ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Άρειος Πάγος: Εκτός από τη φυλάκιση ενός έτους παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές με το Ν. 4198/2013

Εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να διαγραφούν οι χρηματικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε κατηγορουμένους για πλημμελήματα ή πταίσματα για τα οποία έπαυσε η ποινική δίωξη βάσει  νόμου  που ψηφίστηκε στις 31 Ιουλίου 2013 για την αποσυμφόρηση των φυλακών , απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη .
Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, ο οποίος αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013 έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται  με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση  και χρηματική ποινή).
Προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών διατάξεων είναι μέχρι την δημοσίευση του νόμου 4198/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013) να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά να μην  έχει εκτιθεί η ποινή.
Στην εγκύκλιο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει  ότι η αρχειοθέτηση μόνο των υποθέσεων για τις οποίες προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίας για τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το σκοπό του νομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματική λογική σύλληψη της περί ης πρόκειται ρύθμισης».
Η  κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει  ότι οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής  αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης».
Πηγή: Ναυτεμπορική

Οι πορτογάλοι δικαστές διαδηλώνουν… κατά της λιτότητας


portugal_grunge_flag_by_think0Σε απεργία κατέβηκαν τη Δευτέρα οι δικαστές και οι δικαστικοί λειτουργοί στην Πορτογαλία, οι οποίοι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014 και έχουν κυρίως στόχο τη Δικαιοσύνη.
Η απεργία προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, καθώς πολλές δίκες αναβλήθηκαν, μολονότι δεν σταμάτησε η παροχή βασικών υπηρεσιών.
Η συμμετοχή στην απεργία προσέγγισε το 90%, σύμφωνα με το συνδικάτο των δικαστών SMMP, το οποίο την είχε προκηρύξει.
Περίπου 200 ώς 300 δικαστές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Λισαβόνας, έχοντας ως στόχο να υπερασπιστούν ένα «αξιοπρεπές και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα».
Η κινητοποίηση αυτή έχει στόχο να καταγγελθούν «το διαδοχικό πάγωμα των μισθών, οι οποίοι δεν έχουν αυξηθεί από το 2011 και οι μειώσεις προσωπικού, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία της Δικαιοσύνης», εξήγησε ο Ρούι Καρντόζο, επικεφαλής του συνδικάτου των δικαστών.
Οι απεργοί αντιτίθενται κυρίως στην αναδιοργάνωση του δικαστικού χάρτη, η οποία θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, σε μείωση του αριθμού των δικαστών.
Το συνδικάτο των δικαστών κάλεσε την κυβέρνηση «να διατηρήσει έναν επαρκή αριθμό δικαστών ώστε η Δικαιοσύνη να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της».
Η απεργία έγινε την παραμονή της τελικής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπεται για το 2014, ο οποίος προβλέπει την εξοικονόμηση 3,9 δισ. ευρώ και επιπλέον έσοδα. Αυτή η νέα θεραπεία λιτότητας αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς της στόχους, οι οποίοι έχουν καθοριστεί μαζί με τους διεθνείς πιστωτές της.
Την Τρίτη το CGTP, το βασικό κεντρικό συνδικάτο της χώρας, προβλέπει τη διεξαγωγή πολλών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά των νέων μέτρων λιτότητας του προϋπολογισμού.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Στο κυνήγι 1.000 δικηγόρων

Απίστευτη φοροδιαφυγή με το colpo grosso των ανύπαρκτων γραμματίων προείσπραξης.
Δύο παράλληλες έρευνες που έχουν ως στόχο να επιφέρουν καίρια πλήγματα στη φοροδιαφυγή διενεργούνται από τις δικαστικές Αρχές και το ΣΔΟΕ. Στο μικροσκόπιο των –αυτοτελών- ελέγχων μπαίνουν δικηγόροι και διοικητές νοσοκομείων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», στο στόχαστρο του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση έχουν μπει περίπου 1.000 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο colpo grosso των ανύπαρκτων γραμματίων προείσπραξης.
Από τα στοιχεία που αποτελούν ήδη μέρος της εισαγγελικής έρευνας του κ. Δραγάτση προκύπτει ότι την τελευταία τριετία, δηλαδή από τη στιγμή που οι υπηρεσίες των δικηγόρων υπάχθηκαν στον ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή, αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά και πολιτικής αγωγής που ήταν παρόντες στη διεξαγωγή δικών ανά την επικράτεια αμελούσαν να κόψουν το απαραίτητο γραμμάτιο προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής.
Ως γνωστός, το τον λόγω γραμμάτιο αποτελεί την προείσπραξη της δικηγορικής αμοιβής και μπορεί να κυμανθεί από το ποσό των 100 ευρώ μέχρι και τα 2.500 ευρώ, εφόσον αφορά υπόθεση που εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο. Όμως όπως προκύπτει από την έρευνα, αρκετοί δικηγόροι, επικαλούμενοι αργοπορία στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, έλεγαν στην έδρα του δικαστηρίου ότι θα προέβαιναν στη υποβολή του γραμματίου την επόμενη ημέρα, χωρίς αυτό να συμβεί τελικά.
Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΦΟΒΑΜΑΙ

Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

«Δώστε τη χούντα στο λαό».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που σου 'κλειναν την πόρτα

μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια

και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο

να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που γέμιζαν τις ταβέρνες

και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια

κάθε βράδυ

και τώρα τα ξανασπάζουν

όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη

και έχουν και «απόψεις».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν

και τώρα σε λοιδορούν

γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.

Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.


Μανώλης Αναγνωστάκης 1983

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Είσοδος των δικηγόρων στις Δημόσιες Υπηρεσίες
Αριθμ. πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/27509/11.11.2013

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2013
Αριθμ.πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/27509

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ταχ. Δ/νση:Βασ. Σοφίας 15
106 74 – Αθήνα
Πληροφορίες:Κωνσταντίνα Καζάκου
Ελένη Κοντομηνά
Κωνσταντίνα Μαραγκού
Τηλέφωνο:213 1313154, -3126, -3164
Fax:
210 3389139
Email:e.kontomina@ydmed.gov.gr

ΘΕΜΑ: «Είσοδος των δικηγόρων στις Δημόσιες Υπηρεσίες»

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.2 του ν.4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α΄ 208), «Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό».

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ρύθμιση ορίζει διαφορετικό ωράριο εισόδου των δικηγόρων σε φορείς του δημοσίου παύει να ισχύει.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των Υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύουν και οι Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την ενημέρωση των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Η παρούσα εγκύκλιος αναρτάται και στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςwww.ydmed.gov.gr στη διαδρομή: Διοικητική Μεταρρύθμιση/Συνθήκες εργασίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Αποχή των δικηγόρων σε Καλαμάτα και Τρίπολη

Από τα καθήκοντά τους θα απέχουν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου οι δικηγόροι της Τρίπολης και της Καλαμάτας, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν οι δικηγορικοί σύλλογοι Καλαμάτας.

Η απόφαση αυτή των δικηγόρων ελήφθη σε ένδειξη συμπαράστασης στη δικαστική υπάλληλο που τραυματίστηκε σοβαρά, μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Παρασκευή.

Επίσης, διαμαρτύρονται «για την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, που έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στους χώρους των δικαστηρίων ή τυγχάνει να διέρχονται από αυτούς (δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και απλοί πολίτες) να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή».

Επιπλέον, ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης καταδικάζει «τη βαρύτατη προσβολή του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων, η οποία έλαβε χώρα στα Γιάννενα και εκδηλώθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων συναδέλφων, από μέρους αντιεισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, οι οποίοι εζήτησαν τη σύλληψη, κράτηση και παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία δύο δικηγόρων, επειδή διατύπωσαν αξιολογική κρίση στο ακροατήριο, ο ένας εξ αυτών επί παρεμβάσεως του αντιεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, ο δε δεύτερος επί της προτάσεως της αντιεισαγγελέως της έδρας για την κατηγορία».
http://www.zougla.gr

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Αποχή Δικηγόρων Αθηνών στις 11 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
             Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 8.11.2013

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνήλθε σήμερα εκτάκτως μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε η Γραμματέας της 28ης Ανακρίτριας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, ως ένδειξη α) συμπαράστασης στη δικαστική υπάλληλο που τραυματίστηκε σοβαρά αλλά και όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας, που με αντίξοες συνθήκες πασχίζουν για την απονομή της δικαιοσύνης και β) διαμαρτυρίας για την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, που έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στους χώρους των Δικαστηρίων ή τυγχάνει να διέρχονται από αυτούς (δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και απλοί πολίτες) να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.
Η έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Όλοι θυμόμαστε ότι, πριν από ένα χρόνο, στο κτήριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών δολοφονήθηκε ένας συμπολίτης μας και ένας ακόμη τραυματίστηκε βαρύτατα, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε μέχρι και τρομοκρατική απόπειρα στο κτήριο 6 του Δικαστηρίου.
Ενόψει αυτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των Δικαστηρίων, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για την παροχή οποιασδήποτε υλικής ή άλλης συνεισφοράς προς το σκοπό της ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας αλλά και κάθε άλλου πρακτικού προβλήματος που δυσχεραίνει την άσκηση των καθηκόντων όλων όσων εμπλέκονται καθημερινά με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Δελτίο Τύπου: Ανακοίνωση συμπαράστασης στη δικ. υπάλληλο, γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών - Διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων όλης της χώρας, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από ώρα 10:00 έως 15:00

ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101 71
                                                                                   Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2013
                                                                                   Αρ. Πρωτ. 134
          ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς την δικαστική υπάλληλο – γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών και της ευχόμαστε ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση.
Καταδικάζουμε την εις βάρος της απρόκλητη εγκληματική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη σειρά των αλλεπάλληλων και συχνών επιθέσεων εναντίον της Δικαιοσύνης (εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της Ένωσής μας, βομβιστικές ενέργειες σε κατοικίες Δικαστικών Λειτουργών και σε Δικαστικά Καταστήματα).
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, παρά την υποβολή από μέρους μας  επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά την συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίαςαποφασίζουμε τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων όλης της χώρας, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από ώρα 10:00 έως 15:00.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, Δικαστές και Εισαγγελείς, να συμμετάσχουν.
                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
    ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ                                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου Συντονιστικής για την Αυτόφωρη Σύλληψη Δικηγόρων στα Ιωάννινα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 7.11.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων εκδηλώθηκε ακραία και επικίνδυνη συμπεριφορά προσβολής του θεσμικού ρόλου  δικηγόρων, το δημόσιο λειτούργημα των οποίων αποτελεί, σύμφωνα με το νόμο, θεμέλιο του Κράτους Δικαίου. Συγκεκριμένα και παρά τις ρητές διατάξεις που αναγορεύουν τη θέση του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, θεμελιώδη, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της και επιτάσσουν σεβασμό και τιμή από μέρους των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ζητήθηκε από μέρους Αντεισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων η κράτηση, σύλληψη και παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία (!!!) δυο δικηγόρων, μελών του Δικηγορικού  Συλλόγου Ιωαννίνων, επειδή διατύπωσαν αξιολογική κρίση στο ακροατήριο, ο ένας εξ αυτών επί παρεμβάσεως του Αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, ο δε δεύτερος επί της προτάσεως της Αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία. Δυστυχώς εν έτει 2013 οι συγκεκριμένοι αντεισαγγελείς και δικαστές της έδρας αυθαιρετούν προκλητικά και επικίνδυνα, σε βάρος τελικά των δικαιωμάτων των πολιτών, την υπεράσπιση των οποίων υπηρετούν οι δικηγόροι, αφού παραβιάζουν δικονομικές διατάξεις οι οποίες απαγορεύουν την αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος καθώς και τη σύλληψη δικηγόρου, για οποιαδήποτε αιτία, όταν χειρίζεται υπόθεση στο ακροατήριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Το ακραίο και αρνητικό αυτό φαινόμενο προκαλεί δικαιολογημένη  αγανάκτηση στο δικηγορικό σώμα αλλά και στους πολίτες που αναθέτουν τις υποθέσεις τους στους δικηγόρους ως εγγυητές των αρχών της Δίκαιης Δίκης. Ταυτόχρονα δε, είναι προφανές ότι οι παράνομες αυτές  συμπεριφορές τις οποίες καταγγέλλουμε στους Έλληνες πολίτες, προκαλούν ένταση και δυναμιτίζουν την επωφελή για το κοινωνικό σύνολο συνεργασία μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.  Ενόψει αυτών των αρνητικών φαινομένων, τα οποία σε κάθε περίπτωση συνιστούν εκτροπή από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, ζητούμε να ασκηθεί αμέσως ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων, δεδομένου ότι  η συμπεριφορά τους δεν συνάδει ούτε με τα καθήκοντά τους, ούτε με την υψηλή αποστολή που η πολιτεία τούς ανέθεσε. Δηλώνουμε ακόμη την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στους συναδέλφους που υπέστησαν την έκνομη αυτή εκδήλωση «αυθαιρεσίας της έδρας» όσο και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων και στη κινητοποίηση του για την ανάδειξη της διαμαρτυρίας των μελών του, ενώ καθιστούμε σαφές και ξεκάθαρο ότι παρόμοια φαινόμενα  τα εντάσσουμε στο χώρο της αποφασιστικής – θεσμικής αρμοδιότητάς μας και τα αντιμετωπίζουμε  στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής μας δράσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τροποποιήσεις στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων αρθ 7 Ν 4205/2013 ΦΕΚ Α 242/6-11-2013


