ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

....ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ !!! ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ;

Εμφύλιος πόλεμος ατους δικηγόρους...


Από τον Αν. Δημητριάδη

Γιατί ο δεξιός υποψήφιος Γιάννης Αδαμόπουλος την «έλεγε» στον ομογάλακτο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο για τις καλύτερες και πιο σημαντικές κυβερνητικές θέσεις που κατείχε μέχρι σήμερα, σε σχέση με τον τελευταίο; Μα ασφαλώς επειδή κονταροχτυπιούνται στα πλαίσια του ποιος θα πάρει το κλείσιμο του ματιού από τον Αντώνη Σαμαρά για το «χρίσμα» στις εκλογές του ΔΣΑ στις 27 Φεβρουαρίου. Απ'ότι φαίνεται αυτό το επιχείρημα δεν είναι ο λόγος που ο κ. Αδαμόπουλος φαίνεται πως όντως θα προτιμηθεί από το κόμμα του. Ο ουσιαστικός λόγος είναι η φιλο-Ντορική στάση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Οι «παρέες» βλέπεις.

http://www.inews.gr/

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Το 20% των δικηγόρων µας είναι νεόπτωχοι που πεθαίνουν στην ψάθα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το «τέλος της δικηγορίας ως λειτούργηµα» θα σηµάνουν οι νέες ρυθµίσεις για το άνοιγµα του επαγγέλµατος, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μανόλη Λαµτζίδη.


Εναν µήνα πριν από τις εκλογές του κλάδου στη συµπρωτεύουσα, δηλώνει ότι το 20% των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης είναι «νεόπτωχοι που πεθαίνουν στην ψάθα», αφήνει αιχµές κατά του προέδρου του Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινού - που δεν συµµετέχει στην αποχή των δικηγόρων - απαντώντας ότι «στον συνδικαλισµό δεν συγχωρούνται τα κενά», ενώ δηλώνει ότι, αν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης για µία ηµέρα, θα λειτουργούσε το Νοσοκοµείο Κρατουµένων.

1 Ηγείστε της αποχής των δικηγόρων της περιφέρειας που αντιδρούν στην «απελευθέρωση» του επαγγέλµατος.
Οριστική η ρήξη µε την Αθήνα;

Μετά την αποχώρηση του κ. Παξινού απότην τελευταία Ολοµέλεια, είχα καθήκον και υποχρέωση να συνεχίσω τις εργασίες της. Στονσυνδικαλισµό δεν συγχωρούνται τα «κενά».

2 Αισθάνεστε «πρόεδρος» των δικηγόρων της περιφέρειας;
Πάντοτε θα είµαι µόνο µέλος του τριµελούς Προεδρείου της Ολοµέλειας των Προέδρων.

3 Και γιατί οι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη έχουν διαφορετικά αιτήµατα από τους συναδέλφους τους στην Αθήνα;
Ολοι στο ίδιο καζάνι βράζουµε. Μόνο µερικοί δεν το έχουν καταλάβει ή κάνουνπως δεν καταλαβαίνουν.

4 Κατάργηση κατώτατων αµοιβών, ίδρυση εταιρειών. Ποιο είναι, αλήθεια, χειρότερο;
∆ύο όψεις του ίδιου νοµίσµατος: το τέλοςτης δικηγορίας ως λειτούργηµα και τηνανάδυση του επιχειρηµατικού µοντέλου (εταιρείες -«χταπόδια») για να ωφελούνται ορισµένοι.

5 Μιλήσατε για «νεόπτωχους δικηγόρους που πεθαίνουν στην ψάθα».
Πόσοι είναι αυτοί;
Εκτιµώ στο20% του πληθυσµού του Συλλόγου µας µε διαρκώς αυξανόµενο ρυθµό.

6 ∆ιαφωνούν όλοι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης µετην άρση των γεωγραφικών περιορισµών;
Μας ενοχλεί µόνο να πληρώνουµε για τη «νοµιµοποίησή» µας σε άλλα Πρωτοδικεία ποσά ίσα µε την αξία της κανονικής παράστασης. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβληµα.

7 Κόβουν όλοι οι δικηγόροι αποδείξεις;
Ολοι οι δικηγόροι πρέπεινα είναι επιµελείς και προνοητικοί στο θέµα αυτό.

8 Πόσο άσχηµη παραµένει η κατάστασηστις φυλακές ∆ιαβατών και τα αστυνοµικά κρατητήρια;
Φιλότιµες προσπάθειες γίνονται. Χρήµαταδεν υπάρχουν. Το δικαστικό σύστηµα εξακολουθεί να παράγειπερισσότερους κρατούµενους από όσους αντέχουν οι χώροι αυτοί.

9 Εχουν απτά αποτελέσµατα τα νέα µέτρα για την αποφυλάκιση - εναλλακτική ποινή κρατουµένων;
Μειώθηκανοιυπόδικοι. Αυξήθηκανοικατάδικοι. Οπότε ερχόµαστεπάλι στα ίσα.

10 Πόσο αργοί παραµένουν οι ρυθµοί απονοµής ∆ικαιοσύνης;
Απελπιστικά αργοί. Η κατακόρυφη αύξηση των παραβόλων σίγουρα δεν επιταχύνει τους ρυθµούς αυτούς.

11 Εκλεισαν οι «πληγές» από τη βοµβιστική επίθεση του περασµένου Μαΐου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης;
Τµήµα του παλιού κυλικείου, µε επίπλωση λαϊκής καφετέριας της δεκαετίας του ‘70 και «στρατσόχαρτα»στα τζάµια, χρησιµοποιείταιως αίθουσα συνεδριάσεων. Φρίκη.

12 Αν ήσασταν υπουργός ∆ικαιοσύνηςγια µία µέρα...
Θα έθετα σελειτουργία το Νοσοκοµείο Κρατουµένων Θεσσαλονίκης,δίπλα στο Νοσοκοµείο «Παπανικολάου».

13 Επικριθήκατε για έξοδα του Συλλόγου σε ταξίδια, ανακαίνιση των γραφείων κ.ά.
∆απάνες απολύτως αναγκαίες, στο χαµηλότερο ύψος, όλες για το καλό του Συλλόγου µε ευεργετικά αποτελέσµατα, και άµεσα και σε βάθος χρόνου.

14 Ποιο είναι το σηµαντικότερο που πετύχατε στην προηγούµενη θητεία σας;
Τη βελτίωση τηςκαθηµερ ινότητας των δικηγόρω ν,τη∆ιαβαλκανική ∆ιάσκεψη ∆ικηγορικών Συλλόγων, το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, τη συµµετοχή µας µέσω ΕΣΠΑ στο Πρόγραµµα Ψηφιακής Σύγκλισης.

15 Και ποια είναι η µεγαλύτερη πρόκληση εάν εκλεγείτε;
Το «στεγαστικό»της δικαιοσύνης, να µηνξαναδούµε «νεόπτωχους» δικηγόρους να «επαιτούν» εντός και εκτός δικηγορίας.

16 Στο παρελθόν σκίσατε πρόσκληση του Κ. Καραµανλή για τα εγκαίνιατης ∆ΕΘ. Θα κάνατε το ίδιο µε τον Γ. Παπανδρέου;
Για να καταδεχτούν οι κυβερνήσεις να ασχοληθούν µε τα αιτήµατα της κοινωνίας χρειάζονται ένα δυνατό «ταρακούνηµα».

17 Βατοπέδι και Siemens. Τελικά, τα πάντα παραγράφονται;
Η νοµιµότητα υποχωρεί απέναντι στην πολιτική σκοπιµότητα.

18 ∆ιατηρεί η ∆ικαιοσύνη την αυτονοµία της;
Είναι έναπάγιο καιδιαρκές αίτηµα της κοινωνίας. Μία συνεχής διελκυστίνδα.

19 Είναι η Νοµική Αθηνών ο κατάλληλος χώρος για την απεργία πείνας των µεταναστών;
Μήπως υπήρχε καταλληλότερος;

20 Τελικά, πόσους µετανάστες θέλουµε;
Είµαστε παιδιά µεταναστών και εγγόνια προσφύγων. Ο µετανάστης σήµερα «... ως ξένος, ουκ έχει την κεφαλήν πού κλίνη...».

