ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΣΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Έντονα αποδοκιμάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αρκετές ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κρίνοντας προβληματικές αλλά και αντισυνταγματικές διάφορες διατάξεις που κάνουν δυσκολότερη και ακριβότερη την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αλλά και την προσωρινή δικαστική προστασία τους. Επικρίνοντας τις νέες διατάξεις που στόχο έχουν και την επιτάχυνση των πολιτικών-αστικών δικών, ο ΔΣΑ υπό τον πρόεδρό του Ιω. Αδαμόπουλο τονίζει ότι η πολιτεία εθελοτυφλεί και δεν μπορεί να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα, δηλαδή της τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, την αξιοποίηση στην πράξη των νέων τεχνολογιών. Οι νόμιμες ενστάσεις του ΔΣΑ αφορούν κυρίως 5 σημεία του νέου νομοθετήματος και συγκεκριμένα:

  • Τη θέσπιση-καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, που χαρακτηρίζεται αμφίβολης συνταγματικότητας και καθαρά εισπρακτικό μέτρο.
  • Τη ριζική τροποποίηση του καθεστώτος έκδοσης προσωρινής διαταγής. Δυσχεραίνεται αδικαιολόγητα η όλη διαδικασία.
  • Την εισαγωγή των Μονομελών Εφετείων. Χαρακτηρίζεται αρνητική εξέλιξη που παραγνωρίζει την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και την ασφάλεια δικαίου.
  • Τη μεγάλη αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικαστών (μέχρι 20.000 ευρώ) και της δικαστηριακής ύλης τους.
  • Την υποχρέωση του δικαστή να συμπληρώνει ισχυρισμούς των διαδίκων που υποβλήθηκαν ελλιπώς και αορίστως.
www.imerisia.gr

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σ.Ο.Σ. ΑΠΟ ΤΥΔΕ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 18/7/2011
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ Αρ. Πρωτ.: 31348
ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τηλ.: 210-5296101-102


Προς τους Συνδικαλιστικούς

Φορείς των ασφαλισμένων

στον ΤΥΔΕ του Ε.Τ.Α.Α.

Στην σύσκεψη που έγινε στις 14/7/2011 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΥΔΕ και στην οποία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ε.Τ.Α.Α., εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών επιμελητών, στην οποία έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Α.Α. κ. Αργύρης Ζαφειρόπουλος, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο ΤΥΔΕ αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, καθώς και πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας ένεκα δραματικής ελλείψεως προσωπικού.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατά συντριπτική πλειοψηφία κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι κάθε πάρα πέρα αναβολή στη λήψη μέτρων θα καταστήσει τη λύση των προβλημάτων περισσότερο επώδυνη.
Έτσι προτείνουν στους συνδικαλιστικούς φορείς των ασφαλισμένων στον ΤΥΔΕ (Δικηγόροι Επαρχιών, Δικαστικοί Επιμελητές) την άμεση λήψη των εξής μέτρων, τα οποία έπρεπε να έχουν ληφθεί προ πολλού:
1) Άμεση απασχόληση τουλάχιστον 8 εργαζομένων, προς εκκαθάριση των ποσών που οφείλονται σε ασφαλισμένους, φαρμακεία, νοσοκομεία και κλινικές με ανάληψη της δαπάνης μισθοδοσίας τους από τους συνδικαλιστικούς φορείς και
2) Αύξηση της ετήσιας ασφαλιστικής εισφοράς των ασφαλισμένων στον ΤΥΔΕ σε 1000 ευρώ, από 600 που είναι σήμερα.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι καθυστέρηση λήψης των μέτρων αυτών με οποιοδήποτε πρόσχημα, κυρίως δε με την άμεση σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Δημήτρης Παξινός
Πρόεδρος της Δ.Ε. Νομικών
του ΕΤΑΑ

www.dskalamatas.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ 25-7-2011 ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3994 Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις ΦΕΚ Α 165/25-7-2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ 25-7-2011 ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3994 Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις ΦΕΚ Α 165/25-7-2011. Αλλαγή στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των δικαστηρίων από 25.07.2011    Ειρηνοδικείο έως 20.000,00 €     Μονομελές Πρωτοδικείο έως 120.000,00 €    Πολυμελές πλέον των 120.000,00 €    Μισθωτικές:     α) Ειρηνοδικείο έως 600,00€ μίσθωμα,   β) Μονομελές Πρωτοδικείο πλέον των 600,00 € μίσθωμα. Αλλαγές στην αναγκαστική εκτέλεση, στις εγγραπτέες αγωγές στα βιβλία διεκδικήσεων, στα αρμόδια δικαστήρια για την εκδίκαση εφέσεων κλπ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

Η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος ανάγεται στην οργάνωση της απονομής της δικαιοσύνης και στην εμπέδωση της έννομης τάξεως, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό, η μεν είσοδος στο δικηγορικό σώμα ακολουθεί το πρότυπο της εισόδου σε δημόσια υπηρεσία (διαγωνισμός, ορκωμοσία, προαγωγή), η δε άσκηση της δικηγορίας διέπεται από ειδικούς κανόνες (ασυμβίβαστα, πειθαρχική ευθύνη, εκπτώσεις, αμοιβές). Ο χαρακτήρας δημοσίου λειτουργήματος, που αναγνωρίζεται στο δικηγορικό επάγγελμα, απορρέει από την απευθείας σύνδεσή του με το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, δηλαδή μιας από τις τρεις θεμελιώδεις, κατά το άρθρο 26 του Συντάγματος, κρατικές λειτουργίες.
Ο Κώδικας περί Δικηγόρων καθιδρύει αυστηρά ασυμβίβαστες με το δικηγορικό λειτούργημα δραστηριότητες, όπως οι εμπορικές, επιβάλλει, σε περίπτωση παραβάσεως, πειθαρχικές κυρώσεις και αναστολή του λειτουργήματος για όλη τη διάρκεια της ασκήσεως δραστηριότητας ασυμβίβαστης με το δικηγορικό λειτούργημα και, εν γένει, ρυθμίζει την επαγγελματική λειτουργία του Δικηγόρου με έμφαση στον χαρακτήρα των καθηκόντων του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης μάλλον παρά στον χαρακτήρα της δικηγορικής δραστηριότητας ως καθαρώς βιοποριστικής/οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, ο νομοθέτης θέλησε τον Δικηγόρο συμπράττοντα λειτουργό της Δικαιοσύνης και απέκλεισε τον δικηγόρο έμπορο ή επιχειρηματία, με ρητές και σαφείς σχετικές νομοθετικές, αλλά και συνταγματικές αναφορές.
Όπως συνάγεται εκ των ανωτέρω, η άσκηση της δικηγορίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια αμιγής οικονομική δραστηριότητα, κρινομένη με μέτρα και σταθμά συναλλακτικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η επίκληση επιχειρημάτων δήθεν «ανοίγματος» του επαγγέλματος, που λειτουργούν ισοπεδωτικά και παραγνωρίζουν την ιδιαίτερη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και την αυξημένη κατοχύρωσή του δεν παρίσταται καθόλου πειστική και απέχει πόρρω από τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, που διαπιστώνονται στον Κλάδο υπό την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στο Δημοκρατικό μας Πολίτευμα και στον Έλληνα πολίτη και να θέσει τέλος στις έξωθεν παρεμβάσεις που βάλλουν κατά των θεσμών, προσβάλλουν τον ίδιο τον πυρήνα της απονομής της Δικαιοσύνης και στόχο έχουν την υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.
Οι Δικηγόροι της Ελλάδος είναι αποφασισμένοι να αγωνισθούν για τη διασφάλιση όχι των δικών τους κεκτημένων – όπως εσφαλμένα κάποιοι θα υποστηρίξουν – αλλά των κεκτημένων του ίδιου του Ελληνικού λαού.
www.dsa.gr

