ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ 28-5-2012 ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια της επικράτειας, στα πλαίσια του προγράμματος «Δράσεις Αναβάθμισης της Διοικητικής Ικανότητας των Δικαστηρίων», το οποίο
συγχρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α., βρισκόμαστε για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με την ανικανότητα των αρμοδίων φορέων να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να επισπεύσουν την καταβολή των δεδουλευμένων μας , που ήδη μετρά καθυστέρηση 4 μηνών (Φεβρουάριος-Μάιος). Η ύποπτη πλέον ασυνεννοησία μεταξύ δικαστηρίων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και δικαιολογίες περί έλλειψης προσωπικού για τον έλεγχο των δικαιολογητικών που απαιτούνται, δε μας πείθουν και θεωρούμε πως το Υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της πληρωμής μας, επωμιζόμενο την κατάσταση αποδιοργάνωσής του το ίδιο και όχι να μας αναγκάζει να εργαζόμαστε αμισθί.
Έχοντας εξαντλήσει, λοιπόν, κάθε προσπάθεια συνεννόησης, κάθε περιθώριο υπομονής και διαλλακτικότητας, αποφασίσαμε από τη Δευτέρα 28/05/2012 την αποχή από τα καθήκοντά μας, δίνοντας το «παρών» στο χώρο εργασίας, μη παρέχοντας, όμως, υπηρεσίες. Στην απόφασή μας θα εμμείνουμε μέχρι την καταβολή των μισθών όλων των συναδέλφων ασκουμένων στα δικαστήρια της χώρας, α’ και β’ θητείας.
Καλούμε τις διοικήσεις των δικαστηρίων στην υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων δικηγόρων.


ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.

Η προθεσμία, που ξεκινά την 25η Ιουνίου, για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, ορίζεται ως ακολούθως:

· Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2, 3.

· Μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4, 5, 6.

· Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7, 8, 9.

· Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 0.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013! ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ;


Ιδρύουν στo... Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή

Το νέο πανεπιστήμιο θα ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2013, τα μαθήματα θα διδάσκονται μόνο στα αγγλικά και τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ

54 πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 17 χώρες έχει ιδρύσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO)
54 πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 17 χώρες έχει ιδρύσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO)
Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν να? υπάρχουν, το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ιδρύει την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή στη χώρα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στα εκπαιδευτικά δρώμενα, καθώς θα πρόκειται για ένα διεθνούς κύρους ΑΕΙ που θα απευθύνεται σε Ελληνες, Κύπριους, Ευρωπαίους και Βαλκάνιους πολίτες.
Η εισαγωγή στους κόλπους του θα γίνεται μέσω εξειδικευμένων τεστ που θα διενεργεί το νέο πανεπιστήμιο, ενώ η διδασκαλία θα είναι μόνο στα αγγλικά. Παράρτημα του νέου ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου θα λειτουργήσει και στην Τσεχία, στην πρωτεύουσα της οποίας η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη παραχωρήσει κτίριο 500 τ.μ. όπου θα στεγαστεί η σχολή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η Νομική Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές την άνοιξη του 2013. Η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Πρόεδρός της θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και φίλος της Ελλάδας, κ. Τζουλιάνο Αμάτο. Στην αντιπροεδρία, όπως και στο διοικητικό της συμβούλιο, θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιο «ηχηρά ονόματα» της νομικής επιστήμης.
Τζ. Αμάτο (αριστερά) και Σπ. Φλογαΐτης: Ο πρόεδρος και ο «εγκέφαλος» της πρώτης ιδιωτικής νομικής σχολής που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.
Τζ. Αμάτο (αριστερά) και Σπ. Φλογαΐτης: Ο πρόεδρος και ο «εγκέφαλος» της πρώτης ιδιωτικής νομικής σχολής που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.
Προσπερνά με ευκολία τον συνταγματικό σκόπελο, στον οποίο αυτή τη στιγμή προσκρούει η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός (ΕPLO) είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου. Αλλωστε ο Οργανισμός μετρά ήδη στους κόλπους του 54 από τα πιο ισχυρά πανεπιστήμια του κόσμου, που βρίσκονται διάσπαρτα στις 17 χώρες κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρος κ.α.) του EPLO.
Το πρόγραμμα μαθημάτων και οι διδάσκοντες είναι ήδη έτοιμα από καιρό και εάν δεν μεσολαβούσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις οι πόρτες της σχολής θα άνοιγαν το φθινόπωρο του 2012. Μπορεί τα κόμματα στη χώρα μας ακόμη να διαπληκτίζονται για τον νέο νόμο-πλαίσιο στα ΑΕΙ, αλλά οι εξελίξεις -ως φαίνεται- τους προσπερνούν.
Επί υπουργείας Αννας Διαμαντοπούλου υπογράφτηκε το «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση ιδιωτικής νομικής σχολής στη χώρα μας. .
Επί υπουργείας Αννας Διαμαντοπούλου υπογράφτηκε το «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση ιδιωτικής νομικής σχολής στη χώρα μας. .
Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Η αφρόκρεμαΤο εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνιστά μια πολύ δυνατή ομάδα Ελλήνων και ξένων καθηγητών, που αποτελούν την «αφρόκρεμα» στο είδος τους. Αντίστοιχο πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1958 στη Φλωρεντία. Ηδη η τεχνογνωσία τους μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της ιδιωτικής Νομικής θα βρίσκονται στο Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στα Λεγραινά Σουνίου. «Χαράς Ευαγγέλια» για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων 2012, που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις «δημόσιες νομικές σχολές». Μια νέου τύπου νομική θα τους περιμένει, με δίδακτρα από 4.000 μέχρι και 6.000 ευρώ τον χρόνο, σε αντίθεση με τη φυγή στο εξωτερικό που θα τους κόστιζε μέχρι και 50.000 ευρώ ετησίως.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου μετρά μακρόχρονη εμπειρία από εκπαιδευτικά προγράμματα τριτοβάθμιας παιδείας αλλά και διεθνούς φήμης μεταπτυχιακά.
Πολλά χρόνια τώρα, λειτουργεί η Ακαδημία Δικαίου, τους θερινούς μήνες, όπου μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, κάνουν τα μαθήματά τους στο Σούνιο. Πέρσι παρακολουθούσε μεταπτυχιακά ο γιος του Ιταλού πρόεδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σπύρος Φλογαΐτης
Ο ιθύνων νους του κέντρου
Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ως Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Αθήνα και πλήρη διεθνή νομική προσωπικότητα, υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για διεθνή οργανισμό, που διευθύνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σπύρος Φλογαΐτης. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 υπεγράφη η Διεθνής Συνθήκη «Συμφωνία για την Ιδρυση και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου». Στις 21 Σεπτεμβρίου 2007 ετέθη σε ισχύ η ίδρυση του EPLO μετά τη γνωστοποίηση από τρία κράτη (της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Ιταλίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου) ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες κύρωσης -σύμφωνα με το Καταστατικό του Οργανισμού και βάσει των εθνικών νομοθεσιών- είχαν ολοκληρωθεί. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνώρισαν τη σημασία του Δημοσίου Δικαίου και την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των επιστημονικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών, διδακτικών, επιμορφωτικών παραμέτρων του Δημοσίου Δικαίου. Ψυχή του κέντρου και ιθύνων νους είναι φυσικά ο καθηγητής κ. Φλογαΐτης.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

ΤΗΝ 5-6-2012 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΟΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17-6-2012


Ο διορισμός των εφόρων με κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 και ώρα 10.00 π.μ.
Ο διορισμός των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής με κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 και ώρα 10.00 π.μ.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Εθιμοτυπικές επισκέψεις πραγματοποίησε ο υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χρίστος Γεραρής, στα τρία ανώτατα δικαστήρια και στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων, όπου ενημερώθηκε για τρέχοντα ζητήματα δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο ενημερώθηκε για τον τρόπο διορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων και ζήτησε να εφαρμοσθεί –για λόγους περιορισμού της εκλογικής δαπάνης – το κριτήριο διορισμού σε εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας, όπου ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει την κατοικία του.
Περαιτέρω ανταλλάγησαν απόψεις για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του ν. 4055/2012, όπως είναι η δικαστική μεσολάβηση, η πρότυπη δίκη, η διαδικασία αποζημίωσης για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διοικητικής δίκης, η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων σε σύντομες προθεσμίες. Ο κ. Γεραρής επεσήμανε την ανάγκη τήρησης των προθεσμιών στα ασφαλιστικά μέτρα των δημοσίων συμβάσεων, δεδομένου ότι η καθυστέρηση παρακωλύει την εκτέλεση δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Αναγνώρισε ότι κατά κανόνα δίνεται προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών διαφορών, όμως λόγω των απόχών δικηγόρων το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν επετεύχθη η επιθυμητή ταχύτητα. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με την δέσμευση εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα συμβάλλει στην επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, λειτουργικών προβλημάτων που οφείλονται στην έλλειψη πιστώσεων, εξαιτίας της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής.
πηγή: ministryofjustice.gr
http://www.lawnet.gr

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΛΟΓΩ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 19-6-2012



ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ
EΛΛΗΝIΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ                                          
ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΔIΚΑIΟΣΥΝΗΣ,                                         Αθήvα,  22 Μαΐου 2012
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ                              Αριθ.πρωτ.: 43033
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ                  
Δ/ΝΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ                       
ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ                                 ΠΡΟΣ:
                                                                                                Τους κ.κ.:
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ                      1. Πρόεδρο του ΣΤΕ
ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ                                                          2. Πρόεδρο και Εισαγγελέα
                                                                                                    του Αρείου Πάγου
Ταχ. Δ/vση               :Μεσογείων 96                                 3. Πρόεδρο του Ελεγκτικού
Ταχ. Κώδικας          :115 27                                                   Συνεδρίου
Πληροφορίες           :Σ. ΚΟΛΙΑΔΗ                                   4.Γενικό Επίτροπο της
Τηλέφωvo                 :210-77.67.204                                       Επικρατείας των Τακτικών
Telefax                       :210-77.67.208                                       Διοικητικών Δικαστηρίων
                                     210-77.67.388                                    5. Προέδρους και Εισαγγελείς
                                     210-77.67.397                                       Εφετών και Πρωτοδικών της
                                                                                                   Χώρας
6. Προέδρους Διοικητικών
                                                                                                    Εφετείων της Χώρας
                                                                                                   (με την παράκληση να
                                                                                                   ενημερώσουν τα δικαστήρια
                                                                                                   των περιφερειών τους)
7. Δικηγορικούς και Συμβολαιο-
    γραφικούς Συλλόγους της
    Χώρας
8. Συλλόγους δικαστικών
    Επιμελητών της Χώρας.




ΘΕΜΑ:          «Αναστολή εργασιών Δικαστηρίων λόγω Βουλευτικών Εκλογών».

            Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 σας γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από την διενέργεια τους και δύο (2) εργάσιμες ημέρες μετά από αυτές, δηλαδή από 14 Ιουνίου 2012 μέχρι και 19 Ιουνίου 2012, πλην του Πρωτοδικείου Αθηνών για το οποίο παρατείνεται η αναστολή των εργασιών του για μία (1) ακόμη εργάσιμη ημέρα, ήτοι μέχρι και 20 Ιουνίου 2012.
            Ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 14η Ιουνίου 2012  και δεν θα περατωθούν την ίδια ημέρα συνεχίζονται και μετά την 14η Ιουνίου 2012.
            Στα ανωτέρω χρονικά διαστήματα επιβάλλεται να ανασταλεί και η διενέργεια των πλειστηριασμών.
            Σας επισημαίνουμε ότι εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση έναρξης των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μεικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον έχουν προσδιορισθεί δικάσιμοι εντός του Ιουνίου. Επίσης εξαιρείται και η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.


Παρακαλούμε τους κ.κ. Προέδρους Πρωτοδικών να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο
αυτή στα Ειρηνοδικεία και Πταισματοδικεία της Περιφέρειάς τους.

                           

  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                      ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΑΡΗΣ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΑΥΤΩΝ

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Γιάννης Αδαμόπουλος απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά την ακόλουθη επιστολή, ζητώντας να διευκρινιστεί ποιο ακριβώς καθεστώς είσπραξης των καταβλητέων αποζημιώσεων σε όσους ασκήσουν καθήκοντα Αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής κατά τις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές πρόκειται να ισχύσει, με παράλληλη αποσαφήνιση των λεπτομερειών αυτού και του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής του, έτσι ώστε να τεθούν εγκαίρως υπόψη όλων των συναδέλφων και να αρθούν οι σχετικές αμφισβητήσεις που αναπόφευκτα έχουν ανακύψει εσχάτως.
Παράλληλα, ζήτησε εκ νέου την επανεξέταση του σχετικού ζητήματος προκειμένου να αποφορτιστούν οι συνάδελφοι από περιττές και παντελώς άσκοπες γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες και επεσήμανε την αναγκαιότητα η κοινή Υπουργική απόφαση περί καθορισμού του ύψους των καταβλητέων αποζημιώσεων να έχει περιεχόμενο το οποίο θα κατοχυρώνει αξιοπρεπείς αποζημιώσεις, μακριά από φορολογικές λογικές εισπρακτικού χαρακτήρα.
Από Το Γραφείο Τύπου

http://www.dsanet.gr/Epikairothta/AnakoinwseisThlematikhs/epist.pdf

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Μέχρι 24-5-2012 οι αιτήσεις προτίμησης - εξαίρεσης δικαστικών αντιπροσώπων

