ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ 2ο ΓΥΡΟ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Σε δέυτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων θα κριθεί η εκλογή Προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας αφού στις χθεσινές εκλογές έλαβαν Αθανάσιος Αθανασίου 144 ψήφους, Γεωργιάδης Παύλος 83 και Παπαναστασίου Ευγενία 73.

Αποτελέσματα από τις εκλογές σε Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας

 Σε 33 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας έχουν εκλεγεί πρόεδροι από τον α' γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ σε πέντε Δικηγορικούς Συλλόγους θα υπάρξει β' γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου με τριετή θητεία και νέο Δ.Σ. Συγκεκριμένα, εξελέγησαν πρόεδροι κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στους εξής 32 Δικηγορικούς Συλλόγους: 1. Αιγίου ο Π. Θεοφανόπουλος με ποσοστό 100%, 2. Αλεξανδρουπόλεως ο Κ. Ντίνας με ποσοστό 58,43%, 3. Αμαλιάδας ο Νικ. Κυπρούλης με ποσοστό 67,61%, 4. ’μφισσας ο Γ. Δελμούζος με ποσοστό 100%, 5. Βόλου ο Αν. Βολιώτης με ποσοστό 78,03%, 6. Γιαννιτσών ο Αθ. Ξυνίδης με ποσοστό 100%, 7.
Γρεβενών η Δήμητρα Καραθάνου με ποσοστό 100%, 8. Γυθείου ο Γιωργ. Μητσάκος με ποσοστό 100%, 9. Δράμας ο Θεοφ. Ξανθόπουλος με ποσοστό 100% , 10. Εδέσσης ο Ιγν. Κετσιτζίδης με ποσοστό 52,34%, 11. Ευρυτανίας ο Βασ. Γκαρίλας με ποσοστό 100%, 12. Πειραιώς ο Στυλ. Μανουσάκης με ποσοστό 56,78%, 13. Πύργου (Ηλείας) ο Ν. Θεοδώρου με ποσοστό 100%, 14. Θεσπρωτίας ο Κ. Σιντόρης με ποσοστό 100%,
15. Θηβών ο Κ. Ζέρβας με ποσοστό 100%, 16. Καλαβρύτων ο Παν. Κουρής με ποσοστό 100%, 17. Καρδίτσας ο Γεώργ. Ραμούζης με ποσοστό 100%, 18. Καστορίας ο Χρ. Τσακλίδης με ποσοστό 59,49%, 19. Κεφαλληνίας ο Παν. Καππάτος με ποσοστό 100%, 20. Κιλκίς η Ευρώπη Αρτόγλου με ποσοστό 100%, 21. Κοζάνης ο Βασ. Τσιώτσιας με ποσοστό 62,37%, 22. Λασιθίου ο Νικ. Παπαδάκης με ποσοστό 60,71%, 23. Ναυπλίου ο Θεοδ. Καζάς με ποσοστό 63,94%, 24. Ορεστιάδας ο Χρ. Καπετανίδης με ποσοστό 70%,
25. Ροδόπης ο Γεώργ. Κυμπαρίδης με ποσοστό 75,34%, 26. Ξάνθης η Κυριακή Κιούση - Σιούτη με ποσοστό 51,44%, 27. Σερρών ο Πασχ. Αγγελίδης με ποσοστό 100%, 28. Σπάρτης Στ. Μηνακάκης με ποσοστό 50,62%, 29. Τρικάλων ο Δημ. Κοντογιάννης με ποσοστό 83,20%, 30. Τριπόλεως ο Δημ. Κωστογιάννης με ποσοστό 61,26%, 31. Φλωρίνης ο Δημ. Στεφανίδης με ποσοστό 100%, 32. Χαλκιδικής ο Γεώργ. Λαγάνης με ποσοστό 65,25%, 33. Χίου ο Ισιδ. Τσούρος με ποσοστό 65,26%.

Παράλληλα, δεύτερος γύρος εκλογών θα πραγματοποιηθεί στους εξής Δικηγορικού Συλλόγους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: 1. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας με υποψηφίους τους Δημ. Ζυγουλιάνο (έλαβε ποσοστό στον α' γύρο 33,58%) και Όλγα Κυριακίδου (26,20%), 2. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας με υποψηφίους τους Αθαν. Αθανασίου (47,68%) και Παύλ. Γεωργιάδη
(27,48%). 3. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Λευκάδας με υποψηφίους τους Ηλ. Τσάκαλο (31,91%) και Ευφροσύνη Φίλιππα (27,66%), 4. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς με υποψηφίους τους Σερ. Μωραΐτη με (38, 67%) και Αχ. Κοτσώνα (36%) και 5. στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης με υποψηφίους τους Δημ. Καλλιά (36,76%) και Μιχ. Σκουρκέα (25%).

Να σημειωθεί ότι στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων δεν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος και όλο το Δ.Σ. παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο Κρήτης. 
www.agelioforos.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΨΗΦΙΣΑΝ                             160
ΛΕΥΚΑ                                   56
ΑΚΥΡΑ                                     3

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Θ.           101

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 8)
ΨΗΦΙΣΑΝ                             160
ΛΕΥΚΑ                                     1
ΑΚΥΡΑ                                     3

ΠΟΥΛΙΟΣ Α.                        119
ΚΑΡΑΪΣΑΡΛΗ Ε.                 107
ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΥ                        90
ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ Σ.                       83
ΟΥΝΤΙΤΟΛΑ Σ.                     74
ΜΑΒΒΙΔΟΥ Β.                        73
ΤΣΕΝΤΕΜΕΪΔΟΥ Α.               71
ΤΑΣΣΟΥ Μ.                            63

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Κ.                     62

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΔΕ;

Σταματούν οι φαρμακοποιοί από την 1η Μαρτίου την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους επτά ταμείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα υπέρογκα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ.Λουράντος πρόκειται για τα ταμεία ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων επαρχίας και ΤΣΑΥ.

Σχετικά με την εξαφάνιση της ασπιρίνης από τα ράφια των φαρμακείων ο κ.Λουράντος τόνισε ότι ευθύνονται τόσο οι «κομπίνες που γίνονται με τις εξαγωγές των φαρμάκων», όσο και «η ελλιπής τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς από τις εταιρείες».

Και στο παρελθόν είχα ζητήσει από την κ.Κατσέλη και γενικά από το υπουργείο να μην παίζει με τα φάρμακα, τόνισε ο κ.Λουράντος, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο η ασπιρίνη που λείπει από τα ράφια των φαρμακείων. «Εξαφανίστηκαν τα φθηνά φάρμακα από την αγορά» είπε.

www.tovima.gr

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ ΤΗΝ 17-3-2011

21-02-2011 Δελτίο Τύπου
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
Η Γ.Σ. των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας στη  χθεσινή (21.2.2011) συνεδρίασή της αποφάσισε την συνέχιση της αποχής των μελών του από τα καθήκοντά τους κατά το από 22.2.2011 μέχρι 17.3.2011  εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του ψηφισμένου  νομοσχεδίου  με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και δήλωσε, ότι θα  βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση μέχρις ότου υπογραφούν τα Προεδρικά Διατάγματα, που θα διευκρινίσουν  τις προτεινόμενες από αυτό ρυθμίσεις.
Το ΔΣ του ΔΣΛ
www.ds-lamias.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΤΙΝΑΣ ΓΟΥΡΓΑΡΕΑ


Αγαπητέ-η συνάδελφε
Βιώνουμε όλοι μας ως επαγγελματίες, πολίτες και επιστήμονες πολύ δύσκολες εποχές και θα ανέμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας να αναπτύξουν έγκαιρα έναν υγιή συνδικαλισμό για το μέλλον και τις προοπτικές του δικηγορικού λειτουργήματος, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των νέων συνθηκών που πλήττουν όλους τους δικηγόρους τόσο πριν όσο και μετά το περίφημο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
Αντί γι αυτά οι Συνδικαλιστικές μας ηγεσίες με του Πειραιά και της Αθήνας να πρωτοπορούν έχουν μείνει στη κάλυψη γραφειοκρατικών αναγκών και δημοσίων σχέσεων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αγνοώντας τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι χωρίς ενημέρωση.
Αισθάνομαι υποχρεωμένη ως μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. στο οποίο βρίσκομαι επειδή με τιμήσατε με την ψήφο σας, να ενημερώσω τους συναδέλφους γι αυτές τις πρακτικές.
Ζήσαμε το 2010 την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, δίκην εμπόρων, στο δυσβάστακτο ποσοστό του 23% ενώ λίγες ημέρες πριν την επιβολή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, μας ενημέρωνε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Αθήνας είχαν αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Παμπούκη για την εξαίρεσή μας .
Αντί να υπάρξει κινητοποίηση για την ακριβότερη απονομή της Δικαιοσύνης και το κίνδυνο μείωσης των αμοιβών μας από την ενσωμάτωση του ΦΠΑ σε αυτές ο Πρόεδρος και οι υποστηρικτές του οργάνωναν σεμινάρια στο ΔΣΠ για το ΦΠΑ.
Πρόσφατα πριν δοθεί σε διαβούλευση ο Νόμος για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» ο Πρόεδρος μας, έδωσε στο συμβούλιο για πρώτη φορά το σχέδιο Νόμου στις 14/1/2011 ημέρα Παρασκευή ενώ ήταν γνώστης πολύ νωρίτερα και την ίδια μέρα το απόγευμα ζήτησε τυχόν παρατηρήσεις μας για ένα κομβικό θέμα μέχρι τις 17/1/2011 στις 10 π.μ. ημέρα Δευτέρα χωρίς σύγκληση του Δ.Σ. Παράλληλα διέρρεε προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θιγόμαστε εμείς οι δικηγόροι»
Ενώ ζητούσα επανειλημμένα ως μέλος του ΔΣ να υπάρξει άμεση συγκληση Γ.Σ. για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. απέφευγαν να την συγκαλέσουν διαδίδοντας ότι δεν αντέχει το δικηγορικό σώμα απoχή από τα Δικαστήρια μέχρι την ψήφιση του Νόμου. Γιατί άραγε φοβόταν την ΓΣ; Στο τέλος τα κατάφεραν οι συνδικαλιστικοί ταγοί μας που σήμερα μερικοί από αυτούς ζητούν την ψήφο σας από ξεχωριστά ψηφοδέλτια, να μην πραγματοποιηθεί ούτε καν Γενική Συνέλευση. Ας κάνει κάθε μία και κάθε ένας συνάδελφος μία απλή συγκριση με άλλους επιστημονικούς κλάδους (Γιατρούς Φαρμακοποιούς, Μηχανικούς κλπ) και θα εξάγει τα συμπεράσματά του. Ακόμη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε ότι αφορά δικηγόρους και συμβολαιογράφους και ζητά προσεκτικά και αργά βήματα προκειμένου να απορροφηθούν από την κοινωνία ξένες προς τα ελληνικά δεδομένα ρυθμίσεις και εμείς κατά τον Πρόεδρο «τα βρήκαμε».
Και τι βρήκαμε: Ξεπουλήσαμε τους δικηγόρους της επαρχίας θεωρώντας πως βολεύεται η τσέπη μας. Γιατί αυτό έγινε! Ενώ μέχρι την Ολομέλεια της Καβάλας (εκείνη με τους ένοπλους αστυνομικούς στην αίθουσα!!!!) ο Πρόεδρος μας άφηνε τους Συλλόγους της επαρχίας να πιστεύουν ότι είχαν κοινή άποψη για τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αυτός ήδη είχε λάβει απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ για κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών διότι δήθεν μας βόλευαν και έτσι διέσπασαν την ενότητα του δικηγορικού σώματος.
Απεμπολήσαμε την αμοιβή των συναδέλφων μας, αλλά κρατήσαμε τα γραμμάτια για τους συλλόγους και τα ταμεία, κάνοντας τον δικηγόρο υπόχρεο για την καταβολή τους ακόμη και αν δεν πληρώνεται από τον πελάτη του και μάλιστα με πρωτοφανείς ποινές στην αντίθετη περίπτωση.
Κρατήσαμε μια έδρα για τους «καταφρονεμένους» που ασκούν ατομική δικηγορία και τις μικροεταιρείες, αλλά ανοίξαμε τον δρόμο για πολλαπλές εγκαταστάσεις δικηγορικών εταιρειών, αφού σε μια δικηγορική εταιρεία μπορούν να συμμετέχουν δικηγόροι από όλη την Ελλάδα.
Και επιπλέον, αφήσαμε υπό τύπο μνημονίου στην παρ. 16 του σχεδίου Νόμου την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης (λευκή επιταγή) να κάνει ότι θέλει για την δήθεν προσαρμογή. Προφανώς δεν μάθαμε τίποτε από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ που η ύπαρξή του υλοποιείται και πραγματοποιείται με Προεδρικά διατάγμστα που ακυρώνουν την Νομοθετική εξουσία της Βουλής.
Δηλαδή χάσαμε τα πάντα και κέρδισε το κράτος να βάζει στην τσέπη του ότι χρειάζεται από εμάς τους δικηγόρους, οι Πρόεδροί μας κέρδισαν την(προσωρινή) βιωσιμότητα των Συλλόγων για να κρατήσουν την εξουσία τους και οι δικηγόροι έρμαια του κάθε πελάτη να πληρώνουν από την τσέπη τους τις προεισπράξεις και τον ΦΠΑ.
Ξέχασε μάλιστα ο πρόεδρός μας στην βιασύνη του να συμφωνήσει με τον Υπουργό ότι έχουμε και ένα Ταμείο Αλληλοβοηθείας που έχει πόρους από τις προεισπράξεις και δεν περιελήφθη στον Νόμο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν το ξέχασε σκόπιμα.
Και τώρα περιμένοντας την ψήφιση ενός νόμου που αλλάζει την δικηγορία και εξαφανίζει τον αυτοαπασχολούμενο συνάδελφο, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα τραπεζιτών, ασφαλιστικών εταιρειών και μεγάλων δικηγορικών εταιρειών τι κάνουμε; Τώρα που γίνονται ολομέλειες με τους δικηγόρους όλης της Ελλάδας πλην Αθήνας και Πειραιά και όλοι οι δικηγόροι εκτός Αττικής βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εμείς «επαγρυπνούμε αγωνιστικά»!!!!! Μόνο για τα «μάτια του κόσμου» και εν όψει της κατακραυγής ο Πρόεδρος στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΣΠ της 8/2/2011 πρότεινε να κάνουμε αποχή την Παρασκευή 11/2/2011 για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Δικηγορικό Συλλαλητήριο στην Βουλή ενώ απαξίωνε την Ολομέλεια της Λάρισας που το αποφάσισε.
Δεν διακατέχομαι από μία αντίληψη «συντεχνιακής περιχαράκωσης του επαγγέλματος», αλλά αυτής της ποιότητας ο συνδικαλισμός των «μυστικών- παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με Υπουργούς» ερήμην των συναδέλφων δεν βρίσκει σύμφωνους εμένα και την παράταξη που με επέλεξε για υποψήφια πρόεδρο.
Δεν θέλουμε συνδικαλισμό δημόσιων σχέσεων αλλά συνδεδεμένο άρρηκτα με την κατοχύρωση του λειτουργήματός μας ως παραγόντων απονομής της δικαιοσύνης και προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεν συμφωνούμε με τον προεδροκεντρικό χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων όπως διαμορφώθηκε και αποτελεί άλλοθι για τον κάθε πρόεδρο.
Θέλουμε συλλογικότητα.
Ανώτατο όργανο να είναι πραγματικά η Γενική Συνέλευση που θα ενημερώνεται για όλα από το ΔΣ και τον Πρόεδρο.
Θέλουμε ενότητα των δικηγόρων γιατί χωρίς αυτήν οι αγώνες είναι μάταιοι.
Σε καλούμε να δυναμώσεις την φωνή μας με την ψήφο σου γιατί έρχονται κι’ άλλα, όπως φορολογικό και προεδρικά διατάγματα για την προσαρμογή στον Νόμο των κλειστών επαγγελμάτων από τα οποία κινδυνεύει και η υποχρεωτική παράστασή μας στα συμβόλαια, η ρύθμιση του τρόπου διαφήμισης, το νέο ασφαλιστικό και σε όλα αυτά δεν πρέπει να είμαστε οι δικηγόροι του Πειραιά θεατές αλλά πρωταγωνιστές.
Με εκτίμηση,
ΝΤΙΝΑ ΓΟΥΡΓΑΡΕΑ - Υπ. Πρόεδρος
skouzekaifilonos.gr