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
           Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα,  6.11.2013

Τροποποιήσεις στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων
Με το άρθρο 7 του Ν. 4205/2013 – Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α’ 242/6-11-2013) [βλ. συνημμένο αρχείο], ο νέος Κώδικας Δικηγόρων τροποποιείται ως εξής:
 
Άρθρο 7
1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν. 4194/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου μπορεί να επιτραπεί στον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει αντί του πτυχίου βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.»
2. Η περίπτωση β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Ο αριθμός των ασκουμένων, η επιλογή τους, ο χρόνος, ο τόπος, η αμοιβή, καθώς και οι λοιπές συνθήκες άσκησης των υπό στοιχείο α’ ασκουμένων δικηγόρων της προηγούμενης παραγράφου καθορίζονται, αντίστοιχα από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου δικηγορικού συλλόγου ή με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.»
3. α. Η περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4194/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Νομικής Σχολής».
β. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 4194/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Πτυχιούχοι Νομικών Σχολών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων το πτυχίο έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμμετέχουν σε δοκιμασία επάρκειας, που πιστοποιεί ότι οι γνώσεις και τα προσόντα τους αντιστοιχούν στις γνώσεις και τα προσόντα που απαιτούνται από τον Κώδικα για την απόκτηση της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου.»
4. α) Ο τίτλος του άρθρου 25 του ν. 4194/2013 αντικαθίσταται ως εξής «Μετάθεση - Παραίτηση Δικηγόρου».
β) Η παράγραφος 1 του άρθρου 25 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο δικηγόρος δύναται, με αίτησή του προς το σύλλογο όπου είναι εγγεγραμμένος, να ζητήσει τη μετάθεσή του σε άλλον. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κοινοποιείται στο σύλλογο στον οποίο ζητά να μετατεθεί ο αιτών καθώς και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος εκδίδει διαπιστωτική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η μετάθεση θεωρείται ότι έχει συντελεσθεί από το χρόνο της δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης.»
γ) Στο άρθρο 25 προστίθενται παράγραφοι 4, 5 και 6 ως εξής:
«4. Ο δικηγόρος δικαιούται να παραιτηθεί από το λειτούργημά του. Η αίτηση παραίτησης υποβάλλεται στο διοικητικό συμβούλιο του οικείου δικηγορικού συλλόγου, το οποίο διαγράφει υποχρεωτικά από το μητρώο τον παραιτούμενο δικηγόρο αυθημερόν, προκαλώντας ταυτόχρονα και τη σχετική απόφαση αποδοχής της παραίτησης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Σε δικηγόρους που αποχωρούν από το λειτούργημα δύναται, με απόφαση του οικείου συλλόγου, να απονέμεται τιμής ένεκεν ο τίτλος του επίτιμου δικηγόρου. Η απονομή του τίτλου μνημονεύεται στην υπουργική απόφαση αποδοχής της παραίτησης.
6. Σε περίπτωση διαγραφής δικηγόρου από το μητρώο λόγω θανάτου, δεν προκαλείται έκδοση υπουργικής απόφασης.»
5. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 27 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι εξερχόμενοι από την υπηρεσία δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, εκτός από εκείνους που απολύονται εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος ή λόγω πνευματικής ανικανότητας, μπορούν να διορίζονται δικηγόροι, εντός ευλόγου χρόνου από την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, εφόσον δεν συντρέχει κώλυμα από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος Κώδικα. Σε περίπτωση ανάληψης, εντός του χρόνου αυτού, δημοσίων καθηκόντων τα οποία συνεπάγονται την αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, ο εύλογος χρόνος τρέχει από το χρόνο λήξης της άσκησής τους. Οι ανωτέρω δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί διορίζονται ως δικηγόροι παρά πρωτοδίκαις, παρ' εφέταις ή παρ’ Αρείω Πάγω, με βάση τα έτη που υπηρέτησαν, σε οποιαδήποτε βαθμίδα, και ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούνται για την προαγωγή του δικηγόρου».
6. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:
«Δικηγόρος που είναι διορισμένος σε κατώτερο Δικαστήριο δύναται να συντάσσει, υπογράφει και καταθέτει ένδικα βοηθήματα και ένδικα μέσα που απευθύνονται ενώπιον ανωτέρων Δικαστηρίων».
7. Η περίπτωση (α) του άρθρου 41 αντικαθίσταται ως εξής: «α) Τον ελληνικό Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, όπως αυτός καταρτίζεται και εγκρίνεται από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος. Μέχρι την κατάρτιση και έγκρισή του, ισχύει σε όλη την Επικράτεια ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, όπως εγκρίθηκε με την από 4.1.1980 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στον Κώδικα Νομικού Βήματος στον τόμο του 1986.»
8. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 61 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο δικηγόρος για την άσκηση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων και για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων και των δικαστικών συμβουλίων, ενώπιον δικαστών με την ιδιότητά τους ως ανακριτών ή εισηγητών ή εντεταλμένων δικαστών και γενικά για την παροχή υπηρεσιών, που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή της δίκης, το στάδιο της απόπειρας συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς ή της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης ή δικαστικής μεσολάβησης ή της διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας ή έκδοσης δικαστικής διαταγής, υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο εισφορές, αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο Παράρτημα III, οι οποίες προορίζονται για: αα) την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του Συλλόγου, ββ) την απόδοση ως πόρου, στον τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), γγ) την απόδοση ως πόρου στον αντίστοιχο για κάθε Δικηγορικό Σύλλογο Τομέα Προνοίας – Υγείας του ΕΤΑΑ ή Ταμείο Αλληλοβοήθειας ή Λογαριασμούς Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων (ΛΕΑΔ) και δδ) την απόδοση ως πόρου στον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό νέων δικηγόρων του άρθρου 33 του ν. 2915/2001 (Α΄ 109), όπου ισχύει.»