http://www.tanea.gr/

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων και νομικές υπηρεσίες


Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η λεγόμενη άρση των περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος φιγουράρει πρώτη στη λίστα των έξι λεγόμενων «κλειστών» επιστημονικών επαγγελμάτων (υπάρχουν άλλα 160 επαγγέλματα προς απελευθέρωση στη λίστα της οδηγίας Μπολκενστάιν και της κυβέρνησης).
Η απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών - Το σχέδιο νόμου
Η συζήτηση για την απελευθέρωση των υπηρεσιών γενικά αλλά και ειδικότερα του δικηγορικού επαγγέλματος δεν ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, ούτε βέβαια προέκυψε από το Μνημόνιο. Αντίθετα: 1) στη σύνοδο της Λισαβόνας το 2000 διακηρύσσεται η στρατηγική για την επίτευξη μιας «ανταγωνιστικής αγοράς υπηρεσιών» σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, 2) το 2001 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεθόδευσε μεταρρυθμίσεις για τα «κλειστά» επαγγέλματα, η απελευθέρωση αποτελεί προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, 3) ακολουθεί η οδηγία 2006/123/ΕΚ (γνωστή ως οδηγία Μπολκεστάιν) που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 3844/2010, 4) έπεται το Μνημόνιο.
Σήμερα, με το σχέδιο νόμου για το δικηγορικό επάγγελμα προωθούνται τα ίδια ακριβώς μέτρα, που περιγράφονται στα παραπάνω κείμενα.
-- Καθιερώνεται ως κανόνας η ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της αμοιβής, με γραπτή συμφωνία με τον πελάτη και καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές. Μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία, θα ισχύουν οι λεγόμενες «νόμιμες αμοιβές». Μέχρι σήμερα ίσχυε ένα κατώτατο όριο στη δικηγορική αμοιβή, κάτω από την οποία δεν επιτρεπόταν αντίθετη συμφωνία και μάλιστα ο δικηγόρος είχε υποχρέωση προείσπραξής της και προσκόμισης του σχετικού γραμματίου στο Δικαστήριο ή το Συμβολαιογράφο. Στην κατώτερη ή ελάχιστη αυτή αμοιβή, το 15% ήταν φόρος (δηλαδή γινόταν παρακράτηση φόρου στην πηγή) και το 12% ήταν εισφορές στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το σχέδιο νόμου διατηρείται η υποχρέωση προκαταβολής από το δικηγόρο των παραπάνω εισφορών, οι οποίες θα υπολογίζονται σύμφωνα με ένα «ποσό αναφοράς» καθοριζόμενο με υπουργική απόφαση.
-- Καταργούνται τα τοπικά όρια στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, δηλαδή κάθε δικηγόρος θα μπορεί να παρίσταται στα δικαστήρια όλης της χώρας και όχι, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, μόνο στα δικαστήρια της περιφέρειας του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.
-- Ενισχύονται οι δικηγορικές εταιρείες με πανελλαδική εμβέλεια, στις οποίες θα μπορούν πλέον να μετέχουν και να αναπτύσσουν δραστηριότητα δικηγόροι από δικηγορικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας, παρά την υποκριτική απαγόρευση ίδρυσης υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, απαγόρευση που δεν ισχύει για το εξωτερικό.
Κατοχύρωση των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών
Το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος κατοχυρώνει τη διαμόρφωση, που ήδη συντελείται, του μοντέλου της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας - επιχείρησης, που με ένα ικανό και ευέλικτο υπαλληλικό προσωπικό, συχνά χαμηλόμισθο και χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα μπορέσει να κυριαρχήσει στο περιβάλλον της ανταγωνιστικής ελεύθερης αγοράς. Αλλωστε ήδη πολλοί δικηγόροι, που κάτω από το μανδύα του «συνεργάτη» απασχολούνται ως μισθωτοί, βιώνουν αυτή την πραγματικότητα.
Το μοντέλο αυτό εξυπηρετεί την ανάγκη συσσωρευμένων κεφαλαίων για επωφελείς επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών, χωρίς να σκοντάφτουν σε οποιαδήποτε αντικίνητρα, όπως οι ελάχιστες αμοιβές και οι γεωγραφικοί περιορισμοί (βλ. απαιτήσεις ΣΕΒ, ΕΒΕΑ). Τώρα λύνονται τα χέρια στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες να σαρώσουν όλη την επικράτεια με τους «συνεργάτες» τους, την ίδια στιγμή που αυτό είναι αδύνατο για τον αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο με χαμηλά ήδη εισοδήματα. Θα ακολουθήσει το γνωστό σενάριο με τη συγκέντρωση και μονοπώληση της ύλης, την υπαλληλοποίηση με τους χειρότερους όρους των μικρών και μεσαίων δικηγόρων και τον εξοβελισμό αρκετών από το επάγγελμα. Ετσι, οι νομικές υπηρεσίες θα μπορέσουν πράγματι όχι μόνο να λειτουργήσουν ως πηγή κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα θα γίνουν και πιο φτηνές γι' αυτό, όπως π.χ. για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους συνεργάτες τους - δικηγόρους με αμοιβές κάτω από το σημερινό γραμμάτιο προείσπραξης.
Τίθεται το ερώτημα: μήπως η μείωση της τιμής των νομικών υπηρεσιών υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων θα ωφελήσει ταυτόχρονα και τα λαϊκά στρώματα, που αναγκάζονται - εξαιτίας του χαρακτήρα του αστικού κράτους - να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί. Οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δε θα γίνουν πιο φτηνές για το λαό, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό άλλωστε με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικαστικών εξόδων (βλ. πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις των παραβόλων στην ποινική και διοικητική δίκη, ακόμη και για την κατάθεση μιας μήνυσης!). Η εξέλιξη αυτή είναι αντικειμενική, πηγάζει από τη δυνατότητα μονοπωλιακής διαμόρφωσης των τιμών από τις μεγάλες εταιρείες και αποδεικνύεται από την εμπειρία στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου οι περισσότεροι δικηγόροι δεν εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά μέσα σε εταιρικές μορφές, ενώ οι νομικές υπηρεσίες είναι απρόσιτες για το λαό. Αλλωστε, ο ελληνικός λαός έχει πλούσια πείρα από «απελευθερώσεις» άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως της ενέργειας και των μεταφορών. Αν το αστικό κράτος ήθελε να εξασφαλίσει φτηνές νομικές παροχές για τους εργαζόμενους, θα μπορούσε π.χ. να στελεχώσει μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες (περιφέρειες, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) με δικηγόρους που θα πρόσφεραν δωρεάν υπηρεσίες στο λαό και θα αμείβονταν από το κράτος με μισθούς ικανοποιητικούς για τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους.
Φυσικά η διαδικασία συγκέντρωσης και μονοπώλησης των νομικών υπηρεσιών δεν είναι σχηματική και μονοσήμαντη, ούτε μπορεί κανείς να προκαθορίσει τους ρυθμούς υλοποίησής της. Ομως, η ρότα είναι προδιαγεγραμμένη όπως και οι αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εργασιακό μέλλον των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και στην τιμή των νομικών υπηρεσιών σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Εξάλλου, η κατεύθυνση της οδηγίας Μπολκενστάιν είναι η δημιουργία κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, με συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, φοροτεχνικούς, σύμβουλους επιχειρήσεων, μεσίτες κ.λπ., μέσα σ' ένα πακέτο που «τα έχει όλα και συμφέρει» για το κεφάλαιο, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των fasttrack διαδικασιών, στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής εσωτερικής αλλά και διεθνοποιημένης αγοράς.
Εξελίξεις στη δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους
Οι αλλαγές στο δικηγορικό επάγγελμα συνδέονται αναπόσπαστα με τις συνολικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης και του αστικού κράτους. Μέσα από έναν καταιγισμό νομοθετημάτων επιδιώκεται η αντικατάσταση μέρους της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων, με εξωδικαστικές, πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές για το κεφάλαιο μορφές ρύθμισης των σχέσεων (π.χ. θεσμοί διαμεσολάβησης και ποινικής συνδιαλλαγής). Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη, μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, ρίχνει όλο και περισσότερο τη μάσκα της ανεξαρτησίας και προβάλλει απροκάλυπτα πλέον το πραγματικό ταξικό της πρόσωπο: παγίωση κήρυξης όλων των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, διαμόρφωση μιας όλο και περισσότερο αντεργατικής νομολογίας, ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Το μοντέλο της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας εναρμονίζεται ιδανικά σ' αυτό το εκσυγχρονισμένο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου κράτος, για την εφαρμογή του δικαίου των εκμεταλλευτών, που διαρκώς ενδυναμώνεται για να επιτελεί την κύρια αποστολή του: την κατοχύρωση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Ο ρόλος των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων και η στάση των ταξικών δυνάμεων στο χώρο των δικηγόρων
Παρακολουθώντας διαχρονικά τη στάση των κυρίαρχων παρατάξεων και ιδιαίτερα των ηγεσιών των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) στο ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, μπορεί κανείς να αντιληφθεί συνολικά τον εκφυλιστικό και υπονομευτικό τους ρόλο. Βασικό γνώρισμα των θέσεών τους είναι ότι αποσιωπούν προκλητικά την ταξική διαστρωμάτωση στο χώρο και αποκρύπτουν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις ευνοούν τους μεγαλοδικηγόρους και τις εταιρείες τους. Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των τελευταίων, μέχρι σήμερα συνειδητά καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι η απελευθέρωση δε θα πλήξει τους δικηγόρους και διατυμπάνιζαν την προστασία του κοινοτικού δικαίου. Ακόμη και τώρα, στο ΔΣ του ΔΣΑ κυριαρχεί η άποψη ότι το σχέδιο νόμου είναι επιτυχία της διαβούλευσης και «του φιλικά διακείμενου» υπουργού της Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, γιατί διασώζεται η ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων! Των συλλόγων που απολαμβάνουν το θεσμικό ρόλο του συμβούλου της εκάστοτε κυβέρνησης, που συνδράμουν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που συστεγάζουν μεγαλοδικηγόρους εργοδότες μαζί με μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους. Ταυτόχρονα, ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις που καλούν στην προάσπιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου ως «συλλειτουργού» της Δικαιοσύνης, που δεν αναγνωρίζουν την ταξική φύση του δικαίου, αποτελούν αναχώματα στη χειραφέτηση του ριζοσπάστη δικηγόρου από αυτό, με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.
Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των δικηγόρων που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τη λεγόμενη απελευθέρωση των υπηρεσιών γενικά και του δικηγορικού επαγγέλματος ειδικά, ως συστατικό στοιχείο της συνολικά ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ως στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου για την επέκταση της δράσης του σε κερδοφόρους τομείς υπηρεσιών και την κατοχύρωση των όρων συγκέντρωσης και συγκεντροποίησής του σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μακριά από συντεχνιακές και διαχειριστικές διεκδικήσεις, προβάλλουν την ανάγκη συμπαράταξης των μικρών και μεσαίων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αντιμονοπωλιακό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών, καλούν σε απόκρουση της πολιτικής της απελευθέρωσης όχι στη βάση υπεράσπισης της σημερινής κατάστασης, ούτε με αναχρονιστικές και παρωχημένες λογικές για τα «περασμένα μεγαλεία του κύρους του δικηγόρου», αλλά κοιτώντας μπροστά. Υπηρετώντας την προοπτική που επιβάλλεται από τις σύγχρονες ανάγκες όχι για την «απελευθέρωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου» αλλά για την πραγματική απελευθέρωση της σύγχρονης κοινωνίας. Βαδίζοντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για ένα δίκαιο που στηρίζει και στηρίζεται από τον εργαζόμενο λαό με θεσμούς λαϊκής δικαιοσύνης και συμμετοχής. Για να γίνει επιτέλους νόμος το δίκιο του εργάτη!

Της
Κατερίνας ΓΕΡΑΚΗ*
*Η Κατερίνα Γεράκη είναι μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη
www2.rizospastis.gr

60 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ;

Θυμίζει αμφιθέατρο της Νομικής
Αρκετοί από τους υπουργούς και υφυπουργούς
της κυβέρνησης είναι δικηγόροι και νομικοί
Του Βασιλη Nεδου
Τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλά υπουργικά συμβούλια της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου, ο Κικέρων («Περί Καθηκόντων») «εισέβαλε» στη συζήτηση. Αυτουργός ήταν τότε ένας από τους καθηγητές της κυβέρνησης, ο κ. Χ. Παμπούκης, και αιτία της παρέμβασης, η ρύθμιση για το χρηματικό όριο των δώρων που επιτρέπεται να δέχονται οι υπουργοί. Σε μια άλλη συνεδρίαση, ο κ. Ευ. Βενιζέλος ξεκίνησε μια αγόρευση ομιλώντας λατινικά, για να σταματήσει χαμογελαστός και μόνο μετά μια μάλλον παιγνιώδη παρέμβαση του Θ. Πάγκαλου (το πρώτο πτυχίο του οποίου αφορά τα Νομικά), που φαίνεται ότι κουράστηκε από τη νεκρή γλώσσα των νόμων.
Γενικώς, συχνά πυκνά, το υπουργικό συμβούλιο θυμίζει αμφιθέατρο της Νομικής. Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές κ. Παμπούκης και Βενιζέλος (τα κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα των οποίων τους έχουν μετατρέψει σε τακτικούς συνομιλητές) δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή της πυραμίδας των νομικών στην κυβέρνηση. Από τα 48 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περίπου το 1/3, ήτοι τα 15 εξ αυτών, ασκούν ή κάποια στιγμή άσκησαν ένα νομικό επάγγελμα.
Συγκεκριμένα, ο γαλλοτραφής κ. Παμπούκης είναι καθηγητής ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του δικαίου διεθνών συναλλαγών, ενώ στο υπουργικό, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, συνταγματολόγος είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Δικηγόροι είναι επίσης οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Χ. Καστανίδης. Εκ των αναπληρωτών υπουργών δικηγόροι είναι οι κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Σωκ. Ξυνίδης. Στη Νομική σπούδασε και ο κ. Π. Μπεγλίτης, αλλά ήδη από την εποχή του μεταπτυχιακού κύκλου που παρακολούθησε δεν πορεύθηκε τελικώς σε κάποιο συναφές επάγγελμα, αλλά ειδικεύτηκε στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις.
Αρκετοί εκ των υφυπουργών ανήκουν επίσης στο κυβερνητικό lobby των δικηγόρων. Ο πιο γνωστός εξ αυτών είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Δικηγόροι επίσης είναι οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Π. Ρήγας και Ντ. Ρόβλιας, Παιδείας κ. Εφη Χριστοφιλοπούλου, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Στην ευρύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται και μια εκπρόσωπος του κλάδου των συμβολαιογράφων, η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ελπίδα Τσουρή. Η σύνθεση της κυβέρνησης δημιούργησε, κατά τα πρώτα στάδια της συζήτησης περί την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, την ανησυχία ότι πιθανόν μέλη της θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία. Εν τέλει διεφάνη ότι οι φόβοι ήταν μάλλον υπερβολικοί.
Υπέρ των αλλαγώνΑντιθέτως, ακόμη και οι κατ' επάγγελμα δικηγόροι υπουργοί εκφράστηκαν μάλλον ευμενώς για την πλειονότητα των αλλαγών με ελάχιστες και μάλλον ήπιες εξαιρέσεις. Οπως αυτή του κ. Καστανίδη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης των ελάχιστων αμοιβών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δικηγόροι, με κύριο επιχείρημα ότι συνεισφέρουν στην είσπραξη εσόδων στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία. Συγκρινόμενη πάντως με πρόσφατες κυβερνήσεις, όπως λ. χ. με εκείνην που επέλεξε ο κ. Κ. Καραμανλής μετά τις εκλογές του 2007 (10 από τα 40 μέλη), η σημερινή έχει σαφώς περισσότερους νομικούς. Εμπειρα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παρατηρούν ότι οι δικηγόροι εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα κάθε κυβέρνησης, ωστόσο σε σύγκριση με τη δεκαετία του '80 ο αριθμός τους έχει σαφώς υποχωρήσει. Οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, παρατηρούν, ήταν μοιρασμένες μεταξύ δικηγόρων και ιατρών, ενώ οι οικονομολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες, σε αντίθεση με σήμερα, ήταν μια μάλλον αξιοπερίεργη μειοψηφία. Ακόμη παλαιότερα, πολλώ δε μάλλον πριν από το 1981, οι -εκπαιδευμένοι στη ρητορεία- δικηγόροι αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών.
Με γεμάτο... «πάγκο» ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.Το κυβερνών κόμμα φαίνεται, πάντως, ότι δεν έχει πρόβλημα επάρκειας νομικώς, καθώς προκύπτει πως διαθέτει γεμάτο... «πάγκο» από δικηγόρους. Από τους 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, νομικοί (δικηγόροι και όχι μόνο) είναι οι 31. Αν υπολογισθεί ότι περίπου οι μισοί είναι ήδη μέλη της κυβέρνησης, υπάρχουν άλλοι τόσοι σε περίπτωση που -για κάποιο λόγο- κριθεί ότι χρειάζονται και άλλοι. Στη Ν.Δ. οι δικηγόροι είναι μόλις ένας λιγότερος (30), συνιστούν όμως πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά προς το μέγεθος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τούτη τη στιγμή αριθμεί 86 βουλευτές.
 news.kathimerini.gr

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ 7-2-2011

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στην έκτακτη συνεδρίαση της 28-01-2011 , αποφάσισε, ομόφωνα, την συνέχιση της αποχής των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι και 07-02-2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόταση της Κυβέρνησης σχετικά με την λεγόμενη "απελευθέρωση" του δικηγορικού λειτουργήματος.
Η επόμενη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την 07-02-2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00μ.μ.
           Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν.Γραμματέας
   Αναστάσιος Απολ.Βολιώτης      Χρίστος Αναστ. Στρατηγόπουλος
www.dsvol.gr



Δικηγορικός  Σύλλογος

Πατρών

Πάτρα 28 Ιανουαρίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


          Η Γενική Συνέλευση κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής των μελών μας από τα καθήκοντά τους μέχρι και την Δευτέρα 7/2/2011 και συνέχιση της διακοπείσης σήμερα συνεδρίασης την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο και ώρα 12.00 μεσ.     

