ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΜΕ ΝΟΜΟ "ΣΚΟΥΠΑ" ΘΑ "ΑΝΟΙΞΟΥΝ" ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

«Ξεκλειδώνουν» όλα τα κλειστά επαγγέλματα

Η Λ। Κατσέλη ενημέρωσε την τρόικα για νομοσχέδιο- σκούπα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές παίρνουν σειρά, μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, που θα γίνει με νομοσχέδιο- σκούπα ώς το τέλος του χρόνου.

«Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ενώ λίγο νωρίτερα η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη είχε πει ότι ενημέρωσε την τρόικα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα συνολικά, με ενιαίο νομοσχέδιο για όλα τα επαγγέλματα και όχι για το καθένα χωριστά, ώς το τέλος του χρόνου.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί δέσμευση έναντι της τρόικας, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προτείνει τη σχετική νομοθεσία ώς το τέλος του χρόνου και να την έχει ψηφίσει ώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, σε συμφωνία με την τρόικα, να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα αυτό, ώστε να έχει ολοκληρώσει και την ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αυτό χρονοδιάγραμμα θα αποτυπωθεί και επισήμως μεταξύ των δύο πλευρών στην αναμενόμενη «αναθεώρηση» του μνημονίου, που συμφωνήθηκε να γίνει, στο πλαίσιο της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών τη Δευτέρα। Η επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και του ανοίγματος των αγορών, κυρίως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για την οποία ασκήθηκαν επίσης έντονες πιέσεις από κοινοτικής πλευράς, είναι τώρα μεταξύ των προτεραιοτήτων της τρόικας, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να στηριχθεί η ανάπτυξη, όπως υποστηρίζουν.
www.tanea.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΕΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ "Ας κινητοποιηθούμε, λοιπόν, έχοντας ως μοναδικό στόχο και σκοπό να διατηρήσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας"

Στο βωμό της επιβίωσης…… πόσα είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε????

Δυστυχώς οι «φασονατζήδες» δικηγόροι, δεν είναι το ζοφερό μέλλον της δικηγορίας, αλλά το «δυστυχές» παρόν της….

Όλοι οι συνάδελφοι, που διαθέτουν δικά τους δικηγορικά γραφεία, χωρίς να έχουν «μπάρμπα στην .....

Κορώνη», αποζητούν εναγωνίως και δικαιολογημένα, κάποια πάγια συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να έχουν κάποιο σταθερό εισόδημα, το οποίο λαμβάνουν περίπου τρεις φορές το χρόνο…

Συγκεκριμένα, ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ «συνεργάζεται»…. με δικηγόρους, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται στα Υποθηκοφυλακεία και στα Πρωτοδικεία για να καταγράφουν τις προσημειώσεις και τις διαταγές πληρωμής, ώστε αυτές να καταχωρούνται στο «σύστημα»…., λαμβάνοντας την εξαιρετική αμοιβή των 2 περίπου ευρώ για κάθε καταχώριση…. Μάλιστα, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία έχει και στόχους παραγωγικότητας…… παραχωρεί στο συνάδελφο, που έχει αναλάβει μία ορισμένη περιοχή (π.χ. Νίκαια), και την ελευθερία… να προσλάβει και άλλο συνάδελφο, στον οποίο θα δίνει ποσοστό της παχυλής αμοιβής του, ήτοι 80 λεπτά ανά καταχώρηση, προκειμένου να είναι συνεπής στις ημερομηνίες και στις καταχωρήσεις που επιθυμεί ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ… Οι συνάδελφοι αυτοί λαμβάνουν ως αμοιβή το ποσό των 2.000,00-3.000,00 ευρώ ανά τρίμηνο, δίνουν και το χαρτζιλικάκι στο συνάδελφο που βοήθησε στην υπόθεση…., έχοντας σπαταλήσει επί 3 μήνες, 5 ώρες περίπου ημερησίως αντιγράφοντας τα στοιχεία των διαταγών πληρωμής και των προσημειώσεων σε ένα προτυπωμένο έντυπο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ !!!!!!!!

Άλλοι συνάδελφοι «συνεργάζονται» με τις εταιρείες COSMOTE, VODAFONE, WIND, καθώς και τις επιχειρήσεις ΙΑΣΩ, ΕΛΕΝΑ, κλπ., για να κάνουν αγωγές στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για απλήρωτους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας και νοσηλείων, λαμβάνοντας την καθαρή αμοιβή των 20 περίπου ευρώ ανά υπόθεση, δηλαδή το καθαρό ποσό που απομένει, αν μένει και αυτό, από την προείσπραξη και τα λοιπά έξοδα, μετά από τρία χρόνια από την κατάθεση της αγωγής (τότε περίπου δίνει δικάσιμους το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου στην τακτική διαδικασία). Η αμοιβή δηλαδή των 20 ευρώ, αν θέλετε και 50 οκ, περιλαμβάνει τη σύνταξη (φασόν αντιγραφή) αγωγής, μετάβαση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για κατάθεση, επιμέλεια κοινοποίησης, σύνταξη προτάσεων, μετάβαση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για συζήτηση και αν είσαι τυχερός και δικάσεις, γιατί αν ζητηθεί αναβολή, η δικάσιμος θα είναι μετά από άλλα τρία χρόνια, θα πας κάνα – δυο φορές για να δεις αν έχει βγει απόφαση, θα την πάρεις και θα κάνεις κατάσχεση για οφειλή 150,00 ευρώ απλήρωτου λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας!!!

Και ας μην ξεχνάμε βέβαια τα φορτωμένα πινάκια ασφαλιστικών μέτρων από απλήρωτες δόσεις αυτοκινήτων, τους συναδέλφους – εξωτερικούς «συνεργάτες» τραπεζών που στις προσημειώσεις έρχονται με πακέτα, καθώς και τους συναδέλφους ασφαλιστικών εταιρειών που κάνουν αγωγές για καταβολή ποσών 200,00 και 300,00 ευρώ από ατύχημα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τους πελάτες τους….

Το χειρότερο είναι ότι οι εν λόγω συνάδελφοι νιώθουν τυχεροί που έχουν αυτή την πάγια «συνεργασία», αφού δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές -κατ’ άλλους εκμετάλλευση ή απαξίωση των γνώσεών μας και του μυαλού μας ή αυταπάρνηση των πολυετών σπουδών μας- και το χείριστο είναι ότι επίκειται και η απώλεια αυτής της «συνεργασίας», διότι είναι προτιμότερο γι’ αυτές τις επιχειρήσεις να κάνουν πολυεπαγγελματικές εταιρείες, να προσλάβουν δικηγόρο με πάγια αντιμισθία της τάξης των 1.000,00 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, που δεν θα έχει και Φ.Π.Α. και να κάνουν τη δουλειά αυτή… Σημειωτέον δε ότι αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, που έχει πουλήσει αυτοκίνητα με Leasing μέσω τράπεζας έχει υπάλληλο, όχι δικηγόρο, ένα έξυπνο και ευγενέστατο παιδί κατά τα λοιπά, ο οποίος καταθέτει τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών (2-3 φορές την εβδομάδα 20-30 αιτήσεις)…..