Μέχρι 24-5-2012 πρέπει οι αιτήσεις προτίμησης - εξαίρεσης δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές της 17-6-2012 να έχουν σταλεί στον Άρειο Πάγο σύμφωνα με την εγκύκλιο 404/2012 του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε σήμερα 21-5-2012.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Μετά από 9 μήνες εφαρμογής του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια όλης της χώρας η κακοδιαχείρηση, οι ασάφειες και η αδιαφορία των υπευθύνων παραμένουν έντονες. Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ασκούμενων, που εργάζονται κανονικά και μάλιστα καλύπτουν αναγκαίες λειτουργικές θέσεις στα δικαστήρια, συνεχίζονται. Συνολικά ωφείλονται αμοιβές ενάμιση μήνα (Φεβρουάριος, μισός Μάρτιος) στους εργαζόμενους του πρώτου κύκλου και άλλες τόσες (μισός Μάρτιος, Απρίλιος) σε εκείνους του δεύτερου κύκλου. Ήδη από τα μέσα Απριλίου, ως σύλλογος, προσπαθούμε καθημερινά, αλλά κατα κανόνα ανεπιτυχώς, να επικοινωνήσουμε με κάποιον υπεύθυνο από το αρμόδιο υποργείο, όπου βρίσκεται και η υπηρεσία που διαχειρίζεται το ζήτημα. Ο εμπαιγμός μας είναι συνεχής αφού και όταν βρίσκεται κάποιος να σηκώσει το τηλέφωνο, αδυνατεί ή αρνείται πεισαμτικά να δώσει κάποια ικανοποιητική απάντηση. Δεδομένου οτι το ΕΣΠΑ μας διαβεβαίωσε οτι δεν σχετίζεται πλέον καθώς ήδη έχει δώσει τα κονδύλια, πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι πραγματικά έχει συμβεί με τα χρήματα αυτά, που για την Θεσσαλονίκη είναι περι τις 140.000 ευρώ. Σε μία πρώτη συνάντηση όσων εργάζονται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, και με έντονη την την αγανάκτηση όλων των συναδέλφων αποφασίστηκε οτι αν δεν λάβουμε άμεσα επίσημη απάντηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές είναι πλέον απόλυτα απαραίτητο να προβούμε σε όλα τα μέσα, ακόμα και σε αποχές από τα καθήκοντά μας. Στις 14/5/2012 αποστείλαμε στο υπουργείο έγγραφο με το οποίο απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση μας και γνωστοποιούμε τις προθέσεις μας. Το έγγραφο αυτό, το οποίο όπως μάθαμε παραλήφθηκε από τους αρμοδίους, σας παρουσιάζουμε με την παράκληση να προωθηθεί περαιτέρω σε όλους τους ενδιαφερόμενους:

Από: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Προς: ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Κοινοποίηση: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως προς το ζήτημα της καταβολής των καθυστερούμενων μισθών σε όσους συναδέλφους συμμετέχουν στο πρόγραμμα της εξάμηνης άσκησης στα δικαστήρια, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, οι πληρωμές δεν έχουν καν δρομολογηθεί ενώ οι απαντήσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ασαφείς.
Απαντήσεις του τύπου οτι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαίτησε το ΕΣΠΑ δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα, οτι ο έλεγχός τους από την αρμόδια επιτροπή είναι έργο δύσκολο έως αδύνατο –αν και ο αριθμός των απασχολούμενων ασκούμενων στα δικαστήρια πανελλαδικά δεν πρέπει καν να ξεπερνάει τους τριακόσιους- κλπ, δεν μας καλύπτουν πλέον. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στις ερωτήσεις μας για το ποια πρόσωπα απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή που διαχειρίζεται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και είναι αρμόδια για τις πληρωμές των ασκούμενων, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε προσωπικά μαζί τους για την ταχεία προώθηση και επίλυση του ζητήματος, καμία απάντηση δεν δόθηκε από τους υπαλλήλους του Υπουργείου, καθώς κανένας υπάλληλος «δεν γνώριζε» για να μας ενημερώσει!!
Και όλα αυτά τη στιγμή που τόσοι συνάδελφοί μας προσφέρουν καθημερινά, εδώ και δύο μήνες, τελείως απλήρωτοι, τις υπηρεσίες τους στα δικαστήρια της χώρας, καλύπτοντας, μάλιστα, πολύ συχνά ουσιώδεις ανάγκες του δικαστηριακού μηχανισμού και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ στους συναδέλφους που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος δεν έχουν καταβληθεί, ακόμα και σήμερα, οι αμοιβές Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Οι παραπάνω δικαιολογίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Οι οποιεσδήποτε δυσκολίες επικαλείται ότι αντιμετωπίζει η αρμόδια επιτροπή κατά την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων για την έγκριση της καταβολής των καθυστερούμενων αμοιβών δεν μας αφορούν και δεν θα μας βρουν ελαστικούς, ειδικά τώρα, μετά την πάροδο δύο και πλέον μηνών, διάστημα κατά το οποίο οι έλεγχοι όφειλαν και μπορούσαν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. 
Θέτουμε, λοιπόν, χρονικό περιθώριο οκτώ (8) ημερών για τη διευθέτηση του ζητήματος και την καταβολή σε όσους συναδέλφους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έστω της πρώτης καθυστερούμενης μηνιαίας αμοιβής. Εάν και το διάστημα αυτό παρέλθει άπρακτο θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα, κινητοποιήσεις αλλά και στο έσχατο μέσο της αποχής από τα καθήκοντα μας. 
Στοιχεία επικοινωνίας: askoumenoithess@yahoo.com, 6970057700, 6984869567.
Με τιμή, 
Θεσσαλονίκη, 14/5/2012