Κομισιόν: Ενστάσεις για το ημιτελές άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων

Ενστάσεις για το ημιτελές άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως τονίζει η εφημερίδα «Καθημερινή», η Κομισιόν, με έγγραφό της ζητεί να δοθούν εξηγήσεις έως τα τέλη Αυγούστου για τους περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης δικηγορικών εταιρειών.

Η Αθήνα καλείται να απαντήσει γιατί «απαγορεύουν στις δικηγορικές εταιρείες τη δημιουργία υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπουν τη δημιουργία των υποκαταστημάτων στο εξωτερικό».
www.skai.gr

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της Επιτροπής για το κείμενο του Π.Δ. για τη Διαφήμιση

                                                                                   

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

             Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

                 Τηλ. 210-33.98.270, 71             
Αθήνα, 20/7/2011
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  η πρόταση της Επιτροπής για το κείμενο του Π.Δ. για τη Διαφήμιση
 
Το ΔΣ του ΔΣΑ συγκρότησε επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ιωάννη Χαρακτινιώτη, Χριστίνα Τσαγκλή, Φώτιο  Κωτσή , Ηλία  Νικολακάκο, και Παναγιώτη Γαλετσέλη, προκειμένου να επεξεργασθεί κείμενο σχεδίου του  ΠΔ που προβλέπεται στο άρθρο 25 του Νόμου 3844/2010, με το οποίο καταργούνται όλες οι απαγορεύσεις που υπάρχουν σχετικά με τη διαφήμιση των ελευθέρων επαγγελματιών. Το κείμενο αυτό όταν οριστικοποιηθεί και εγκριθεί από το ΔΣ, θα προταθεί στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.
Η επιτροπή αφού έλαβε υπ΄ όψη της τον ισχύοντα κώδικα δεοντολογίας καθώς και τον κώδικα δεοντολογίας της CCBE, κατέληξε στην ακόλουθη πρόταση, η οποία αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ, και καλούνται οι συνάδελφοι  να αποστείλουν  τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους .
Το προτεινόμενο σχέδιο έχει ως ακολούθως:
«Άρθρο 1
Επιτρέπεται η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση της επαγγελματικής δραστηριότητας δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρίας τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό στο μέτρο και βαθμό που καθορίζεται στο παρόν και με τρόπο που να συνάδει με το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος.
Επιτρέπεται μόνο σε δικηγόρο-φυσικό πρόσωπο να αναφέρει την επιστημονική του εξειδίκευση, η οποία αποδεικνύεται κατ’ αρχήν από ακαδημαϊκούς τίτλους. Η δικηγορική εταιρία ως νομικό πρόσωπο δεν έχει αυτοτελώς  επιστημονική εξειδίκευση. Επιτρέπεται σε δικηγόρο ή δικηγορική εταιρία η αναφορά στους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας με τους οποίους ασχολούνται.

Άρθρο 2
Ειδικότερα επιτρέπεται:
 (α) η δημοσίευση και κυκλοφορία επαγγελματικών καρτών με στοιχεία επικοινωνίας και αναφορά είτε σε επιστημονική ειδίκευση, ως ορίζεται ανωτέρω, είτε σε τομέα δραστηριότητας, εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή.
(β) η καταχώριση αγγελίας σε τηλεφωνικούς ή άλλους καταλόγους επικοινωνίας, σε τοπικά, εθνικά ή διεθνή ευρετήρια δικηγόρων ή άλλα ευρετήρια που εκδίδονται στον τομέα των υπηρεσιών, έντυπα ή ηλεκτρονικά.
 (γ) η δημιουργία και παρουσίαση επαγγελματικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με το κατά τα ως άνω επιτρεπόμενο περιεχόμενο.

Άρθρο 3
Οποιαδήποτε προβολή ή δημοσιότητα δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρίας δεν πρέπει:
(α) να είναι αθέμιτη.
(β) να είναι ανακριβής, αναληθής ή παραπλανητική.
(γ) να περιέχει αναφορά σε αριθμό υποθέσεων ή ποσοστά επιτυχίας του δικηγόρου σε δικαστηριακές ή άλλες υποθέσεις.
(δ) να περιλαμβάνει αναφορές ή συγκρίσεις με άλλους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρίες σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών, ή την αμοιβή σε ωριαία βάση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο χρέωσης.
 (ε) να περιέχει ονόματα πελατών ακόμα και με την συγκατάθεση τους.
 (στ) να γίνεται στις εφημερίδες ή περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση ή μέσω ομαδικών επιστολών και κάθε είδους εντύπου.
(ζ) να περιέχεται σε αφίσες ή να τοποθετείται σε διαφημιστικές πινακίδες.
(η) να περιέχει οποιαδήποτε αναφορά σε προηγούμενη ιδιότητα του δικηγόρου.

