ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Έλληνες νέοι δικηγόροι στις φάμπρικες της Γερμανίας

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ2326small
Είναι νέοι, είναι δικηγόροι και είναι… άνεργοι. Χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος στην «αγορά εργασίας» που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Η οικονομική κρίση και ο «συνωστισμός» που έχει δημιουργηθεί έχουν κυριολεκτικά «τσακίσει» ένα επάγγελμα που στο παρελθόν αρκετοί το χαρακτήριζαν προνομιακό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί νέοι δικηγόροι έχουν παραδώσει την ταυτότητά τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και έχουν ξενιτευτεί, επιλέγοντας να εργαστούν ακόμη και σε ταβέρνες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα όσων αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη χώρα μας αμείβεται με χρηματικά ποσά που και οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν ως… χαρτζιλίκι!
Τρεις παραστάσεις το χρόνο
Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Περίπου 1.600 νέοι που έχουν ώς πέντε έτη δικηγορίας «κόβουν» κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τρεις παραστάσεις σε δικαστήρια ετησίως! Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για το ποσοστό των δικηγόρων με επαγγελματική δραστηριότητα πέντε έως δέκα ετών. Πρόκειται για 1.363 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο καθένα από τα οποία αντιστοιχούν κατά μέσο όρο εννιά παραστάσεις κάθε χρόνο.
«Αυτό που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια είναι ότι περίπου το 60% των μελών μας κατά μέσο όρο έχει τέσσερις έως πέντε παραστάσεις σε δικαστήρια κάθε χρόνο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ειδικά στους νέους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πελάτες δεν πληρώνουν, ενώ κάποιοι επιλέγουν να πάνε στα ποινικά δικαστήρια χωρίς να έχουν εκπροσώπηση από δικηγόρο. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί στο σύλλογο και οι αιτήσεις για νομική βοήθεια από πολίτες με οικονομικά προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης.
Μέρισμα… 30 ευρώ!
Πρόσφατα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είδαν να μπαίνει στους λογαριασμούς τους μέρισμα εξαμήνου το οποίο «καθαρά» χρήματα ήταν 30 ευρώ! Πρόκειται για το χαμηλότερο μέρισμα που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία του συλλόγου, γεγονός που δικαιολογείται κυρίως από το γεγονός ότι τα συμβόλαια ακινήτων είναι σε… μηδενική βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ο αριθμός συμβολαίων ήταν περίπου 6.000, ενώ φέτος από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα είναι 673! «Υπήρχαν χρονιές που το μέρισμα έφτανε ακόμη και στα 800 ευρώ», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο Μιχάλης Μήττας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Οπως λέει, οι συνάδελφοί του στην αγορά της Θεσσαλονίκης «στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα είτε παίρνουν κάποιο… χαρτζιλίκι»!
«Πλέον υπάρχουν αρκετοί πτυχιούχοι της Νομικής που προτιμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες παίρνοντας 1.500 ευρώ το μήνα, καθώς δε βλέπουν κανένα επαγγελματικό μέλλον στην Ελλάδα. Εγώ γνωρίζω προσωπικά δύο περιπτώσεις συναδέρφων που παρέδωσαν την άδειά τους στο σύλλογο και πήγαν να δουλέψουν στην ταβέρνα των θείων τους στη Γερμανία. Το επάγγελμα της δικηγορίας είναι άμεσα εξαρτημένο από την πραγματική οικονομία. Η καλύτερη αμοιβή αυτήν τη στιγμή για ένα νέο δικηγόρο που θα έχει την ιδιότητα του συνεργάτη σε ένα γραφείο είναι 800 ευρώ. Πλέον το επάγγελμα τείνει να γίνει ελιτίστικο, όπως στο παρελθόν, καθώς αυτοί που θα μπορούν να επιβιώσουν θα είναι όσοι έχουν γονείς ή στενούς συγγενείς δικηγόρους. Οι υποθέσεις και οι πελάτες θα… κληρονομούνται», περιγράφει.
Η Ανδριάνα Φουλίδου θεωρεί ότι με τις παρούσες συνθήκες ένας νέος δικηγόρος είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει, καθώς, όπως λέει, «με 250 ευρώ μηνιαία αμοιβή και την ίδια στιγμή έξοδα 150 ευρώ μόνο για εισφορές ο λογαριασμός δε… βγαίνει»! «Οι συνθήκες εργασίας για τους ασκούμενους ή τους νέους δικηγόρους είναι απαράδεκτες. Εκτός από τα εξαντλητικά ωράρια, έως 12 ώρες εργασίας την ημέρα, τις ελάχιστες αμοιβές, έως 250 ευρώ το μήνα, υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις και απαράδεκτη συμπεριφορά από τους συναδέρφους τους που τους ”προσλαμβάνουν”. Ως δικηγόρος είναι πολύ δύσκολο να βρεις εργασία ακόμη και αν αναζητήσεις κάτι στο εξωτερικό. Θα πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία δε βρίσκεις ούτε γραφείο για να κάνεις… άσκηση», είπε η Ανδριάνα Φουλίδου.
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΑΔΠ ΛΑΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΛΕΑΔ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ ΣΤΙΣ 18 & 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013.

