ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ 1-12-2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας από τα καθήκοντα τους την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εκφραστεί σύσσωμη η αντίδραση των πολιτών στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος έρχεται να επικυρώσει τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν με το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και τον «Πολυνόμο» στο πλαίσιο της εξακολουθητικά εφαρμοζόμενης άδικης και αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
Παράλληλα απέχουμε διαμαρτυρόμενοι για την άνευ προηγουμένου δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί μας οργανισμοί και ειδικά ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, ο οποίος ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές του παροχές, αλλά και για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε εκ νέου «άνοιγμα» του δήθεν κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου, με στόχο την αποδυνάμωση των δικηγορικών συλλόγων, την λειτουργία πολυεπαγγελματικών εταιριών στο χώρο της δικηγορίας, αλλά και δικηγορικών εταιριών με υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, εξελίξεις που ευνοούν την επικράτηση μονεταριστικών αρχών στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της παροχής δικηγορικών υπηρεσιών και την συνακόλουθη παρεμπόδιση της πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της Δικαιοσύνης για την πλειοψηφία των πολιτών. Ταυτόχρονα διακηρύσσουμε ότι τα παραπάνω ζητήματα συνιστούν «κόκκινες γραμμές» για τους μαχόμενους, αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους της χώρας και δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων να τις παραβιάσει.
Την ημέρα της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη.
Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο:
α) όπου απαιτείται εκ του νόμου προκατάθεση προτάσεων
β) παραγραφές - λήξη προθεσμιών
γ) αποφυλακίσεις
δ) αναστολές πλειστηριασμού και εκτέλεσης αποφάσεων
Ο ρόλος των Δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωση της ως θεσμού. Στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες.
Το ΔΣ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ 1-12-2011

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας οι δικηγόροι του Δ.Σ.Δράμας απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 1-12-2011.

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ 1-12-2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στη συνεδρίασή του της 28/11/2011, απεφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη 01/12/2011...

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στη συνεδρίασή του της 28/11/2011, απεφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη 01/12/2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για την επιβολή μέτρων που απειλούν με περιθωριοποίηση και οικονομική εξαθλίωση μεγάλη μερίδα συναδέλφων, για την ακόμη περαιτέρω νόθευση του θεσμικού μας ρόλου,  για την κατάρρευση του Τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, για την κατάργηση του ν. 3919/2011 σχετικά με τη θέσπιση ποσών αναφοράς στα γραμμάτια, για το επιχειρούμενο «κούρεμα» των ομολόγων του ΕΤΑΑ και την μη εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισής του, για την μη κρατική χρηματοδότηση  από 1.1.2015 στη βασική σύνταξη, για τα νέα μέτρα που αφορούν δήθεν στην «επιτάχυνση» της δικαιοσύνης και  για το εκ νέου επιχειρούμενο «άνοιγμα του επαγγέλματος».

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν.Γραμματέας
ΑναστάσιοςΑπ.Βολιώτης            Τριαντάφυλλος Ελ.Εμμανουηλίδης

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ 1-12-2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Γιαννιτσά 28 Νοεμβρίου 2011
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την:

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας:
- για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών
- για την επιχειρούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης
- για την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος
- για την επισφαλή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων των Δικηγόρων
- για την άδικη φορολογική επιδρομή, που θίγει τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΞΥΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-12-2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
www.dskalamatas.gr


Καλαμάτα 28 Νοεμβρίου  2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: 24ΩΡΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


*********************

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αποφάσισε ομόφωνα οι Δικηγόροι Καλαμάτας να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου 2011, παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη φορολογική επιδρομή, που θίγει τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, σε συνδυασμό με το επικείμενο εκ νέου «άνοιγμα» του δικηγορικού λειτουργήματος, για την επιχειρούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης, για την επισφαλή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων των Δικηγόρων και για την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      - Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

24ωρη Αποχή των Δικηγόρων Πειραιά την 1η Δεκεμβρίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αποφάσισε ομόφωνα οι Δικηγόροι Πειραιά να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου 2011, παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, σε συνδυασμό με το επικείμενο εκ νέου «άνοιγμα» του δικηγορικού λειτουργήματος.
Την ημέρα της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη.
Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δ.Σ.Π.:

α) όπου απαιτείται εκ του νόμου προκατάθεση προτάσεων
β) παραγραφές - λήξη προθεσμιών
γ) αποφυλακίσεις
δ) αναστολές πλειστηριασμού και εκτέλεσης αποφάσεων

Πειραιάς, 28 Νοεμβρίου 2011

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Στέλιος Μανουσάκης Γιώργος Σταματογιάννης

