ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΤΥΔΕ - ΤΑΝ ΕΩΣ 30-4-2013

Με απόφαση του ΕΤΑΑ που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της 28-2-2013 (τελευταίας ημέρας κατάθεσης ασφαλιστικών εισφορών ΤΑΝ - ΤΥΔΕ) παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής ασφαλιστικών βιβλιαρίων ΤΑΝ - ΤΥΔΕ έως την 30-4-2013. 

Το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με δικαστικές Ενώσεις και με δικηγόρους


Η τρόικα δίχασε τους δικαστές, καθώς άλλες δικαστικές Ενώσεις δέχθηκαν να συναντηθούν με κλιμάκιο της που βρίσκεται στη χώρα μας και άλλες αρνήθηκαν.
Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια της διεύθυνσης διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διαμάντω Ζάβρα ενημέρωσε εγγράφως τις δικαστικές Ενώσεις, τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ότι κλιμάκιο της τρόικας έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί μαζί τους.

Πράγματι, το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ρούσσο Παπαδάκη.

Κατά τις συναντήσεις αυτές προτάθηκαν από την πλευρά των δικαστών λύσεις για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ηλεκτρονικής κάλυψης των δικογραφιών, την χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστές, καθώς και σε άλλα φλέγοντα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ως προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πρόταση της τρόικας δεν απευθύνθηκε στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά στον πρόεδρό του Ιωάννη Καραβοκύρη. Ο τελευταίος επέλεξε να μην συναντηθεί ο ίδιος με την τρόικα, αλλά ολιγομελής αντιπροσωπεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο θα εκπροσωπήσουν η Γεωργία Μαραγκού και ο γενικός γραμματέας της Ένωσής τους Παναγιώτης Παπίδας.

Όμως, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έδωσε «το πράσινο φως» για να συναντηθεί ο κ. Παπίδας με την αντιπροσωπεία της τρόικας. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κατά πλειοψηφία 5-2, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της τρόικας για συνάντηση.

Η τρόικα συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) και αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ευάγγελο Τσουρούλη (εκπροσώπησε και τους δικηγόρους του Πειραιά). Τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση αυτή ήταν η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Από την πλευρά του, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν έχει ακόμη αποφασίσει με αν θα συναντηθεί ή όχι με την τρόικα. Σαν θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου της περασμένης εβδομάδας, αλλά ματαιώθηκε και θα τεθεί σε επόμενο συμβούλιο. Πάντως, οι Αθηναίοι δικηγόροι, στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με κλιμάκιο της τρόικας.

Τέλος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της τρόικας.
http://www.ert.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ


Τίθεται από σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, σε δημόσια διαβούλευση η νέα έκδοση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Κώδικας περί Δικηγόρων».
Η νέα έκδοση διαμορφώθηκε με βάση τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που συλλέχθηκαν κατά την προηγούμενη διαβούλευση (6-18 Φεβρουαρίου).
Με το παρόν σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζεται ο Κώδικας περί Δικηγόρων προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Επιπλέον, εισάγονται διατάξεις για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν απ’ την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, αλλά και προς ρύθμιση διαφόρων εκκρεμών θεμάτων.
Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου νομοσχεδίου, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2012.
Αντώνιος Ρουπακιώτης
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=3944

ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΝΣΗΜΟ ΣΕ ΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 27-7-2011 ΚΑΙ ΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ

Με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 21 του Ν. 4055/2012, ορίζεται ρητώς ότι για τις καταψηφιστικές αγωγές που ασκήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3994/2011 (27-7-2011) και μετατράπηκαν εν μέρει ή καθ’ ολοκληρίαν σε αναγνωριστικές μετά την έναρξη ισχύος αυτού, δεν οφείλεται δικαστικό ένσημο για το αναγνωριστικό αίτημα.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ


Υπ’ αρίθμ. 11921/25-1-2013 ΚΥΑ των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Φ.Ε.Κ. Β’ 320):
“1. Καταργείται η υποβολή του αντιγράφου ποινικού μητρώου και του πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης, τα οποία απαιτούνται ως δικαιολογητικά για την έκδοση απόφασης διορισμού ως δικηγόρου επιτυχόντος στις σχετικές εξετάσεις.
2. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά αντικαθίστανται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, ο τύπος της οποίας ορίσθηκε με την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α1/18368/25-9-2002 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Β΄ 1276).
3. Το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης έχει ως εξής:
«α)...δεν έχω καταδικασθεί για αξιόποινη πράξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 26 του Ν.Δ/τος 3026/1954» ή σε αντίθετη περίπτωση «έχω καταδικασθεί για τις εξής αξιόποινες πράξεις:. ..»
«β)...έχω εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις» ή «τελώ νόμιμα εκτός στρατεύματος» ή «έχω απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωπκές μου υποχρεώσεις» και
«γ)... δεν υπάγομαι σε κάποια από τις περιπτώσεις ασυμβιβάστων που αναφέρονται στα άρθρα 62 και 63 του Ν.Δ/τος 3026/1954».
4. Η υπηρεσία στην οποία κατατίθενται οι ως άνω υπεύθυνες δηλώσεις, υποχρεούται να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του Ν. 3230/2004.”

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΙΑΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΗΝ 20-2-2013 ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Γιαννιτσά 16-2-2013 

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-2-2013

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, σε έκτακτη
σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την ΑΠΟΧΗ των μελών του από τα καθήκοντά
 τους, την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013. 
   Διευκρινίζουμε ότι η συμμετοχή μας στην γενική απεργία της 20-2-2013, γίνεται
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου
του Συλλόγου μας και ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:

Για λόγους συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στον δοκιμαζόμενο Έλληνα
πολίτη, που συνεχίζει να πλήττεται βάναυσα από την εφαρμογή των πρωτοφανών
 ανάλγητων πολιτικών και μέτρων, που έχουν πλέον εξαφανίσει συνταγματικά
κατοχυρωμένα δικαιώματα (ασφάλιση – περίθαλψη, συλλογικές συμβάσεις
εργασίας, δικαίωμα απεργίας, κατώτεροι μισθοί και συντάξεις κ.λ.π.) των
πολιτών μίας χώρας, η οποία το σωτήριο έτος 2013 κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί
μόνο ως κατ’ επίφαση ευνομούμενη.

Για λόγους διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη απροκάλυπτη επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος και κατά του Έλληνα μαχόμενου δικηγόρου, με ομοβροντία φορομπηχτικών, εισπρακτικών και εξοντωτικών πρακτικών, στο όνομα της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος, η οποία έχει καταστήσει το (για τον απλό πολίτη) υποτιθέμενο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε πανάκριβο «απαγορευμένο καρπό».

Για λόγους διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη ανεπαρκή και παθητική διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του δικηγορικού κλάδου.


Α Π Ε Χ Ο Υ Μ Ε

1. Για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο απλό εργαζόμενο, μισθωτό, συνταξιούχο, αυτοαπασχολούμενο, επιστήμονα, αγρότη, επαγγελματία και άνεργο συμπολίτη μας, που βιώνει μία πρωτοφανή καταιγίδα μέτρων και ρυθμίσεων, που απειλούν να τον υπαγάγουν σε μόνιμες συνθήκες εξαθλιωτικής και απαξιωτικής διαβίωσης.

2. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο στραγγαλισμό της ελεύθερης μαχόμενης δικηγορίας στην Ελλάδα, στον βωμό εξωθεσμικών και ακαθόριστων συμφερόντων, που μεταφράζουν, σε νυχτερινά και συνοπτικά παραγόμενη νομοθεσία, κάθε απαίτηση και επιθυμία τους, με την συνδρομή των πρόθυμων συνεργών τους.

3. Για συμπαράσταση και σε συνεργασία με τον απλό δοκιμαζόμενο λαό όλης της χώρας, αλλά και ειδικότερα των Γιαννιτσών και της Πέλλας, αποδεικνύοντάς το έμπρακτα, με την καθημερινή αγωνιστική παρουσία και ενεργό συμμετοχή μας στους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες και τις μάχες της κοινωνίας, των κατοίκων  και των φορέων της περιοχής μας.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ  

1) Με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, γιατί:  
• Ακολουθήθηκε και πάλι η απαξιωτική και αντιδεοντολογική για το όργανο και την Ολομέλεια, προκήρυξη αποχής πρώτα από τους Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά,  και ύστερα από την Συντονιστική.