diabolos_061 Μήπως, λοιπόν, εγώ και ίσως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, που προτιμώ να αξιοποιώ τα όσα έχουμε μάθει, διαβάσει και διαβάζουμε καθημερινά, βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα και στις υποθέσεις των πελατών, συντάσσοντας αξιοπρεπή δικόγραφα με ορθή νομική σκέψη, κερδίζοντας και κάποιες δίκες και ως εκ τούτου, εισπράττοντας μεγάλη χαρά για την ευόδωση της υπόθεσης, αντιμετωπίζοντας όμως δυσκολίες στο να ζητήσω χρήματα από κάποιον που είναι μισθωτός, αλλά έχει δίκιο και έχει γίνει και σοβαρή δουλειά, και πολύ περισσότερο στο να τα εισπράξω, αν τα εισπράξω, είμαι αναχρονιστική και γραφική?????...... Μήπως εν τέλει, έτσι όπως το πάνε τα «συνδικαλιστικά μας όργανα» δεν μου αφήσουν άλλη επιλογή από το να κάνω μία δουλειά που δεν μου αρέσει καθόλου και να γίνω υπάλληλος – κλητήρας θυσιάζοντας το μυαλό και το διάβασμά μου, για να έχω χρήματα να επιβιώσω………

Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω…… δεν σπούδασα για να γίνω υπάλληλος…

Οι δικηγορικοί σύλλογοι και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, κατά την πλειονότητά τους, αγνοούν ή εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτή την κατάσταση και αντιμετωπίζουν τον δικηγόρο – δημόσιο λειτουργό…… κατά τα λοιπά - χειρότερα και από οποιοδήποτε ιδιωτικό υπάλληλο, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν στους εαυτούς τους, τα φιλέτα και αφήνοντας τους υπόλοιπους στο έλεος της «ελεύθερης και ανταγωνιστικής» αγοράς……η οποία σε λίγο θα φτάσει να εισπράττει μόνο την ελάχιστη αμοιβή (αν υπάρχει και αυτή…) και να κάνει δώρο τα ένσημα για την κατάθεση δικογράφου….(βλ. www.dikaiosini.gr).

Παρένθεση : Δεν τους φτάνουν μάλιστα τα φιλέτα του νομού Αττικής, αλλά θέλουν και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιθυμώντας να αναγκάσουν και το συνάδελφο της επαρχίας, ο οποίος καταθέτει δικόγραφα, κάνει προκατάθεση προτάσεων, παίρνει συντομότερη δικάσιμο, μας φιλοξενεί όταν πάμε στην επαρχία, φροντίζει για τη λήψη της απόφασης κλπ. και όλα αυτά με την ελάχιστη αμοιβή…., να γίνει υπάλληλος εταιρείας…

Ας κινητοποιηθούμε, λοιπόν, έχοντας ως μοναδικό στόχο και σκοπό να διατηρήσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας και όχι επιβίωσή μας, αξιοποιώντας παράλληλα τις σπουδές και το πολυετές διάβασμά μας, απολαμβάνοντας παράλληλα τις οποίες μικρές χαρές δύναται να προσφέρει η δικηγορία.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, όπως ΘΕΛΟΥΝ !!!!

Βασιλική Βουτσά

Δικηγόρος Πειραιά

skouzekaifilonos.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων "δεν είναι θέμα του Μνημονίου", αλλά "η κυβέρνηση θεωρεί ότι βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για φτηνότερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Έφερε ως πρώτο παράδειγμα ανοίγματος κλειστού επαγγέλματος τις μεταφορές και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και κατόπιν μαζί με τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να υπάρξει συνεργασία με τα υπουργεία στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τέτοια επαγγέλματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι "μπορεί το Μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως, αυτά τα οποία κάνουμε, δεν είναι λόγω Μνημονίου. Οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε, είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση "εφόσον το λέει το Μνημόνιο, αυτό κάνουμε".

Ο κ. Παπανδρέου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, αναφέροντας πως η χώρα μέσα στην χρονιά την οποία χαρακτήρισε "από τις πιο δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών" - βρέθηκε σε οριακό σημείο, απομονωμένη, με τεράστιο χρέος και έλλειψη αξιοπιστίας σε όλους τους τομείς.

Τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σκόπευαν στο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κληρονόμησε και πρόσθεσε ότι "τώρα συνεχίζουμε το έργο μας, έργο μόνιμων αλλαγών και ανατροπών"। Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και με τις θυσίες του ελληνικού λαού να σώσει τη χώρα, επιτυγχάνοντας αυτό που πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θεωρούσαν ακατόρθωτο και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει.
www.nooz.gr

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Υπόμνημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο

του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Δημητρίου Η. Πολλάλη, Ταμία-Σύμβουλου ΔΣΠ και

Ηλία Ι. Κλάππα, Σύμβουλου ΔΣΠ



Ι. Βιώνουμε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδου για το δικηγορικό λειτούργημα και για το θεσμό της Δικαιοσύνης γενικότερα.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση επιχειρείται μία ολομέτωπη επίθεση στο δικηγορικό σώμα και στους Δικηγορικούς Συλλόγους, ώστε ΠΡΩΤΟΝ να αλλάξει ο χάρτης της δικηγορίας στην Ελλάδα με την πρόκληση βίαιου αποπληθωρισμού και την συσσώρευση της δικηγορικής ύλης σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες με ταυτόχρονη υπαλληλοποίηση της μεγάλης μάζας των δικηγόρων,

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, να υποβαθμιστεί και να υπονομευθεί ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων και των δικηγορικών συλλόγων στην απονομή της δικαιοσύνης και στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

ΙΙ. Στη λογική αυτή εντάσσεται η επιβολή Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες και η εξομοίωση της δικηγορικής δραστηριότητας με την εμπορική πρακτική όσον αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έκδοσης των αποδείξεων, φορολόγησης και απόδοσης Φ.Π.Α. όπου πλέον παύει να ισχύει η αρχή της είσπραξης και καθιερώνεται, με το άρθρο 6 παρ. 9 ν.3842/2010, η αρχή του απαιτητού της αμοιβής για την έκδοση αποδείξεων.

Η επιβολή του Φ.Π.Α., χωρίς να υπάρχει υποχρέωση από Κοινοτική Οδηγία, αποτέλεσε μία μεγάλη ήττα για το δικηγορικό συνδικαλισμό, τις συνέπειες της οποίας θα τις υποστούν, καταρχήν, οι ίδιοι οι δικηγόροι, αφενός, στο βαθμό που θα υποχρεωθούν οι ίδιοι να αναλάβουν το σύνολο ή μέρος του Φ.Π.Α. επί των παρεχομένων υπηρεσιών τους και, αφετέρου, με τη μείωση της δικηγορικής ύλης και της πελατείας τους λόγω της αύξησης του κόστους των δικηγορικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η επιβολή του Φ.Π.Α. θίγει άμεσα τους Έλληνες πολίτες, καθώς η προσφυγή στη δικαιοσύνη γίνεται πολύ ακριβότερη και δυσβάσταχτη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γεγονός που στην πράξη συνεπάγεται αδυναμία των πολιτών για υποστήριξη των έννομων συμφερόντων τους και αφαίρεση από αυτούς εν τοις πράγμασι του συνταγματικού δικαιώματος περί παροχής εννόμου προστασίας.