Άρθρο 4
Απαγορεύεται σε δικηγόρο είτε ατομικά είτε ως μέλος δικηγορικής εταιρίας να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, με τρόπο που να έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων. Ο δικηγόρος επίσης οφείλει να μην αναπαράγει τη δημοσίευση στοιχείων ή πληροφοριών σε σχέση με εκκρεμούσα υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Άρθρο 5
Κάθε δικηγόρος ή δικηγορική εταιρεία που δημιουργεί και ανανεώνει υφιστάμενη επαγγελματική ιστοσελίδα οφείλει εντός προθεσμίας ενός μηνός να γνωστοποιεί αυτή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Εντός προθεσμίας 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, όλοι οι δικηγόροι και δικηγορικές εταιρίες που διατηρούν ιστοσελίδα να γνωστοποιούν αυτή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Άρθρο 6
Η παραβίαση των διατάξεων του παρόντος, πέραν των ποινικών ή αστικών ή διοικητικών συνεπειών που τυχόν προβλέπονται σε άλλες διατάξεις (περί ψευδούς διαφήμισης, περί προστασίας του καταναλωτή κλπ.), συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα τιμωρούμενο δια προστίμου 1.000-10.000€ ανά παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρίας επιβάλλεται η ποινή της προσωρινής παύσης από δύο ως έξι μηνών.

Άρθρο 7
Αρμόδιοι για την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας είναι και ο Δικηγορικός Σύλλογος όπου είναι εγγεγραμμένος ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία, και ο Δικηγορικός Σύλλογος στην περιφέρεια του οποίου τελέσθηκε το παράπτωμα, οι οποίοι υποχρεούνται να κινήσουν αμελλητί την πειθαρχική διαδικασία όταν με οποιοδήποτε τρόπο λάβουν γνώση πληροφορίας ότι τελέσθηκε παράβαση των διατάξεων  του παρόντος.-


ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Το άρθρο 25 του Νόμου 3844/2010 προβλέπει:
«1. Καταργούνται όλες οι συνολικές απαγορεύσεις εμπορικών επικοινωνιών για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.
 2. Οι εμπορικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούν τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα πρέπει να τηρούν τους επαγγελματικούς κανόνες που συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο και ιδιαίτερα αυτούς οι οποίοι είναι συναφείς με την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα του επαγγέλματος, καθώς και το επαγγελματικό απόρρητο, κατά τρόπο συνάδοντα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος. Οι επαγγελματικοί κανόνες για τις εμπορικές επικοινωνίες δεν πρέπει να δημιουργούν διακρίσεις, οφείλουν να δικαιολογούνται αντικειμενικά από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και να είναι αναλογικοί.
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καταργούνται ή τροποποιούνται οι υφιστάμενοι περιορισμοί και απαγορεύσεις στα πλαίσια των ρυθμίσεων της προηγούμενης παραγράφου.».

www.dsa.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ Το Ψηφισθέν Νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός και Βελτίωση στην Απονομή της Πολιτικής Δικαιοσύνης»


                                                                  

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

             Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

                 Τηλ. 210-33.98.270, 71             Αθήνα, 19.7.2011

Α Π Ο Φ Α Σ Η
ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Θέμα: Το Ψηφισθέν Νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός και Βελτίωση στην Απονομή της Πολιτικής Δικαιοσύνης»

Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία αγγίζει πρακτικά τα όρια της αρνησιδικίας, οφείλεται χωρίς αμφιβολία σε χρόνιες δυσλειτουργίες, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η ανεπαρκής στελέχωση των δικαστηρίων και η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών.
Με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο που τιτλοφορείται  «εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης» και περιλαμβάνει ευρύ φάσμα τροποποιήσεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιχειρήθηκε η άρση ορισμένων δυσλειτουργιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών στην πολιτική δίκη. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αφετηρία των νέων ρυθμίσεων είναι «το αίτημα για ταχύτερη, ορθότερη, απλούστερη και ουσιαστικότερη απονομή της δικαιοσύνης», «η ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας» και «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων»· μεγαλόπνοες εξαγγελίες αμφίβολης πρακτικής αποτελεσματικότητας.
Επί του νέου νομοθετικού καθεστώτος και με την επιφύλαξη της διαπίστωσης περαιτέρω δυσχερειών κατά την εφαρμογή των νέων διατάξεων στην πράξη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών – σε συνέχεια των αρμοδίως κατατεθειμένων προτάσεών του στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – παρατηρεί τα εξής:
            - Η εισαγωγή του θεσμού των Μονομελών Εφετείων είναι μια αρνητική εξέλιξη, που έχει επισημανθεί από όλες τις προηγηθείσες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές αφού παραγνωρίζει: α) την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία των νέων τμημάτων Εφετείων, β) την ασφάλεια δικαίου, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη διάσκεψη και την ανταλλαγή απόψεων στις πολυμελείς συνθέσεις των δικαστηρίων, οι οποίες ενισχύουν συγχρόνως το συναίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στην ορθότητα της δικαιοδοτικής κρίσης, και γ) το ενδεχόμενο ευχερέστερης άσκησης αθέμιτων πιέσεων για τον επηρεασμό της κρίσης του ενός δικαστή σε σχέση με τη δυνατότητα αθέμιτου επηρεασμού της κρίσης τριών δικαστών.
- Η αύξηση της υλικής αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου από 12.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα μέχρι του πόσου των 20.000 ευρώ σημαίνει πρακτικά ότι η πλειοψηφία των υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου θα υπαχθεί στα Ειρηνοδικεία με αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση της δικαστηριακής ύλης που θα πρέπει τα τελευταία να διεκπεραιώνουν. Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με την κοινή διαπίστωση ότι τα Ειρηνοδικεία είναι οι πλέον υποστελεχωμένες δικαστηριακές μονάδες, με τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές και ειδικότερα στις αίθουσες και στη μηχανοργάνωση.
- Η θέσπιση της καταβολής δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές, ρύθμιση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, είναι αμφίβολης συνταγματικότητας καθώς αποκλείει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες από την δικαστική προστασία, αυξάνοντας αδικαιολόγητα τα δικαστικά έξοδα ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες η άσκηση μίας απλής αναγνωριστικής αγωγής είναι αναγκαία απλώς και μόνο προκειμένου να εμποδιστεί η παραγραφή του δικαιώματος ή να αρθεί η υφιστάμενη αβεβαιότητα περί της ύπαρξης του δικαιώματος ή της έκτασής του.
            - Η παροχή στο δικαστή της δυνατότητας να φροντίζει ώστε να συμπληρώνονται οι ισχυρισμοί που υποβλήθηκαν ελλιπώς και αορίστως είναι άκρως προβληματική καθώς δημιουργείται απόκλιση από το συζητητικό σύστημα, αιφνιδιάζεται ο αντίδικος και μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι το Δικαστήριο μεροληπτεί κατά περίπτωση υπέρ του ενός ή του άλλου διαδίκου.
            - Η ριζική τροποποίηση του καθεστώτος έκδοσης της προσωρινής διαταγής ουσιαστικά δυσχεραίνει αδικαιολόγητα τη σχετική διαδικασία αναιρώντας τα πλεονεκτήματά της και θέτοντας τα συμφέροντα των διαδίκων σε κίνδυνο καθώς εισάγονται πλέον οι προϋποθέσεις του κινδύνου βλάβης των δικαιωμάτων του αιτούντος, της επίδοσης της αίτησης προ 24 ωρών, της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας έναρξης της εκτέλεσης. Ορθότερη θα ήταν η διατήρηση του μέχρι τούδε ισχύοντος καθεστώτος και η κρίση των σχετικών αιτήσεων από παλαιούς έμπειρους Δικαστές, οι οποίοι θα αποφασίζουν με την κατάθεση της αίτησης και την υποβολή του αιτήματος, όπως απαιτεί η ίδια η φύση του ενδίκου βοηθήματος.
            - Η κατάργηση της υποχρεωτικής απόπειρας εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς για υποθέσεις αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που επιδέχονται συμβιβασμού και η ρητή πρόβλεψη ότι οι διάδικοι μπορούν να συμβιβάζονται από την έναρξη της εκκρεμοδικίας μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης και χωρίς να υφίσταται στάση της δίκης κρίνεται ορθή καθώς η μέχρι τούδε ισχύουσα ρύθμιση είχε αποτύχει στην πράξη, δεδομένου ότι ελάχιστες υποθέσεις έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα με κατάρτιση πρακτικών εξωδικαστικού συμβιβασμού.
            - Η υποχρέωση εγγραφής στα βιβλία διεκδικήσεων και των αγωγών οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη διάρρηξη ως καταδολιευτικής δικαιοπραξίας είναι μεν ορθή, όμως υπάρχουν και άλλες αγωγές – π.χ. η αγωγή για ανάκληση της δωρεάς ακόμη κι αν στην αγωγή σωρεύεται εκτός από την καταδίκη του εναγομένου σε δήλωση βουλήσεως και συμβατική αξίωση για την παράδοση του ακινήτου, στο οποίο αναφέρεται η οφειλόμενη δήλωση – η μη υποχρέωση της εγγραφής των οποίων στο υποθηκοφυλακείο ενέχει κίνδυνο για τις συναλλαγές.
Επιπροσθέτως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών παρατηρεί ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζεται το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των αποφάσεων μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, καθώς ακόμα και η οκτάμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την έκδοση απόφασης αποτελεί «κενό γράμμα», στο μέτρο που δεν συνδέεται με ουσιαστικές συνέπειες για τον παραβάτη δικαστή ούτε προβλέπεται ουσιαστικός τρόπος ελέγχου από τα θεσμοθετημένα όργανα επιθεώρησης.
Όσο η Πολιτεία εθελοτυφλεί, αποφεύγοντας να επιλύσει τα  πλέον σημαντικά και χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, δηλαδή τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές και την εισαγωγή στην πράξη των νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες των δικαστηρίων, όλα τα νομοθετήματα με τα οποία επιδιώκεται η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης δεν θα έχουν παρά αποσπασματικό χαρακτήρα, αδυνατώντας να επιφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
www.dsa.gr 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Εξαιρείται το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή από την εφαρμογή του 3919/2011 !!!