• Αποφασίσθηκε και πάλι η καθιερωμένη ΑΠΟΧΗ της Τετάρτης, δίκην μίας ακόμη «τουφεκιάς στον αέρα», η οποία έχοντας καταστεί προ πολλού αναποτελεσματικός και γραφικός τρόπος αντίδρασης, στην καταστροφική λαίλαπα που έχει συντρίψει τον κλάδο, κινείται πλέον (ως τρόπος αντίδρασης) στα όρια της παντελώς αδιάφορης αντιμετώπισης από τους υποτιθέμενους αποδέκτες της. 

2) Με τις αποφάσεις των Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ, γιατί:  
• Ακολουθείται και πάλι η ξεφτισμένη τακτική της τεχνητής αποσυμπίεσης των συναισθημάτων έκρηξης και οργής των απλών εργαζομένων, με την καθιερωμένη για τα «μάτια του κόσμου» ημερήσια αποχή.

• Ακολουθήθηκε και πάλι η πλήρως αναποτελεσματική, άσφαιρη και άστοχη πρακτική της ημερήσιας αποχής, με περιεχόμενο και τρόπο που όχι μόνο δεν  εμπνέει και δεν ξεσηκώνει, αλλά που μάλλον απωθεί και απομακρύνει τους εργαζόμενους.

• Οι ηγεσίες των οργανώσεων αυτών δυστυχώς όχι μόνο δεν εκφράζουν πλέον τους απλούς εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά επιπλέον αδυνατούν να μετουσιώσουν και να μεταφράσουν την δίκαιη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων σε αποτελεσματική, μεθοδική και συντονισμένη παλλαϊκή αντίδραση και αντιπαράθεση απέναντι στις απαράδεκτες συνεχιζόμενες οικονομικές πολιτικές, που έχουν φέρει την χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης.

   Οι δικηγόροι των Γιαννιτσών, πιστοί και σταθεροί στο πνεύμα του συνεπούς αγώνα και της μαχητικής διεκδίκησης, καλούν τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες όλης της χώρας, σε αποτελεσματικές, ουσιαστικές και πραγματικές αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αναστείλουν και θα ακυρώσουν, την εξυφαινόμενη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας και την περιέλευση σε συνθήκες απογοήτευσης, εξαθλίωσης και ψυχολογικής (αλλά και βιολογικής) εξόντωσης όλων και περισσότερων συμπολιτών μας.-         

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΞΥΝΙΔΗΣ                    ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
         ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καλαμάτα 18 Φεβρουαρίου 2013    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-2-2013

******************

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε την ΑΠΟΧΗ των μελών του από τα καθήκοντά τους, την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013.
Διευκρινίζουμε ότι η συμμετοχή μας στην γενική απεργία της 20-2-2013, γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας και ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ: 
- Για λόγους συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, που συνεχίζει να πλήττεται βάναυσα από την εφαρμογή των πρωτοφανών ανάλγητων πολιτικών και μέτρων, που έχουν πλέον εξαφανίσει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα (ασφάλιση – περίθαλψη, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δικαίωμα απεργίας, κατώτεροι μισθοί και συντάξεις κ.λ.π.) των πολιτών μίας χώρας, η οποία το σωτήριο έτος 2013 κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί μόνο ως κατ’ επίφαση ευνομούμενη.  
- Για λόγους διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη απροκάλυπτη επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος και κατά του Έλληνα μαχόμενου δικηγόρου, με ομοβροντία φορομπηχτικών, εισπρακτικών και εξοντωτικών πρακτικών, στο όνομα της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος, η οποία έχει καταστήσει το (για τον απλό πολίτη) υποτιθέμενο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε πανάκριβο «απαγορευμένο καρπό».
- Για λόγους διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη ανεπαρκή και παθητική διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του δικηγορικού κλάδου.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ
1. Για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο απλό εργαζόμενο, μισθωτό, συνταξιούχο, αυτοαπασχολούμενο, επιστήμονα, αγρότη, επαγγελματία και άνεργο συμπολίτη μας, που βιώνει μία πρωτοφανή καταιγίδα μέτρων και ρυθμίσεων, που απειλούν να τον υπαγάγουν σε μόνιμες συνθήκες εξαθλιωτικής και απαξιωτικής διαβίωσης.
2. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο στραγγαλισμό της ελεύθερης μαχόμενης δικηγορίας στην Ελλάδα, στον βωμό εξωθεσμικών και ακαθόριστων συμφερόντων, που μεταφράζουν, σε νυχτερινά και συνοπτικά παραγόμενη νομοθεσία, κάθε απαίτηση και επιθυμία τους, με την συνδρομή των πρόθυμων συνεργών τους.
3. Για συμπαράσταση και σε συνεργασία με τον απλό δοκιμαζόμενο λαό όλης της χώρας, αλλά και ειδικότερα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, αποδεικνύοντάς το έμπρακτα, με την καθημερινή αγωνιστική παρουσία και ενεργό συμμετοχή μας στους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες και τις μάχες της κοινωνίας, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής μας.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ

1/ Με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, γιατί:
• Ακολουθήθηκε και πάλι η απαξιωτική και αντιδεοντολογική για το όργανο και την Ολομέλεια, προκήρυξη αποχής πρώτα από τους Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, και ύστερα από την Συντονιστική.
• Αποφασίσθηκε και πάλι η καθιερωμένη ΑΠΟΧΗ της Τετάρτης, δίκην μίας ακόμη «τουφεκιάς στον αέρα», η οποία έχοντας καταστεί προ πολλού αναποτελεσματικός και γραφικός τρόπος αντίδρασης, στην καταστροφική λαίλαπα που έχει συντρίψει τον κλάδο, κινείται πλέον (ως τρόπος αντίδρασης) στα όρια της παντελώς αδιάφορης αντιμετώπισης από τους υποτιθέμενους αποδέκτες της.
2/ Με τις αποφάσεις των Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ, γιατί:
• Ακολουθείται και πάλι η ξεφτισμένη τακτική της τεχνητής αποσυμπίεσης των συναισθημάτων έκρηξης και οργής των απλών εργαζομένων, με την καθιερωμένη για τα «μάτια του κόσμου» ημερήσια αποχή.
• Ακολουθήθηκε και πάλι η πλήρως αναποτελεσματική, άσφαιρη και άστοχη πρακτική της ημερήσιας αποχής, με περιεχόμενο και τρόπο που όχι μόνο δεν εμπνέει και δεν ξεσηκώνει, αλλά που μάλλον απωθεί και απομακρύνει τους εργαζόμενους.  
Οι δικηγόροι της Καλαμάτας, πιστοί και σταθεροί στο πνεύμα του συνεπούς αγώνα και της μαχητικής διεκδίκησης, καλούν τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες όλης της χώρας, σε αποτελεσματικές, ουσιαστικές και πραγματικές αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αναστείλουν και θα ακυρώσουν, την εξυφαινόμενη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας και την περιέλευση σε συνθήκες απογοήτευσης, εξαθλίωσης και ψυχολογικής (αλλά και βιολογικής) εξόντωσης όλων και περισσότερων συμπολιτών μας.-

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                            (ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)


Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-2-2012 ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 15-2-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 20-2-2012, ημέρα της προκηρυχθείσας γενικής απεργίας.
Το δικηγορικό σώμα της χώρας εκδηλώνει για άλλη μια φορά και με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία του για:
  • τη στοχοποποίηση που υφίσταται συστηματικά ο κλάδος, στα πλαίσια της δήθεν αναγκαιότητας "απελευθέρωσης" του δικηγορικού λειτουργήματος
  • τη φορολογική αντιμετώπισή του από την Πολιτεία, κατά παράβαση των εννοιών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνεισφοράς στα δημόσια βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη
  • την πολλαπλώς πραγματοποιηθείσα αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, που δυσχεραίνει σημαντικά την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη διαδικασία απονομής δικαίου
  • τα διαρκή προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών το χώρο της Δικαιοσύνης, δυσχεραίνοντας το έργο των συλλειτουργών της, ιδίως δε για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, τα οποία διαρκώς χρονίζουν με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.
Οι Δικηγόροι της χώρας, πιστοί στον - κατά το νόμο - ρητά αναγνωρισμένο θεσμικό τους ρόλο, εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους προς το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και επισημαίνουν εκ νέου τον έντονο προβληματισμό τους για τον κοινωνικά ανάλγητο χαρακτήρα των υιοθετούμενων πολιτικών που πλήττουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών.

