ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Λ.Ε.Α.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ


Κατά τις 13-14-15 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Βέροια η 13η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ των ΛΕΑΔ ΕΛΛΑΔΟΣ που μετά από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και παρεμβάσεις στα θέματα της Ολομέλειας ελήφθησαν και οι κάτωθι αποφάσεις:
1. Θεωρεί ότι σκοπός ύπαρξης και λειτουργίας των ΛΕΑΔ είναι η αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη μεταξύ των δικηγόρων κατά τη διάρκεια της δικηγορίας τους και η αειφορία της περιουσιακής των κατάστασης για τις μελλοντικές γενιές δικηγόρων. Ότι παραλάβαμε από τους οραματιστές ιδρυτές ι:ων ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και των διαδοχών των ΛΕΑΛ πρέπει να διασώσουμε και διατηρήσουμε και για τους δικηγόρους του μέλλοντος. Για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση στην ακραία ενέργεια της διανομής της περιουσίας στα μέλη που είναι αντίθετη και με τον νόμο και τον σκοπό και ρόλο των ΛΕΑΔ.
2. Να ερευνηθεί από το Δ.Σ. της Ένωσης, ι) η δυνατότητα υλοποίησης της αερομεταφοράς ασθενούς στα πλαίσια της ομαδικής ασφάλισης καθώς και u] η δυνατότητα, όροι και προϋποθέσεις επέκτασης της ομαδικής ασφάλισης εκτός οπό την νοσοκομειακή περίθαλψη σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια και σε θέματα περαιτέρω ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενόψει και του άρθρου 44 του Ν.4075/2012.
3. Να προβεί σε ενέργειες νιο την καταβολή των οφειλομένων από τον T,Υ.Δ.Ε. στους ασφαλισμένους του.
4. Με την διευκρίνιση πλήρως του καθεστώτος παρακράτησης χαρτοσήμου στο εφ' άπαξ και τις εισφορές των μελών των ΛΕΑΔ να ενημερωθούν εγγράφως οι ΛΕΑΔ και να κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους.
5. Να υπάρχει εκτός από την ετήσια ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ και ενδιάμεση-ες συναντήσεις των ΛΕΑΔ για την αντιμετώπιση των θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος
Ι.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΑΔ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΟΥ)

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΣΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΟΥΣΗ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
         Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71
Αθήνα, 16-7-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΣΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΟΥΣΗ

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατά του αποπεμφθέντος από το δικαστικό σώμα Ευάγγελου Καλούση, ο οποίος – έχοντας συστήσει εσχάτως ένα μόρφωμα που ο ίδιος αποκαλεί «νομική εταιρία» –  προβαίνει συστηματικά σε ενέργειες που συνιστούν αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι του αιτούντος, κ.κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣΑ, Θεόδωρος Σχινάς και Δημήτρης Βερβεσός, μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, επεσήμαναν ότι με την αίτηση αυτή ο ΔΣΑ επιχειρεί να διασφαλίσει το δικηγορικό λειτούργημα και τη σύννομη λειτουργία της Δικαιοσύνης απέναντι σε ένα πρόσωπο, πολλώ δε μάλλον αποπεμφθέντα δικαστικό λειτουργό, το οποίο – μέσω του ως άνω μορφώματος που έχει συστήσει – αντιποιείται τη δικηγορική ιδιότητα, προβαίνοντας – εκτός των άλλων – σε αθέμιτη διαφήμιση υπηρεσιών που προσιδιάζουν μόνο στο δικηγορικό λειτούργημα. Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να λησμονείται πως η επιλογή του νομοθέτη να επιφυλάξει αποκλειστικά και μόνο στους Δικηγόρους το ρόλο των νομικών παραστατών των πολιτών υπήρξε απόλυτα συνειδητή, καθώς η παρουσία και η παρέμβασή τους γίνεται διαχρονικά αντιληπτή ως εχέγγυο αποτελεσματικής και σύμφωνης με το νόμο διεκπεραίωσης των εν λόγω υποθέσεων.
Στη δίκη παρενέβησαν υπέρ του ΔΣΑ οι κάτωθι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ζητώντας να γίνουν στο σύνολό τους δεκτά τα αιτήματα του ΔΣΑ, οι οποίοι και εκπροσωπήθηκαν διά των πληρεξούσιων Δικηγόρων τους ως εξής: Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, διά του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ κ. Παναγιώτη Γαλετσέλλη∙ Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, διά των κ.κ. Αντώνη Αργυρού, τ. Υπουργού και Ιωάννη Καλογριδάκη∙ Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, διά του Προέδρου του, κ. Κωνσταντίνου Μαργέλη και του κ. Αντώνη Αργυρού∙ Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, διά του Ταμία του, κ. Αντωνίου Γραβάνη∙ Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, διά των κ.κ. Ιωάννη Καλογριδάκη και Γεωργίου Μπέρτσου και Ροδόπης, διά του κ. Αναστασίου Κοεμτζίδη, μέλους του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, ενώ πρόσθετες παρεμβάσεις με το ίδιο περιεχόμενο άσκησαν προφορικά ενώπιον του Δικαστηρίου και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Βόλου, διά του κ. Ευστάθιου Μπακάλη∙ Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ορεστιάδας, διά του κ. Αναστασίου Κοεμτζίδη∙ Θεσπρωτίας, διά των κ.κ. Ιωάννη Καλογριδάκη και Γεωργίου Μπέρτσου∙ Αιγίου, Κορίνθου και Σερρών, διά του κ. Αντώνη Αργυρού.
Ως μάρτυρας από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατέθεσε ο τέως Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Παξινός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ύψιστη αποστολή των μελών του δικηγορικού σώματος ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης και στον πρωταρχικό ρόλο που οι Δικηγόροι καλούνται να διαδραματίσουν εντός του δικαιικού μας συστήματος ως μόνοι αναγνωρισμένοι από τον ιστορικό νομοθέτη νομικοί παραστάτες του πολίτη. Επιπρόσθετα, τόνισε τον υψηλό και άμεσο κίνδυνο που υφίσταται ως προς την παραπλάνηση και εξαπάτηση των πολιτών εξαιτίας των παράνομων ενεργειών, που – κατά τρόπο προκλητικό και πρωτοφανή για τα δεδομένα του νομικού κόσμου της χώρας – μετέρχεται ο Ευάγγελος Καλούσης, αντιποιούμενος τη δικηγορική ιδιότητα, ευτελίζοντας την παροχή νομικών υπηρεσιών και εξισώνοντάς την με την εμπορική δραστηριότητα.
Ευελπιστούμε πλέον σε μια απόφαση που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη διασφάλιση του δικηγορικού λειτουργήματος και θα αποτρέψει τον ευτελισμό του, συνδράμοντας παράλληλα στην αποτροπή ενδεχομένων παραπλάνησης και εξαπάτησης των πολιτών.
Επισημαίνεται εκ νέου πως κάθε ανάλογη μελλοντική απόπειρα εκμετάλλευσης της ποικιλοτρόπως διατυπωθείσας και άκρως αποπροσανατολιστικής ρητορείας περί δήθεν αναγκαιότητας «ανοίγματος» του δικηγορικού επαγγέλματος, η οποία αναπτύχθηκε από γνωστούς κύκλους ιδιοτελών συμφερόντων υπό την ανοχή της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του τόπου, θα συναντά τη μαζική αντίδραση του δικηγορικού κόσμου της χώρας.
Από το Γραφείο Τύπου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Λ.Ε.Α.Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ


Στις 13,14 και 15 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η Ολομέλεια της Ενωσης Λ.Ε.Α.Δ Ελλάδος .
Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα ακόλουθα :
* Ενημέρωση για τα αποθεματικά των Λ.Ε.Α.Δ που βρίσκονται στην  Τράπεζα Ελλάδος .
* Η αναγκαιότητα αναθεώρησης των καταστατικών διατάξεων των Λ.Ε.Α.Δ και θέσπισης νέων με στόχο την διαφύλαξη των πόρων των Λ.Ε.Α.Δ .Εναρμόνιση των Καταστατικών  των Λ.Ε.Α.Δ
* Αναγκαιότητα επέκτασης της ιδωτικής ασφάλισης πέραν της νοσοκομειακής και σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
* Φορολογική ενημέρωση για τα Λ.Ε.Α.Δ
*Διαχείριση αποθεματικών των Λ.Ε.Α.Δ
* Καθορισμός των τομέων παρέμβασης και των στόχων των Λ.Ε.Α.Δ
* Οικονομικός και Διοικητικός απολογισμός.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ρουπακιώτης: «Αντισυνταγματική η νέα μείωση μισθών στους δικαστικούς»