ΛΑΡΙΣΑ 16-7-2013
Σχετικά με το θέμα συζητήσεως : ΛΕΑΔ – ΛΕΔΕ αναγκαίοι φορείς αλληλεγγύης για τους Δικηγόρους .
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Θα θυμάστε όσοι είχατε παρευρεθεί στην ολομέλεια της Σύρου το Καλοκαίρι του 2011, ότι είχαμε για συζήτηση το περεμφερές θέμα με τίτλο ΄΄Λ.Ε.Α.Δ. και οι σχέσεις με Λ.Ε.Δ.Ε, προοπτική συνεργασίας’’
Στην τότε εισήγησή μου, όπως άλλωστε και οι άλλοι συνάδελφοι που παρενέβησαν, είχαμε εκφράσει τους φόβους μας και τους προβληματισμούς μας για την διαφαινόμενη από τότε και επερχόμενη μείωση των εσόδων των δικηγορικών συλλόγων, λόγω της γενικής μειώσεως του αριθμού των εκδιδομένων διπλοτύπων, από τα οποία οι δικηγορικοί Σύλλογοι παρακρατούν τα γνωστά ποσοστά, της μειώσεως των αγοραπωλησιών και γενικά λόγω της οικονομικής κρίσεως που είχε αρχίσει ήδη.
Από τότε μέχρι σήμερα τα μνημόνια που ακολούθησαν, και το ‘’τσουνάμι’’ των εισπρακτικών μέτρων, με τις εντολές της τρόικας και οι διάφοροι νόμοι που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δημιούργησαν αυτήν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση στην χώρα μας και τις κοινωνίες της φτώχειας και της ανέχειας.
Ένεκα της κρίσεως και των νόμων που ψηφίστηκαν επλήγησαν φυσικά, σε μεγάλο βαθμό, και οι δικηγόροι, από κάθε πλευρά, λόγω της δραματικής μειώσεως των υποθέσεων όλων των κατηγοριών. Όταν ο πολίτης δεν έχει την δυνατότητα να επιβιώσει, ακόμη κι αν έχει υποθέσεις και δικαιώματα για δικαστική διεκδίκηση, τα αφήνει στην άκρη και είναι η τελευταία του φροντίδα. Ακολούθησε, με νόμο, η κατάργηση της υποχρεωτικής παραστάσεως στα συμβόλαια του δικηγόρου από την πλευρά του αγοραστή. Ακόμα ορίζεται ότι από 1-1-2014 η παράσταση δικηγόρου θα είναι προαιρετική και για την πλευρά του αγοραστή, ανεξάρτητα από το ύψος του συμβολαίου. Στους έμμισθους δικηγόρους προβλέπεται ότι η αμοιβή τους θα καθορίζεται μετά από ελεύθερη συμφωνία με τον εργοδότη-εντολέα. Ακόμη, στα συμβολαιογραφικά έγγραφα για τη σύσταση ΑΕ (ανωνύμων εταιρειών) και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης, καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου.
Σήμερα έχει διαλυθεί τελείως η κτηματαγορά, οι συνάψεις αγοραπωλησιών αποτελούν είδος εν ανεπάρκεια με συνέπεια να μηδενισθούν και οι διανεμητικοί λογαριασμοί των δικηγορικών συλλόγων που διένειμαν σε μας και από τους οποίους παρακρατούσαν και τα ποσά των εισφορών μας προς το ΛΕΔΕ και τα απέδιδαν σ αυτόν. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει στους άλλους συλλόγους, το φαντάζομαι βέβαια. Ο δικηγορικός Σύλλογος Λαρίσης, ο 4ος σύλλογος πανελληνίως, μαζί με την Πάτρα και το Ηράκλειο, για τελευταία φορά φέτος τον Ιούνιο είχε να διανείμει σε κάθε δικηγόρο 220€ . Δεν λάβαμε όμως τίποτα , διότι τα παρακράτησε για την καταβολή της 1ης τετραμηνιαίας δόσεως στον ΛΕΔΕ. Σας πληροφορώ δε, ότι δεν έχει χρήματα για να καταβάλλει την 2η δόση στον ΛΕΔΕ ,την χρωστάει και για να την αποδώσει θα πρέπει να καλέσει όλους του δικηγόρους για να την λάβει παρ ενός εκάστου.
Ήδη αυτό το γεγονός, ότι θα κληθούν δηλαδή τα μέλη των συλλόγων να καταβάλλουν από την τσέπη τους την εισφορά προς τον ΛΕΔΕ, και αν συνεχιστεί αυτή δυσμενής οικονομική συγκυρία, να καταβάλλουν και στο μέλλον εξ ιδίων τις εισφορές προς τον ΛΕΔΕ, έχει προβληματίσει όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι αντιδρούν στην εξ ιδίων καταβολή, όχι γιατί δεν θέλουν να καταβάλλουν αλλά επειδή δεν μπορούν να καταβάλλουν, γιατί δεν έχουν.. Αλήθεια, τι να πρωτοπληρώσει ο νέος αλλά και ο παλιός δικηγόρος, ο οποίος κι αυτός χειμάζεται, κάθε χρόνο ; Τον φόρο εισοδήματος, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία μας, τον φόρο επιτηδεύματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τον ΦΠΑ ; Σας ενημερώνω ότι στον δικηγορικό σύλλογο Λαρίσης, ο οποίος έχει εγγεγραμμένα 816 μέλη-δικηγόρους, δεν έχουν καταθέσει στον σύλλογο τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια, του Τ/Ν και του ΤΕΑΔ, 327 δικηγόροι, ήτοι ποσοστό 40%.
Ήδη, καθημερινά, πολλοί δικηγόροι προσέρχονται στα γραφεία του συλλόγου μας και εκφράζουν την επιθυμία τους να διαγραφούν από τον ΛΕΔΕ, ερωτώντας συγχρόνως και τις συνέπειες που θα έχει η διαγραφή τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφοι 1 και 3 του καταστατικού του ΛΕΔΕ, η υπαίτια καθυστέρηση 3 συνεχομένων τετραμηνιαίων δόσεων των τακτικών εισφορών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλούνται πειθαρχικές ποινές, όπως επίπληξη, χρηματικό πρόστιμο από 100 χιλιάδες ευρώ έως και 1 εκατομμύριο ευρώ, η διακοπή των οικονομικών ενισχύσεων μέχρι 2 έτη, η προσωρινή αποβολή μέχρι 1 έτος και τέλος η οριστική αποβολή. Το θέμα είναι, πώς το δ.σ. του ΛΕΔΕ που θα συνέρχεται για να αποφασίζει για το πειθαρχικό παράπτωμα της μη καταβολής των τακτικών εισφορών, θα αναγράφει στην απόφαση του ότι η μη καταβολή είναι υπαίτια όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανυπαίτια αδυναμία καταβολής λόγω οικονομικής ανέχειας. Εγώ πιστεύω ότι πολλοί δικηγόροι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν και πριν τους επιβληθούν οι προαναφερόμενες κυρώσεις , θα διαγραφούν με αίτησή τους από τον ΛΕΔΕ. Σε πολλούς δικηγορικούς συλλόγους οι νεοδιοριζόμενοι δικηγόροι δεν εγγράφονται καν στον ΛΕΔΕ. Πριν από μερικές ημέρες ορκίστηκαν στην Λάρισα 8 νέοι δικηγόροι. Κανένας απ αυτούς δεν ενεγράφη στον ΛΕΔΕ.
