ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η αλήθεια της "προνομιούχου" δικηγορίας σε αριθμούς...


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 28-9-2012

Αποκαθιστούμε την αλήθεια: Καταδεικνύουμε με αριθμούς τα «προνόμια» της δικηγορίας και επισημαίνουμε με στέρεη επιχειρηματολογία τα αντιαναπτυξιακά αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούν οι έξωθεν επιβαλλόμενες πολιτικές.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στο αρχείο που επισυνάπτεται αποτελούν αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, η οποία όμως παραγνωρίζεται – τόσο από την πολιτική ηγεσία του τόπου, όσο και από τους γνωστούς πλέον εξωθεσμικούς και δημοκρατικά ανομιμοποίητους παράγοντες που διεκδικούν αποφασιστικό ρόλο επί ζητημάτων νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας – με αποτέλεσμα να εντείνεται η επιβολή σε βάρος των μελών της δικηγορικής κοινότητας δυσανάλογων και κοινωνικά άδικων οικονομικών μέτρων αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα, πλήττοντας αδιακρίτως το μέσο συνάδελφο, ιδίως δε τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο.
Εντελώς ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο αριθμός των Δικηγόρων που δεν παραστάθηκαν ούτε καν κατά τη συζήτηση μίας υπόθεσης αυξήθηκε ραγδαία και κατά τρόπο πρωτοφανή κατά το τελευταίο έτος, φτάνοντας τις 7.432, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,35% των κατά την περίοδο αυτή μελών της δικηγορικής κοινότητας της Αθήνας. Εύλογα διερωτάται κανείς πως μπορεί να θεωρείται προνομιούχος ένας κλάδος όταν σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του δεν απέκτησε μέσα σε ένα ολόκληρο έτος το παραμικρό εισόδημα από την κατεξοχήν δικηγορική δραστηριότητα - την παράσταση ενώπιον Δικαστηρίου.
Περαιτέρω, γεγονός αποτελεί και η συνεχής αύξηση του αριθμού των συναδέλφων, που δεν συνέπραξαν στην υπογραφή συμβολαίων, ο οποίος ανήλθε στις 11.584 κατά το έτος 2011 (ποσοστό 53,54%). Με άλλα λόγια, περισσότεροι από τους μισούς Δικηγόρους της Αθήνας δεν συνέπραξαν κατά το τελευταίο έτος στην υπογραφή κανενός συμβολαίου
Συντονίζουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις μας για την αποκατάσταση της αλήθειας και τον τερματισμό της στοχοποίησής μας ως κλάδου.
Η παράθεση των επιχειρημάτων μας αποσκοπεί στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/statistika_stoiheia_dikigoron_parastaseon_symvolaion_mehri_2011.xls

«Σκληρή» επιστολή των δικαστικών προς τον Πρωθυπουργό Αντιπαραθέτουν τις περικοπές των μισθών τους με τα άθικτα βουλευτικά προνόμια


Οι έξι δικαστικές Ενώσεις απέστειλαν «σκληρή» επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης εν όψει των δρομολογούμενων νέων περικοπών στις αποδοχές τους, υπογραμμίζοντας τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές που διατηρούν οι βουλευτές, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία για τις δύο συνταγματικά ισότιμες εξουσίες.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι των Ενώσεων: 1) Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, 3) Διοικητικών Δικαστών. 4) Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και 6) Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζεται ότι:
«Οι δαπάνες των ισότιμων με τους δικαστές μελών του Κοινοβουλίου (διατήρηση γραφείου, computer, δαπάνης διαμονής στην Αθήνα των βουλευτών της περιφέρειας, κ.λπ.) καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής, από τον οποίον καλύπτονται, επίσης και πολλά άλλα 'προνόμια' των βουλευτών (μίσθωμα αυτοκινήτου με σύμβαση leasing, τέσσερις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις και μία κινητού τηλεφώνου, παροχή εισιτηρίων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών κ.λπ.) ιδιαίτερη αμοιβή, εκ ποσού 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, για την συμμετοχή τους σε επιτροπές».
Οι δικαστές συνεχίζουν υπογραμμίζοντας ότι οι βουλευτές έχουν και «φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο μεν ισότιμος με εκείνον αρεοπαγίτης να έχει παρακράτηση φόρου κατά μήνα 1.533 ευρώ, ο δε βουλευτής, παρακράτηση φόρου κατά μήνα 325 ευρώ».
Οι Ενώσεις χαρακτηρίζουν «άκαμπτη» την «επιμονή της Κυβέρνησης να αγνοεί όλα τα ανωτέρω και να θέλει να επιβάλει επίπεδο μισθολογίου, το οποίο δεν θα επαρκεί ούτε για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους», η οποία, όπως επισημαίνουν, «έχει δημιουργήσει στους δικαστικούς λειτουργούς την πεποίθηση ότι οι σχεδιαζόμενες νέες μειώσεις των αποδοχών τους έχουν ως στόχο την γενικότερη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, καθώς και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και του ελεύθερου φρονήματος των δικαστών, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει δικαιολογημένα, την αντίδρασή τους».
Οι δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν εκ νέου την έντονη ανησυχία τους «για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης» και καλούν «να εξευρεθεί λύση, ώστε να επικρατήσει ηρεμία και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων».