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΔΣΑ

FLASH 96
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ της ΗΜΕΡΑΣ [25/2/2011] (αποσπάσματα)


Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στην εκπομπή 11:00-13:00 με τους Θ. Λάλα & Κων/νο Μπογδάνο, με αφορμή τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας


•ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ (επικεφαλής συνδυασμού «Ώρα Δικηγόρων»), καλεσμένος στο στούντιο του Flash 96

[Εκλογές ΔΣΑ]
<<Πρέπει οι δικαστές να αποφασίσουν ότι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες να διευθύνουν τη συζήτηση μιας υπόθεσης, να δικάζουν, να δικάζουν περισσότερες υποθέσεις, να εκδίδουν πιο γρήγορα αποφάσεις. Πρέπει οι δικαστικοί γραμματείς να αποφασίσουν ότι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το φόρτο, πραγματικά τεράστιο φόρτο των υποθέσεων. Και πρέπει κι εμείς οι δικηγόροι και το κάνουμε, να αντιληφθούμε ότι η γρήγορη διεξαγωγή μιας δίκης, το γρήγορο αποτέλεσμα είναι εκείνο που θα φέρει και το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για εμάς.>>

•ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΤΟΣ (επικεφαλής συνδυασμού «Δίκτυο Δικηγόρων»), καλεσμένος στο στούντιο του Flash 96
[Εκλογές ΔΣΑ]
<<Εάν δείτε τα δημοσιεύματα του τελευταίου καιρού όλοι μιλούν ότι το πρόβλημα της δικαιοσύνης είναι ο ακριβός δικηγόρος. Κανείς δεν είπε για τα παράβολα στο χώρο της δικαιοσύνης και για την προσπάθεια της πολιτείας να αποτρέψει τον πολίτη από πρόσβαση στη φορολογική και διοικητική δικαιοσύνη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος πιστεύουμε έχει χάσει το στόχο του. Οι υποψήφιοι συνδικήσανε διότι είναι πάρα πολλά χρόνια όλοι αυτοί που διεκδικούν την προεδρία. Ήρθε η ώρα να γίνουν ανατροπές, διότι αν δε γίνουν θεσμικές ανατροπές θα γίνουν θεσμικές εκτροπές.>>

•ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΧΙΝΑΣ (επικεφαλής συνδυασμού «Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων»)
[Εκλογές ΔΣΑ]
<<Η αναζήτηση κομματικής στήριξης ή υπόδειξης από τα κόμματα υποψηφιοτήτων αναιρεί και απαξιώνει το ρόλο του δικηγόρου και του δικηγορικού συνδικαλισμού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος και η δράση του θα πρέπει να είναι με όρους κοινωνικής ευθύνης στην έκφραση για να δώσει και το μήνυμα στην κοινωνία και με όρους ενότητας του κλάδου με τη σύνθεση των προβλημάτων και την προβολή τους. Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, χωρίς μάρκες οπισθοφυλακών, χωρίς φοβικά σύνδρομα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το σήμερα και το αύριο και το μέλλον της δικηγορίας και της δικαιοσύνης. Ο καθένας έχει πολιτική αναφορά, είμαι αριστερός αλλά το ψηφοδέλτιο είναι ψηφοδέλτιο δικηγόρων.>>

•ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (επικεφαλής συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων»)
[Εκλογές ΔΣΑ]
ΕΡ : Πιστεύετε κι εσείς ότι βρισκόμαστε σε πορεία θεσμικών εκτροπών εάν δεν αναλάβει δράση και αν δεν αλλάξει ρότα ο Δικηγορικός Σύλλογος;
<<Νομίζω πως ναι. Στη σημερινή φάση η κυβέρνηση με άλλοθι το μνημόνιο βλέπετε ότι έχει κάνει πάρα πολλές εκτροπές, έχει περιορίσει τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, έχει καταργήσει εν πολλοίς τις εργασιακές σχέσεις, έχει προσπαθήσει να διασπάσει το δικηγορικό σώμα διότι φοβάται, φοβάται την ένωσή του και τη φωνή του. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξει λειτουργία ο Δικηγορικός Σύλλογος.>>

•ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΒΕΣΟΣ (επικεφαλής συνδυασμού «Αλληλεγγύη Δικηγόρων»)
[Εκλογές ΔΣΑ]
ΕΡ : Η δικαιοσύνη έχει παραθυράκια. Ο δικηγόρος τι είναι; Καλείται να βρει το παραθυράκι για να σώσει τον πελάτη του. Πολλές φορές όμως αυτό το παραθυράκι είναι πολύ κόντρα στην όλη φιλοσοφία της δικαιοσύνης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος παρεμβαίνει; Τον καλεί, τον εγκαλεί και του λέει με συγχωρείς πάρα πολύ, κορόιδεψες το δικαστήριο; Είναι σε αυτή τη θέση ή δεν είναι σε καμία θέση;
<<Είναι άλλο ζήτημα ότι ο Σύλλογος πρέπει να παίρνει θέση σε ένα μείζον ζήτημα σα Σύλλογος και να εκφράζει την άποψη και είναι άλλο να παρέμβει στο έργο του κάθε υπερασπιστή δικηγόρου ο οποίος θέλει και οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για την εκπροσώπηση του εντολέα του. Κάπου στην Ευρώπη γίνεται κάπως αλλιώς και δε γίνεται εδώ;>>
ΕΡ : Δεν ξέρω, εσείς ξέρετε. Μπορείτε να μου πείτε ότι κ. Λάλα, δε γίνονται αυτά.
<<Εγώ δε φαντάζομαι ότι ο ποινικός υπερασπιστής ή ο αστικός υπερασπιστής του εντολέα του δε θα φροντίσει να του πει ό,τι δυνατότητες έχει για να μπορέσει να διεξέλθει καλύτερα την υπόθεσή του. Τώρα από ‘κει και μετά ο Σύλλογος, σας απαντώ, πρέπει να παίρνει θέση αυτό είναι άλλο θέμα και οφείλει να το κάνει σα Σύλλογος.>>

http://www.flash.gr/

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ Δ.Σ. ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συνάδελφοι,
μέχρι τώρα, παραμονή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αυτό το blog, ελάχιστα ασχολήθηκε με αυτές καθ` αυτές τις εκλογές, αφενός γιατί οι εξελίξεις όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν καταιγιστικές, ιδίως το τελευταίο διάστημα και αφετέρου γιατί το κλίμα των έντονων κινητοποιήσεων από τον Ιανουάριο και μετά, λειτούργησε ως ένα βαθμό παραμορφωτικά (άλλοτε ηθελημένα και άλλοτε όχι) απέναντι σε προεκλογικές θέσεις και απόψεις για το μέλλον του επαγγέλματός μας.
Παρ` όλα αυτά την Κυριακή 27-2-2011, διεξάγονται οι εκλογές, από τις οποίες θα προκύψουν οι εκπρόσωποί μας για την επόμενη τριετία, θα εκλεγούν δηλαδή οι συνάδελφοι που θα πρέπει να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν θεσμικά την νέα πραγματικότητα στο χώρο της δικηγορίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε το τελευταίο έτος.
 Η υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ, η ψευδεπίγραφη "απελευθέρωση" του επαγγέλματός μας, η πρόσφατη επίθεση ενάντια σε θεμελιώδη και κατοχυρωμένα δικαιώματά μας με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έχει σχολιαστεί και κριθεί πολλές φορές από τη θέση αυτή, τόσο με αναρτήσεις δημοσιευμάτων και πληροφοριών όσο και με κριτικές θέσεις που καταγράφηκαν, κατά το δυνατόν έγκαιρα και έγκυρα.
Επειδή οι μέρες που έρχονται θα είναι σαφώς κρίσιμες για όλους, με όποια ιδιότητα και θέση αν βρίσκονται εντός του χώρου που ονομάζεται "απονομή δικαιοσύνης" στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα για εμάς τους δικηγόρους, που έτσι κι αλλιώς αποτελούμε τον μόνο ανεξάρτητο και αδέσμευτο πυλώνα της δικαιοσύνης στη χώρα, είναι σημαντικό οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι της επόμενης τριετίας να έχουν άποψη, θέληση και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στην απαίτηση του κλάδου μας για αγώνα, που απ΄ ότι φαίνεται θα πρέπει να συνεχιστεί ίσως πιο έντονα, ίσως και με άλλους τρόπους, πάντως σίγουρα ασυμβίβαστα, υπεύθυνα, δημιουργικά και αποτελεσματικά.
Πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε, ιδίως αυτή τη φορά, ως εκπροσώπους μας, αυτούς και αυτές που έχουν και τη διάθεση και την ικανότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του ανεξάρτητου μαχόμενου δικηγόρου, να εκφράσουν το ατομικό μέσα από το συλλογικό, να αντιπαρατεθούν στις λογικές του εφησυχασμού και της νομοτελειακής πορείας των πραγμάτων να αντιτάξουν τις θέσεις μας απέναντι σ` αυτούς που επιλέγουν και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και να εξασφαλίσουν σε κάθε έναν μας την αντιμετώπιση τόσο των θεσμικών όσο και καθημερινών προβλημάτων μας.
Συνάδελφοι,
στις σημερινές συνθήκες η λογική της απλής διαχείρισης και της αποστασιοποιημένης παρακολούθησης των γεγονότων, απεδείχθη ότι οδηγεί στην καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων μας και στην "εξαφάνιση" του δικηγόρου ως ανεξάρτητου υπερασπιστή τόσο των δικαιωμάτων των συμπολιτών του όσο και των δικών του. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία με τη συμμετοχή και την επιλογή μας, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες της εργασίας και εν τέλει της ζωής μας. Ας επιλέξουμε αυτές και αυτούς από μας που έχουν δείξει ότι μπορούν και θέλουν μαχητικά, δημιουργικά και κυρίως ασυμβίβαστα, ειλικρινά και αντικειμενικά να μας εκπροσωπήσουν.