ΙΙΙ. Η επίθεση, όμως, στο δικηγορικό σώμα δεν ολοκληρώνεται με την επιβολή του Φ.Π.Α. και την αλλαγή του τρόπου έκδοσης αποδείξεων και φορολόγησης των δικηγόρων.

Επιχειρείται μία συντονισμένη και πολλαπλή επίθεση, η οποία αφορά (α) στις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων, (β) στην έκδοση προεισπράξεων δικηγορικής αμοιβής, (γ) στην ύπαρξη γεωγραφικών περιορισμών για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, (δ) στη δημιουργία πολυεπαγγελματικών σχημάτων με τη συμμετοχή δικηγόρων, (ε) στη δημιουργία κεφαλαιουχικών εταιρειών παροχής δικηγορικών υπηρεσιών και (στ) στην απελευθέρωση της διαφήμισης των δικηγορικών υπηρεσιών.
Το νομοθετικό πλαίσιο για την επίθεση αυτή στο δικηγορικό λειτούργημα παρέχουν

(1) ο ν.3844/2010 με τον οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2006/123, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (Οδηγία Μπολκενστάιν),

(2) ο ν.3845/2010 περί των μέτρων εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το Δ.Ν.Τ. και, ειδικότερα, το παράρτημα ΙΙΙ αυτού, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε σε διεθνή οργανισμό συνταγματικές αρμοδιότητες χωρίς, μάλιστα, να τηρηθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των βουλευτών κατά τη ψήφισή του (άρθρο 38 παρ. 2 Συντάγματος)

(3) τα άρθρα 49 και 56 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, τα οποία επικαλέστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να απευθύνει την από 5-5-2010 αιτιολογημένη γνώμη κατά της Ελλάδας για παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στοχεύοντας στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων.

IV. Την επίθεση αυτή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και τα θεσμοθετημένα όργανά τους οφείλουν να την αντιμετωπίσουν με δύο τρόπους:

ΠΡΩΤΟΝ, καταγγέλλοντας στην ελληνική κοινωνία τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψουν το δικηγορικό λειτούργημα σε επιχειρηματική δραστηριότητα και το έννομο αγαθό της δικαιοσύνης σε εμπόρευμα και, ταυτόχρονα, να αποδυναμώσουν το θεσμικό ρόλο των δικηγορικών συλλόγων.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, χρησιμοποιώντας τα νομικά μέσα που τους παρέχουν οι νόμοι αυτοί που ψήφισε η ελληνική πολιτεία, ώστε να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφυλισμού και βίαιου αποπληθωρισμού του δικηγορικού επαγγέλματος.

Ειδικότερα, επικαλούμενοι το άρθρο 16 του ν.3844/2010, να αποκρούσουμε την προσπάθεια κατάργησης των ελαχίστων αμοιβών, των εδαφικών περιορισμών κλπ. για λόγους δημόσιου συμφέροντος («αναγκαιότητα») και καταλληλότητας των μέτρων αυτών για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη όλων των πολιτών («αναλογικότητα»), καθώς μάλιστα δεν εισάγονται διακρίσεις με βάση την ιθαγένεια και την έδρα των επιχειρήσεων.

Επίσης, το ίδιο το πρωτόκολλο III στο Ν. 3845/2010 μας επιτρέπει να αντιπαλέψουμε την προσπάθεια κατάργησης της υφιστάμενης σήμερα νομοθεσίας για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, καθώς ομιλεί για άρση των «περιττών περιορισμών» και όχι συνολικά για κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών της απαγόρευσης της διαφήμισης και των γεωγραφικών περιορισμών να αντισταθούμε στην προσπάθεια κατάργησης των ελαχίστων αμοιβών.

V. Το δικηγορικό Σώμα πρέπει με κάθε τρόπο

α) να αντιταχθεί στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, προτείνοντας την κατάργηση τυχόν περιττών περιορισμών που προβλέπονται στον Κώδικα περί Δικηγόρων, μετά ενδελεχή και προσεκτική έρευνα και μελέτη αυτού. Επισημαίνεται ότι μόνη η διατήρηση των προεισπράξεων (έστω και με διαφορετική ονομασία) με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών που προβλέπονται στο άρθρο 96 παρ. 1 και 2 του Κώδικα περί Δικηγόρων δεν είναι αρκετή και ούτε μπορεί να αποτελέσει στόχο για τους δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς θα δημιουργήσει συνθήκες εξοντωτικού και ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού μέσα στο δικηγορικό σώμα και συνθήκες υποβάθμισης της ποιότητας των δικηγορικών υπηρεσιών

β) να αντιταχθεί στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην αποδυνάμωση της σχέσης δικηγόρου και Δικηγορικού Συλλόγου και μεσοπρόθεσμα στην αποδυνάμωση των ίδιων των Δικηγορικών Συλλόγων ως οργανισμών και θεσμικών φορέων

γ) να αντιταχθεί στη δημιουργία πολυεπαγγελματικών σχημάτων με συμμετοχή δικηγόρων, καθώς η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε αφενός στην υπαλληλοποίηση των δικηγόρων και αφετέρου στην υποβάθμιση της παροχής των δικηγορικών υπηρεσιών και στην ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης

δ) να αντιταχθεί στην δημιουργία κεφαλαιουχικών εταιρειών παροχής δικηγορικών υπηρεσιών που θα θέσουν υπό οικονομική ομηρία τόσο τους δικηγόρους όσο και την ίδια τη Δικαιοσύνη

ε) να στηρίξουν την υπάρχουσα μερική απαγόρευση διαφήμισης όπως έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, ώστε να προασπίσουν την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος .

Έχουμε ευθύνη ως Δικηγορικός Σύλλογος τόσο απέναντι στους συναδέλφους μας όσο και στις γενιές που έρχονται, αλλά και απέναντι στην κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες, να προστατεύσουμε το δικηγορικό λειτούργημα και τους Δικηγορικούς Συλλόγους και να πρωτοστατήσουμε στους κοινωνικούς αγώνες για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πειραιάς 27-7-2010