                                          Εκ του Συλλόγου
 

www.dspatras.gr

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΧΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ... ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Αναδημοσίευση από "εναλλακτική πρωτοβουλια δικηγόρων"
Μετά από μία μαζικότατη Γενική Συνέλευση (900-1000 άτομα), οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, απορρίπτοντας την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ για αποχή μέχρι την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, εκφράζοντας τη συνολική τους αντίθεση στις προτεινόμενες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ουσιαστικά είναι σύμπλευση με την απόφαση της Ολομέλειας, παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΔΣ να υπονομευθεί η απόφαση της Ολομέλειας. Επίσης αποφασίσθηκαν αποκλεισμός του Δικαστικού Μεγάρου, αποκλεισμός της Β’ ΔΟΥ, πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ημέρα ψήφισης και εξαιρετικά σφιχτό πλαίσιο αδειών, με περιφρούρηση της αποχής από όλα τα μέλη του ΔΣΘ. Στην αρχή έγινε ψηφοφορία για αποχή ή όχι και με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε η αποχή. Μετά τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση του ΔΣ (3ήμερη αποχή) και η πρόταση να συνταχθούμε με την απόφαση της Ολομέλειας (6ήμερη αποχή). Με συντριπτική επίσης πλειοψηφία (διά ανατάσεως των χεριών) πέρασε η δεύτερη πρόταση. Επίσης, προτάθηκε από την Εναλλακτική η διαγραφή Καστανίδη από τα Μητρώα του ΔΣΘ και δια βοής το Σώμα συναίνεσε στη διαγραφή του, απαιτώντας και τη διαγραφή όλων των βουλευτών που θα ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις.
enallaktiki.wordpress.com

ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΜΗΠΩΣ Η "ΒΑΣΗ" ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ;

Σε εξαήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου- οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) έκανε τελικά δεκτή την απόφαση που ελήφθη προ ημερών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για αποχή έως τις 4 Φεβρουαρίου, απορρίπτοντας, παράλληλα, την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ για τριήμερη αποχή.
www.naftemporiki.gr

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΕΙΧΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 62 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ "ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ" ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ;

 27.01.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη είχε χθες αντιπροσωπεία του προεδρείου του ΔΣΑ, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι της Αθήνας από τον αρμόδιο Υπουργό, για το νομοσχέδιο περί της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, το υπουργικό συμβούλιο.
Εντύπωση ωστόσο και ποικίλα σχόλια προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΑ, και υποψήφιος προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός.
Όπως έχει αποκαλύψει το «Statesmen», η υποψηφιότητα Βερβεσού δεν περπατάει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιθυμούσε να στηρίξει μια περισσότερο πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, όπως του πρώην προέδρου του ΔΣΑ Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος προέρχεται από την ευρύτερη Αριστερά.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης έχουν αποφύγει να πάρουν θέση υπέρ της υποψηφιότητας Βερβεσού, ενώ και από τον χώρο της κυβερνητικής παράταξης υπάρχουν ήδη άλλες 4 (!) υποψηφιότητες, ενδεικτικό του κλίματος που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τον σημερινό Γενικό Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ΔΣΑ εκπροσώπησαν στη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο πρόεδρός του Δημήτρης Παξινός, ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Σχινάς, ο ταμίας Γιώργος Μπουλούκος, καθώς και το μέλος του Συμβουλίου και υποψήφιος πρόεδρος από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Δικηγόρων». Με τον κ. Ζαφειρόπουλο έχουν ταχθεί σχεδόν όλα τα μέλη του Συμβουλίου του ΔΣΑ, που εξελέγησαν υπό τον Δημήτρη Παξινό, και ανήκουν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς.
www.statesmen.gr

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ 11-2-2011

Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου και βλέπουμε. Ο λόγος για τη χθεσινή απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, τα μέλη του οποίου σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, η οποία, ως γνωστόν, προωθεί το “άνοιγμα” του συγκεκριμένου επαγγέλματος, γεγονός που εφόσον συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα οι νομικοί να εργάζονται ως υπάλληλοι σε μεγάλες εταιρείες!
Οι δικηγόροι του νησιού μας αποφάσισαν να παρατείνουν την αποχή από τα καθήκοντά τους (υπενθυμίζουμε ότι αυτή ξεκίνησε στις 23 Δεκεμβρίου), κάτι που σημαίνει ότι βαίνουν αισίως στους δύο μήνες κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για το Νομοσχέδιο που θα έρθει πολύ σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και το οποίο αλλάζει άρδην το νομικό επάγγελμα.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που έγινε, το ποσοστό για συνέχιση της αποχής ήταν συντριπτικό, αφού 43 δικηγόροι ψήφισαν υπερ και μόλις 2 κατά.
Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως οι νομικοί είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
www.imerazante.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Πανελλαδική αποχή δικηγόρων


41 Δικηγορικοί Σύλλογοι από όλη την Ελληνική επικράτεια συμπεριλαμβανομένου και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος που διεξάγεται, ως συνέχεια της Ολομέλειας της 17ης Ιανουαρίου 2011 που έγινε στην Αθήνα.
Πριν την έναρξη των εργασιών, το λόγο πήραν ο κ. Παπάκος, δικηγόρος Πατρών, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορά στον έγγραφο τύπο της συμφωνίας με την οποία θα διασφαλίζονται οι αμοιβές των δικηγόρων.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Σωτήριος Αθανασίου, δικηγόρος Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με τον κίνδυνο νομιμοποίησης των «πολυεπαγγελματικών» ή κεφαλαιουχικών εταιρειών με την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων πέρα από τον κίνδυνο των «διατυπικών» εταιριών, για τις οποίες έχουν ήδη εκφρασθεί αντιρρήσεις από τους δικηγόρους.
Στη συνέχεια πρότεινε να προβλεφθεί ρητά η απαγόρευση πολυεπαγγελματικής δικηγορικής εταιρείας.
Η συνεχισθείσα Ολομέλεια μετά από διακοπή , ομόφωνα αποφασίζει ύστερα από διαλογική συζήτηση να εκφράσει ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ της ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ τους ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στη ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ.
 
.
Για το σκοπό αυτό αποφάσισε ομόφωνα και κηρύσσει πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συντάχθηκε με την απόφαση αυτή αλλά λόγω αντικειμενικής αδυναμίας έγκαιρης ενημέρωσης των συναδέλφων θα συμμετάσχει στην αποχή από την Παρασκευή 28/01/2011
Διακόπτει τις εργασίες της και αποφασίζει τη συνέχισή τους το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 στη Λάρισα ώρα 12.00. Ορίζει εκπρόσωπο της Ολομέλειας τον προεδρεύοντα και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης κ, Μανόλη Λαμτζίδη με σκοπό να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση. Ζητά παράταση της διαβούλευσης με τους αρμόδιους παράγοντες τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, οπότε και θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις. 

Οι θέσεις που αποφασίσθηκαν στην άνω συνεδρίαση είναι οι ακόλουθες:- Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της λειτουργηματικής ιδιότητας του δικηγόρου και στην κατάργηση της εδαφικής αρμοδιότητας με τον τρόπο που θεσπίζεται.
- Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην πολυεπαγγελματική και διατοπική εταιρία και στην άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων από δικηγόρους
- Ζητάμε τη διατήρηση των ελαχίστων-ενδεικτικών αμοιβών των δικηγόρων σε όλες τις δικαστικές και εξώδικες πράξεις και την κατάργηση της έγγραφης συμφωνίας ως υποχρεωτικό όρο καθορισμού της εν γένει δικηγορικής αμοιβής.
- Αρνούμαστε την διαφήμιση με τρόπο που δεν συνάδει στη λειτουργηματική φύση του δικηγόρου.
www.dsth.gr

Η Θεσσαλονίκη οδηγεί το μέτωπο των δικηγόρων

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Η Θεσσαλονίκη ηγείται από χθες του πανελλαδικού μετώπου των δικηγόρων εναντίον των ρυθμίσεων για την απελευθέρωση βάζοντας στο περιθώριο τον σύλλογο της Αθήνας.
Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που έγινε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά από σήμερα μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου αποχή όλων των δικηγόρων, εκτός αυτών της συμπρωτεύουσας, που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο ή την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της γενικής τους συνέλευσης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλονίκης εξουσιοδοτήθηκε να είναι αυτός που θα μεταφέρει στις κυβερνητικές αρχές τις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας και το σώμα ουσιαστικά ήρε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο του συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινό.

“Νομικό τέχνασμα”
Η χθεσινή ολομέλεια των προέδρων, στην οποία συμμετείχαν 41 σύλλογοι εκ των 63 όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκε με “νομικό τέχνασμα”, μετά την αποχώρηση του προέδρου του συλλόγου Αθήνας (που είναι πάντα πρόεδρος της Ολομέλειας). Τότε ο προεδρεύων του σώματος, σύμφωνα με τον κανονισμό, πρόεδρος του δεύτερου τη τάξει συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, διέκοψε τη συνεδρίαση, που επαναλήφθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του χθες στη Θεσσαλονίκη και αποφασίστηκε με τον ίδιο τρόπο να συνεχιστεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στη Λάρισα.
Η συνεδρίαση έγινε απουσία του προέδρου της Αθήνας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του σε σχέση με τους άλλους συλλόγους και μάλιστα αποχώρησε από την τελευταία Ολομέλεια στην Αθήνα. Από τους μεγάλους συλλόγους στη χθεσινή Ολομέλεια δεν συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πειραιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησε ότι η διαδικασία έτσι όπως εξελίχτηκε οδηγεί σε διάσπαση του κλάδου. Από την άλλη όμως εκπροσωπήθηκαν εκτός της Θεσσαλονίκης και οι μεγάλοι σύλλογοι της Λάρισας, της Πάτρας και του Βόλου.

Ομόφωνα υπέρ της αποχής
Ομόφωνα οι πρόεδροι των 41 συλλόγων έδωσαν χθες από τη Θεσσαλονίκη στον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου εντολή “να εκπροσωπεί απέναντι στις αρχές και να υποβάλει όλα τα διαβήματα σε κάθε κατεύθυνση με σκοπό να διατυπωθούν οι αντίθετες προτάσεις στα πιο καυτά σημεία των ρυθμίσεων της δήθεν απελευθέρωσης, όπως είναι η ίδρυση διατοπικών εταιρειών, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών”. Με την κίνηση αυτή οι πρόεδροι της περιφέρειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν “μέτωπο” τόσο ενάντια στις ρυθμίσεις όσο όμως και ενάντια στις θέσεις του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, τον οποίο επιχειρούν να βάλουν στο περιθώριο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων τάχθηκαν ενάντια στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Στην εισήγησή του ο προεδρεύων της Ολομέλειας Μανόλης Λαμτζίδης αναφερόμενος στις διατοπικές εταιρείες που προωθούνται με το νομοσχέδιο, μίλησε για “εταιρείες-χταπόδια, οι οποίες θα απομυζούν τη δικηγορική ύλη της περιφέρειας προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του δικηγορικού επαγγέλματος”, όπως είπε.
Τη χθεσινή απόφαση καλούνται να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που επικυρωθεί από τα διοικητικά τους συμβούλια και οι υπόλοιποι σύλλογοι της περιφέρειας που δεν συμμετείχαν στην Ολομέλεια. Στη Θεσσαλονίκη, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό διοικητικό συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα της αποχής, αλλά δεν αποκλείεται να παραπέμψει την απόφαση στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο.

  • Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινό από πολλούς συναδέλφους του της περιφέρειας. “Ντρέπομαι για όσα έγιναν. Ελεγε σε μας ‘πηγαίνετε στα χωριά σας και πάρτε ό,τι απόφαση θέλετε’ αδιαφορώντας για τα προβλήματα”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γυθείου Γεώργιος Μητσάκος.
 www.makthes.gr

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ

Παρ` όλη την δυσάρεστη εξέλιξη (διαφοροποίηση και του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θε/νικης μετά από αυτό της Αθήνας στο ζήτημα της Πανελλαδικής αποχής) αξίζει να αναφέρουμε ποιοι Δικηγορικοί Σύλλογοι εκπροσωπήθηκαν στην Ολομέλεια της Θεσσαλονίκη,ς η οποία αποτέλεσε το πρώτο θετικό βήμα συνδικαλιστικής δράσης των δικηγόρων της χώρας επειτα από μήνες αδράνειας. Έλειπαν λοιπόν οι Δικηγορικού Σύλλογοι : Αθηνών, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άμφισσας, Ζακύνθου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καλαβρύτων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Κυπαρισσίας, Λειβαδιάς, Μεσολογγίου, Νάξου, Πειραιώς, Πρέβεζας, Ρόδου, Σάμου, Τρίπολης και Χανίων.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ !!! ΝΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ;

Εκτός δικαστικών αιθουσών θα μείνουν από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης αφού το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου της πόλης δεν επικύρωσε την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους έως τις 4 Φεβρουαρίου.

Η γενική συνέλευση, πάντως, του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΘ, Μανόλη Λαμτζίδη, εάν δεν υπάρξει απαρτία ισχύει αυτομάτως η απόφαση για την πραγματοποίηση της 3ημερης αποχής κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Η διαμαρτυρία με όποια μορφή και αν υλοποιηθεί πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του κλάδου.
www.zougla.gr

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αποχή έως τις 4/2 από τους δικηγόρους της περιφέρειας

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους έως τις 4 Φεβρουαρίου προχωρούν οι δικηγόροι της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Αυτό αποφασίστηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 41 -σε σύνολο 63- Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Με ομόφωνη απόφαση, οι δικηγόροι της περιφέρειας κατέρχονται από την Τετάρτη, σε αποχή, ενώ οι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν μία μέρα αργότερα, καθώς πρέπει να επικυρωθεί πρώτα η απόφαση της Ολομέλειας από το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου που θα συνέλθει εκτάκτως αύριο.

Στο κείμενο της απόφασης εκφράζεται η αντίθεση των δικηγόρων «στο πνεύμα, στις αρχές και στους σκοπούς των προωθούμενων αλλαγών για τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος».

Η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτική για τους Συλλόγους που δεν συμμετείχαν στις αποψινές εργασίες. Για το εάν θα συμμετάσχουν κι αυτοί στην αποχή θα αποφασίσουν τα διοικητικά τους συμβούλια ή οι κατά τόπους γενικές συνελεύσεις των δικηγόρων.

Της συνεδρίασης απείχαν οι -πολυπληθέστεροι πανελλαδικά μαζί με της Θεσσαλονίκης- Δικηγορικοί Σύλλογοι των Αθηνών και του Πειραιά, οι πρόεδροι των οποίων είχαν αποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα από τις εργασίες της Ολομέλειας, πριν αυτές διακοπούν και πριν αποφασιστεί το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. 
www.nooz.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΑΠΟΧΗ ΕΩΣ 4-2-2011

Στην Ολομέλεια της Θεσ/νικης όπου συμμετείχαν 40 Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων αποφασίσθηκε η αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων έως την 4-2-2011, συνέχιση της ολομέλειας στη Λάρισα την 5-2-2011 και υποβολή αιτήματος προς τη κυβέρνηση για παράταση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο περί "απελευθέρωσης" του δικηγορικού επαγγέλματος

ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΞΑΝΘΗΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αποχή διαρκείας των Δικηγόρων


Η Γενική Συνέλευση των μελών  του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στις 24-1-2011, αποφάσισε  αποχή διαρκείας  των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους  εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της   για τις ρυθμίσεις που - με το πρόσχημα της δήθεν «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων» - προωθούνται σε βάρος του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ

www.dsxanthi.gr
 
 
 
 
Τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων στο Πρωτοδικείο Κοζάνης από τα καθήκοντα τους για όλη την εβδομάδα έως την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, η οποία συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
www.kasmeri.gr
 
 
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Τρικαλινοί δικηγόροι. Στο πλαίσιο της χθεσινή έκτακτης γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, αποφασίστηκε η εκ νέου αποχή από τα νομικά καθήκοντα έως και την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα αναμένεται να διεξαχθεί νέα συνάντηση των Τρικαλινών δικηγόρων, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και τις εξελίξεις.
Σημειωτέον ότι οι κινητοποιήσεις διεξάγονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
www.e-erevna.gr

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν χθες οι δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στον Νομό Ιωαννίνων, αντιδρώντας έτσι στον νομοσχέδιο που αίρει γεωγραφικούς και οικονομικούς περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματός τους.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, αποφασίστηκε οι δικηγόροι να απέχουν από τα καθήκοντά τους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη. Μάλιστα την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση.

www.dealnews.gr


ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΡΑΜΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ 28-1-2011

Με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας απέχουν τα μέλη του από τα καθήκοντά τους από 26 έως και 28 Ιανουαρίου 2011, ενώ εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. να αποφασίσει την Παρασκευή 28-1-2011 την περαιτέρω στάση του σώματος, εκφράζοντας τη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το "άνοιγμα" του Δικηγορικού επαγγέλματος.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΛΑΜΤΖΙΔΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ Δ.Σ.(ΚΑΙ ΠΑΞΙΝΟ) ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

«Προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας


και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας

Κύριο Δημήτριο Παξινό

και προς όλους τους κ.κ. Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας


Θεσσαλονίκη, 24.1.2011


Κύριοι συνάδελφοι,

Ως Προεδρεύων της Ολομέλειας της 17ης Ιανουαρίου 2011, της οποίας οι εργασίες διακόπηκαν, σας καλώ, ύστερα και από γραπτά και προφορικά διατυπωμένα αιτήματα περισσότερων από 35 Προέδρων Συλλόγων, να παραστείτε στη συνέχιση των εργασιών της, που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 στις 16:00 (4 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ορόφου του Ξενοδοχείου «ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ» προκειμένου, ενόψει των εξελίξεων, να διατυπώσουμε τις τελικές μας παρατηρήσεις, να διαμορφώσουμε θέσεις και απόψεις για το περιεχόμενο του προσχεδίου νόμου τροποποίησης του Κώδικα περί Δικηγόρων («Απελευθέρωση Επαγγελμάτων») και του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών, καθώς και να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση του σώματος.

Με τιμή,

Μανόλης Λαμτζίδης

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μέλος του Προεδρείου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων»
http://www.lawnet.gr/

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25-1-2011 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσ/νικης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μ. Λαμτζίδης συγκαλεί εκ νέου την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία διακόπηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αποχώρηση Παξινού, στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 25-1-2011 στις 16:00. Αίτημα περί συνέχισης της Ολομέλειας υπέβαλαν γραπτώς 33 Πρόεδροι Συλλόγων στον Μ. Λαμτζίδη πριν από 2 ημέρες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
"Η Ολομέλεια συνεχίζει τις εργασίες της την Τρίτη 25.01.2011 ώρα 16.00 (4μμ) στη Θεσσαλονίκη στο Ηλέκτρα Παλλάς (Αριστοτέλους και Μητροπόλεως).
Μετά από ένα  τριήμερο με πρωτοφανείς διεργασίες στο δικηγορικό κόσμο  αποφασίστηκε από τον Μ. Λαμτζίδη η συνέχιση της Ολομέλειας την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.
Για πρώτη φορά στα χρονικά του δικηγορικού συνδικαλισμού ο επίσημος Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων (Δ.Παξινός) κηρύσσεται ανεπιθύμητο πρόσωπο και “αποκεφαλίζεται”.
Το κυριότερο ανάχωμα της κυβέρνησης και των συμφερόντων γύρω από τη δικηγορία καταστρέφεται και φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για έναν συνδικαλισμό που αποκτάει υπόσταση στη κρισιμότερη στιγμή για την ανεξάρτητη δικηγορία και επομένως για το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τίποτα όμως δεν είναι αυτόματο και χρειάζεται η κινητοποίηση όλων μας. Η μάχη είναι δύσκολη και ο αντίπαλος ισχυρός. Όχι όμως είναι ανίκητος. Σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε όλοι. Για αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση του επαγγέλματός μας και την ανάδειξη του κοινωνικού μας ρόλου. ‘Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αυτή είναι η δύναμη μας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25/01 ΩΡΑ 4.00 ΜΜ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ."

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (ΑΠΟΧΗ) ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24/28-1-2011

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε αποχή έως την 28-1-2011 είναι οι Σύλλογοι: Ροδόπης, Καβάλας, Βόλου, Καλαμάτας,  Γιανιτσών, Κορίνθου, Χανίων, Φλώρινας, Πάτρας, Σερρών (έως 27-1), Λάρισας (έως 1-2), Χαλικιδικής (έως 31-1), Καρδίτσας (έως 31-1), Ζακύνθου (έως 24-1), Λασηθίου (έως 26-1) και Κυπαρισσίας (διαρκείας από 21-1). Όλοι οι Σύλλογοι της χώρας πλην Αθηνών, έχουν προγραμματίσει Γενικές Συνελεύσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΠΑΡΤΗΣ & ΓΥΘΕΙΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ !!!

Το notospress.gr ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Κ. Δημητράκουλα, ο οποίος μετέφερε το κλίμα αγανάκτησης και αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι νομικοί της Σπάρτης. Ο κ. Δημητράκουλας αναφέρθηκε στα της απόφασης που έλαβε η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και αφού στηλίτευσε τη στάση του Συλλόγου Αθηνών στο θέμα της αποχής, που οδηγεί ουσιαστικά σε διεκδικήσεις δύο ταχυτήτων, τόνισε τα εξής: «Το νομοσχέδιο – σκούπα φαλκιδεύει το δικηγορικό λειτούργημα. Το απαξιώνει. Η Κυβέρνηση αποφασίζει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, παρά μόνον κατόπιν συνεννοήσεων με τον πρόεδρο της Ολομελείας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών». Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έως τα τέλη Ιανουαρίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται προσεχώς. Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Δημητράκουλας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σπάρτης, Γυθείου αλλά και άλλων περιοχών, δε θα νομιμοποιούν δικηγόρους των Αθηνών, λόγω της στάσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο θέμα της αποχής. Η απόφαση αυτή θα ισχύει «μέχρι να σταματήσει να απαξιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τους δικηγόρους της επαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητράκουλας.
Μετά και τις παραπάνω εξελίξεις καλούνται όσοι πολίτες έχουν εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους για να λάβουν σχετική πληροφόρηση.