Ρουπακιώτης: Αντισυνταγμα-

τική η νέα μείωση μισθών στους 

δικαστικούς


«Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου των δικαστικών
είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα», αλλά εντελώς 
ανέφικτες είναι και οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο Δικαιοσύνης,
δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε «τα τεράστια προβλήματα που
αντιμετωπίζει η λειτουργία των δικαστηρίων και τις αδιανόητες 
υστερήσεις ετών», με αποτέλεσμα το σύστημα απονομής της 
Δικαιοσύνης να «οδηγείται σε αδιέξοδο», ενώ τόνισε ότι χρέος του
 υπουργείου Δικαιοσύνης είναι «να αναζητήσει λύσεις σε
συνεργασία με τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς 
υπαλλήλους, που να ικανοποιούν τη δικαιολογημένη
απαίτηση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας για
γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

«Χωρίς να δίνουμε υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε με έργα,
στις πολύ δύσκολες  οικονομικές συνθήκες, να διευθετήσουμε
τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο χώρος της 
Δικαιοσύνης, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε
στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.

Αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων της
πρωτεύουσας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «αναζητούνται
δραματικά υπάλληλοι και υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις στη 
μηχανοργάνωση και σε αίθουσες δικαστηρίων».
 «Δικαιολογημένα προβάλλουν», προσέθεσε ο υπουργός, «όχι
μόνο οι δικηγόροι αλλά και οι υπάλληλοι και οι δικαστές, 
να ενταχθούν οι αίθουσες της Σχολής Εθνικής Άμυνας στη λειτουργία 
του Πρωτοδικείου ώστε να αξιοποιηθούν για δικαστικές αίθουσες ή γραφεία».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του υπουργείου, ο κ. Ρουπακιώτης
επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης 
για το 2012 είναι μόλις 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 730 εκατ. ευρώ 
και το 2010 ήταν 950 εκατ. ευρώ και τόνισε: «Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, 
θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθεί με τη διαδικασία των 
μετατάξεων  ένα μέρος των κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και να 
αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα,σε συνδυασμό με τις 
δυνατότητες που δίνει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως 
Δικαστικών Κτιρίων), για την αντιμετώπιση προβλημάτων αιθουσών και 
ανέγερσης νέων κτιρίων».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει
δυνατότητα περαιτέρω περικοπής δαπανών, ο Ρουπακιώτης απάντησε: 
 «Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας,  ή το πόδι μας, 
θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Άλλες περικοπές δαπανών είναι
εντελώς ανέφικτες. Ωστόσο, οι τρεις εμπλεκόμενοι παράγοντες, δικαστές,
δικηγόροι και υπάλληλοι, οφείλουν να αναδείξουν τη συνευθύνη τους απέναντι 
στην κοινωνία για την απαίτηση της να έχει γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

Ως προς το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών ο υπουργός
Δικαιοσύνης τόνισε: «Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου 
τους είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Και αντιλαμβάνεστε 
ποιες θα είναι οι συνέπειες από το Σεπτέμβριο ακόμη,
αν υποθέσουμε, που το απευχόμαστε, ότι θα περικοπούν περαιτέρω
οι αποδοχές των δικαστών.
http://www.protothema.gr