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Μέχρι Μάρτιο σπάνε τις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών

Ανατροπές στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, αλλά και σε εκατοντάδες «μη ονοματισμένα» επαγγέλματα σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. Περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση αμοιβών (τουλάχιστον κατά 30% στους συμβολαιογράφους), δικαίωμα δημιουργίας εταιρειών πολλαπλών υπηρεσιών, ελεύθερη δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών γραφείων ανά την Ελλάδα και αλλαγή στις εισφορές προς επαγγελματικές ενώσεις.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση καταγράφονται αναλυτικά σε προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης και θα συνοδεύσει την καταβολή της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Προβλέπει σειρά αλλαγών στο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουλίου, που θα γίνουν σε δύο στάδια, το πρώτο εντός του 2011, και το δεύτερο έως τον Μάρτιο του 2012.
Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανακοινώσει έως το τέλος του 2011 και έως το τέλος του επόμενου Μαρτίου να θεσπίσει:
* Την τροποποίηση του άρθρου 6 του Ν. 3919/2011 για την ελεύθερη δραστηριοποίηση δικηγορικών γραφείων και την απελευθέρωση ανοίγματος καταστημάτων μέσα στην Ελλάδα.
* Την κατάργηση του άρθρου του Ν. 3919/2011, σχετικά με τις αρμοδιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας να παρακολουθεί και να ξεκινά πειθαρχικές διαδικασίες για ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές.
* Οτι οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών στις επαγγελματικές ενώσεις «θα αντανακλούν το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτές. Οι εισφορές θα καταβάλλονται περιοδικά και δεν θα συνδέονται με τις αμοιβές των επαγγελμάτων».
* Την απλοποίηση των απαιτήσεων που συνδέονται με ορισμένες δραστηριότητες στο επάγγελμα του δικηγόρου ή του μηχανικού και δεν δικαιολογούνται ή δεν είναι αναλογικές.
* Την «κατάργηση των κανονιστικών διατάξεων των επαγγελματικών επιμελητηρίων, για την πρόσβαση και την άσκηση επαγγέλματος και για την τιμολόγηση, που δεν συνάδουν με το νόμο 3919/2011 και τη νομοθεσία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού».
* Οτι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις που τους υποχρεώνουν να ασκούν αποκλειστικά συγκεκριμένη δραστηριότητα ή που περιορίζουν την άσκηση από κοινού ή σε εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριοτήτων.
* Την ενίσχυση στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων.
Επίσης αναφέρεται ότι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συνέπεια με το νέο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία μάλιστα θα είναι «διαρθρωτικό οδόσημο», δηλαδή προαπαιτούμενο της δόσης (που θα αποφασιστεί με βάση τις επιδόσεις του Μαρτίου).
Μείωση αμοιβών τουλάχιστον 30%
Ανά κλάδο σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου:
1. Συμβολαιογράφοι. Η κυβέρνηση καταργεί έως το τέλος του έτους την υπουργική απόφαση 648/2011 και εκδίδει νέα απόφαση, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της συναλλαγής πάνω από την οποία η κατ' αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων για την κατάρτιση των συμβάσεων είναι η μέγιστη επιτρεπτή. Επιπλέον, η νέα υπουργική απόφαση θα καθορίζει την κατ' αναλογία αμοιβή για συναλλαγές κάτω από τη μέγιστη τιμή με πολύ μικρότερα ποσοστά. Στόχος είναι η μείωση των χρεώσεων κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Θα μειώνει επίσης τις αμοιβές για αντίγραφα και πρόσθετες σελίδες.
2. Δικηγόροι. Η κυβέρνηση θα εκδώσει έως το τέλος του έτους προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς (άρθρο 96 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί). Θα θεσπίζει προπληρωμένα ποσά για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις σε δικαστήριο που δεν θα συνδέονται με τα ποσά αναφοράς.
Επίσης έχει ξεκινήσει έρευνα για να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και αιτιολογημένες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα (3919/2011), που θα περιέχει κατάλογο των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και κατάλογο των επαγγελμάτων που εξαιρούνται από την άρση των περιορισμών με το προεδρικό διάταγμα και αιτιολογία για την εξαίρεσή τους.
Η ίδια έκθεση θα περιέχει και εκτίμηση του κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα απελευθέρωσης και χρονοδιάγραμμα για τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος (π.χ. προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι). Ολα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο.
Επίσης θα πρέπει έως το τέλος του 2011 να αρθούν όλοι οι περιορισμοί άσκησης αποκλειστικά συγκεκριμένης δραστηριότητας ή στην εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριοτήτων (υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα εμπόδια στις εταιρείες δικηγόρων).
Ακόμη, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών οργανώσεων, απαιτώντας από αυτές να δημοσιεύουν ετήσια έκθεση στην ιστοσελίδα τους για τη χρηματοοικονομική τους απόδοση και στατιστικά στοιχεία σχετικά με πειθαρχικά μέτρα, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών.
Και... μη κατονομαζόμενα επαγγέλματα
Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου νέο νόμο «ώστε να διασφαλίσει ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός εμποδίων θα διατηρηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι αυτό το στάδιο αφορά τα μη κατονομαζόμενα περίπου 350 επαγγέλματα που επηρεάζονται από το νόμο.
Επίσης, έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την υιοθέτηση ορισμένων τροποποιήσεων στην υφιστάμενη τομεακή νομοθεσία σε βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως το λιανικό εμπόριο (π.χ., υπαίθριες αγορές και υπαίθριο εμπόριο), το χονδρικό εμπόριο (π.χ. κεντρικές αγορές), η γεωργία (π.χ. οι κτηνιατρικές υπηρεσίες), η απασχόληση (γραφεία ευρέσεως εργασίας), καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες.
Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να καταργούν αδικαιολόγητες και δυσανάλογες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ποσοτικούς και εδαφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις για τη μορφή της εταιρείας, υποχρεωτικές ελάχιστες ή μέγιστες τιμές και περιορισμούς στην άσκηση δραστηριοτήτων πολλαπλών ειδικοτήτων. *
 http://www.enet.gr