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 68
Ρυθμίσεις για την πρόσβαση στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή και την άσκησή του, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (Α΄ 32).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Των άρθρων 1, 2, 3 και 10 του ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (Α΄ 32).
β) Του ν. 2318/1995 «Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών» (Α΄ 126).
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
2. Την ανάγκη εναρμόνισης με την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας των όρων και των προϋποθέσεων για την πρόσβαση και την άσκηση του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή, αλλά και διατήρησης συναφών περιορισμών με σκοπό την εξυπηρέτηση επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του ιδιαίτερου χαρακτήρα του δικαστικού επιμελητή ως αμίσθου δημοσίου λειτουργού και της φύσης του έργου του ως επικουρικού της απονομής δικαιοσύνης.
Η διατήρηση, κατά τα ανωτέρω, των περιορισμών, των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται στον. 2318/1995 για την πρόσβαση στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή και την άσκηση του επιβάλλεται από το χαρακτήρα αυτού ως αμίσθου δημοσίου λειτουργού, στοχεύει δε στην εξυπηρέτηση επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι, ιδίως, η διασφάλιση διαφάνειας και αξιοκρατίας κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα, η ορθολογική κατανομή των δικαστικών επιμελητών στην επικράτεια και η αποτελεσματική οργάνωση και άσκηση του επαγγέλματος, το οποίο είναι στενά συνυφασμένο με την απονομή της δικαιοσύνης και την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Τη με αριθμό 126/2011 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Εξαίρεση από τις ρυθμίσεις των άρθρων 2 και 3 του ν. 3919/2011
1. Το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή εξαιρείται από τη ρύθμιση του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 3919/2011, ενώ οι περιορισμοί που αφορούν την πρόσβαση και την άσκησή του και προβλέπονται στο ν. 2318/1995 διατηρούνται, στο σύνολό τους, σε ισχύ, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 2 του παρόντος. Οι διατηρούμενοι σε ισχύ περιορισμοί ως έχουν, σύμφωνα με την ειδική περί δικαστικών επιμελητών ανωτέρω νομοθεσία, αφορούν τις περιπτώσεις α, β, γ, ε, στ, ζ, η, θ και ι της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3919/2011.
2. Το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή εξαιρείται από τη ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 3919/2011, ενώ διατηρείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 2318/1995 απαίτηση για λήψη προηγούμενης διοικητικής άδειας προκειμένου για την άσκηση του επαγγέλματος.
Άρθρο 2
Σύσταση Αστικών Εταιρειών
Η σύσταση από τους δικαστικούς επιμελητές αστικών εταιρειών με σκοπό την από κοινού παροχή των υπηρεσιών τους είναι ελεύθερη. Στην αστική εταιρεία μπορεί να μετέχουν αποκλειστικά και μόνο δικαστικοί επιμελητές που ασκούν τα καθήκοντά τους στην περιφέρεια του ιδίου Πρωτοδικείου, εφαρμοζόμενης εν προκειμένω και της διατάξεως του άρθρου 1 παρ. 3 του ν. 2318/1995.
Άρθρο 3
Έναρξη ισχύος
Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πάντως πριν τη 2α Ιουλίου 2011.
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 1 Ιουλίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
neadikigoriatora.wordpress.com

