ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ

Το Δ.Σ. του συλλόγου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την 21-10-2010 αποφάσισε ομόφωνα μετά από σχετική επίσημη πρόσκληση, να παραστεί αντιπροσωπεία του με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Φίλιππο Σαμαρά στη συνάντηση εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και επιστημονικών συλλόγων στο Επιμελητήριο Λάρισας την 22-10-20010 στη πόλη μας με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Με την ίδια ομόφωνη απόφαση ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Κατσαρός ανέλαβε και συνέταξε το παρακάτω έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις του συλλόγου σχετικά με το ζήτημα της «απελευθέρωσης» το οποίο ενεχείρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μετά την τοποθέτησή του στην παραπάνω συνάντηση.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Λάρισα 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Αριθμ. πρωτ. 455.

(Ν.Π.Δ.Δ.)

Ταχ. Δ/νση : ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τ.Θ. 1004 - 41 000 ΛΑΡΙΣΑ

Πληροφορίες : ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΕΛΚΟΣ

Τηλέφωνο : 2410532037

FAX : 2410532042

Προς Κύριο Αντώνη Σαμαρά
Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κύριε Πρόεδρε

Η επίσκεψή σας στη πόλη μας συμπίπτει με την αποχή των μελών του Συλλόγου μας από τα καθήκοντά τους στα Δικαστήρια στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την «απελευθέρωση» των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων. Αφού σας υποδεχθούμε και εμείς στη φιλόξενη Λάρισα ως ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της πόλης, θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το πρόβλημα «απελευθέρωση της δικηγορίας» και να καταθέσουμε την πρότασή μας.



Η «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ



Με την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν [2006/123] στο εθνικό δίκαιο με το Ν.3844/2010 και την ψήφιση του διαβόητου Μνημονίου με τον Ν. 3845/2010, σε συνδυασμό με την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες με τον Ν.3842/2010 η οποία είναι άδικη και εμποδίζει τους πολίτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη λόγω της υπέρμετρης αύξησης του κόστους, ο κλάδος μας εισήλθε στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του οι οποίες προκάλεσαν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δικηγόρων σε πανελλήνια κλίμακα. Με τα παραπάνω νομοθετήματα ετέθη η βάση για την κατάργηση θεμελιωδών διατάξεων της νομοθεσίας για την άσκηση της δικηγορίας καθώς επίσης και οι προϋποθέσεις για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο παροχής των δικηγορικών υπηρεσιών στη πατρίδα μας. Εξαρχής έχει διακηρυχθεί από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας μας, ότι τυχόν κατάργηση θεμελιωδών διατάξεων της Δικηγορικής Νομοθεσίας σχετικά με την άσκηση του Δικηγορικού Λειτουργήματος που αφορούν την εδαφική αρμοδιότητα, τα ελάχιστα όρια δικηγορικών αμοιβών, την κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής, την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας "πολυεπαγγελματικών εταιριών" και άσκησης "πολλαπλών δραστηριοτήτων" από τους δικηγόρους, την απαγόρευση διαφήμισης, την αστική ευθύνη Δικηγόρου, θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανεξάρτητου, ελεύθερου, μαχόμενου, αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία δικηγόρου, στην κυριαρχία των οικονομικά ισχυρά στο χώρο μας δηλ. «καρτελοποίηση» των δικηγορικών υπηρεσιών με συνακόλουθη υπαλληλοποίηση των μαχόμενων δικηγόρων, αλλά και αυτονόητο αποκλεισμό των ασθενέστερων οικονομικά από το αγαθό της Δικαιοσύνης, ενόψει της βέβαιης αύξησης του «τιμολογίου» των αμοιβών. Μπροστά στο μέγιστο αυτό πρόβλημα για τους δικηγόρους, αλλά και για τους πολίτες της χώρας μας, εντελώς επιγραμματικά σας θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω που αποτελούν θέσεις των δικηγορικών συλλόγων σχετικά με τους περιορισμούς άσκησης της δικηγορίας.



ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ



Οι εδαφικοί περιορισμοί



Οι περιορισμοί αυτοί έχουν τεθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών και ειδικά των κατοίκων των μη προνομιούχων (με οικονομικό κριτήριο) περιοχών, αλλά και αυτών που διαμένουν σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, δηλαδή συντρέχουν εν προκειμένω επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν αυτούς και αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων πολιτών, οι οποίοι, είτε λόγω του οικονομικού κριτηρίου, είτε λόγω του γεωγραφικού βρίσκονται σε δυσμενή θέση έναντι άλλων συμπολιτών τους. Αν δεν υπήρχαν οι εδαφικοί περιορισμοί, δεν θα είχαν οι πολίτες αυτοί ταχεία και άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο, χωρίς την οποία είναι αδύνατη και η πρόσβαση στο δικαστήριο, δηλαδή στο αγαθό της Δικαιοσύνης. Εν προκειμένω, ο Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει την ύπαρξη διατάξεων για την ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος των πολιτών με σκοπό την ικανοποίησή του και αναμφίβολα υπηρετεί επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, αφού με συγκεκριμένες διατάξεις του προβλέπει τον διορισμό των Δικηγόρων σε κάθε περιφέρεια Πρωτοδικείου και για την αποκλειστική έδρα - εγκατάσταση σε αυτή με συγκεκριμένη εδαφική αρμοδιότητα. Αυτές ακριβώς οι διατάξεις δηλ. της τοπικής αρμοδιότητας και της αποκλειστικής έδρας, συνιστούν κίνητρα εγκατάστασης των Δικηγόρων, στις μη προνομιούχες με τα παραπάνω κριτήρια δικαστηριακές περιφέρειες, στις οποίες μπορούν με δική τους επιλογή να διοριστούν με συνακόλουθο αποτέλεσμα την κάλυψη των αναγκών των πολιτών των περιοχών αυτών, οι οποίες έχουν σχέση με το σύστημα πρόσβασης και απονομής της Δικαιοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπήρχαν οι διατάξεις αυτές, θα υπήρχε το φαινόμενο του δικηγορικού υδροκεφαλισμού των μεγάλων πόλεων όπου έχουν έδρα τα μεγάλα πρωτοδικεία, εφετεία κ.λ.π. και αντίστοιχα η έλλειψη δικηγόρων στις ορεινές, δύσβατες, φτωχές και γενικά μη προνομιούχες περιοχές. Παράλληλα και στη κατεύθυνση επιδίωξης αυτού του σκοπού που υπηρετεί επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, ο Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει την οργάνωση των Δικηγόρων σε Δικηγορικούς Συλλόγους με την μορφή των ΝΠΔΔ με τοπική αρμοδιότητα, έδρα των πρωτοδικείων, πειθαρχική αρμοδιότητα των μελών του κ.λ.π. στοιχεία που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα δημοσίου ελέγχου της άσκησης του Δικηγορικού Λειτουργήματος. Σημειωτέον, ότι -αναφορικά με τους εδαφικούς περιορισμούς της δικηγορίας- και παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, το ΔΕΕ, κρίνοντας σε σχέση με τους ισχύοντες περιορισμούς για τους φαρμακοποιούς, δέχθηκε ότι οι κανόνες αυτοί επιδιώκουν την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης φαρμακείων σε μεγάλα αστικά κέντρα ή μόνο σε ελκυστικές περιοχές και την εξασφάλιση της άμεσης πρόσβασης των κατοίκων των απομονωμένων ή λιγότερο ελκυστικών περιοχών στις φαρμακευτικές υπηρεσίες, το οποίο συνιστά επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογεί αυτούς και δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας (Δ.Ε.Ε., αποφ. της 1ης Ιουνίου 2010, C-570/07 και C-571/07, Perez και Gomez).



Ελάχιστα όρια αμοιβών –Γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής.



-Η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος των γραμματίων προείσπραξης των δικηγορικών αμοιβών από τους Δικηγορικούς Συλλόγους αποφέρει δημοσιονομικό όφελος. Η έκδοση του γραμματίου προείσπραξης από τον Δικηγόρο και η υποχρεωτική προσκομιδή του για την παράστασή στο Δικαστήριο ή στο συμβολαιογράφο κατά την παράσταση στη σύνταξη του συμβολαίου αποφέρει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος στα ταμεία του Κράτους αφού γίνεται παρακράτηση φόρου 15% επί του ποσού της προείσπραξης, το οποίο εισπράττεται και αποδίδεται από το προσωπικό των συλλόγων στο Δημόσιο δηλ. αδαπάνως γι αυτό. Επίσης το σύστημα της έκδοσης των γραμματίων προείσπραξης αποφέρει και όφελος στα ασφαλιστικά μας ταμεία αφού ποσοστό επί του ποσού προείσπραξης παρακρατείται και αποδίδεται σ’ αυτά. Πρόταση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προς την Πολιτεία είναι η επέκταση της έκδοσης των γραμματίων προείσπραξης και σε άλλες εξώδικες υποθέσεις, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους. Επίσης η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος των γραμματίων προείσπραξης των δικηγορικών αμοιβών από τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε συνδυασμό με τα θεσπισμένα ελάχιστα όρια αμοιβών απαιτείται και για άλλους λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος. Καταρχήν εξασφαλίζει την επαγγελματική αξιοπρέπεια των δικηγόρων, οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, δηλ. συμπράττοντες λειτουργοί στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Δηλαδή, δεν είναι απλοί επιτηδευματίες που παράγουν εμπορικά –καταναλωτικά προϊόντα και τα γραμμάτια προείσπραξης σε συνδυασμό με το ισχύον σύστημα ελαχίστων αμοιβών αποτελούν μέσον εξασφάλισης της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας. Επίσης, το σύστημα αυτό διευκολύνει τον πολίτη για την αντικειμενική του πληροφόρηση στο ζήτημα της δικηγορικής αμοιβής, το Δικαστήριο για την επιβολή της δικαστικής δαπάνης στον ηττηθέντα διάδικο, κυρίως όμως, τον οικονομικά αδύναμο πολίτη να απευθυνθεί στον φυσικό του δικηγόρο και να του αναθέσει την υπόθεσή του έναντι αμοιβής, την οποία μπορεί να καταβάλει.



Περιορισμοί άσκησης πολλαπλών δραστηριοτήτων.



Στη χώρα μας απαγορεύεται η ίδρυση πολυεπαγγελματικής εταιρείας με σκοπό την άσκηση του Δικηγορικού Λειτουργήματος ( π.δ. 152/2000 και 81/2005), η σύσταση κεφαλαιουχικών εταιριών με τη μορφή ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Περί Δικηγόρων δεν επιτρέπεται να ασκεί έργα τα οποία είναι ασυμβίβαστα με τη δικηγορία. Οι απαγορεύσεις αυτές έχουν τεθεί ενόψει της ιδιαίτερης φύσης του δικηγορικού λειτουργήματος και προς κατοχύρωση της αποστολής και ανεξαρτησίας του δικηγόρου απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, στη διασφάλιση του επαγγελματικού απορρήτου, στην αποκλειστική ενασχόλησή του με τα συμφέροντα του εντολέα του και στον εξοπλισμό της φυσιογνωμίας του, ως άμισθου δημοσίου λειτουργού της Δικαιοσύνης. Στοιχεία δηλαδή, που είναι αυτονόητα στο νομικό μας πολιτισμό, αφού ο δικηγόρος δεν είναι επιχειρηματίας ή έμπορος που επιδιώκει το επιχειρηματικό όφελος, αλλά εργαζόμενος στο χώρο της Δικαιοσύνης, συλλειτουργός που εργάζεται σύμφωνα με την επιστημονική του γνώση, το ήθος, την επαγγελματική του επάρκεια και αξιοπρέπεια. Επομένως, ορθά η άσκηση του Δικηγορικού Λειτουργήματος επιτρέπεται μόνο σε φυσικό πρόσωπο ή εταιρία αποτελούμενη μόνο από δικηγόρους, που διαθέτουν τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα και τα οποία παρέχουν όλα τα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και της προσωπικής ευθύνης. Σε αντίθετη περίπτωση, η συμμετοχή δικηγόρου σε πολυεπαγγελματικές η κεφαλαιουχικές εταιρείες, αλλοιώνει απολύτως την προπεριγραφόμενη φυσιογνωμία του Δικηγόρου, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή καθίσταται ένας απλός εταίρος ο οποίος εξυπηρετεί τα παντοειδή συμφέροντα όλων των κλάδων της εταιρίας και υπόκειται στις πιέσεις των αναγκών και του ανταγωνισμού της αγοράς, στοιχεία που έρχονται σε διάσταση με τον ιδιαίτερο ρόλο, την φύση και αποστολή του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης.



Περιορισμός αστικής ευθύνης του Δικηγόρου



Κατά το άρθρο 73 παρ. 4 Εισ. Ν.Κ.Πολ.Δ., οι Δικηγόροι ευθύνονται αστικά μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια και τούτο προς κατοχύρωση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του και της ακώλυτης άσκησης της ελευθερίας έκφρασης κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σε περίπτωση όμως που η ευθύνη του Δικηγόρου επεκταθεί σε κάθε αμέλεια, τότε πρόκειται για άρση του περιορισμού της αστικής ευθύνης, με ο,τιδήποτε αυτό σημαίνει για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, ρόλο και αποστολή του δικηγόρου, ο οποίος ταυτίζεται πλέον με τον κάθε άλλο επαγγελματία. Σημειωτέον ότι σχετικοί περιορισμοί αστικής ευθύνης υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες προσώπων, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, Δήμαρχοι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί επιμελητές.