Με τιμή
Δημήτριος Η. Πολλάλης Ηλίας Ι. Κλάππας

Ταμίας-Σύμβουλος ΔΣΠ Σύμβουλος ΔΣΠ
skouzekaifilonos.gr

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Ακολουθεί εξαιρετικά σημαντικό σημείωμα συναδέλφου Αθήνας για την άσκηση της δικηγορίας από νέους συναδέλφους. Τα όσα αναφέρει ενδιαφέρουν όλους τους δικηγόρους και όχι μόνο τους νέους στο επάγγελμα. Ενημερώσεις αυτού του είδους θα έπρεπε να γίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή από τους Δικηγορικούς Συλλόγους κατά την ορκομωσία κάθε δικηγόρου.
Έχει γραφτεί από Σοφία Σταυρούλα Σταυροπούλου
Σάββατο, 05 Ιούνιος 2010
Αγαπητέ/ή συνάδελφε,
Συμπληρώνοντας φέτος 7 χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τη δικηγορία (2 χρόνια άσκησης και 5 χρόνια μάχιμης δικηγορίας), έχω πλέον μία σαφή εικόνα αφενός για τα προβλήματα και τις δυσκολίες του επαγγέλματός μας, αφετέρου δε για τις ομορφιές και τη γοητεία της επιστήμης μας. Ξεκίνησα δύσκολα, συνεργάστηκα με πολλούς συναδέλφους, γνώρισα ποικίλες πρακτικές, άκουσα και έζησα πολλές απόψεις και από όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.
Επιθυμώντας να μεταδώσω τη λιγοστή μου πείρα στους ακόμα πιο νέους (από εμένα) συναδέλφους, που κάνουν τα πρώτα τους μόλις βήματα στη μάχιμη δικηγορία, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο βοήθημα γιʼ αυτούς, ορισμένες συμβουλές τις οποίες και εγώ διδάχτηκα από παλαιότερους συναδέλφους ή μου δίδαξαν οι αποτυχίες μου, οι επιτυχίες μου και η καθημερινή πρακτική της δικηγορίας. Επίσης σκέφτηκα ότι η καταγραφή τους με θέμα μία λέξη κλειδί κατά αλφαβητική σειρά, ενδεχομένως θα είναι βοηθητικό στοιχείο στην απομνημόνευσή τους.
Ταυτόχρονα διατηρώ την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι την παρούσα προσπάθειά μου, θα μιμηθούν και άλλοι συνάδελφοί μου με τεράστια εμπειρία, από τους οποίους θα συνεχίζω να διδάσκομαι και στο μέλλον και τους οποίους ευχαριστώ.
Με εκτίμηση
προς τους νέους συναδέλφους μου

Σοφία Σταυρούλα Θ. Σταυροπούλου
Δικηγόρος Παρ. Εφέταις


1. ΑΝΑΒΟΛΗ: Όταν μία υπόθεσή σου αναβάλλεται ΣΗΜΕΙΩΝΕΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που κάποιος άλλος συνάδελφος ή συνεργάτης σου σε εξυπηρετήσει και παρασταθεί εκείνος για την αναβολή. Αμέσως μόλις σε ενημερώσει, σημειώνεις την ημερομηνία στο ημερολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, διατρέχεις τον κίνδυνο να ξεχάσεις να το σημειώσεις αργότερα ή να μην θυμάσαι τη σωστή ημερομηνία που προφορικά είπε ο δικαστής.

2. ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: Όλες οι απαντήσεις σε οποιοδήποτε ζήτημα τύχει να εμφανιστεί και οποιαδήποτε υπόθεση αφορά, υπάρχουν στα νομικά βιβλία. Η βιβλιογραφία της επιστήμης μας (της νομικής) είναι πολύ πλούσια και συνεχώς εμπλουτίζεται από την επιτυχημένη προσπάθεια πολλών συναδέλφων που είτε με την έρευνα και την ερμηνεία των νόμων, βοηθούν στην κατανόηση και επίλυση πολλών νομικών ζητημάτων, είτε με την οργάνωση και την ταξινόμηση της πρόσφατης νομολογίας όλων των δικαστηρίων της χώρας, προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους τους δικηγόρους να εξεύρουν τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα νομική βοήθεια σε κάθε υπόθεση.

3. ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ: Σε κάθε δικαστική υπόθεση που συζητείται, κόβουμε το εκ του νόμου προβλεπόμενο γραμμάτιο προείσπραξης και το προσκομίζουμε στο φάκελο δικογραφίας του δικαστηρίου. Είναι χρήσιμο και ασφαλές, προς αποφυγή τυχόν περίπτωσης απώλειας του γραμματίου προείσπραξης κατά την μεταφορά του φακέλου, είτε από τον γραμματέα, είτε από το δικαστή εκ παραδρομής, να γίνεται ρητή σημείωση στις προτάσεις μας (συνήθως στο τελευταίο «Επειδή»..) του αριθμού και της ημερομηνίας του γραμματίου προείσπραξης.

4. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ: Εκτός από όλες τις άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ορίζεται ρητά στον ΚΠολΔ η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής, η ίδια δυνατότητα υπάρχει και στην περίπτωση που έχεις στα χέρια σου μία δικαστική απόφαση η οποία ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την υποχρέωση του αντιδίκου να καταβάλλει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στον πελάτη σου. Στην περίπτωση αυτή είναι περισσότερο χρονοβόρο (αν και έχεις πάντοτε τη δικονομική δυνατότητα) να προβείς σε νέα ίδια αγωγή με καταψηφιστικό αίτημα υποχρέωσης καταβολής των χρημάτων αυτή τη φορά. Στην περίπτωση αυτή, μπορείς να κάνεις χρήση της αναγνωριστικής δικαστικής απόφασης και να εκδώσεις διαταγή πληρωμής για την καταβολή τελικά των χρημάτων, σύντομα και άμεσα.

5. ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΙΝΑΚΙΟ: Όταν μία αγωγή σου (αστικής φύσεως στα πολιτικά δικαστήρια) αναβάλλεται, σημειώνεις στο ημερολόγιο την ημερομηνία αναβολής και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙΣ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ, ΤΗΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΙΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδεχομένως ο φόρτος εργασίας σου τις τελευταίες ημέρες πριν το δικαστήριο αυτό, να μην σου επιτρέψει να το θυμηθείς ή να μην προλάβεις να προβείς στην εγγραφή (στο πινάκιο), με άμεση συνέπεια να μην εκφωνηθεί η αγωγή σου καθόλου, σαν να μην είχε ασκηθεί.

6. ΖΗΤΑ: Η δικηγορία είναι ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό επάγγελμα από τη φύση του. Η πληθώρα των συναδέλφων ιδιαίτερα στην Αθήνα το έχει μετατρέψει σε ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Είτε εργάζεσαι ως συνεργάτης σε ένα γραφείο ή σε μία εταιρεία, είτε ασκείς το επάγγελμα μόνος σου, στην αρχή θα υπάρξουν δυσκολίες. Αν είσαι όμως καλός/καλή στη δουλειά σου και ανταποκρίνεσαι με ευσυνειδησία στα καθήκοντα που σου ανατίθενται ή στις υποθέσεις που αναλαμβάνεις δεν θα πρέπει το νεαρό της ηλικίας σου ή η μικρή σου εμπειρία να σε σταματάνε από τη διεκδίκηση μίας καλής αμοιβής. Η σωστή εργασία πάντοτε πρέπει να αμείβεται καλά και γι' αυτό μάθε να ζητάς από τον πελάτη τα χρήματα που θεωρείς ότι αντιστοιχούν στην εργασία που έκανες (σύμφωνα και με τα ισχύοντα στις συναλλαγές). Όσο για την περίπτωση που αμείβεσαι από κάποιον εργοδότη, η αμοιβή πάντοτε θα πρέπει να αναλογεί στις ώρες εργασίας σου, στην απόδοση της δουλειάς σου και στην ειλικρινή προσπάθεια για βελτίωση, δηλαδή στα προσόντα σου. Και το μεγαλύτερο προσόν ενός δικηγόρου είναι η σκληρή δουλειά. Γι' αυτό δούλεψε σκληρά και ζήτα να αμείβεσαι ανάλογα.

7. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ: Το σημαντικότερο εργαλείο και η πιο αποτελεσματική βοήθεια στη δουλειά του μαχόμενου δικηγόρου είναι το ημερολόγιό του. Σε αυτό οφείλει να σημειώνει καταρχήν και πάνω απʼ όλα τις ημερομηνίες των δικαστηρίων, τις αναβολές και τις προθεσμίες που αφορούν τα δικαστήρια. Όμως η αξία του ημερολογίου είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον δικηγόρο που το χρησιμοποιεί για την καταγραφή όλων των εργασιών και ενεργειών στις οποίες προβαίνει και σε αυτές που πρέπει να κάνει (ραντεβού, τηλεφωνήματα κλπ.). Πολύ συχνά θα σκέφτεσαι μετά από ένα ραντεβού ή μετά από ένα δικαστήριο ότι «…να θυμηθώ να κάνω αυτό ή να θυμηθώ να κάνω εκείνο…». Την ίδια στιγμή που το σκέφτηκες (ή πάντως λίγη μόνο ώρα μετά), σημείωσε στο ημερολόγιό σου αυτό που πρέπει να κάνεις, την ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί και την ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να το ξεχάσεις και να υποστείς μεγάλη ζημιά στην υπόθεση που αφορά. Αυτό οφείλεται συνήθως στο φόρτο της εργασίας και τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε υπόθεσης η οποία ενδεχομένως να έχει ποικίλη εξέλιξη. Τηλέφωνα, συνεννοήσεις, φάξ και e-mail, αποτελούν υποχρεώσεις που εάν θες να κάνεις, πρέπει να το γράψεις, γιατί αλλιώς πολύ πιθανό να το ξεχάσεις. Εξάλλου, η αξία του ημερολογίου αποδεικνύεται ακόμα μεγαλύτερη όταν, μετά την κάθε ενέργεια, σημειώσεις παραπλεύρως π.χ. «ok» σε περίπτωση που αυτό ολοκληρώθηκε ή σημειώσεις π.χ. «όχι» σε περίπτωση που δεν πρόλαβες να το κάνεις ή πάντως κρατήσεις μία σημείωση για το τι έγινε ακριβώς. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζεις πάντοτε εάν έχεις ακόμα κάποια εκκρεμότητα την οποία δεν έχεις ολοκληρώσει και γνωρίζεις πάντοτε τί και πότε έκανες για την κάθε υπόθεσή σου.

8. ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ: Κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο όλοι οι παράγοντες της δίκης έχουν συγκεκριμένη θέση. Ο δικηγόρος που παρίσταται σε πολιτική δίκη και εκπροσωπεί τον ενάγοντα, πρέπει να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές) και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον εναγόμενο να βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές). Αντίστοιχα και στην ποινική δίκη, ο πολιτικώς ενάγων ή ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί, στέκεται στην αριστερή πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές) και ο δικηγόρος του κατηγορουμένου πρέπει να στέκεται στην αριστερή πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές).

9. ΙΣΧΥΣ ΔΙΑΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: Οι διαπλαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να κηρυχθούν προσωρινά εκτελεστές, καθώς δεν περιέχουν καταψηφιστική διάταξη, αλλά διαπλάθουν, μεταβάλλουν μία κατάσταση. Η ισχύς των διαπλαστικών αποφάσεων και η εκτέλεσή τους δεν ξεκινά προτού η εν λόγω απόφαση καταστεί τελεσίδικη. Συνεπώς σε περίπτωση π.χ. απόφασης που ρυθμίζει την επικοινωνία τέκνου με το γονέα του, αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει να ισχύει και να εκτελείται, προτού η απόφαση αυτή καταστεί με οιοδήποτε τρόπο τελεσίδικη (είτε με άσκηση έφεσης και έκδοση απόφαση είτε με παρέλευση προθεσμίας του νόμου)(βλ. ενδ. ΜπρΑθ 206/1997, ad hoc)

10. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ: Όταν καταθέτεις μία αγωγή σε ένα δικαστήριο, η αμέσως επόμενη κίνηση, χωρίς καμία καθυστέρηση (εκτός τυχόν ειδικού λόγου κάποιας τακτικής), είναι η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΜΕΣΑ και η λήψη από τον δικαστικό επιμελητή της έκθεσης επίδοσης. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξεχαστεί το δικόγραφο στο φάκελο, ή στο συρτάρι ή στην ντάνα των εγγράφων του γραφείου σου και να μην κοινοποιηθεί ποτέ. Η στιγμή που θα ελέγξεις αν έχει γίνει η κοινοποίηση της αγωγής σου συνήθως είναι λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης, αλλά τότε η κοινοποίηση της αγωγής θα είναι αδύνατη, καθώς θα έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το νόμο (κάθε φορά) προθεσμία. Επίσης, η άμεση κοινοποίηση της αγωγής στον αντίδικο, του δίνει το χρονικό περιθώριο να σκεφτεί αν θα αντιδικήσει ή όχι και εσένα αυτό, σου δίνει τη πιθανή δυνατότητα να διαπραγματευτείς μαζί του την μεταξύ σας διαφορά, χωρίς να φτάσεις στη δικαστική αίθουσα, επιλύνοντας έτσι την υπόθεση γρήγορα και ανέξοδα (πολύ σημαντικό στα μάτια του πελάτη).

11. ΛΥΣΗ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ: Πολλές φορές αναλαμβάνουμε ένα πελάτη και τον οδηγούμε στην αίθουσα των δικαστηρίων προκειμένου να βρει το δίκιο του. Δυστυχώς όμως έχουν παρατηρηθεί συχνά και οι περιπτώσεις στις οποίες αν και είχε δίκιο ο πελάτης, τελικά δεν το βρήκε στο δικαστήριο και έχασε τη δίκη. Είναι οι λεγόμενες άδικες αποφάσεις. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που εκπροσωπούμε κάποιον που έχει δίκιο, είναι συνετό και σοφό να προσπαθούμε καταρχήν να εξεύρουμε μία εξωδικαστική λύση και να κλείσουμε την υπόθεση προτού φτάσει στο ακροατήριο. Έτσι αποφεύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε μία υπόθεση από λόγους που δεν ανάγονται στην δική μας εργασία, εμπειρία ή μελέτη της υπόθεσης και εξασφαλίζουμε την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη του πελάτη μας. Φυσικά σε περίπτωση που ο πελάτης μας δεν έχει δίκιο, το δικαστήριο είναι προφανώς μονόδρομος, γιατί τελικά «τι είχε, τι έχασε».

12. ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΑΓΩΓΗΣ: Όταν έχεις συμφωνήσει εξωδικαστικά να ματαιωθεί η εκδίκαση μίας υπόθεσης για οποιοδήποτε λόγο, συνιστάται να παραβρεθείς στη συζήτηση της υπόθεσης, χωρίς φυσικά να παρασταθείς, προκειμένου να ελέγξεις ότι πράγματι ο αντίδικος δεν θα δηλώσει παράσταση. Είναι πράγματι σπάνιο το φαινόμενο μεταξύ συναδέλφων να μην εκτελούν τις προφορικές συμφωνίες συμβιβασμού ή παραίτησης που λαμβάνουν χώρα πριν την εκδίκαση μίας υπόθεσης και που έχουν ως σκοπό την ματαίωση ή όπως λέγεται «το κλείσιμο της υπόθεσης». Ωστόσο, είτε οι σπάνιες αντιδεοντολογικές εξαιρέσεις συναδέλφων, είτε η αδικαιολόγητη τυχόν πίεση του πελάτη προς τον δικηγόρο να αλλάξει την ήδη συναφθείσα προφορική συμφωνία ματαίωσης υπόθεσης, οδηγούν στην ανάγκη ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗΡΗ (ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.

13. ΝΟΜΟΙ: Η ελληνική νομοθεσία βρίσκεται μονίμως εν κινήσει. Οι διατάξεις των νόμων αλλάζουν, τροποποιούνται, καταργούνται, αντικαθίστανται κλπ. Για το λόγο αυτό σκόπιμο είναι για το δικηγόρο, πριν από οποιαδήποτε επίκληση διάταξης νόμου είτε στα πλαίσια δικαστηρίου, είτε στα πλαίσια εξωδικαστικής νομικής διευθέτησης μίας διαφοράς (π.χ. ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης κλπ.), να μελετάμε εάν υπήρξε κάποια μεταβολή της επικαλούμενης διάταξης νόμου και σε καταφατική περίπτωση να δούμε την έναρξη ισχύος του νόμου και αν η προκείμενη περίπτωση καλύπτεται από τον παλαιό ή τον νεώτερο νόμο, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πελατών μας και να μην βρεθούμε ανακόλουθοι στις νομικές μας συμβουλές.

14. ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΓΩΓΗ: Σε μία υπόθεση με 2 συζύγους σε διάσταση, όπου ο ένας ζητά αρχικά με ασφαλιστικά μέτρα από τον άλλο διατροφή και εν συνεχεία με τακτική αγωγή και εκδίδεται οριστική απόφαση διατροφής που επιδικάζει μικρότερο ποσό (από την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων), ο σύζυγος-υπόχρεος διατροφής που έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό διατροφής (λόγω της πρώτης απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων), μπορεί μόνο με ξεχωριστή αγωγή να ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει επιπλέον και η εν λόγω αγωγή θα στηρίζεται στις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού.

15. ΟΜΟΛΟΓΙΑ: Μέγιστος κίνδυνος για τον νέο δικηγόρο που ξεκινά να συντάσσει δικόγραφα αποτελεί η περίπτωση να ομολογήσει με την αγωγή που ασκεί ή με τη μήνυση που υποβάλλει, γεγονότα ή περιστατικά ή κρίσεις που δεν είναι προς το συμφέρον του ή οτιδήποτε που είναι αντίθετο με τους αιτούμενους ισχυρισμούς του και τα οποία μπορεί να επιφέρουν την ήττα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη περιγραφή του ιστορικού της υπόθεσης, γιατί είναι πολύ πιθανό κάτι από αυτά που θα γράψουμε, να αποβεί με κατάλληλους χειρισμούς από τον αντίδικο, σε βάρος μας και να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

16. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ: Σε αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια, όταν περιορίζεις προφορικά ενώπιον του ακροατηρίου το καταψηφιστικό σου αίτημα και μετατρέπεις σε αναγνωριστικό το υπόλοιπο, πρέπει ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ, δηλώνοντας αυτό προφορικά στο ακροατήριο ΚΑΙ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ) ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο περιορισμός σου διατρέχει τον κίνδυνο της αοριστίας και συνακόλουθα της απόρριψης για τον λόγο αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι το δικαστήριο δεν θα εξετάσει καθόλου το εν λόγω αίτημά σου ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα, ακόμα και αν αυτό είναι αληθές, προφανές και ακόμα και αν αποδεικνύεται εγγράφως ή με μάρτυρες.

17. ΡΩΤΑ: Κανείς δεν γεννήθηκε να γνωρίζει τα πάντα. Μάθε να ρωτάς και να αναζητάς συνεχώς την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων. Μάθε να απορροφάς την γνώση τους και τον τρόπο τους, προσαρμόζοντάς τον στα δικά σου δεδομένα. Ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι να το θεωρήσουν ντροπή ή σημάδι αδυναμίας το να δείχνουν ή να παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Εντούτοις, είναι διασταυρωμένο και επαληθευμένο ότι η δικηγορία μαθαίνεται στην πράξη και ο καλύτερος δάσκαλος αυτής είναι, είτε τα σφάλματα, είτε τα περιστατικά, είτε τα μυστικά των συναδέλφων που μετρούν πολύ περισσότερα χρόνια από εσένα στη μαχόμενη δικηγορία.

18. ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ: Σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου όταν η διατροφή έχει ρυθμιστεί με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο όμως δεν εκτελείται από την πλευρά του υπόχρεου διατροφής, ο δικαιούχος έχει δικαίωμα δυνάμει του ιδιωτικού αυτού συμφωνητικού να εκδώσει διαταγή πληρωμής.

19. ΤΙΤΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: Ο έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας ενδεχομένως να φαντάζει αρχικά εύκολος. Πράγματι, η αντιγραφή σε ένα απλό χαρτί όσων γράφουν τα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου δεν φαίνεται και πολύ σπουδαία δουλειά. Εντούτοις, έχουν παρατηρηθεί στην πράξη πληθώρα λαθών σε αριθμούς πράξεων, ημερομηνίες, ονόματα συμβολαιογράφων, πωλητών, αγοραστών κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα ο δικηγόρος που κάνει έναν έλεγχο τίτλων τυχαίνει να μην είναι πάντοτε συγκεντρωμένος σε αυτό, αλλά ίσως ταυτόχρονα σκέφτεται άλλες υποθέσεις ή το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας του. Για το λόγο αυτό όταν ελέγχουμε στο Υποθηκοφυλακείο τους τίτλους ιδιοκτησίας, πρέπει να αδειάζουμε το κεφάλι μας από οποιαδήποτε άλλη σκέψη και να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στον έλεγχο αυτό, μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουμε τα βιβλία και θα φύγουμε. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σοβαρό λάθος ή μία παράλειψη κατά τον έλεγχο τίτλων, μπορεί να μας επιφέρει αργότερα αστικές ή ποινικές ευθύνες.

20. ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ: Σε περίπτωση που έχουμε μία διεκδικητική αγωγή την οποία θέλουμε να εγγράψουμε στο υποθηκοφυλακείο, το επικυρωμένο αντίγραφο της αγωγής που καταθέτουμε (μαζί με την περίληψή της) στο υποθηκοφυλακείο, πρέπει απαραιτήτως να είναι μεν επικυρωμένο από το δικαστήριο, αλλά το αντίγραφο αυτό να έχει εκτυπωθεί από τον Η/Υ και να μην είναι μία απλή φωτοτυπία, γιατί αλλιώς δεν γίνεται δεκτό από το υποθηκοφυλακείο. (δεν ισχύει στο Υποθηκοφυλακείο Δράμας, ισχύει όμως σε γειτονικά Υποθηκοφυλακεία, Σημ. Α.Π.)

21. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Μετά την απόκτηση της δικηγορικής σου ιδιότητας και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, κάνε αμέσως έναρξη στην εφορία, αγόρασε και θεώρησε το μπλοκ αποδείξεων και ενημέρωνε πάντοτε το βιβλίο εσόδων – εξόδων σου. Από το πρώτο κιόλας δικαστήριο στο οποίο θα παρασταθείς και θα κόψεις γραμμάτιο προείσπραξης στο όνομά σου και σε όλη τη διάρκεια της δικηγορικής σου καριέρας, φρόντισε να είσαι επιμελής με τις φορολογικές σου υποθέσεις. Μετά από κάθε δίκη, να γράφεις την αντίστοιχη απόδειξη στο μπλοκ είτε αυτήν στη ζητήσει ο πελάτης είτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρος/η ότι όποια στιγμή γίνει έλεγχος, είτε από την αρμόδια υπηρεσία, είτε ακόμα και από σένα τον ίδιο/α (όταν θα συγκεντρώνεις όλα τα δικαιολογητικά σου για να υποβάλλεις την φορολογική σου δήλωση), όλα τα δικαστήρια και οι αποδείξεις θα είναι σωστά καταγραμμένα όπως σου επιβάλλεται. Συγχρόνως, να μην ξεχνάς ποτέ να συνυπολογίζεις στην αμοιβή σου τον παρακρατούμενο φόρο που θα πρέπει εκ των υστέρων να πληρώσεις.

22. ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ: Σε περίπτωση που ασκούμε μία αναγνωριστική αγωγή ή σε κάθε περίπτωση που έχουμε μία αγωγή στην οποία θέλουμε να αποδείξουμε την κτήση της κυριότητάς μας επί ενός ακινήτου, είναι ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΚΤΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΧΟΥΜΕ, επικουρικά και επιπλέον, ότι σε κάθε περίπτωση κατέχουμε το εν λόγω ακίνητο εξαιτίας χρησικτησίας (της οποίας βέβαια τις πράξεις νομής πρέπει να περιγράψουμε αναλυτικά στο δικόγραφο).

23. ΨΑΞΕ: Σε περίπτωση που έχεις αναλάβει από κάποιον πελάτη να διεκπεραιώσεις την αγορά κάποιου ακινήτου χωρίς να έχει υπάρξει κάποια προηγούμενη μεταβίβαση, το συμβόλαιο θα γίνει μεταξύ του πελάτη σου και του οικοπεδούχου. Ο έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο θα γίνει στη μερίδα του οικοπεδούχου και πώς αυτός απέκτησε. Ψάξε να βρεις την άδεια κατασκευής της πολυκατοικίας ή του κτιρίου. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο οικοπεδούχος απέκτησε μέσω κληρονομιάς, ψάξε να βρεις τα νομιμοποιητικά έγγραφα που δικαιολογούν την κτήση του (Πιστ/κο περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή διαθήκη δημοσιευμένη, ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστ/κό εγγυτέρων συγγενών).

24. ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: Πολλοί δικηγόροι συνηθίζουν να μην αντιμετωπίζουν τους πελάτες στα πλαίσια της πραγματικής εκδοχής των γεγονότων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι στην προσπάθειά τους να φανούν αρεστοί και ευχάριστοι στον εκάστοτε πελάτη (που είτε έχει δίκιο είτε όχι), πολύ συχνά επιλέγουν να ωραιοποιούν την υπόθεση, προκαταβάλλοντας ότι όλα θα πάνε καλά, ότι η υπόθεση σίγουρα θα έχει αίσια έκβαση, ότι ο πελάτης θα πάρει σίγουρα τα χρήματά του, ή ότι θα βγει σίγουρα αθώος κλπ. Η τακτική αυτή είναι πολύ επικίνδυνη για τον δικηγόρο που επιθυμεί να ασκεί λειτούργημα, καθώς μία τέτοιου είδους νοοτροπία επιφέρει σίγουρα την αρχική ευχαρίστηση και ικανοποίηση του πελάτη, εν συνεχεία όμως σε περίπτωση τυχόν έκδοσης μιας μη θετικής ή μιας άδικης απόφασης ή σε περίπτωση αποτυχίας εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς και των διαπραγματεύσεων, ο δικηγόρος αποτελεί συνήθως για τον πελάτη τον αποκλειστικό φταίχτη και την μοναδική αιτία για την μη επιθυμητή έκβαση της υπόθεσης. Οι πελάτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα ενδεχόμενα και θα εκτιμήσουν περισσότερο την δικηγορική εργασία όταν ξέρουν από πριν, όλα τα πιθανά αποτελέσματα και από τι εξαρτώνται αυτά, καθώς έτσι θα έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Και η εμπιστοσύνη του πελάτη είναι το κλειδί που θα σου ανοίγει όλες τις πόρτες των υποθέσεων.
www.lawyersvoice.gr

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Οι δικηγόροι και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε»

του Δημήτρη Κατσαρού

Το «διαίρει και βασίλευε», αυτή η πανάρχαια τακτική ελέγχου και ποδηγέτησης εθνών, λαών και πολιτών που χρησιμοποιήθηκε από πολλές δυνάμεις στη παγκόσμια ιστορία, είναι γνωστό ότι έτυχε της ιδανικότερης εφαρμογής στη δράση της εξωτερικής πολιτικής της Αγγλίας στις χώρες επιρροής της, όπως δυστυχώς συνέβη με την Ελλάδα στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν ασφαλώς και στη Κύπρο όπου οι συνέπειες είναι προφανείς ακόμη και σήμερα. Αυτή λοιπόν η τακτική που είναι βέβαιο ότι θα βρίσκει εφαρμογή στο διηνεκές, ως εργαλείο επιβολής της οιασδήποτε πολιτικής και όχι μόνον βούλησης, φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή για την εξουδετέρωση της αποτελεσματικότητας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο χώρο των δικηγόρων.