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ 1-12-2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Θεσσαλονίκη 25 Νοεμβρίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΗΝ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή του υπ’ αρ. 42/24.11.2011 αποφάσισε την:

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ 
ΤΗΝ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης και την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, για την επισφαλή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων των Δικηγόρων, αλλά και για την άδικη φορολογική επιδρομή, που  θίγει τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών.

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ               ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΡ.ΡΑΠΤΗΣ



ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ:

1. Συμπλήρωση ορίων προσωρινής κράτησης
2. Κρατούμενοι (μόνο στα αυτόφωρα) – Αντιρρήσεις (Διοικητικά)
3. Παραγραφές - Προθεσμίες
4. Αναστολές πλειστηριασμών
5. Προσωρινές διαταγές



ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ

Κατά την αποχή των Δικηγόρων Θεσσαλονίκης την 1.12.2011, το πλαίσιο χορήγησης αδειών για τις ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ είναι:

Στα Πλημμελήματα:
Όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής (πλημμελήματα πραχθέντα προ της 1.1.2006 σε α΄ βαθμό και προ της 1.1.2005 σε β΄ βαθμό).

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων της χώρας έως τις 5 το απόγευμα (από τις τρεις το μεσημέρι που ήταν μέχρι τώρα) ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. «Βρισκόμαστε» είπε, «μέσα σε μια βαθιά και οδυνηρή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση. Ο λαός μας δοκιμάζεται, είναι στιγμές για ευρύτερες συστρατεύσεις. Όχι μόνο πολιτικών αλλά και δικαστικών, πνευματικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών».    

Πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη δοκιμάζεται και αμφισβητείται και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα του έλληνα πολίτη να ασκεί κριτικήστις δικαστικές αποφάσεις».Επισήμανε επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η είδηση της Συνέλευσης πάντως ήλθε από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Χρ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 δεν θα ειπράττονται χρήματα από τις μετατροπές των ποινών δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του κλάδου στα μέτρα της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.

«Δεν είμαστε εφορία» είπε «δεν θα συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις δικαστηρίων μετά τις 3 μ.μ., θα επιδίδουμε επίσης τα δικαστικά έγγραφα ανά δύο, διότι πολλοί συνάδελφοί μας έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού».Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ανέλυσε καταχειροκροτούμενη τον ρόλο του δικαστή. «Ο δικαστής», τόνισε, «πρέπει να απονέμει διακαιοσύνη με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Η δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το Δίκαιο».Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος τόνισε και αυτός ότι «οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο αλλά και το κράτος πρέπει να δίνει το παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση».Παραίνεση προς τους πολιτικούς απεύθυνε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Π. Αθανασίου ώστε «να προβαίνουν στη σύσταση Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών με φειδώ. Θα έρθει η εποχή», είπε, «που οι υπουργοί θα αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με υψηλό οικονομικό αντίκρισμα». Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση της SIEMENS και τις συμβάσεις για τους σταθμούς του Μετρό.

Ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι η δικαιοσύνη ασθενεί αφούεπί πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης υποδομών. Η τροποποίηση όπως είπε, των δικαστικών κωδίκων για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης έγινε πολλέ ςφορές στο παρελθόν για λόγους επικοινωνιακούς.

Στην εδήλωση μίλησαν εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής κ. Κ. Τζαβάρας, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο βουλευτής κ. Αθ. Πλεύρης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.                
http://www.tovima.gr

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ


 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

             Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

                 Τηλ. 210-33.98.270, 71             
Αθήνα, 25.11.2011
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο  Ιατρικό Σύλλογο, το  Συμβολαιογραφικό  Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής κατέθεσαν σήμερα, 25-11-2011, αναφορά ενώπιον του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ζητώντας την άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος της διαχείρισης των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), τα οποία επενδύθηκαν με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δις ευρώ και τούτο χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ, αιτούμενοι παράλληλα και την ανάθεση της υπόθεσης σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.
Η εν λόγω επένδυση προήλθε ως αποτέλεσμα του προφανώς, αντισυνταγματικού νόμου 2469/1977, βάσει του οποίου το ΕΤΑΑ εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα «επένδυε» - ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια - σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ΕΤΑΑ προέκυψε, ως γνωστό, από τη συνένωση τριών υγιέστατων Ταμείων (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) και παρέμενε εύρωστο και ισχυρό, αφού μεταφέρθηκαν σ’ αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των ταμείων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά και του λοιπούς πόρους τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (δια των οργάνων της) από την πλευρά της, ως θεσμικό όργανο του Κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία γνώριζε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της την τραγική Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και μάλιστα από το έτους 2009 καθώς και την ύπαρξη του υπέρογκου κρατικού χρέους. Παρόλα αυτά, επέλεξε να προβαίνει μέχρι και σήμερα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, ενέργεια που συνεπάγεται προφανή βλάβη για το Ταμείο μας, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται αποκαλυφθεί πλήρως από την διενεργητέα ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει σαφώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε ως διαχειριστής ξένης περιουσίας - και  μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις - κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του. Κατόπιν αυτών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές.
Η προεκτεθείσα παράνομη συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε χώρα από όργανα της Διοίκησής της, τα οποία τελούσαν σε πλήρη γνώση  της επικείμενης και βέβαιης βλάβης του ΕΤΑΑ. Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού δικαίου, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι των ως άνω αξιόποινων πράξεων και να υποστούν την προβλεπόμενη από το ισχύον δίκαιο τιμωρία.
Η περιουσία του ΕΤΑΑ και των ταμείων που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του αποτελεί κοινωνικό αγαθό, προστατευόμενο από το δικαιικό μας σύστημα. Η διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων αποτελεί για όλους εμάς ζήτημα ζωτικής σημασίας και δεν τίθεται υπό καμία διαπραγμάτευση. Το λόγο πλέον έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε πως οι υπεύθυνοι για την ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση θα λογοδοτήσουν σύντομα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΝ 1-12-2011

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, θα συμμετέχει στην απεργία της 1ης Δεκεμβρίου 2011.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Παπαϊωάννου: Σε λίγες ημέρες το σχέδιο δράσης

«Συμμετέχω σε αυτή την κυβέρνηση, γιατί εδώ και καιρό διεκδίκησα την εθνική συνεννόηση ως μια στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ταυτόχρονα έσπευσε να υπογραμμίσει ότι συμμετέχει και με το στοιχείο της προσωπικής του υπέρβασης για τις «μεγάλες εκπτώσεις που κάνει στο ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του κόμματος στο οποίο ανήκω».

Αναφερόμενος στις επικείμενες πρωτοβουλίες στο υπουργείο ευθύνης του, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμοι για ριζική αναμόρφωση για μεγάλες ανατροπές σε όλους τους κλάδους απονομής της Δικαιοσύνης, στην πολιτική και ποινική δικονομία, στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, στον οργανισμό των δικαστηρίων, στον σωφρονιστικό κώδικα.

Εξ άλλου, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, πολύ σύντομα θα εισηγηθεί νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει και άλλους τρόπους επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας ως προς τα ζητήματα του ρατσισμού και θα υπάρξουν παρεμβάσεις για το σωφρονιστικό σύστημα και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Για το «επίμαχο χρονικό διάστημα» υπάρχει σχεδόν έτοιμο θεσμικό έργο για το θεσμό της διαμεσολάβησης, για το οικογενειακό δίκαιο, τον εμπορικό νόμο για τις προσωπικές εταιρείες. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια νόμου για το νέο Ποινικό Κώδικα, για τον Κώδικα ποινικής δικονομίας, για το Σωφρονιστικό Κώδικα. 

Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς και το εθνικό σχέδιο για την εύλογη διάρκεια της δίκης. 

Επιπλέον εφαρμόζεται άμεσα πιλοτική παρέμβαση για την ηλεκτρονική καταχώρηση, την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υποθέσεων, της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών όλων των δικαστηρίων της χώρας και της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας.

Το προσεχές 20ημερο στο Πρωτοδικείου της Αθήνας, τα δικόγραφα θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71
Αθήνα, 18.11.2011

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ


Η έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας
αναφορικά με την απαγόρευση (μέχρι τη συζήτηση της κατατεθείσας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων) της διακοπής της ηλεκτροδότησης ακινήτου για την περίπτωση μη εξόφλησης λογαριασμού της ΔΕΗ, που περιέχει - κατά τους αιτούντες - πρόδηλα σφάλματα κατά τον υπολογισμό του καταβλητέου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, αποτέλεσε μία τολμηρή και πρωτοπόρα ενέργεια, κινούμενη προς την - κατά γενική πλέον ομολογία - διαπιστούμενη ανάγκη προστασίας των πολιτών από αυθαίρετες φοροεπιδρομές που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Με τη διαπίστωση αυτή ουδόλως συμφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δυστυχώς εμμένει στην πολιτική της - πάση θυσία και με κάθε τρόπο και απειλή - αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αναλγησία. Ως απόρροια της εν λόγω πολιτικής προκύπτει η τάχιστη αντίδρασή του, καθώς έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών», προαναγγέλοντας μάλιστα παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».
Ως νομικοί και συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το εξής παράδοξο: Το Υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθ’ υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών Δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης - κατά το Σύνταγμα -Δικαιοσύνης. Παράλληλα, επιχειρεί - άνευ οποιουδήποτε νομικού ερείσματος και ύπαρξης ιεραχικής εξάρτησης - να υποκαταστήσει στη θέση των μόνων αρμόδιων για την εφαρμογή και ερμηνεία των νόμων Δικαστηρίων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως δήθεν αρμόδιο να αποκαταστήσει την, κατά τους ισχυρισμούς του, διαταραχθείσα ισορροπία που επέφερε η ως άνω απόφαση. Περαιτέρω, καταφανής είναι η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους Δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντίστοιχων υποθέσεων στο μέλλον, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και ανάλγητων εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα πολιτικών της.
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να επιδεικνύει έμπρακτα σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και να απέχει στο εξής από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία και η λειτουργία της οποίας ως θεσμού προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.
Η ανάγκη για την κάλυψη των ταμειακών δυσχερειών του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ως αφορμή για την υιοθέτηση μέτρων που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας. Η δυνατότητα του πολίτη να προσφύγει στα Δικαστήρια για την προστασία των δικαιωμάτων του αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν τίθεται υπό καμία διαπραγμάτευση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Εκτός φυλακής για δικαστικά έξοδα και ποινές έως 3.000 ευρώ

Εκτός φυλακής θα βρεθούν όσοι έχουν φυλακιστεί επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα ή επειδή τους έχει επιβληθεί χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν. Τον δρόμο για την αποφυλάκισή τους αλλά και την μη προφυλάκιση όσων θα εμπίπτουν στο μέλλον σε αυτή την κατηγορία, ανοίγει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιου Μόμπολη.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του διευθυντή των φυλακών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάφου αναφέρει στη γνωμοδότησή του, πως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 3904/201 για την αποφυλάκιση των κρατουμένων που οφείλουν μόνο δικαστικά έξοδα ή τους έχει επιβληθεί χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ, αφορούν και στους καταδικασθέντες με δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν και μετά την εφαρμογή του Ν. 3904/2010. Δηλαδή και μετά την 23η Δεκεμβρίου 2010 που έλαβε νομική υπόσταση ο Ν. 3904/2010, ο οποίος καταρτίστηκε επί θητείας στο υπουργείου Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» οι φυλακές.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο,  κρατούμενοι για τέτοιους λόγους θα πρέπει να αποφυλακίζονται ή να μην φυλακίζονται στο μέλλον και στις περιπτώσεις αυτές το ποσό των εξόδων και η χρηματική ποινή, θα εισπράττονται με άλλο τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένες οφειλές θα βεβαιώνονται στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται ο καταδικασθείς και σε περίπτωση μη αποπληρωμής του ποσού θα κινητοποιούνται οι διαδικασίες κατάσχεσης της περιουσίας του, εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.
Για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να εντοπισθεί το ΑΦΜ του καταδικασθέντα – κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά με λαθρομετανάστες αλλοδαπούς – τότε ο εισαγγελέας εκτελέσεως των ποινών θα αποφασίζει εάν ο σχετικός φάκελος θα μπει προσωρινά στο αρχείο ή όχι, λόγω αδυναμίας βεβαιώσεως του χρέους στη αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα αυτό.
 Πηγή: protothema.gr