Περιορισμός απαγόρευσης διαφήμισης



Και αυτός ο περιορισμός ο οποίος τάσσεται στον Κώδικα Δεοντολογίας άσκησης της δικηγορίας δικαιολογείται από την ιδιαίτερη φύση και αποστολή του λειτουργήματος του δικηγόρου. Άλλως, αν επιτρεπόταν η διαφήμιση κατά τους όρους ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ θα είχαμε πέραν των άλλων, στη πράξη εξαφάνιση του ανεξάρτητου, ελεύθερου, μαχόμενου δικηγόρου και κυριαρχία των οικονομικά ισχυρών που θα διέθεταν τα οικονομικά μέσα για μια τέτοια ανεξέλεγκτη διαφήμιση. Γι’ αυτό δικαιολογημένα υποστηρίζεται, ότι αν καταργηθεί ο περιορισμός της απαγόρευσης της διαφήμισης ανοίγει η λεωφόρος για την επικράτηση των οικονομικά ισχυρών στο χώρο των δικηγορικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό μάλιστα και με την κατάργηση των άλλων προαναφερόμενων περιορισμών περί πολυεπαγγελματικών –κεφαλαιουχικών εταιριών.



Παράθεση άλλων επιχειρημάτων.



- Η Δικηγορία δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής γνωρίζουν ότι για να γίνει κάποιος δικηγόρος δεν απαιτείται τίποτε άλλο, παρά το πτυχίο Νομικής Σχολής και η 18μηνη πρακτική άσκηση της δικηγορίας. Γνωρίζουν επίσης, ότι ο κλάδος των δικηγόρων χειμάζεται χρόνια τώρα από τον δυσανάλογα μεγάλο προς τον πληθυσμό της χώρας αριθμό τους, που είναι και η πρωταρχική αιτία για την υποαπασχόληση, την ουσιαστική και μη καταγεγραμμένη ανεργία ενός μεγάλου ποσοστού και ειδικά των νέων συναδέλφων. Όσον αφορά την αναλογία των δικηγόρων και σύμφωνα με την παρακάτω αναφερόμενη πανευρωπαϊκή έρευνα η Ελλάδα των 34.000 δικηγόρων διαθέτει 307 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που ξεπερνά μόνο η Κύπρος (319). Υψηλές αναλογίες παρουσιάζουν επίσης η Ιταλία (259), η Ισπανία (259) και η Ιρλανδία (229). Παρά ταύτα η επικοινωνία, δηλ. η προπαγάνδα της τρόικας και της πολιτείας μας που εφαρμόζει την πολιτική της στα πλαίσια του διαβόητου μνημονίου, έχει στήσει ήδη τον πρώτο μύθο εντάσσοντας την δικηγορία στα «κλειστά επαγγέλματα».



- Στην Ελλάδα και αναφορικά με τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος ισχύει αυτό που ισχύει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με μικρές παραλλαγές. Αυτό αποδεικνύεται πλέον από επίσημη πανευρωπαϊκή μελέτη της βελγικής νομικής εταιρίας [DBB], η οποία έγινε μετά από παραγγελία της Ε.Ε. με αντικείμενο τις προϋποθέσεις άσκησης της δικηγορίας στις χώρες της Ευρώπης και η οποία δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ την 12-09-2010. Το πόρισμα της μελέτης αυτής τοποθετεί τις αμοιβές των Ελλήνων δικηγόρων στα μέσα επίπεδα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, μαζί με άλλες επτά χώρες (Πορτογαλία, Ουγγαρία, Εσθονία, Βέλγιο κ.λπ.), ενώ σχετικά με τη σχέση αριθμού και αμοιβών, σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν προφανείς συνδέσεις μεταξύ του αριθμού των δικηγόρων και του ποσού των αμοιβών». Επίσης καταρρίπτει και τον άλλο μεγάλο μύθο, ότι δηλαδή η θέσπιση κατώτερης αμοιβής αποτελεί μια ιδιομορφία της Ελλάδας. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υπάρχει ρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τους δικηγορικούς συλλόγους. Συγκεκριμένα, με κυβερνητικές αποφάσεις ρυθμίζεται μέρος των αμοιβών των δικηγόρων, μεταξύ άλλων, σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία κ.α., ενώ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο και Σλοβενία υπάρχει ρύθμιση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ δικηγόρων και πελατών, η οποία συνήθως αφορά αμοιβές υψηλότερες από τις καθορισμένες. Επίσης, σε αρκετά κράτη, η ρύθμιση αφορά μέρος της αμοιβής –συχνά όχι το μεγαλύτερο– του δικηγόρου. Η ευρύτατη διάδοση των ρυθμισμένων αμοιβών παρατηρείται παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 12 χρόνια υπήρξε άρση των ελέγχων σε Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία και Ιταλία, όπου όμως υπάρχει δικαστική διαμάχη για το θέμα. Δηλαδή η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να αποκαλύψει το κίβδηλο εκμαγείο των όψιμων εν Ελλάδι “εραστών” του νεοφιλελευθερισμού, καταδεικνύοντας ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. εφαρμόζονται συστήματα ελάχιστης κατώτατης δικηγορικής αμοιβής υποχρεωτικά εκ του νόμου. Μεταξύ αυτών είναι και η Γερμανία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί καθυστερήσεις στην οικονομική ανάπτυξή της. Αλλά και σε αρκετές από τις χώρες της Ε.Ε., που δεν υπάρχουν δεσμευτικά καθορισμένες τιμές, στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ πελάτη και δικηγόρου για το ύψος της αμοιβής, υπάρχουν θεσπισμένες αμοιβές και εγγυήσεις. Στη Γαλλία υπάρχει προγραμματισμός για τις αμοιβές των δικηγόρων (για υποθέσεις του Πρωτοδικείου ή του Εφετείου), αν και συνήθως «προτιμούν υψηλότερες ελεύθερες αμοιβές». Στη Γερμανία, οι δικηγορικές αμοιβές είναι καθορισμένες. Στην Αυστρία ορίζονται με βάση την κυβερνητική πράξη τιμολόγησης. Στη Μάλτα ρυθμίζονται από τον Κώδικα Οργανισμού Πολιτικών Διαδικασιών και από αποφάσεις δικαστηρίων. Στη Λετονία προβλέπεται προγραμματισμός των αμοιβών από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Στην Κύπρο, οι αμοιβές καθορίζονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όταν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία. Στη Σλοβενία ορίζονται από τον δικηγορικό σύλλογο, με συμφωνία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με γραπτή συμφωνία των δύο μερών μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Στη Λιθουανία, υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ πελάτη και δικηγόρου. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υιοθετήσει συστάσεις αμοιβών που συναρτώνται με τον κατώτερο μισθό. Το ίδιο περίπου ισχύει και στην Τσεχία, με θεσμοθετημένη «ταρίφα» νομικών υπηρεσιών. Στην Ουγγαρία, οι αμοιβές καθορίζονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλιώς ορίζει το δικαστήριο. Στη Σλοβακία, εάν δεν έρθουν σε συμφωνία τα δύο μέρη, υπάρχει ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη Φινλανδία, οι τιμές είναι «ανοιχτές», αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δώσει ορισμένες οδηγίες, οι οποίες όμως δεν ακολουθούνται. Στη Ρουμανία, οι δικηγόροι είναι ελεύθεροι να ζητούν την αμοιβή τους, εντός κριτηρίων που έχουν τεθεί από τη νομοθεσία.



Δηλαδή, από την παράθεση των στοιχείων της μελέτης προκύπτει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι στις χώρες της Ευρώπης ισχύει, όχι μόνο το σύστημα των ελαχίστων αμοιβών, αλλά και πρόσθετοι «περιορισμοί» που αφορούν την άσκηση της δικηγορίας, με προέχοντα αυτόν της οργάνωσης των δικηγόρων σε δικηγορικούς συλλόγους με τοπική αρμοδιότητα.



-Δεν πρόκειται να αυξηθεί το Α.Ε.Π. με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Την θέση αυτή εξέφρασε στο κυριακάτικο φύλλο της Ελευθεροτυπίας την 12-09-2010, σε συνέντευξή του ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος μεταξύ των άλλων έλεγε και αποδείκνυε, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το Α.Ε.Π. με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», τόνιζε δε ότι αναφορικά με την δικηγορία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση, αφού δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας περισσότερων νομικών συναλλαγών. Δηλαδή τα όσα αναφέρονται περί του αντιθέτου από το Ι.Ο.Β.Ε. και αναπαράγονται από την προπαγάνδα των μεγάλων ΜΜΕ στερούνται βασιμότητας. Επεσήμανε δε ακόμη ο γνωστός οικονομολόγος Δ. Παπαδημητρίου ότι ενδεχόμενο «άνοιγμα» της δικηγορίας δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, αλλά σε μικρότερο και όχι μικρότερη αλλά υψηλότερη τιμολόγηση.



Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Mε αλλεπάλληλες δηλώσεις κορυφαίοι Υπουργοί της Κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην "απελευθέρωση" ("άνοιγμα") όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων και μάλιστα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αυτό αναμένεται να γίνει με νόμο –πλαίσιο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οσον αφορά τους δικηγόρους, από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κκ. Υπουργό και πρώην Γ. Γραμματέα μας προτάθηκε μια μερική αποδοχή των περιορισμών στη βάση μιας ποσοτικοποιήσης αυτών και ειδικότερα να αποδεχθούμε την κατάργηση όλων των περιορισμών σε μια λογική που υπακούει στο «μήπως και έτσι πεισθεί η τρόικα να συναινέσει στη διατήρηση των γραμματίων προείσπραξης…»!!!!



Προφανέστατα και μια τέτοια λογική δεν μας βρίσκει σύμφωνους όταν σε όλη σχεδόν την Ευρώπη όπως προαναφέρεται τα ισχύοντα είναι περίπου τα ίδια με αυτά στη χώρα μας.



Εν προκειμένω ζητούμε ένα σαφές και καθαρό πλαίσιο διαλόγου και στη βάση όχι της λογικής του διαβόητου μνημονίου που θέλει η τρόικα αλλά στη βάση των ευρωπαϊκών παραδοχών και δεδομένων τα οποία μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες διατάξεις εφόσον τις δικαιολογήσουμε από λόγους επιτακτικούς δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτός ο διάλογος όμως πρέπει να γίνει σε ικανό χρονικό διάστημα και όχι μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες που τάσσει η τρόικα και το μνημόνιο. Ζητούμε λοιπόν την αναβολή της νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με το δικηγορικό επάγγελμα και το διάλογο με βάση τις ευρωπαϊκές παραδοχές και δεδομένα.



Η διαφοροποίηση αυτή δεν έχει την έννοια ότι αποδεχόμαστε τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» και της αντιπαράθεσης με άλλες κοινωνικές ομάδες, προσφιλή άλλωστε στις κυβερνήσεις και στην επικοινωνία των μεγάλων ΜΜΕ, αλλά την επισημαίνουμε δεδομένου ότι η δικηγορία ως επάγγελμα δυστυχώς εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Μπολκενστάιν και με τον Ν. 3844/2010 [ενσωμάτωση οδηγίας 2006/123] υφίσταται νόμος – πλαίσιο ενώ άλλα επαγγέλματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής με συνακόλουθη νομική συνέπεια να μην υφίσταται νόμος –πλαίσιο.



Επομένως το αίτημά μας για αναβολή της νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό τον επαρκή χρόνο για διάλογο με βάση τις ευρωπαϊκές νομικές αρχές και παραδοχές είναι απολύτως βάσιμο και εύλογο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κύριε Πρόεδρε



Η χώρα μας τελευταία υπό την ψυχολογική τρομοκρατία της οικονομικής συγκυρίας, του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», έχει καταστεί τόπος τέλεσης των πάσης φύσεως πειραμάτων της τρόικας και οι πολίτες της τα δυνητικά πειραματόζωα, από την αντίδραση και συμπεριφορά των οποίων θα εξαρτηθεί η πρακτική εφαρμογή των σχεδίων σε ευρύτερη κλίμακα. Έτσι, εργαζόμενοι και κλάδοι ολόκληροι συκοφαντούνται ως ενεργούντες με συντεχνιακή λογική, απλοί αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες φωτογραφίζονται ευθέως ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας, τον ανταγωνισμό (!!!) και μένουν στο απυρόβλητο οι διαχρονικά υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας, για τα «λεφτά που έφαγαν», για τη διαφθορά, για τη διαπλοκή, για την ανεργία, για το σύστημα πελατειακών σχέσεων και για πολλά άλλα που αποτελούν τα πραγματικά αίτια.

Ο κλάδος μας δεν είναι αυτός των προνομιούχων. Το μεγαλύτερο ποσοστό και ειδικά των νέων μαστίζονται από την υποαπασχόληση και από πραγματική ανεργία η οποία είναι κεκαλυμμένη, δεν καταγράφεται και κανείς βέβαια δεν ομιλεί γι αυτήν.

Ζητούμε να μελετήσετε τις θέσεις μας και στο πλαίσιο του κορυφαίου ρόλου σας να συμπαρασταθείτε στα παραπάνω αιτήματά μας.

Εννοείται ότι θα είμαστε στη διάθεσή σας για οιαδήποτε διευκρίνιση, εξειδίκευση ή ενημέρωση επί των προαναφερομένων.

Με τιμή



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΤΑΣ
http://www.dslar.gr/

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ: 108 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 8 ΗΜΕΡΕΣ

Η Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση των Δικαστικών Αντιπροσώπων έχει υπογραφεί και εκκρεμεί μόνον να πάρει ΦΕΚ προκειμένου να δημοσιευτεί.
Η αποζημίωση ανά ημέρα είναι 108 ευρώ. Για την Αττική είναι 9 μέρες για την πρώτη Κυριακή συν 4 ημέρες για την δεύτερη Κυριακή.Για την επαρχία είναι 8 ημέρες για την πρώτη συν 4 μέρες για την δεύτερη Κυριακή.Για τους αναπληρωματικούς είναι σε κάθε περίπτωση μια ημέρα λιγότερη.Ωστόσο, επείδή οι αμοιβές για τα νησιά διαφοροποιούνται και επειδή για τους εκτός Αττικής υπάρχουν και τα οδοιπορικά, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.
kozaniritor.blogspot.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
Αθήνα, 27.10.2010
Αρ. Πρωτ. 2266
Π ρ ο ς
Τον Υπουργό
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Ιωάννη Ραγκούση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελλάδος

-κ. Δημήτριο Στεφάνου
Γ. Γ. Υπουργείου Εσωτερικών,
Αποκέντρωσης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά και σας εφιστούμε την προσοχή, όπως και σε προηγούμενα έγγραφά μας, για τις τυχόν δυσλειτουργίες που θα παρουσιαστούν και για τις οποίες φέρετε ευθύνη, δεδομένου ότι μία εβδομάδα πριν την ανάληψη των καθηκόντων των Δικαστικών Αντιπροσώπων, ακόμα είναι άγνωστη η αποζημίωσή τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. ΠΑΞΙΝΟΣ
www.dsa.gr

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ 570 €

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
 
Προσλήψεις δικηγόρων αντί των επιτυχόντων


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για επικοινωνιακό παιχνίδι, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 435 διοριστέοι και επιτυχόντες σε γραπτό διαγωνισμό δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.