Από το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ 20-2-2013


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αθήνα, 14-2-2013
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. κατά τη συνεδρίασή του στις 13-2-2013 αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα της προκηρυχθείσας γενικής απεργίας, ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο από τις υιοθετούμενες οικονομικές πολιτικές Ελληνικό λαό, επισημαίνοντας τον κοινωνικά άδικο και αποσπασματικό τους χαρακτήρα, ο οποίος μάλιστα επιτείνει τα δημοσιονομικά αδιέξοδα και καταδικάζει το μέλλον των εργαζόμενων, ιδίως δε των νέων ανθρώπων, που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας.
Το δικηγορικό σώμα, ενεργώντας στα πλαίσια του νομοθετικά αναγνωρισμένου θεσμικού του ρόλου, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την παρατηρούμενη δίχως τέλος φαλκίδευση των δικαιωμάτων του μέσου Έλληνα πολίτη, ο οποίος πλήττεται – κατά τρόπο πρωτοφανή στον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του – μέσω περικοπών που απομειώνουν τα εισοδήματά του και πλήττουν πλήθος δικαιωμάτων του.
Επισημαίνεται ότι άδεια θα δίδεται στις εξής περιπτώσεις :
  1. Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
  2. Παραγραφές
  3. Προθεσμίες
  4. Αναστολές πλειστηριασμών, προσωρινές διαταγές  
Η κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και η προσθήκη – αντίκρουση  επιτρέπονται χωρίς άδεια (237 ΚΠολΔ), με την επιφύλαξη της λειτουργίας των γραμματειών ενόψει της απεργίας που έχει προκηρυχθεί στο δημόσιο τομέα.
Επιτρέπεται άνευ άδειας η παράσταση για την υποβολή αιτήματος αναβολής της υπόθεσης, υπό τον όρο της έγκαιρης ενημέρωσης του συναδέλφου της αντίδικης πλευράς.
Στο Πρωτοδικείο, στο Ειρηνοδικείο και στο Εφετείο το κλείσιμο των φακέλων παρατείνεται για μία (1) εργάσιμη ημέρα μετά την αποχή.
Από το Γραφείο Τύπου



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 14/02/2013, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των Δικηγόρων Πειραιά από τα καθήκοντά τους, την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα της προκηρυχθείσας γενικής απεργίας, ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο από τις υιοθετούμενες οικονομικές πολιτικές Ελληνικό λαό, επισημαίνοντας τον κοινωνικά άδικο και αποσπασματικό τους χαρακτήρα, ο οποίος μάλιστα επιτείνει τα δημοσιονομικά αδιέξοδα και καταδικάζει το μέλλον των εργαζόμενων, ιδίως δε των νέων ανθρώπων, που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας.
Το δικηγορικό σώμα, ενεργώντας στα πλαίσια του νομοθετικά αναγνωρισμένου θεσμικού του ρόλου, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την παρατηρούμενη δίχως τέλος φαλκίδευση των δικαιωμάτων του μέσου Έλληνα πολίτη, ο οποίος πλήττεται – κατά τρόπο πρωτοφανή στον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του – μέσω περικοπών που απομειώνουν τα εισοδήματά του και πλήττουν πλήθος δικαιωμάτων του.
      Την ημέρα της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη.
      Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δ.Σ.Π.:
α)   κρατούμενοι (Ποινικά) – αντιρρήσεις (Διοικητικά)
β)   παραγραφές – προθεσμίες
γ)   αποφυλακίσεις, συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
δ)   αναστολές πλειστηριασμών και εκτελέσεως αποφάσεων
ε)   αιτήσεις και συζητήσεις προσωρινών διαταγών
στ) για τις ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα συντρέχει περίπτωση παραγραφής για πλημμελήματα πραχθέντα προ της 1.1.2007 σε α΄ βαθμό και προ της 1.1.2006 σε β΄ βαθμό.
Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.
Επιτρέπεται άνευ άδειας η παράσταση για την υποβολή αιτήματος αναβολής της υπόθεσης, υπό τον όρο της έγκαιρης ενημέρωσης του συναδέλφου της αντίδικης πλευράς.

