ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο Ρουπακιώτης για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από μεγάλο όγκο υποθέσεων θα συμβάλλει ο νέος θεσμός της διαμεσολάβησης, τόνισε απόψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης κατά την κήρυξη των εγκαινίων του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμασολαβητών.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα έντονη επίθεση, όμως να μην δεχθεί επίθεση και ο θεσμός της διαμεσολάβησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης.
Απευθυνόμενος δε, στους δικηγόρους επεσήμανε πως είναι στα χέρια τους η αξιοπιστία του θεσμού ο οποίος εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη αφού θα «ξεμπλοκάρουν» πολλές υποθέσεις. Όπως μάλιστα, εξήγησε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος με τη λειτουργία της διαμεσολάβησης θα υπάρχει πλέον άμεση και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων.
Πηγή: zougla.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

"Οι επιπτώσεις του δικηγορικού επαγγέλματος στην υγεία μας"

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, σας προσκαλούν την Τρίτη 4/6/2013 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας αρ. 60) σε εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις των ρυθμών του δικηγορικού επαγγέλματος στην υγεία μας». 

Θα αναλυθούν ζητήματα σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους χώρους των δικαστηρίων.

Ομιλητές:

Δρ Κων/νος Γιαννούκος, Ιατρός, Καρδιολόγος Δ.Σ.Α.
Δημήτριος Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός,  Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σεραφείμ Σαράφογλου, Ειδικός Παθολόγος-Εντατικολόγος
Λίλιαν Μαρκάκη, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος δ.σ. της Ελληνικής Ψυχιατριακής Εταιρείας

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α  Ι.Αδαμόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλης.


                Ο Πρόεδρος ΕΑΝΔΑ                                         Ο Πρόεδρος Δ.Σ.Α
                Γιώργος Κώτσηρας                                      Ιωάννης Αδαμόπουλος

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ   ΜΕΓΑΡΟ   ΔΡΑΜΑΣ
Τηλ. 25210 – 23540, 22694, 55448, 55449, 55456
Φαξ   25210 – 55332, 55455
661 00      ΔΡΑΜΑ
http://www.dsdr.gr      E-mail :  info@dsdr.gr 
  

                                                                                                                                                Δράμα, 28 Μαίου 2013


                                                                     
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

κ.κ. συνάδελφοι,

            Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας διοργανώνει, την Παρασκευή 31 Μαίου 2013 και ώρα 19:30' στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, εκδήλωση με θέμα:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ.
           Εισηγητής ο συνάδελφος Δημήτριος Παρλίτσης, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
          Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

NY Times: Ένας στρατός δικηγόρων βγάζει τα προς το ζην λόγω του μπερδέματος στην ελληνική ακίνητη περιουσία

Τo κουβάρι της γραφειοκρατίας, της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και των ποικιλώνυμων συμφερόντων γύρω από την ακίνητη περιουσία διεκτραγωδεί η αμερικανική εφημερίδα New York Τimes, επισημαίνοντας ότι συνιστά εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Στην εποχή των δορυφορικών εικόνων, της ψηφιακής αρχειοθέτησης και της άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών, τα περισσότερα από τα αρχεία της Ελλάδας για την ιδιοκτησία ακινήτων εξακολουθούν να είναι χειρόγραφα βιβλία ταξινομημένα βάσει επωνύμων, χωρίς σαφήνεια σχετικά με την οριοθέτηση των ακινήτων» σημειώνει.