Κόκκινο πανί αποτελεί η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του Χ. Καστανίδη που προβλέπει μαθητειακή απασχόληση των ασκούμενων δικηγόρων στις δικαστικές υπηρεσίες για ένα εξάμηνο, έναντι αμοιβής 570 ευρώ και κοινωνικής ασφάλισης, την ίδια ώρα που οι επιτυχόντες του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη προσληφθεί. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των απασχολούμενων δικηγόρων θα ανέρχεται σε 1.000 με 1.200 ετησίως.



Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Επιτυχόντων, το υπουργείο Δικαιοσύνης, θέλοντας δήθεν να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για την εθνική οικονομία, επέλεξε προεκλογικά μια υποτιθέμενη «φτηνή» λύση για μια λειτουργία, όπως είναι η απονομή της Δικαιοσύνης, που είναι από τις πιο πολύτιμες για κάθε πολιτισμένη χώρα. Δημιουργεί, έτσι, ένα νέο καθεστώς μαθητείας -stage, όταν η κυβέρνηση έχει καταργήσει τις συμβάσεις αυτές σε όλο το δημόσιο τομέα.



Κατά την άποψή της, η ρύθμιση που προωθείται παραβιάζει κατάφωρα τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της μονιμότητας των δικαστικών υπαλλήλων, της ισότητας και της αξιοκρατίας στο σύστημα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στην απονομή της δικαιοσύνης (παραβίαση απορρήτου, παρέμβαση στις δικογραφίες, πελατειακές σχέσεις ασκούμενων - μελλοντικών δικηγόρων).



Από την πλευρά του, ο Χ. Καστανίδης διαβεβαιώνει ότι οι διοριστέοι δικαστικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ότι η ρύθμιση δεν εμποδίζει σε τίποτε την επαγγελματική τους κατοχύρωση. Διευκρινίζει ότι προωθεί τη λύση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής μαθητειακής απασχόλησης των ασκούμενων δικηγόρων στις γραμματείες των δικαστηρίων, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα τα δικαστήρια μέχρι τη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων. Και αυτό διότι τα κενά υπερβαίνουν τις 2.500 αλλά αυτή τη στιγμή για λόγους δημοσιονομικής πολιτικής δεν έχει δικαίωμα περισσότερων προσλήψεων.



Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Αυτή τη φορά στρέφεται κατά του υπουργείου Οικονομικών, διότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τα διαδικαστικά και οικονομικά θέματα των δημοτικών εκλογών. Για πρώτη φορά, τονίζει, υπάρχει τέτοια αδιαφορία. Ηδη, 11 ημέρες πριν από τις εκλογικές διαδικασίες και οι Εισαγγελίες της χώρας δεν μπορούν να εκδώσουν διατακτικές στους δικαστικούς αντιπροσώπους. *
http://www.enet.gr/

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, που συνήλθε την 26-10-2010 αποφάσισε:

1. Την αναβολή λήψης απόφασης για κινητοποιήσεις κατά της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος και την εκ νέου σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για επανεκτίμηση της κατάστασης την 23-11-2010 ώρα 13:00 μ.μ. από την οποία και μέχρι τις 15:00 μ.μ. θα υπάρχει αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων. Τούτο ενόψει:

α) της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών που συνέρχεται την 30-10-2010 στην Αθήνα με θέμα ημερήσιας διάταξης : «Συζήτηση για τις επιπτώσεις από την υπό εφαρμογή σχετική νομοθεσία για την λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος στην οικονομική αυτοδυναμία των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων και της συνακόλουθης οικονομικής επιβίωσης του ΛΕΔΕ»,

β) της αναστολής των εργασιών των Δικαστηρίων πριν και μετά την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, και

γ) της διαφαινόμενης από δημοσιεύματα πρόθεσης της Κυβέρνησης να εκδηλώσει την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία περί το τέλος Νοεμβρίου.



2. Ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης και συμμετοχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ως δικαστικών αντιπροσώπων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.



3. Τη χορήγηση ρητής εντολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο να συγκαλέσει νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία την Έκτακτη Γενική Συνέλευση σε περίπτωση που αυτό επιβάλλουν οι εξελίξεις στο θέμα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔIOIKHTIKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

http://www.dslar.gr/

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ


Οκτώβριος, 2010

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ




ΠΡΟΣ



ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΏΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ




Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας Θράκης κατά τη σημερινή συνάντησή μας στην Ξάνθη με αντικείμενο τα προβλήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην εφετειακή μας περιφέρεια αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό κλάδο καταλήξαμε ομόφωνα στις παρακάτω διαπιστώσεις:



1. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει επίσημα τις θέσεις της για την «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος. Η καθυστέρηση αυτή, παρά τη δημόσια θετική για το δικηγορικό κλάδο άποψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και την Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με έναν καταιγισμό φημών, που καθημερινά διοχετεύονται από τα Μ.Μ.Ε., επιτείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία μας για την τύχη των χιλιάδων δικηγόρων της χώρας.



2. Εκφράζουμε επίσης την έντονη δυσφορία μας για το γεγονός ότι από τον Ιούλιο και μετά δεν έχουν συνεδριάσει τα θεσμοθετημένα όργανα του κλάδου μας (Ολομέλεια Προέδρων και Συντονιστική Επιτροπή), με αποτέλεσμα το έλλειμμα ενημέρωσης αλλά και διεκδικητικού πλαισίου την κρίσιμη αυτήν περίοδο να είναι περισσότερο από εμφανές.



3. Παράλληλα όμως εκφράζουμε και την έντονη δυσφορία μας για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κινήσεις και ενέργειες από ορισμένους δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίες, ανεξάρτητα από προθέσεις, θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του κλάδου και δημιουργούν περιττές και άσκοπες αντιθέσεις μεταξύ μας.



4. Επιπρόσθετα μας βρίσκει ιδιαίτερα αντίθετους οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των δικηγορικών συλλόγων σε περιφερειακούς και κεντρικούς. Το δικηγορικό σώμα κατάφερε διαχρονικά να πετύχει μόνο όταν είχε ενιαία έκφραση και στάση και συγκεκριμένη στόχευση.



Ζητούμε από το Προεδρείο της Ολομέλειας αλλά και τη Συντονιστική Επιτροπή άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε με σεβασμό από όλους των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων σε ένα κλίμα ενότητας και σύνθεσης, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο και να επηρεάσουν μαχητικά και ενωτικά τις εξελίξεις, στα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν.



Ξάνθη 14 Οκτωβρίου 2010



Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων



Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Ντίνας



Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος



Καβάλας Χρυσόστομος Κεβρεκάκης



Ξάνθης Κώστας Γούναρης



Ορεστιάδας Χρήστος Καπετανίδης



Ροδόπης Γεώργιος Κυμπαρίδης



http://www.dsro.gr/

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Πρακτικός οδηγός του Δικαστικού Αντιπροσώπου στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010

Εξαιρετικά χρήσιμος πρακτικός οδηγός του Δικαστικού Αντιπροσώπου στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 υπάρχει στην παρακάτω σελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών


http://www.dsa.gr/word_docs/dimekloges.pdf

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

       Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του  και έντονη διαμαρτυρία του στις διαρκώς αυξανόμενες σε πανελλαδική κλίμακα ποινικές διώξεις, για τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις, σε βάρος δεκάδων ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις κλήσεις γονέων και καθηγητών σε αστυνομικά τμήματα.
       Η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και η επιφόρτιση των εκπαιδευτικών με καθήκοντα πληροφοριοδότη των διωκτικών αρχών καταργεί βάναυσα τη δημοκρατική ομαλότητα, μετατρέπει την εκπαιδευτική κοινότητα από χώρο ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και ανοιχτής γνώσης σε πεδίο  αντιπαιδαγωγικών πρακτικών.
       Οι μαθητές, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν απόλυτο δικαίωμα να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησής τους στα δημόσια σχολεία.
       Ο νόμος 2811/2000, που κύρωσε την από 4/12/1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εισήγαγε απαραδέκτως «μαθητικό ιδιώνυμο» ποινικοποιώντας ευθέως τις μαθητικές καταλήψεις, πρέπει άμεσα να καταργηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει καμία θέση στην έννομη τάξη μιας πολιτείας, που σέβεται τα δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα έκφρασης και διαμαρτυρίας των πολιτών της. 
Θεσσαλονίκη 21 Οκτωβρίου 2010
enallaktiki.wordpress.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων για τη δημοσίευση των Φορολογικών Δηλώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Συνεπής στην τακτική της διαπόμπευσης που ακολούθησε η Κυβέρνηση, όταν προ ολίγων μηνών διέσυρε επαγγελματίες με την δημοσιοποίηση πορισμάτων φορολογικού ελέγχου, προχωρεί τώρα κατ' εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 20 του ν. 3842/2010 στη δια του διαδικτύου δημοσίευση των εισοδημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Με τον τρόπο αυτόν δηλώνεται η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς επιστρατεύεται αφενός η έκθεση και αφετέρου το «κουτσομπολιό» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει. Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη διακριτή μεταχείριση συγκεκριμένων πολιτών ως β΄ κατηγορίας, αφού a priori θεωρούνται φοροφυγάδες. Πρόκειται για μια ακατανόητη ρύθμιση που το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι η περαιτέρω διατάραξη και ο αποσυντονισμός του κοινωνικού ιστού.

Είναι σαφές ότι προσβάλλεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων και οι διατάξεις περί προσωπικότητας ενός εκάστου των πολιτών που χωρίς τη συναίνεσή του θα δημοσιοποιούνται τα εισοδήματά του. Ούτε εξηγείται ποιο έννομο αγαθό ή δημόσιο συμφέρον προστατεύεται. Διότι ως γνωστόν το ζήτημα δεν είναι τι δηλώθηκε αλλά τι αποσιωπήθηκε. Ο δε πραγματικός φοροφυγάς αφ' ής δέχεται να υποβάλει ψευδή δήλωση, που ενδεχομένως προκαλεί, στη φορολογική αρχή δεν θα αλλάξει συμπεριφορά επειδή αυτή θα δημοσιοποιηθεί. Εκτός εάν ομολογεί το κράτος ότι ο φορολογικός έλεγχος είναι διαβλητός.
Επομένως, το συγκεκριμένο μέτρο ούτε ανάλογο είναι ούτε πρόσφορο. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε κοινούς στόχους και όχι να απορυθμίσουμε εντελώς την κοινωνία μας προκαλώντας μας με τέτοιου είδους μέτρα να ασχολούμαστε με το διπλανό μας.

Ας σταματήσουμε να επιτιθέμεθα σε ανεμόμυλους και επιτέλους ας σοβαρευτούμε.

Από το Γραφείο Τύπου
ypallilos.blogspot.com

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ από 19-10 έως και 2-11-2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ζάκυνθος, 18 Οκτωβρίου 2010

ΤΕΡΤΣΕΤΗ 1 - 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ Αριθμ. Πρωτ. 619

ΤΗΛ. 2695023938 - FΑΧ 2695029711


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου (ΔΣΖ), που πραγματοποιήθηκε στις 18-10-2010 στα γραφεία του, αποφασίστηκε η αποχή των μελών του από τις παραστάσεις ενώπιον των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, εντός και εκτός Ζακύνθου, από 19-10 έως και 2-11-2010, οπότε και συγκαλείται νέα έκτακτη γενική συνέλευση προς επανεκτίμηση της κατάστασης και συγχρόνως εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα :

• Το δικηγορικό λειτούργημα δεν είναι κλειστό όπως επί μήνες διατυμπανίζεται. Κάθε πτυχιούχος Νομικής πραγματοποιεί 18ηνη άσκηση και ορκίζεται δικηγόρος. Γι' αυτό άλλωστε η Ελλάδα, με 40.000 δικηγόρους, έχει αναλογία δικηγόρων 1 ανά 209 κατοίκους, όταν η Γαλλία έχει 1 δικηγόρο ανά 1.368 κατοίκους και η Φιλανδία 1 ανά 2.971 !!!


• Οι δικηγόροι, και ιδιαίτερα οι νέοι, μαστίζονται από την υποαπασχόληση, την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Επιβάλλονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη στα μέτρα των οικονομικά ισχυρών και όχι για μια ισχυρή Δικαιοσύνη.



• Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σημαντική επιβάρυνση του τελικού κόστους προς τους πολίτες και τη συνακόλουθη συρρίκνωση της εργασίας μας.



• Η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο επιχειρεί - με ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη - να διαρρήξει κάθε κοινωνική διάσταση του δικηγορικού λειτουργήματος, πλήττοντας τόσο τους ίδιους τους δικηγόρους, όσο και τους πολίτες κατά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.


Προγραμματίζεται η «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος όχι προς όφελος του πολίτη, αλλά προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, των πολυεθνικών και των μεγαλοδικηγόρων της Ελλάδας και του εξωτερικού.