            Πειραιάς, 14 Φεβρουαρίου 2013

      Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
Στέλιος Μανουσάκης                  Γιώργος Σταματογιάννης

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! στο άρ. 73 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου"Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις", το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής από 24-01-2013 περιλαμβάνεται διάταξη περί Σύστασης Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα, Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ !!! ενώ μέχρι 13-2-2013 βρίσκεται σε διαβούλευση ο ήδη προτεινόμενος. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ BLOG http://nomika-analata.blogspot.gr ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ

Κοροϊδεύοντας τους Δικηγόρους (Νέος Κώδικας περί Δικηγόρων)

Χθες, ο ΔΣΑ ενημέρωσε με περηφάνεια τους συναδέλφους ότι:

"από την Τετάρτη 6-2-2013 το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της οποίας επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του «Κώδικα περί Δικηγόρων» προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Η διαβούλευση του Υπουργείου λαμβάνει χώρα στον ιστότοποhttp://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=3047, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2012 και τα αποτελέσματά της θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο."


Τί ωραία! Θα μας λάβουν υπόψη τους!!!

Και τώρα, κυρίες και κύριοι, το Δικηγορικό Γραφείο Σπυρίδων Αδάμ σας παρουσιάζει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, την απόλυτη έλλειψη σεβασμού του κράτους προς το λειτούργημά μας και την απόλυτη κοροϊδία (χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος ακριβώς κοροϊδεύει ποιον, βέβαια, αφού ναι μεν η διαβούλευση γίνεται εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά δεδομένης της "πόρτας" που έφαγε η πορεία των δικηγόρων από τον κο Στουρνάρα, δεν είναι και πολύ πιθανό οι σχετικές συνεννοήσεις να είναι και πολύ συντονισμένες)
Διαβάστε το κείμενο του άρ. 73 του υπό ψήφισηνομοσχεδίου"Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις", το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής από 24-01-2013!!!


"Σύσταση Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα, Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Νέου ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
[...]

4α. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνίσταται εννεαμελής επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου νέου Κώδικα περί Δικηγόρων. Το σχέδιο που συντάσσει η επιτροπή αυτή υποβάλλεται για κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την παράγραφο 6 του άρθρου 76 του Συντάγματος.
4β. Η επιτροπή της παραγράφου 4α συγκροτείται από τέσσερις δικηγόρους, τους οποίους προτείνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και πέντε δικηγόρους εύρους και μεγάλης εμπειρίας."

Σα να μη φτάνει η κοροϊδία για τα επαγγελματικά των δικηγόρων (με την παραπάνω σημείωση) η παράγραφος 4β, δείχνει την παντελή έλλειψη σεβασμού προς το δικηγορικό λειτούργημα, δίνοντας ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ (4 μέλη) σε μέλη που θα προτείνει η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ και δίνοντας την πλειοψηφία (5 μέλη) σε "δικηγόρους εύρους και μεγάλης εμπειρίας".

[Για την αιτιολογική έκθεση δεν χαλάω ούτε δευτερόλεπτο, αφού δεν αναφέρει τίποτα]

Περιμένω με μεγάλη αγωνία να δω τους πέντε αυτούς συναδέλφους που είναι εύρους και μεγάλης εμπειρίας, αλλά η Ολομέλεια δεν είναι άξια να τους βρει και να τους κατονομάσει.

Περιμένω επίσης με αγωνία να δω ποιος θα τους υποδείξει.

Περιμένω επίσης να δω κάποια αντίδραση από μέρους των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Τέλος, ένα έχω να πω: είμαι παρά πέντε, όχι ακριβώς.