Θα φθάσουμε στο σημείο, αν υπάρξει μαζική αποχώρηση από τον ΛΕΔΕ, είτε ο ΛΕΔΕ να διαλυθεί, διότι δεν θα εισπράττει τακτικές εισφορές και δεν θα μπορεί να πληρώσει τις παροχές του προς τα μέλη του, είτε να καταστεί ο ΛΕΔΕ ένα ‘’ ευγενές ‘’ σωματείο των ολίγων ευρώστων οικονομικά δικηγόρων οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους και να καρπώνονται τις παροχές του, εάν βέβαια μπορέσει να επιβιώσει με ένα μικρό αριθμό μελών, κυρίως παλιών δικηγόρων, χωρίς την μεγάλη μάζα των νέων δικηγόρων που είναι και η πλειοψηφία σήμερα σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους. Για παράδειγμα, στον δικηγορικό σύλλογο Λαρίσης τα 545 μέλη από τα 816 είναι έως και 15 ετών δικηγόροι.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι η μεγάλη ‘’μπόρα’’ για τον ΛΕΔΕ έχει ήδη περάσει. Έφθασε στην κακή οικονομική κατάσταση, λόγω των λανθασμένων χειρισμών των διοικούντων αυτό μέχρι σήμερα, λόγω των μεγάλων παροχών ‘’εφ άπαξ’’ που έδωσε στους συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους, από την αρχή της λειτουργίας του και μέχρι πρότινος. Σε συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους οι οποίοι κατά τον χρόνο της αποχωρήσεώς των είχαν δώσει ελάχιστα στον ΛΕΔΕ και εισέπραξαν αντιθέτως μεγάλα ποσά σε εφ άπαξ και συντάξεις που δεν εδικαιούντο. Αλήθεια πού ακούστηκε ένα νέα σχετικά σωματείο να δίδει εξ αρχής 26.000 ευρώ εφ άπαξ σε συνταξιοδοτηθέντες δικηγόρους οι οποίοι ήταν μέλη του μόνον 1 ,2 και 3 χρόνια , είχαν εισφέρει 1500 ευρώ και έλαβαν 26.000 ευρώ και σύνταξη μαζί, και υπάρχουν σήμερα δικηγόροι που είναι μέλη από το 1992 έχουν καταβάλλει τουλάχιστον 12.000 ευρώ και κινδυνεύουν αν βρεθούν έξω από τον ΛΕΔΕ, λόγω αδυναμίας καταβολής των εισφορών, να τα χάσουν όλα. Όταν το ΛΕΑΔ Λαρίσης, με 50 χρόνια λειτουργίας έδιδε ‘’εφ άπαξ’’ μέχρι πριν 5 χρόνια 15.000 ευρώ και σήμερα δίδει 21.700 ευρώ. Υπήρξε πιστεύω κακοδιαχείριση λανθασμένες αναλογιστικές μελέτες, και υπερβολικές παροχές πέρα από κάθε λογική. Παρόλο που φαινόταν ότι ο ΛΕΔΕ αιμορραγούσε οικονομικά,πριν 2 χρόνια στην ολομέλεια της Σύρου ο κ.Λιόσης μας παρουσιάζε μια ρόδινη κατάσταση του ΛΕΔΕ. Αλήθεια δεν ήξερε τι του γινόταν ή μας έλεγε ψέματα ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΕΔΕ
Όπως προανέφερα, η μεγάλη μπόρα για τον ΛΕΔΕ πέρασε. Και πέρασε διότι ή μεγάλη μάζα των δικηγόρων που ήταν να εξέλθει, συνταξιοδοτούμενη, συνταξιοδοτήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια και έλαβε τις παροχές του. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μικρή σχετικά σε ρυθμό και αριθμό συνταξιοδότηση και αποχώρηση συναδέλφων. Τα αποθεματικά κεφάλαια του ΛΕΔΕ ανέρχονται σε 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί ο ΛΕΔΕ διότι προσφέρει σημαντική ωφέλεια και παροχές στους δικηγόρους και είναι μεγάλος φορέας αλληλεγγύης για μας. Πρέπει όμως να συγκρατήσουμε τα μέλη μας από μια πιθανή οικειοθελή αποχώρηση ή από την αναγκαστική διαγραφή τους, διότι αδυνατούν, πρόσκαιρα, θέλω να πιστεύω, να καταβάλλουν τα ποσά των 600 ευρώ ετησίως λόγω οικονομικής ανέχειας και διότι θεωρούν πολύ πιθανόν, κυρίως οι νέοι δικηγόροι, με όλες τις φήμες που υπάρχουν, ότι τα ποσά των εισφορών τους δεν θα τους ανταποδοθούν στο μακρινό μέλος και ότι ματαίως θα τα καταβάλλουν.
Για αυτό θα πρέπει :
1) Να μειωθεί το ποσόν που καταβάλλουν τα μέλη του ΛΕΔΕ,ως τακτικές εισφορές, έστω πρόσκαιρα, στο ποσόν των 120 ευρώ ετησίως. Έτσι, και όλοι οι νεοδιοριζόμενοι δικηγόροι θα εγγράφονται και τα μέλη μας θα συγκρατήσουμε και δεν θα αποχωρήσουν. Όταν σε πολλά ΛΕΑΔ , όπως και στο δικό μας της Λαρίσης, η ετήσια τακτική εισφορά είναι 50 ευρώ ή 100 ευρώ, δεν μπορεί στο ΛΕΔΕ να είναι 600 και 700 ευρώ.
2) Να μειωθεί περαιτέρω, πρόσκαιρα, μέχρι πλήρους βελτιώσεως των οικονομικών του ΛΕΔΕ, το χορηγούμενο εφ άπαξ στο ποσόν των 12.000 ευρώ. Κι αυτό διότι, οι συνταξιοδοτούμενοι συνάδελφοι λαμβάνουν αρκετά μεγάλο ποσό ως ‘’εφ άπαξ’’ από τα ΛΕΑΔ στα οποία ανήκουν.
3) Να αυξηθεί όμως το ποσόν της ημερησίας αποζημιώσεως λόγω απωλείας εισοδήματος, στο ποσόν των 80 ευρώ ημερησίως. Αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός και βασικός σκοπός ιδρύσεως του ΛΕΔΕ ήταν η δυνατότητα να καλύπτει μόνον την απώλεια εισοδήματος των δικηγόρων με ημερήσια αποζημίωση.
4) Να μειωθούν ή να καταργηθούν από τον ΛΕΔΕ , όσες παροχές καλύπτονται από τα ΛΕΑΔ, όπως το ‘’εφ άπαξ’’ και το επίδομα τοκετού. Βέβαια όσα μέλη ανήκουν σε συλλόγους που δεν έχουν ΛΕΑΔ θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τις παροχές του ΛΕΔΕ.
5) Ορθολογιστική, επιμελημένη και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών του ΛΕΔΕ από δω και πέρα και επικερδή τοποθέτηση των αποθεματικών του κεφαλαίων.
6) Σύνταξη μιας νέας αναλογιστικής μελέτης.
Κύριες και κύριοι σύνεδροι μέσα σ αυτά τα πλαίσια και με πρωταρχικό γνώμονα την παροχή βοήθειας στους συναδέλφους, με αλληλοκατανόηση και συνεννόηση μεταξύ των διοικήσεων τους, θα ευοδοθεί η συνεργασία των ΛΕΑΔ με τον ΛΕΔΕ, με σκοπό την συνύπαρξη των δυο αυτών φορέων και την προσφορά τους στους δικηγόρους.
Ο Πρόεδρος του ΛΕΑΔΠΛαρίσης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΚΟΡΤΣΙΛΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κο                                                                                         Βόλος 22/07/2013
Χαράλαμπο Αθανασίου
Υπουργό Δικαιοσύνης ,Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αθήνα
Αγαπητέ  μου  κ. Υπουργέ