β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 61 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Από την υποχρέωση της προκαταβολής, που ορίζεται και υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, απαλλάσσονται οι δικηγόροι όταν παρέχουν υπηρεσίες στους εαυτούς τους, καθώς και όταν εκπροσωπούν: α) διαδίκους που αναγνωρίζονται ότι δικαιούνται του ευεργετήματος πενίας, σύμφωνα με τα άρθρα 194 έως 204 του Κ.Πολ.Δ., ή δικαιούχους νομικής βοήθειας σύμφωνα με το ν. 3226/2004 (Α’ 24), β) διαδίκους που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 82 παράγραφος 2 και της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 95 του Κώδικα, γ) το Δημόσιο, δ) τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας. Η συνδρομή των περιπτώσεων β’, γ’ και δ’ αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου. Σε κάθε άλλη περίπτωση που ο δικηγόρος συνδέεται με τον εντολέα του με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, η υποχρέωση προκαταβολής της παραγράφου 1 βαρύνει τον διάδικο, για την καταβολή όμως του ποσού ευθύνεται εις ολόκληρον και ο δικηγόρος.»
γ) Η παράγραφος 4 του άρθρου 61 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Ο δικηγόρος για την κατάθεση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων, καθώς και για την παράστασή του κατά τη συζήτηση των ανωτέρων ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων ενώπιον των δικαστηρίων και δικαστών οφείλει, στο πλαίσιο της υποχρέωσης προκαταβολής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να καταθέτει το σχετικό γραμμάτιο καταβολής, αλλιώς η αντίστοιχη διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη. Επίσης, για την παράσταση ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων κάθε βαθμού, των ανακριτών ή ανακριτικών υπαλλήλων ή δικαστικών συμβουλίων, οφείλει να καταθέτει το σχετικό γραμμάτιο καταβολής, αλλιώς η παράστασή του δεν γίνεται δεκτή. Δεν υπάρχει υποχρέωση της προκαταβολής της παραγράφου 1 σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης της συζήτησης, τυχόν δε καταβληθείσα προκαταβολή αναζητείται από τον δικηγόρο που προέβη σε αυτήν, άλλως αυτή ισχύει για τη νέα συζήτηση.»
9. Το εδάφιο β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 62 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με την ίδια ως άνω απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρυθμίζονται τα ποσά των εισφορών ανά διαδικαστική πράξη ή
ενέργεια, ο τρόπος συγκέντρωσης των καταβαλλόμενων ποσών από το Δικηγορικό Σύλλογο, τα κριτήρια συμμετοχής των δικηγόρων στους διανεμητικούς λογαριασμούς και η διανομή τους στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του λογαριασμού.»
10. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 63 αναριθμείται σε 3.
β) Η περίπτωση ζ΄ της υποπαραγράφου i της παραγράφου 1 του άρθρου 63 αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ) 0,1% όταν η αξία του αντικειμένου της αγωγής ανέρχεται από το ποσό των 12.000.001 ευρώ μέχρι 25.000.000 ευρώ».
11. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 98, αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε περίπτωση που δεν εκδίδονται τοπικές εφημερίδες η σύγκληση είναι έγκυρη, εφόσον η πρόσκληση γνωστοποιηθεί στα μέλη τους.»
12. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 157 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο δικηγόρος στον οποίο επιβλήθηκε οποιαδήποτε ποινή, πλην της σύστασης ή της επίπληξης, έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση σε προθεσμία ενός μηνός από την επίδοση της απόφασης.»
13. α) Η παράγραφος 6 του άρθρου 165 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι επόμενες αρχαιρεσίες στους Δικηγορικούς Συλλόγους θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα.»
β) Στην παράγραφο 7 του άρθρου 165 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Για τις αρχαιρεσίες αυτές, η προθεσμία των άρθρων 103 παρ. 1 και 3, 109 παρ. 1β και 2 και 110 παρ.1 λήγει την 31η Ιανουαρίου 2014, η δε ημερομηνία του άρθρου 112 παρ. 1 είναι η 1η Φεβρουάριου 2014.»
γ) Η παράγραφος 10 του άρθρου 165 αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό, από 1.1.2014 εισάγονται στα νέα πειθαρχικά συμβούλια και εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα, εφαρμοζομένης σε κάθε περίπτωση της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 139 του παρόντος Κώδικα.»
δ) Στο άρθρο 165 προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής:
«11. Η ισχύς της παραγράφου 4 του άρθρου 61 του παρόντος Κώδικα άρχεται από 1.11.2013.»
Επιπλέον, με την παράγραφο 14 του άρθρου 7 του ως άνω νόμου αντικαθίστανται τα Παραρτήματα Ι (Πίνακας Αμοιβών Δικηγόρων για Παράσταση σε Δικαστήρια) και ΙΙΙ (Πίνακας Παγίων Εισφορών Άρθρου 61 Παρ. 2) του νέου Κώδικα Δικηγόρων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αντικατάσταση των διατάξεων του άρθρου 61 παρ. 1, 3 και 4 του νέου Κώδικα Δικηγόρων, που αφορούν στην έκδοση γραμματίων προκαταβολής εισφορών.
Ειδικότερα:
α) με το άρθρο 61 παρ. 1 ορίζεται ρητά ότι υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προκαταβολής εισφορών υφίσταται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται ρητά στο τροποποιημένο με τον ως άνω νόμο Παράρτημα ΙΙΙ. Συνεπώς, δεν συντρέχει σχετική υποχρέωση π.χ. σε περιπτώσεις απλών αιτήσεων προς το Δικαστήριο για τον προσδιορισμό δικασίμου, τη λήψη αντιγράφων, κ.ο.κ.
β) δυνάμει του άρθρου 61 παρ. 4, δεν υφίσταται υποχρέωση προκαταβολής εισφορών σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης της συζήτησης. Τυχόν καταβληθείσα προκαταβολή είτε ανακαλείται είτε ισχύει για τη (νέα) συζήτηση.
γ) Δεν υφίσταται απαράδεκτο για όσα ένδικα βοηθήματα ή ένδικα μέσα, κ.λπ., κατατέθηκαν μέχρι 31/10/2013, καθώς, όπως προκύπτει από την προσθήκη του άρθρου 165 παρ. 11 του άρθρου 165, η ισχύς του άρθρου 61 παρ. 4 αρχίζει από 1η Νοεμβρίου 2013.