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ "ΚΟΥΡΕΨΕ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΕΑΔ

Μετά από ενημέρωση από την Πρόεδρο του ΛΕΑΔ Δράμας σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων που αυθαίρετα "κούρεψε" η Τράπεζα της Ελλάδος και σε σχέση  με την ανακοίνωση του Δ.Σ.Καλαμάτας, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι προς το παρόν υφίσταται πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδας προς όλους τους ΛΕΑΔ της χώρας, για μερική επιστροφή των χρημάτων που "κούρεψε", πρόταση που αποδέχτηκε ο Δ.Σ. και ο ΛΕΑΔ Καλαμάτας και που εξετάζουν τα Δ.Σ. των υπολοίπων ταμείων. 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΑΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΛΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σύμφωνα με το αρθ. 226 παρ. 4 ΚΠολΔ, οι κλήσεις για τον προσδιορισμό της συζήτησης των αγωγών ή αιτήσεών που επρόκειτο να συζητηθούν κατά το διάστημα 2/9-5-2012 (αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων λόγω βουλευτικών εκλογών), κατατίθενται στις γραμματείες ατελώς. Για την υποβολή των ανωτέρω κλήσεων, δεν απαιτείται η έκδοση γραμματίου προκαταβολής από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ 5) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕ ΥΑ 17240/4-5-2012 - ΤΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5;

Υ.Α. Αριθμ. 17240 (1), ΦΕΚ Β 1437, Ημερομηνία Δημοσίευσης 4-5-2012.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι την 4-5-2012 δημοσιεύτηκε η υπ' αριθμ. 17240 (1), ΦΕΚ Β 1437 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία επανακαθορίζονται τα ποσά της αποζημίωσης των αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και η οποία προβλέπει τα κάτωθι:
[...] 1. «Τροποποιούμε τη με αριθμ.:16744/26−4−2012 κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών «Καθορισμός της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζόμενων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής κ.λπ. για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογώντης 6ης Μαΐου 2012» (ΦΕΚ 1364/Β΄), ως εξής
1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. β του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καταβάλλεται, η ίδια ημερήσια αποζημίωση, ίση με πέντε (5) ημέρες.»
[...].
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,
οι συμπληρωματικές διατακτικές των αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων θα δίδονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (κτήριο 16, 1ος όροφος, πρώην Σχολής Ευελπίδων) από την Τρίτη 8-5-2012, ώρες 8:00 - 14:00.  
 http://www.dsa.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ" ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επιστράφηκαν στους δικηγόρους της Καλαμάτας τα «υπεξαιρεθέντα» από την Τράπεζα της Ελλάδος


Δυο μέρες πριν από τις εκλογές η Τράπεζα της Ελλάδος επέστρεψε τα χρήματα που «υπεξαίρεσε» από το Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας των δικηγόρων της Καλαμάτας. «Οι δικηγόροι της Καλαμάτας νίκησαν, ο Δικηγορικός Σύλλογος δικαιώθηκε», τόνισε σχετικά πριν από λίγο, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης.
Στις 12 Μάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται ότι έκανε ομόλογα τις καταθέσεις του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ύψους 191.919 ευρώ. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά «κουρεύτηκαν», στο πλαίσιο του PSI, απέμειναν 58.690 ευρώ, τα οποία έγιναν ομόλογα που θα πληρώνονταν μετά το 2040!
Ωστόσο, οι δικηγόροι της Καλαμάτας αντέδρασαν εντόνως για αυτή την «έξω από τα όρια της νομιμότητας» πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι ο Λογαριασμός Αλληλεγγύης αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και τελικά τα χρήματα επιστράφηκαν.
Ο Κώστας Μαργέλης έθεσε προς προβληματισμό το γεγονός ότι τα χρήματα δόθηκαν πίσω μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ επιπροσθέτως παρατήρησε ότι υπήρχαν και εντός του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας φωνές που αποδέχονταν την πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος και κάλεσε τους συναδέλφους του να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στο Σύλλογο και στη διοίκηση του Λογαριασμού Αλληλεγγύης.
Τέλος σχολίασε το γεγονός ότι κατά τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων δεν συμμετείχαν άλλοι φορείς που επίσης υπέστησαν «κούρεμα» των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρ’ ότι είχαν κληθεί. Όπως τόνισε, εάν λάμβαναν μέρος στις κινητοποιήσεις ενδεχομένως θα είχαν επιτύχει και αυτοί κάτι, υπογράμμισε όμως ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θα είναι δίπλα τους για να τους υποστηρίξει εφόσον τον χρειαστούν.
Ο πρόεδρος του Λογαριασμού Αλληλεγγύης, Ηλίας Ανδριανόπουλος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι από την ημέρα που διαπιστώθηκε πως τα χρήματα του Λογαριασμού κουρεύτηκαν και έγιναν ομόλογα, το Διοικητικό Συμβούλιο κινητοποιήθηκε και με σειρά ενεργειών και διαμαρτυριών πέτυχε το αίσιο αποτέλεσμα.
Στ.Μ.
 http://www.kalamatajournal.gr