Είμαι ειλικρινά γεμάτος χαρά για το ότι είσθε στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Είμαι βέβαιος ότι από τώρα και στο εξής ανοίγεται ευρύ το πεδίο ωραίων πρωτοβουλιών, γόνιμων δραστηριοτήτων και εξαιρετικών ευκαιριών για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τα οποία εδώ και πολλά χρόνια ασχολείσθε επιτυχώς.
Σας διαβεβαιώνω ότι δίνω πίστη στην θέληση και την ετοιμότητα να εξυπηρετήσετε αυτούς τους σπουδαίους στόχους και να είσθε βέβαιος ότι στη προσπάθειά σας αυτή θα είμαι αρωγός ,όπως πάντα.
Ευχόμενος ολόψυχα  καλή επιτυχία στο έργο Σας θα σας παρακαλέσω, χωρίς να καταχρώμαι του πολύτιμου χρόνου Σας, να σας καταστήσω κοινωνό μερικών θέσεών μου, πέραν των όσων είχα την τύχη και τη χαρά να σας καταστήσω κοινωνό προφορικά κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στο Υπουργείο σας.


Είμαι της γνώμης, την οποία διατυπώνω εδώ και χρόνια, ότι χωρίς την επάρκεια Δικαστικών Μεγάρων, χωρίς την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς την πλήρη μηχανοργάνωση, χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία στα χέρια των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς την επάνδρωση των Δικαστηρίων με τον ανάλογο αριθμό Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων και χωρίς την αποβολή της κρατούσας νοοτροπίας, όχι μόνο δεν θα επιτύχουμε στην αποστολή μας, αλλά θα οδηγηθούμε σε τέλμα και συσσώρευση προβλημάτων, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο έργο της Δικαιοσύνης και θα δημιουργηθούν συνθήκες ικανές να επιτείνουν την κοινωνική αναστάτωση και τα αδιέξοδα στην ήδη δοκιμαζόμενη Ελληνική Κοινωνία εξαιτίας της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης .

Αναφέρομαι στα παραπάνω στο βαθμό που η εφαρμογή των πρόσφατων ψηφισθέντων νόμων θα συντελέσει ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο το Βόλου.

Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο Βόλου θα αντιμετωπίσει μία σημαντική αύξηση των υποθέσεων, χωρίς παράλληλα να υπάρχει μια αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών του.

Πέραν αυτών, όπως σας ενημέρωσα κατά την συνάντησή μας στο Υπουργείο Σας, καταργήθηκαν (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του προκατόχου σας αλλά και της απλής λογικής) τα Ειρηνοδικεία Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής, με αποτέλεσμα το υλικό αντικείμενο εργασιών του  Ειρηνοδικείου Βόλου, και μάλιστα σε μία δυσμενή περίσταση, όταν ο Ν.3869/2010 έχει ήδη πρακτικά πολλαπλασιάσει τον αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται στα Ειρηνοδικεία σε συνδυασμό φυσικά με την αύξηση της υλικής  αρμοδιότητας στο ποσό των 20.000€, να μην μπορεί να λειτουργήσει στο υπάρχον Δικαστικό  Μέγαρο.
Από το 1986 ο ΔΣΒ  προσπάθησε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που ακούει στο όνομα Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και δυστυχώς, ενώ στην πορεία βρέθηκαν λύσεις αξιόλογες, οι δυνάμεις της αδράνειας, της απραξίας και της οπισθοδρόμησης «τορπίλισαν» κάθε προσπάθεια αυτού με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει το Δικαστικό Μέγαρο μία εικόνα μη αντάξια του θεσμού.

Με την μεταφορά των υποθέσεων λόγω αρμοδιότητας στο Ειρηνοδικείο Βόλου αλλά και λόγω κατάργησης των τριών Ειρηνοδικείων (Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής ) είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί – και έχει ήδη εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό – ένα επικίνδυνο και πρωτοφανές πρόβλημα ελλείψει χώρου, καθ΄ όσον για να λειτουργήσει το Ειρηνοδικείο μόνο και μόνο για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απαιτούνται δύο Δικαστικά Μέγαρα και όχι μόνο δύο γραφεία (μόλις πέντε τετραγωνικών μέτρων )  με έξι υπαλλήλους και ένα γραφείο Ειρηνοδικών (μόλις τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων) με πέντε Ειρηνοδίκες .

Εξάλλου, λόγω της πληθώρας  των σχετικών στις υποθέσεις αυτές δεν υφίσταται χώρος για την φύλαξη αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι απώλειας δικογράφων και σχετικών επί ζημία του πολίτη για τον οποίο όλοι ενδιαφερόμαστε και αγωνιζόμαστε .

Είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του Πρωτοδικείου μέσα σε ανάλογες αίθουσες και γραφεία, με τις ιδιαιτερότητες των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων μάλλον θα επιβαρύνει το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, την οποία όλοι θέλουμε να είναι γρήγορη πλην όμως παραβλέπουμε (ας μου το επιτρέψετε) αν είναι και αποτελεσματική .
Τέλος, η επικείμενη κατάργηση τριών θέσεων Δικαστών (ενός Προέδρου και δύο Πρωτοδικών) για την οποία (κατάργηση) ήδη έχουμε καταθέσει αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 30/2013 ως ΔΣΒ  στο ΣΤΕ θα επιδεινώσει την λειτουργία απονομής Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Βόλου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και για το οποίο μάλλον οι προκάτοχοί Σας δεν επέδειξαν την ανάλογη προσοχή, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και ξαφνικά, επί των ημερών σας όχι απίθανο, να  ανασταλεί η λειτουργία του για πολλούς ευνόητους λόγους .