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Συνέχιση διακοπής τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων έως και την 20-10-2012



 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος συνήλθε εκτάκτως, κατΆ εξουσιοδότηση της απόφασης της Έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης  της 16-9-2012  και  αποφάσισε τα ακόλουθα:
        1. Τη διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας κατά τις ώρες 10.00 πμ έως 15.00 μμ, από 01-10-2012έως και την 20-10-2012.
        2. Τη μη υποβολή εισαγγελικών προτάσεων προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρουμένων των περιπτώσεων προσωρινά κρατουμένων, υποθέσεων υπό παραγραφή και λοιπών επειγουσών δικογραφιών), τη μη περαίωση δικογραφιών της ποινικής προδικασίας (προκαταρκτικών, προανακριτικών και ανακριτικών) καθώς και την μη έκδοση διατάξεων επί εγκλήσεων και προσφυγών και πράξεων αρχειοθέτησης, από 01-10-2012 έως και την 20-10-2012. 
         Το ΔΣ δηλώνει ότι ευρίσκεται σε επαγρύπνηση και θα καθορίσει την μελλοντική στάση του για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ιδίως για την μεταβολή του τρόπου ασκήσεως του λειτουργήματος μας, ανάλογα με τις εξελίξεις των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων μας. 
                            Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
   
                 Ο Πρόεδρος                                 Η Γεν. Γραμματέας
      Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης               Ελένη Σκεπαρνιά
        Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                                 Αντεισαγγελέας Εφετών
http://dikastis.blogspot.gr

ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΑ; - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣΑ


Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στο οποίο ανήκουν κυρίως δικηγόροι, μηχανικοί, υγειονομικοί και συμβολαιογράφοι και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, προέκυψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση, καθώς η μη ένταξη των εν λόγω ταμείων στον ΕΟΠΥΥ ήταν μία από τις «κόκκινες κάρτες» της τρόικας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο μέλλον κι άλλα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.
Πέραν αυτών στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της κάλυψης του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ που για φέτος υπολογίζεται σε 2-2,5 δισ ευρώ, ενώ τα χρέη του Οργανισμού ανέρχονται σε περίπου 3 δισ ευρώ.
www.kathimerini.gr

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αθήνα, 28-9-2012

Όλως αιφνιδιαστικά και ενώ η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Ιούνιο, κατόπιν της σχετικής απόφασης του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αντώνιου Ρουπακιώτη ενόψει της από 26-4-2012 απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. να μην ενταχθεί ο Τομέας Υγείας του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και της υπ΄ αριθμ. 319/2012 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανακινείται ξαφνικά εκ νέου ζήτημα υπαγωγής του Ταμείου μας στον άκρως προβληματικό και υπό πλήρη κατάρρευση νεοσυσταθέντα Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δεν μπορεί φυσικά να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνιος  Ρουπακιώτης δέχτηκε εσχάτως, μέσω του τύπου, κατευθυνόμενες βολές για την ως άνω καθόλα νόμιμη απόφασή του και επιχειρήθηκε, με τεχνικές εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού, η απαξίωσή του.
Σημειώνεται ότι ο ΔΣΑ έχει ήδη ζητήσει τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική και σύννομη διευθέτηση του ζητήματος, αναμένοντας τα αποτελέσματά της σύμφωνα με το νόμο και κάθε άλλη ενέργεια μόνο πρόχειρη μπορεί να χαρακτηριστεί, οδηγώντας σε καταστάσεις που θα πλήξουν ευθέως τα δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων, εντάσσοντάς τους σε ένα σύστημα που βρίθει παθογενειών, όπως καθημερινά διαπιστώνουμε.
Εν μέσω μιας επαπειλούμενης φοροεπιδρομής κατά του δικηγορικού σώματος, πλήρως αναντίστοιχης με τις συνθήκες της αγοράς και την εισοδηματική κατάσταση του μέσου συναδέλφου, επιχειρείται η πλήρης λεηλασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων τόσο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και στα αποθεματικά του Ε.Τ.Α.Α., με ανέφικτο στόχο τη στήριξη άλλων προβληματικών ταμείων, τομέων και κλάδων υγείας υπό τη σκέπη ενός πλήρως χρεοκοπημένου και εξαρχής καταδικασμένου σε αποτυχία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Υπενθυμίζουμε εκ νέου τις πολλαπλές βλάβες που έχει υποστεί το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ από τις διαρκείς και ανεξέλεγκτες κατά το παρελθόν επενδύσεις των αποθεματικών του εκ μέρους της Ελλάδος σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που οδήγησε σε μια σημαντικότατη απώλεια των πόρων του, με απροσδιόριστες για τη βιωσιμότητά του συνέπειες, γεγονός που καταγγείλαμε εγκαίρως και εκκίνησε εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
  • αντιλαμβάνεται ως αδιαπραγμάτευτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του και είναι αποφασισμένος και έτοιμος να τα προασπίσει απέναντι σε κάθε απόπειρα αναίτιας, προκλητικής και αδικαιολόγητης υποβάθμισής τους, από όπου κι αν προέρχεται.
  • Εκφράζει την αγανάκτησή του για τη διαρκή και αναίτια στοχοποίησή του, τονίζοντας ότι τα όρια ανοχής του δικηγορικού σώματος τείνουν πλέον να εξαντληθούν.
  • Καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία και την πολιτική ηγεσία της χώρας να ενεργήσουν συνετά και υπεύθυνα, με γνώμονα τη νομιμότητα, σεβόμενοι τη συνέχεια του Ελληνικού κράτους και τις ειλημμένες σε αρμόδιο επίπεδο αποφάσεις και απέχοντας από οποιαδήποτε προσπάθεια εκ νέου νόθευσης των συμφερόντων των ασφαλισμένων του Ταμείου μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
 http://www.dsa.gr

Προσοχή! Αλλαγή στις Δικονομικές Προθεσμίες των Φορολογικών και Τελωνειακών Προσφυγών!

Προς ενημέρωση των συναδέλφων και αποφυγή απώλειας δικονομικών προθεσμιών, επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου κεφ. Β’ παρ. 2 του Ν. 4079/2012 (Φ.Ε.Κ. Α’ 180/20-09-2012) ορίζεται ότι, για πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, η προθεσμία άσκησης των φορολογικών και τελωνειακών προσφυγών είναι πλέον τριάντα (30) και όχι εξήντα (60) ημέρες.
            Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη:
“2.α. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 (Α’ 97) προστίθενται λέξεις ως εξής:
«και στις φορολογικές και τελωνειακές προσφυγές εν γένει τριάντα (30) ημερών που αρχίζει όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο».
β. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής καταλαμβάνουν πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.”