Α. ΠΟΥΛΙΟΣ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 24-2-2011. ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΑΞΙΝΟΥ;

Ανακοινώνεται στις/στους συναδέλφους ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι δικηγόροι-μέλη του Δ.Σ.Θ. δεν απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011.
http://www.dsth.gr/

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!! ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Η ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΧΗ;

Ηλεκτρονικό φακέλωμα για δικηγόρους - μηχανικούς  - επιμελητήρια, -  συμβολαιογράφους - και όσους εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δικηγόροι , μηχανικοί, συμβολαιογράφοι , υποθηκοφύλακες , επιμελητήρια και όσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές τους.
Οι Σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού
Αρθρο 20 Παρ. 7 του νέου νομοσχεδίου
7. ..........................
στ. Μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο δικηγόρος υποχρεούται να υποβάλλει, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχει συνάψει με τους εντολείς του, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το Α.Φ.Μ. κάθε εντολέα του, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
ζ. Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποχρεούνται να υποβάλλουν μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δικηγόροι με τους εντολείς του, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το Α.Φ.Μ. κάθε εντολέα του, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Την ευθύνη για την υποβολή αυτή φέρει ο πρόεδρος του οικείου δικηγορικού συλλόγου. η. Η ισχύς των διατάξεων των περιπτώσεων α έως ζ έχουν εφαρμογή από 1.7.2011.
θ. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων, το περιεχόμενο αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
www.taxheaven.gr

Υποχρεωτική η κατάθεση σε Δικηγορικό Σύλλογο στοιχείων έγγραφης συμφωνίας περί αμοιβής παροχής δικηγορικών υπηρεσιών στις οποίες φόρος 15 % προεισπράττεται από το Δικηγορικό Σύλλογο !!!

Φόρο 15% σε μέρισμα και δικηγορικές συναλλαγές, μερική χορήγηση ελέγχου σε ιδιώτες ελεγκτές, εκκαθάριση ανενεργών ΑΦΜ, υψηλά πρόστιμα για τελωνειακές παραβάσεις, δέσμευση 50% καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ είναι ορισμένα ακόμα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Υποχρεωτική είναι η κατάθεση σε Δικηγορικό Σύλλογο στοιχείων έγγραφης συμφωνίας περί αμοιβής για παροχή δικηγορικών υπηρεσιών (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ κάθε εντολέα, είδος υπηρεσίας, συμφωνηθείσα αμοιβή). Στις συμβατικές αμοιβές υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος 15% και εισπράττεται από το Δικηγορικό Σύλλογο.
Δεν προκαταβάλλεται φόρος στις αμοιβές πάγιας αντιμισθίας δικηγόρων, καθώς και σε αμοιβές εργατικών και αυτοκινητικών υποθέσεων, όπου ο δικηγόρος αμείβεται με εργατικό συμβόλαιο επί των οποίων ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ παρακρατούν φόρο 15% επί της αμοιβής του δικηγόρου. Επίσης φόρος 15% παρακρατείται και σε οποιοδήποτε ποσό εισπράττει ως μέρισμα ο δικηγόρος από τον Δ.Σ. ή το Ταμείο ή διανεμητικό λογαριασμό.
 www.enet.gr

ΠΡΟΣΦΥΓΗ 10 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ ΜΗΝΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δέκα δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η αύξηση κατά 1.000% του παραβόλου της μήνυσης και κατά 500% του τέλους της πολιτικής αγωγής.

Την προσφυγή υπογράφουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Ιωαννίνων, Άρτας, Σύρου, Κω, Χίου, Αιγίου, Λαμίας, Φλώρινας, Κατερίνης και Αλεξανδρούπολης.

Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης, με την οποία αναπροσαρμόστηκαν το παράβολο της μήνυσης από 10 σε 100 ευρώ και το τέλος πολιτικής αγωγής από 10 σε 50 ευρώ, είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα

Όπως αναφέρουν, το παράβολο της μήνυσης αποτελεί φόρο, ενώ καθιστά πλέον δύσκολη τη δίωξη του εγκλήματος σε μια ευνομούμενη και δικαιοκρατούμενη δημοκρατία και μάλιστα σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Σύμφωνα με τους συλλόγους, δεν νοείται ο πολίτης, και ιδίως το θύμα εγκληματικής πράξης, να πληρώνει στο κράτος συγκεκριμένο ποσό -και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό με βάση την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία -, προκειμένου αυτή να ασκήσει δική της υποχρέωση, που δεν είναι άλλη από τη δίωξη του εγκλήματος και την απονομή δικαίου.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι, επικαλούμενοι σειρά συνταγματικών άρθρων, υπογραμμίζουν ακόμη στην προσφυγή τους ότι οι αυξήσεις στα παράβολα και το τέλος πολιτικής αγωγής δεν συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα κάθε Έλληνα πολίτη ή με την απόκτηση εισοδήματος, αλλά επιβάλλονται αδιακρίτως «επί του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο σε ποινικής φύσεως υποθέσεις», γεγονός που αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός της Αθήνας και του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την περιεχόμενο του νομοσχεδίου -που έχει ψηφιστεί- για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Επίσης, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να λάβουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη της να ζητήσει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών γραπτές διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των αμοιβών των δικηγόρων μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ζητούν λύση για τους μετανάστες

Η Ολομέλεια παρενέβη και στο θέμα των μεταναστών, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις για τους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της επισκέφθηκε τους μετανάστες που παραμένουν στο μέγαρο Υπατία και βρίσκονται σε απεργία πείνας.

«Οι Έλληνες δικηγόροι δεν βλέπουν Έλληνες ή ξένους, Ευρωπαίους ή Αφρικανούς, αλλά πάνω απ' όλα ανθρώπινες υπάρξεις που υποφέρουν, ανθρώπους με δικαιώματα αυτά που κατοχυρώνουν οι Διεθνείς Συμβάσεις και τα κείμενα του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Λαμτζίδης τονίζοντας ότι οι δικηγόροι θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην ορθή του διάσταση.
www.protothema.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ 1-3-2011

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας τα μέλη του απέχουν από τα καθήκοντά τους έως την 1-3-2011 ημέρα κατά την οποία θα συνεχιστεί η διακοπείσα Γενική Συνέλευση.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οι νέοι δικηγόροι σε επαγγελματικό αδιέξοδο

20/02/2011 - 16:03 ΚΡΙΣΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
«Νέα δικηγόρος τριετούς εμπειρίας ζητά άμεσα εργασία σε δικηγορικό γραφείο. Γνώσεις αγγλικής και Η/Υ... Προηγούμενη εργασία σε συμβολαιογραφείο...».
Είναι μία από τις πολλές αγγελίες που νεαροί δικηγόροι αναρτούν έξω απ' τα δικαστήρια ή σε ιστοσελίδες, αναζητώντας επαγγελματική στέγαση και απασχόληση. Η εργασιακή κατάσταση στο χώρο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου, επιστημονικού συλλόγου της χώρας είναι πρωτόγνωρη: Οι δικηγόροι αυξάνονται διαρκώς, αλλά η δικηγορική ύλη και τα εισοδήματα μειώνονται δραματικά. Το 2010 καταγράφηκαν, σε σχέση με το 2009, 12% λιγότερες παραστάσεις σε δικαστήρια και συμβόλαια. Η «παγωμένη» κτηματαγορά (τα συμβόλαια μειώθηκαν στο μισό από το 2005) και η αποφυγή άσκοπων δικών είχαν τον αντίκτυπό τους στο δικηγορικό σώμα.
Από τους 8.500 νέους και ασκούμενους δικηγόρους της Αθήνας (σε σύνολο 22.000), οι περισσότεροι εργάζονται ως έμμισθοι συνεργάτες άλλων γραφείων ή εταιρειών και αμείβονται με αποδοχές 700-800 ευρώ μηνιαίως, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη!
Η εικόνα της αίγλης και του κοινωνικού κύρους που απολάμβαναν οι δικηγόροι, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Στην πλειονότητά τους οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα αναγκάζονται να «υπαλληλοποιηθούν». «Ο μονος τρόπος επιβίωσης ενός νέου δικηγόρου σήμερα είναι να περιμένει να αποκτήσει εμπειρία, γνωριμίες και πελατεία πριν κάνει το βήμα για ανεξάρτητη επαγγελματική στέγη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον μία δεκαετία» επισημαίνει η νέα δικηγόρος, μέλος της Ενωσης Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων, Κυριακή Σταμαδιάνου.
Τι κάνει όμως αυτή τη δεκαετία ο δικηγόρος; «Το 80-90% των νέων δικηγόρων δουλεύουν ως συνεργάτες σε κάποιο άλλο γραφείο, ακόμη και 12 ώρες την ημέρα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης, Μ. Καλατζόπουλος, 4 χρόνια δικηγόρος και ο ίδιος.
Ο «συνεργάτης» ασχολείται κατά κανόνα με δουλειές του γραφείου. «Δεν υπογράφει καμία σύμβαση και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Αναγκάζεται να πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του τα 1.600 ευρω της ασφαλιστικής εισφοράς», υπογραμμίζει η κ. Σταμαδιάνου.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους ασκούμενους, των οποίων οι αμοιβές ατύπως δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ, για εργασία που περιλαμβάνει ακόμη και δουλειά γραμματειακής υποστήριξης. «Το δικηγορικό επάγγελμα έχει μπει σε διαδικασία υπαλληλοποίησης, αλλάζει χαρακτήρα» παραδέχεται κι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στ. Μανουσάκης.
Η Ελλάδα και ιδίως η Αθήνα διαθέτει, αναλογικά, το μεγαλύτερο ποσοστό δικηγόρων πανευρωπαϊκά. Στη χώρα μας αντιστοιχούν 342 δικηγόροι ανά 100.000 κατοίκους, όταν η Ιταλία έχει 290, η Ισπανία 266 και η Γερμανία 168 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους! Η οικονομική κρίση επιβάρυνε το ήδη άσχημο κλίμα. Οι παραστάσεις στα δικαστήρια της Αθήνας και ο αριθμός των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων μειώθηκαν πέρσι κατά 12%, σε σχέση με το 2009. Η μείωση αυτή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη (44%) από το 2005- στα συμβόλαια ακινήτων.
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πέρσι 7.015 δικηγόροι, δηλαδή το 1/3 των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, δεν είχε ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια και άλλοι 9.660 δεν είχαν υπογράψει ούτε ένα συμβόλαιο! Η πλειοψηφία (11.000 μετά τη ΔΣΑ) υπέγραψε από 1-10 συμβόλαια, ενώ μόλις 19 δικηγόροι της Αθήνας εμφανίζονται σε περισσότερα από 50 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων!
Τέλος, 3.200 δικηγόροι έκοψαν 1-4 μόλις παραστάσεις στα δικαστήρια, όταν η πλειονόητά τους (περίπου 11.000) κόβει από 5 έως 50 παραστάσεις ενώ πάνω από 50 φορές στα δικαστήρια δηλώνουν 1.357 αθηναίοι δικηγόροι.
Από το 2005 και μετά, οι γυναίκες δικηγόροι αποτελούν την πλειοψηφία στον ΔΣΑ και σήμερα υπερτερούν κατά τουλάχιστον 2.000 των ανδρών συναδέλφων τους. Κατά μέσον όρο, το 2009, οι δικηγόροι όλης της χωρας δήλωσαν πέρσι ετήσιο εισόδημα... 14.000 ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/2/2011

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο Δ.Σ.Α. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ !!!

Αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας στις 23/2/2011

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, οι Δικηγόροι της Αθήνας απέχουν από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που πλήττουν τους Δικηγόρους αλλά και τους λοιπούς Έλληνες πολίτες και ιδίως τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, όπως ευθέως δοκιμάζονται οι συνταξιούχοι. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ευαίσθητος δέκτης των ανησυχιών της κοινωνίας, στάθηκε πρωτοπόρος κι αυτή τη φορά καταθέτοντας πρώτος προσφυγή κατά του Μνημονίου, που θίγει την εθνική κυριαρχία, προσβάλλει το Σύνταγμα και τα εξ αυτού εκπορευόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καταλύοντας ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος, το Κράτος Δικαίου.
Από το Γραφείο Τύπου
www.dsa.gr

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

19-2-2011 ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: ΑΠΟΧΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-2-2011

Με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων μέχρι και την Παρασκευή 25-2-2011. Ακολούθως θα συνέλθει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να προγραμματίσει ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες. Πρόταση για αποχή μέχρι και την Τετάρτη 23-2-2011 παρ` όλο που εκφράστηκε δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία.

ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ;;;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες (ώρα 14:00) η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδράζει στην Αθήνα, προσανατολίζεται να λάβει απόφαση για συνέχιση της αποχής. Ενημέρωση αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Με σημερινή του απόφαση το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νικης αποφάσισε να προτείνει την αναστολή της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που θα συνεδριάσει στην Αθήνα το Σάββατο 19-2-2011.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ; ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι πληροφορίες που είχαμε από το παρασκήνιο,  όπως άλλωστε και οι προβλέψεις μας κυρίως από την τελευταία Ολομέλεια επιβεβαιώθηκαν. Ο Μανόλης Λαμτζίδης πρότεινε στο ΔΣ του ΔΣΘ να εισηγηθεί στην Ολομέλεια των Προέδρων την αναστολή της αποχής μετά την 21.02.2011. Γι’ αυτήν την πρόταση του Μανόλη Λαμτζίδη γνωρίζαμε ήδη από το πρωί ,καθώς είχε προηγηθεί συνεννόηση παρασκηνιακά και με τους υπόλοιπους προέδρους της Ολομέλειας για την αναστολή των κινητοποιήσεων..!
Οπότε συναδέλφισσες και συνάδελφοι, που θέλετε αύριο και τη Δευτέρα να τρέξετε και να καταθέσετε δικόγραφα και να παραστείτε σε συμβόλαια, μην πανικοβάλλεστε, γιατί θα μπορείτε και μετά τη Δευτέρα να εξυπηρετήσετε την κρατική λειτουργία της Δικαιοσύνης…
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, που μαζί πιστέψαμε στον αγώνα και στη νίκη του, σας δηλώνουμε ότι ήδη ετοιμαζόμαστε -μαζί με άλλους κλάδους εργαζόμενων- για την ανατροπή όλων των μέτρων ενάντια στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο σύστημα εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης.
Πληρέστερο κείμενο από τα νέα του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου αργότερα.
 enallaktiki.wordpress.com

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.
Για πρώτη φορά μετά από πολύν καιρό, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. απευθύνεται στους συναδέλφους του (συνήθως απευθύνεται στους συνεργάτες του στο Δ.Σ., Βερβεσό, Σχοινά, Κανελλόπουλο κλπ, και στην κυβέρνηση). Χρησιμοποιεί το σάιτ του συλλόγου για να μονολογήσει, ακόμη μια φορά, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, την αλήθεια, τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και οι συνεργάτες του, θα μείνουν γνωστοί για τη συμβολή τους στην απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου, στην καταστολή των συλλογικών μορφών οργάνωσης και αντίστασης, στην παράδοση της δικηγορίας στα νύχια της αγοράς, καθιστώντας, τη δικαστική προστασία, εμπόρευμα για τους λίγους και εκλεκτούς.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη δυναμική πανελλαδική κινητοποίηση των δικηγόρων στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2011 που οδήγησε στην κατάληψη του Δ.Σ.Α. και στη δημιουργία Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων, ακηδεμόνευτης από τα μέχρι τώρα επίσημα θεσμικά όργανα που ξεπουλούν τα δικαιώματα μας, υποστηρίζει: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι από τη φύση του και την ιστορία του ένας χώρος ελευθερίας, ένα πάντοτε πρόσφορο βήμα διαλόγου και ισότιμης ανάπτυξης όλων των ιδεών». Απαντάμε: Γι’ αυτό ο πρόεδρος, απαγορεύει κάθε συνάντηση δικηγόρων μέσα στις άδειες αίθουσες του κτιρίου, όταν πρόκειται να συζητήσουν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συνάντηση περισσοτέρων των τριών θεωρείται συγκέντρωση, και ο «άρχων του κτιρίου» διατάσσει τη βίαιη αποβολή των δικηγόρων και το κλείδωμα των εισόδων. Όσο για τον διάλογο, προφανώς εννοεί με την κυβέρνηση και τους συνεργάτες του στο δ.σ.
Ο πρόεδρος συνεχίζει: «Είναι, επιπλέον, [Ο Δ.Σ.Α]) ένα συνεπές και σταθερό βήμα προάσπισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών κατά σειρά όλων των πολιτών, όλων των δικηγόρων και των δικηγόρων Αθηνών. Είναι, συνεπώς, επόμενο ότι οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον του ασύλου αυτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας πλήττει πρώτιστα τις δύο αυτές θεμελιώδεις αρχές». Απαντάμε: Γι’ αυτό άλλωστε, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του δ.σ.(Βερβεσσός, Σχοινάς, Κανελλόπουλος), εδώ και χρόνια, με συνέπεια πάντα, αρνούνται να συγκαλέσουν συνέλευση των δικηγόρων, ακόμη και όταν σχεδιάζεται η κατάργηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματός μας. Φοβούνται τις μαζικές διαδικασίες, και αγνοούν τις εκατοντάδες υπογραφές συναδέλφων που ζητούν να συγκληθεί συνέλευση! Ο κ. Παξινός δεν εμφανίζεται ούτε στην Ολομέλεια των προέδρων, στην οποία θεσμικά προεδρεύει, ώστε να μην παρθεί απόφαση κινητοποίησης που να αφορά την Αθήνα. Γι’ αυτό, όταν όλοι οι συνάδελφοί μας της περιφέρειας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του στο δ.σ. βρίσκονται σε μόνιμη επαφή και συνεργασία με την κυβέρνηση για την προώθηση της απεργοσπασίας και της υπονόμευσης του κοινού αγώνα. Γι’ αυτό όταν η δικαστική προστασία μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους, και οι δικηγόροι, από υπερασπιστές δικαιωμάτων μετατρέπονται σε εμπόρους ή εμπορεύματα, ο ΔΣΑ όχι μόνο σιωπά, αλλά καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή, κάθε αντίδραση κάθε αντίσταση. Γι’ αυτό όταν καταργούνται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο ΔΣΑ ΣΙΩΠΑ. Όταν ποινικοποιούνται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όταν όλες οι απεργίες κρίνονται παράνομες, ο ΔΣΑ ΣΙΩΠΑ. Γιατί αυτός ο ΔΣΑ, του προέδρου και των συνεργατών του στο δ.σ., μιλά μόνο σε κυβερνητικές επαφές και δεξιώσεις. Γιατί αυτή η «συμμαχία των προθύμων» στο δ.σ. του συλλόγου, συνδικαλίζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων και όχι για τους δικηγόρους. Και η βία του κυβερνητικού και επιχειρηματικού συνδικαλισμού δεν έχει αρχές, μόνο κέρδη και ζημιές…
Και επειδή η λάσπη γεμίζει το κενό των επιχειρημάτων (αθάνατε Γκαίμπελς!), ο πρόεδρος συνεχίζει: «Πρέπει, επομένως, να καταδικαστεί απερίφραστα, απροφάσιστα και αποφασιστικά η επίθεση ατόμων, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 που προέρχονταν από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και οι οποίοι στρέφονταν τόσο εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και προσωπικά εις βάρος του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. Κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα τελετών του Συλλόγου η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο, κι αφού έσπασαν την κλειδαριά, καθώς και το τζάμι εισέβαλαν μέσα, κατέλαβαν τον χώρο κι άρχισαν να φωνάζουν και να απειλούν. Κάποιοι από τους καταληψίες με πρωτοστατούντες δυο δικηγόρους Θεσσαλονίκης, εισέβαλαν με φωνές στον χώρο που βρίσκεται το γραφείο του Προέδρου και απαίτησαν από την γραμματεία να κάνουν χρήση του τηλεφώνου, προκειμένου να ειδοποιήσουν όλους τους δικηγόρους Αθηνών για την κατάληψη, αντιμετωπίζοντας τις υπαλλήλους υβριστικά, ασκώντας ψυχολογική βία και εν τοις πράγμασι απειλώντας την ίδια τη σωματική τους ακεραιτότητα». Διευκρινίζουμε: Το παραπάνω απόσπασμα δεν προέρχεται από την ΥΕΝΕΔ!!! Ισχυρίζεται ότι απειλήθηκε (!) ο «φον Δημητράκης» Παξινός, όταν εκατοντάδες δικηγόροι από την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, ήμασταν μάρτυρες της ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ Δ.Σ.Α. !!! Συρρεύσαμε στο κτίριο του ΔΣΑ και δεν συγκρουστήκαμε με κανέναν, διότι απλώς, ο «φον Δημητράκης» απουσίαζε, ενώ μόνο σεβασμό και αλληλεγγύη νιώθουμε για τους υπαλλήλους του συλλόγου, οι οποίοι προφανώς, δέχονται καθημερινά τις «επιδείξεις δημοκρατικότητας» του εργοδότη τους. (Είναι δε προφανές, ότι τα ψευδέστατα περί σπασμένων θυρών και τζαμιών, προφανώς ανακαλεί στη μνήμη του, ο φον Δημητράκης, από τα δελτία των 8.00. Φαντάζεται πως «έτσι θα γίνονται οι καταλήψεις»”). Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε όλους τους συναδέλφους μας της Αθήνας να συμμετέχουν στη συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήσαμε. Προχωρήσαμε σε κατάληψη του Δ.Σ.Α., μετατρέποντας το «κάστρο της απεργοσπασίας» σε Κέντρο Αγώνα, αμεσοδημοκρατικής συζήτησης και δράσης, των πληττόμενων δικηγόρων. Δηλώσαμε μαζικά την πρόθεσή μας να παραμείνουμε υπερασπιστές δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, αρνούμενοι να μετατραπούμε σε φοροεισπράκτορες, εμπόρους ή εμπορεύματα. Δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε τη γνώμη των αγωνιζόμενων δικηγόρων της Αθήνας, στην Ολομέλεια των προέδρων την επομένη ημέρα, όπως και έγινε.
Ο πρόεδρος αναφέρει περαιτέρω: «Ο Σύλλογος υπήρξε πάντα προπύργιο της Δημοκρατίας. Δημοκρατία που ως γνωστόν εκφράζεται από την εντός της νομιμότητος βούληση των πολλών και όχι με την επιβολή της μίας γνώμης ελαχίστων μειοψηφιών.Ο Σύλλογος ως συλλογικό όργανο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίζει δια των οργάνων του για τον τρόπο που θα εκφράζεται και θα τοποθετείται. Και όχι, όπως τον θέλουν μερικοί, να έχει παρακολουθηματική συμπεριφορά σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του από μη νομιμοποιημένα όργανα που παρανόμως συγκαλούνται. Παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και των δικηγόρων τους άνανδρους εισβολείς.» Κι όμως… όταν η νομιμότητα γεμίζει από την αδικία των λίγων, τότε η κοινωνική μειοψηφία του κ. Προέδρου και των συνεργατών του, αναλαμβάνει να την επιβάλει στους πολλούς. Και όταν το ανώτερο συλλογικό όργανο του Συλλόγου, η γενική συνέλευση, κρίνεται επικίνδυνη, η κοινωνική μειοψηφία του προέδρου και των συνεργατών του, απλώς την καταργεί… Άλλωστε και η κοινοβουλευτική δικτατορία της συμμαχίας κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, «δημοκρατία» ονομάζεται…
Και δηλώνουμε: Εμείς οι «άνανδροι» αυταπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, γυναίκες και άνδρες, γνωρίζουμε ότι το σύνολο των δικαιωμάτων και ελευθεριών της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν απονεμήθηκαν ούτε από τις κυβερνητικές δεξιώσεις στις οποίες συχνάζουν οι «ανδρείοι του Παξινού», ούτε από δικαστικές αποφάσεις. Κατακτήθηκαν στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, με συλλογική κοινωνική και πολιτική δράση, με «άνανδρες» πράξεις διαδηλώσεων και καταλήψεων, που κρίθηκαν παράνομες από το καθεστώς, μέχρι να νικήσουν ! Και τότε μόνο γίνονται ΝΟΜΟΣ! Μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία λοιπόν, Συνεχίζουμε…!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας στο Συλλαλητήριο στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου (Πέμπτη 17/2/2011 στις 18:00 έξω από το Δ.Σ.Α.)

Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων - ep.ag.di@gmail.com
enallaktiki.wordpress.com


ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΡΘ. 6 ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Μόλις κατατέθηκε (ωρα 14:25) τροποποίηση από τον Υφυπουργό Οικονομικών στο αρθ. 6 παρ. 1 του νομοσχεδίου για το "άνοιγμα" των επαγγελμάτων με την οποία δικηγόροι από τον ίδιο μόνο σύλλογο μπορούν να ιδρύσουν δικηγορική εταιρία. 