Αγαπητέ κ. Υπουργέ

Επειδή σας έχω παρακολουθήσει από Γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εδώ και πολλά χρόνια, και μαζί είχαμε εμφανισθεί σ΄ ένα ιστορικό και γόνιμο τηλεοπτικό διάλογο το 2005 πάνω στα προβλήματα της Δικαιοσύνης και είχαμε από το 1999 πολλές και κοινές συνδικαλιστικές επιτυχίες μετά από επαναλαμβανόμενες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, πιστεύω στις μεγάλες ικανότητές Σας και στην θέλησή Σας να επιλύσετε, κατά το δυνατόν, τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και παίρνω το θάρρος να σας προσκαλέσω στο Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και να συζητήσουμε «επί τόπου» τα θέματα της Δικαιοσύνης που απασχολούν τους Δικηγόρους του Βόλου και να μεταβούμε μαζί στις αίθουσες των ακροατηρίων και στα γραφεία των κ.κ. Δικαστών Εισαγγελέων και Δικαστικών Υπαλλήλων για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι κάποιοι θέλουν την Δικαιοσύνη δέσμια στην εποχή του παρελθόντος, και συνεκδοχικά δεν θέλουν τον Δικηγόρο κυματοθραύστη απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην σας υπενθυμίσω την λειτουργία φυλακών στο Βόλο αλλά και στην διαιώνιση του προβλήματος της ανέγερσης των φυλακών Κασσαβετείας, που και αυτές θα επέλυαν κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα ων φυλακών, που η κατάστασή των δεν είναι, ομολογουμένως, ελεγχόμενη.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μου Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .


Με μεγάλη  και ιδιαίτερη εκτίμηση

Αναστάσιος  Απολ. Βολιώτης
        Πρόεδρος  ΔΣΒ




ΝΟΜΟΣ 4172/2013 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΠΟΛΔ

Άρθρο 105 – Τροποποίηση διατάξεων του ΚΠολΔ
1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 691 του Κ.Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) ημερών από την κατάθεση της αίτησης. Αν ο δικαστής κρίνει ότι είναι αναγκαία η εμφάνιση του καθ' ου η αίτηση τον καλεί με οποιονδήποτε τρόπο μέσα στην παραπάνω προθεσμία. Αν γίνει δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται για συζήτηση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, άλλως προσωρινή διαταγή δεν χορηγείται.
Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης για οποιονδήποτε λόγο παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής. Ο δικαστής μόνο μετά το πέρας της κατ' ουσίαν συζήτησης της αίτησης μπορεί να χορηγήσει προσωρινή διαταγή ή να παρατείνει την ισχύ της. Αν η συζήτηση της αίτησης ματαιωθεί, δεν επιτρέπεται χορήγηση νέας προσωρινής διαταγής. Σε κάθε περίπτωση ο καθ' ού η αίτηση διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής.»
2. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 691 του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Αν η προσωρινή διαταγή παραταθεί κατά την παράγραφο 4 ή χορηγηθεί κατά τη συζήτηση της αίτησης, η απόφαση του Δικαστηρίου δημοσιεύεται μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη συζήτηση.»
3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 693 του Κ.Πολ.Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Αν το ασφαλιστικό μέτρο έχει διαταχθεί πριν από την άσκηση της αγωγής για την κύρια υπόθεση, ο αιτών οφείλει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης, να ασκήσει τη σχετική αγωγή, εκτός αν το δικαστήριο ορίσει επιπλέον προθεσμία μέχρι είκοσι (20) ημερών. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις υποθέσεις που διατάχθηκε ως ασφαλιστικό μέτρο προσημείωση υποθήκης, κατόπιν ομολογίας ή αποδοχής της αίτησης από τον καθ' ου η αίτηση, και στις υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων νομής ή κατοχής. Ειδικώς επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αν η αγωγή δεν έχει ασκηθεί μέχρι τη συζήτηση της αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, η τελευταία απορρίπτεται ως απαράδεκτη.»
4. Στο άρθρο 672Α του Κ.Πολ.Δ. προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:
«2. Επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή μεταβολής της εργασιακής του κατάστασης, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, αναβολή της συζήτησης της αγωγής επιτρέπεται μόνο μία φορά και μόνο αν συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας και η αναβολή γίνεται σε δικάσιμο μέσα σε σαράντα (40) ημέρες, διαφορετικά αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί. Επί των διαφορών αυτών η απόφαση εκδίδεται μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από τη συζήτηση της αγωγής. Αν η συζήτηση της αγωγής ματαιωθεί, αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί. Επίσης αίρεται αυτό αυτοδικαίως, σε περίπτωση κατάργησης της δίκης με παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής και σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απόφασης σε βάρος εκείνου που έχει ζητήσει το ασφαλιστικό μέτρο.»
Άρθρο 106. Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις
 1. Αγωγές για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.12.2013 εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου που κατατίθεται στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου και επιδίδεται στον αντίδικο μέσα σε είκοσι ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.
2. Αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή και οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς, εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στο εδάφιο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 693, και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.12.2013, εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου που κατατίθεται στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου και επιδίδεται στον αντίδικο μέσα σε είκοσι ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής.
3. Το άρθρο 732Α Κ.Πολ.Δ. που προστέθηκε με το άρθρο 64 του ν. 4193/2013 καταργείται.

Άρθρο 107. Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/25/Ε.Ε.
1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του π.δ. 258/1987 (Α΄ 125) «Διευκόλυνση της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους σε συμμόρφωση προς την Οδηγία του συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 77/249/ ΕΟΚ της 22ας Μαρτίου 1977» αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Δικηγόρος, κατά την προηγούμενη παράγραφο, νοείται κάθε πρόσωπο που δικαιούται να ασκεί τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα προελεύσεώς του υπό μία από τις ακόλουθες ονομασίες:
Αυστρία: Rechtsanwalt
Βέλγιο: Avocat/Advocaat/Rechtsanwait
Βουλγαρία: ΑΒΟΚΑΤ
Γαλλία: Avocat
Γερμανία: Rechtsanwalt
Δανία: Advokat
Ελβετία: Avocat/Advokat, Rechtsanwalt, Anwalt,
Forsprecher, Forsprech/Avvocato
Εσθονία: Vandeadvokaat
Ηνωμένο Βασίλειο: Advocate/Barrister/Solicitor
Ιρλανδία: Barrister/Solicitor
Ισπανία: Abocado/Advocat/Avogado/Abocatu
Ιταλία: Avvocato
Κάτω Χώρες: Advocaat
Κύπρος: Δικηγόρος
Λετονία: Zverinats advokats
Λιθουανία: Advokatas
Λουξεμβούργο: Avocat
Μάλτα: Avukat/Prokutatur Legali
Ουγγαρία: Ugyved
Πολωνία: Advokat/Radca prawny
Πορτογαλία: Advogado
Ρουμανία: Avocat
Σλοβακία: Advokat/Komercny pravnik
Σλοβενία: Odventik/Odventica
Σουηδία: Advokat
Τσεχική Δημοκρατία: Advokat
Φινλανδία: Asianajaja/Advokat