Από το Γραφείο Τύπου
 http://www.dsa.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΥΔΕ


Σύμφωνα με email που στάλθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στους Δικηγορικούς Συλλόγους, μετά από σχετική οδηγία του ΤΥΔΕ (οι επίσημες ανακοινώσεις είναι πλέον είδος πολυτελείας για τον "ασφαλιστικό" μας οργανισμό), παρατάθηκε η διαδικασία απογραφής (άνοιγμα νέου ή δήλωση υπάρχοντος λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, καταθέτοντας «Απογραφικό δελτίο» για την καταβολή των πάσης φύσεως πληρωμών Ασφαλιστικών Φορέων – Ν.3863/2010) των Ασφαλισμένων του Τ.Υ.Δ.Ε., μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Τα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στην Εθνική Τράπεζα μαζί με το απογραφικό δελτίο είναι α) φωτοαντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας, β) βεβαίωση ΑΜΚΑ, γ) φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ΔΟΥ.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ


Στην ειδησεογραφία, η είδηση δεν καταλαμβάνει την έκταση που η σπουδαιότητά της συνεπάγεται: οι δικαστές κάνουν αποχή από τα καθήκοντά τους. Όχι απεργία, αυτή απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα. Απλούστατα, δεν δημοσιεύουν τις πολιτικές αποφάσεις ενώ καθημερινά ανεβαίνουν στην έδρα στις 9, διακόπτουν τη συνεδρίαση στις 10 και αναβάλλουν τις υποθέσεις στις 3, “λόγω παρέλευσης του ωραρίου του/της γραμματέως”. Αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις 20 Οκτωβρίου, εκτός εάν συμφωνηθεί το ύψος των αποδοχών τους.
Τι κι αν οι υποθέσεις αναβάλλονται, καθυστερούν σαδιστικά, παραγράφονται; Είχαν προηγηθεί κι οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων την προηγούμενη διετία, με αποτέλεσμα η απονομή της δικαιοσύνης να έχει καταντήσει ένα ανέκδοτο στην Ελλάδα. Τι κι αν οι αποφάσεις δεν εκτελούνται; Έτσι κι αλλιώς, οι δικαστές δεκαετίες τώρα έκλειναν τα μάτια στην απίθανη πρακτική φοροδιαφυγής και διαφθοράς που συντελούνταν μέσα στα δικαστήρια, στην “καθαρογραφή των αποφάσεων”. Για όσους δεν το ξέρουν, προκειμένου μια υπόθεση να καθαρογραφεί πιο σύντομα, ο/η γραμματέας αναλάμβανε να το κάνει έναντι αντιτίμου που πλήρωνε ο πελάτης. Με ταρίφα ανά σελίδα. Χρήμα ζεστό, μαύρο φυσικά και πολύ. Τι είναι η καθαρογραφή; Η μεταφορά της σκέψης του δικαστή σε μορφοποιημένο έγγραφο που μπορεί να διαβαστεί και χρησιμοποιηθεί περαιτέρω. Διότι οι περισσότεροι δικαστές πρόσφατα μόλις υποχρεώθηκαν από τον νόμο να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να γράφουν τις αποφάσεις. Επί δεκαετίες, τις έγραφαν με το χέρι, σε ό,τι χαρτί τους βρισκόταν πρόχειρο. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που είδα δικαστική απόφαση έπαθα σκοτοδίνη: ήταν γραμμένη σε φύλλα κομμένα από τετράδιο ορθογραφίας! Λέγεται πάντως ότι ακόμη αρκετοί δικαστές δεν γράφουν τις αποφάσεις στον υπολογιστή και φυσικά οι γραμματείς έχουν κάθε συμφέρον να μη διαμαρτύρονται.
Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω γράψει το σημαντικότερο: ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι απαγορεύεται η απεργία στους δικαστές. Οι δικαστές απεργούν με την ιδιόρρυθμη πρακτική της διακοπής της συνεδρίασης και της παρέλευσης του ωραρίου των γραμματέων. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν ως λειτούργημα και επάγγελμα την εφαρμογή των νόμων, δίνουν το παράδειγμα της αυτοδικίας.