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση από την Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΑΙΖΟΜΑΣΤΕ!
ΓΙΑΤΙ...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΠΕ ΠΑΛΙ «ΝΑΙ» -ΣΚΥΒΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΣΗ- ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΕΝΩ ΕΙΠΕ«ΟΧΙ» - ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ- ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ!
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόϊκα (εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», φύλλο της Κυριακής, 10.7.2011, σελίδα 5) ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδώσει προεδρικό διάταγμα για τους δικηγόρους, το οποίο- σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα - θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς και θα ορίζει ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΟΣΑ για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις δικαστηρίου. Δηλαδή θα καθοριστεί ένα σύστημα προπληρωμένων σταθερών (!!!) ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση από δικηγόρο, το οποίο δεν θα συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ποσ ό αναφοράς και το οποίο θα ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ το σημερινό, για το οποίο όμως η Κυβέρνηση «ξέχασε» να εκδώσει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Η Κυβέρνηση με τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή , όσον αφορά στον τρόπο προκαταβολής φόρου, ζητούσε από τους δικηγόρους να προβαίνουν σε «αυτοπαρακράτηση» φόρου εισοδήματος (15%) σε κάθε (ακαθάριστη) αμοιβή που ελάμβαναν με την αντίστοιχη υποχρέωση να αποδίδουν ανά δίμηνο στην οικεία Εφορία του, ενισχύοντας τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του μαχόμενου δικηγόρου. Με τά την τετραήμερη αποχή μας(17/3 - 22/3/11), μας υποσχέθηκε ότι με υπουργική απόφαση θα διευθετούσε τελικά το ζήτημα της προκαταβολής φόρου 15% στις δικηγορικές αμοιβές, όπως τελικά έγινε αποδεκτό κατά την ψήφιση του νόμου περί πάταξης της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ και είμαστε στον «αέρα»! Καθαρός ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ!
ΓΙΑΤΙ...Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ!
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόϊκα ότι μέσα στον Ιούλιο αρχίζει έλεγχος «για να εκτιμηθεί σε ποιον βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και δικαιολογημένες» καταργώντας έτσι την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Συλλόγων.
ΓΙΑΤΙ...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΞΕΧΕΙΛΩΜΑ» ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τροϊκα ότι πρέπει να απλοποιηθούν (!!!) οι απαιτήσεις που περιορίζουν (;;;) την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων στο νομικό επάγγελμα. Τι εννοεί ο «ποιητής» εδώ; Μπορεί κανένας να μας πει υπεύθυνα τι σημαίνει αυτό; Μήπως πρέπει να δικηγορούν και οι λογιστές ή οι μεσίτες;
ΓΙΑΤΙ...Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο (εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», φύλλο 6ης Ιουλίου 2011 σελ. 19) Μνημόνιο η κυβέρνηση δέχεται να επιβληθεί από την Τρόϊκα:
Αύξηση δικαστικών παραβόλων σε αστικές (καινούργιο «φρούτο», νέα επιβάρυνση του πολίτη ;) και διοικητικές (και άλλο πέρα από τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές;) υποθέσεις. Πρόσθετ&alph a; αποτρεπτικά (!!!) μέτρα κατά «μη συνεργάσιμων»(;) οφειλετών (Μήπως θα επιτρέπεται οι δανειστές τους να τους ξυλοκοπούν για προειδοποίηση και συμμόρφωση ;) Πρόσβαση στο επάγγελμα του δια-μεσολαβητή και μη δικηγόρων!!! (Για να γίνονται «δια-μεσολαβητές» οι «πάντες» δηλαδή κι η «κουτσή Μαρία», παρά την σαφή επιταγή του ισχύοντος νόμου!). Περιορίζεται ο ρόλος του δικαστή στην εκτέλεση αποφάσεων και διαταγών πληρωμής σε υποθέσεις με μικρές οικονομικές διαφορές (Κάποιος πρέπει να μας το εξηγήσει.). Καταγραφή των «αδρανών» - τι σημαίνει πάλι αυτό;- υποθέσεων και διαγραφή τους (;;;) από τα πινάκια των δικαστηρίων.
ΓΙΑΤΙ...ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ «ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ» ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΒΑΣΗ!
Επιβάλλονται, για πρώτη φορά, τέλη μεταγραφής και στις κληρονομιές με τροπολογία που κατατέθηκε πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης κυριολεκτικά «εν κρυπτώ» στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Από τον Σεπτέμβριο, όσοι δηλώνουμε εισοδήματα 12.000 ευρώ και άνω, θα κληθούμε στην πληρωμή «εισοδηματικής εισφοράς» , που θα επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος με συντελεστές από 1%-4%, αναλόγως του εισοδήματος.
Από τον Σεπτέμβριο, όλοι οι δικηγόροι- πλην εκείνων που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος την τελευταία 5ετία- θα κληθούμε να πληρώσουμε για το τρέχον έτος «τέλος επιτηδεύματος» ύψους 300-500 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός μας.
ΓΙΑΤΙ...ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ (ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ) ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥΣ «ΝΕΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ» (ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1.1.93). ΟΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ «ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ»!
Από 1.8.2011 επιβάλλεται αύξηση της ειδικής εισφοράς και στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (για τους συνταξιούχους μικρότερους των 60 ετών) , ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ!
Από 1η Αυγούστου 2011, θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑ&P i; - ΜΜΕ, η οποία θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό ανεργίας που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ. Από τις αρχές του 2012 αυξάνονται οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ. Αναλυτικά, προβλέπεται:
α) Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) - Τομέας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά ύψους δύο 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής όπως ισχύει.
β) Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά ύψους 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους Τομείς, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως ισχύει.
Για όλους τους παραπάνω ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, που μπήκαν στην ασφάλιση από το 1993 («ΝΕΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ») και μετά, καθίσταται υποχρεωτική η μετάταξή τους σε νέα ασφαλιστική κατηγορία ανά τρί α έτη. Και τέλος, επεκτείνεται το πάγωμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2015.
ΓΙΑΤΙ... ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ
Με τις διατάξεις του άρθρου 70 του υπο ψήφιση σχεδίου νόμου που τιτλοφορείται «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» επιβάλλεται τέλος δικαστικού ενσήμου και στις απλά αναγνωριστικές αγωγές, παρά τις σοβαρότατες επιφυλάξεις και ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής!
ΓΝΩΣΗ ΟΧΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ , ΕΛΠΙΔΑ ΟΧΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!
www.lawnet.gr

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ - ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ Δ.Σ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
 