Κροατία: Odvjetnik/Odvjetnics.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αδεια δικηγόρου με πανελλαδικές εξετάσεις - Ολες οι δομικές αλλαγές που έρχονται για το επάγγελμα

Σημαντικότατες διαρθρωτικές αλλαγές προωθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά και την παροχή νομικών υπηρεσιών.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση του νέου Δικηγορικού Κώδικα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας και αναμένεται να καλέσει τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε ουσιαστικό διάλογο για να πεισθούν και να στηρίξουν τις αλλαγές.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με τον νέο Δικηγορικό Κώδικα οι δικηγορικές αμοιβές θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και θα αφορούν είτε στο σύνολο για τη διεξαγωγή μιας δίκης είτε για επιμέρους νομικές ενέργειες, δικαστικές ή εξώδικες.
Μόνον στην περίπτωση που δικηγόρος και πελάτης δεν συμφωνούν ή δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ τους, θα υπάρχει ένα «μίνιμουμ» ποσό αμοιβής που θα καθορίζεται από το αντικείμενο της δίκης.
Ειδικότερα, για αγωγές έως 200.000 ευρώ η δικηγορική αμοιβή θα είναι 2%, πάνω από 200.000 και έως 750.000 η αμοιβή θα είναι 1,5%, για να φθάσει σταδιακά στο 0,05% για ποσά από 25 εκατ. ευρώ και πάνω.
Αλλες αλλαγές είναι:
Η ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών που θα μπορούν να έχουν παραρτήματα σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στο εξωτερικό.
Η ελεύθερη προβολή και διαφήμιση του δικηγορικού επαγγέλματος και της παροχής νομικών υπηρεσιών, ενώ οι δικηγόροι θα μπορούν να διαθέτουν ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και να προβάλλουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με πληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ.
Η πρακτική άσκηση των νέων δικηγόρων, θα μπορεί να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα στα δικαστήρια -θα συνδράμουν τις δικαστικές υπηρεσίες στο έργο τους με προφανή οφέλη στην εξοικονόμηση πόρων αλλά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης- αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Δημόσιο.
Για να γίνει κάποιος δικηγόρος, προβλέπεται ότι θα δίνει πανελλαδικές εξετάσεις που θα γίνονται από επιτροπή καθηγητών νομικών από όλη την επικράτεια, καθώς καταργούνται οι εξετάσεις σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο «χωριστά».
Παράλληλα, με τον νέο Κώδικα αλλάζει και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη διοικήσεων στους Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς καταργούνται τα παραταξιακά ψηφοδέλτια και προβλέπεται ότι για Συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο, ενώ η θητεία των διοικήσεων που θα εκλέγονται, προβλέπεται τετραετής, αντί για τριετής που είναι σήμερα. Επίσης, μεταβάλλεται το τοπίο των πειθαρχικών ποινών για τους δικηγόρους καθώς ορίζεται για σωρεία αδικημάτων η επιβολή αυστηρών ποινών, προσωρινής παύσης που φθάνει ως τα δύο χρόνια (σήμερα το ανώτερο είναι έξι μήνες) και βέβαια προβλέπεται και οριστική διαγραφή.
Σημαντική, τέλος, είναι η αναφορά του νέου Δικηγορικού Κώδικα για τον θεσμό της διαμεσολάβησης -εξωδικαστικής επίλυσης των περισσότερων αστικών υποθέσεων- καθώς προβλέπεται η υποχρεωτικότητα του μέτρου και προσδιορίζεται ο ουσιώδης ρόλος των δικηγόρων που αναλαμβάνουν ουσιαστικά καθήκοντα δικαστή.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/node/114754#ixzz2Z3bFVGcU

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο, 6 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνήλθε, υπό την προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου, στις 4, 5 και 6 Ιουλίου 2013, στο Ρέθυμνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλα Κανελλόπουλου και του τ. Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κώστα Καραγκούνη, προκειμένου να συζητηθούν προ ημερησίας διατάξεως:
1) το αναμορφωμένο σχέδιο του νέου Κώδικα Δικηγόρων,
2) το ζήτημα της υπερφορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών,
3) η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων,
4) οι προοπτικές του θεσμού της Διαμεσολάβησης,
5) οι σχέσεις Δικηγόρων και Δικαστών κατά την απονομή της Δικαιοσύνης,
6) η ποινική ευθύνη του Δικηγόρου για μη γνωστοποίηση παραβάσεων του Ν. 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» από πρόσωπα υπόχρεα προς υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, και
7) η σύσταση της πενταμελούς Επιτροπής Δικηγόρων, κατά το άρθρο 34 του Ν. 3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Κατά τις σχετικές συζητήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ των εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος:
α) διατυπώθηκαν πολυάριθμες ενστάσεις για αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σχέδιο του νέου Κώδικα Δικηγόρων χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και καταγράφηκαν αντίστοιχες επιμέρους παρατηρήσεις οι οποίες επιβάλλεται να ενσωματωθούν στο σχετικό νομοσχέδιο πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή των Ελλήνων,
β) παρουσιάστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη εξορθολογισμού της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, καθόσον το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι άδικο και παράλογο, οδηγώντας σε εξόντωση του φορολογούμενου και, κατ’ επέκταση, σε αδυναμία πληρωμής των φόρων και μείωση των εσόδων του κράτους,
γ) επισημάνθηκε ο κίνδυνος μετατροπής της δικηγορίας σε «κλειστό» επάγγελμα εκ του γεγονότος ότι σημαντικό ποσοστό συναδέλφων αναγκάζονται σε υποβολή παραίτησης επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ, συγχρόνως, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, αδικαιολόγητα και χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, απώλεσαν μεγάλο μέρος του αποθεματικού τους στο πλαίσιο του «κουρέματος» των ομολόγων,
δ) επικράτησε η άποψη ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ικανοποιητικά στην πράξη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των διαφορών και, ακολούθως, στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων,
ε) εκφράστηκε η ανάγκη διασφάλισης του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε Δικηγόρους και Δικαστές καθώς και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έναντι της πολιτικής εξουσίας,
στ) υπογραμμίστηκε ότι είναι αδιανόητο να υποχρεούται ο Δικηγόρος σε γνωστοποίηση φορολογικών παραβάσεων του πελάτη του, καθόσον τοιουτοτρόπως καταργείται στην πράξη το δικαίωμα του πολίτη να απευθυνθεί σε Δικηγόρο προκειμένου να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει μία φορολογική παράβαση και να ζητήσει νομικές συμβουλές σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί προκειμένου να αποκαταστήσει την παράβαση αυτή,
ζ) αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας των υφιστάμενων μελών της πενταμελούς επιτροπής του άρθρου 34 του Ν. 3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». 