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΑΡΘ 131 ΠΔ 96/2007 ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΑΡΘ 108 ΠΔ 96/2007 ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ !!! ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΔ 26/2012 ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ !!! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ !!! ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ!!!


Aναστάτωση επικρατεί ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, μετά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την επιστροφή των διορισμών των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και με το ζήτημα της φορολόγησης ή μη της δικαστικής αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε εγκύκλιο στους εφόρους και εισαγγελείς να μην δέχονται την επιστροφή των διορισμών.

Προειδοποίηση για κυρώσεις στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και επισημαίνει την αντιφατικότητα της νομοθεσίας στο ζήτημα της φορολόγησης της εκλογικής αποζημίωσης.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ενόψει του φόβου δικαστικοί αντιπρόσωποι να αρχίσουν να επιστρέφουν ομαδικά τους διορισμούς τους, λόγω της φορολόγησης της εκλογικής αποζημίωσης, απέστειλε εγκύκλιο προς τους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, στην οποία υπογραμμίζει ότι όσοι παρέλαβαν το διορισμό τους δεν μπορούν να τον αποποιηθούν.
Ο κ. Τέντες υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του ότι «παρατηρείται το φαινόμενο δικαστικοί αντιπρόσωποι εμφανιζόμενοι ενώπιον των εισαγγελικών αρχών να εκδηλώνουν πρόθεση αποποιήσεως του διορισμού τους διά της επιστροφής του εγγράφου διορισμού τους μετά την παραλαβή του».
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υπενθυμίζει ότι «οι τακτικοί και αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, μη έχοντες το δικαίωμα αποποιήσεως του διορισμού τους, είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται στον τόπο του διορισμού τους δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία και να εκτελούν εγκαίρως και επιμελώς τα καθήκοντά τους».
Επομένως, σημειώνει ο κ. Τέντες, «οι εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν πρέπει να δέχονται επιστροφές διοριστηρίων αλλά αντιθέτως οφείλουν να υποδεικνύουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους τις ως άνω υποχρεώσεις τους, υπενθυμίζοντας σε αυτούς τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, που υπέχουν στην περίπτωση που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τέντε, οι έφοροι θα πρέπει:
«α) Να γνωστοποιούν στους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών τα πλήρη στοιχεία όσων δικαστικών αντιπροσώπων δεν προσέρχονται αδικαιολόγητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους επειδή η άρνησή τους αυτή είναι αξιόποινη πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 118 παρ. 3 του Π.Δ. 26/2012,
β) σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων και υπάρχουν εκλογικά τμήματα χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο, σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 9 του παραπάνω Π.Δ. 26/2012:
1) να διορίζουν ως αντιπροσώπους πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 68 του Π.Δ. 26/2012 τα οποία βρίσκονται στην περιφέρειά τους, αφού προηγουμένως ζητήσουν σχετικά στοιχεία ταυτότητα από τα Πρωτοδικεία, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την περιφέρεια και
2) να χρησιμοποιούν δικαστικούς αντιπροσώπους από όμορες περιφέρειες μετά από σχετική αίτησή τους και εντολή του εφόρου στην περιφέρεια του οποίου αυτοί έχουν διοριστεί».
Υπενθυμίζεται ότι σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζεται ότι η εκλογική αποζημίωση υπόκειται σε νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε φορολογία εισοδήματος. Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων Ευστάθιος Βεργώνης στην από 2 Μαΐου 2012 διάταξή του επισημαίνει ότι η εκλογική αποζημίωση απαλλάσσεται από οποιοδήποτε φόρο, εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων.
Τη νομοθετική αντίφαση και τις αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις που υπάρχουν στο ζήτημα της φορολόγησης ή όχι της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, με την οποία τον καλεί να «επανεξετάσει άμεσα το ζήτημα και να αναθεωρήσει τις εισπρακτικού χαρακτήρα πρακτικές του».
Πάντως, προσθέτει ο κ. Αδαμόπουλος, εάν τελικά αποφασιστεί από την κυβέρνηση η φορολόγηση της εκλογικής αποζημίωσης, τότε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει από το ακαθάριστο ποσό να αφαιρέσουν τις δαπάνες τους (διατροφή, ξενοδοχεία κ.λπ.).
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), αφού επισημαίνει και αυτή με τη σειρά της τη νομοθετική αντίφαση στο ζήτημα της φορολόγησης της εκλογικής αποζημίωσης, καλεί το αρμόδιο υπουργείο «να αναλογισθεί τον άτοπο και παράλογο χαρακτήρα της φορολόγησης και να προβεί άμεσα -έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή- σε σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω των καταβαλλόμενων ποσών προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς και αξιοπρεπώς στο μέτρο των θεσμικών καθηκόντων που πρόκειται να ασκηθούν».