                                                                 ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ - ΑΜΟΙΒΕΣ
                                      Ενημερωτικό Σημείωμα
για τα νέα δεδομένα, που δημιουργούν στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών οι σχετικές διατάξεις του Ν. 3919/2011 και του Ν. 3943/2011.
 Τα κατωτέρω διατυπώνονται με την επισήμανση ότι πρόκειται για νεοεισαγόμενες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες αφενός δεν έχουν τύχει αυθεντικής ερμηνείας και αφετέρου δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Ως εκ τούτου, διά του παρόντος επιχειρείται μια συνοπτική περιγραφή του πλαισίου εφαρμογής του νέου καθεστώτος κατά τα ουσιώδη σημεία του και καταγράφονται κάποιες απόψεις ως προς τη δέουσα φορολογική αντιμετώπιση του ζητήματος, οι οποίες παρίστανται ορθολογικές με βάση τα όσα είχαν γίνει δεκτά έως σήμερα.
·        Το γραμμάτιο παύει να συνδέεται με την προείσπραξη αμοιβής και εκδίδεται πλέον αποκλειστικώς για λόγους υπολογισμού και καταβολής των πάσης φύσεως κρατήσεων υπέρ του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου των Ασφαλιστικών Ταμείων, του Ταμείου Συνεργασίας και του Διανεμητικού Λογαριασμού.
 ·        Υπόχρεος προς καταβολή των κρατήσεων είναι ο ίδιος ο Δικηγόρος, πλην της περιπτώσεως της έμμισθης εντολής, όπου υπόχρεος προς καταβολή είναι ο εντολέας, ευθύνεται όμως εις  ολόκληρον και ο Δικηγόρος.


·        Δεδομένου αφενός ότι το ανωτέρω γραμμάτιο δεν συνδέεται με αμοιβή και αφετέρου ότι υπόχρεος προς καταβολή των κρατήσεων είναι ο ίδιος ο Δικηγόρος, επί του γραμματίου αυτού δεν υπολογίζεται Φ.Π.Α. από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, όπως επιβεβαιώνει προφορικώς και η Διεύθυνση Φ.Π.Α. του Υπουργείου Οικονομικών.
 ·        Ανεξαρτήτως του ύψους της συμφωνηθείσης αμοιβής, οι κρατήσεις υπολογίζονται πάντοτε επί των «ποσών αναφοράς», που προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 96 και 161 του Κ.Δ. όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 5 Ν.3919/2011(Φ.Ε.Κ. 32/2.4.2011)
 ·        Δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστες αμοιβές, αλλά η αμοιβή συμφωνείται ελεύθερα μεταξύ Δικηγόρου και εντολέως.
 ·        Η αμοιβή του Δικηγόρου καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία ή, ελλείψει αυτής, ισχύουν ως «νόμιμες αμοιβές», τις οποίες αυτός μπορεί να αξιώσει και δικαστικώς, οι αμοιβές της Κ.Υ.Α. 1117864/2297/ΑΟΟI2/07.12.2007 (Φ.Ε.Κ. 2422 Β') ή οι αμοιβές των διατάξεων των άρθρων 100 επ. του Κ.Δ.
 ·        Η έλλειψη έγγραφης συμφωνίας δεν συνδέεται με την επιβολή κυρώσεων, ιδίως φορολογικών.
 ·        Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 20§7 του Ν. 3943/2011, μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο Δικηγόρος υποχρεούται να υποβάλει στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική του έδρα, κατάσταση των εγγράφων συμφωνιών, που έχει συνάψει με τους εντολείς του κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. του κάθε εντολέως του, η δικηγορική υπηρεσία που παρασχέθηκε και η συμφωνηθείσα αμοιβή. 
  ·         Στα συμβόλαια δεν προβλέπονται «νόμιμες αμοιβές» και, κατά συνέπεια, ελλείψει έγγραφης συμφωνίας, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό αμοιβής, το οποίο δύναται να αξιώσει ο Δικηγόρος.
·         Σε περίπτωση λήψεως της «νόμιμης αμοιβής» σε δικαστηριακές πράξεις, ο Δικηγόρος δεν μπορεί να αφαιρέσει από αυτή  το ποσό των κρατήσεων, που κατέβαλε στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, διότι πρόκειται για δύο αυτοτελή συστήματα υπολογισμού: ένα για τον υπολογισμό της αμοιβής του Δικηγόρου και ένα ανεξάρτητο - μη συνδεόμενο με την αμοιβή - για τον υπολογισμό των κρατήσεων, υπόχρεος δε για την καταβολή των τελευταίων είναι ο ίδιος ο Δικηγόρος.
·         Εάν ο Δικηγόρος συμφωνήσει να λάβει το ποσό των κρατήσεων από τον εντολέα επιπλέον της αμοιβής του και εντάξει το ποσό αυτών στην Α.Π.Υ. του, τότε ο Φ.Π.Α. επιβάλλεται επί του συνολικού ποσού της Α.Π.Υ. (αμοιβή + κρατήσεις), αλλά ως ακαθάριστο εισόδημα θεωρείται μόνο η αμοιβή, ήτοι από το συνολικό ποσό της Α.Π.Υ. αφαιρούνται οι κρατήσεις, κατ' επίκληση των παλαιών ΠΟΛ. 1035/2001 και 1220/2001.




     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   
                 ΛΑΜΠΡΟΣ  ΓΚΑΝΗΣ                                        ΕΥΔΟΞΙΑ ΤΖΟΒΛΑ  