• Κεφαλαιουχικές και πολυεπαγγελματικές εταιρείες, που πλέον θα επιτρέπεται να μην ανήκουν απαραίτητα σε πτυχιούχους νομικής, αλλά σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες ή μεγαλοεργολάβους, θα μπορούν να αλωνίζουν, παντού στην Ελλάδα, επιβάλλοντας όποιες αμοιβές θέλουν και μάλιστα, με όργανο τη διαφήμιση, που κι αυτή επιχειρείται να επιτραπεί, θα μπορούν να ... διαφημίζουν το «εμπόρευμα» που θα προσφέρουν ! ! !



• Στόχος είναι η διαμόρφωση υπόδουλων δικηγόρων-υπαλλήλων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, χωρίς ανεξάρτητη βούληση για την υπεράσπιση των ατομικών, κοινωνικών και περιουσιακών δικαιωμάτων του πολίτη.



• Τέλος, η Κυβέρνηση αδιαφορεί στα τεράστια προβλήματα της Δικαιοσύνης, των

Δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, που ολοένα πληθαίνουν και γιγαντώνονται.

Αδιαφορεί για τις άθλιες συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, που όμοιες της δεν υπάρχουν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο πολίτης να νιώθει απροστάτευτος και αδύναμος.



ΓΙΑ τους λόγους αυτούς


• Διατρανώνουμε προς πάσα κατεύθυνση την απόφαση μας να διαφυλάξουμε τον θεσμικό μας ρόλο. Ο Δικηγόρος δεν πρέπει να μετατραπεί σε όργανο των τραπεζών και των πολυεθνικών, αλλά να παραμείνει λειτουργικά ανεξάρτητος και μάχιμος, στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, που απροκάλυπτα τίθενται υπό αμφισβήτηση.

• Καλούμε πολίτες και δικηγόρους να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια τους και τις αξίες μιας Δικαιοσύνης που δεν θα εμπορευματοποιηθεί. Απέναντι στη λαίλαπα του ΔΝΤ και της Τρόικας προβάλλουμε τις αξίες της Κοινωνικής αλληλεγγύης και των ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης στης Δικαιοσύνη.

• Τέλος, καλούμε και όλους τους άλλους επαρχιακούς δικηγορικούς συλλόγους, χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, σε κοινή συμπαράταξη, ακόμη και με τη δημιουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου, που θα δημιουργήσει, θα κατευθύνει και θα αναπτύξει ένα πανελλαδικό Κίνημα για την άμεση απόκρουση, της εξοντωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Κυβέρνησης. Οι καιροί «ου μενετοί», απαιτούν οργάνωση, συναπόφαση και κοινές συντονισμένες δράσεις.

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου



Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Παπαδάτος Διονύσιος Μάργαρης

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αθώοι οι "Έξι" για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 1675/2010 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της Δίκης των 6, οι οποίοι καταδικάστηκαν το 1922 σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, και έκρινε ότι οι 6 είναι αθώοι.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τέως Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος σε ηλικία 68 ετών καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε, ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το 1922 παραπέμφθηκαν στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης και τους επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου στους Χατζηανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή και Θεοτόκη και ισόβια δεσμά στους Γούδα και Στρατηγό ως υπεύθυνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
http://www.nooz.gr/

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τι γίνεται με τον ΦΠΑ ; προκήρυξη της 'ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΈΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ",

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ


Τι γίνεται με τον ΦΠΑ ;


Στις 20 Οκτωβρίου καλούμαστε να υποβάλουμε για πρώτη φορά περιοδική............

δήλωση ΦΠΑ , είτε έχουμε ενεργήσει φορολογητέες πράξεις είτε όχι και ήδη αισθανόμαστε έντονα την πίεση:
……από την επιβάρυνση των αμοιβών μας με 23%,

……από την ανάγκη να καταφύγουμε σε λογιστή για να μας λύσει τα δεκάδες ερωτήματα που έχουμε,

…….από την ανασφάλεια που μας διακατέχει για το αν θα έχουμε να αποδώσουμε τα ποσά του ΦΠΑ κατά το χρόνο της εκκαθαριστικής δήλωσης.


Είναι οριστική η επιβολή του;


Εμείς λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ!! Γιατί ένας άδικος νόμος δεν γίνεται δίκαιος μόνο και μόνο επειδή οι κυβερνώντες θέλουν να τον επιβάλουν. Και η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες μας είναι άδικη για πολλούς λόγους, όπως:

……… γιατί επιβάλλεται για πρώτη φορά σε εποχή «ισχνών αγελάδων» δηλαδή σε εποχή που μετά βίας βγάζουμε τα προς το ζήν,


………..γιατί δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των ασθενέστερων στρωμάτων στην δικαιοσύνη,


……….γιατί δίνει «καλή μπαλιά» στις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν οργανωμένο λογιστήριο και βγάζει εκτός παιχνιδιού τους αυτοαπασχολούμενους και τα μικρά δικηγορικά γραφεία.



Κάποιοι θα πουν ότι «δεν γίνεται αλλιώς», διότι «είναι Οδηγία της Ε.Ε», διότι «αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη» κλπ


Κι’ όμως γίνεται!!
Διότι με το άρθρο 375 της Οδηγίας 2006/112 η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μην επιβάλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες μας για απεριόριστο χρονικό διάστημα.



Διότι ήδη εξαιρεί από τον ΦΠΑ τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία, δηλαδή δεν επιβαρύνει με ΦΠΑ τις μεγάλες εταιρείες που διατηρούν νομική υπηρεσία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και βεβαίως τις…..αγαπημένες της Τράπεζες, οι οποίες ως γνωστόν είναι από τους μεγαλύτερους «καταναλωτές» των υπηρεσιών μας!!!



Αλλά πέρα απ’ όλα αυτά, διότι δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με αυτή που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη!! Η διαφοροποίηση μας είναι μάλιστα τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και αυτοί που πιστεύουν ότι οι «Οδηγίες της Ε.Ε.» είναι οιονεί «θεϊκές» εντολές, αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ότι η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά θα οδηγήσει σε οικονομική εξουθένωση τους ασθενέστερους, δηλαδή σε μηδενισμό της φοροδοτικής τους ικανότητας!!
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρώτα απ’ όλα να αντιληφθούμε ότι χάσαμε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο!! Και πόλεμος σημαίνει συνεχείς διαμαρτυρίες, διαβήματα, επαναφορά του θέματος με κάθε ευκαιρία, ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί η επιβολή του ΦΠΑ, προσφυγές με κάλυψη του Συλλόγου και κυρίως τονισμός ότι «οι Τράπεζες δεν πληρώνουν»!!!
Αυτά μπορούν να γίνουν και μπορούν επίσης να φέρουν αποτέλεσμα!! Αρκεί από κάπου να αρχίσουμε!! Και για αρχή εμείς προτείνουμε την υπογραφή του παρακάτω κειμένου προς το Δ.Σ. του Συλλόγου μας!!


"Π Ρ Ο Σ

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Ολοι εμείς που υπογράφουμε την παρούσα, δικηγόροι και μέλη του Δ.Σ.Π, διαμαρτυρόμαστε για την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες μας, θεωρούμε εξοντωτικό το εν λόγω μέτρο και ζητάμε ο Σύλλογος, προς προάσπιση των συμφερόντων μας, να προβεί άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:


- Να απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στην οποία να εκτίθενται τα προβλήματα που δημιουργεί η επιβολή ΦΠΑ σ’ εμάς και τους εντολείς μας.



- Να οργανώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό.



- Να αποστείλει επιστολή σε όλους τους φορείς της πόλης που να εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους υπό τις παρούσες συνθήκες η επιβολή ΦΠΑ είναι εξοντωτική για τα μέλη του,



- Να αναθέσει σε επιτροπή συναδέλφων τη διερεύνηση της δυνατότητας δικαστικών ενεργειών."
skouzekaifilonos.gr

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Επιστρατεύονται για τις εκλογές και οι ... πτυχιούχοι Νομικής του δημοσίου

Επιστρατεύονται για τις εκλογές και οι ... πτυχιούχοι Νομικής του δημοσίου, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο, ενώ στις 29 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των δικαστικών αντιπροσώπων, προβλέπει άλλη εγκύκλιος. Τι ισχύει: Ονομαστικές καταστάσεις με τους μόνιμους πολιτικούς ή νομαρχιακούς δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πτυχίο Νομικής ή είναι πτυχιούχοι προϊστάμενοι πρέπει να αποστείλουν οι Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών τουλάχιστον μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στο υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι εφόσον δεν «φτάσουν», οι δικηγόροι και οι δικαστικοί λειτουργοί.
Όπως αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο του ΥΠΕΣ όσοι υπηρετούν σε υπουργικές υπηρεσίες, κεντρικές ή περιφερειακές, οι καταστάσεις συντάσσονται από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία κάθε υπουργείου και αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στην κατάσταση αυτή πρέπει να αναφέρεται για κάθε υπάλληλο, το επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα ή συζύγου (προκειμένου για παντρεμένες γυναίκες που φέρουν το επώνυμο του συζύγου), ο κλάδος και ο βαθμός του, η θέση που κατέχει, η υπηρεσία στην οποία υπηρετεί και η ακριβής διεύθυνσή του.
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται περίπου 10 μέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή φέτος στις 29 Οκτωβρίου. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, τέσσερα τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά, κληρώνονται από τα Πρωτοδικεία σε δημόσια συνεδρίαση και 15 μέρες πριν από την κάλπη μεταξύ πολιτών που έχουν εκλογικά δικαιώματα από τους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος και φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών παραμένουν τα ίδια στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Θυμίζουμε ακόμη ότι οι ομογενείς και όσοι υπήκοοι τρίτων χωρών μένουν νόμιμα στη χώρα μας ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές αλλά όχι για την ανάδειξη περιφερειακών αρχών.
www.eklogika.gr

Μετάδοση αποτελεσμάτων από κινητό τηλέφωνο σε 5.300 τυχαία εκλογικά τμήματα σε όλη τη Χώρα

Στις επικείμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010, το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρησιμοποιήσει και πάλι τη διαδικασία συλλογής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Στόχος την νέας διαδικασίας είναι η ταχύτερη δυνατή συλλογή του αποτελέσματος από περίπου 5.300 τυχαία εκλογικά τμήματα σε όλη τη Χώρα. Για την υλοποίηση της διαδικασίας θα χρησιμοποιηθεί ένα κινητό τηλέφωνο, που θα διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του οποίου ο Δικ. Αντιπρόσωπος θα αναμεταδώσει τα δεδομένα του τηλεγραφήματος των ψήφων. Η  όλη διαδικασία είναι απλή. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Εσωτερικών και η ανάδοχος εταιρεία (Singular Logic) θα διαθέσουν ενημερωτικό υλικό μέσω του www.ypes.gr και θα ενεργοποιήσουν helpdesk που θα λειτουργήσει μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρέχοντας οδηγίες σε όσους αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα ακόμα και την τελευταία στιγμή.
www.dspatras.gr

Στις 8 Οκτωβρίου 2010 θα συζητηθεί στο Σ.τ.Ε. η αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κατά του "Μνημονίου"

Στις 8 Οκτωβρίου 2010 θα συζητηθεί στο Σ.τ.Ε. η αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κατά:
 α) της υπ΄αριθμον 2/14924/0022/1-4-2010 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη.
β)της υπ΄αριθμόν 2/35981/0022/28-5-2010 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιπππου Σαχινίδη.
γ)της υπ΄αριθμόν Φ8000/14254/1097/6-7-2010 (ΦΕΚ Β 1033/7-7-2010) Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
δ)κάθε άλλης συναφούς πράξεως ή παραλείψεως της Διοικήσεως προγενέστερης ή μεταγενέστερης .
Στην ουσία με την αίτηση ακύρωσης προσβάλλεται το περίφημο «Μνημόνιο».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου παρέλαβε χθές το σχετικό έγγραφο του Προέδρου του Σ.τ.Ε κ. Π. Πικραμμένου, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα του Δ.Σ.Β. για σύντομη δικάσιμο της αίτησης ακύρωσης και ορισμό δικασίμου την ίδια δικάσιμο με αυτής της συζήτησης της αντίστοιχης αίτησης ακύρωσης του Δ.Σ.Α, της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της Π.Ο.Π.Σ., του Τ.Ε.Ε., της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και 22 Ιδιωτών.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Β. ευχαρίστησε τον κ. Πικραμμένο για την αποδοχή των αιτημάτων του Δ.Σ.Β. και δήλωσε τα ακόλουθα :
 « Η κατάθεση της αίτησης ακύρωσης και η συζήτηση αυτής, είναι μέσα στην αποστολή μας και στο θεσμικό μας ρόλο και είναι χρέος μας στις επόμενες γενιές. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά μας και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία είναι εγγυημένα διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα που βιώνουμε πλήττει την καρδιά του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Δεν μπορεί κοινωνικά Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο και αγώνες επί δεκαετίες να θυσιαστούν «εν μιά νυκτί» στο βωμό του Εξωτερικού Δανεισμού».

www.dsvol.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α. ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Αθήνα, 13.10.2010
Αρ. Πρωτ. 2242
Προς
την Υπουργό Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη
ΘΕΜΑ: Παράλειψη συμμετοχής των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων σε Συμβούλια και Επιτροπές του Υπουργείου ΠΕΚΑ: το παράδειγμα του νόμου σχετικά με τη Χρηματοδότηση των Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις.