Προσέξτε, σας παρακαλώ, το ύφος της από 19/9/2012 ανακοίνωσης της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου: “Αντί η Κυβέρνηση να προσπαθήσει να εξευρεθεί λύση και να αποκατασταθεί η ηρεμία στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, προκαλεί ακόμα περισσότερο, με τις δηλώσεις Αρχηγού Κόμματος, συμμετέχοντος στην Κυβέρνηση, ο οποίος επικαλείται το επιχείρημα ότι οι διακοπές συνεδριάσεων των Δικαστηρίων συνιστούν μορφή απεργίας, που, ως προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, ενώ γνωρίζει και αποσιωπά ότι οι κινητοποιήσεις των Δικαστών αποτελούν απλώς και μόνο απάντηση στην επιμονή της Κυβέρνησης για νέες μειώσεις των αποδοχών τους, σε συνολικό ποσοστό άνω του 50% ή και 60% , μειώσεις που αναμφίβολα συνιστούνπαραβίαση του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, με το οποίο ρητά προστατεύονται οι αποδοχές τω Δικαστικών Λειτουργών. Παρόμοιες δηλώσεις δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση, ότι η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι εκείνη μεν δικαιούται κατά περίπτωση και κατά τρόπο αυθαίρετο να παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς και ότι ουδείς δικαιούται να αντιδρά."
Την καλύτερη απάντηση στην κυρία Αρεοπαγίτη δίνει ο πρωτοδίκης Γρεβενών κ. Μιχάλης Ντόστας με ένα εξαιρετικό κι απίστευτα τολμηρό άρθρο. Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί ολόκληρο. Ξεχωρίζω μια φράση από το κείμενο: “Η τιμή να κρίνεις τους συμπολίτες σου δεν εξαργυρώνεται με κανέναν μισθό.”
Ο κ. Ντόστας δεν δείχνει για πρώτη φορά τόλμη. Ένα επώνυμο σχόλιό του τον περασμένο Οκτώβριο είχε κάνει αίσθηση σε όσους το πρόσεξαν τότε. Σε απάντηση της ανακοίνωσης του τότε προέδρου της Ένωσης, Αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Αθανασίου (νυν βουλευτή και αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών...), ο πρωτοδίκης των Γρεβενών δεν δίστασε να κάνει λόγο για εκβιασμό. Το πλήρες σχόλιο είναι:
"Θεωρώ άκομψη τη φράση "θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει έστω και ένας συνάδελφος που να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές". Ακόμη και στις νόμιμες απεργίες υπάρχει και το λεγόμενο "αρνητικό απεργιακό δικαίωμα". Η εξαγγελθείσα από την ΕΔΕ απεργία είναι ευθέως αντισυνταγματική και παράνομη και ως εκ τούτου αδιανόητο είναι το να εφαρμοστεί η απόφαση της Συνέλευσης. Η παραπάνω φράση με την απολυτότητά της, όταν απευθύνεται από Αρεοπαγίτη σε κατώτερους δικαστές, μπορεί να εκληφθεί - έστω και από κάποιον κακόπιστο- ως έμμεση απειλή για την υπηρεσιακή του μεταχείριση και εξέλιξη και για αυτό έπρεπε να παραλειφθεί. Εγώ προσωπικά δεν θα εφαρμόσω την απόφαση, καθότι: Α) όταν ανέλαβα καθήκοντα δικαστή, ορκίστηκα υπακοή στο Σύνταγμα (και άρα και στο άρθρο 23 παρ.2 εδ. β΄αυτού), Β) ενόψει του ότι η Χώρα βρίσκεται κατά κοινή παραδοχή στο χείλος του γκρεμού δεν θα τη σπρώξω και εγώ συμμετέχοντας σε μία κινητοποίηση, που στην ουσία οδηγεί σε απενεργοποίηση της τρίτης κρατικής λειτουργίας. Επειδή ακριβώς ιεραρχώ την πατρίδα μου και το κύρος της Δικαιοσύνης ως θεσμού πάνω από το στενό οικονομικό και επαγγελματικό μου συμφέρον. Μιχάλης Ντόστας, Πρωτοδίκης Γρεβενών."
Μιλήσαμε χθες στο τηλέφωνο με τον κ. Ντόστα. Χωρίς ίχνος έντασης στη φωνή του, απλώς υπερασπίζεται τη θέση του, τα πιστεύω του, το λειτούργημά του. Υπάρχουν κι άλλοι συνάδερφοί του που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Πολλοί άλλοι όχι, όπως είναι φυσικό. “Το Σύνταγμα παραβιάζεται με κυνισμό”, μου είπε χαρακτηριστικά. “Αυτό προκαλεί εκμαυλισμό στους δικαστές, ιδίως στους νεότερους. Οι μεγαλύτεροι έχουν ήδη διαμορφώσει τη στάση τους, έτσι κι αλλιώς. Αλλά είναι εκμαυλισμός για τους νεότερους...”
Όχι, δεν δείχνει να φοβάται για τον εαυτό του. Εμείς πάλι, θα πρέπει να φοβόμαστε. Να τρέμουμε άμα τύχει να έχουμε μια υπόθεση στα δικαστήρια. Διότι οι ίδιοι οι δικαστές που έκριναν ότι το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις επιταγές του Συντάγματος κι ότι “λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα” φτάνουν να παραβιάζουν οι ίδιοι το Σύνταγμα και να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, το σεβασμό στον πολίτη, την ίδια την αξιοπρέπειά τους.
Όχι, δεν θα ήθελα με τίποτα να με δικάσει η κάθε κυρία Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. Επειδή δεν το θεωρεί τιμή της να κρίνει τον πολίτη.
Δείτε επίσης την άποψη του δικηγόρου Πατρών Χρήστου Λαδά και της δικηγόρου Κοζάνης Ντόρας Τσικαρδάνη.