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την απελευθέρωση των "κλειστών επαγγελμάτων"

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων", το οποίο έχει συγκεντρώσει τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση και όπως σημειώνει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων να μπουν στην οικονομία με τη δική τους δυναμική και γνώση.
Η ΝΔ τάσσεται μεν υπέρ τη φιλοσοφίας της λεγόμενης απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, αλλά δηλώνει πως στην προκειμένη περίπτωση αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων.

Ο ΛΑΟΣ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει συνθήκες νομοθετικού φαρ ουεστ ενώ τα κόμματα της αριστεράς διακρίνουν ανακατανομή της πίτας προς όφελος των ισχυρών.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία.
http://www.nooz.gr/


ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΠΑ 2010 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 12-4-2011

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1026/2011 "Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2010" η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ έτους 2010 πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 12η Απριλίου 2011 για υποκείμενους, οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ, κατηγορία στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των δικηγόρων, κατ` αρχήν ηλεκτρονικά.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΗΝ 14-2-2011






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι από τη φύση του και την ιστορία του ένας χώρος ελευθερίας, ένα πάντοτε πρόσφορο βήμα διαλόγου και ισότιμης ανάπτυξης όλων των ιδεών. Είναι, επιπλέον, ένα συνεπές και σταθερό βήμα προάσπισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών κατά σειρά όλων των πολιτών, όλων των δικηγόρων και των δικηγόρων Αθηνών. Είναι, συνεπώς, επόμενο ότι οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον του ασύλου αυτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας πλήττει πρώτιστα τις δύο αυτές θεμελιώδεις αρχές.
Πρέπει, επομένως, να καταδικαστεί απερίφραστα, απροφάσιστα και αποφασιστικά η επίθεση ατόμων, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 που προέρχονταν από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και οι οποίοι στρέφονταν τόσο εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και προσωπικά εις βάρος του Προέδρου και μελών του Δ.Σ.
Κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα τελετών του Συλλόγου η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο, κι αφού έσπασαν την κλειδαριά, καθώς και το τζάμι εισέβαλαν μέσα, κατέλαβαν τον χώρο κι άρχισαν να φωνάζουν και ν� απειλούν.
Κάποιοι από τους καταληψίες με πρωτοστατούντες δυο δικηγόρους Θεσσαλονίκης, εισέβαλαν με φωνές στον χώρο που βρίσκεται το γραφείο του Προέδρου και απαίτησαν από την γραμματεία να κάνουν χρήση του τηλεφώνου, προκειμένου να ειδοποιήσουν όλους τους δικηγόρους Αθηνών για την κατάληψη, αντιμετωπίζοντας τις υπαλλήλους υβριστικά, ασκώντας ψυχολογική βία και εν τοις πράγμασι απειλώντας την ίδια τη σωματική τους ακεραιτότητα.
Η κατάληψη έληξε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Σύλλογος υπήρξε πάντα προπύργιο της Δημοκρατίας. Δημοκρατία που ως γνωστόν εκφράζεται από την εντός της νομιμότητος βούληση των πολλών και όχι με την επιβολή της μίας γνώμης ελαχίστων μειοψηφιών. Ο Σύλλογος ως συλλογικό όργανο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίζει δια των οργάνων του για τον τρόπο που θα εκφράζεται και θα τοποθετείται. Και όχι, όπως τον θέλουν μερικοί, να έχει παρακολουθηματική συμπεριφορά σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του από μη νομιμοποιημένα όργανα που παρανόμως συγκαλούνται. Παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και των δικηγόρων τους άνανδρους εισβολείς.
www.dsa.gr

Κλειστά επαγγέλματα Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου


Επικρίσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εξέφρασαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλατης ανέφερε πως το νομοσχέδιο «απαντά στην πολυπλοκότητα αυτή της νομοθεσίας, που πήγαζε από τη συντεχνιακή νοοτροπία, συνδυαζόταν με μια διοικητική πρακτική που ευνοούσε και συναλλαγές και οδηγούσε κάθε φορά την προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε ναυάγιο».

«Είναι ένα νομοσχέδιο» υποστήριξε, «το οποίο απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα να μπουν στην οικονομία, με τη δική τους δυναμική και γνώση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι περιορισμοί που διατηρούνται «και αφορούν μονάχα το δημόσιο συμφέρον, σε σχέση με την φύση του επαγγέλματος» θα καθοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδοθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μάριος Σαλμάς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της φιλοσοφίας της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», αλλά στην προκείμενη περίπτωση, αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων που να τεκμηριώνουν την κοινωνική του και οικονομική ωφελιμότητα και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς.

Άλλο τόσο, ο ΛΑΟΣ, με τον Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο διαμορφώνονται συνθήκες «νομοθετικού φαρ ουέστ», καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.

Τα κόμματα της Αριστεράς, διέκριναν στο νομοσχέδιο «ανακατανομή της πίτας προς όφελος των ισχυρών».

Ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και υπογράμμισε πως τέσσερα επαγγέλματα που υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται ξεχωριστά, ενώ περισσότερα από 400, «απορυθμίζονται με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά».
www.tovima.gr

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ;

Επείγουσα Ανακοίνωση Αποχή των Δικηγόρων Πειραιά στις 17/2 και 23/2/2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων Πειραιά από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αφορά στη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος, αλλοιώνοντας τον λειτουργηματικό χαρακτήρα της δικηγορίας (σύσταση δικηγορικών εταιρειών από διαφορετικούς συλλόγους, ελάχιστη νόμιμη αμοιβή) και τη Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 μαζί με τους κοινωνικούς φορείς ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τις ημέρες της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη περιλαμβανομένης και της παραστάσεως για αναβολή.
Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δ.Σ.Π.:
α) όπου απαιτείται εκ του νόμου προκατάθεση προτάσεων
β) παραγραφών – λήξεως προθεσμιών
γ) αποφυλακίσεων
δ) αναστολών πλειστηριασμού και εκτελέσεως αποφάσεων

Πειραιάς, 15 Φεβρουαρίου 2011
Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Μανουσάκης
Γιώργος Σταματογιάννης 

www.dspeir.gr 

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ 18-2-2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ


ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ

Τηλ. 25210 – 23540, 22694, 55448, 55449, 55456

Φαξ 25210 – 55332, 55455

661 00 ΔΡΑΜΑhttp://www.dsdr.gr E-mail : info@dsdr.gr
                                               ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Καλούνται τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας σύμφωνα με το εδ. α' του άρθρου 200 του Κώδικα περί Δικηγόρων σε Γενική Συνέλευση την προσεχή Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12:00' στην Αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με θέματα : 1. Διοικητικός Απολογισμός. 2. Παρουσίαση Υποψηφίων. Θα παρασχεθεί δυνατότητα στις και στους κ.κ. υποψηφίους για το Δ.Σ. να αναπτύξουν τις απόψεις τους. 3. Ενημέρωση στα τρέχοντα θέματα ( αποχή κ.λ.π. ) .- Δράμα, 15 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ            ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τροπολογία στα κλειστά επαγγέλματα - 20% περισσότεροι συμβολαιογράφοι

Σε μερικό άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την αύξηση του αριθμού τους από 10% έως 20% στο σύνολο της χώρας. Ο ακριβής αριθμός θα προσδιοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ για την κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια Ειρηνοδικείου θα προηγηθεί συνεννόηση με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.


Σε μερικό άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την αύξηση του αριθμού τους από 10% έως 20% στο σύνολο της χώρας. Ο ακριβής αριθμός θα προσδιοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ για την κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια Ειρηνοδικείου θα προηγηθεί συνεννόηση με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί με πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης μέσα σε προθεσμία έξι μηνών.

Τέλος στις «αμοιβαίες μεταθέσεις»

Επίσης καταργείται διάταξη του Κώδικα Συμβολαιογράφων για τις λεγόμενες «αμοιβαίες μεταθέσεις» που αφορούν συγγενείς συμβολαιογράφους πρώτου βαθμού. Πρόκειται για τη διάταξη που αποτελούσε εδώ και χρόνια τη μέθοδο για να... κληροδοτούν οι συμβολαιογράφοι των μεγάλων πόλεων τα γραφεία τους στα παιδιά τους. Η μέχρι σήμερα τακτική ήταν η εξής: το παιδί, για παράδειγμα, ενός συμβολαιογράφου ο οποίος έχει γραφείο σε μεγάλη πόλη, υπέβαλλε αίτηση για εξετάσεις δηλώνοντας ότι επιθυμεί να διοριστεί σε κάποιο απομακρυσμένο γεωγραφικά σημείο της χώρας. Φυσιολογικά κέρδιζε τη θέση αφού γι΄ αυτήν υπήρχε ελάχιστη ή και καθόλου ζήτηση. Διότι αρκούσε να γράψει λίγο πάνω από τη βάση, τη στιγμή που για να κατορθώσει να διοριστεί σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να γράψει «άριστα». Ετσι διοριζόταν στην ακριτική αυτή περιοχή και στη συνέχεια μέσω του επίμαχου άρθρου 28 για την «αμοιβαία μετάθεση» ανάμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού, ο γονιός και το παιδί... αντάλλασσαν γραφεία. Ετσι ο γονιός διοριζόταν στην ακριτική περιοχή και αμέσως συνταξιοδοτούνταν, ενώ το παιδί αναλάμβανε το γραφείο του γονιού στην Αθήνα.

Το προνόμιο της μονιμότητας

Σημειωτέον ότι οι συμβολαιογράφοι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας από το Σύνταγμα, καθώς είναι δημόσιοι λειτουργοί και ασκούν δημόσια εξουσία. Για τον λόγο αυτόν, η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά από τον νόμο. Στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ειδικά για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται ο επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής να μειώνεται αντίστοιχα η αναλογική αμοιβή για τους συμβολαιογράφους. Στις περιπτώσεις εκείνες που η αξία της συναλλαγής θα υπερβαίνει ένα όριο- το οποίο θα καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα-, η αναλογική αμοιβή θα παύει να είναι υποχρεωτική και θα μπορεί να συμφωνείται ο συμβολαιογράφος να εισπράττει μικρότερη αμοιβή.


Πηγή Τα Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Προς τους αξιότιμους:

Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριο Χαράλαμπο Καστανίδη

Την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κυρία Βασιλική Παπανδρέου

Τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, Βουλευτή, Εισηγητή του ν/σχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Προς όλους τους κ.κ. Βουλευτές μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων


Θεσσαλονίκη, 10.2.2011

Αξιότιμοι/ Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος που συνήλθε στη Λάρισα στις 6.2.2011, ύστερα από διακοπή των εργασιών της στη Θεσσαλονίκη , μετά και την ακρόαση του εκπροσώπου της και Προεδρεύοντα της Ολομέλειας στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 3 Φεβρουαρίου 2011 , αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής, και αφού συζήτησε διεξοδικά όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου , που επιγράφεται "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» αποφάσισε να επαναλάβει τις θέσεις της για συζητούμενο νομοσχέδιο, όπως αυτές καταγράφτηκαν στο Δελτίο Τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 25.1.2011 .

Αναφέρομαι στο από 8.2.2011 έγγραφο, το οποίο σας έχουμε ήδη αποστείλει επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που διατυπώνονται εκεί.

Με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο σας θέτουμε υπόψη ακόμα και τη νομοτεχνική διατύπωση των θέσεων μας.

Συγκεκριμένα:

Υποστηρίζουμε:

1. Την άρνηση του έγγραφου τύπου ως μοναδικού αποδεικτικού μέσου του ύψους της συμφωνίας για την αμοιβή του δικηγόρου.

2. Την ανάγκη, σε κάθε περίπτωση, να διατηρήσουν οι περιφερειακοί σύλλογοι τα έσοδα (παρακρατήσεις από τα γραμμάτια) από παραστάσεις δικηγόρων άλλων πρωτοδικείων σε πολιτικές ή διοικητικές υποθέσεις χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι εντολείς.

3. Την ανάγκη να αποτραπεί η επαναφορά της δεύτερης εγκατάστασης ή του υποκαταστήματος, τα οποία στο προτεινόμενο νομοσχέδιο κατ' αρχήν δεν επιτρέπονται, από το "παράθυρο" μέσω των διατοπικών δικηγορικών αστικών εταιρειών ή εταιρειών "χταπόδια". Εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί δεν έχει κανένα νόημα η σύσταση μιας πολυπλόκαμης εταιρείας με έδρα σε ένα Πρωτοδικείο και αόριστο αριθμό μελών (ενδεχόμενα και εκατοντάδων) σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Οδηγούμαστε σε πανελλαδικού χαρακτήρα ολιγοπωλιακά "καρτέλ" στην αγορά νομικών υπηρεσιών, που θα ελέγχουν την αγορά νομικών υπηρεσιών, ακόμα και τη νομολογία και θα νοθεύουν την αρχή του υγιούς ανταγωνισμού.