Αντεισαγγελείς μηνύουν δικηγόρους στα Γιάννινα!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στα Γιάννινα Αντεισαγγελείς μήνυσαν στο ακροατήριο κατά τη διάρκεια δίκης δικηγόρους για το αδίκημα της εξύβρισης οι οποίοι και συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για ναεκδικαστεί η υπόθεσή τους την Πέμπτη 7/11. Οι δύο Αντεισαγγελείς (κ.κ. Σωτηρίου και Παϊσιος) έκριναν ως εξυβριστική
τη διατύπωση αξιολογικής κρίσης κατά την άσκηση των καθηκόντων δύο δικηγόρων των Ιωαννίνων, του ενός εξ αυτών επί παρεμβάσεως του Αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, του δε δευτέρου επί της προτάσεως της Αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία. Αυτό το μάλλον πρωτοφανές γεγονός στα δικαστικά – νομικά χρονικά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων ο οποίος με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του σε τέτοιες μεθοδολογίες τονίζοντας τα εξής:
ο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στα πλαίσια των σκοπών και αρμοδιοτήτων του, να μεριμνά για το σεβασμό και την τιμή που οφείλει να απολαμβάνει ο δικηγόρος, από τη δικαστική και κάθε άλλη αρχή και εξουσία, κατά την άσκηση τους λειτουργήματός του, πληροφορούμενο για τη κράτηση, σύλληψη και παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία εκ μέρους Αντεισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, δυο μελών του Δικηγορικού μας Συλλόγου, για τη διατύπωση αξιολογικής κρίσης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, του ενός εξ αυτών επί παρεμβάσεως του Αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, του δε δευτέρου επί της προτάσεως της Αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις κλιμακούμενες αυθαιρεσίες εκ μέρους συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών και υπενθυμίζει ότι:
Ο Δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου. Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του, θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της.

Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς, (δικαστές και εισαγγελείς), που οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευλάβεια στο δικηγορικό λειτούργημα και να αποφεύγουν τις αυθαιρεσίες και τις κάθε είδους καταχρήσεις εξουσίας, έτσι ώστε ο δικηγόρος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ανθρώπου.

Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος. Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας η κράτηση δικηγόρου. Δεν επιτρέπεται η σύλληψη δικηγόρου, για οποιαδήποτε αιτία, όταν χειρίζεται υπόθεση στο ακροατήριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Στην περίπτωση που δικηγόρος κατηγορείται για εξύβριση και δυσφήμηση του δικαστηρίου, (μη συμπεριλαμβανομένου του εισαγγελέα), ενώπιον του οποίου εκτελεί τα καθήκοντά του, ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 117 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν αποτελεί εξύβριση η αξιολογική κρίση δικηγόρου επί της προτάσεως του Εισαγγελέα, την οποία στα πλαίσια των καθηκόντων του μπορεί και οφείλει να διατυπώσει.

Οι Δικηγόροι Ιωαννίνων σέβονται και τιμούν τους άξιους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν αδρανούν όμως απέναντι στους λειτουργούς που ανέλεγκτα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο, οχυρούμενοι πίσω από την ανεξέλεγκτη γνώμη τους επιδεικνύοντας αυταρχική συμπεριφορά που τελικό στόχο έχει την ακύρωση του ισότιμου ρόλου των δικηγόρων στην απονομή της δικαιοσύνης και την ουσιαστική κατάργηση των όποιων στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Γι’ αυτό και Το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του την 5-11-2013, ομόφωνα αποφάσισε, την προειδοποιητική αποχή των μελών του ΔΣΙ από τα καθήκοντα την Πέμπτη 7-11-2013 από ώρα 12η μεσημβρινή και την Παρασκευή 8-11-2013 από τη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Ιωαννίνων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ"

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6-11-2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172
http://www.odye.gr  email:info@odye.gr


ΑΘΗΝΑ, 04/11/2013
Αρ. Πρωτ. 45
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Προς: ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ (ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ)