Περί απεργίας δικαστών και άλλων τινών….

Προφανώς, το πρότυπο του συνδικαλιστή εν γένει έχει συσσωρεύσει τεράστια προστιθέμενη αξία υπέρ του τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Τέτοια και τόση, που συνεπήρε ακόμη και το δικαστικό σώμα. Όχι αδίκως: ο αμέσως προηγούμενος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, έχοντας ηγηθεί των προηγουμένων “κινητοποιήσεων” του σώματος, πέρασε από την δικαστική εξουσία, στη νομοθετική τοιαύτη. Επίσης προφανώς, η παρακαταθήκη του αξιολογείται θετικά από τους πρώην συναδέλφους του της ηγεσίας της ΕΝ.Δ.Ε., αφού αυτή είναι αποφασισμένη να βαδίσει στα χνάρια του, με αγωνιστικά (μεταξύ άλλων) μέσα:
“Β)Την αναστολή δημοσίευσης των πολιτικών αποφάσεων (πλην των επειγουσών) από την Δευτέρα 10-9-2012 και μέχρι τη σύγκληση της έκτακτης Γεν. Συνέλευσης.
Γ)Την καθημερινή διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Δικαστηρίων της χώρας από την Δευτέρα 17-9-2012 έως 22-9-2012,από ώρα 10.00π.μ.έως 15.00μ.μ. και την επεξεργασία των δικογραφιών στα Δικαστήρια”.
(Ανακοίνωση υπ’ αριθμόν 109/07.09.12 του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Βλ. σχετικά εδώ
Εκ προοιμίου διευκρινίζω, ότι θεωρώ την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστών τόσο απολύτως επιβεβλημένη και αναγκαία, όσο και την υψηλή τους κατάρτιση και την αυστηρή τους αξιολόγηση και μεταχείριση. Άρα, η ουσία των επιχειρημάτων τους με βρίσκει σύμφωνη κατ’ αρχήν. Όχι όμως και εν τέλει, δεδομένου, ότι στη σημερινή συγκυρία, με τη χώρα στο όριο της κατάρρευσης και, έχοντας σχετικοποιηθεί τα πάντα για τους πάντες, μέσα από τη στάθμιση των εν κινδύνω εννόμων αγαθών, οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να (αυτο)εξαιρούνται.  Στην τεράστια συζήτηση νομικοπολιτικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας, σχετικά με το μέχρι που μπορούν να περιστέλλονται δικαιώματα πολιτών προστατευόμενα από το Σύνταγμα, χωρίς να θιγεί η ύπαρξή τους, οι δικαστές δεν μπορούν να απαντάνε προτάσσοντας τα δικά τους (δικαιώματα).
Βεβαίως, αυτό είναι αίτημα ηθικοπολιτικού χαρακτήρα, αποδεκτό ή όχι. Η πρόσκληση όμως της ηγεσίας της ΕΝ.Δ.Ε. προς τους δικαστές: α) για μη δημοσίευση των πολιτικών (πλην επειγουσών) αποφάσεων και, β) για διακοπή συνεδριάσεων από τις 10.00 – 15.00 από 17 – 22.09.12 κείται σαφώς εκτός ορίου νομιμότητας και δη, συνταγματικής. Καλεί τους δικαστές σε αρνησιδικία και λευκή απεργία, καταλύοντας την απ’ ευθείας υπαγωγή τους στο Σύνταγμα και τους νόμους και, διεκδικώντας για τους ίδιους και την ηγεσία της ΕΝ.Δ.Ε. “συνδικαλιστικές” δάφνες απολύτως ασύμβατες με τις ιδιότητές τους. Καλλιεργεί μία απολύτως επικίνδυνη αντίληψη περί νομιμότητας  εκτός νομιμότητας και την ανάλογη κουλτούρα και αισθητική.
Είναι προφανές, ότι η “συνδικαλιστική” αυτή δραστηριότητα μόνον αποδομητικά μπορεί να λειτουργήσει και, μάλιστα, όχι μόνον για  τους δικαστές, αλλά για το ίδιο το θεσμικό οικοδόμημα της ελληνικής δημοκρατίας. Οι τρέχουσες συνθήκες επιτείνουν τα προβλήματα και τις εντάσεις, απομακρύνουν τις λύσεις και καταλύουν θεσμικά κεκτημένα (άλλοτε καλώς και άλλοτε όχι). Δεν θα ήθελα να συμπεριληφθεί και η δικαιοσύνη σ’ αυτά. Το αντίθετο μάλιστα. Οι συμβολισμοί είναι εξαιρετικά ισχυροί, θα έλεγα ανελέητοι: οι κρίνοντες την νομιμότητα  και καταχρηστικότητα των απεργιών, απεργούν αντισυνταγματικά, βολευόμενοι σε contra legem ερμηνευτικές κατασκευές ή απλώς επικαλούμενοι το υπερεπείγον της πραγματικότητας, το οποίο, όμως, δεν αφορά μόνον αυτούς… Αυτοί που οφείλουν να διαφυλάξουν την απειλούμενη έννομη τάξη, να εγγυηθούν την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία της δικαιοσύνης και να καταδικάσουν ανελέητα τους περιφερόμενους αυτοδικούντες στο όνομα μιας δικής τους νομιμότητας, αρνησιδικούν, μεγαλώνοντας την ανασφάλεια του πολίτη…
 Εν κατακλείδι: Αρνητική συμβολή στη δημοκρατία μπορεί να έχουν και έχουν πολλές κοινωνικές ή επαγγελματικές κατηγορίες με τις συλλογικές τους συμπεριφορές. Στην περίπτωση αυτή αφαιρούν λιθαράκια, αντί να προσθέτουν. Η απεργία των δικαστών την αποθεμελιώνει…
Ντόρα Τσικαρδάνη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

27/09/2012
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                                                                                                    ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
 ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
 ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
                                                                                                            ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

                                                                        Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2012
                                                                         Αρ. πρωτ. : 130

                                                                 Προς : Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
                                                                           Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
                                                                           Τον Πρόεδρο της  ΔΗΜ- ΑΡ. Κ. Φώτη Κουβέλη
                                                                 Κοινοποίηση : α) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη
                                                                                          Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
                                                                                      β) Κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με
                                                                                         το αίτημα να ενημερωθούν όλοι οι Βουλευτές.