4. Την ανάγκη να διαφυλαχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβών για τους δικηγόρους ιδιαίτερα έναντι των ισχυρών εντολέων (Τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων), οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά για μειώση του δικού τους "μισθολογικού" κόστους σε βάρος της μέχρι σήμερα ελάχιστα συμφωνημένης (και μέχρι σήμερα) υποχρεωτικής αμοιβής, που προβλέπεται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Για τους λόγους αυτούς προτείνονται ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ οι ακόλουθες διατυπώσεις:

Α) Αρθρο 5 παρ. 6 του νομοσχεδίου

Το άρθρο 92 παρ.1 Κ.Δ. να επαναδιατυπωθεί ως εξής:

«1.Τα της αμοιβής του Δικηγόρου ορίζονται ελεύθερα με συμφωνία (ΣΣ : ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ προφορική ή γραπτή, το οποίο σημαίνει ότι παύει να είναι αποκλειστικός τύπος και μοναδικό αποδεικτικό μέσο για το ύψος της αμοιβής το γραπτό κείμενο) τούτου και του εντολέως του ή του αντιπροσώπου αυτού, η οποία περιλαμβάνει είτε την όλη διεξαγωγή της δίκης, είτε μέρος ή κατ’ιδίαν πράξεις αυτής, ή κάθε άλλης φύσεως νομικής εργασίες και δεν υπολείπεται από τις οριζόμενες με τα κατωτέρω νόμιμες αμοιβές. Οριζόμενες από διατάξεις αναγκαστικού........

Β) Αρθρο 5 παρ. 7 του νομοσχεδίου

Το άρθρο 95 παρ.2 εδάφιο πρώτο Κ.Δ. να επαναδιατυπωθεί ως εξής:

«Η συμφωνία περί αμοιβής αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο αποδεικτικό μέσο...» ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ «...Η έγγραφη συμφωνία δεν αποτελεί συστατικό τύπο της νομιμότητας της δαπάνης για τον πελάτη (εντολέα) του δικηγόρου και η μη ύπαρξή ......

Γ. Αρθρο 5 παρ. 8 του νομοσχεδίου

Το άρθρο 96 παρ. 1 Κ.Δ. να επαναδιατυπωθεί ως εξής:

«1. Ο δικηγόρος για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων και των δικαστικών συμβουλίων,..... υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ποσοστό 12% (αντί του «ορισμένου ποσοστού») επί «ποσού αναφοράς» ίσο με το μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος παρακρατούμενο από την προκαταβολή της δικηγορικής αμοιβής και προοριζόμενο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για: αα) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του κάθε Συλλόγου, ββ) την απόδοση ως πόρου, στον τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), γγ) την απόδοση ως πόρου στο οικείο Ταμείο Προνοίας ή τους διαδόχους φορείς ή αυτούς που θα συσταθούν στο μέλλον (ΣΣ υπάρχουν ορισμένοι δικηγορικοί σύλλογοι, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ΛΕΑΔ) και δδ) .........

Δ. Στο τέλος της παραγρ. 8, περίπτωσης 1 (άρθρο 5 παρ. 8 νομοσχεδίου) προστίθεται παράγραφος:

«...Οικείος δικηγορικός σύλλογος είναι κατ’ αρχήν ο δικηγορικός σύλλογος του οποίου ο δικηγόρος είναι μέλος. Για τις περιπτώσεις όμως που δικηγόρος επισκέπτεται για την διενέργεια οποιασδήποτε από τις παραπάνω πράξεις την περιφέρεια άλλου, εκτός της έδρας του, δικηγορικού συλλόγου, οικείος είναι ο δικηγορικός σύλλογος της έδρας του δικαστηρίου ή του συμβολαιογράφου όπου ο δικηγόρος πρόκειται να ασκήσει οποιαδήποτε διαδικαστική ή δικαστική πράξη ή να συντάξει σχέδιο εγγράφου ή να συμπράξει σε κάθε πράξη από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 42 του παρόντος Κώδικα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ασκεί δικηγορικές πράξεις σε δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της Εφετειακής του Περιφέρειας και στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, κατά τις οποίες οικείος δικηγορικός σύλλογος είναι αυτός του οποίου ο δικηγόρος είναι μέλος.»

Ε. Αναδιατυπώνεται το περιεχόμενο των παραγράφων 1 & 2 του Π.Δ. 81/2005 (όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου):

ΑΡΘΡΟ 1

Ίδρυση Δικηγορικής Εταιρείας

1. Δύο ή περισσότεροι δικηγόροι-μέλη του ιδίου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων, μπορούν να συστήσουν "Αστική Επαγγελματική Εταιρεία Δικηγόρων" με σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σε τρίτους και τη διανομή των συνολικών καθαρών αμοιβών, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητά τους αυτή. Κατ’ εξαίρεση, δικηγόροι των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς μπορούν συστήσουν μεταξύ τους τέτοια εταιρεία.

Προτείνεται η απάλειψη της φράσης "ή διαφορετικών....."

Παρ. 3 άρθρου 6 νομοσχεδίου
"....4. Η απόφαση της δικηγορικής εταιρείας για ίδρυση υποκαταστήματος κλπ....."

Προτείνεται να απαλειφθεί όλη η παράγραφος.

Με τιμή,

Μανόλης Λαμτζίδης
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Προεδρεύων της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας

skouzekaifilonos.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ.

 
Όσοι βρεθήκαμε στη διαδήλωση των δικηγόρων, την Παρασκευή 11.02.2011 στην πλατεία (πρώην) Συντάγματος,  συνειδητοποιήσαμε ότι οι Δικηγόροι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να συγκρουστούμε με την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος. Ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε περίπου τους 2.000. Υπήρχε παλμός με συνθήματα, πανό αλλά και χιούμορ, καθώς μοιράστηκαν μάσκες με τα πρόσωπα του Παξινού και του Μανουσάκη. Μετά από τη διαδήλωση ακολούθησε συνέλευση, που διοργάνωσαν οι δικηγόροι της Αθήνας στα γραφεία του ΔΣΑ. Στη συνέλευση παραβρεθήκαμε δικηγόροι από όλη την χώρα. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι οι δικηγόροι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και μετά από την ψήφιση του σ/ν, για να υπερασπιστούμε το επάγγελμά μας και την προστασία των δικαιωμάτων, για να μην αφήσουμε την συνδικαλιστική μας ηγεσία να υποχωρήσει, για να εμπνεύσουμε όλους/ες τους/ις συναδέλφους να μπούνε στην μάχη και για να μπούμε σε δυναμικότερες μορφές αγώνα ώστε να νικήσουμε. Στη συνέχεια, αποφασίσθηκε η κατάληψη του ΔΣΑ, να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων το Σάββατο (12.02.2011) και η συγκρότηση πανελλαδικής επιτροπής αγώνα δικηγόρων, που θα ενημερώνει και θα συντονίζει τους αγώνες μας μέσα από πανελλαδικές ανοιχτές συνελεύσεις. Η κατάληψη συνεχίστηκε μέχρι το πρωί του Σαββάτου και ακολούθησε η παρακολούθηση της Ολομέλειας από τους καταληψίες.
Στην ολομέλεια, όμως, διαπιστώθηκε ένα κλίμα, το οποίο δεν αντιστοιχούσε στη διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή αλλά και στην επικείμενη ψήφιση του σ/ν. Οι κόκκινες γραμμές που έβαζε η ολομέλεια άλλαξαν χρώμα. Τα αιτήματα μεταβλήθηκαν και διαφάνηκε η αλλαγή των μέσων αγώνα και διεκδίκησης. Ο Λαμτζίδης μοίρασε ένα κείμενο με συντάκτη την Ολομέλεια των Προέδρων και παραλήπτη την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο (αριθμός πρωτοκόλλου 2890/09.02.2011). Με αυτό το κείμενο, βάσει των τεσσάρων σημείων ζητείται : 1) η συμφωνία για την αμοιβή του/της δικηγόρου να είναι και προφορική, 2) να διασφαλιστούν τα έσοδα των περιφερειακών συλλόγων χωρίς όμως να απαιτείται νομιμοποίηση του/της δικηγόρου , 3) να μην επιτρέπονται τα υποκαταστήματα των δικηγορικών εταιριών, διότι αίρεται ο εδαφικός περιορισμός και τέλος 4) να διασφαλιστούν οι συνεργάτες των μεγάλων εργοδοτών μέσω κάποιου είδους συλλογικών συμβάσεων. Σε αυτό το κείμενο συμφώνησαν ομόφωνα οι Πρόεδροι που συμμετείχαν. Αυτό διαφάνηκε τόσο από την απόφαση ότι αν γίνουν δεκτά αυτά τα αιτήματα θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, όσο και από τις τοποθετήσεις των προέδρων που απλά ζήτησαν για την κατοχύρωση του εισοδήματος να θεσπιστεί πειθαρχική δίωξη, σε περίπτωση ασυνήθιστης μικρής αμοιβής (πρόεδρος Κορίνθου), αλλά και με την πρόταση για εκπτώσεις λόγω μη ύπαρξης πλέον χρονικών περιθωρίων (πρόεδρος Φλώρινας). Όμως οι πρόεδροι είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί ακόμα και για τους μισθωτούς,  που ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένες.  Ο/Η δικηγόρος που θα υποκύπτει στη συμφωνία χαμηλής αμοιβής θα πρέπει να διώκεται πειθαρχικά. Ο εδαφικός περιορισμός αίρεται και αφήνεται ελεύθερος χώρος στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρίες, οι οποίες δεν περιορίζονται αν διοικούνται από δικηγόρους ή μη.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα μέχρι τώρα γίνονταν για αποπροσανατολισμό και ψηφοθηρία. Σημαντική όμως ήταν και η στήριξη του Λαμτζίδη από το διπρόσωπο Βαλεργάκη (υποψήφιο πρόεδρο, σύμβουλο ΔΣ του ΔΣΘ) που βροντοφωνάζει δημοσίως ότι είναι κατά της απελευθέρωσης και υπέρ των αγώνων δημοσίως, ενώ όταν δεν φαίνεται δημοσίως υπονομεύει τα πάντα. Αυτό εκδηλώθηκε τόσο στην απόφαση για κατάληψη των δικαστικών μεγάρων σε όλη την Ελλάδα, όπου ο Λαμτζίδης κάτω από τις απειλητικές ματιές και «νουθεσίες» του Βαλεργάκη επέμενε ότι έπρεπε να είναι συμβολικές και να επιτρέπεται η είσοδος (γιατί άραγε δεν πρότειναν συγκέντρωση; Μάλλον για να μπερδέψουν τους συναδέλφους που θέλουν να αγωνιστούν), όσο και από την απόφαση που λήφθηκε από το Λαμτζίδη, το Βαλεργάκη και τρεις ακόμη προέδρους για χαλάρωση του πλαισίου των αδειών, όσον αφορά την κατάθεση των δικογράφων και καταγράφηκε στα πρακτικά ως απόφαση της Ολομέλειας.
Είναι καιρός συνάδελφοι και συναδέλφισσες να πάρουμε τον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας στα χέρια μας. Οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες έχουν αποκλίνει στην πράξη από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δικηγορικών συλλόγων σε όλη την χώρα. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Το προεδροκεντρικό σύστημα έχει ξεφτιλιστεί και οι δικηγόροι μένουμε για μία ακόμη φορά ανυπεράσπιστοι και προδομένοι. Ήδη έχουμε αρχίσει να οργανωνόμαστε δικηγόροι από όλη την Ελλάδα. Έχει αρχίσει η επικοινωνία μεταξύ μας και έχει ληφθεί η απόφαση για συνέχιση του αγώνα μας χωρίς ή με τη συνδικαλιστική μας ηγεσία. Αν περάσει το σ/ν θα το ανατρέψουμε, όπως θα ανατρέψουμε και όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, που επιδιώκουν την εξόντωσή μας στο παρόν και στο μέλλον. Η αρχή πρέπει να γίνει με πραγματικές καταλήψεις σε όλα τα δικαστήρια της χώρας την Τετάρτη 16.02.2011 από τις 8 πμ μέχρι τις 10 πμ. Δεν θ’ αφήσουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία να κλείσει τους αγώνες. Επικοινωνήστε με το email της επιτροπής αγώνα : ep.ag.di@gmail.com από όποιον σύλλογο κι αν είστε και θα σας φέρουμε σε επαφή με συναδέλφους από το δικηγορικό σύλλογο όπου ανήκετε και οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα δικηγόρων, ώστε να οργανωθεί η επιτροπή αγώνα στο σύλλογο σας και σύντομα να συγκαλέσουμε μία πανελλαδική συνέλευση δικηγόρων για τον συντονισμό της δράσης μας. Μπορείτε να ενημερώνεστε από το www.enallaktiki.wordpress.com και από το www.skouzekaifilonos.gr
ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 16.02.2011 8πμ-10πμ.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

enallaktiki.wordpress.com

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΛΠ.!!! Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΜΑΣ;

Άρθρο 33 του Ν. 3910/2011 – Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις (Φ.Ε.Κ. Α’ 11/8-2-2011),
"Τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων"
Στο άρθρο 6 του ν.δ. 3026/1954 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής και η παράγραφος 5 αναριθμείται σε 6: “5. Μέρος της άσκησης, διάρκειας έως έξι μηνών, μπορεί να γίνει στο πολιτικό και διοικητικό Εφετείο ή Πρωτοδικείο ή στην αντίστοιχη Εισαγγελία της έδρας του Δικηγορικού Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένος ο ασκούμενος. Ο αριθμός των ασκουμένων, η κατανομή αυτών σε τμήματα και η εξειδίκευση των καθηκόντων που θα επιτελούν, καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του Εφετείου, Πρωτοδικείου ή της Εισαγγελίας, μετά από γνώμη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο ασκούμενος λαμβάνει αμοιβή που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.”».