Εν αναμονή της κατάθεσης του νέου Κώδικα Δικηγόρων στη Βουλή των Ελλήνων, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας παραμένει σε εγρήγορση, δηλώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα δεχθεί καμία ρύθμιση η οποία πλήττει το χαρακτήρα της δικηγορίας ως δημοσίου λειτουργήματος, υπονομεύει τη θεσμική υπόσταση των Δικηγορικών Συλλόγων ως φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του δικηγορικού σώματος και αντιστρατεύεται το δικαίωμα των συναδέλφων σε μία αξιοπρεπή διαβίωση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Προς νέα αύξηση των δικαστικών παραβόλων

Αθήνα
Σε νέα αύξηση των δικαστικών παραβόλων θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ότι η αύξηση των παραβόλων δεν αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των πινακίων στα δικαστήρια, άλλα στην είσπραξη εσόδων στο δημόσιο ταμείο.
 
Σημειώνεται πως την τελευταία τριετία τα δικαστικά παράβολα έχουν αυξηθεί και στις τρεις βαθμίδες δικαιοσύνης, πολιτική, ποινική και διοικητική, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η πραγματική δυνατότητα του πολίτη προσφυγής στο θεσμό της έννομης προστασίας.
Είναι ενδεικτικό πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 5ης Δεκεμβρίου 2012 (ΦΕΚ Α 237 5.12.2012) επήλθε σημαντική αλλαγή στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου σε υποθέσεις σχετικά με τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων (νόμος 3886/2010) και συγκεριμένα στο καταβλητέο παράβολο, το οποίο από 100 ευρώ αναπροσαρμόστηκε στο 1% της προϋπολογισθείσας αξίας της σύμβασης.
Με τη ρύθμιση αυτή η αξία του παραβόλου- αν υπολογίσει κάποιος ότι η αξία των δημοσίων συμβάσεων αποτιμάται σε πολλές χιλιάδες ευρώ- αυξήθηκε κατακόρυφα με αποτέλεσμα η προσφυγή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία του ν.3886/2010 να καθίσταται εξαιρετικά δαπανηρή ως και τελικά ασύμφορη.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣA, ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΣΚ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
         Ακαδημίας 60 – Τ.Κ. 10679
           Τηλ.: 210-3398270-271-111

Αθήνα 2.7.2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣA, ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΣΚ

Ο Δικηγόρος Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στη μεθόδευση που επιχειρεί το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία αφορά στη νομοθετική κατοχύρωση του ακαταδίωκτου των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γνώμες που διατυπώνουν και τις πράξεις που διενεργούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 56 του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Θέματα κρατικών ενισχύσεων, ΕΛΤΕ, Αναμόρφωση Οργανισμού ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις», όπως κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων: “Στο άρθρο 37 του ν. 3086/2002 (Α΄324 ) προστίθεται παράγραφος με αριθμό 5 ως εξής: «5. Οι διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3094/2003 (Α’ 10) εφαρμόζονται και για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά την εκτέλεση των πάσης φύσεως καθηκόντων τους»”. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Ν. 3094/2003, O Συνήγορος του Πολίτη και οι Βοηθοί Συνήγοροι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται κατόπιν εγκλήσεως μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου”.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να παρασχεθεί «ασυλία» στα μέλη ενός διοικητικού οργάνου, το οποία πρωτοστάτησαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη σύναψη του Μνημονίου, τη συμφωνία του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) και άλλες εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Σημειωτέον, επίσης, ότι το ΝΣΚ δεν αποτελεί καν ανεξάρτητη αρχή, ώστε να νοείται, εν προκειμένω, οποιαδήποτε ανάλογη νομική μεταχείριση των μελών του σε σχέση με τα μέλη του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ενόψει του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», – διάταξη η οποία, κατά την πάγια νομολογία των ελληνικών Δικαστηρίων, κατοχυρώνει όχι μόνο την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου αλλά και την ισότητα του νόμου έναντι των πολιτών – η αντισυνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης είναι προφανής.
Ήδη, με βάση το άρθρο VI της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (1789), η νομική ισότητα γινόταν εξαρχής αντιληπτή ως εξής: «Ο νόμος πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους, είτε προστατεύει είτε τιμωρεί». Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν «πιο ίσοι». Όποιος παρανομεί, πρέπει να υφίσταται, υπό ίσους όρους, τις έννομες συνέπειες που ορίζει ο νόμος.
Η παροχή δυνατότητας σε οποιονδήποτε να διαπράττει κάθε είδους παράνομες πράξεις, τόσο σε βάρος του Δημοσίου όσο και σε βάρος απλών πολιτών, και να μη λογοδοτεί ενώπιον κανενός είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης για μία δημοκρατική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να συζητάμε για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της άρση των προνομίων σχετικά με τους περιορισμούς στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά πολιτικών προσώπων και από την άλλη πλευρά αντίστοιχοι περιορισμοί να επεκτείνονται σε πάσης φύσεως «εκλεκτούς» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Ως γνωστόν, αυτό λ.χ. συνέβη πρόσφατα και με την απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αλλά και των στελεχών της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για την απόφαση συμμετοχής του Κοινού Κεφαλαίου των ΝΠΔΔ και των Ασφαλιστικών Φορέων σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, ή άλλης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους (άρθρο 3 παρ. 8, 9 και 10 Ν. 4046/2012, όπως ισχύει).
Ενόψει των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση από το ως άνω νομοσχέδιο, άλλως να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ή, σε αντίθετη περίπτωση, να μην τύχει εφαρμογής από τα ελληνικά Δικαστήρια, τα οποία υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΔΣΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
                 Τηλ. 210-33.98.270, 71             
Αθήνα, 2.7.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΔΣΑ
Κατά τη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Νικόλα Κανελλόπουλο, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Δικηγορίας και της Δικαιοσύνης γενικότερα.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, συνεχάρη τον κ. Αθανασίου για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας και το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και ευελπιστώντας σε μία αγαστή συνεργασία προς όφελος της Δικαιοσύνης και της προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα, έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογικής μεταχείρισης των Δικηγόρων, που, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των παραστάσεων σε δικαστήρια και συμβόλαια, ενόψει της οικονομικής κρίσης, οδηγούν ολοένα και περισσότερους συναδέλφους στην έξοδο από το επάγγελμα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. ΧαράλαμποςΑθανασίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και συνεχάρη το δικηγορικό σώμα για τη διαχρονική συμβολή του στους αγώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, επισήμανε ότι παρερμηνεύθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τους απολυμένους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή, καθόσον ο ίδιος τάσσεται υπέρ του θεσμού της προσωρινής διαταγής αλλά συγχρόνως κρίνει αναγκαίο να επισπεύδεται η εκδίκαση των υποθέσεων στο πλαίσιο των οποίων έχει υπάρξει έκδοση τέτοιων διαταγών, πρόταση η οποία άπτεται του γενικότερου ζητήματος της επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την προώθηση τόσο της διαμεσολάβησης όσο και της χορήγησης των ψηφιακών υπογραφών για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ευχαριστεί τον κύριο Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα για την επίσκεψή τους, την οποία αντιλαμβάνεται ως έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα προβλήματα του κλάδου μας, με την ευχή να μην υποκύψουν σε πιέσεις εξωθεσμικών παραγόντων που φιλοδοξούν να χαράσσουν τη γενική πολιτική ενός κυρίαρχου κράτους και, προκειμένου να επιτύχουν ευχερέστερα την εξυπηρέτηση σκοπών αντίθετων προς το εθνικό συμφέρον, επιδόθηκαν εξαρχής στη στοχοποίηση των Δικηγόρων, μεθοδεύοντας την απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος.
 