        Οι Δικαστικοί Λειτουργοί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όχι μόνον για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αλλά και για την μεγάλη κοινωνική αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, σε όλους τους χώρους και μάλιστα ακόμα και σε κατηγορίες και κλάδους , οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα λειτουργίας της κρατικής μηχανής, όπως είναι οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων . Είμαστε , επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, λόγω της δικαιολογημένης αντίδρασης των Δικαστών στην αδιάλλακτη στάση  της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες μειώσεις του Μισθολογίου μας.
       Εξαντλήσαμε όλα τα διαπραγματευτικά μέσα, δηλαδή υπομνήματα, προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα και, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων δυο Κομμάτων, που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σας υπογραμμίσαμε  ότι οι σχεδιαζόμενες νέες περικοπές των αποδοχών  των Δικαστικών Λειτουργών , οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί στο υψηλότατο ποσοστό του 38%, συνιστούν σαφώς παραβίαση τόσο του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι αποδοχές τους είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους, όσο και της Συνταγματικής αρχής , που καθορίζει το ισότιμο και ισόκυρο  των Λειτουργών της Δικαστικής Εξουσίας με τους Λειτουργούς των άλλων δυο εξουσιών                 ( Νομοθετικής και Εκτελεστικής), ισοτιμία η οποία , ασφαλώς αφορά και το ύψος των αποδοχών τους. Τονίσαμε, επίσης, ότι πέραν των ανωτέρω , πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι Δικαστές καλύπτουν με δικές τους δαπάνες όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την άσκηση του Λειτουργήματός τους, Λειτούργημα που ενέχει μεγάλες ευθύνες, υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και μεγάλο φόρτο εργασίας.
       Ειδικότερα , καλύπτουν  με δικά τους έξοδα  τις δαπάνες για την διατήρηση ιδιαίτερου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης στην κατοικία τους, όπου εργάζονται καθημερινά κατά τις νυκτερινές ώρες καθώς και τις αργίες και εορτές, σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, για να ανταποκριθούν στο μεγάλο φόρτο , τις δαπάνες για computer, σύνδεση με τράπεζα νομικών πληροφοριών , αναλώσιμα, γραφική ύλη, με δικά τους έξοδα τις δαπάνες για διαμονή και μετακίνηση , κατά τις μεταθέσεις ή τις αποσπάσεις τους σε πόλεις άλλες, εκτός της οικογενειακής τους εγκατάστασης.  Ενώ, όπως είναι γνωστό, όλες οι αντίστοιχες δαπάνες των ισότιμων με τους Δικαστές μελών του Κοινοβουλίου (διατήρηση γραφείου, computer, δαπάνης διαμονής στην Αθήνα των βουλευτών της περιφέρειας, κλπ) καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής, από τον οποίον καλύπτονται, επίσης και πολλά άλλα «προνόμια»των βουλευτών (μίσθωμα αυτοκινήτου με σύμβαση leasing, τέσσερις  σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις και μία κινητού τηλεφώνου, παροχή εισιτηρίων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών κλπ) ιδιαίτερη αμοιβή, εκ ποσού 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές και φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο μεν ισότιμος με εκείνον Αρεοπαγίτης  να έχει παρακράτηση φόρου κατά μήνα 1533 ευρώ, ο δε Βουλευτής, παρακράτηση φόρου κατά μήνα 325 ευρώ. Ασφαλώς, δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε ρήξη με τους Βουλευτές, όπως δεν το πράξαμε και μέχρι σήμερα. Εάν όμως, οι Λειτουργοί της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας επιμένουν να αγνοούν και να μην σέβονται ούτε την θεσμική μας θέση, ούτε την ισοτιμία μας με εκείνους, ούτε την Συνταγματική κατοχύρωση του Μισθολογίου μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε, δια της νομίμου οδού, την εξομοίωση των αποδοχών μας με το σύνολο των αποδοχών εκείνων. Τονίσαμε, επίσης, ότι οι Δικαστές κωλύονται να υπηρετήσουν στον τόπο της καταγωγής τους, όπου ενδεχομένως θα διέθεταν ιδιόκτητη στέγη και επίσης ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται (και ορθώς) να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα και ότι, εν κατακλείδι, το μοναδικό εισόδημα  των Δικαστών είναι οι εκ του Λειτουργήματός τους αποδοχές τους, ένα μέρος των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, υποχρεωτικά δαπανούν για την άσκηση των καθηκόντων τους, άσκηση η οποία είναι βέβαιο ότι θα καταστεί προβληματική, μετά τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές, αφού δεν θα επαρκούν πλέον οι αποδοχές τους, για την κάλυψη των ως άνω δαπανών.
         Η επιμονή της Κυβέρνησης και κυρίως του Οικονομικού Επιτελείου, για νέα μείωση των αποδοχών μας και μάλιστα στα ποσοστά και με τον τρόπο, που μας ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών (22%μεσοσταθμικά)προκάλεσε την δικαιολογημένη αγανάκτηση των Δικαστών και πυροδότησε τις αντιδράσεις  και κινητοποιήσεις που αποφασίσθηκαν από κάθε Δικαστική Ένωση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε δικαστηρίου και κλάδου   και που εφαρμόζονται με καθολική συμμετοχή.
      Εκφράζουμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης και σας καλούμε να εξευρεθεί  λύση, ώστε να επικρατήσει ηρεμία και να επανέλθει η ομαλή Λειτουργία των Δικαστηρίων. Επισημαίνουμε  και πάλι ότι ακόμα και όσοι επιμένουν να αγνοούν την θεσμική θέση των Δικαστών και την Συνταγματική κατοχύρωση των αποδοχών τους και ενδιαφέρονται μόνο για την άσκηση ισοπεδωτικής εισπρακτικής πολιτικής, δεν είναι δυνατόν να αγνοούν ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί τόσο ως παράγων που εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και προστατεύει το δημοκρατικό πολίτευμα , καθώς και ως μοχλός ανάπτυξης και ως εισπρακτικός μηχανισμός , ο οποίος εισφέρει μεγάλα έσοδα στο Κράτος ( ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εισπραττόμενα ποσά από δικαστικά έξοδα και ποινές μόνο από το Εφετείο Αθηνών,   είναι, κατά μέσον όρο 1.400.000 ευρώ ετησίως και τα αντίστοιχα βεβαιούμενα στις Οικονομικές Εφορίες ποσά 15.000.000 ευρώ ετησίως. Τα ποσά από την ίδια αιτία από όλα τα  δικαστήρια της χώρας είναι τριπλάσια, ενώ πολύ μεγαλύτερα    είναι τα ποσά που εισπράττονται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου, για την συζήτηση των αγωγών , από την καταβολή παραβόλων κ.λ.π.  Εξάλλου, από την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων , αναμένεται η είσπραξη δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα και με την σχετική δέσμευση του Μνημονίου.
    Η άκαμπτη επιμονή της Κυβέρνησης να αγνοεί όλα τα ανωτέρω και να θέλει να  επιβάλει  επίπεδο Μισθολογίου, το οποίο δεν θα επαρκεί ούτε για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους, έχει δημιουργήσει στους Δικαστικούς Λειτουργούς την πεποίθηση ότι οι σχεδιαζόμενες νέες μειώσεις των αποδοχών τους έχουν ως στόχο την γενικότερη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης , καθώς και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και του ελεύθερου φρονήματος των Δικαστών , γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει δικαιολογημένα, την αντίδρασή τους .


Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
Χρήστος Παπανικολάου ,Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών ΔΔ
Ρούσσος- Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
http://dikastis.blogspot.gr

ΔΣΑ: Προωθούμενα φορολογικά μέτρα. Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της 27-9-2012


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αθήνα, 27.9.2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση ενόψει των εξαγγελιών για αλλαγή του φορολογικού συστήματος και των λοιπών οικονομικών μέτρων. Υπό τα δεδομένα και την εν γένει κατάσταση που διαμορφώνονται:
  • Εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του στη φημολογούμενη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των λοιπών φορολογικών μέτρων.

  • Διαπιστώνει και καταγγέλλει ότι, ενώ έχει έγκαιρα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό για τα δημόσια έσοδα φορολογικό σύστημα, αυτές δεν έχουν καν ληφθεί υπόψη.

  • Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλλονται, εάν εφαρμοσθούν – σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την περικοπή μισθών, εφάπαξ κ.λ.π. – σε εποχή βαθιάς ύφεσης θέτουν εκτός επαγγέλματος και εξαθλιώνουν μεγάλο αριθμό Δικηγόρων, ιδιαίτερα νέων και γυναικών. Η τραγική οικονομική θέση των Δικηγόρων επιβεβαιώνεται από επίσημα στοιχεία (π.χ. προεισπράξεις, συμβόλαια) και πλήττουν ουσιαστικά τον υπερασπιστή Δικηγόρο, το φρόνημα του οποίου θέλουν να κάμψουν. [Εντελώς ενδεικτικά, παραθέτουμε ότι ο αριθμός των Δικηγόρων που δεν παραστάθηκαν ούτε καν κατά τη συζήτηση μίας υπόθεσης αυξήθηκε ραγδαία και κατά τρόπο πρωτοφανή κατά το τελευταίο έτος, φτάνοντας τις 7.432, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,35% των κατά την περίοδο αυτή μελών της δικηγορικής κοινότητας της Αθήνας. Περαιτέρω, γεγονός αποτελεί και η συνεχής αύξηση του αριθμού των συναδέλφων, ο οποίος ανήλθε στις 11.584κατά το έτος 2011 (ποσοστό 53,54%). Με άλλα λόγια, περισσότεροι από τους μισούς Δικηγόρους της Αθήνας δεν συνέπραξαν κατά το τελευταίο έτος στην υπογραφή κανενός συμβολαίου.].

  • Σημειώνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κρίκος στην αλυσίδα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί από την ψήφιση των  Μνημονίων και έπειτα, σε βάρος των δικαιωμάτων των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων, σχετικά με την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη.

          Προς τούτο ζητά, πριν από τη λήψη σχετικών αποφάσεων, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των Κομμάτων και τους αρμόδιους Υπουργούς.

           Καλεί τους Δικηγόρους σε εγρήγορση και διακόπτει τη συνεδρίασή του για λήψη αποφάσεων επί των κινητοποιήσεων και πολύμορφων μαζικών διαδικασιών για τη Δευτέρα 01.10.2012.

          Τέλος, δηλώνει ότι θα επιδιώξει για όλα τα παραπάνω θέματα κοινή δράση με άλλους επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ κ.λ.π.).


Από το Γραφείο Τύπου

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣτΕ: Αναβολή του «Καλλικράτη» στα 301 Ειρηνοδικεία

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης επέστρεψαν οι σύμβουλοι Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την ευρύτατη συγχώνευση των 301 Ειρηνοδικείων της χώρας, αναβάλοντας παράλληλα την επεξεργασία του, προκειμένου να τους σταλούν όλα εκείνα τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν εκπληρώνεται ο συνταγματικός στόχος του «εξορθολογισμού του χάρτη των δικαστηρίων» αλλά και για να μην επαναληφθεί το «χάος» που δημιουργήθηκε από ανάλογη συγχώνευση του παρελθόντος.


Ειδικότερα, επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ξεκίνησε η υλοποίηση της προσπάθειας για τη συγχώνευση των ειρηνοδικείων της χώρας. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε ερωτήματα στις Ολομέλειες των Εφετείων της χώρας, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων, που υπάγονται στις περιφέρειές τους. Η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια». Με το διάταγμα αυτό επέρχεται «Καλλικράτης» στα Ειρηνοδικεία των 77 εφετειακών περιφερειών της χώρας. Έτσι, τα 301 Ειρηνοδικεία προβλέπεται να συγχωνευθούν κατά 50% και θα φτάσουν τα 153.

Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις τον χρόνο, επιβαρύνοντας, όμως, έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Φραντζέσκα Γιαννακού) στην υπ' αριθμ. 169/2012 γνωμοδότησή του, αναφέρει κατ' αρχάς ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απέκλινε σε ορισμένα σημεία από τις επίμαχες γνωμοδοτήσεις των Ολομελειών των Εφετείων για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπενθυμίζουν ότι παρόμοιας έκτασης συγχώνευση Ειρηνοδικείου είχε γίνει με το ΝΔ 100/1969, η οποία όμως «δημιούργησε πλείστα προβλήματα» που σύμφωνα με τη σχετική εισηγητική έκθεση «εκλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αγαθήν έναντι αυτών προαίρεσιν του Κράτους».

Σε αντίστοιχη έκθεση το 1980, προσθέτουν οι δικαστές, σημειώνεται ότι από τη συγχώνευση προκλήθηκε «πραγματικό χάος εις τον τομέα κάλυψης των δικαστηριακών αναγκών εις την ύπαιθρον χώραν». Κάτι που τελικά οδήγησε στην ανασύσταση μεγάλου αριθμού Ειρηνοδικείων.

Ερχόμενο το ΣτΕ στην τελευταία διετία, υπογραμμίζει ότι με πρόσφατους νόμους (3869/2010, 3994/2011, 4055/2012 κ.λπ.) οι αρμοδιότητες των Ειρηνοδικείων διευρύνθηκαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι χρηματικές διαφορές που εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία αυξήθηκαν από 12.000 σε 20.000 ευρώ, οι μισθωτικές διαφορές αυξήθηκαν από 450 σε 600 ευρώ, ενώ στα Ειρηνοδικεία μεταφέρθηκε η δημοσίευση καταστατικών σωματείων, η δημοσίευση διαθηκών κ.λπ.

Δηλαδή, με άλλα λόγια αυξήθηκαν σημαντικά οι αρμοδιότητες και η δικαστηριακή ύλη των Ειρηνοδικείων.

Όμως, αναφέρεται στην επίμαχη γνωμοδότηση του ΣτΕ, «η συνολική αναδιάρθρωση του χάρτη των Ειρηνοδικείων προϋποθέτει εκτίμηση από τη Διοίκηση και της θεσπισθείσης σημαντικής διευρύνσεως των αρμοδιοτήτων τους, ενώ εξάλλου δεν έχουν αποσταλεί πλήρη ποσοτικά στοιχεία σχετικά με την απόδοση των ως άνω Ειρηνοδικείων και τα συνοδεύοντα το σχέδιο στοιχεία χρήζουν συμπληρώσεως». Και χρήζουν συμπληρώσεως τα στοιχεία για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων, προκειμένου το Συμβούλιο της Επικρατείας να διαπιστώσει, κατά την επεξεργασία του διατάγματος, εάν «η ευρύτατη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων εκπληρώνει, κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 του Ν. 1756/1988, τον συνταγματικής περιωπής στόχο του εξορθολογισμού του χάρτη των δικαστηρίων, με την κατά το δυνατόν (ενόψει των τοπικών ιδιαιτεροτήτων) ισόρροπη κατανομή των Ειρηνοδικείων ανά περιφέρεια, λαμβανομένου υπόψη του χαρακτήρα του Ειρηνοδικείου, ως τοπικού δικαστηρίου, ευχερώς προσβάσιμου στον πολίτη, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των αρμοδιοτήτων του και ενόψει της ιδιαίτερης μέριμνας του ιστορικού νομοθέτη για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές».