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 17-2-2011 ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ


Β Ο Υ Λ Η Τ Ω Ν Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ B΄

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΗ’
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
‘Ωρα 6.00’ μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΘ’
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
‘Ωρα 6.00’ μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π’
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
‘Ωρα 10.00’ π.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑ’
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
‘Ωρα 6.00’μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΒ’
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
‘Ωρα 9.30’ π.μ.


Σ Χ Ε Δ Ι Α Ν Ο Μ Ω Ν

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Πυθαγόρας Βαρδίκος και Γεώργιος Βαγιωνάς

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

1. Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις».
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Χρήστος Μαγκούφης και Μιχαήλ Παπαδόπουλος
Σημείωση: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 10.2.2011, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 2 συνεδριάσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Μάρκος Μπόλαρης και Μάριος Σαλμάς.
Σημείωση:
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 10.2.2011, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 3 συνεδριάσεις.

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ


www.hellenicparliament.gr

Κατάληψη δικηγόρων


 Σε κατάληψη των γραφείων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής δεκάδες δικηγόροι της πρωτεύουσας.
Οπως έλεγαν, διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό για τη στάση των μεγάλων παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι οποίες δεν δείχνουν καμία αγωνιστική διάθεση απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για «άνοιγμα» του επαγγέλματος.
Στην υπόθεση αυτή είναι αλήθεια πρωτοστατούν το τελευταίο διάστημα κυρίως οι δικηγορικοί σύλλογοι της επαρχίας, τα μέλη των οποίων θίγονται περισσότερο από τις επιχειρούμενες αλλαγές (κατάργηση γεωγραφικών ορίων, ίδρυση δικηγορικών εταιρειών με δύο έδρες). Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων έχει πάρει στα χέρια της την υπόθεση αυτή. Οι εκλογές που έρχονται στο τέλος του μήνα θα καθορίσουν πολλά στο εσωτερικό ενός σώματος που απειλείται με «επαγγελματική περιθωριοποίηση», όπως πιστεύουν πολλοί.

Εξεγερμένοι δικηγόροι απ' όλη τη χώρα στη Βουλή


«Κανένα πρόβατο δεν σώθηκε ποτέ βελάζοντας»: Μια πρωτοφανή κινητοποίηση διοργάνωσαν χθες οι δικηγόροι που συγκεντρώθηκαν απ' όλη την επικράτεια μπροστά στη Βουλή. Στην πολυπληθή και δυναμική διαμαρτυρία τους δεν συμμετείχε (μόνον) ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Δεκάδες μέλη του όμως ήταν παρόντα.
Οι δικηγόροι, που ταξίδεψαν από όλες τις πόλεις της περιφέρειας, στη μία το μεσημέρι φώναζαν δυνατά, σκληρά συνθήματα μπροστά στη Βουλή, κρατώντας αυτοσχέδια χαρτονάκια και πανό με τις υπογραφές όλων των δικηγορικών συλλόγων. Ανάμεσά τους ήταν πρόεδροι απ' όλους τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και πολλοί νέοι δικηγόροι, που έλεγαν ότι «εμάς πλήττουν τα κυβερνητικά μέτρα. Οι νεότεροι δικηγόροι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Το μέλλον της δικηγορίας είναι δυσοίωνο».
Οι συγκεντρωμένοι υποστήριζαν ότι η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής που πλήττει κυρίως τους νεότερους, έγινε επειδή οι δικηγορικές αμοιβές κρίθηκαν «ακριβές» για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και κατασκευαστικές εταιρείες. Τώρα θα δίνεται η δυνατότητα να συμφωνούν αμοιβές κάτω από τις νόμιμες (ελάχιστες), με αποτέλεσμα οι νέοι να προσφέρουν υπηρεσίες αντί πινακίου φακής. Δηλαδή, να κάνουν παράσταση στο δικαστήριο με αμοιβή 50 ευρώ.
Ελεγαν επίσης ότι τα κυβερνητικά μέτρα ευνοούν τις δικηγορικές εταιρείες- «χταπόδια», οι οποίες επεκτείνονται ορίζοντας έδρα σε μία πόλη και μέλη σ' όλη τη χώρα: «Διοργανώνουν δικηγορικά καρτέλ».
Συνοδεία διμοιριών ΜΑΤ, κι ενώ ορισμένοι έσερναν και τη βαλίτσα τους, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας από τη Βουλή στο υπ. Οικονομικών και ακολούθως μπροστά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών που με ανακοίνωση του Δ.Σ. δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία.
www.enet.gr

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 12-2-2011

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε στην Αθήνα αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων έως την Δευτέρα 21-2-2011, την συμβολική κατάληψη των Πρωτοδικείων της χώρας την Τετάρτη 16-2-2011 και τη συνέχιση της Ολομέλειας το Σάββατο 19-2-2011. Επιπλέον την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν.
Αντιστοίχως αποδοκίμασε τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη χθεσινή (11/2) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε σήμερα.
Στην Ολομέλεια συμμετείχαν  55 Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των Δικηγόρων μπροστά στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον εισηγητή του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία, βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη. Ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Οικονομίας, επίδοση ψηφίσματος και πορεία προς τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου έγινε συμβολική κατάληψη από περίπου 300 δικηγόροους των Συλλόγων της περιφέρειας καθώς και μίας ομάδα δικηγόρων της Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ως αντίδραση κατά του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθηνάς που δεν μετέχει στην αποχή και στις κινητοποιήσεις εν όψει του νέου νομοθετήματος.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-2-2011 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ !!! ΟΤΑΝ Η ΒΑΣΗ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ....

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που συνήλθε στις 8/2/2011 αποφάσισε την 24ωρη αποχή των Δικηγόρων Πειραιά από τα καθήκοντά τους, την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διατάξεις του νομοσχεδίου που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή και αφορά στη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος, αλλοιώνοντας τον λειτουργηματικό χαρακτήρα της δικηγορίας.

Οι Δικηγόροι Πειραιά καλούνται να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο Δικηγορικών Συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις 11/2/2011 και ώρα 13:00. 

www.dspeir.gr

O δικηγορικός σύλλογος Αθήνας και Πειραιά ουσιαστικά υποκινείται από τα συμφέροντα των μεγάλων αθηναϊκών δικηγορικών εταιρειών

Καταπέλτης ο Νίκος Παπάκος για τα συμφέροντα των αθηναϊκών δικηγορικών εταιριών


Είναι υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Την άποψη ότι ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας και Πειραιά δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου καθότι έχει διαφορετικά συμφέροντα από τους επαρχιακούς συλλόγους και «ουσιαστικά υποκινείται από τα συμφέροντα των μεγάλων αθηναϊκών δικηγορικών εταιρειών», εξέφρασε ο κ. Νίκος Παπάκος, υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου 2011, για τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών. Ο κ. Παπάκος έκανε τις σχετικές δηλώσεις μετά τη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, της 7-2-2011, οπότε και αποφασίστηκε να συνταχθεί με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που έλαβε χώρα στις 6-2-2011 στη Λάρισα, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης και στην οποία έλαβαν μέρος, ως εκπρόσωποι του Δ.Σ.Πατρών εκτός από τον κ. Παπάκο και ο κ.Αθανάσιος Αμπατζής.


Ο κ. Παπάκος επισήμανε επίσης: «Οι δικηγόροι της επαρχίας πλήττονται άμεσα από τα μέτρα του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, καθότι τόσο η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών θα τους καταστήσει ουσιαστικά ‘δούλους’ στις απαιτήσεις των τραπεζών, των μεγάλων εταιρειών, αλλά και του δημοσίου, όπου θα εργάζονται σχεδόν δωρεάν, χωρίς να μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους, στο πλαίσιο του ‘ελεύθερου ανταγωνισμού’ και της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία συναρτάται και με τον κορεσμό του επαγγέλματος, όσο και η προτεινόμενη εγκαθίδρυση μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, με έδρα την Αθήνα και ‘υπαλλήλους’ δικηγόρους της επαρχίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και την ελεύθερη διαφήμιση, θα καταστήσει κυρίως τους νέους δικηγόρους και δη της επαρχίας, υπαλλήλους των μεγάλων αυτών εταιρειών και μάλιστα με μισθούς πείνας. Το νέο νομοσχέδιο δηλαδή δεν στοχεύει στο άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά τη συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε λίγα και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, γεγονός που εν τέλει θα αποβεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου για να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του την Πέμπτη, 10-2-2011, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, καθώς επίσης ενημέρωση των βουλευτών του νομού και συμμετοχή στο Συλλαλητήριο στη Βουλή, την Παρασκευή, 11-2-2011 και ώρα 13.00, κατά την τελευταία ανάγνωση των διατάξεων του προτεινόμενου Νομοσχεδίου».
http://www.thebest.gr/


Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΠΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ Δ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2010 (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11η

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                            Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, 
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
& ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΒΗ 
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 
ΕΛΛΑΔΟΣ
______________                                 Αριθμ. πρωτ. 24

Ταχ.Δ/νση  : Γ.Γενναδίου 4 - Τ.Κ.106 78                                                         
Τηλέφωνα   : 210-3307450-60-70-80-90
FAX        : 210-3812249-3848335
E-mail     : notaries@notariat.gr              Προς όλους τους συμβολαιογράφους
Πληροφορίες: Γεώργιος Ρούσκας                  της χώρας

                      
           
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μέρισμα των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας αποτελούσε και αποτελεί εισόδημα, το 
οποίο και φορολογείται κανονικά, αθροιζόμενο με τα υπόλοιπα εισοδήματά μας.

Με την απόφαση ΣτΕ 4083/1997 δεν απαιτείται η έκδοση ΑΠΥ για την είσπραξη του μερίσματος 
από τον αρμόδιο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Ο λογιστικός τρόπος χειρισμού του, αν δηλαδή το καταχωρούμε στα Βιβλία μας και τα 
αθροίζουμε με τα υπόλοιπα ακαθάριστα έσοδα από συμβολαιογραφικές υπηρεσίες ή το 
αναγράφουμε στη φορολογική μας δήλωση (έντυπο Ε1) ως εισόδημα Ζ πηγής, φορολογούμενο 
έτσι μαζί με τα άλλα μας εισοδήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το οικονομικό 
αποτέλεσμα που προκύπτει από τα Βιβλία Εσόδων-Εξόδων μας, δεν αποτελούσε πρόβλημα μέχρι 
την εφαρμογή ΦΠΑ.

Το θέμα ανέκυψε επί της ουσίας, όταν η συμβολαιογραφική υπηρεσία εντάχθηκε στο πεδίο 
εφαρμογής του ΦΠΑ και ετέθη σχετικό ερώτημα στη Διεύθυνση ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών 
από άλλον επαγγελματικό κλάδο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε απάντησή του προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με την ΠΟΛ 
1208/2010/29.12.2010, απεφάνθη ότι το μέρισμα, ως ακαθάριστο εισόδημα, πρέπει να 
αναγράφεται στα Βιβλία Εσόδων-Εξόδων και να αθροίζεται ως ακαθάριστο εισόδημα.

Απόρροια της απάντησης αυτής είναι ότι το μέρισμα ως εισόδημα εγγράφεται στα Βιβλία μας 
και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί έσοδο άνευ ΦΠΑ. Έτσι στα ακαθάριστα έσοδά μας έχουμε 
έσοδα με ΦΠΑ που προέρχονται από τις συμβολαιογραφικές μας υπηρεσίες και έσοδα άνευ ΦΠΑ 
που προέρχονται από το μέρισμα.

Μετά την ως άνω ΠΟΛ του Υπουργείου Οικονομικών/Διεύθυνση ΦΠΑ δημιουργείται ζήτημα 
αναφορικά με την προσαύξηση του «επαγγελματικού» μας εισοδήματος λόγω της καταβολής του 
μερίσματος από το Σύλλογο.