H Ελλάδα
 προσπαθεί να βρει το δρόμο της εξόδου από μια οικονομική κρίση ιστορικών διαστάσεων, 60% των νέων είναι άνεργοι, ενώ πολλοί αναλυτές αναφέρουν την έλλειψη ενός κατάλληλου περιουσιολογίου ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόοδο, καθώς καθιστά δύσκολες για την Αθήνα τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το πακέτο βοήθειας και καθιστά σχεδόν αδύνατη την είσπραξη των φόρων περιουσίας» επισημαίνουν οι NYT.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει καταφύγει στη σύνδεση του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας με το λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών με τις γεωργικές εκτάσεις ακόμη να φορολογηθούν.
«Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, γιατί στην Ελλάδα διατέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τις δυο τελευταίες δεκαετίες, αλλά με ελάχιστη πρόοδο. Κάποια στιγμή, στις αρχές του 1990, η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία κτηματολογίου, Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να επιστραφούν όταν είδε τα αποτελέσματα» σημειώνουν.
Σήμερα, λιγότερο από το 7% της χώρας έχει χαρτογραφηθεί, με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, μετά από δεκαετίες κομμουνισμού και εμφυλίων, να είναι πολύ μπροστά από την Ελλάδα στο θέμα του περιουσιολογίου.
«Ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση για να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Ένας στρατός δικηγόρων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων βγάζουν τα προς το ζην μέσα από τα συνεχή παζάρια για ζητήματα γαιοκτησίας. Και η έλλειψη δασικών χαρτών έχει αποδειχθεί επικερδής για ορισμένους. Οι ερευνητές, για παράδειγμα, έχουν διαπιστώσει ότι την ανάπτυξη της δόμησης σε τεράστιες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις μετά από πυρκαγιές» τονίζουν οι NYT.
Πηγή: ΣΚΑΪ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δήλωση Προέδρου ΔΣΑ – Παράσταση Δικηγόρου στη Διαμεσολάβηση για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
          Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
               Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 27 Μαΐου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α., ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, να συνυπογράψει την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη, σχετικά με την παρουσία Δικηγόρου κατά τη διεξαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, στην οποία θα υπάγονται, κατόπιν σχετικής τροποποίησης του Ν. 3869/2010, οι αιτήσεις για τη  ρύθμιση των οφειλών των υποχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, όπως καταγράφεται από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι «δεν υπογράφει ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει περισσότερο τον οφειλέτη που ήδη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και καταφεύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»:
α) στην καλύτερη περίπτωση καταδεικνύει μία πρωτοφανή άγνοια του Υπουργού Ανάπτυξης για τη φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να οδηγήσει με επιτυχία σε συμβιβαστικό αποτέλεσμα χωρίς την εκατέρωθεν συμμετοχή Δικηγόρων· εξού και, ως γνωστόν, ήδη, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3898/2010, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης εν γένει, τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο Δικηγόρο.
β) στη χειρότερη περίπτωση πρόκειται για μία δόλια αντίδραση, προερχόμενη από διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία επιζητούν να ακυρωθεί η νομοθετική προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πράξη και να αφεθούν οι πολίτες βορά στις τράπεζες. Διότι, πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την άποψη του Υπουργού Ανάπτυξης ότι θα μπορεί ο απλός πολίτης, χωρίς πληρεξούσιο Δικηγόρο, να υπερασπιστεί επιτυχώς τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στους νομικούς παραστάτες δύο ή τριών τραπεζών; Άραγε, «ξεχνάει» ο κύριος Υπουργός ότι η σκανδαλώδης υπερχρέωση των καταναλωτών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων, που όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες κατήρτιζαν μόνες τους, χωρίς την παρουσία Δικηγόρου από την πλευρά του δανειολήπτη;
Όσο για το επιχείρημα του Υπουργού Ανάπτυξης περί δήθεν περαιτέρω επιβάρυνσης των οφειλετών, αυτό δεν αντέχει σε κανενός είδους λογικό έλεγχο, τη στιγμή, που, κατά τη σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η «επιβάρυνση» για τους οφειλέτες ορίζεται στο «αστρονομικό» ποσό των 50 ευρώ (συν μόλις 0,3% επί του ποσού για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να δηλώνει ότι δεν συνυπογράφει την «επιβάρυνση» του οφειλέτη με 50 ευρώ, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν δίστασε να συνυπογράψει και να υπερψηφίσει όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την οριζόντια υπερφορολόγηση, που δεν επιβάρυναν απλώς αλλά εξαθλίωσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%, – το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – το οποίο, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.300.000 ανέργους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΠΑ

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, παρατείνεται μέχρι και την 10η Ιουνίου 2013 η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012. Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 4η Ιουνίου 2013.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΕΩΣ ΤΗΝ 15-7-2013 Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με απόφασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συστήνει και συγκροτεί επιτροπή για τη σύνταξη σχεδίου νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, αποτελούμενη από τους:

1. Αντώνιο Βγόντζα του Νικολάου, Δικηγόρο, ως Πρόεδρο,
2. Στυλιανό Σταματόπουλο του Γεωργίου, Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
3. Νικόλαο Βαλεργάκη του Εμμανουήλ, Δικηγόρο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
4. Νικόλαο Παπάκο του Σωτηρίου, Δικηγόρο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας,
5. Μιχαήλ Ζαφειρόπουλο του Επαμεινώνδα, Δικηγόρο, Γενικό Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
6. Θεόδωρο Σχινά του Δημητρίου, Δικηγόρο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
7. Κωνσταντίνο Κουτσουλέλο του Αποστόλου, Δικηγόρο,
8. Δημήτριο Σκαρίπα του Γεωργίου, Δικηγόρο, Ειδικό Συνεργάτη στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
9. Λεωνίδα Γεωργόπουλο του Κωνσταντίνου, Δικηγόρο, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, ως μέλη. 
Χρέη γραμματέα της ανωτέρω Επιτροπής θα εκτελεί ο Βλάσιος Ρηγόπουλος του Αθανασίου, υπάλληλος Β΄ βαθμού, ΠΕ Διοικητικού − Οικονομικού, της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή οφείλει να περατώσει το έργο της έως τις 15 Ιουλίου 2013.
Στον Πρόεδρο, τα μέλη και τον εκτελούντα χρέη γραμματέα της ανωτέρω επιτροπής δεν καταβάλλεται οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-5-2013


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172
http://www.odye.gr  email:info@odye.gr


ΑΘΗΝΑ, 13/05/2013
Αρ. Πρωτ. 21
ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΜΑΙΟΥ 2013 - ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ καταδικάζει την Κυβερνητική επιλογή της επιστράτευσης κάθε μορφής αγώνα. Ο κατήφορος στον οποίο οδηγούν την χώρα δεν έχει τέλος και μόνο με την ενότητα των εργαζομένων θα υπάρξει τέλος σ’ αυτή τη Συνταγματική εκτροπή. Είναι πλέον φανερό, ότι οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, εξαθλίωσης, περικοπής μισθών και συντάξεων και απολύσεων εργαζομένων του Δημοσίου τομέα, συνοδεύονται με αύξηση του αυταρχισμού και της κατάργησης Δημοκρατικών και Συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
Την απάνθρωπη και αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική και τις αυταρχικές μεθόδους δράσης.   

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
Για να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να κατάστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ - ΟΔΥΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΙΟΥ 2013.
ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του έργου ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2013.

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζεται η σύσταση κι η σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει να συντάξει το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ).

Ειδικότερα η σύνθεση της Επιτροπής έχει ως εξής :

1.Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, ως Πρόεδρος,

2. Παναγιώτης Πετρόπουλος, Εφέτης Πειραιώς,

3. Κυριάκος Οικονόμου, Εφέτης Πειραιώς,

4. Γεώργιος Ορφανίδης, Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

5. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

6. Στυλιανός Σταματόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,

7. Κωνσταντίνος Κουτσουλέλος, Δικηγόρος Αθηνών,

8. Θεόδωρος Σχίνος, Δικηγόρος Αθηνών, και

9. Αντώνιος Βγόντζας, Δικηγόρος Αθηνών, ως μέλη

Χρέη γραμματέα στην επιτροπή θα εκτελεί ο Νικόλαος Μαστρομάττης, Προϊστάμενος του Τμήματος Συμβολαιογραφείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του έργου ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2013.

Τέλος στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι κανείς από τους ανωτέρω συμμετέχοντες στη Επιτροπή δε θα δικαιούται κανενός είδους αποζημίωση.