Κατόπιν αυτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπληρωθούν οι ελλείψεις με τα εξής στοιχεία: «α) τον αριθμό των κατατεθειμένων, εκκρεμών και διεκπεραιωθεισών υποθέσεων, του παρόντος και παρελθόντων ετών, σε όλα τα Ειρηνοδικεία εκάστης περιφέρειας (και όχι μόνο στα υπό συγχώνευση), κατά κατηγορία υποθέσεων (π.χ. πολιτικές, προανακριτικές, παραγγελίες κ.λπ.), με ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατα (δηλαδή, μετά την έναρξη ισχύος των νόμων 3869/2010, 3994/2011 και 4055/2012) αριθμητικά δεδομένα, από τα οποία να προκύπτει ο φόρτος εργασίας εκάστου Ειρηνοδικείου, β) στη στελέχωση και λειτουργία των Ειρηνοδικείων (αριθμός ειρηνοδικών, δικαστικών γραμματέων, μεταβατικές έδρες κ.λπ.) και γ) σε οικονομικά δεδομένα (εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας και στελεχώσεως των Ειρηνοδικείων)».

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να τονίσουν ότι πέρα απ' όλα αυτά η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων δεν μπορεί να γίνει «εδώ και τώρα», αλλά πρέπει να οριστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρχει ο επαρκής χρόνος για τη μεταφορά των υποθέσεων, τον προσδιορισμό και την εκδίκασή τους και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των εναπομεινάντων Ειρηνοδικείων.

Μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ΣτΕ, πρέπει να αιτιολογήσει ειδικά το χρόνο έναρξης εφαρμογής της συγχώνευσης με αναφορά στον όγκο των μεταφερόμενων υποθέσεων, την υποδομή, τη στελέχωση και άλλες τυχόν ιδιαιτερότητες εκάστου Ειρηνοδικείου, στο οποίο συγχωνεύονται τα καταργούμενα Ειρηνοδικεία.

Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέβαλαν την επεξεργασία του διατάγματος για το μέλλον, έως ότου το υπουργείο Δικαιοσύνης στείλει τα σχετικά στοιχεία.
http://www.kerdos.gr/

Αναστέλλεται για τη χρήση 2011 η υποχρέωση των Δικηγόρων να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ κατάσταση με τις έγγραφες συμφωνίες

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20§7 του Ν. 3943/2011, όλες οι έγγραφες συμφωνίες, που τυχόν συνάπτει ο Δικηγόρος με εντολείς του, θα υποβάλλονται από αυτόν με κατάσταση στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας της επαγγελματικής του έδρας έως την 20η Φεβρουαρίου κάθε έτους (για τις έγγραφες συμφωνίες του προηγούμενου έτους), στη δε κατάσταση αυτή θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο Α.Φ.Μ. του κάθε εντολέα, η δικηγορική υπηρεσία που παρασχέθηκε και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
Οι ανωτέρω διατάξεις ρητώς προβλέπουν την έκδοση Υ.Α., που θα καθορίζει τον τύπο, το περιεχόμενο και τον τρόπο υποβολής της ως άνω κατάστασης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 
Για τις έγγραφες συμφωνίες, που αφορούν στη χρήση 2011, η προθεσμία υποβολής τους μέσω διαδικτύου παρατάθηκε αρχικώς έως 28-09-2012 με την ΠΟΛ. 1043/2012. 
Εντούτοις, έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί η Υ.Α., η οποία θα ρυθμίζει τα θέματα, που αναφέρονται ανωτέρω, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται η υποβολή. 
Κατόπιν τούτων, με την ΠΟΛ. 1186/2012 ορίζεται ότι αναστέλλεται η ανωτέρω υποχρέωση για τη χρήση 2011.
Κατά συνέπεια, οι Συνάδελφοι δεν υπέχουν καμιά σχετική υποχρέωση να υποβάλουν χειρόγραφα κατάσταση εγγράφων συμφωνιών και τυχόν αυτοσχέδια υποδείγματα τέτοιας καταστάσεως, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 http://www.dsa.gr

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν

Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του προσωρινού Ελληνικού κράτους τον Ιανουάριο του 1828, ο Καποδίστριας συνέστησε ολιγομελή κυβέρνηση 27 μελών. Εμφανιζόμενος δε, το καλοκαίρι του 1829, στην Δ' Εθνοσυνέλευση στο Άργος, δήλωσε τα ακόλουθα: «...εφ' όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματα μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
 http://www.tovima.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  06/05/2012

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΝ 26-9-2012



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ   ΜΕΓΑΡΟ   ΔΡΑΜΑΣ
Τηλ. 25210 – 23540, 22694, 26103
Fax  25210 – 26103, 55455
661 00      ΔΡΑΜΑ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 26-9-2012 ως ένδειξη συμπαράστασης στην προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα, από την ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ πανελλαδική απεργία, αλλά και διαμαρτυρόμενο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της δικαιοσύνης από τα προγραμματισμένα από την κυβέρνηση οικονομικά μέτρα, τα οποία πλήττουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κατακτήσεις.
Δράμα, 24/9/2012
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θεόφιλος Ξανθόπουλος                                      Αναστάσιος Πούλιος

Εξαίρεση από την αποχή θα δίδεται κατόπιν άδειας από το Δ.Σ. στις εξής περιπτώσεις :
1.    Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
2.    Παραγραφές
3.    Προθεσμίες
4.    Αναστολές πλειστηριασμών, προσωρινές διαταγές.