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η δικηγορία στο απόσπασμα


Του Αλεξανδρου Μαντζουτσου*
Η κοινωνική και πολιτική στοχοποίηση του δικηγόρου ως κατά τεκμήριο προνομιούχου και φοροφυγά όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αλλά, αντιθέτως, αγνοεί πλήρως την οικονομική εξαθλίωση την οποία βιώνουν σήμερα οι περισσότεροι συνάδελφοι. Ο μέσος δικηγόρος εργάζεται σκληρά –και τις περισσότερες φορές υπό ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες– από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ· δεν περιφέρεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν κατέχει θέσεις σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, δεν ζει μια πολυτελή ζωή.
Εντελώς ενδεικτικά αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του έτους 2010, το 1/3 των δικηγόρων της Αθήνας δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο και, αντιστοίχως, το 1/2 των δικηγόρων της Αθήνας δεν συνέπραξε ούτε σε ένα συμβόλαιο. Οι δικηγόροι οι οποίοι έχουν αξιοπρεπή εισοδήματα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Περισσότερο δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί ιδίως στους ασκούμενους δικηγόρους, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν στην πράξη απολύτως καμία εγγύηση για οτιδήποτε, και στους νέους δικηγόρους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως έμμισθοι συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία, με αποδοχές που στις περισσότερες περιπτώσεις υπολείπονται του μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και, εν γένει, χωρίς να μπορούν να επικαλεστούν ούτε καν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Ο Leonidas Jaworski, ειδικός εισαγγελέας στο σκάνδαλο Watergate, είχε πει ότι «όταν οι δικτάτορες και οι τύραννοι επιζητούν να καταλύσουν τις ατομικές ελευθερίες, ο πρώτος τους στόχος είναι το δικηγορικό λειτούργημα». Οταν η πολιτική εξουσία λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα τα οποία πλήττουν όχι μόνο τα ως επί το πλείστον πενιχρά εισοδήματά μας, αλλά πρωτίστως την ίδια τη φύση της δικηγορίας ως δημοσίου λειτουργήματος, ο μέσος δικηγόρος –όσο ευσυνείδητα κι αν ασκεί το λειτούργημά του– είναι άραγε σε θέση να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης, υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, θεματοφύλακα του κράτους δικαίου και εγγυητή των φιλελεύθερων συνταγματικών θεσμών;
Εξυπακούεται ότι για όλα τα ανωτέρω ζητήματα δεν αρκεί ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων επί των θέσεων και των προτάσεων του κάθε συναδέλφου χωριστά, αλλά χρειάζεται ευρεία και διεξοδική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμώ ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας από την Ενωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών για τη διοργάνωση του πρώτου πανελλήνιου κλαδικού συνεδρίου ασκουμένων και νέων δικηγόρων ώστε, μέσω της συλλογικής διαβούλευσης, να κατατεθούν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, να διατυπωθούν συνολικές θέσεις και να αναζητηθούν ουσιαστικές λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου μας.
* Ο κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος είναι δικηγόρος Αθηνών.
news.kathimerini.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Ν. Κανελλόπουλος

Την ανάληψη καθηκόντων γενικού γραμματέα από τον έως χθες πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Νικόλα Κανελλόπουλο, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Νικόλας Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.
Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΤ από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2011 και πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης κρίσης, ενώ είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΔΕΕ) και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Special Olympics 2011.
Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1999 έως το 2011.
Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, της Νομικής Σχολής Θράκης και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Nice (Γαλλία).
Είναι επίσης εκδότης του περιοδικού “Δικαιόραμα”.
www.ethemis.gr

Το Μνημόνιο υποτάσσει τη Δικαιοσύνη στην Οικονομία

Μέτρα βελτίωσης του δικαστικού συστήματος της χώρας και επιτάχυνσης των εκκρεμών διοικητικών κυρίως δικών επιβάλλει στην κυβέρνηση η τρόικα. Πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων τόσο στη διαδικασία της εκδίκασης υποθέσεων και έκδοσης δικαστικών αποφάσεων όσο και στη διοίκηση όλων των δικαστηρίων της χώρας.


Στόχος των αλλαγών είναι, όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, «η σωστή και δίκαιη λειτουργία της οικονομίας». Εχοντας καταγράψει υπέρμετρες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ επενδυτών και κρατικών υπηρεσιών, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει την έγκαιρη εφαρμογή των συμβολαίων, των κανόνων ανταγωνισμού και των δικαστικών αποφάσεων, να επιταχύνει την εκδίκαση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και να εκπαιδεύσει τους δικαστές στην αποτελεσματική διαχείριση, "management", των δικαστηρίων που διοικούν».
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται, «με επιφύλαξη ως προς τις συνταγματικές αρχές και την ανεξαρτησία των δικαστών», είναι η αναθεώρηση του Οργανισμού των Δικαστηρίων, εναλλακτικές μορφές εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, αύξηση παραβόλων, διαγραφή αδρανών υποθέσεων, σφιχτές προθεσμίες, επέκταση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Για τα θέματα αυτά ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, είχε ξεκινήσει διάλογο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ομως τα μέτρα φαίνεται ότι έχουν ήδη αποφασιστεί...
Αναλυτικά:
1 Μείωση των εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων κατά 15% ώς το τέλος του 2011, 50% έως τον Ιούλιο του 2012 και 80% μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
2 Μελέτη για περιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων σε Αρειο Πάγο, ΣτΕ και υπόλοιπα δικαστήρια.
3Εξορθολογισμός και βελτίωση της διοίκησης των πολιτικών δικαστηρίων, με εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικής κατάθεσης εγγράφων, ηλεκτρονικής υπογραφής, ανίχνευσης της πορείας των υποθέσεων.
Εξωδικαστική τακτοποίηση
4 Ενίσχυση και βελτίωση των εναλλακτικών διαδικασιών εξωδικαστικής τακτοποίησης και προδικαστικής διαμεσολάβησης και διαιτησίας.
5 Καταγραφή των αδρανών υποθέσεων και διαγραφή τους από τα πινάκια των δικαστηρίων.
6 Απλοποίηση της κατάθεσης των δικογράφων και προμήθεια των δικαστών με υπολογιστές προκειμένου οι γραπτές αποφάσεις να εκδίδονται μέσα σε δύο εβδομάδες από τότε που λαμβάνονται.
Αλλαγή Οργανισμού Δικαστηρίων
7 Τροποποίηση του Οργανισμού των Δικαστηρίων (ν. 1756/1998). Διευκολύνονται η διαχείριση ανθρώπινων πόρων στα δικαστήρια και η κινητικότητα των δικαστικών αξιωματούχων, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για αποτελεσματική διοίκηση με συνεχή προγράμματα εκπαίδευσης.
8 Σύνταξη τρίμηνων εκθέσεων για πτωχεύσεις και φορολογικές υποθέσεις και δημιουργία αξιόπιστου συστήματος δεδομένων και μέτρησης του φόρτου εργασίας.
9 Αύξηση δικαστικών παραβόλων σε αστικές και διοικητικές υποθέσεις.
10 Δημιουργία επιχειρησιακής και δημοσίως διαθέσιμης βάσης δεδομένων με πληροφορίες για κάθε υπόθεση, το προσωπικό και τις εκκρεμότητες.
11 Πρόσθετα αποτρεπτικά μέτρα κατά μη συνεργάσιμων οφειλετών (;)
12 Πρόσβαση στο επάγγελμα του μεσολαβητή και μη δικηγόρων.
13 Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για καλύτερη διαχείριση των υποθέσεων. Περιορίζεται ο ρόλος του δικαστή στην εκτέλεση αποφάσεων και διαταγών πληρωμής σε υποθέσεις με μικρές οικονομικές διαφορές.
14 Επιβάλλονται αποκλειστικές νομικές προθεσμίες, ιδίως σε περιπτώσεις διαταγών, καταβολής χρέους και πτωχεύσεων.
15 Ως το τέλος Αυγούστου 2012, σχέδιο για περαιτέρω μείωση των εκκρεμών υποθέσεων τουλάχιστον κατά 50% τον επόμενο χρόνο.
www.enet.gr

Ξέμειναν από χαρτί τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη


Δεν μπορούν να εκτυπώσουν ούτε τα κατηγορητήρια!