Κυρία Υπουργέ,
Ήδη, από την αρχή της θητείας σας ως Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γνωρίζετε τη συστηματική δράση που έχει αναπτύξει, τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας έχει αποφασίσει την προσφυγή των δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποτρέπεται η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό αριθμό δικών που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για θέματα μείζονος σημασίας.
Με την από 21.10.2009 επιστολή μας, εκτιμώντας ότι η προληπτική δράση είναι αποτελεσματικότερη της κατασταλτικής, σας είχαμε ζητήσει τη συμμετοχή των δικηγόρων στα συλλογικά όργανα και τις επιτροπές του Υπουργείου ΠΕΚΑ, οι οποίοι ουδέποτε στο παρελθόν συμμετείχαν, προκειμένου να γνωμοδοτούν για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού, καθώς μπορούν αποτελεσματικά να συνδράμουν με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία τους στη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων.
Αν και αρχικώς εκφράσατε μια γενική διάθεση συνεργασίας με τους δικηγορικούς συλλόγους, με την αποστολή προς εμάς της από 4.11.2009 επιστολή σας, η εκ των υστέρων συμπεριφορά σας απέδειξε ακριβώς το αντίθετο.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το κείμενο του νέου νόμου σχετικά με την Χρηματοδότηση των Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις. Ειδικότερα, με το άρθρο 2 αυτού συστήνεται Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο και είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, να εισηγείται στον Υπουργό ΠΕΚΑ δράσεις και προγράμματα εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα με σκοπό, την προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος καθώς και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων, δράσεων και προγραμμάτων, που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Στην εν λόγω Επιτροπή οι δικηγορικού σύλλογοι δεν εκπροσωπούνται, αντίθετα με άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς με τους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας συνεργάζεται συστηματικά και αποτελεσματικά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος.
Προσθέτως, με το άρθρο 27 του ίδιου νόμου επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 6 του ν. 1515/1985 σχετικά με το Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας � Αττικής, στο οποίο επίσης συμμετέχουν Πρόεδροι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με εξαίρεση τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που είναι και Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Κυρία Υπουργέ,
Εκτιμώντας ότι η συνδρομή του δικηγορικού σώματος στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, είναι καθοριστικής σημασίας, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στην τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, συμπεριλαμβάνοντας τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων στη σύνθεση των εν λόγω Συμβουλίων και εξασφαλίζοντας συγχρόνως τη συμμετοχή τους σε κάθε Συμβούλιο ή Επιτροπή που συγκροτείται με συναφή θέματα.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΠΑΞΙΝΟΣ
www.dsa.gr

Απαγόρευση καπνίσματος και Συνταγματικές ελευθερίες

Θα διευκρινίσω πρώτα ότι είμαι κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, διότι με ενοχλεί να μην μπορώ να αναπνεύσω καθαρό αέρα επειδή κάποιος άλλος αποφάσισε να μου το επιβάλει. Προσωπικά λοιπόν είμαι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Αλλά στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής, οι προσωπικές απόψεις δεν φτάνουν μέχρι του σημείου να επιβάλλουν μια απαγόρευση στον άλλο: πρέπει να υπάρχει και η έδραση της απαγόρευσης στο Σύνταγμα.

Η νομοθετική επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αποτελεί παρέμβαση του Κράτους (α) στη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των καπνιστών, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των μη καπνιστών και (β) στην επιχειρηματική ελευθερία των καταστημάτων που έχουν επιλέξει να λειτουργούν ως χώροι καπνιστών.

Το Σύνταγμα επιτρέπει μια τέτοια παρέμβαση του νομοθέτη, η οποία γίνεται για λόγους προστασίας δικαιωμάτων τρίτων, εφόσον όμως το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 Σ.). Η αρχή της αναλογικότητας σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει κάποιο ηπιότερο μέτρο για να διασφαλιστούν τα αντικρουόμενα δικαιώματα, εν προκειμένω των μη καπνιστών. Δηλαδή θα πρέπει τελικά να μην υπάρχει ηπιότερο μέτρο από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Ο έλεγχος της συνταγματικότητας του μέτρου θα πρέπει λοιπόν να εστιάσει σε δύο κριτήρια: (α) αποτελεί όντως ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας; και
(β) είναι το συγκεκριμένο μέτρο το ηπιότερο μέτρο για την προστασίας της δημόσιας υγείας;

Η απάντηση στο (α) θα πρέπει να δοθεί από την επιστήμη. Υπάρχουν ορισμένες αμφισβητήσεις για το κατά πόσον το "παθητικό" κάπνισμα έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι είναι επιζήμιο για τον μη καπνιστή. Εάν τελικά αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες, τότε το μέτρο δεν είναι πρόσφορο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η απάντηση στο (β) προϋποθέτει θετική απάντηση στο (α). Εάν όντως η απαγόρευση προστατεύει την δημόσια υγεία, θα πρέπει να εξεταστεί μήπως υπάρχουν κι άλλα μέτρα, ηπιότερα.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αποφάσισαν να μην απαγορεύσουν οι ίδιοι το κάπνισμα των πελατών στις επιχειρήσεις τους, αναλαμβάνοντας με την ανακοίνωσή τους, το όποιο κόστος. Εφόσον η Πολιτεία αποφάσισε να λάβει το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή τη νομοθετική πρόβλεψη προστίμων και της αφαίρεσης αδειών από καταστήματα, θα πρέπει να είναι σε θέση να το εφαρμόσει.

Δεν θεωρώ λοιπόν ότι οι καταστηματάρχες "αυτοδικούν" ή ότι "πήραν το νόμο στα χέρια τους" όπως γράφεται σε διάφορα σημεία, από τη στιγμή που ο νόμος έχει ορισμένα ανοιχτά συνταγματικά ζητήματα και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται στην κρατική παρέμβαση που θεωρεί ότι προσβάλλει τα συνταγματικά του δικαιώματα. Η ανοησία που άκουσα πριν ότι "το Σύνταγμα προβλέπει αντίσταση σε κάποιον νόμο, αλλά μόνο όταν κινδυνεύει η δημοκρατία, όχι το τσιγάρο" υποπίπτει στο κλασικό σφάλμα της διαλεκτικής που οι νομικοί ονομάζουμε "λήψη του ζητουμένου". Η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από "τανκς", απειλείται κάθε φορά που θεσπίζεται ένας αντισυνταγματικός νόμος. Τον οποίο, αφού οι δικαστές οφείλουν να μην εφαρμόζουν, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν.

Βασίλης Σωτηρόπουλος


elawyer.blogspot.com



Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων ως το τέλος του έτους.

Το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι το κλιμάκιο της Εurostat που βρίσκεται στην Αθήνα και διενεργεί τους ελέγχους προκειμένου να καταλήξει στο ακριβές ύψος του ελλείμματος, έχει διαπιστώσει νέες αποκλίσεις από τις αρχικές του εκτιμήσεις. Το έλλειμμα που αναφερόταν στο κείμενο του μνημονίου ήταν 13,6%. Σήμερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι νέοι έλεγχοι ενδέχεται να ανεβάσουν το έλλειμμα του προηγούμενου έτους στο 15,5%.

Μία τέτοια αναθεώρηση, επισημαίνει το δημοσίευμα, ενδέχεται να απειλήσει την επιτυχία ως προς τους στόχους του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει κάθε συζήτηση περί νέων μέτρων στο πεδίο της φορολογίας ή της περιστολής εισοδημάτων, επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων ως το τέλος του έτους.
www.nooz.gr

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οι Μύθοι της «απελευθέρωσης» της δικηγορίας

-To άρθρο του Δ. Κατσαρού που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία την 15.10.2010-  
Ένα ψέμα, μια πλάνη, μια απάτη, η καλύτερα μια πολιτική, προκειμένου να περάσει, είναι απαραίτητο καταρχήν να κατασκευάσει τους θεμελιώδεις μύθους της οι οποίοι θα στηρίξουν το οικοδόμημά της. Η χώρα μας τελευταία υπό την ψυχολογική τρομοκρατία της οικονομικής συγκυρίας, του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», έχει καταστεί τόπος τέλεσης των πάσης φύσεως πειραμάτων της τρόικας και οι πολίτες της τα δυνητικά πειραματόζωα, από την αντίδραση και συμπεριφορά των οποίων θα εξαρτηθεί η πρακτική εφαρμογή των σχεδίων σε ευρύτερη κλίμακα. Έτσι, εργαζόμενοι και κλάδοι ολόκληροι συκοφαντούνται ως ενεργούντες με συντεχνιακή λογική, απλοί αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες φωτογραφίζονται ευθέως ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας, τον ανταγωνισμό (!!!) και μένουν στο απυρόβλητο οι διαχρονικά υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας, για τα «λεφτά που έφαγαν», για τη διαφθορά, για τη διαπλοκή, για την ανεργία, για το σύστημα πελατειακών σχέσεων και για πολλά άλλα που αποτελούν τα πραγματικά αίτια.
Όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής γνωρίζουν ότι για να γίνει κάποιος δικηγόρος δεν απαιτείται τίποτε άλλο παρά το πτυχίο Νομικής Σχολής και η 18μηνη πρακτική άσκηση της δικηγορίας. Γνωρίζουν επίσης ότι ο κλάδος των δικηγόρων χειμάζεται χρόνια τώρα από τον δυσανάλογα μεγάλο προς τον πληθυσμό της χώρας αριθμό τους, που είναι και η πρωταρχική αιτία για την υποαπασχόληση, την ουσιαστική ανεργία ενός μεγάλου ποσοστού και ειδικά των νέων συναδέλφων. Όσον αφορά την αναλογία των δικηγόρων και σύμφωνα με την παρακάτω αναφερόμενη πανευρωπαϊκή έρευνα η Ελλάδα των 34.000 δικηγόρων διαθέτει 307 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που ξεπερνά μόνο η Κύπρος (319). Υψηλές αναλογίες παρουσιάζουν επίσης η Ιταλία (259), η Ισπανία (259) και η Ιρλανδία (229). Παρά ταύτα  η επικοινωνία, δηλ. η προπαγάνδα της τρόικας και της πολιτείας μας που εφαρμόζει την πολιτική της στα πλαίσια του διαβόητου μνημονίου, έχει στήσει ήδη τον πρώτο μύθο εντάσσοντας την δικηγορία στα «κλειστά επαγγέλματα».
Σε συνέχεια αυτού του μύθου δημιούργησαν έναν άλλο μύθο με μεγαλύτερη ευκολία αυτή τη φορά, αφού η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης επιτρέπουν τη δημιουργία του. Ό,τι ισχύει για τους δικηγόρους στην Ελλάδα, δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη. Να καταργηθούν τα προνόμια των δικηγόρων στη χώρα μας, οι «περιορισμοί» στην άσκηση της δικηγορίας, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός κ.λ.π. κραυγάζουν οι μίσθαρνοι  παπαγάλοι της δημοσιογραφίας στα οδυνηρά για τη λογική του πολίτη «δελτία των οκτώ», αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι τον νηφάλιο και ήρεμο διάλογο. Εύλογα βέβαια, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που διαλαλούν είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα, που αποδείχθηκε πρόσφατα όταν την 12-09-2010 στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Καθημερινή, δημοσιεύθηκε το πόρισμα της μελέτης μιας βελγικής νομικής εταιρείας [CDBB], η οποία έγινε μετά από παραγγελία της Ε.Ε. και από το οποίο προέκυπτε ότι το σύστημα των ελαχίστων κατωτάτων αμοιβών που ισχύει στη χώρα μας για τους δικηγόρους, ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, όπως και η τοπική αρμοδιότητα των δικηγορικών συλλόγων. Δηλαδή όσα εδώ καταγγέλλονται ότι συγκροτούν ένα «κλειστό επάγγελμα» ισχύουν περίπου με μικρές παραλλαγές στην Ευρώπη και μάλιστα σε μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, η οποία αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν είναι αναπτυγμένη χώρα. Κι όμως κανείς μεγάλος κονδυλοφόρος, κανείς από τους τηλεεισαγγελείς δεν έκανε τον κόπο να σχολιάσει αυτή τη μελέτη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία συζήτησης για τα θέματα του κλάδου μας.
Την ίδια ημέρα σε ένα άλλο κυριακάτικο φύλλο, αυτό της Ελευθεροτυπίας, δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος μεταξύ των άλλων έλεγε και αποδείκνυε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το Α.Ε.Π. με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», τόνιζε δε ότι αναφορικά με την δικηγορία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση, αφού δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας περισσότερων νομικών συναλλαγών. Δηλαδή τα όσα αναφέρονται περί του αντιθέτου από το Ι.Ο.Β.Ε. και αναπαράγονται από την προπαγάνδα των μεγάλων ΜΜΕ στερούνται βασιμότητας. Επεσήμανε δε ακόμη ο γνωστός οικονομολόγος Δ. Παπαδημητρίου ότι ενδεχόμενο «άνοιγμα» της δικηγορίας δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, αλλά σε μικρότερο και όχι μικρότερη αλλά υψηλότερη τιμολόγηση. Όχι μόνον δεν έγινε καμιά αναφορά, καμιά συζήτηση σ’ αυτή τη συνέντευξη, αλλά απεναντίας αγνοήθηκε από όλα τα ΜΜΕ, τα οποία συνέχισαν την αναπαραγωγή και αυτού του θεμελιώδη μύθου με σκοπό τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας.
Μια αλήθεια που στηρίζεται σε επιχειρήματα, που διακηρύσσονται μήνες τώρα μέσα από μαζικότατες Γ. Συνελεύσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τις οποίες οι δικηγόροι διατρανώνουν την αγωνιστική βούλησή τους να  εργάζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης, ως αυτοαπασχολούμενοι, ανεξάρτητοι, μαχόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως υπάλληλοι, απλοί «νομοτεχνικοί» κάποιων κεφαλαιουχικών, πολυεπαγγελματικών εταιρών που θέλουν να επεκτείνουν τη κερδοφόρα δράση τους και στο χώρο των δικηγορικών υπηρεσιών, εξέλιξη που δρομολογείται  με βάση το μνημόνιο και την οδηγία 2006/123 [Μπολκενστάιν] και η οποία θα αυξήσει το κόστος των δικηγορικών υπηρεσιών με συνέπεια την αδύνατη πρόσβαση σ’ αυτές της πλειοψηφίας των πολιτών και ειδικά των οικονομικά αδύναμων.
Τα επιχειρήματά μας αντέχουν στο πλαίσιο ενός διαλόγου με βάση τις  ευρωπαϊκές παραδοχές, αφού οι διατάξεις που αφορούν την άσκηση της δικηγορίας είναι δεκτικές διατήρησης, δεδομένου ότι μπορούν να δικαιολογηθούν από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σε μια τέτοια βάση διαλόγου λέμε ναι και τη ζητούμε και με τις κινητοποιήσεις μας. Λέμε όχι στο μνημόνιο, που είναι ξένο προς το νομικό πολιτισμό μας και αντιμετωπίζει τους δικηγόρους και τους άλλους εργαζόμενους ως πειραματόζωα.
Ο Δημήτρης Κατσαρός είναι Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και επικεφαλής της  ««ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
www.spdl.gr

