν επίσης το πλαίσιο της χορήγησης των αδειών κατά τη περίοδο της αποχής.
    Η αποχή διαρκείας εκκινεί από την προσεχή Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014.

    Το πλαίσιο της χορήγησης αδειών έχει ως εξής:
    • Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
    • Κρατούμενοι (Ποινικά) – Αντιρρήσεις(Διοικητικά)-Αυτόφωρα(κρατούμενιοι)
    •  Παραγραφές - Προθεσμίες
    • Αναστολές πλειστηριασμών
    • Αιτήσεις Προσωρινών Διαταγών-Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή.
    • Κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13
    • Για τις ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό .
    Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.
    Αναβολές:
    Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

    Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Σ.:ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφισματος που εγινε στις 2 και 3 Δεκεμβριου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας που συνήλθε στην Αθήνα σήμερα 5-12-2014, έκρινε οτι δεν χρειάζεται η λήψη απόφασης επί των ζητημάτων που τέθηκαν ως ερωτήματα. Συνεπώς οι δικηγόροι της χώρας απέχουν επ αόριστον από τα καθήκοντά τους. Το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ΚΠολΔ θα εισαχθει στιν αρμόδια επιτροπή της Βουλής την 16-12-2014 ενώ η ψήφισή του απο την ολομέλεια της Βουλής θα γίνει μετά τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

    Πρόσκληση για σύγκληση Ολομέλειας την Παρασκευή 5/12/2014, ώρα 13.30μ.μ.

    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 
    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Αθήνα, 2.12.2014
    Προς
    τους κ.κ. Προέδρους
    Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
    Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 5 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.30, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με θέμα:
    • Σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Προτάσεις μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

    Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης με Συντονιστική Επιτροπή την Παρασκευή 5/12/2014, ώρα 10.00π.μ.

    Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών
    Πάτρα, 3/12/2014
    Ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 5 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.30, η συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με την Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, Παρασκευή 5/12/2014 και ώρα 10.00 π.μ., αντί για την αρχικώς προγραμματισμένη της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014.
    Εκ του Συλλόγου 

    Πρόσκληση για σύγκληση Συντονιστικής Επιτροπής την Πέμπτη 4/12/2014

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Αθήνα, 2.12.2014
    Προς
    τους κ.κ. Προέδρους
    της Συντονιστικής Επιτροπής

    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

    Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με θέμα:

    • Εκτίμηση αποτελέσματος δημοψηφίσματος για το σχέδιο του ΚΠολΔ – Προτάσεις

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

    Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΠΟΛΔ

    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΠΟΛΔ

    ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ                    182
    ΨΗΦΙΣΑΝ                                   148
    ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ     81,32%
    ΛΕΥΚΑ                                           2
    ΑΚΥΡΑ                                           0

    ΝΑΙ                                                 4
    ΟΧΙ                                             142


    ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ                  95
    ΑΠΟΧΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ
    Η ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ                                 32

    Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλη Αλεξανδρή για το Δημοψήφισμα των Δικηγόρων

    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                     3/12/2014

                                                        Δήλωση
    του Προέδρου του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλη Αλεξανδρή για το Δημοψήφισμα των Δικηγόρων

    Οι δικηγόροι της Αθήνας συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου εξέφρασαν τη θέση τους για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου.
    Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική -προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων- αντίθεσή  τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα. Εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
    Διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, την κατίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου.
    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας, την κοινωνία.
    Το Δ.Σ. του ΔΣΑ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνέλθουν άμεσα για την εκτίμηση του αποτελέσματος και την υλοποίηση της πλειοψηφούσας θέσης του δικηγορικού σώματος.