Το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάζουν συχνά οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αγοράσουν χαρτί Α4, αφού τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου.

Η θέσπιση των νέων μέτρων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των προμηθειών και των δαπανών από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και για την εκτύπωση κατηγορητηρίων, καθώς βασικά αναλώσιμα και γραφική ύλη αποτελούν είδη προς εξαφάνιση στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης

Η δυσλειτουργία αποδίδεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί οι αρμόδιες επιτροπές που προβλέπονται ώστε να εγκριθούν οι δαπάνες από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. 
dikastis.blogspot.com

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Δ.Σ.Α.: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα σύγχυσης σχετικά με το νέο νομικό καθεστώς για τις δικηγορικές αμοιβές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σήμερα ενημερωτικό σημείωμα προσπαθώντας να ρίξει φως στους νέους νόμους:
Τα κατωτέρω διατυπώνονται με την επισήμανση ότι πρόκειται για νεοεισαγόμενες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες αφενός δεν έχουν τύχει αυθεντικής ερμηνείας και αφετέρου δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Ως εκ τούτου, διά του παρόντος επιχειρείται μια συνοπτική περιγραφή του πλαισίου εφαρμογής του νέου καθεστώτος κατά τα ουσιώδη σημεία του και καταγράφονται κάποιες απόψεις ως προς τη δέουσα φορολογική αντιμετώπιση του ζητήματος, οι οποίες παρίστανται ορθολογικές με βάση τα όσα είχαν γίνει δεκτά έως σήμερα.

  • Το γραμμάτιο παύει να συνδέεται με την προείσπραξη αμοιβής και εκδίδεται πλέον αποκλειστικώς για λόγους υπολογισμού και καταβολής των πάσης φύσεως κρατήσεων υπέρ του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου των Ασφαλιστικών Ταμείων, του Ταμείου Συνεργασίας και του Διανεμητικού Λογαρισμού.
  • Υπόχρεος προς καταβολή των κρατήσεων είναι ο ίδιος ο Δικηγόρος, πλην της περιπτώσεως της έμμισθης εντολής, όπου υπόχρεος προς καταβολή είναι ο εντολέας, ευθύνεται όμως εις ολόκληρον και ο Δικηγόρος.
  • Δεδομένου αφενός ότι το ανωτέρω γραμμάτιο δεν συνδέεται με αμοιβή και αφετέρου ότι υπόχρεος προς καταβολή των κρατήσεων είναι ο ίδιος ο Δικηγόρος, επί του γραμματίου αυτού δεν υπολογίζεται Φ.Π.Α. από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, όπως επιβεβαιώνει προφορικώς και η Διεύθυνση Φ.Π.Α. του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Για την προκαταβολή φόρου 15%, εκκρεμεί έκδοση Κ.Υ.Α. Η πρόταση της Ολομέλειας Προέδρων Δ.Σ. είναι να συντελείται η ανωτέρω προκαταβολή μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου, να περιορίζεται στις δικαστηριακές πράξεις και να υπολογίζεται μόνο επί του ποσού της «νόμιμης αμοιβής» (όχι στην επιπλέον αμοιβή, όχι στις εξώδικες, όχι στα συμβόλαια) όπως και θα γίνεται μέχρι και την έκδοση της Κ.Υ.Α.
  • Ανεξαρτήτως του ύψους της συμφωνηθείσης αμοιβής, οι κρατήσεις υπολογίζονται πάντοτε επί των «ποσών αναφοράς», που προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 96 και 161 του Κ.Δ. όπως αντικαταστάθηκαν  με το άρθρο 5 ν.3919/2011(ΦΕΚ32/2.4.2011)
  • Δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστες αμοιβές, αλλά η αμοιβή συμφωνείται ελεύθερα μεταξύ Δικηγόρου και εντολέως.
  • Η αμοιβή του Δικηγόρου καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία ή, ελλείψει αυτής, ισχύουν ως «νόμιμες αμοιβές», τις οποίες αυτός μπορεί να αξιώσει και δικαστικώς, οι αμοιβές της Κ.Υ.Α. 1117864/2297/Α0012/07.12.2007 (Φ.Ε.Κ. 2422 Β’) ή οι αμοιβές των διατάξεων των άρθρων 100 επ. του Κ.Δ.
  • Η έλλειψη έγγραφης συμφωνίας δεν συνδέεται με την επιβολή κυρώσεων, ιδίως φορολογικών.
  • Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 20§7 του Ν. 3943/2011, μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο Δικηγόρος υποχρεούται να υποβάλει στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική του έδρα, κατάσταση των εγγράφων συμφωνιών, που έχει συνάψει με τους εντολείς του κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. του κάθε εντολέως του, η δικηγορική υπηρεσία που παρασχέθηκε και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
  • Στα συμβόλαια δεν προβλέπονται «νόμιμες αμοιβές» και, κατά συνέπεια, ελλείψει έγγραφης συμφωνίας, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό αμοιβής, το οποίο δύναται να αξιώσει ο Δικηγόρος.
  • Σε περίπτωση λήψεως της «νόμιμης αμοιβής» σε δικαστηριακές πράξεις, ο Δικηγόρος δεν μπορεί να αφαιρέσει από αυτή ως εισόδημα το ποσό των κρατήσεων, που κατέβαλε στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, διότι πρόκειται για δύο αυτοτελή συστήματα υπολογισμού: ένα για τον υπολογισμό της αμοιβής του Δικηγόρου και ένα ανεξάρτητο – μη συνδεόμενο με την αμοιβή – για τον υπολογισμό των κρατήσεων, υπόχρεος δε για την καταβολή των τελευταίων είναι ο ίδιος ο Δικηγόρος.
  • Εάν ο Δικηγόρος συμφωνήσει να λάβει το ποσό των κρατήσεων από τον εντολέα επιπλέον της αμοιβής του και εντάξει το ποσό αυτών στην Α.Π.Υ. του, τότε ο Φ.Π.Α. επιβάλλεται επί του συνολικού ποσού της Α.Π.Υ. (αμοιβή + κρατήσεις), αλλά ως ακαθάριστο εισόδημα θεωρείται μόνο η αμοιβή, ήτοι από το συνολικό ποσό της Α.Π.Υ. αφαιρούνται οι κρατήσεις, κατ’ επίκληση των παλαιών ΠΟΛ. 1035/2001 και 1220/2001.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ           ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

 www.ethemis.gr