www.notospress.gr

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΑΘΕΜΙΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πριν λίγες μέρες η Ολομέλεια της δήθεν ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Οικονομικών, έκρινε παράνομο το σύστημα ελάχιστων αμοιβών για τους μηχανικούς, επιβάλλοντας πρόστιμο 60.000 ευρώ στο Τ.Ε.Ε. και υποχρεώνοντας να το καταργήσει εντός 60 ημερών, άλλως για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται περεταίρω πρόστιμο 10.000 ευρώ ημερησίως. Μάλιστα με αλαζονεία απείλησε ότι θα επιβάλλει πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα στο μέλλον, εφόσον διαπιστωθεί ότι ενώσεις, σύλλογοι  και επαγγελματικά επιμελητήρια ελευθέρων επαγγελμάτων συνεχίζουν να καθορίζουν κατώτατες αμοιβές και να «νοθεύουν» τον ανταγωνισμό. Αυτό αποδεικνύει πως αφενός μεν ήταν αυταπάτη όσων πίστευαν πως ακόμη και αν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των  δικηγόρων, εναπόκειται στους Συλλόγους να θεσπίσουν έναν κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με τις αμοιβές, που θα λειτουργεί όπως οι ελάχιστες, αφετέρου δε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης ψεύδονταν για πολλοστή φορά όταν προέκρινε ακριβώς αυτή τη λύση της τήρησης ατύπων ελάχιστων αμοιβών μεταξύ των συναδέλφων, τόσο στην Ολομέλεια της Καβάλας  όσο και κατά τις διαπραγματεύσεις αργότερα, με σκοπό ασφαλώς τον εφησυχασμό και την κάμψη της αγωνιστικής διάθεσης των δικηγόρων.
Επίσης την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι με έξοδα του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή των φορολογουμένων, θα διενεργήσει δημοσκόπηση, την οποία ανέθεσε απευθείας στην εταιρία Metron Analysis,  σε δείγμα 1.000 ατόμων, με σκοπό την αποτύπωση της κοινής γνώμης σχετικά με την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων.  Η ίδια η κυβέρνηση που διατυμπανίζει ότι δεν περισσεύει ούτε ευρώ και μάχεται για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, για να πετύχει πολιτικούς στόχους και δη να πείσει τη κοινή γνώμη με τη στημένη δημοσκόπηση ότι τάχα ο λαός είναι υπέρ της απελευθέρωσης και ότι οι αγώνες μας είναι συντεχνιακοί,  αναθέτει δίχως διαγωνισμό σε εταιρία έργο που θα πληρωθεί από το Κράτος και όχι, όπως θα έπρεπε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακόμα και αν θεωρεί πως επιβάλλονται δημοσκοπήσεις για σημαντικά θέματα, γιατί δεν έκανε το ίδιο πριν αυξήσει κατακόρυφα τα δικαστικά έξοδα ή ακόμη περισσότερο πριν μας επανεντάξει στον τρίτο κόσμο με τη σύμβαση υποτέλειας στην Τρόικα;
Καταγγέλλουμε  αυτές τις γκεμπελικές πρακτικές εκβιασμού από αυτήν την κυβέρνηση μειοδοτών, που έχει ισοπεδώσει κάθε εισόδημα και de facto καταλύσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Η επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας αυτές τις μέρες είναι ολομέτωπη και σφοδρή, με κάθε αθέμιτο μέσο. Η μόνη λύση είναι η αντίσταση.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

enallaktiki.wordpress.com

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο Δ.Σ. ΣΥΡΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ !!!

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ
Αριθ.πρωτ. 113                ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 21-1-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του στις 20-1-2011 αποφάσισε τα ακόλουθα:
1.- Εκφράζει την αρχική γενική αντίθεσή του στις διατάξεις και στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου για τη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος - λειτουργήματός μας, εντελώς αυθαίρετα, αντισυνταγματικά και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την πρακτική εφαρμογή του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβάλλοντας τον λειτουργηματικό χαρακτήρα του δικηγόρου από άμισθο δημόσιο υπάλληλο και ελεύθερο μαχόμενο δικηγόρο σε δικολάβο και ανελεύθερο υπάλληλο οικονομικά δυνατών νομικών και φυσικών προσώπων. Καταργεί εμμέσως και στο άμεσο μέλλον όχι μόνο τον θεσμικό ρόλο αλλά και την ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, που μας έδωσε για πρώτη φορά για διαβούλευση στις 14-1-2011 με φαξ από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας αρνείται να συνεχίσει να φορολογεί και να λαμβάνει τον φόρο ανά δίμηνο από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ΠΟΣΑ ΔΙΟΛΟΥ ΕΥΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΑ, με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών.
2. - Καταγγέλλει ότι η διαβούλευση στο θέμα αυτό δεν υπήρξε ούτε δημόσια ούτε ουσιαστική αλλά απ' ότι προέκυψε από την Ολομέλεια της 17ης Ιανουαρίου 2011 υπήρξε μυστική απ' όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πλην των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.
3. - Καταγγέλλει την διασπαστική και απαξιωτική συμπεριφορά προς το σύνολο του δικηγορικού κόσμου της χώρας του Προέδρου της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αποχώρησε προ του τέλους της συνεδρίασης και ενώ επρόκειτο να τεθούν σε ψηφοφορία προτάσεις του σώματος που είχαν τεθεί στην συζήτηση προηγούμενα.
Η συμπεριφορά αυτή δεν υπήρξε πρωτοφανής αλλά ήταν η πλέον αντιθεσμική, αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική έκφραση της μέσα στον τελευταίο χρόνο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα από τον κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου ζητά από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέλαβε θεσμικά την διεύθυνση της συζήτησης μετά την αποχώρηση του Προέδρου του ΔΣΑ, να συνεχίσει με πρόσκλησή του την διακοπείσα Ολομέλεια της 17ης/1/2011 των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας για την συλλογική και ενιαία απάντηση στη διαβούλευση, που άρχισε για πρώτη φορά στις 14/1/2011 μέσα σε πλαίσια δημοκρατικού, διάφανου και ανοικτού διαλόγου και όχι "κατ' ιδίαν συζητήσεων" τις οποίες, όσες έχουν γίνει, δεν αποδεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε καθ' όλο το περιεχόμενο τους.
Τέλος ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν, να διαφυλάξουμε την ενότητα όλων των μαχόμενων ελευθέρων δικηγόρων και το δικαίωμα του Ελληνα πολίτη οποιασδήποτε οικονομικής κατάστασης να έχει πρόσβαση στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δικαιοσύνη και όχι σε μία ιδιωτικοποιημένη δικαιοσύνηυ/
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΓΙΔΑΣ
skouzekaifilonos.gr

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ 31-1-2011

Την αποχή των μελών του δικηγορικού συλλόγου Χαλκιδικής από τις δικαστικές αίθουσες έως τις 31 Ιανουαρίου αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η πολυήμερη αποχή, η οποία ξεκίνησε από σήμερα, γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δήθεν «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου, η «απελευθέρωση» θα οδηγήσει:
* στην εξαφάνιση της ατομικής ανεξάρτητης δραστηριότητας του δικηγόρου και την παράλληλη επικράτηση των μεγάλων νομικών εταιρειών ,
* στην ερημοποίηση των γεωγραφικά απομονωμένων ή λιγότερο προνομιούχων περιφερειών από δικηγόρους με μόνιμη εγκατάσταση σε αυτές και γιγάντωση του δικηγορικού υδροκεφαλισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και
* στην επιπλέον αύξηση του κόστους προσφυγής στη δικαιοσύνη, η οποία θα καταστεί πλέον ιδιαίτερα δυσβάσταχτη για τον απλό πολίτη.

http://www.zougla.gr/

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 33 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ.Θ. ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Παρασκευή, 21 Ιανουάριος 2011



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Πρωτοβουλία για τη συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης της Ολομέλειας της 17-1-2011 έχουν αναλάβει 33 μέχρι στιγμής Δικηγορικοί Σύλλογοι με αίτησή τους προς τον Προεδρεύοντα της Ολομέλειας Μανώλη Λαμτζίδη:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣΘ κ. Εμμ. Λαμτζίδη,
Με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα της Ολομέλειας
των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

Κύριε Πρόεδρε,

1. Μετά τη διακοπή της από 17-1-2011 συνεδρίασης της Ολομέλειας μας και με δεδομένη την ανάγκη για συντονισμένη και ενωτική δράση των Δικηγορικών Συλλόγων.

2. Λόγω της απόφασης του Προέδρου του ΔΣΑ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και της εκ του νόμου υποχρέωσή σας να προεδρεύσετε του σώματος.

3. Επειδή εσείς διακόψατε τη συνεδρίαση του σώματος και συνεπώς έχετε τη δυνατότητα να μας προσκαλέσετε για τη συνέχιση της συνεδρίασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Να εκδώσετε πρόσκληση συνέχισης της διακοπείσας Ολομέλειας για την 24η-1-2011 σε τόπο που θα ορίσετε.

                                                           20-1-2011



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ



1. ΑΙΓΙΟΥ, 2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, 3. ΑΜΦΙΣΣΑΣ, 4. ΑΡΤΑΣ, 5. ΒΟΛΟΥ, 6. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, 7. ΓΡΕΒΕΝΑ, 8. ΓΥΘΕΙΟΥ, 9. ΔΡΑΜΑΣ, 10. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 11. ΘΗΒΑΣ, 12. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 13. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 14. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, 15. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, 16. ΚΙΛΚΙΣ, 17. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, 18. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, 19. ΚΩ, 20. ΛΑΜΙΑΣ, 21. ΛΑΡΙΣΑΣ, 22. ΛΑΣΙΘΙΟΥ, 23. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, 24. ΝΑΞΟΥ, 25. ΡΕΘΥΜΝΟΥ, 26. ΡΟΔΟΠΗΣ, 27. ΣΠΑΡΤΗΣ, 28. ΣΥΡΟΥ, 29. ΤΡΙΠΟΛΗΣ, 30. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 31. ΧΑΛΚΙΔΑΣ, 32. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 33. ΧΙΟΥ

http://www.dsx.gr/

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το  νομοσχέδιο "ανοίγματος" επαγγελμάτων στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=558 η οποία θα είναι ανοιχτή έως την...... 25-1-2011. Είναι προφανές ότι κάποιοι βιάζονται πολύ.......




ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΤΡΙΤΗ 25-1-2011

Με απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας συγκαλείται η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 25-1-2011 και ώρα 13:00 στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Δράμας με θέμα την ενημέρωση για το προσχέδιο νόμου για το "ανοιγμα" του επαγγέλαμτος του δικηγόρου και λήψη αποφάσεως για περαιτέρω δράση του Συλλόγου. 

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΑΜΙΑΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΞΙΝΟΥ

Ευθεία επίθεση κατά του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας Δημ. Παξινού κάνει με ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Λαμίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως “persona non grata” για τους δικηγόρους της Λαμίας.


Στο ψήφισμα της γενικής τους Συνέλευσης, που έχει ευθείες και σκληρές αναφορές στο πρόσωπο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, υπογραμμίζουν ότι «δεν νομιμοποιείται ηθικά πλέον στη συνείδησή τους και οπωσδήποτε δεν τους εκπροσωπεί».

Στο ψήφισμα, οι δικηγόροι της Λαμίας, που συνεχίζουν την τριήμερη αποχή τους μέχρι και αύριο Παρασκευή, καταδικάζουν την «απροσχημάτιστη αποχώρηση του από τη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. Παράλληλα, κατηγορούν τον κ. Παξινό για επαφές με τον υπουργό Δικαιοσύνης ερήμην τους, «φαλκιδεύοντας την ηθική και επαγγελματική υπόσταση ειδικά των δικηγόρων της επαρχίας», όπως σημειώνουν στο ψήφισμα τους.
www.naro.gr

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ ΕΩΣ 27-1-2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Γ.Σ. του Συλλόγου του Δ.Σ. Σερρών, που συνήλθε στις 20/1/2011, αποφάσισε την συνέχιση της αποχής των μελών του από τα καθήκοντά τους από 24 μέχρι και 27 Ιανουαρίου 2011, διαμαρτυρόμενη και εκφράζοντας την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για το «άνοιγμα» και τη δήθεν «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος, η οποία επιχειρείται με την επίκληση του μύθου ότι θα επιφέρει «αύξηση του ΑΕΠ» και «μείωση του κόστους των δικηγορικών υπηρεσιών για τον πολίτη»,ενώ στην πραγματικότητα οδηγεί στην συρρίκνωση της ατομικής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους της δικηγορικής ύλης στις λίγες και ισχυρές μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, με βέβαιο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους πρόσβασης του απλού πολίτη στην δικαιοσύνη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τους άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, η δε Γ.Σ. των μελών του θα συνέλθει εκ νέου στις 27-1-2011 για να εκτιμήσει τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό και να λάβει αποφάσεις για την παραπέρα στάση του σώματος.



ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

http://www.dsserron.gr/

ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΩΣ 28-1-2011 ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Με απόφαση της Γ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, που ελήφθη το μεσημέρι, αποφασίστηκε η αποχή των δικηγόρων Καβάλας έως την 28-1-2011 όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Γ.Σ.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ




ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ρέθυμνο, 18 Ιανουαρίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία και του Υπουργού, η έκτακτη Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με αντικείμενο την ενημέρωση και υποβολή παρατηρήσεων επί του σχεδίου νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση για το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
Έντονος προβληματισμός υπήρξε αναφορικά με το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε υπόψη των Προέδρων μόλις την Παρασκευή 14-1-2011, εκμηδενίζοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο για την μελέτη, επεξεργασία ακόμη και λήψη απόφασης των οργάνων των συλλόγων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την, για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις συνεχείς αιτήσεις και του Συλλόγου μας, μη σύγκληση της Ολομέλειας, αλλά και τις ρυθμίσεις του ίδιου του νομοσχεδίου, που κάθε άλλο παρά σύμφωνους μπορούν να βρουν τους δικηγόρους, μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό, για την διαδικασία που ακολουθείται και τους σκοπούς που επιδιώκονται.

σε κάθε περίπτωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης θα υπερασπισθεί την ενότητα του Δικηγορικού σώματος και, όπως το έχει καταδείξει και με παλαιότερες ανακοινώσεις/θέσεις του, δεν θα πυροδοτήσει εντάσεις οι οποίες δύνανται να την θέσουν σε κίνδυνο, διότι εκτιμά ότι τα συμφέροντα όλων των δικηγόρων, ανεξαρτήτως εδαφικής περιφέρειας άσκησης του λειτουργήματος τους, δεν είναι, αντικρουόμενα αλλά συμπορεύονται, προς τον κοινό σκοπό της διασφάλισης του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας στην άσκηση του λειτουργήματος και της διασφάλισης της αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έναντι των όποιων συμφερόντων.

Όμως αυτή η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε θα συμβάλει στο ελάχιστο στην περαιτέρω διαμόρφωση των θέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου ή στην λήψη αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι οποίες θα έχουν γνώμονα την διασφάλιση των ανωτέρω μη διαπραγματεύσιμων αξιών.

Υπενθυμίζουμε δε ότι, τόσο κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας στην Θεσσαλονίκη, όσο και σε αυτήν της Καβάλας, η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων ήταν να μην δεχθεί το Δικηγορικό σώμα την κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας (όπως και των υπολοίπων επιταγών της Κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών), υπερασπίζοντας τις απόψεις μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τις οποίες δεσμεύθηκε, δια του τότε Γενικού Γραμματέα και εν συνεχεία του Υπουργού (παρά τις επιφυλάξεις τους) να υιοθετήσει και το Δημόσιο και να υποστηρίξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εν τούτοις, δια του μνημονίου και του επικαιροποιημένου μνημονίου επιχειρείται, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής κρίσης, η επιβολή των ίδιων μέτρων.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου που τέθηκε υπόψη, παρά την άποψη που διαχέεται από διάφορους, ότι διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των Συλλόγων και τα επαγγελματικά δικαιώματα μας, πάντα κατά το δυνατόν και λαμβανομένης υπόψη της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας και της ανάγκης εξωτερικού δανεισμού, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας, κατ’ αρχάς διότι αποτελεί απόλυτη πεποίθηση μας ότι, η απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών, όπως επιχειρείται, δεν συνδέεται ούτε θα συμβάλει στην αποτροπή της δημοσιονομικής κρίσης ή στον περιορισμό του ελλείμματος, που εμφανίζονται να είναι οι σκοποί του μνημονίου και του επικαιροποιημένου μνημονίου σε εφαρμογή των οποίων προωθείται η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ούτε φυσικά στην μείωση των δαπανών διεξαγωγής δίκης, του πολίτη (υπενθυμίζεται η αύξηση των δικαστικών εξόδων και των παραβόλων υποβολής μήνυσης και παράστασης πολιτικής αγωγής).

Θα πρέπει επιτέλους να καταδειχθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τα οποία κρύβονται πίσω από το μνημόνιο και την συγκεκριμένη, σε εφαρμογή αυτού, νομοθετική ρύθμιση.

Κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου είναι η κατάργηση αφενός της τοπικής αρμοδιότητας των Δικηγόρων και αφετέρου της υποχρεωτικότητας των ελάχιστων αμοιβών, οι οποίες, ούτως ή άλλως κυμαίνονται σήμερα σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Ειδικότερα, μετά την ψήφιση του νόμου, και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις, θα είναι επιτρεπτή η παράσταση των δικηγόρων σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, στις πολιτικές και διοικητικές δίκες όπως και η υπογραφή συμβολαίων.

Η διασφάλιση της διατήρησης μίας μόνο έδρας φαλκιδεύεται ουσιαστικά, όπως μετ’ επιτάσεως επισημάνθηκε, με την δυνατότητα που προσφέρεται για την σύσταση δικηγορικών εταιρειών, από δικηγόρους διαφορετικών συλλόγων, ώστε να δημιουργείται εκ των πραγμάτων η δυνατότητα διατήρησης, υπό το σχήμα πολυπρόσωπης δικηγορικής εταιρείας, πολλαπλών εδρών και γραφείων (όπου και οι έδρες των μελών).

Όσον αφορά τις ελάχιστες αμοιβές, αυτές καταργούνται αντικαθίστανται από τις λεγόμενες νόμιμες αμοιβές επί των οποίων θα φορολογείται ο δικηγόρος και θα γίνονται οι κρατήσεις υπέρ του Συλλόγου και των ασφαλιστικών ταμείων, πλην όμως θα είναι στο εξής επιτρεπτή η, με έγγραφη συμφωνία, συνομολόγηση διαφορετικής αμοιβής, ακόμη και κατώτερης της νόμιμης (επί της οποίας θα γίνονται οι κρατήσεις και η φορολόγηση).

Τέλος, καθίσταται επιτρεπτή η διαφήμιση των δικηγορικών υπηρεσιών.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω θα είναι :

Η άρση της αναγνώρισης του λειτουργηματικού χαρακτήρα του δικηγόρου, ο οποίος μετεξελίσσεται είτε σε απλό «πάροχο νομικών υπηρεσιών» και έμπορο-διαφημιστή αυτών είτε σε απλό υπάλληλο των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών (που λόγω της κατάργησης της απαγόρευσης διαφήμισης και της δυνατότητας παράστασης οπουδήποτε στην επικράτεια, θα επεκταθούν) και των οικονομικά ισχυρών εντολέων (πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές και εισπρακτικές εταιρείες).

Ο εξοντωτικός δικηγορικός και οικονομικός ανταγωνισμός, η κατάργηση κάθε δεοντολογίας, η διάσπαση της ενότητας και της αρμονικής συνεργασίας των συναδέλφων.

Η συρρίκνωση του εισοδήματος των νέων κυρίως συναδέλφων και των απασχολούμενων σε μεγάλους εντολείς, που είναι και αυτοί που θα εκμεταλλευτούν την δυνατότητα κατάρτισης συμφωνιών με μικρότερες αμοιβές από τις νόμιμες. Όπως είναι προφανές, κατά την κατάρτιση των συμβάσεων αυτών, δεν θα υπάρχει στην πραγματικότητα η παραμικρή δυνατότητα των δικηγόρων να διαπραγματευθούν την αμοιβή τους, αλλά αυτή θα επιβάλλεται από τους μεγάλους εντολείς, από θέση ισχύος.

Η ουσιαστική κατάργηση της αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η υποβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου και η συρρίκνωση τους, μέχρι να αντικατασταθούν από μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Η άμεση κατάργηση των διανεμητικών λογαριασμών, που στηρίζουν κυρίως τους νέους συναδέλφους.
Ως πρώτη αντίδραση για τα παραπάνω αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων, η τριήμερη προειδοποιητική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους.
Προ της λήψης της απόφασης αυτής και ενώ επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία (μαζί με άλλες συναφείς προτάσεις), αποχώρησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας την αντίθεση του, καθώς διεφάνη ότι ικανοποιείται από το σχέδιο νόμου, θεωρώντας ότι είναι ότι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, μεθοδεύεται ήδη, από την συντριπτική πλειοψηφία των Προέδρων, η συλλογή παρατηρήσεων και προτάσεων, για την προώθηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, διαδικασία στην οποία θα εμπλακεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, υποβάλλοντας συγκεκριμένη πρόταση, για την διασφάλιση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των δικηγόρων έναντι των μεγάλων εντολέων, με εκχώρηση του σχετικού δικαιώματος στους Δικηγορικούς Συλλόγους ή την Ολομέλεια των Προέδρων ή στην Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να είναι δυνατός ο καθορισμός, με την μορφή «συλλογικής σύμβασης», ελάχιστων αμοιβών σε συγκεκριμένες δικηγορικές εργασίες, όπως λ.χ. ελέγχους τίτλων, έκδοση διαταγών πληρωμής, διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων και έγγραφή προσημειώσεων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, επιφυλασσόμενος να προχωρήσει άμεσα και ανάλογα με τις εξελίξεις σε έκτακτη γενική συνέλευση για περαιτέρω ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.

Εκ του Δ.Σ.

http://www.dsreth.gr/

ΠΡΟΤΑΣΗ Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ "ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ" ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡ/ΝΩΝ ΔΙΚ/ΤΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ρέθυμνο 19-1-2011


ΠΡΟΣ :
Τον κ. Κίτσο Ιωάννη, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.



ΥΠΟΨΗ:
κ.. Λαμτζίδη Εμμανουήλ, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Θέμα: Προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών.


Επειδή με την αντικατάσταση του άρθρου 92 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων ορίζεται ότι τα της αμοιβής των Δικηγόρων θα ορίζονται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία τούτου και του εντολέα του ή αντιπροσώπου αυτού, ώστε να υφίσταται κίνδυνος οι οικονομικά ισχυροί εντολείς (πιστωτικά ιδρύματα, κατασκευαστικές, ασφαλιστικές, εισπρακτικές εταιρείες) να επιβάλουν από θέση ισχύος στου δικηγόρους με τους οποίους συνεργάζονται εξευτελιστικές αμοιβές, προκειμένου να διασφαλισθεί η διαπραγματευτική ικανότητα των δικηγόρων έναντι των μεγάλων εντολέων θα ήταν χρήσιμο να διατηρηθεί το δικαίωμα συνδικαλιστικού οργάνου των Δικηγόρων να διαπραγματεύεται συλλογικά για όλη την επικράτεια, με συγκεκριμένους εντολείς που θα επιλέγει, τις αμοιβές, για ορισμένες δικηγορικές εργασίες, όπως λ.χ. εγγραφή προσημειώσεων, έκδοση διαταγής πληρωμής, και προτείνεται η ακόλουθη τροποποίηση του σχεδίου νόμου.


Στο τέλος του άρθρου 92 προστίθεται εδάφιο :
«… Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων διατηρεί το δικαίωμα να διαπραγματεύεται συλλογικά για λογαριασμό των Δικηγόρων ολόκληρης της χώρας, την έγγραφη συμφωνία αμοιβής για συγκεκριμένες δικηγορικές εργασίες. Ιδιαίτερες συμφωνίες των Δικηγόρων με τους παραπάνω εντολείς δεν είναι έγκυρες εφόσον η συμφωνηθείσα με αυτές αμοιβή είναι κατώτερη από το ποσό που συμφωνήθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή…»

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις μας προκειμένου να υποβληθούν, όπως συμφωνήθηκε στην Ολομέλεια των Προέδρων στον κ. Βροντάκη.

Ο Πρόεδρος                          Γεν. Γραμματέας

Εμμ. Δρυμάκης                     Νικ. Μιχελάκης

http://www.dsreth.gr/

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ 28-1-2011

Μετά από Γενική Συνέλευση των μελών  του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης αποφασίσθηκε  αποχή από 19-28 Ιανουαρίου 2011, ενόψει της καταθέσεως του νομοσχεδίου για το “άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

efetio.wordpress.com

Κλείνουν τους μικρούς, ανοίγουν για μεγάλους

Αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος και επιδιώκοντας να παραδώσει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δραστηριότητες που ασκούν σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους πολλοί επιστήμονες, και μάλιστα νέοι, η κυβέρνηση προχωρεί στο "άνοιγμα" των επαγγελμάτων, που ισοδυναμεί με απορρύθμισή τους. Πρότυπο για την απελευθέρωση το νομοσχέδιο για τα φαρμακεία, που επιτρέπει την κατοχή άδειας λειτουργίας από επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί.