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Σχετικά με την υποχρέωση ή μη παρακράτησης από το μισθό τους ποσοστού ως εισφορά αλληλεγγύης σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 2 του ν. 3986/2011, η άποψη του ΔΣΑ είναι η ακόλουθη:
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη ορίζεται ότι «καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.. β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου. Για όσους υπαλλήλους του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά υπολογίζεται σε ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, υπέρ του ΟΑΕΔ…». Ομοίως και στην εισηγητική έκθεση του νόμου στην αναφορά του για τη συγκεκριμένη παράγραφο, η διατύπωση έχει ως εξής: «Με τις διατάξεις της παρ. 2, καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας, επί των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και ΝΠΙΔ. Επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι δικαιούχοι του Ταμείου, προβλέπεται και ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, πέραν των ήδη προβλεπομένων.»
Αρκεί, λοιπόν, η γραμματική προσέγγιση της διατάξεως αυτής, ώστε να καθίσταται σαφές ότι από την ανωτέρω παρακράτηση αποκλείονται οι έμμισθοι δικηγόροι, δεδομένου ότι υπό οιανδήποτε έννοια δεν μπορούν να θεωρηθούν ως υπάλληλοι, ήτοι δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς εκ του νόμου η μόνη νοητή σύμβαση του δικηγόρου με πάγια αντιμισθία είναι αυτή της (έμμισθης) εντολής (άρθρο 63 παρ. 4 και 5 του Κώδικα περί Δικηγόρων). Αποκλείεται η σύγχυση της σύμβασης αυτής με την σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως παγίως νομολογείται (λίαν προσφάτως ΣτΕ 909/2011), και γίνεται δεκτό ότι ακόμα και υπό το καθεστώς της πάγιας αντιμισθίας οι δικηγόροι συνεχίζουν ν’ ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.
Η διάκριση των υπαλλήλων με τους έμμισθους δικηγόρους είναι γνωστή στο νομοθέτη, και όποτε θέλει το πεδίο εφαρμογής των νομοθετημάτων του να αφορά τόσο το προσωπικό όσο και τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία, γίνεται ρητή αναφορά. Μάλιστα, με το άρθρο 2 του ν. 3899/2010, που τροποποίησε το τρίτο άρθρο του ν. 3845/2010, το οποίο όρισε «πλαφόν» στις αποδοχές των απασχολουμένων στις ΔΕΚΟ, προσέθεσε ρητώς τους έμμισθους δικηγόρους, καθώς υπήρξε πλήρης πεποίθηση και αποδοχή, ότι η αρχική διάταξη δεν τους καταλάμβανε. Επίσης στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί ενιαίου μισθολογίου (ν. 4024/2011) με το άρθρο 22 σαφώς διακρίνονται οι συνδεόμενοι με έμμισθη εντολή δικηγόροι από τους δημοσίους υπαλλήλους.
Περαιτέρω και η τελολογική ερμηνεία του νόμου σε συνδυασμό με το σκοπό που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δημοσιονομική επιβάρυνση, αποκλείει σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή στους δικηγόρους. Καταρχήν για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το άρθρο 31 του ιδίου νόμου προβλέφθηκε η εισφορά επιτηδεύματος. Όπως προαναφέρθηκε ο έμμισθος δικηγόρος παραμένει ελεύθερος επαγγελματίας. Επομένως, η όποια επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες εξαντλείται σε αυτή τη διάταξη. Ούτως ή άλλως, η παρακράτηση του 2% και 1% έχει ως πρόθεση να ενισχύσει το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον ΟΑΕΔ. Οι δικηγόροι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι οιουδήποτε επιδόματος ή παροχής των Ταμείων/Οργανισμών αυτών, οπότε ακόμα και στην περίπτωση που τους κατονόμαζε ο νόμος, θα ετίθετο θέμα συνταγματικότητας, αλλά και παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς θα συνιστούσε φόρο υπέρ τρίτων.
Κατά την εκτελεστική εγκύκλιο (ΥΑ οικ. 2/57654/0022/22.8.2011), της ανωτέρω διάταξης, που ρυθμίζει τον τρόπο παρακράτησης, γίνεται λόγος για το «προσωπικό». Θεωρούμε ότι η διατύπωση αυτή είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νόμο, καθώς στην έννοια του προσωπικού υπάγονται μόνο οι τελούντες σε σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι οι έμμισθοι δικηγόροι. Ακόμα, όμως, και αν ήθελε κανείς να εντάξει στην έννοια του προσωπικού και τους έμμισθους δικηγόρους, αυτή η επέκταση θα ήταν παράνομη, αφού ελλείπει η νομοθετική εξουσιοδότηση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ


ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
 
http://www.dsa.gr

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας ενημερώνει τα μέλη της, και ιδιαίτερα τους ασκούμενους που πραγματοποιούν μέρος της άσκησης τους στα δικαστήρια των Αθηνών, για τα εξής:

Η ΕΑΝΔΑ από την αρχή της υπό εξέλιξη διαδικασίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή εκκίνηση του προγράμματος, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται, και η ύπαρξη του οποίου οφείλεται σε πολύχρονες προσπάθειες της ένωσης μας. Επίσης, από την εκκίνηση του προγράμματος προσπαθεί να εποπτεύσει την ομαλή λειτουργία αυτού με όλες τις δυνατές θεσμικές ενέργειες. Όπως είναι γνωστό έχει προκύψει ζήτημα σχετικό με την αποζημίωση των ασκουμένων. Η Ένωσή μας έχει πραγματοποιήσει άνω των 5 συναντήσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να επιτύχει τη σύντομη επίλυση του θέματος, ενώ υπάρχει καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ως άνω προκειμένου τόσο να ενημερωθούμε όσο και να πιέσουμε θεσμικά και υπεύθυνα. Όλοι οι ανωτέρω μας διαβεβαιώνουν ρητά αφενός ότι το ποσό των χρημάτων υφίσταται δεσμευμένο σε λογαριασμό από το ΕΣΠΑ και, ως εκ τούτου, είναι πλήρως εξασφαλισμένο,  και αφετέρου ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, και μάλιστα εντός του μηνός Νοεμβρίου. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οφείλεται σε γραφειοκρατικές κινήσεις που είναι  υπό εξέλιξη και προβλέπονται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις όπου το Δημόσιο είναι το υπεύθυνο προς πληρωμή μέρος.
Η ΕΑΝΔΑ, η οποία είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ασκουμένων δικηγόρων, και της οποίας ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ είναι η υπεύθυνη προάσπιση των συμφερόντων τους ,πράττει καθημερινά ό,τι είναι δυνατόν, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες (κατάληψη Υπουργείου, ευρύτερη διοικητική αδράνεια λόγω της υφιστάμενης εθνικής κατάστασης), προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση των συνθηκών και η καταβολή της αποζημίωσης να πραγματοποιηθεί άμεσα,
Καλούμε:
-To Υπουργείο Δικαιοσύνης και την εν γένει διοίκηση, να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων, προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης, όπως ρητά έχει δεσμευτεί
-τους αγαπητούς συναδέλφους, των οποίων την αγωνία αντιλαμβανόμαστε απόλυτα και για το λόγο αυτό πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό υπεύθυνα και θεσμικά για την προάσπισή τους, να μην αφήνουν τη δημιουργία διασπαστικών φαινομένων, ούτε την αναπαραγωγή διαστρεβλωμένων πληροφοριών, διότι τόσο η διάσπαση όσο και η αναπαραγωγή πληροφοριών εντελώς αβάσιμων, μόνο εις βάρος του συνολικού εγχειρήματος μπορεί να αποβούν. Όσοι προσπαθούν μικροπολιτικά να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση, απλώς βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.
            ΟΛΟΙ επιθυμούμε τόσο την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν όσο και την γενικότερη επιτυχία του προγράμματος και αυτή επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε θεσμικά και υπεύθυνα.
 

 Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ................................................ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ............................... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΝΤΑΣ
http://www.eanda.gr

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ          
        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
     (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
 ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                   Τ.Κ. 101. 71
      e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                        
                                                          Αθήνα, 4-11-2011
                                                          Αρ. Πρωτ.: 119




                                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

    Οι Δικαστικοί Λειτουργοί ,ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και του ότι δεν επιθυμούν , αυτές τις κρίσιμες στιγμές , να φέρουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του Κράτους , αποφάσισαν την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 15ης Οκτωβρίου 2011 (διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων κλπ), μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2011 , οπότε θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση.
    Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα επαναπροσδιορίσει τη θέση μας  ανάλογα με τις μέχρι   τότε εξελίξεις και δεσμεύσεις .
    Είναι αυτονόητο, ότι στο μεσοδιάστημα θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και σε περίπτωση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς αντιμετώπισής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει εκ νέου την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη Χώρα μας , οι Δικαστικοί Λειτουργοί εγγυόμαστε την καλή λειτουργία του Συντάγματος και των Θεσμών και υπενθυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση  όλων.
                     