Από το Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. Λ.Ε.Δ.Ε. & ΕΝΩΣΗΣ Λ.Ε.Α.Δ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ                           
   ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ                                            
                (Λ.Ε.Δ.Ε.)                                                   

  Σωματείο μη κερδοσκοπικού

                χαρακτήρα                             
ΑΧΑΡΝΩΝ 29 –10439 ΑΘΗΝΑ                                                                
ΤΗΛ: 210-8822076-FAX:210-8822914                                              
                                                                                   
Αθήνα 2 Ιουλίου 2013
Αριθ. Πρωτ. 1207

Προς
τους Δικηγόρους-μέλη
του Λ.Ε.Δ.Ε. και των
τοπικών Λ.Ε.Α.Δ.


ΘΕΜΑ: Κοινή ανακοίνωση Λ.Ε.Δ.Ε. – Λ.Ε.Α.Δ.

            Σας διαβιβάζουμε κοινή ανακοίνωση του Δ.Σ. Λ.Ε.Δ.Ε. και Δ.Σ. Ένωσης Λ.Ε.Α.Δ. για ενημέρωσή σας.

    «Κύριοι Συνάδελφοι

      Την 15η Ιουνίου 2013   τα Διοικητικά Συμβούλια, του ΛΕΔΕ και της ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΑΔ, συναντηθήκαμε σε κοινή   συνεδρίαση μετά από πρόσκληση του ΔΣ του ΛΕΔΕ και στα γραφεία του ΛΕΔΕ, όπου και μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα διαπιστώσαμε τα παρακάτω :
       1. Ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα στο όνομα μιας μνημονιακής διαδικασίας, αυτής  υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος. Παράλληλα και η οικονομική κρίση, η οποία επεβλήθη σε βάρος του ελληνικού λαού, πέραν των άλλων δυσμενών συνεπειών, επέφερε και την συρρίκνωση του επαγγελματικού μας αντικειμένου, που έπληξε την μεγάλη πλειοψηφία των μαχόμενων συναδέλφων. Συνακόλουθα, επήλθε και η εξαφάνιση σχεδόν των διανεμητικών λογαριασμών, που τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσαν μια πηγή εσόδων για τους συναδέλφους, αλλά και τον κύριο τροφοδότη των αυτασφαλιστικών μας φορέων, δηλαδή του ΛΕΔΕ και  των ΛΕΑΔ.
        2. Μετά την αιφνίδια αυτή αλλαγή του μοντέλου ενίσχυσης και βιωσιμότητας των φορέων αυτασφάλισής μας, καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις στην κατεύθυνση της διατήρησης αυτών. Μέσα σε ένα ασαφές  πολιτικό και όχι μόνο περιβάλλον, η ρευστότητα του οποίου επιδρά σε όλους και σε όλα. Χωρίς πανικό, με σχεδιασμό  και με όπλο τη βούλησή μας για αντιμετώπιση της αρνητικής συγκυρίας.
       Στη βάση αυτού του προβληματισμού, το Σάββατο 15-06-2013, έγινε στην Αθήνα, στα γραφεία του ΛΕΔΕ, συνάντηση  του ΔΣ του ΛΕΔΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής των ΛΕΑΔ, όπου διαπιστώθηκε πέραν των παραπάνω:
       α) Συμφωνία επί της αρχής ότι το πρόβλημα είναι κοινό και απαιτεί κοινή αντιμετώπιση, η οποία θα είναι αποτελεσματικότερη με τη συνεργασία των δυο φορέων, η αναγκαιότητα ύπαρξης των οποίων είναι προφανής και με το επίσης δεδομένο ότι όλοι αναφερόμαστε στους ίδιους ακριβώς ασφαλισμένους συναδέλφους.
       β) Κοινή βούληση για αντιμετώπιση των ομοειδών προβλημάτων των ΛΕΔΕ και ΛΕΑΔ με την κοινή διαπίστωση ότι πρόβλημα βιωσιμότητας άμεσο ΔΕΝ υπάρχει για κανένα εκ των νομικών προσώπων.
       γ) Επικάλυψη των παροχών και ανάγκη για λύση αυτού του προβλήματος που θα οδηγήσει και σε ελάφρυνση εισφορών και δαπανών των συναδέλφων.
      δ) άμεση ανάγκη αλληλοενημέρωσης με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών αλλά και την διερεύνηση κοινών σημείων και δυνατοτήτων άμεσης συνεργασίας.
       Μετά ταύτα, ορίστηκε τετραμελής ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Κατσαρό, Γεώργιο Λαγάνη, Αντιπρόεδρο και Ταμία του ΛΕΔΕ αντίστοιχα, Νικόλαο Παγίδα, Μανούσο Ξενάκη, Πρόεδρο ΛΕΑΔ Σύρου και Ηρακλείου αντίστοιχα, η οποία θα επεξεργαστεί σύντομα συγκεκριμένη πρόταση επί του προβλήματος, η οποία  στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο συλλογικής απόφασης, με την ελπίδα ότι στην Γ.Σ. της Ένωσης ΛΕΑΔ στην Νάξο να μπορούν ίσως να ανακοινωθούν πλέον συγκεκριμένες ενέργειες.
                     
                                             ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
            ΛΕΔΕ                                                      ΕΝΩΣΗΣ  ΛΕΑΔ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ»



                                                                                        H Διευθύντρια του Λ.Ε.Δ.Ε.

                                                                                              ΕΛΕΝΑ ΠΙΤΣΙΛΛΟΥ