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΠΟ 18/10/2010 μέχρι και 22/10/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δ.Σ. Λασιθίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του που πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/10/2010, κατα την οποία εκφράστηκε για μία ακόμη φορά η αγωνία των μελών του για την απαξίωση του θεσμού του δικηγόρου και του επαγγέλματος του, αλλά και ο έντονος προβληματισμός για την ανυπαρξία συντονισμού δράσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φλέγοντα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του μνημονίου αλλά και όλων αυτών που μας ετοιμάζουν κυριολεκτικά εν απουσία μας, αποφάσισε:
1) Να επιδιωχθεί με ευθύνη του Δ.Σ. του Συλλόγου, κοινή συνάντηση με όλους τους Προέδρους των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να υπάρξη συντονισμός ενεργειών και κοινή δράση ενάντια στα απαράδεκτα και ανιστόρητα μέτρα επιχειρεί να λάβει η κυβέρνηση και που πλήττουν βαρύτατα τον δικηγορικό κόσμο.
2) Ως αρχή, να απέχουμε εκ των καθηκόντων μας κατα το διάστημα από 18/10/2010 μέχρι και 22/10/2010, η δε Γ. Σ. να συνέλθει εκ νέου την Δευτέρα 25/10/2010, προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω δράσεις.
/skouzekaifilonos.gr

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Στην Πάτρα περίπου 300 από τους 700 δικηγόρους έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από δικαστικοί αντιπρόσωποι

Αρνούνται οι δικηγόροι να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι! Στην Πάτρα περίπου 300 από τους 700 δικηγόρους της Πάτρας έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης αφού το ποσό της αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τα 450 ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που έφθανε τα 800 ευρώ. Μάλιστα λόγω των "διπλών" εκλογών για Δήμους και Περιφέρειες ο φόρτος εργασίας των δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων θα είναι διπλάσιος. Είναι η πρώτη φορά που οι αιτήσεις εξαίρεσης φθάνουν το 50% του δικηγορικού Σώματος.
www.dete.gr

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ 13-10-2010 ως 22-10-2010 ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, που συνήλθε την 12-10-2010 αποφάσισε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων κατά της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος:
- Αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους από 13-10-2010 ως 22-10-2010.
- Αίτημα για σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του
Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών (Λ.E.Δ.E.) με θέμα τις επιπτώσεις από την υπο εφαρμογή σχετική νομοθεσία για την λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος και πρόταση σ’ αυτήν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αποχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
- Συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας στις συνδιασκέψεις των περιφερειακών συλλόγων με αντικείμενο την στάση του κλάδου στα κρίσιμα προβλήματα που ανακύπτουν από την επιχειρούμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.

- Αποχή από τα καθήκοντά των μελών του ως δικαστικών αντιπροσώπων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

- Σύγκληση εκ νέου της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης για επανεκτίμηση της κατάστασης την 26-10-2010 ώρα 13:00 μ.μ από την οποία και μέχρι τις 15:00μμ θα υπάρχει αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων.



ΓΙΑ ΤΟ ΔIOIKHTIKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
skouzekaifilonos.gr

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 22 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Για τη συνάντηση των Δικηγορικών Συλλόγων το Σάββατο 9-10-2010

Κοινοποιείται
προς όλους τους Περιφερειακούς
Δικηγορικούς Συλλόγους

Το Σάββατο 9-10-2010 στα γραφεία του Λ.Ε.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκε συνάντηση είκοσι δύο (22) Δικηγορικών Συλλόγων, στην οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ήταν κοινή η διαπίστωση ότι η άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι αναγκαία προκειμένου να συντονισθεί η κοινή δράση τους (αποχές κ.λ.π.) και η λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση της κατηγορηματικής άρνησης του Σώματος για όλα χωρίς εξαίρεση τα θέματα (κατάργηση ελαχίστων αμοιβών, κατάργηση γεωγραφικών περιορισμών, διαφήμιση, πολυτοπικές εταιρίες κ.λ.π.).

Ήταν κοινή η διαπίστωση ότι η αδρανοποίηση και ο εφησυχασμός της Ολομέλειας αποτελεί λανθασμένη επιλογή, η οποία τείνει να οδηγήσει σε οδυνηρή ήττα το Σώμα.

Είκοσι (20) από τους συμμετέχοντες επαρχιακούς Δικηγορικούς Συλλόγους υπέβαλαν κοινή αίτηση προς το Δ.Σ. του Λ.Ε.Δ.Ε, για τη σύγκληση έκτακτης Γ,Σ, τούτου τα Σάββατο 16-10-2010 προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομική κατάσταση του Λ.Ε.Δ.Ε. από την ενδεχόμενη κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ενόψει της επερχόμενης «απελευθέρωσης».


Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων Δικηγορικών Συλλόγων ενημερώθηκαν από τον συνάδελφο - μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Αθανασίου για τις δυνατότητες νομικών παρεμβάσεων των Δικηγορικών Συλλόγων στα θέματα των γεωγραφικών περιορισμών και της επιβολής Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2010


Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αιγίου, Ευρυτανίας, θεσσαλονίκης, Θήβας, Ιωαννίνων, Κατερίνης, Κιλκίς, Κορίνθου, Κω, Λευκάδας, Λιβαδιάς, Ναυπλίου, Σύρου, Τρίπολης, Χαλκίδας, Χαλκιδικής, Χίου, Φλώρινας.

Εκτός των ανωτέρω στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων Ζακύνθου, Λάρισας, Μυτιλήνης και Ρεθύμνου.
ypallilos.blogspot.com

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Άρθρο του κ. Αντώνη Καρατζά, δημοσιευμένο στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου του περιοδικού "ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ" των εκδόσεων ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Α.Ε.
Δικηγορία ώρα μηδέν
Τι ποσοστά των Ελλήνων νομίζετε ότι θεωρεί "πολύ σημαντικό" τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας "ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας"; Το 89%, δηλαδή σχεδόν 9 στους 10! Η απάντηση αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν η αντίστοιχη ερώτηση "για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Δικηγορικόύ επαγγέλματος" είχε τεθεί σε οποιονδήποτε δικηγόρο η απάντηση "ναι ανεπιφύλακτα" μπορεί και να έφτανε το 100% υπερ του εκσυγχρονισμού.
Τώρα το πως εξηγείται να "μη σηκώνεται ούτε δάκτυλο" σε γενικές συνελεύσεις και ολομέλειες, όταν τίθεται - ακόμα και ακροθιγώς - οποιοδήποτε θέμα που θίγει τα περίφημα "κεκτημένα" αναζητήστε το μαζί με άλλα περίεργα στο θαύμα της ελληνικής συντεχνίας, η οποία μακροημερεύει αυτοτροφοδοτούμενη από μια ιδιότυπη ιδεολογική τρομοκρατία, που ασκείται οριζοντίως και καθέτως σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει τα θέσφατα των συλλογικών οργάνων ή να διεκδικήσει το αυτονόητο.
Η προσκόλληση στα σίγουρα και η καχυποψία στα καινούργια εκδηλώνεται μαζικά και στρατευμένα εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο του δικηγορικού συνδικαλισμού. Υπό το περίβλημα δε της προστασίας του πολίτη, σωρεύονται χρόνιες καθυστερήσεις στην άσκηση της δικηγορίας, οι οποίες υπό την πίεση του μνημονίου και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας απαιτούν υιοθέτηση βίαιων λύσεων.
Τα θέματα είναι πολλά. Η διαφήμιση, τα γραμμάτια προείσπραξης, οι περιορισμοί της εδαφικότητας , η πολλαπλή έδρα, ο ΦΠΑ, η από 1.1.2011 εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που καθιστά κάθε δικηγορικό γραφείο εν δυνάμει επιχείρηση, η απορρόφηση αποφοίτων μεταλυκειακής εκπαίδευσης - οι οποίοι μέσα από διάφορα "ζικ ζακ" βρίσκονται συνάδελφοι στο διπλανό γραφείο - η υποχρεωτική συνεχής εκπαίδευση για ποιοτική παροχή υπηρεσιών και η πιστοποίηση αυτής, η ανάπτυξη θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, η περαιτέρω ανάπτυξη μοντέλων δικηγορικής συνεργασίας κ.α.
Ολα αυτά και άλλα καυτά θέματα, που ορίζουν το μέλλον 30.000 επαγγελματιών και προσδιορίζουν την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα, είναι θαμμένα στα πιο χαμηλά και ανήλια συρτάρια των δικηγορικών συλλόγων, ανασύρονται δε μόνο ως ανάθεμα και αφορμή για εκτός τόπου και χρόνου αποχές στις οποίες η πλειοψηφία των δικηγόρων σύρεται μέσα σε κλίμα σύγχυσης, αμηχανίας και οικονομικής δυσπραγίας.
Προφανώς όμως δεν φταίει για όλα ο δικηγορικός συνδικαλισμός. Είναι αλήθεια ότι όλους μας βόλεψε αυτή η "απραξία" αποτέλεσμα της προνομιακής μεταχείρισης που επιφυλάχτηκε στο επάγγελμα τα τελευταία 30 χρόνια.
Γι' αυτό αν εξαιρέσει κανείς τις λίγες δεκάδες των δικηγορικών εταιριών που έχουν περάσει σε άλλη ταχύτητα, διάγοντας τη δεύτερη ωριμότερη φάση του επαγγελματικού τους βίου, αλλά και κάποιες τεχνολογικές εξελίξεις σε επίπεδο νομικής πληροφορικής - που και αυτές απορροφώνται με μεγάλη καθυστέρηση - τίποτα ριζικό και ουσιαστικό δεν άλλαξε στο δικηγορικό τοπίο αυτά τα χρόνια.
Από τα λευκά "δικηγορικά καταστήματα" της δεκαετίας του '80, όπως λέγανε τα ισόγεια βαμμένα με αδιάφανο γαλακτερό χρώμα καταστήματα που καταλάμβαναν πολλά δικηγορικά γραφεία σε επαρχιακές πόλεις, μέχρι τα χιλιάδες "μονάχους - μονάχους" στούντιο, που έχουν κατακλύσει τις κεντρικές πολυκατοικίες μικρών και μεγάλων πόλεων, ο μέσος δικηγόρος στην Ελλάδα - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - μπορεί να συντηρήσει την οικογένεια του, να χτίσει το σπίτι του και να σπουδάσει τα παιδιά του με εφόδιο τα όποια γράμματα έμαθε στις βασικές προπτυχιακές του σπουδές, 3 ράφια βιβλία, 1 γραφομηχανή - υπολογιστή και 5 καρέκλες.
Το πάρτυ φαίνεται να βαίνει στο τέλος του. Η κατάργηση των περιορισμών της εδαφικότητας θα καταστήσει την παροχή νομικών υπηρεσιών ελκυστικότερη αλλά και ποιοτικότερη για τους πολίτες. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση που μάλλον θα υιοθετηθεί, δεν θα αποστερήσει από τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους τους πόρους του γραμματίου προείσπραξης, εφόσον το γραμμάτιο θα κόβεται στην έδρα του  συλλόγου που διεξάγεται η δίκη. Από την άλλη, οι δικηγόροι της περιφέρειας, θα αναγκαστούν να γίνουν ανταγωνιστικότεροι και να εξειδικευτούν σε νέα σύγχρονα αντικείμενα για να κερδίσουν ίσως και περισσότερα αλλά με μεγαλύτερο κόπο και προς όφελος του πελάτη.
Η διαφήμιση, όπως θα εφαρμοστεί κατά τα πρότυπα του CCBE, θα ρίξει τις τιμές και θα κάνει γνωστότερες στους πολίτες εξειδικευμένες υπηρεσίες, στις οποίες μέχρι σήμερα μόνο τυχαία μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Το διαδίκτυο προσφέρει άπειρες τέτοιες δυνατότητες - ήδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα - να προβάλουν οι επαγγελματίες το έργο τους αξιόπιστα και τεκμηριωμένα.
Τα γραμμάτια προείσπραξης και οι ελάχιστες αμοιβές φαίνεται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Η πολλαπλή έδρα παρότι "καίει" πολλά οργανωμένα σχήματα φαίνεται ότι αναβάλλεται για αργότερα. Η επιβολή του ΦΠΑ θα αποδειχτεί ότι εν τέλει θα αποβεί εις όφελος των δικηγόρων καθότι θα συμψηφίζουν δαπάνες που έχαναν, ενώ από πλευράς μηχανογραφικής υποστήριξης θα υπάρξουν φθηνές και αξιόπιστες λύσεις.
Το μοντέλο της δικηγορίας, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο του. Οι δικηγόροι δεν είναι μόνοι τους στη δύσκολη αυτή περίοδο λόγω της ευτυχούς - και σπάνιας - συγκυρίας της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που διαπραγματεύεται σκληρά με την Τρόικα για τα δίκαια αιτήματά τους.
Σε επίπεδο εκπροσώπων τους ωστόσο πρέπει να πάρουν την απόφαση να στείλουν οριστικά στα σπίτια τους "κολλητούς" και μη που δεν είναι σε θέση ούτε κάν να καταλάβουν τη νέα εποχή, πόσω μάλλον να μας περάσουν σε αυτή. Για το λόγο αυτό θεωρώ τις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης δικηγορικών εκπροσώπων από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης και καταλύτη μελλοντικών εξελίξεων στο επάγγελμα.
Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
skouzekaifilonos.gr