24 ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
6/11/2013

Συνάδελφοι,
Κλιµακώνουµε και διευρύνουµε τον αγώνα µας. Οι µεγάλες πανδηµοσιοϋπαλληλικές κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιµότητα και την κατάργηση των Δηµοσίων Κοινωνικών Αγαθών, µε την απεργία της 6ης Νοεµβρίου διευρύνονται και παίρνουν γενικότερα εργατικά και λαϊκά χαρακτηριστικά. Αντιστεκόµαστε σε µια πολιτική που γεµίζει τη χώρα µας µε κοινωνικά και οικονοµικά ερείπια προς όφελος των δανειστών και του µεγάλου κεφαλαίου. Σε µια πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση µε 1.700.000 ανέργους, 3.000.000 ανασφάλιστους, σε καθηµερινές αυτοκτονίες πολιτών, στην πείνα και στην εξαθλίωση χιλιάδες οικογένειες. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους εργαζόµενους και την κοινωνία δεν έχει κανένα αποτέλεσµα. Η εικονική πραγµατικότητα που προσπαθεί να κατασκευάσει µε τη βοήθεια των ΜΜΕ, δεν µπορεί να αποπροσανατολίσει κανένα. Το success story, το πρωτογενές πλεόνασµα και οι εξαγγελίες ότι δεν θα παρθούν νέα οριζόντια µέτρα αποτελούν υποσχέσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισµα. Πέρα από τα αντιλαϊκά µέτρα που εφαρµόζονται σε βάρος µας και διαψεύδουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες η Κυβέρνηση δεν µπορεί, πλέον, να πείσει κανένα ότι δεν συνεχίζει την ίδια πολιτική. Μας λέει πως δε θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές. Τα νέα, όµως, δυσβάστακτα µέτρα όπως προκύπτουν από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισµού αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Στόχος της Κυβέρνησης και της Τρόικας είναι και πάλι τα δικαιώµατα των εργαζοµένων και της κοινωνίας. Οι εργαζόµενοι στο Δηµόσιο και τα δηµόσια κοινωνικά αγαθά βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο. Οι άµεσες απολύσεις 15.000 εργαζοµένων προωθούνται ήδη. Μετά τις πρώτες 15.500 διαθεσιµότητες που προωθήθηκαν προετοιµάζεται ο δεύτερος και τρίτος γύρος µε ακόµη περισσότερους εργαζόµενους. Νέοι φορείς και υπηρεσίες θα καταργηθούν. Τα εναποµείναντα ασφαλιστικά µας δικαιώµατα ξαναµπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη. Προετοιµάζονται νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αντί να επιστρέψουν στα Ταµεία τα κλεµµένα αποθεµατικά προωθούν νέες µειώσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ. Τα πενιχρά µας εισοδήµατα θα δεχθούν νέα επίθεση, νέες µειώσεις αποδοχών, νέα φορολεηλασία. Η δηµόσια παιδεία, η δηµόσια υγεία υποβαθµίζονται ακόµη περισσότερο. Κλείνουν δηµόσια σχολεία και υπηρεσίες υγείας ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται νέα χαράτσια σε βάρος των πολιτών. Η πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας παραδίδεται στον αδηφάγο Ιδιωτικό Τοµέα. Χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα αλλά και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν αρχίσει να διαφηµίζουν τα προϊόντα τους µέσω των «καρτών υγείας».

Ο αυταρχισµός της Κυβέρνησης συνεχίζεται και εντείνεται. Μετά την ποινικοποίηση των αγώνων, την πολιτική επιστράτευση, τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών καταθέτει τροπολογίες στη Βουλή και αλλάζει κατά περίπτωση το πειθαρχικό δίκαιο και τον Υπαλληλικό Κώδικα απειλώντας µε απολύσεις τους υπαλλήλους που δεν στέλνουν στοιχεία για να τεθούν σε διαθεσιµότητα. Συκοφαντεί τους αγώνες και τις αντιδράσεις των εργαζοµένων και προσπαθεί να τους εξισώσει µε την εγκληµατική δράση των φασιστικών συµµοριώνΣτόχος της Κυβέρνησης και της Τρόικα είναι η εφαρµογή των νεοφιλελεύθερων µνηµονιακών πολιτικών, οι βίαιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου και στα πλαίσια αυτά χρησιµοποιούν κάθε αυταρχικό µέτρο. Καθηµερινά πλέον επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική των µνηµονίων οδηγεί την κοινωνία σε καταστροφή και την κοινωνία σε αδιέξοδο. Ο αγώνας, για να µη περάσει αυτή η πολιτική και για την ανατροπή της, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόµενου.

Οι µάχες που πρόσφατα δώσαµε και δίνουµε ενάντια στις διαθεσιµότητες τόσο σε πανδηµοσιοϋπαλληλικό επίπεδο όσο και σε διάφορους κλάδους, όπως οι διοικητικοί τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες κτλ. µε τη µεγάλη συµµετοχή και τις πολύµορφες δράσεις, δείχνουν το δρόµο που πρέπει να ακολουθήσουµε. Όλοι µαζί µπορούµε να ανατρέψουµε τις µνηµονιακές πολιτικές και να προωθήσουµε µια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόµενους και την κοινωνία και θα βασίζεται στη διαγραφή του δυσβάστακτου χρέους, στην εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήµατος, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας µε την ενίσχυση του Δηµόσιου Τοµέα. Μια πολιτική που θα προστατεύει και θα διευρύνει τα δηµοκρατικά, κοινωνικά και συλλογικά δικαιώµατα των εργαζοµένων.

Ο αγώνας διαρκείας ενάντια  στις µνηµονιακές πολιτικές αποτελεί τη µόνη µας ελπίδα. Όλοι µαζί στην απεργία της 6ης Νοεµβρίου. Όλοι στα απεργιακά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις. Με τον ενωµένο αγώνα µας  µπορούµε να τους σταµατήσουµε µπορούµε να τους ανατρέψουµε.

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