                                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                              ΓΕΩΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
   Αρεοπαγίτης                                     Πρόεδρος Εφετών

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αναβολή της λήψης απόφασης για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων αποφάσισε η συντονιστική

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (4.11.2011)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 4.11.2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κρισιμότητα των περιστάσεων - τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό-δημοσιονομικό επίπεδο - είναι πλέον, κατά γενική ομολογία, αδιαμφισβήτητη και ουδείς δύναται να την παραγνωρίζει, αλλά αντίθετα οφείλει να διαμορφώνει τη δράση και τις ενέργειές του προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό η Δικηγορική κοινότητα της χώρας, τα μέλη της οποίας έχουν διαγράψει διαχρονικά ως σύνολο μία αξιοσημείωτη πορεία και ιστορία αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη και την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των δημοκρατικών θεσμών, δεν μπορεί να παραμένει απαθής έναντι της ιστορικότητας της δυσμενούς συγκυρίας που βιώνει η χώρα. Αντίθετα, οφείλει να δράσει προς όφελος της ολότητας, δεδομένου ότι τα αιτήματά της στοχεύουν στη συνολική αναμόρφωση της Δικαιοσύνης ως θεσμού και στην αποδοτικότερη λειτουργία της.
Με το σκεπτικό αυτό η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στην Αθήνα την 4.11.2011, αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων σχετικά με τις θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ζητήματα της επιτάχυνσης των δικών, το αργότερο μέχρι την 14η/11/2011, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Παράλληλα, με βάση τις προτάσεις που κατέθεσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στη συνεδρίασή της την 31.10.2011, ζητεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να συνεχισθεί ο διάλογος. Ακολούθως και από το αποτέλεσμα του διαλόγου θα εξαρτηθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου, την οποία θα καθορίσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ

Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων της Ολομέλειας που συήλθε σήμερα 4-11-2011 στην Αθήνα αναστέλονται οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων μέχρι την 14-11-2011

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«ΟΧΙ» ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις δικηγόρων Θεσσαλονίκης «Δικηγορική Συνεργασία-Ανεξάρτητοι» και «Ελευθερία και Δικαιοσύνη» συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα , 7 Νοεμβρίου 2011, ώρα 7.30 μμ στο Αμφιθέατρο «ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗ» (3Ος όροφος Κτιρίου Διαγωνίου ΔΣΘ) ανοιχτή εκδήλωση –συζήτηση με θέμα:
ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» («ΈΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ -Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.», ΆΡΘΡ. 53 Ν. 4021/2011, ΠΟΛ. 1211/10-10-2011 (Φ.Ε.Κ. Β' 2298/13-10-2011)] ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΡΝΗΣΗΣ» ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
Με ομιλητές τους Μανόλη Λαμτζίδη, Παντελή Ραδίση, , Ρωξάνη Κωστατζίκη, δικηγόρους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, Βασίλη Μπατζογιάννη, δικηγόρο.
Παρεμβαίνουν οι Παναγιώτης Φραγγίδης , Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας (Συντονιστής «ΑΚΡΙΒΕΙΑ STOP» Θεσσαλονίκης), Ηλίας Μανουσαρίδης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Κουρμπέτης, πρ. μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Στεφανίδης , δικηγόρος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας
Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν υποδείγματα δηλώσεων κλπ. και θα σχηματισθεί εθελοντική ομάδα συμβουλευτικής νομικής στήριξης των «αρνητών» πληρωμής

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΆΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


        Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μετά από την συνεδρίασή του στις 31-10-2011 ενημερώνει όλους τους συναδέλφους   Εισαγγελείς ότι  η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσής μας της 17-10-2011, σύμφωνα με την οποία οι Eισαγγελείς συμμετέχουν στις εξαγγελθείσες διακοπές συνεδριάσεων των Δικαστηρίων μέχρι την Γενική μας Συνέλευση στις 6-11-2011, παραμένει σε ισχύ.                                                                        

               Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.


Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος

Αντεισαγγελέας Εφετών


Η Γεν. Γραμματέας

Ελένη Σκεπαρνιά

Εισαγγελέας Πρωτοδικών