Και επειδή ποτέ δεν έχω χρωματιστεί πολιτικά, και ανήκω στην μικρή εκείνη ομάδα των ανεξάρτητων (από κομματικές συμμαχίες, γιατί όλοι μία εξάρτηση την έχουμε) και μαχόμενων νέων δικηγόρων λέω:

1) Δικηγόροι είμαστε, και ως τέτοιοι θα πρέπει να προβάλλουμε ανυποχώρητη αντίδραση σε κάθε πρωτοβουλία μεταρρύθμισης του κλάδου που υποφέρει από δημοκρατικό έλλειμμα.

2) Μέχρι μερικοί «δικηγόροι»/βουλευτές (τα εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν ήταν δικηγόροι, τουλάχιστον όχι βιοποριστικά) να ελεγχθούν πειθαρχικά κατά ρητή εφαρμογή της διάταξης για εκείνους τους ‘συναδέλφους’ που «βάλλουν κατά του δικηγορικού λειτουργήματος», δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

Α... και διαδώστε το προς ενημέρωση, έτσι ώστε να μη μας περνάνε για τίποτα ανενημέρωτους τύπους, γιατί βλέπω πολλούς συναδέλφους στο facebook και αλλού να μπαίνουν και στα ουσιαστικά ζητήματα του «Νέου Κώδικα» , χαλώντας πολύτιμη (για την κοινωνία και τους πελάτες τους) φαιά ουσία χωρίς κανένα αποχρώντα λόγο.





ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ` ΑΡΙΘ. Κ2-828 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 216/2013) ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 216 / 5 Φεβρουαρίου 2013


Αριθμ. Κ2−828 (1)
Προτυποποιημένα καταστατικά.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ − ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ




αποφασίζουμε:
I. Όπως το ελάχιστο περιεχόμενο των προτυποποιημένων
καταστατικών της Ανωνύμου Εταιρείας, της Εταιρείας Περι−
ορισμένης Ευθύνης, της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας
(ΙΚΕ), της Ομορρύθμου Εταιρείας και της Ετερορρύθμου Εται−
ρείας το οποίο συμπληρώνεται από την Υπηρεσία Μιας Στάσης
(συμβολαιογράφο), αν πρόκειται για ανώνυμη εταιρία, εταιρία
περιορισμένης ευθύνης, και την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία
ή από τους ιδρυτές αν πρόκειται για ομόρρυθμη εταιρία, ετε−
ρόρρυθμη εταιρία και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία μόνο ως
προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες
διαφορετικού εταιρικού τύπου και θα είναι προσπελάσιμο από
το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. είναι το εξής ανά εταιρικό τύπο:

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ 13-2-2013 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Τίθεται από σήμερα Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Κώδικας περί Δικηγόρων».
Με το παρόν σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζεται ο Κώδικας περί Δικηγόρων προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Επιπλέον, εισάγονται διατάξεις για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν απ’ την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, αλλά και προς ρύθμιση διαφόρων εκκρεμών θεμάτων.
Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου νομοσχεδίου, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2012 , και, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Αντώνιος Ρουπακιώτης
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=3047

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ .... ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΝΣΗΜΟΥ. ΞΕΧΑΣΑΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ (ΤΥΔΕ Ή ΕΟΠΥΥ; ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ;)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
“Ε.Τ.Α.Α”
Ν.Π.Δ.Δ.  
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΠΑΡΟΧΩΝ  Αθήνα, 5/2/2013
Αριθμ. Πρωτ. 29855/3420/1
Τμήμα: Λογιστηρίου
Πληροφορίες: Κ. Ρεμπή Προς: Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης και Αγοράς
Ταχ. Δ/νση: Ηπείρου 64, Τ.Κ. 10439
Τηλ.: 210-8811337, 210-8810897
Αριθμός τηλεομοιότυπου: 210-8814398 Ιστότοπος: http://tyde-tpde.etaa.gr  Υπηρεσιών Υγείας
Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
(Υπόψη: κας Περδίκη Φ.)
Κοιν.: 1) Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
Ε.Τ.Α.Α.
2) Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης
Ε.Τ.Α.Α.
3) Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων
Επαρχίας