Τα νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες



Nέου τύπου τεκμήρια, στα πρότυπα των αμερικάνικων συστημάτων φορολογικού ελέγχου, ενεργοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Με το νέο σύστημα ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται αυτόματα με κριτήρια:
  • το επάγγελμα
  • τον χρόνο άσκησης
  • την επαγγελματική έδρα
  • τα λειτουργικά έξοδα
  • τις δαπάνες μισθοδοσίας
  • τα μέσα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα του κλάδου ή της ειδικότητας
  • την ταμειακή ρευστότητα
  • τα περιουσιακά στοιχεία
  • τα τεκμήρια διαβίωσης
  • τον τρόπο ζωής του επαγγελματία
Με βάση τα παραπάνω θα προσδιορίζεται το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλεται φόρος ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.
Ωστόσο πριν από την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού ή του νέου εκκαθαριστικού σημειώματος ο προϊστάμενος της ελεγκτικής αρχής θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος θα μπορεί να αντικρούσει το πόρισμα του ελέγχου εφόσον με παραστατικά και έγγραφα αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η Εφορία.
Η διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 67Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι «ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων με έλεγχο μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή μίας ή περισσότερων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου: α) της αρχής των αναλογιών, β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου, γ) της καθαρής θέσης του φορολογουμένου, δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και ε) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Η σχετική απόφαση σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Έρχονται εκτεταμένες αλλαγές στη Δικαιοσύνη


Με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον τεράστιο όγκων των υποθέσεων το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί εκτεταμένες αλλαγές σε όλο το φάσμα του δικαστικού συστήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι δεσμεύσεις για βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη σχετίζονται με την εφαρμογή ρυθμίσεων, που υποχρεωτικά θα επιβάλλουν την επίλυση χιλιάδων διαφορών, κυρίως οικονομικού αντικειμένου, εκτός δικαστηρίων, από ειδικές επιτροπές ή διαπιστευμένους μεσολαβητές, όπως από χρόνια γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Για τις αστικές υποθέσεις έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης με την εκπαίδευση δικηγόρων που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Ηδη έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί 200 δικηγόροι - διαμεσολαβητές, κυρίως στον Πειραιά, ενώ στην εφαρμογή του θεσμού προχωρεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Εργο των διαμεσολαβητών είναι η επίλυση όλων των αστικών διαφορών εκτός δικαστηρίων. Δηλαδή υποθέσεων όπως οι εργατικές, οι μισθωτικές, οι διαφορές από συμβάσεις κάθε είδους, αλλά και οι οικογενειακές διαφορές με οικονομικό αντικείμενο –χωρισμός περιουσίας μεταξύ των διαζευγμένων συζύγων.Για την υπόθεση που θα επιλύεται από τους διαμεσολαβητές –θεσμός που ισχύει από χρόνια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη– θα συντάσσεται πρακτικό που θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης, η οποία απλώς θα επικυρώνεται από το δικαστήριο. Οι δικηγόροι - διαμεσολαβητές θα πληρώνονται και οι αμοιβές τους είναι εξασφαλισμένες από τον νόμο.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποθέσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα νέες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο εξής οι φορολογικές, τελωνειακές και ασφαλιστικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο θα επιλύονται εκτός Διοικητικών Δικαστηρίων από ειδική επιτροπή που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του διαιτητή. Η επιτροπή θα είναι τριμελής και θα συγκροτείται από συνταξιούχους δικαστικούς, συνταξιούχους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν ανώτατο υπάλληλο από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή ένα μέλος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Μόνον στην περίπτωση που η Επιτροπή αποτύχει να επιλύσει τη διαφορά θα επιλαμβάνονται τα Διοικητικά Δικαστήρια και μόνον σε ένα βαθμό, χωρίς έφεση ή άλλα ένδικα μέσα. Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων έχει υπολογιστεί ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι υποθέσεις που φθάνουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ θα συντομευθεί κατά πολύ ο χρόνος εκκαθάρισής τους.
Παράλληλα, σε εφαρμογή τίθεται σχέδιο «Καλλικράτης» στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, με αναδιάταξη των δικαστών που υπηρετούν κυρίως σε επαρχιακά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια καλύτερης αξιοποίησής τους, εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που σηκώνει και το μεγάλο βάρος όλων των προσφυγών για επενδύσεις ή δημόσια έργα, προωθείται ρύθμιση ώστε να εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις σε σύντομο χρόνο και να μην καθυστερούν για χρόνια, όπως συνήθως συμβαίνει, μπλοκάροντας επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ με κόστος για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όλες οι διαφορές που σχετίζονται με επενδύσεις θα υπάγονται στη διαδικασία της λεγόμενης «πιλοτικής δίκης», δηλαδή της εξέτασης όλου του φακέλου από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου, για να επιλύεται η όποια εκκρεμότητα «μια κι έξω».