Οι φαρμακοποιοί απεργούν για δεύτερη ημέρα, διότι βλέπουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης ή του κλεισίματος φαρμακείων με την επέκταση αλυσίδων, ιδιοκτησίας φαρμακευτικών εταιρειών, ακόμη και εντός σούπερ μάρκετ.

Άρση κατώτατων αμοιβών προβλέπει το νομοσχέδιο και για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο υποβιβάζονται τα προσόντα των επαγγελματιών με επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών.
http://www.avgi.gr/

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΥΡΟΥ : ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ


Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου συνεδρίασε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και αποφάσισε ομόφωνα:


1. Να εκφράσει την αποδοκιμασία της για την πρακτική του Προέδρου του ΔΣΑ που διασπά τη συνδικαλιστική ενότητα των Δικηγόρων στη πλέον κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών.

2. Αντιτίθεται στην ωμή προώθηση συμφερόντων δικηγορικών εταιρειών και τραπεζών –δήθεν στο όνομα και για το καλό του Ελληνικού Λαού- που μεθοδεύεται με κατευθυνόμενες και αγνώστου εγκυρότητας εκθέσεις του ΙΟΒΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και με τη συνέργια των ΜΜΕ.

3. Καταδικάζει την πρακτική του αλληλοσπαραγμού και της κοινωνικής διάσπασης που επιχειρείται εν ψυχρώ από τον Υπουργό Οικονομικών με κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων.

4. Ζητά προστασία των νέων δικηγόρων Περιφέρειας και Αθηνών έναντι των τραπεζών που άμεσα θα συμπιέσουν και θα εξαθλιώσουν τις δικηγορικές αμοιβές.

5. Επιδιώκει την αποτροπή δημιουργίας διατοπικών δικηγορικών εταιρειών.

6. Ζητά τη συνέχιση της διακοπείσας Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για τον καθορισμό της στάσης των δικηγόρων έναντι των προωθούμενων ρυθμίσεων.

7. Τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση του δικηγορικού λειτουργήματος μεσοπρόθεσμα θα έχει σαν συνέπεια την συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε λίγους μεγάλους παίκτες. Θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τη μεγάλη μερίδα των δικηγόρων, τόσο στην επαρχία, όσο και στην Αθήνα, το δε τελικό κόστος των νομικών υπηρεσιών θα καταστεί υψηλότερο για τον πολίτη αφού η δικηγορία και η τιμολόγησή της θα καθορίζεται από λίγα ισχυρά γραφεία.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ


skouzekaifilonos.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο της  απελευθέρωσης  το οποίο κατευθύνεται προς την βουλή.  Διακρίνεται κυρίως για την εγκληματική διάθεσή των τραπεζιτών με παρουσιαστή την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε μία οικονομική θεωρία που δεν ονομάζεται αλλά επιβάλλει την αναγκαιότητα για ελεύθερο ανταγωνισμό.
Τα χαρακτηριστικά που διέπουν το προσχέδιο είναι :
Α) Εξύβριση  των δικηγόρων καθώς οι ελάχιστες αμοιβές  συντελούν στην επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου και εξυπηρετούν μόνο τα συντεχνιακά συμφέροντά μας
Β) Υποκρισία καθώς η κυβέρνηση επικαλείται τις θυσίες του λαού που πλέον δεν αντέχει τόσο ακριβές  αμοιβές  δικηγόρων προσπερνώντας την επιβολή ΦΠΑ, την αύξηση των παραβόλων και δικαστικών εξόδων.
Γ) Θολό καθώς δεν δίνει ειδική  εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό τι θα αναθεωρεί αλλά ο υπουργός θα έχει την αρμοδιότητα να καταργεί οποιοδήποτε περιορισμό θέλει (εμείς θα λέγαμε δικαίωμα αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει τη γνώμη ότι η εγγύηση εισοδήματος πλέον είναι  περιορισμός). Αυτό φυσικά είναι και αντισυνταγματικό.

 enallaktiki.wordpress.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ !!!

"Πράσινο φως" για το άνοιγμα των επαγγελμάτων


ΑΘΗΝΑ 19/01/2011


"Πράσινο φως" για το άνοιγμα έξι επαγγελμάτων του δικηγόρου, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του ορκωτού λογιστή και του μηχανικού, έδωσε το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν στην τελική κατάρτιση του νομοσχεδίου και στην κατάθεσή του στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συνέντευξη του την ίδια ημέρα, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την οριζόντια άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν στην άσκηση όλων των επαγγελμάτων - όπως, τις ελάχιστες αμοιβές, τον αριθμό των αδειών και τις ελάχιστες αποστάσεις.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιγράφει τις ρυθμίσεις για τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών ελεγκτών, ενώ το επάγγελμα των φαρμακοποιών ρυθμίζεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.


Οι αλλαγές θα ρυθμιστούν μέσω προεδρικών διαταγμάτων εντός τετραμήνου


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι μία μεγάλη τομή που αλλάζει τη ροή της χώρας". Όπως τόνισε, πρόκειται για μία "ιστορική αλλαγή" την οποία η κυβέρνηση τολμά να κάνει σήμερα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρά στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη καμία άλλη λογική, ούτε το όποιο πολιτικό κόστος. "Αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τελείωσε πια" τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν την ευθύνη για τη στάση τους.
http://www.nooz.gr/

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.Α. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

Οι δικηγόροι της Αθήνας, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν συμμετέχουν στην τριήμερη πανελλαδική αποχή (19, 20, 21 Ιανουαρίου 2011), που έχει αποφασίσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.


Ειδικότερα, συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το ζήτημα του λεγόμενου «ανοίγματος» του επαγγέλματός τους και κατά πλειοψηφία 14 υπέρ έναντι 4 κατά και μιας αποχής, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών με βάση τις προτάσεις του Συλλόγου.

Επίσης αποφασίστηκε ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων θα καθορίσουν οι δικηγόροι της Αθήνας την περαιτέρω στάση τους, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, οι δικηγόροι της Αθήνας είναι σε επιφυλακή και αναμένουν τις όποιες εξελίξεις.

http://www.kathimerini.gr/

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Το τέλος των κλειστών επαγγελμάτων;


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει αναλάβει πλήθος υποχρεώσεων, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές πέρσι το Μάιο. Μία από αυτές ήταν να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Επειδή, όμως, πρόκειται για αλλαγές που αφορούν χιλιάδες επαγγελματίες, οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι υπουργοί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, προσπαθούν να το αποφύγουν με ελιγμούς.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με το επάγγελμα του μεταφορέα. Με το αρχικό σχέδιο, που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Μεταφορών, ουσιαστικά επιχειρούσε να διαβεβαιώσει τους επαγγελματίες αυτούς ότι οι αλλαγές θα ήταν τόσο ήπιες, που δεν θα άλλαζαν τα μέχρι τότε δεδομένα. Ομως, το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από την τρόικα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να φέρει άλλο με δραστικές αλλαγές και ακολούθησε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες των φορτηγών υποστήριζαν ότι «εξαπατήθηκαν».

ΣΗΜΕΡΑ πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων, που αφορά πολυάριθμες ομάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν και πολιτικές πιέσεις, καθώς εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Η κυβέρνηση το γνωρίζει και γι' αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί, στην αρχή των συζητήσεων, έκαναν ό,τι και το περασμένο καλοκαίρι: τους άφησαν να καταλάβουν ότι ενδέχεται οι αλλαγές αυτές να είναι «ελεγχόμενες», δηλαδή να μη θίξουν τον πυρήνα του σημερινού «στάτους κβο».

ΑΥΤΟ συνέβη τουλάχιστον με τους ιδιοκτήτες των φαρμακείων, τους οποίους ο υπουργός Υγείας άφησε με την εντύπωση ότι θα βρεθεί «χρυσή τομή» και οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα τους θίξουν ιδιαίτερα. Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλα πρεσβεύει. Δεν δέχτηκε τις εισηγήσεις του κι έτσι εκείνος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι θα γίνουν αλλαγές τόσο στο ωράριο των φαρμακείων (ανοιχτά τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο) όσο και στο πληθυσμιακό κριτήριο, με βάση το οποίο δίνεται άδεια λειτουργίας σε φαρμακείο.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι οι συνδικαλιστές του κλάδου να μιλάνε, επίσης, για «εξαπάτησή» τους και να έχουν εξαγγείλει μπαράζ κινητοποιήσεων. Οι οποίες, φυσικά, θα πλήξουν περισσότερο τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακά τους, αφού δεν θα γίνονται δεκτές οι συνταγές των Ταμείων τους. Σε τροχιά κινητοποιήσεων κινούνται και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι στη μεταπολεμική Ελλάδα διαμορφώθηκε ένα εκτεταμένο καθεστώς πολλαπλής «προστασίας» πολλών επαγγελματικών ομάδων. Σήμερα, υπό την πίεση και του Μνημονίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να άρει διάφορους περιορισμούς και να αφαιρέσει προνόμια. Είναι φυσικό ότι θα συναντήσει αντιδράσεις.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ μαζί τους πρέπει να γίνει στη βάση της ειλικρίνειας. Γνωρίζει ότι ελάχιστες δυνατότητες έχει να ξεφύγει από το δεσμευτικό πλαίσιο που προβλέπει το Μνημόνιο. Αντί, λοιπόν, να προσπαθεί να καλλιεργεί ελπίδες, ότι οι αλλαγές θα είναι «ελεγχόμενες», να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Η παραπλάνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.


http://www.enet.gr/

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ ...... ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

Τριήμερη αποχή από τις δικαστικές αίθουσες και κόκκινες γραμμές


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η πρώτη δυναμική αντίδραση κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του νομικού επαγγέλματος, έρχεται από τους δικηγόρους της επαρχίας, που κατεβαίνουν αύριο σε τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Την απόφαση πήρε, χθες, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την παρουσία και των 63 προέδρων και του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Σε ανακοίνωσή της διατυπώνει την αντίθεσή της στις διατάξεις που αφορούν «τη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας».
Κατά την πολύωρη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι εντάσεις σχετικά με τη συμμετοχή και των Αθηναίων δικηγόρων στις κινητοποιήσεις, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα είχαν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε αποχή. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δ. Παξινός, αποχώρησε πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ωστόσο, μετά τη λήψη απόφασης για αποχή, ο ΔΣΑ θα επαναπροσδιορίσει αύριο την τελική του στάση.

Σημείο αιχμής για τους δικηγόρους της επαρχίας είναι η άρση των γεωγραφικών περιορισμών όσον αφορά τις παραστάσεις τους στα δικαστήρια, αφού πλέον θα μπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, όχι μόνον στην περιφέρεια όπου έχουν την έδρα τους. Εκτιμάται ότι αυτοί που κυρίως θα πληγούν από την τυχόν επεκτατική διάθεση των μεγαλοδικηγόρων είναι οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι, που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Κόκκινο πανί αποτελούν και οι διατάξεις που ανατρέπουν το σημερινό καθεστώς και προβλέπουν την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών από δύο ή περισσότερους δικηγόρους, μέλη του ίδιου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων. Μέχρι σήμερα, δικηγορική εταιρεία είχε τη δυνατότητα να συστήσουν μόνο δικηγόροι του ίδιου συλλόγου. Πάντως, το αίτημα του δικηγορικού σώματος να μην επιτραπεί η δημιουργία δεύτερης έδρας σε άλλη περιφέρεια, εκτός από εκείνη στην οποία έχουν διοριστεί, έχει γίνει δεκτό.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επισημάνθηκε και ο κίνδυνος να πέσουν ακόμη και κάτω από το όριο των «νόμιμων αμοιβών» οι αμοιβές των συνεργατών των τραπεζών, των ΝΠΔΔ κ.λπ. Οπως ειπώθηκε, οι τράπεζες ασκούν έντονες πιέσεις για ακόμη χαμηλότερες αμοιβές, αφού θα μπορούν να προσδιορίζουν το ύψος τους ελεύθερα, βάσει έγγραφης συμφωνίας με τους συνεργαζόμενους δικηγόρους. Παράλληλα, διατυπώθηκαν φόβοι ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων κατά τη σύναψη συμβολαίων για την αγοραπωλησία ακινήτων, αφού πλέον μόνον η πλευρά του αγοραστή θα έχει ανάγκη δικηγόρο για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας.

www.enet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ


Αριθ. Πρωτ. 40 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 14-1-2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σήμερα λάβαμε ένα κείμενο είκοσι τριών σελίδων, στο οποίο περιέχονται οι προτεινόμενες αλλαγές
που αφορούν το δικηγορικό λειτούργημα, ή την κατ' ευφημισμόν....απελευθέρωση του. Το κείμενο αυτό δια του οποίου επέρχονται, όπως φαίνεται, θεμελιώδεις αλλαγές με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνον στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά άλλοτε αμέσως και άλλοτε εμμέσως και επί του θεσμικού ρόλου του Δικηγόρου και των Δικηγορικών Συλλόγων, επιχειρείται να "περάσει" χωρίς την επιβαλλόμενη εν σχέσει προς την σοβαρότητα του ουσιαστική συζήτηση.