Θέμα : Έκδοση κωδικού αριθμού είσπραξης (Κ.Α.Ε.) για την κατάθεση ποσοστού δικαστικού ενσήμου

Mε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 5-12-2012, σχετικά με το ποσοστό δικαστικού ενσήμου που αποδίδεται υπέρ Τ.Υ.Δ.Ε.- (Φ.Ε.Κ. 237α/5-12-2012), άρθρ. 16, παρ. 16, ορίζεται ότι <<επί πλέον αυτού, καταβάλλεται ποσοστό οκτώ τοις χιλίοις (8% υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), ποσοστό οκτώ τοις χιλίοις (8%), υπέρ του οικείου Ταμείου Υγείας Δικηγόρων…..)
Προκειμένου να αποδίδεται το ποσοστό αυτό από τους Δικηγόρους Επαρχίας υπέρ Τ.Υ.Δ.Ε. χρειάζεται να ανοιχθεί ένα Κωδικός Αριθμός Είσπραξης (Κ.Α.Ε.) στη Δ.Ο.Υ. για την είσπραξη του ποσού αυτού και την απόδοση του στον Τ.Υ.Δ.Ε.
Με την με αρ. πρωτ. 1179782/28-12-2012 αίτηση του Τ.Υ.Δ.Ε. προς το Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων -προηγηθείσας της έγκρισης του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α., με την με αρ. 210/49/20-12-2012 Απόφαση του- υπεβλήθη το αίτημα για έκδοση Κ.Α.Ε. είσπραξης του δικαστικού ενσήμου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, ενημερωθήκαμε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση έκδοσης και χρήσης του Κ.Α.Ε. αυτού.
Εντούτοις, με την παρ. 16, άρθρου 40, ν.4111/2013 ΄΄Το εδάφιο β’ της περίπτωσης 6 της παραγράφου ΙΓ του ν. 4093/2012 (Α΄222) αντικαθίσταται ως εξής:
<<Επιπλέον αυτού, καταβάλλεται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.ΟΠ.Υ.Υ.) και χαρτόσημο ποσοστού 2,4%, τα οποία ανωτέρω ποσοστά υπολογίζονται επί του ποσού του δικαστικού ενσήμου>>΄΄
Σας ενημερώνουμε ότι με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, το ποσοστό δικαστικού ενσήμου θα αποδίδεται στον Κ.Α.Ε. αυτόν.
Προσωρινά και μέχρι την έκδοση του, το ποσοστό αποδίδεται στο λογαριασμό είσπραξης  εσόδων του Τ.Υ.Δ.Ε. στην Ε.Τ.Ε.
Σε περίπτωση που υπάρχει αντίθετη γνώμη από την πλευρά σας – και εφόσον η τροποποίηση αφορά σε εισφορά υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν έχουν κυκλοφορήσει ερμηνευτικές εγκύκλιοι για το φορέα απόδοσης του - σας παρακαλούμε θερμά όπως μας ενημερώσετε άμεσα, προκειμένου να ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους Επαρχίας.
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ   Ο ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΠΑΡΟΧΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΕΜΠΗ                 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΖΙΚΑΣ


Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Έκδοση του ειδικού εντύπου παραβόλων ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του ν.4055/2012


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Θέμα: «Έκδοση του ειδικού εντύπου παραβόλων ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του ν.4055/2012.»

Σας ενημερώνουμε ότι έχει εκδοθεί το ειδικό έντυπο παραβόλων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του ν.4055/2012 το οποίο πρέπει να κατατίθεται κατά την άσκηση των ένδικων μέσων των παραγράφων 4 του άρθρου 42, 2 του άρθρου 46, 2 του άρθρου 48 και 1 του άρθρου 322 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των παραγράφων 4 του άρθρου 495 και 3 του άρθρου 53 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Μετά την ανωτέρω ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του ειδικού εντύπου παραβόλου παύει να εκδίδεται το ισόποσο διπλότυπο είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Εσωτερική Διανομή:
1. Τμήμα Οικονομικό
2.Φ.Χ.Α.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Γεν. Γραμματέας Υπουργείου  Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ακριβές Αντίγραφο

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Παναγιώτης Φράγκος