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Δ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ: ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ "ΑΝΩΘΕΝ" ΕΝΤΟΛΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΑΛΑΣ
   Παύλου Μελά 5
Τ.Κ. 65403
Τηλ.: 2510224436-2510222289
FAX : 2510228364
 
 


             Καβάλα,  26 Απριλίου 2013  
                                                                  Αριθμ. πρωτ.993  


Προς
κ. Πρόεδρο Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων     Ελλάδος  
Αθήνα
Κοινοποίηση
Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

κ. Πρόεδρε
κ. Συνάδελφοι

Εδώ και λίγο καιρό εμφανίσθηκε το φαινόμενο τα Διοικητικά Δικαστήρια, με διαδικασίες κατεπείγοντος και ενώ ήδη σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη απορριφθεί αιτήσεις προτιμήσεως, να επισπεύδουν την συζήτηση από ετών εκκρεμουσών υποθέσεων, ενώ παράλληλα στο ακροατήριο απορρίπτονται αιτήματα αναβολών που προβάλλονται από δικηγόρους για ουσιαστικούς λόγους, με ικανό αριθμό προσφευγόντων, και μάλιστα σε πρωτοείσακτες υποθέσεις.
Επίσημη αιτιολογία στις περιπτώσεις αυτές το ότι οι ανωτέρω υποθέσεις αναφέρονται σε νομικά ζητήματα, για τα οποία ήδη έχει αποφανθεί το ΣτΕ.
Είναι προφανές ότι με την παραπάνω τακτική θίγεται ακόμη περισσότερο η συμμετοχή των δικηγόρων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και επί πλέον τα ίδια τα δικαστήρια καταργούν το αδέσμευτο της κρίσης τους.
Στην πραγματικότητα η Διοικητική Δικαιοσύνη, υποκύπτοντας σε άνωθεν εντολές για ταχεία εκκαθάριση των  υποθέσεων προσβάλλει τον θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, περιορίζει, αν όχι καταργεί, δικαιώματα των διαδίκων και αυτοδεσμεύεται από την εκφώνηση ακόμη της υπόθεσης στο ακροατήριο, αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης.
Πιστεύουμε ότι μεταξύ των άλλων τα παραπάνω φαινόμενα και πρακτικές, εντελώς ξένες με το δικαιϊκό μας σύστημα και νομικό πολιτισμό μας, πρέπει ομοίως να μας προβληματίσουν και να μην μείνουν αναπάντητα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                                         ΕΥΓΕΝΙΑ Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
                                                                                                                       

 
  

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΠΑ ΕΩΣ 15-5-2013


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παρ.2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε, καθώς και των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2012, οι οποίες λήγουν στις 30 Απριλίου 2013, παρατείνεται μέχρι και την 15η Μαΐου 2013.
Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 9η Μαΐου 2013.

1η ΜΑΪΟΥ

9 Μαϊου 1936, Θεσσαλονίκη, συμβολή οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, ένας από τους 12 νεκρούς απεργούς, ο Τάσος Τούσης.

ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ !!!


Ο γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Ρεσβάνης, ήταν ο άνδρας που αυτοκτόνησε πριν από λίγο, πέφτοντας από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά, στην οδό Παλαιολόγου 5, όπου στεγαζόταν το γραφείο του.

Ο άτυχος 55χρονος δικηγόρος, διαπιστώθηκε ότι είναι κλινικά νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες, φέρεται να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.


Ο Κωνσταντίνος Ρεσβάνης είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του 2009.


Ο Κωνσταντίνος Ρεσβάνης είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και τον Δεκέμβρη του 2012.

enikos.gr

Αυτοκτόνησε ο 32χρονος δικηγόρος που πήδηξε στο κενό από πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης....

Ο 32χρονος δικηγόρος που έπεσε πριν λίγη ώρα από τον φωταγωγό πολυκατοικίας στην οδό Ερμού 57
στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, ο άνδρας έκοψε τις φλέβες και των δύο χεριών του και στη συνέχεια έπεσε απο τον φωταγωγό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Δεν άφησε κανένα σημείωμα στο οποία να εξηγεί τί τον οδήγησε στην αποτρόπαια αυτή πράξη.