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΟΥΣΗ

Αθήνα, 11-7-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε σήμερα διά του Προέδρου του κ. Γιάννη Αδαμόπουλου και των Συμβούλων κ.κ. Θεόδωρου Σχινά και Δημήτρη Βερβεσού ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων κατά του αποπεμφθέντος από το δικαστικό σώμα κ. Ευάγγελου Καλούση, ο οποίος φέρεται να έχει συστήσει μία δήθεν «δικηγορική εταιρία», η οποία όμως, όπως ο ίδιος ομολογεί, είναι εταιρία του Εμπορικού Νόμου (άρθρα 47-50), παραβιάζοντας τις κείμενες διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων αναφορικά με τις προϋποθέσεις άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
Δικάσιμος της παραπάνω αίτησης ορίσθηκε η 16η Ιουλίου 2012, ημέρα Δευτέρα, ώρα 9 π.μ.
Με το ως άνω ένδικο βοήθημα ο ΔΣΑ ζητά την έκδοση απόφασης με την οποία: α)θα σφραγιστεί το γραφείο που χρησιμοποιεί ο καθ' ου για την παροχή δήθεν νομικών υπηρεσιών αντιποιούμενος το δικηγορικό λειτούργημα, β) θα διαταχθεί ο καθ' ου να παύσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας που διατηρεί για την προβολή του μορφώματος που - παρά το νόμο - έχει συστήσει και γ) θα επιβάλλεται κατά του ίδιου χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός έτους για κάθε ημέρα διατήρησης της ανάρτησης της προαναφερθείσας παραπλανητικής ιστοσελίδας.
Επιφυλασσόμενος και για περαιτέρω ενέργειες ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών - έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου - προέβη στην κατάθεση της ως άνω Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων, αποσκοπώντας, μεταξύ άλλων, στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματική πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη, τα οποία τίθενται υπό διακινδύνευση εξαιτίας των παράνομων ενεργειών του πρώην δικαστικού λειτουργού. Παράλληλα, η παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας είναι αναγκαία προκειμένου να απαγορευτεί στο μέλλον στον αποπεμφθέντα πρώην δικαστικό λειτουργό να μετέρχεται δικηγορικής ύλης, κατά τρόπο προκλητικό, ο οποίος παραβιάζει το νόμο, προβαίνοντας αυθαίρετα σε ενέργειες που προσιδιάζουν μόνο στο δικηγορικό λειτούργημα.
Από το Γραφείο Τύπου

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ» ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 

        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

            Τηλ. 210-33.98.270, 71             
Αθήνα, 10-7-2012
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ» ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

            Μία μόλις ημέρα μετά την ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, μέσω της οποίας διακηρύχθηκε – μεταξύ άλλων – από τα πλέον αρμόδια, σε θεσμικό επίπεδο, χείλη η πίστη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ως θεσμού, η επίσκεψη της «τρόικας» στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η άμεση παρέμβασή της στα εσωτερικά της λειτουργίας του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, ήλθαν να κλονίσουν για ακόμα μια φορά το νομικό – και μη – κόσμο της χώρας.
            Τονίζουμε για ακόμα μία φορά πως είναι αδιανόητο οι ταμειακές δυσχέρειες της Ελλάδας και η εξ αυτών αναγωγή ορισμένων εξωθεσμικών παραγόντων σε κρατικούς δανειστές να αποτελούν την πρόφαση για ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη λειτουργία συνταγματικά ανεξάρτητων και διαχρονικά ακηδεμόνευτων θεσμών, όπως είναι η Δικαιοσύνη. Πολλώ δε μάλλον, είναι πρωτόγνωρο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί να καθίστανται «απολογούμενοι» έναντι δημοκρατικά ανομιμοποίητων παραγόντων που, ως αυτόκλητοι κομιστές δήθεν σωτήριων λύσεων και μεταρρυθμίσεων, ζητούν εξηγήσεις για την ταχύτητα και την εν γένει πορεία της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστώντας να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογες ωμές και κατάφωρες παρεμβάσεις στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, οφείλουμε να επισημάνουμε πως το έργο της απονομής του δικαίου στη χώρα εμφανίζει – σε επίπεδο διοικητικής δικαιοσύνης – σημαντικές καθυστερήσεις, με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας και της πάγιας πρακτικής της να ασκεί, ασυλλόγιστα και δίχως μέτρο, κάθε προβλεπόμενο ένδικο μέσο. Πλήρως ενδεικτικά της κατάστασης αυτής είναι τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, σύμφωνα με τα οποία στο 2ο Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκαν το 2009 από την πλευρά του κράτους 808 αναιρέσεις, ενώ το 2010 ο αριθμός των αναιρέσεων ανήλθε στις 2.184. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή κατά την οποία επιχειρείται συστηματικά να περιοριστεί η άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων από την πλευρά του πολίτη μέσω υπέρογκων αυξήσεων στο κόστος των απαιτούμενων παραβόλων, κατά τρόπο που ισοδυναμεί με συνταγματικά ανεπίτρεπτη δυσχέρανση του δικαιώματος πρόσβασής του στη Δικαιοσύνη και με φαλκίδευση των σχετικών δικαιωμάτων του.
            Εκφράζουμε εκ νέου την προσήλωσή μας στις συνταγματικές προβλέψεις για την ανεξαρτησία των κρατικών λειτουργιών και αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε εκτροπές που ενδεχομένως να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο άμεσο μέλλον. Οι Έλληνες Δικαστές δεν χρειάζονται υποδείξεις αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων τους. Από την άλλη πλευρά, φρονούμε πως είναι ώριμες οι συνθήκες – ενόψει και της παρούσας συγκυρίας – να ενεργήσουν με αρκετή δόση αυτοκριτικής, αναλογιζόμενοι και τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την ανάσχεση των αναπτυξιακών προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα, οι οποίες πολλές φορές εγκλωβίζονται σε γρανάζια γραφειοκρατίας, βραδυπορίας και τυπολατρίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ


«Δοξασίες» τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
«Οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι δεν ανοίγουν το επάγγελμα. Μα στην Ελλάδα το επάγγελμα του δικηγόρου είναι τόσο ανοιχτό που μόνο όποιος δεν θέλει δεν γίνεται δικηγόρος», είπε ο κ. Ρουπακιώτης στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις για να προσθέσει: «όσο δεν θέλω νεόπτωχους τους δικηγόρους άλλο τόσο δεν θέλουμε να τους δώσουμε τροφή σε διάφορες δοξασίες που μιλούν για κλειστό επάγγελμα».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε ότι είναι σήμερα απαίτηση του πολίτη η αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Αναρωτήθηκε όμως πως μπορεί να συμβεί αυτό με τόσες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών εξαγγέλλοντας προσπάθειες να καλυφθούν με μετατάξεις.

Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα ειρηνοδικείων τα οποία έχουν μείνει μόνο με την ταμπέλα γιατί δεν υπάρχει ειρηνοδίκης ή που ελλείψει υπαλλήλου επιστρατεύεται εγγράμματη καθαρίστρια για να κάνει διοικητική δουλειά.

Αναφέρθηκε και στο κτιριακό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα που καταβάλλονται υψηλότατα μισθώματα για την κάλυψη στέγασης υπηρεσιών παραμένουν αναξιοποίητα και άδεια κτίρια και μάλιστα πολυτελή όπως το εργοστάσιο του ΚΕΡΑΝΗ που είναι κλειστό από το 2005.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι σήμερα μόνο στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 440.000 υποθέσεις και επικαλούμενος την περίπτωση του Ειρηνοδικείου Περιστερίου στο οποίο θα δικαστεί υπόθεση το 2017. Για το φαινόμενο όμως, δεν είναι όπως είπε υπεύθυνες μόνο οι ελλείψεις, αλλά και το γεγονός ότι το δημόσιο ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα είναι «ο καλύτερος και ο χειρότερος πελάτης της δικαιοσύνης αυξάνοντας τον όγκο των υποθέσεων».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι στο εξής τα κριτήρια των τοποθετήσεων σε θέσεις ευθύνης οι οποίες εξαρτώνται από τον υπουργό και τον υφυπουργό θα είναι κάθε άλλο παρά κομματικά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι οι καταστάσεις είναι θλιβερές σε πολλές φυλακές και για την θεραπεία τους απαιτούνται όχι μόνο να ανοίξουν νέες φυλακές αλλά να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του νόμου περί ναρκωτικών.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

Συμβόλαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών: Εγκύκλιος Συλλόγου 32-2012 - προσφορές από τράπεζες για σύνταξη συμβολαίων
Περιήλθε σε γνώση μας ότι ορισμένες Τράπεζες, αλλά και άλλοι, ζητούν από συμβολαιογράφους να τους υποβάλλουν προσφορές εν όψει συντάξεως συμβολαίων, προσφορές που αποσκοπούν στη μείωση των δικαιωμάτων του συμβολαιογράφου τόσο των αναλογικών, όσο και των παγίων.
Τονίζουμε ότι οι αμοιβές (δικαιώματα) των συμβολαιογράφων, όπως αυτές καθορίζονται εκάστοτε από το νόμο και υπουργικές αποφάσεις δεν αποτελούν και δεν επιτρέπεται να αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Μόνη εξαίρεση προβλέπεται υπό της διατάξεως του άρθρου 4 §2 του Ν.3919/11 σε συνδυασμό με την υπ’αριθμ. 111376/31-12-11 (ΦΕΚ 13/11-1-2012 τ. Β’) απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου ορίζεται ότι: «…Για τα ποσό των συμβάσεων που υπερβαίνει την αξία των 20.000.000,01 ευρώ, επιτρέπεται, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του συμβολαιογράφου και του παρέχοντος την εντολή προς σύνταξη συμβολαίου, να συμφωνηθεί αμοιβή μικρότερη του ποσοστού του 0,10%.»
Προσοχή η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει στις περιπτώσεις των κρατικών και τραπεζικών συμβολαίων των άρθρων 115, 117 και 118 του Κώδικα συμβολαιογράφων (Ν.2830/2000).
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Βλαχάκης
 http://www.lawnet.gr

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Επειδή όλοι έχουμε παρατηρήσει κυρίως στον χώρο του δικαστικού μεγάρου τις πολυάριθμες αγγελίες που ζητούν ασκούμενους αλλά και δικηγόρους για συνεργασία ή γραμματειακή υποστήριξη με το φαινόμενο των εμφανέστατων διακρίσεων στο φύλο των ενδιφερομένων να γίνεται εντονότερο, αποστείλαμε αίτημα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να αναλάβει δράση. Οι διακρίσεις στο φύλο στην αγορά εργασίας απαγορεύονται ρητά τόσο από το εργατικό δίκαιο όσο και από το Σύνταγμα. Είναι επομένως υποχρέωση του ΔΣΘ να παρέμβει και να συνετίσει τα μέλη του που συστηματικά προβαίνουν σε τέτοιου είδους διακρίσεις. Ακολουθεί το αίτημα: 

     Α  Ι Τ  Η  Σ  Η
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη   29.6.2012
ΠΡΟΣ ΤΟ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύμφωνα με το αρ. 11 Ν. 3896/2010 « 1. Απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου ή λόγω οικογενειακής κατάστασης, όσον αφορά στους όρους πρόσβασης στη μισθωτή ή μη απασχόληση ή γενικά στην επαγγελματική ζωή, περιλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης, ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριότητας και σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας.
 2. Απαγορεύεται κάθε αναφορά στο φύλο ή στην οικογενειακή κατάσταση ή η χρήση κριτηρίων και στοιχείων που καταλήγουν σε άμεση ή έμμεση διάκριση με βάση το φύλο, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2, όσον αφορά στις δημοσιεύσεις, αγγελίες, διαφημίσεις, προκηρύξεις, εγκυκλίους και κανονισμούς, που αφορούν σε επιλογή προσώπων για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, την παροχή εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών».
Προσκομίζουμε δε έξι (6) αγγελίες δικηγόρων Θεσσαλονίκης για θέσεις ασκουμένων και συνεργατών που απευθύνονται αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης. Κατόπιν αυτού, καλούμε το Σύλλογό σας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρθούν οι εν λόγω αγγελίες και να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Η συνδρομή σας στην εν λόγω προσπάθεια είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ο Πρόεδρος,
Μήττας Μιχάλης
http://askoumenoithess.blogspot.gr