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Η Γ.Σ. του Δ.Σ.Κορίνθου, σήμερα 7.10.2010 με μεγάλη απαρτία (παρισταντο 120 δικηγόροι) και με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο 4 διατύπωσαν τη γνώμη ότι ίσως είναι άκαιρη τώρα  η αποχή διαρκείας ) υπερψήφισε την πρόταση του Δ.Σ.  και αποφάσισε την παράταση της αποχής διαρκείας  - η οποία έχει ξεκινήσει από την αρχή του δικαστικού έτους -και νέα Γενική Συνέλευση την 21/10/2010. 
skouzekaifilonos.gr

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Τ.Υ.Δ.Ε. ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Τρίτη, 28 Σεπτέμβριος 2010
Κ. Πρόεδρε,
σε απάντηση των δικαίων κατά ένα μέρος διαμαρτυριών σας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
1.    Είναι σαφές ότι ο χρόνος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΤΥΔΕ δεν είναι ο ενδεδειγμένος, ούτε αυτός που αρμόζει στους έχοντες προβλήματα υγείας ασφαλισμένους μας.
2.    Παρά τις σημαντικές μειώσεις του προσωπικού, που αναλύουμε κατωτέρω, ο χρόνος πληρωμής των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Τομέα μειώνεται συνεχώς και έχει φτάσει στους 12 μήνες περίπου. Αυτονόητο είναι ότι πρόθεση μας είναι η περαιτέρω σημαντική μείωση του χρόνου αυτού.
3.    Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στο παρελθόν, αλλά οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι παραλάβαμε έναν Τομέα, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό, χωρίς ελεγκτές ιατρούς και φαρμακοποιούς και χωρίς μηχανοργάνωση, με μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων διάσπαρτους σε όλη τη χώρα.
4.    Το Ταμείο μας και εγώ προσωπικά έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων για την απεμπλοκή του συγκεκριμένου Τομέα, όπως διάθεση Ιατρών και Φαρμακοποιών από άλλους Τομείς, εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από άλλους Τομείς Υγείας κλπ.
5.    Κυριότερο μέτρο αποτελεί η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου συνταγών φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους Τομείς Υγείας εντός των επομένων μηνών, που θα μειώσει σημαντικά το χρόνο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και θα μειώσει σημαντικά τις αλόγιστες δαπάνες.
6.    Επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο μας, σε σχέση με την ικανή στελέχωση των υπηρεσιών του: Α) Περισσότερες από 100 οργανικές θέσεις των Τομέων καταργήθηκαν οριστικά με το Ν3655/20Ο8 Β) Περισσότεροι από 50 υπάλληλοι μας έχουν πρόσφατα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, εξαιτίας της επικείμενης αλλαγής της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας Δ) Περισσότεροι από 70 υπάλληλοι με σύμβαση μαθητείας (stage) που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους Τομείς, δεν το πράττουν πια. Ε) Περισσότεροι από 20 υπάλληλοι μας έχουν αποσπαστεί ή μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ εκκρεμούν αρκετές ακόμη περιπτώσεις, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΔΣ του ΕΤΑΑ. ΣΤ) Ικανός αριθμός υπαλλήλων μας κυρίως Ιατρών έχει στελεχώσει τα κοινά κλιμάκια ελέγχου,
7.    Ειδικότερα ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών είναι στελεγωμένος ιιε μόλις έξι (6) άτομα, εκ των οποίων ο ένας προϊστάμενος διεύθυνσης και με τους υπολοίπους να πρέπει να στελεγωθούν οι τρεις οργανικές μονάδες του Τομέα (Εσόδων-Παρονών Υγείας. Λογιστηρίου και Διοικητικής Υποστήριξης και Αρχείου). Σηιιειωτέον δε ότι στον Τομέα ασφαλίζονται άνω των 20.000 ασοαλίσιιένοι (μαζί με τα έμμεσα μέλη) και ετησίως διεκπεραιώνονται άνω 10.000 αιτήσεων, εκ των οποίων οι συντριπτικά περισσότερες αφορούν παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
8.    Παρ'όλα αυτά το Ταμείο όλων μας έχει αποδυθεί σε ένα τεράστιο αγώνα για την βιώσιμη και σύμφωνη με τους Νόμους παροχή του κοινωνικού του έργου. Όταν μάλιστα το Ταμείο μας είναι από τους ελάχιστους Φορείς που δεν επιβαρύνει, αλλά αντίθετα ενισχύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προσδίδει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.
9.    Στην προσπάθεια μας αυτή, σας θέλουμε μαζί μας, ως εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Φορέων των ασφαλισμένων μας, αναμένουμε τη συμπαράσταση και τις προτάσεις σας, είμαστε δε και εγώ προσωπικώς στη διάθεση σας, για κάθε άλλο πρόβλημα ή για την ορθή ενημέρωση σας.
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΒΑΣ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
www.dsc.gr

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Α. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΕΝΤΥΠΗ ΥΠΟΒΟΛΗ (δύο αντίγραφα)


Η περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. υποβάλλεται κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, μέχρι την 20η ημέρα που ακολουθεί την λήξη του. Όσοι δεν υποβάλουν μέχρι την 19η ημέρα, τότε ακολουθεί η πιο κάτω κλιμάκωση ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.:

Ο Α.Φ.Μ. που λήγει σε:

1,2 ημερομηνία υποβολής 20/10/2010

3,4 ημερομηνία υποβολής 21/10/2010

5,6 ημερομηνία υποβολής 22/10/2010

7,8 ημερομηνία υποβολής 23/10/2010

9,0 ημερομηνία υποβολής 24/10/2010

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Μέχρι την 26η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου ΑΦΜ. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή του οφειλόμενου ποσού σε τράπεζα ή μέσω e-banking, με μεταφορά σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Όταν υποβάλλεται περιοδική δήλωση ΦΠΑ για πρώτη φορά, αυτή υποχρεωτικά είναι χειρόγραφη προκειμένου ο φορολογούμενος να λάβει κωδικό υποβολής.

ΝΕΑ ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ 07/10/2010

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στην συνεδρίασή του της 04/10/2010 αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη 07/10/2010 - παραμονή της συζήτησης στο Σ.τ.Ε της Αίτησης Ακύρωσης του Μνημονίου, που κατέθεσαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Βόλου, Καλαμάτας και τριτοβάθμιες επαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ.λ.π.) και ημερομηνία απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο ψήφισης του Μνημονίου και του περιεχομένου των κατ' ιδίαν ρυθμίσεών του ως αντισυνταγματικών καθώς και γενικότερα για την μη ύπαρξη διαλόγου με τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης για την επαγγελλόμενη «απελευθέρωση» του δήθεν «κλειστού» επαγγέλματος των Δικηγόρων.
http://www.dsvol.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
Τηλ. 2521023540, 22694, 55448, 55449, 55456
FAX 25210-55332, 55455
66 100 ΔΡΑΜΑ

E-mail : info@dsdr.gr http://www.dsdr.gr

__________________________________________



Δράμα, 6 Οκτωβρίου 2010



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Λόγω της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, οι υποθέσεις της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2010, (Πολυμελούς & Μονομελούς Πρωτοδικείου) θα αναβληθούν.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να παρασταθούν κατά την εκφώνηση των υποθέσεών τους.-