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!! ΟΙ Δ.Ο.Υ. ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ !!!

Ταλαιπωρία στις Δ.Ο.Υ. για την είσπραξη της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων. Τα αρμόδια γραφεία των Δ.Ο.Υ. δηλώνουν παντελώς απροετοίμαστα για την απόδοση των αποζημιώσεων και τη φορολόγηση αυτών, ζητούν δε την ..... προκαταβολή του φόρου από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προκειμένου να τους αποδώσουν στη συνέχεια ολόκληρο το ποσό !!! Εάν λοιπόν προσέλθετε στις Δ.Ο.Υ. για την είσπραξη της αποζημίωσής σας έχετε μαζί σας και το ποσό που αντιστοιχεί στο 23,11 % (φόρος και κρατήσεις) γιατί αλλιώς δεν θα πληρωθείτε !!!

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 23,11% ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΑΡΚΕΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΣΑ ΚΑΙ ΔΣΘ;

ΔΣΑ: Δήλωση Προέδρου ΔΣΑ Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου αναφορικά με τη φορολόγηση της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων

Η επικράτηση αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα λογικών δεν απεφεύχθη ούτε κατά τον προσδιορισμό του ύψους της καταβλητέας προς τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής αποζημίωσης, καθώς διαπιστώνουμε ότι επελέγη για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογικών διαδικασιών τόσο η υπαγωγή της σε φόρο εισοδήματος, όσο και η επιβολή επ' αυτής λοιπών ακατανόητων κρατήσεων (κράτηση υπέρ Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων: 3%, τέλος χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου: 3,6% επί του 3% της προαναφερθείσας κράτησης υπέρ ΜΤΠΥ, δηλαδή σύνολο κρατήσεων: 23,11%), σε αντίθεση με κάθε έννοια λογικής. Πιο συγκεκριμένα, εντέχνως και για προφανείς λόγους εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού αφενός μεν των δικαστικών αντιπροσώπων, αφετέρου δε της κοινωνίας με στόχο να παρουσιαστούν τα εν λόγω ποσά ως ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου σχετική ανακοίνωση των ποσών των καταβλητέων αποζημιώσεων ουδεμία αναφορά έκανε στο γεγονός ότι - κατόπιν της θέσπισης του άρθρου 3 του νόμου 4051/2012 - τα εν λόγω ποσά αφενός μεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%, συν κράτηση ΜΤΠΥ και τέλος χαρτοσήμου, αφετέρου δε συγκαταλέγονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του δικαστικού αντιπροσώπου και συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του σχετικού φόρου εισοδήματος.
Η υιοθέτηση της εν λόγω απόφασης αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την πλήρη επικράτηση λογικών εισπρακτικού χαρακτήρα που νοθεύουν μια αμιγώς θεσμική διαδικασία και εγκλωβίζουν την άσκηση των καθηκόντων δημοσίων λειτουργών σε φοροεισπρακτικές και φοροδοτικές λογικές, πρωτόγνωρες σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα. Παράλληλα, διαπιστώνεται μια έντεχνη προσπάθεια πλασματικής αύξησης των φορολογητέων εισοδημάτων των διορισθέντων ως αντιπροσώπων, η οποία ως μόνο στόχο έχει να ανέλθουν οι τελευταίοι φορολογική κλίμακα και να κληθούν να καταβάλουν αυξημένο φόρο, μεγιστοποιώντας τα κρατικά έσοδα. Εντούτοις, ουδόλως λαμβάνεται υπόψη η ειδική φύση των καταβαλλόμενων ποσών ως αποζημιώσεων και όχι ως εισοδημάτων, με αποτέλεσμα αυτά να απομειώνονται σημαντικά και να μην ανταποκρίνονται στην εργασία που καλούνται να καταβάλλουν οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, ούτε φυσικά στα πραγματικά έξοδα διαμονής που καλούνται να καταβάλουν οι διορισθέντες εκτός του τόπου όπου έχουν την έδρα ή ασκούν την υπηρεσία τους.
Επισημαίνουμε πως ο ρόλος των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής είναι ρόλος αμιγώς θεσμικός και η άσκηση των σχετικών καθηκόντων αποτελεί αναντικατάστατη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και τη διασφάλιση του αδιάβλητου αυτών. Κάθε παρείσφρυση εισπρακτικών λογικών τυγχάνει όλως αναντίστοιχη με την ιδιαίτερη φύση των ασκούμενων καθηκόντων και τα υποβιβάζει - καταλύοντας κάθε έννοια λογικής και αποδοτικότητας - στο επίπεδο της συνήθους εργασίας.
Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εν λόγω πρωτοφανή απόφαση και πρακτική και καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να αναλογισθεί τον άτοπο και παράλογο χαρακτήρα της προαναφερθείσας φορολόγησης και να προβεί άμεσα - έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή - σε σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω των καταβαλλόμενων ποσών προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς και αξιοπρεπώς στο μέτρο των θεσμικών καθηκόντων που πρόκειται να ασκηθούν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                 ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δήλωση Του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. Νικολάου Εμ. Βαλεργάκη