Αυτά αποτελούν μια πρώτη αρχική εκτίμησή μας. Επιφυλασσόμενοι για αναλυτικότερη και ενδελεχέστερη εξέταση του προτεινομένου κειμένου το συντομότερο δυνατό, είμαστε υποχρεωμένοι και με βάση την πρώτη αυτή εκτίμησή μας να εκφράσουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο αυτό γενικώς αλλά και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να διεξαχθεί η δήθεν δημόσια διαβούλευση, φοβούμενοι ότι αν εξελιχθούν τα πράγματα έτσι, δηλαδή ερήμην ουσιαστικού διαλόγου, στην ουσία δεν πρόκειται περί προτάσεως προς συζήτηση, αλλά περί συμβάσεως προσχωρήσεως σε κάτι που θα καθορίσει τη ζωή μας, το μέλλον μας και το θεσμικό μας ρόλο χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αντιρρήσεων ή έστω της αποδοχής κάποιων εκ των απόψεων μας με αποτέλεσμα, όχι την γόνιμη σύνθεση αυτών (χαρακτηριστικά του ουσιαστικού διαλόγου), αλλά την τύποις και υπό αφόρητη χρονική και άλλη πίεση υιοθέτηση των απόψεων της μιας πλευράς.

Δυστυχώς στις μέρες μας, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι λέξεις πια απονευρωμένες και άδειες από κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο δεν σημαίνουν τίποτα. Ενας τέτοιος διάλογος υπό πίεσιν διεξαγόμενος ακυρώνεται στην πράξη, μεταβαλλόμενος σε άλλοθι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει εν όψει των ανωτέρω διήμερη προειδοποιτική αποχή την 17η και 18η Ιανουαρίου 2011 με στόχο την διεξαγωγή ενός γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου και με άνεση χρόνου και προκηρύσσει την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στις 18/1/2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Νικόλαος Γ. Παγίδας


skouzekaifilonos.gr

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.Α, ΤΥΧΑΙΟ ;

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός της Αθήνας, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή από την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Πριν από την ψηφοφορία για την αποχή ή μη των δικηγόρων ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ.Παξινός αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 επί των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου και θα λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα κατέλθουν οι δικηγόροι της Αθήνας σε απεργία ή όχι.

Η Ολομέλεια, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών για το θέμα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, αν και σημειώνει την «αντίθεσή της στην πρόθεση διατάξεων που αφορούν την δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας».

Σε τι αντιδρούν

Το δικηγορικό σώμα αντέδρασε στις «ελάχιστες αμοιβές» των δικηγόρων οι οποίες μετονομάζονται με το νομοσχέδιο σε «νόμιμες αμοιβές».

Έμφαση δόθηκε ειδικότερα στις αμοιβές των συνεργατών των τραπεζών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. (όχι των εμμίσθων), καθώς οι αποδοχές τους από τα συμφωνητικά που θα υπογράφουν για το ύψος των αποδοχών τους μπορεί να είναι χαμηλότερες ακόμα και από αυτές τις «νόμιμες αμοιβές».

Η Ολομέλεια αντέδρασε και στην απελευθέρωση των γεωγραφικών περιορισμών των δικηγόρων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Να σημειωθεί ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Κώδικας Δικηγόρων) ο δικηγόρος των Αθηνών δεν μπορεί να παραστεί μόνος του σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά πρέπει να συμπαρίσταται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας.

Επίσης, τόνισαν οι δικηγόροι ότι με τη συγκρότηση δικηγορικών εταιρειών, που θα έχει μετόχους - μέλη από διάφορους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, αυτομάτως καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, καθώς η εταιρεία θα έχει πολλές έδρες. Δηλαδή, η δικηγορική εταιρεία θα έχει έδρα κάθε Δικηγορικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένος ο μέτοχος - μέλος δικηγόρος της.

Ακόμη, ορισμένοι δικηγόροι εξέφρασαν φόβους ότι το επόμενο βήμα μετά την κατάργηση αμοιβών στα συμβόλαια θα είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων από την πλευρά του πωλητή ακινήτου. Και προσέθεσαν ότι θα παραμείνει υποχρεωτική η παράσταση του δικηγόρου στα συμβόλαια μόνο από την πλευρά του αγοραστή.
 
news.in.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αποφαση Ολομελειας

Πανελλαδικη Αποχη δικηγορων 19, 20 και 21 Ιανουαριου 2011

ΩΡΑ 16:30 17-1-2011 ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Αναμένεται ακόμη η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδριάζει από την 13:00 στην Αθήνα εν όψει των αντιδράσεων του κλάδου μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το "άνοιγμα" του δικηγορικού επαγγέλματος.

ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ "ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ" ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Τα τρια ουσιώδη σημεία του σχεδίου νόμου για το "άνοιγμα" της δικηγορίας είναι τα εξής:


(α) Η κατάργηση του εδαφικού περιορισμού άσκησης των καθηκόντων μας (άρθρο 44, 54 και 56 Κώδικα περί δικηγόρων)

(β) Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών (άρθρα 92, 95 και 176, 178) Κώδικα περί δικηγόρων) και

(γ) Η μετατροπή των γραμματίων προείσπραξης από μέσο κατοχύρωσης της αμοιβής μας σε χαράτσι και μέσο εξόντωσης των αυτοαπασχολουμένων και των "φασοντατζήδων¨" (άρθρα 96, 96 Α, 160, 161,175,176 και 178).
Εν ολίγοις ενώ τροποποιούνται μόλις 12 άρθρα του Κώδικα περί δικηγόρων και καταργούνται 5 παράγραφοι (από 2 έως 7) του άρθρου 7 του ν. 2753/1999, επί της ουσίας αλλάζει ολόκληρη η δομή του επαγγέλματος μας για τους εξής λόγους:

(α) Διότι ο εδαφικός περιορισμός της άσκησης των καθηκόντων μας αποτελούσε τη ratio της οργάνωσης μας σε δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίοι ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προικισμένα με αυτοτέλεια αφενός κατοχύρωναν τον δικηγόρο απέναντι στην κρατική εξουσία, αφετέρου εξασφάλιζαν τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των μελών του δικηγορικού σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την κατάργηση του εν λόγω περιορισμού (α) ανοίγει ο δρόμος σε κάθε είδους "λαμογιά" (ποιός αλήθεια Σύλλογος θα μπορεί να ασκήσει πειθαρχική εξουσία στον δικηγόρο - ας πούμε - μέλος του Δ.Σ. Καλαβρύτων που ασκεί δικηγορία στον Πειραιά και έχει το "χούι" να κλέβει σχετικά;) (β) η τήρηση μητρώου από τους Δικηγορικούς Συλλόγους παύει πλέον να έχει σημασία και αποτελεί απλή γραφειοκρατική διαδικασία (γ) ο δικηγόρος χάνει (και θεσμικά) τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον Σύλλογο του προς προάσπιση των δικαιωμάτων του και του ρόλου του ως υπερασπιστή δικαιωμάτων.

Βεβαίως πέραν των παραπάνω ουσιαστικών αλλαγών, επέρχεται άλλη μία (επίσης ουσιαστική), η οποία αποτελεί και τη ratio της εν λόγω κατάργησης. Οτι οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες (προσωρινά προσωπικές και αποτελούμενες μόνο από δικηγόρους, αργότερα και κεφαλαιουχικές) , οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να βάλουν "χοντρά" χέρι στην καλή δικηγορική ύλη της επαρχίας (λ.χ. απαλλοτριώσεις) από την επόμενη της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου θα μπορούν να τη μονοπωλούν.

(β) Διότι η κατοχύρωση των ελαχίστων αμοιβών δεν αποτελούσε "συντεχνιακό" δικαίωμα (όπως διαχέουν τα γνωστά παπαγαλάκια στην κοινή γνώμη) αλλά μέσο για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς εξασφάλιζε (α) την αποφυγή του ανταγωνισμού χωρίς αρχές μεταξύ των μελών του δικηγορικού σώματος και (β) την αξιοπρεπή διαβίωση του δικηγόρου, άρα και την αξιοπρεπή άσκηση των καθηκόντων του (βλέπετε σχετικά την εισηγητική έκθεση ν.3026/1954).

Σήμερα όμως με τις ρυθμίσεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, όχι μόνο δεν θεωρείται "μάστιγα" για τη δικαιοσύνη η προλεταριοποίηση και η εξαθλίωση του δικηγόρου (έτσι αποκαλείται στην εισηγητική έκθεση του Κώδικα περί δικηγόρων), αλλά αντιθέτως και επιδιώκονται τέτοια φαινόμενα, προκειμένου να είναι φθηνές οι δικηγορικές υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων κυρίως των τραπεζών και των λοιπών μεγάλων επιχειρήσεων.

(γ) Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, το γραμμάτιο προείσπραξης αποτελούσε κατοχύρωση της δικηγορικής αμοιβής, καθώς έπρεπε να προκαταβληθεί από τους διαδίκους. Ποσοστό δε της αμοιβής αυτής παρακρατούσε ο δικηγορικός σύλλογος για τα λειτουργικά του έξοδα, τους λογαριασμούς και τα ταμεία μας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, δεν υφίσταται πλέον τέτοια υποχρέωση των διαδίκων, αντιθέτως η υποχρέωση αυτή μετατίθεται στον δικηγόρο και μάλιστα χωρίς να υφίσταται αναλογία μεταξύ της αμοιβής που πραγματικά θα λάβει και του ποσού που θα πρέπει να προκαταβάλει στο Σύλλογο!!

Και για να γίνουμε πιο κατανοητοί: Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αν "το ποσό αναφοράς" είναι 100 ευρώ και ο δικηγόρος συμφωνήσει με τον πελάτη του να λάβει αμοιβή 50 ευρώ, δηλαδή κατώτερη από το ποσό αναφοράς, αφενός ο δικηγορικός σύλλογος δεν του εξασφαλίζει ότι θα εισπράξει την αμοιβή των 50 ευρώ που συμφώνησε, αφετέρου ο δικηγόρος πλέον βαρύνεται με την καταβολή του "ποσοστού αναφοράς" (12%) επί του ποσού αναφοράς (100 ευρώ) και όχι επί της αμοιβής των 50 που συμφώνησε να εισπράξει.

Τώρα, όσον αφορά τα συμβόλαια, το άρθρο 42 του Κώδικα περί δικηγόρων που προβλέπει την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου δεν φαίνεται ότι τροποποιείται, πλην όμως καταργείται η ελάχιστη αμοιβή που κατά τον Κώδικα έπρεπε να μας καταβληθεί και η αμοιβή μας εξαρτάται από τη συμφωνία που θα γίνει. Επιπλέον απ' ό,τι ακούγεται το θέμα των συμβολαίων δεν έχει ακόμη λήξει και περιμένουμε εξελίξεις.

Συμπερασματικά, με τις ρυθμίσεις του εν λόγω σχεδίου νόμου όχι μόνο χάνουμε όλη την κατοχύρωση (οικονομική και θεσμική) που απολαμβάναμε μέχρι σήμερα, αλλά επιπλέον μας επιβάλλεται ένα πρόσθετο χαράτσι προς συντήρηση των συλλόγων μας (ως διακοσμητικών πλέον στοιχείων). Και το πράγμα δεν σταματά εδώ, καθώς περιμένουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη μείωση της δικηγορικής ύλης (τι παίζεται αλήθεια με την "εκούσια δικαιοδοσία") και βεβαίως την είσοδο κεφαλαιουχικών νομικών εταιρειών στην αγορά.

Εν ολίγοις η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι το αύριο θα είναι χειρότερο, αν δεν ενεργοποιηθούμε και αν δεν προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε. Καιρός λοιπόν να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, αλλιώς.............!!

skouzekaifilonos.gr