Ο Πρόεδρος

Eπιστολή από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Φλώρινας, κ. Δημήτρη Στεφανίδη με τίτλο ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ «ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΕΝΟΥ» ΑΓΩΝΑ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ  «ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΕΝΟΥ»  ΑΓΩΝΑ
Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν πρέπει  να εκληφθούν ως εκπροσωπούσες κάποια οργανωμένη άποψη, με το δεδομένο άλλωστε ότι ότι οργανωμένο έξω από την εποπτεία και την έγκριση των «ελέω θεού» ταγών του δικηγορικού συνδικαλισμού μας, κατακρίνεται και εξοβελίζεται «εις το πυρ το εξώτερον».  
Αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει ακόμα χρόνος να σωθούμε, υπάρχει χρόνος ακόμα να μπορέσουμε να δώσουμε σ’αυτή  τη κυβέρνηση να καταλάβει ότι η εξαθλίωση και η  άνευ προηγουμένου ανατροπή των εργασιακών δεδομένων των δικηγόρων, με την επιχειρούμενη (ήδη βρίσκεται στη τελική ευθεία)  εισαγωγή νέων θεσμών και όρων, στην λειτουργία των δικηγόρων δηλ. των φυσικών  εκπροσώπων των πολιτών  που επιζητούν αρωγό σε όποια αυθαιρεσία και επίθεση στα δικαιώματά του, αλλά και εγγυητή της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, βραχυπρόθεσμα και ......
μακροπρόθεσμα θα πλήξει ανεπανόρθωτα και αυτούς που απεργάζονται τέτοιες πρωτοφανείς αλλαγές και ανατροπές ή έστω τις ανέχονται θεωρώντας τες επουσιώδεις.
Όμως απαραίτητος όρος για αυτόν τον αγώνα είναι να κατανοήσουμε ότι τα συμφέροντα είναι κοινά. Βέβαια θα ειπωθεί ότι σαφώς και δεν είναι κοινά τα συμφέροντα των μεγάλων «δικτυωμένων» δικηγορικών γραφείων που υπόκεινται στον έμμεσο έλεγχο του δημοσίου, των μεγάλων εταιρειών και των συγκροτημάτων με την πολιτική επιρροή, που φαίνεται να διασφαλίζουν  προς το παρόν εργασιακό αντικείμενο σ’αυτά, με τους μαχόμενους ανεξάρτητους δικηγόρους που με την ελεύθερη  βούληση τους και μόνο οργανώνονται και συνεργάζονται.  Βέβαια και αυτή η νιρβάνα (η φαινόμενη ευδαιμονία των μακαρίως κοιμωμένων ή υπνωτισμένων) είναι προσωρινή μέσα στο εργασιακό περιβάλλον που υφίσταται σήμερα, διότι όταν τούτο αλλάξει ουδείς γνωρίζει πως είναι δυνατόν να μεταβληθούν και τα σήμερον δεδομένα «των ευδαιμονούντων ή θεωρούντων ότι θα ευδαιμονίσουν» μέσα σε ένα «ανθρωποφαγικό εργασιακό περιβάλλον» με δικηγόρους «πένητες»  και πρόθυμους να κάνουν τα πάντα «έναντι πινακίου φακής» και πάντα υπόλογους λόγω ΦΠΑ, τεκμηρίων και λοιπών επερχόμενων μέτρων.
Όμως το  όλο πρόβλημα σήμερα έχει δημιουργηθεί με την δεδομένη πλέον διάσπαση του συνδικαλιστικού μας κινήματος - και είναι γνωστό τοις πάσι ότι διασπασμένος συνδικαλισμός σημαίνει ανοχή αν μη ουσιαστικά  έμμεση προτροπή για εφαρμογή των πλέον ακραίων και αντιδραστικών μέτρων εις βάρος των διασπασμένων- που πλέον είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων βρίσκονται στο σημείο να υποκύψουν στην εφαρμογή όλων των μέτρων της οδηγίας Μπολγκεστάϊν σωρευτικά, χωρίς σήμερα την φαινόμενη διάθεση ουσιαστικής αντίδρασης.
Όμως και πάλι υπάρχει χρόνος και τουλάχιστον από κάποιους Συλλόγους και τους περισσότερους συναδέλφους και διάθεση για κλιμάκωση της αντίδρασής μας τώρα που είναι προ των πυλών και η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τους δικηγόρους.
Θυμίζω ότι.:
α. θεωρητικά  έχουν κατοχυρωθεί οι ελάχιστες αμοιβές (όπως και αν ονομάζονται ή μέλλουν να ονομαστούν) και οι υποχρεωτικές παραστάσεις μας  στα συμβόλαια,
β. στην ολομέλεια της Καβάλας όπου δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την θέση μας ως σώματος απέναντι στην νέα αιτιολογημένη γνώμη, αποφασίσθηκε όπως, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου και πάντως οπωσδήποτε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου συγκληθεί ολομέλεια, κατά την οποία θα εισφερθούν απόψεις για την λήψη απόφασης που θα επιδιωχθεί να είναι και η απάντηση μας στην νέα αιτιολογημένη γνώμη, 
γ.  στην ολομέλεια της Καβάλας η εκφρασμένη άποψη του Υπουργού κ. Καστανίδη ήταν ότι θα συνέπλεε με την απόφαση της Ολομέλειας ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε και ανεξάρτητα από το ότι –όπως είπε- στη νέα αιτιολογημένη γνώμη δεν έχει λόγο διότι αυτή απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Η δέσμευση του όμως σήμερα προβάλει χρήσιμη αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, διαμήνυσε μέσω των ΜΜΕ ότι θα διαβουλευθεί για το θέμα αυτό με τους συναρμόδιος του κάθε κλάδου υπουργούς. Πράγμα που σημαίνει ότι προβάλλει ως ευκαιρία μοναδική να ληφθεί απόφαση από την ολομέλεια με την εκφρασμένη δέσμευση του υπουργού να μεταφέρει την συλλογική απόφαση ως θέση του δικηγορικού σώματος στον αντιπρόεδρο  και ακολούθως στην Ε.Ε.
δ.  Στο μεταξύ έλαβε χώρα στη Σύρο η καθ’όλα νόμιμη και προβλεπόμενη από των Κώδικα Δικηγόρων συνάντηση σχεδόν του 1/3 των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι ουσιαστικά αποδέχθηκαν και συμφώνησαν (παρά τα όποια απαράδεκτα παρατράγουδα) με την πλήρως αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη εισήγηση-απάντηση σχετικά με την αιτιολογημένη γνώμη του συναδέλφου των Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Αθανασίου, -τις απόψεις του οποίου ειρήσθω εν παρόδω είχαν αποδεχθεί πλήρως οι πάντες στην Ολομέλεια, ενώ η προηγούμενη  εισήγηση του στην ουσία αποτέλεσε το σώμα της απάντησης στην προηγούμενη αιτιολογημένη γνώμη-, που  απαντά πλήρως σε ένα προς ένα τα θέματα της οδηγίας και αποτελεί ένα κείμενο «μπούσουλα» για οποιαδήποτε διαβούλευση σε σχέση με το θέμα.
Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα, όμως από δώ και πέρα τι έχουμε? 
1. Έχουμε και πάλι το κρυφτούλι με το προεδρείο της Ολομέλειας, που φαίνεται να έχει χολωθεί (γιατί άραγε?) με την συγκέντρωση της Σύρου και τους όποιους συμμετείχαν σε αυτή. (Με εξαίρεση βέβαια τους μετανοημένους και παραπλανημένους). Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, οι υπόλοιποι 40 «νομιμόφρονες»  πρόεδροι γιατί αγνοούνται? Δεν οφείλει έστω και γι’αυτούς τους 40  «μη αντάρτες» που «σέβονται και υπολογίζουν το προεδρείο ως το μόνο που έχει δικαίωμα να κινεί διαδικασίες και να ελέγχει τα τεκταινόμενα» προς τους οποίους επίσης δεσμεύτηκε για την σύγκληση ολομέλεια και την λήψη απόφασης,  να συγκαλέσει αυτή?
Έχουν αναλογιστεί οι συνάδελφοι ότι «η γυναίκα του Καίσαρος πρέπει και να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια?»   Προς τι αυτή η παιδιάστικη φυγομαχία και άρνηση διαλόγου μεταξύ μας?   Έχουμε αναλογιστεί ότι περνάμε τις πιο κρίσιμες στιγμές της συνδικαλιστικής μας ιστορίας που αν δεν τις χειριστούμε ορθά και έγκαιρα τότε ο Δικηγορικός συνδικαλισμός πράγματι θα είναι σε λίγο ιστορία? Σκέφτεται το προεδρείο ότι οι ευθύνες του είναι ιστορικές και η μη κινητοποίηση του αυτές τις στιγμές στην ουσία συνδράμει την λογική του «διαίρει και βασίλευε» που είναι στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας και που μεθοδικά εφαρμόζει σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις?
2. Έχουμε όμως και την κίνηση κάποιων «αμετανόητων» που δεν λέν ακόμα να καταπιούν αμάσητα τα όσα τους σερβίρουν και που με τις πενιχρές τους δυνάμεις, αντιδρούν μπροστά στην «προκρούστεια κλίνη» που με την βία προσπαθούν να τους σύρουν. Υπάρχουν οι Σύλλογοι που επειδή έχουν ενημέρωση και την περνάν στα μέλη τους,  συνεχίζουν να αποφασίζουν ότι πρέπει να αντιδράσουν και αντιδρούν και κηρύσσουν αποχές και προσπαθούν να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε σημείο τέτοιο ώστε να σφυρηλατηθεί ενιαία άποψη μεταξύ όλων των συλλόγων.
Είναι αυτοί οι σύλλογοι που στην πράξη πιστεύουν ότι τι κίνημα των δικηγόρων πρέπει να είναι ενιαίο και αδιάσπαστο και να ενεργεί οργανωμένα. Είναι αυτοί οι Σύλλογοι που υλοποίησαν την απόφαση που είχε παρθεί επανειλημμένα από διάφορες ολομέλειες, δηλ. της δημοσιοποίησης των απόψεών των δικηγόρων για την δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και πλήρωσαν από την τσέπη τους το δημοσίευμα στην «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής 26-09-2010 (στις οικονομικές σελίδες), αφού το Προεδρείο της μέχρι και τώρα εξαντλεί την αντιπολιτευτική του αντίληψη σε πύρινους λόγους χωρίς αντίκρισμα όταν συγκεντρώνονται οι πρόεδροι. 
 Μήπως υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος που διαφωνεί με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος?  Μήπως δεν απηχεί τις απόψεις που έχουν διαμορφωθεί μετά από τόσες και τόσες ολομέλειες?  Γιατί λοιπόν το υπογράφουν μόνο τόσοι λίγοι σύλλογοι? Τι φοβούνται ή με τι διαφωνούν?
3. Οι σύλλογοι αυτοί  λοιπόν αποφάσισαν και πάλι να καλέσουν το προεδρείο να συγκαλέσει την ολομέλεια, ως το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις. Οι αιτήσεις υπερέβησαν τις δέκα (10) που είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες για την υποχρεωτική σύγκληση της ολομέλειας από πλευράς του προέδρου της Στο ίδιο διάστημα είχαμε τις επιστολές-αιτήσεις του προέδρου της Θεσ/νίκης και δευτέρου τη τάξει στο προεδρείο της Ολομέλειας με τις οποίες εναγωνίως ζητά την σύγκληση της ολομέλειας, αλλά μέχρι σήμερα όλα τούτα επί ματαίω….. Τι μένει λοιπόν, μήπως η όποια πάλι συγκέντρωση προέδρων μετά από την εξάντληση κάθε θεσμικά κατάλληλης ενέργειας που δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ ο χρόνος περνά και η κατάθεση του νομοσχεδίου «σκούπα» (όπως έγραψε το «ΒΗΜΑ» στις 3-10-2010) είναι προ των πυλών, θα εκλειφθεί και πάλι ως αντίδραση «στο πρωτείο του πάπα» και θα αρχίσουμε πάλι να παίζουμε κρυφτούλι με αιτήσεις «νομιμοφροσύνης»?
4. Μοιραία πλην όμως αναγκαία λοιπόν εξέλιξη ήταν και η  σύγκλιση των προέδρων και πάλι από μια  πρωτοβουλία των «διαφωνούντων» για το Σάββατο 9-10-2010 στα γραφεία του ΛΕΔΕ.  Χρόνος άλλος δεν υπάρχει.  Τα περιθώρια στενεύουν. Ας αναλογιστούν και οι «νομιμόφρονες» το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους και στην «νομιμοφροσύνη» τους. Ας γίνει αυτή η συγκέντρωση η πλέον μαζική από πλευράς συμμετοχής στο λυκόφως της χαμένης συνδικαλιστικής αξιοπρέπειας κάποιων και ας συζητήσουμε, ελεύθερα και με γνώμονα την συνείδηση μας και μόνο και το χρέος μας  απέναντι στους συναδέλφους τους οποίους εκπροσωπούμε και το μέλλον των οποίων βρίσκεται αυτή την ιστορική συγκυρία στα χέρια μας.
 Ας κατανοήσουμε ότι είναι άλλο οι προσωπικές μεταξύ μας σχέσεις και άλλο η συνδικαλίστική αντίληψη μας που μπορεί να διαφέρει και οφείλει να εκφραστεί.  Εδώ δεν χωρεί «συνδικαλιστική ευπρέπεια».  Οι κοινωνίες πάντα χτίστηκαν μέσα από σύγκληση των αντιθέσεων. Μη το ξεχνάμε
Φλώρινα 6 Οκτωβρίου 2010
Δημήτρης Π. Στεφανίδης
skouzekaifilonos.gr
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας

Εγγραφα προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την αποζημίωση των Δικαστικών Αντιπροσώπων και την εκτύπωση των βιβλίων διαλογής από το Δ.Σ.Α.

oΛoMEΛEΙA ΠPOEΔPΩN
ΔΙKHΓOPΙKΩIΝ ΣYΛΛoΓΩN EΛΛAΔoΣ
Αθιiνα, 21/9/2010
Aριθ. Πρωτ. 2190
Πρoς τον Υπoυργό
Εσωτεριών, Απoκεντρωση ς και
Hλεκτρονικής Διακυβέρνηoης
κ. Ιωάννη Pαγκούση
Κύριε Yπουργέ,
Eν όψει της διενέργειας των Δημoτικών και Περιφερειακών
Eκλoγώv της 7ης Noεμβρίoυ 2010 και των επαναληπτικών της
14/l1/l20|0' ευελπιστoιiμε στην καλη συνεργαoiα για την άριoτη
διεξαγωγη τoυς, η oποiα άλλωoτε εtναι κoινός στόχος.
Ήδη oι Δικηγoρικoi Σύλλoγoι της Xώρας ξεκiνηoαν τη διαδικαoiα
για τη διαμόρφωση και απooτoλη των καταλόγων των μελώlν τoυς, πoυ
επιθυμo6ν να διoριoτoιiν ωζ αντιπρ6oωπoι τηζ δικαoτικης αρχής,
πρoκειμένoυ τα oικεiα Πρωτoδικεiα να πρoχωρηooυν έγκαιρα στoυς
διoριoμoιiς και οι αντioτoιχοι Eιoαγγελεiς oτις επιδόσεις τoυς. oπως και
στo παρελΘόν, Θα εκδώσooυμε έντυπεq oδηγiες για την καλιiτερη
ενημέρωoη των δικαστικώνν αντιπρoσώπων και Θα διoργανώσoυμε
σεμινάρια εν όψει και των τρoπoπoησεων στην εκλoγικη διαδικαoiα.
Στις αντiστoιχες εκλoγές Οκτωβρioυ 2006 η ειδικη απoζημiωoη,
τα oδοιπoρικά, έξοδα, oι ημέρες απoζημiωoης κ.λ.π. καΘoρίσθηκαν με την
αριθ. πρωτ. 52|98125-9-2006 Κoινη Aπόφαoη των Yπoυργών EΣΔΔA
και Οικoνoμίας και oικoνoμικών και στις πρόσφατες εκλoγές της 6-6-
2009 με τηv ΚYA 32607127 -5.2009.
Για τις επερχόμενες εκλoγές η ημερηoια απoζημiωoη,
λαμβανoμένης υπ, όψη και της oικovoμικής κατάστασης,της xώρας, δεν
μπoρεi να υπoλεiπεται' για τoυς Aντιπρoσώπoυς τηg Δικαστικής Aρχής
τoυ πoσoύ των 135 ευρώ και για τoυς γραμματεiς των Eφoρευτικων
Επιτpoπων τoυ ποσού των 50 ευρώ, εν όψει τoυ διπλoύi χαρακτηρα των
εκλoγών και τoυ όγκoυ τoυς, οι ημέρες απoζημiωσης να oριoθoύiν όπως
πρoβλέπεται στην KYA 52Ι98125.9-2006.
Περαιτέρω, πρoβάλλεται επιτακτικη ανάγκη, για τηv oμαλη
διεξαγωγη των εκλoγώv και αξιόπιστη εξαγωγη των απoτελεσμάτων,
στην εκτύπωoη των βιβλiων και πρακτικών των Eφoρευτικών Eπιτρoπών
και στα σχετικά, τηλεγραφηματα, να πρoεκτυπωΘoύν τα oνόματα των
υπoψηφiων Δημάρχων, Δημoτικών Συμβoύλων, Περιφερειαρχών και
Συμβούλων Περιφέρειας, ειδικά, στις μεγάλες εκλoγικές περιφέρειες.
To αίτημα αυτό έχει υπoβληΘεi και στo παρελθόν χωρiς να
ικανoπoηΘεi.
Στη διάθεσή σας για δημιoυργικη συνεργασiα. Aναμένoυμε oρισμό
συνάντησης για την ριiθμιση των περαιτέρω λεπτoμερειών.
o ΠPoΕΔPoΣ
ΔHMHTPΙOΣ X. ΠΑΞΙNoΣ
oΛoMEΛE,ΙA ΠPOEΔPΩΝ
ΔΙΚHΓOPΙKΩN ΣYΛΛoΓΩN EΛΛAΔoΣ


AΘηνα, 29.9.20|0
Aρ. Πρωτ.2209
Πρoς
Toν Yπoυργό Eσωτερικών, Aπoκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Ιωιiννη Pαγκoύση
Κύριε Υπουργέ,
Mετά, και τηv συνάντηoη πoυ εiχατε με αντιπρoσωπεία μας
επανερχόμαστε oτα αιτηματα πoυ σας απoτυπώσαμε με τo υπ, αριθμ. πρωτ.2190/2Ι.9.2010 έγγραφό μας, εφόσoν μέχρι στιγμής δεν έχoυμε
καμiα απάντηoη σας και παρακαλoriμε για την ενημέρωoή μας.
Συνημμένo τo υπ, αριθμ. πρωτ..2190/2Ι.9.2010 έγγραφό μας.
o ΠPoEΔPoΣ
ΔHMHTPΙOΣ x. ΠAΞtNoΣ


oΛoMEΛEΙA ΠPOEΔPΩN
ΔΙKHΓOPΙKΩΝ ΣYΛΛoΓΩN EΛΛAΔoΣ
AΘηνα, 1.10.2010
Aρ. Πρωτ.2220
Πρoς Toν Yπoυργό
Eoωτερικών, Aπoκέντρωσης
και Hλεκτρoνικής Διακυβέρνησης
κ. Ιωάννη Pαγκoύση
Koινoπoiηoη:
κ. Γεώργιo Παπακωνσταντiνoυ
Yπoυργό Οικoνoμικών
Kύριε Yπoυργέ,
Λiγες μέρες πριν την έναρξη των διoριoμών τωv δικαστικών
αντιπρoσώπων δεν έχετε απαντησει ακόμη, παpα τα επανειλημμένα
αιτηματά, μας, oύτε αν δέχεστε την πρόταση μας για τoν καθoριoμό της
αμoιβής των δικαoτικών αντιπρoσώπων, oύτε τις λoιπές πρoτάσεις πoυ
υπoβάλαμε για την διευκόλυνoη των δικαoτικών αντιπρoσώπων και
γενικότερα την oμαλή διεξαγωγη της εκλoγικής διαδικασίας και της
έγκαιρης μετάδοσης των απoτελεσμάτων.
Παρακαλoιiμε για την άμεoη ενημέρωoη μας.
o ΠPoEΔPoΣ
ΔHMHTPHΣ x. ΠAΞΙNoΣ

www.dsanet.gr