Η Διεύθυνση ΦΠΑ, μετά από οχλήσεις του φορολογικού μας συμβούλου κ.Ιάκωβου Γκούμα, 
απαντώντας προφορικά στα ερωτήματά μας (επίκειται και έγγραφη απάντηση) έκρινε το 
εισόδημα του μερίσματος εκτός πεδίου εφαρμογής ΦΠΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέρισμα εκτός του ότι καταχωρείται στα Βιβλία Εσόδων-
Εξόδων, σε ιδιαίτερη στήλη, αναγράφεται και στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 309 
και φυσικά μεταφέρεται στην εκκαθαριστική ΦΠΑ του έτους, στον κωδικό 610.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο, το μέρισμα δεν συμπεριλήφθηκε στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ του 
δ'τριμήνου, πρέπει να καταθέσουμε τροποποιητική περιοδική δήλωση δ΄τριμήνου, ώστε να 
αποτυπωθεί το μέρισμα στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Αυτή η τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ δ'τριμήνου δεν συνιστά επιβάρυνση και δεν συνεπάγεται 
την καταβολή οποιουδήποτε ποσού ή προστίμου. 


Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Βλαχάκης
lawdb.intrasoftnet.com

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

..... ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ !!! ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ....

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ). Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, επικεφαλής της Ωρας Δικηγόρων, διετέλεσε τάχα επί σειρά ετών πρώτος σύμβουλος της παράταξης του Δημήτρη Παξινού και είναι δήθεν ο εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Γιάννης Αδαμόπουλος, επικεφαλής της Κοινωνίας των Δικηγόρων, εμφανίζεται ως «αντάρτης» της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Βερβεσός, επικεφαλής της Αλληλεγγύης Δικηγόρων και υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ότι δεν μπορεί να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο και σκέφτεται να αποσυρθεί από τις εκλογές για να αποφύγει τη «βέβαιη» συντριβή του από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναπαράγονται από υποψηφίους συμβούλους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και μέσω facebook.

Στήιξη Ντόρας υπέρ Ζαφειρόπουλου

Όμως, είναι γνωστό ότι πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της παράταξης του Δημήτρη Παξινού δεν ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος αλλά ο νυν ανθυποψήφιός του για την προεδρία του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος τυγχάνει στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και υποστηρίζεται από την πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν ουσιαστική επιρροή στον δικηγορικό κόσμο.

Μάλιστα, όπως διαδίδει στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, «ο μόνος λόγος που ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει τυπικά ουδέτερος και δεν δίνει επισήμως το χρίσμα του κόμματος στον Γιάννη Αδαμόπουλο είναι γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος θα ακολουθούσε μετά βεβαιότητας το παράδειγμα της αδερφής του, Γεωργίας Ζαφειροπούλου, και θα προσχωρούσε αμέσως στο κόμμα της Ντόρας».

Πράγματι, υπέρ του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο μηχανισμός της Ντόρας Μπακογιάννη, αφού η «Ψηλή» θεωρεί ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να πάρει μέσα απ’ τα χέρια της Νέας Δημοκρατίας τον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στον συνδυασμό του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου συμπεριλαμβάνονται στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τα οποία διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους σε θέσεις συμβούλων του ΔΣΑ, αλλά και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πέτρου Τατούλη, γεγονός που εκλαμβάνεται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ως ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Δημήτρη Βερβεσό να αποσύρεται από τις εκλογές, στενός συνεργάτης του σχολίασε σκωπτικά: «Πολύ θα ήθελε ο κ. Ζαφειρόπουλος να αποσυρθούν από τις εκλογές τόσο ο κ. Βερβεσός όσο και ο κ. Αδαμόπουλος γιατί μόνο έτσι θα είχε ελπίδες να περάσει στον β’ γύρο! Στις μετρήσεις μας ο κ. Βερβεσός προηγείται των δύο “γαλάζιων” υποψηφίων ενώ επίσης ο κ. Αδαμόπουλος προηγείται του κ. Ζαφειρόπουλου».

Από το περιβάλλον του Γιάννη Αδαμόπουλου δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων, αλλά περιορίστηκαν σε μια γενική τοποθέτηση: «Είναι λυπηρό να δίνεται η εικόνα ενός γαλάζιου “εμφυλίου” τη στιγμή μάλιστα που ο Γιάννης Αδαμόπουλος απευθύνεται στο σύνολο των δικηγόρων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών επιλογών. Σε μια εποχή που ο κλάδος μας δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε αυτοί οι οποίοι υποτιμούν τη νοημοσύνη των συναδέλφων μας, και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, θα κριθούν για το ύφος και για το ήθος τους».

http://www.protothema.gr/

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΣ 6-2-2011

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση στις προτάσεις της Πολιτείας καθώς διαπιστώνεται ότι αυτές αφενός κινούνται ευδιάκριτα στην κατεύθυνση της νόθευσης του θεσμικού ρόλου και της μετατροπής του Δικηγόρου σε «επιχειρηματία», αφετέρου προδιαγράφουν την σταδιακή οικονομική εξαθλίωση και εν τέλει επαγγελματική περιθωριοποίηση ή έξοδο από το επάγγελμα, ενός μεγάλου τμήματος του σημερινού Δικηγορικού Σώματος.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η σπουδή και η απολυτότητα με τις οποίες επιχειρεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστική κατάργηση των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών σε συνδυασμό με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και της ίδρυσης εταιρειών μεταξύ Δικηγόρων διαφορετικών Συλλόγων, ενισχύει την άποψη ότι και αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια αποδόμησης των κοινωνικών πυλώνων της οικονομίας και την παράδοση αυτής σε ακραίους «κανόνες» της αγοράς, καθʼ υπόδειξη συντελεστών της τελευταίας, που μοναδικό μέλημα έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Άλλωστε, οι τελευταίοι και μόνο επιδεικνύουν συστηματικά και απροκάλυπτα το ενδιαφέρον τους για την άρση των ελάχιστων υποχρεωτικών ορίων αμοιβών, προσδοκώντας σε δραστική μείωση των σχετικών δαπανών τους, μέσω της απασχόλησης δικηγόρων, κυριολεκτικά «αντί πινακίου φακής» και δυστυχώς είναι, ομοίως, οι μοναδικοί που έχουν δυνατότητα να επιβάλλουν τους όρους στους συνεργαζόμενους Δικηγόρους.
Δυστυχώς διαπιστώνουνε ότι ο διάλογος και η κοινωνική διαβούλευση εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση ως επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο τον απόλυτο αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Εξαντλώντας κάθε περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης με την Πολιτεία, δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία του Δικηγορικού Σώματος, με διαδρομή πλέον των 150 ετών και παρακαταθήκη πολλών αγώνων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών

Και αποφάσισε ομοφώνως

1) Αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και 14 Φεβρουαρίου 2011.

2) Συνέχιση της διακοπείσας σήμερα Ολομέλειας για τις 12.2.2011 στα γραφεία του Λ.Ε.Δ.Ε. (Αχαρνών 29 ) και ώρα 11π.μ.

3) Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα σε ώρα που θα ορισθεί σε εύλογο χρόνο.

4) Συλλαλητήριο των Προέδρων, των Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών των Συλλόγων στη Βουλή κατά την δεύτερη ανάγνωση του Νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Παρασκευή 11.2.2011 και ώρα 13.00.

http://www.kosmoslarissa.gr/



ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΑΠΟΧΗ ΕΩΣ 14-2-2011

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνήλθε στη Λάρισα με τη συμμετοχή 52 εκπροσώπων Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της αποχής των Δικηγόρων έως την Δευτέρα 14-2-2011, συνέχιση της Ολομέλειας στην Αθήνα το Σάββατο 12-2-2011 και συγκέντρωση όλων των Δικηγόρων της χώρας έξω από τη Βουλή την Παρασκευή 11-2-2011, ημέρα που ολοκληρώνεται η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το "άνοιγμα' των επγγελμάτων.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΗ ΕΩΣ ΤΗΝ 14-2-2011

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα (15.30) η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στη Λάρισα. Η κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται το σώμα είναι προς συνέχιση της αποχής έως την Δευτέρα 14-2-2011 και νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας το Σάββατο 12-2-2011, δεδομένου ότι την Παρασκευή 11-2-2011 ολοκληρώνεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το "άνοιγμα".

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ ΤΗΝ 11-2-2011 ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Με απόφαση της Γ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας η οποία ελήφθη την 4-2-2011, οι δικηγόροι του Νομού Καβάλας απέχουν από τα καθήκοντά τους έως την 11-2-2011.

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 6-2-2011 Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία επρόκειτο να γίνει στη Λάρισα την 5-2-2011, μετατίθεται για την Κυριακή 6-2-2011 λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στη νότια Ελλάδα.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Πράσινες" επιφυλάξεις στο ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα

Με επιφυλάξεις από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σιε απορρύθμιση την αγορά, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Η ΝΔ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για δύο απόψεις που εκφράστηκαν: Η μία, όπως είπε, που είναι «η βαθιά συντηρητική και θέλει να μείνουν τα πράγματα ανέπαφα τελείως» και η άλλη που υποστηρίζει ότι «ναι να γίνουν οι αλλαγές μέσα από διάλογο, να μελετηθούν».
«Και οι δύο απόψεις στην ουσία έχουν μια κοινή θέση. Να μετατεθούν στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Να τις παραπέμψουμε στις καλλένδες», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και απευθυνόμενος σε αυτούς που κυρίως, όπως είπε, υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη συνέχισε: «Αν ενδιαφέρονται πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες και να τους πούνε τι ακριβώς προτείνουν να αλλάξουμε. Για να δούμε αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των αλλαγών».
«Η Πολιτεία έχει πλήρη γνώση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και χαρακτήρισε το ν/σ «μια σημαντική και γενναία τομή προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας».
Ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης αλά καρτ» και την κατηγόρησε για σκόπιμη ασάφεια διατάξεων του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η ΝΔ είναι θετική στην κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων γιατί πιστεύει ότι μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη της χώρας και να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι ζητά λευκή επιταγή από τα κόμματα.

«Η κυβέρνηση προχωρά βεβιασμένα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση υπό την πίεση του μνημονίου. Το νομοσχέδιο πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένες μελέτες για τις επιπτώσεις στους διάφορους κλάδους των επαγγελμάτων», πρόσθεσε.
«Με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση προχωρά στη δήθεν ρύθμιση της αγοράς προκειμένου να βρει διέξοδο, μέσα από όλους αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, στους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν περισσότερα λεφτά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης.
Έντονα επικριτικός ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου παραπέμπει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για αποσαφηνίσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς όχι μόνο δεν επιφυλασσόμαστε αλλά δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για προχειρότητα και αυταρχισμό της κυβέρνησης. "Χρωστάτε να μας φέρετε επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει τις επιπτώσεις στα επαγγέλματα. Η σιωπή σας δείχνει ότι θέλετε να κρύψετε τους λογαριασμούς σε αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Νάσος Αλευράς ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με γενναιότερους τρόπους», ενώ ο Κώστας Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι «οι νέοι επαγγελματίες θα πληρώσουν την απελευθέρωση».
«Το άνοιγμα πρέπει να είναι πιο καθαρό και δίκαιο, γιατί η διεθνής εμπειρία μάς λέει ότι αν αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά να μπαίνουν και να βγαίνουν με ευκολία και με πολύ χαμηλό κόστος», υπογράμμισε η Έλενα Παναρίτη.
«Δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο μας να είναι προστατευόμενο είδος με εγγυημένο εισόδημα όταν για άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις», σημείωσε ο Γιάννης Αμοιρίδης.
«Διατηρούμε προνόμοια σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα όπως στους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους», ανέφερε ο Σπυρόπανος Μαργέλης.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην δημιουργηθούν ολιγοπώλια. Αν δεν επιβάλουμε συγκεκριμένους περιορισμούς μπορεί να οδηγηθούμε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και να απορρυθμιστεί η αγορά», υπογράμμισε ο Κώστας Γείτονας.
Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι "κάποια επαγγέλματα σκανδαλωδώς εξαιρούνται", ενώ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφιση του εδαφίου που δίνει την δυνατότητα ίδρυσης Ιατρικών Κέντρων με μετοχική πλειοψηφία η οποία δεν θα ανήκει σε γιατρούς. «Περιμένω σε αυτό ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, να φέρει Προεδρικό Διάταγμα που θα κρατήσει το αυτονόητο να μην εμπορευματοποιηθεί ο πολύπαθος τομέας της Υγείας. Δεν ξεκαθαρίζεται αυτό και δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Δεν καλύπτει το δημόσιο συμφέρον που σκανδαλωδώς κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.
http://www.nooz.gr/