Με έκπληξη οι δικηγόροι – δικαστικοί αντιπρόσωποι των βουλευτικών εκλογών της 06.05.2012, πληροφορήθηκαν τη Δευτέρα 30.04.2012 στις ΔΟΥ, που προσέρχονταν για την είσπραξη της εκλογικής αποζημίωσης, ότι αυτή θα φορολογηθεί.
    Με μεγαλύτερη έκπληξη την 02.05.2012 λάβαμε την υπ’ αρ. 2/35302/0026    εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία και βάσει του άρθρου 131 του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4071/2012, επιβάλλεται στην εκλογική αποζημίωση φόρος εισοδήματος 20%, κρατήσεις υπέρ Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων 3% και χαρτόσημο υπέρ ΟΓΑ , επί της κράτησης υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ. 3,6%, δηλαδή συνολικά 23,11%.
    Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, υποκείπτοντας σε λογικές εισπρακτικού χαρακτήρα, φορολογεί μία αποζημίωση που καλύπτει βασικά έξοδα των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής αγνοώντας το θεσμικό ρόλο  τους στη διενέργεια των  εκλογών.
    Ένα ρόλο που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών αλλά και επί της ουσίας, το μοναδικό εχέγγυο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών και την εκδήλωση της λαϊκής ετυμηγορίας.
    Επί πλέον, η εν λόγω φορολόγηση  δημιουργεί μία επιπλέον πλασματική αύξηση των φορολογητέων εισοδημάτων των διορισθέντων δικαστικών αντιπροσώπων, γιατί ενώ ουσιαστικά αυτοί δεν αποκομίζουν εισόδημα, αφού η αποζημίωση θα καταναλωθεί κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, αυξάνονται τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως ανέρχεται η φορολογική τους κλίμακα με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.
    Καλώ το Υπουργείο Οικονομικών, έστω και την τελευταία στιγμή να αντιληφθεί τον άδικο αλλά και παράλογο χαρακτήρα της εν λόγω φορολόγησης και να την ανακαλέσει άμεσα, αποδίδοντας τον αναγκαίο αλλά και απαραίτητο σεβασμό στο θεσμό του δικαστικού αντιπροσώπου, που ευθέως βάλλεται με αποφάσεις όπως η φορολόγηση της εκλογικής αποζημίωσης .   
                               
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ.
Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης
 

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
www.dskalamatas.gr


Καλαμάτα 30 Απριλίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
*************
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την έκπληξη και συνάμα την διαμαρτυρία του για τον παρατηρούμενο, για μια ακόμη φορά, μη διορισμό δικηγόρων – μελών του Συλλόγου μας ως δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά κέντρα της Μεσσηνίας και την κάλυψη σημαντικού αριθμού θέσεων με δικηγόρους άλλων Συλλόγων, σε αντίθεση με τους δικαστικούς γραμματείς, οι οποίοι σχεδόν διορίστηκαν όλοι. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των συναδέλφων δικηγόρων που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον (253), διορίστηκαν μόνο 150, σε σύνολο 567 θέσεων (εκλογικών τμήματων) στο Νομό Μεσσηνίας.
Είχαμε την εντύπωση πως η προ ετών θεσπισθείσα άρση του κωλύματος εντοπιότητας ως προς τον διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων αποσκοπούσε, κυρίως, στον περιορισμό της οικονομικής δαπάνης των εκλογών. Συνεπώς, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και μάλιστα σε περίοδο δραματικής δημοσιονομικής κρίσης.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