Ήδη από την 17-06-2010 στην Ολομέλεια της Θεσσαλονίκης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινας, υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς, να περιοριστούμε μόνο στις ελάχιστες αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης και να αφήσουμε τα άλλα, δηλ. διαφήμιση, γεωγραφικούς περιορισμούς, κεφαλαιουχικές –πολυεπαγγελματικές εταιρίες, διότι σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας είναι πολλοί οι περιορισμοί που αφορούν την άσκηση της δικηγορίας στη χώρα μας. Τα ίδια περίπου είπε και στην γνωστή πλέον για τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν Ολομέλεια της Καβάλας την 19-07-2010 ο Υπουργός κ.Χ. Καστανίδης, τον οποίο φαίνεται κάλεσε η ποικιλώνυμη και ποικιλόχρωμη ηγετική ομάδα προκειμένου να ειπωθούν αυτά που ήθελε η ίδια από τα πλέον αρμόδια χείλη, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης πειθούς. Μάλιστα γράφηκε στη δικηγορική ιστοσελίδα «Σκουζέ και Φίλωνος», χωρίς να διαψευσθεί, ότι οι Πρόεδροι ΔΣΑ και ΔΣΠ κ.κ. Παξινός και Μανουσάκης, σε συνάντηση στο Υπουργείο με τον κ. Χ. Καστανίδη, πριν την Ολομέλεια της Καβάλας, δέχθηκαν ως ουσιαστικό αίτημα μόνο τα γραμμάτια προείσπραξης και παραιτήθηκαν από τα άλλα… το οποίο αν συνέβη, είναι μια ακόμη επίδειξη πρωτοφανούς και αναίσχυντης περιφρόνησης της βούλησης των συναδέλφων της χώρας που εκδηλώθηκε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με αποφάσεις μέσα από πρωτοφανείς για τη μαζικότητά τους Γενικές Συνελεύσεις. Αποτελεί βέβαια και μια ακόμη απόδειξη της περιβόητης «μυστικής διπλωματίας» που ακολουθεί το προεδρείο της Ολομέλειας η οποία μας έκαψε κυριολεκτικά μέχρι σήμερα. Μια «διπλωματία» που αναλίσκεται σε φιλοφρονήσεις του τύπου "ο δικηγόρος, ο συνδικαλιστής Υπουργός"(!!!), "ασπίδα μας ο Υπουργός" (!!!) και σε ανταπόδοση επαίνων από πλευράς του για την "σωφροσύνη κ.λ.π" του Προέδρου τάδε …. Βέβαια οι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι οι μέχρι τώρα τουλάχιστον έγγραφες μάλιστα δεσμεύσεις, δεν είχαν καμιά απολύτως αξία ούτε στην ελάσσονα περίπτωση του τρόπου και χρόνου εφαρμογής του ΦΠΑ…

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προφανές, ότι κυρίως μετά την Ολομέλεια της Καβάλας βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια εξουδετέρωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου. Είχε προηγηθεί η παραπλάνηση, ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση με στόχο την αδρανοποίηση με την απαράδεκτη εκείνη Ολομέλεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την 26-04-2010 όπου ο ίδιος ο κ. Υπουργός διαβεβαίωνε (!!!) ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν και την άλλη ημέρα ψηφίστηκε ο Ν 3844/2010…. Στη συνέχεια όταν άρχισαν να γιγαντώνονται οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν οι δεσμεύσεις «..όχι απλά για διασφάλιση των ελάχιστων αμοιβών αλλά επιπρόσθετα και η ποσοτική αύξηση και η οριζόντια επέκτασή τους στο σύνολο των προσφερόμενων νομικών υπηρεσιών κ.λ.π, κ.λ.π». Στην παρούσα φάση φαίνεται η προσπάθεια να επικεντρώνεται στο τεμαχισμό των αιτημάτων με σκοπό την πρόκληση μιας διχαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δικηγόρων –μελών επαρχιακών συλλόγων και συναδέλφων –μελών των τριών μεγαλύτερων συλλόγων, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι ψευδεπίγραφη και αποσκοπεί απλώς στην αναστολή και αδρανοποίηση του κλάδου. Το κύριο «επιχείρημα» που δίκην παραισθησιογόνου ρίπτεται για την υποδαύλιση αυτής της αντιπαράθεσης, είναι ότι οι δικηγόροι των μεγάλων συλλόγων δεν θα χάσουν αλλά θα κερδίσουν από τη κατάργηση των εδαφικών περιορισμών, απαγόρευση διαφήμισης κ.λ.π ενώ οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι δικηγόροι των περιφερειακών συλλόγων. Είναι σαφές βέβαια ότι καμιά ουσία δεν έχει μια τέτοια συζήτηση, αφού είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα χάσει ο μαχόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, βιοποριστής και ο νέος συνάδελφος των Αθηνών με αυτόν του Έβρου από τη δραστηριότητα των κεφαλαιουχικών –πολυεπαγγελματικών εταιριών στο χώρο των δικηγορικών υπηρεσιών ανά την Ελλάδα.

Εξάλλου για ποιά διαπραγμάτευση ομιλεί ο κ. Υπουργός, όταν όσα υποτίθεται θα τεθούν σε συζήτηση, αποτελούν μέρος των διατάξεων του Μνημονίου; Το οποίο πέραν των άλλων υπέγραψε ο ίδιος και πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει τη συμφωνημένη χρηματοδότηση. Σε ποια διαπραγμάτευση αναφέρεται όταν όσα αφορούν τις ελάχιστες αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης τα περιλαμβάνει η γνωστή αιτιολογημένη γνώμη που απαντήθηκε από τον ίδιο όχι αρνητικά όπως ζητούσαν οι σύλλογοι, αλλά ουσιαστικά με αίτημα παράτασης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010 οπότε και σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να καταργηθούν; Ειρήσθω εν παρόδω ότι το κείμενο αυτής της απάντησης του κ. Υπουργού στην Ε.Ε. δεν έχει δοθεί ακόμη στους συλλόγους αλλά κρατιέται ως «μυστικό» στα χέρια κάποιων, ενδεικτικό και αυτό του πόσο είναι σύμφωνη με το αίτημα για ξεκάθαρη άρνηση….. Τέλος, ποια βασιμότητα έχει η πρόσκλησή του για διαπραγμάτευση, όταν πλέον πρέπει να απαντηθεί η δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε., που αφορά το σύνολο των διατάξεων για την «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, όχι μάλιστα από τον ίδιο, αλλά από τον γνωστό κ. Υπουργό των Οικονομικών;
www.spdl.gr

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΦΠΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Ο πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Φ. Αρναούτογλου προσδιόρισε να κριθεί την 1η Δεκεμβρίου η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές. Εισηγήτρια της υπόθεσης ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ευαγγελία Νίκα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο δικηγόρος Αθηνών κ. Π.Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τόσο η σχετική από 24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010 με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες. Να σημειωθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές γίνεται για πρώτη φορά.

www.tovima.gr

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης με την υπ’ αριθμ. 549/20-7-2010 απόφασή του, αποφασίζει την αποχή των δικηγόρων – μελών του από τα ακροατήρια των Ποινικών, Πολιτικών και Διοικητικών Δικαστηρίων για την Πέμπτη 22 και Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δικηγόρων και την δραστική μείωση των συντάξεων, την επιχειρούμενη κατάργηση των Δικηγορικών Συλλόγων και των ελαχίστων προεισπράξεων των αμοιβών και την προλεταριοποίηση του κλάδου.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο
του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΧΩΝ ΥΠΕΡ ΦΠΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ !!!

Διακήρυξη δικηγόρων
23.06.2010

Οι υπογεγραμμένοι δικηγόροι, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δηλώνουμε ότι:

Είμαστε από το νόμο υποχρεωτικά μέλη Δικηγορικών Συλλόγων, χωρίς όμως να έχουμε εκχωρήσει ποτέ σε αυτούς βασικά συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας (άρθρο 5) και το δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22).

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που υπόκεινται στις διατάξεις του κοινού δικαίου (άρθρο 194 ΚωδΔ) και δεν νοείται να αναπτύσσουν πρακτικές απλής «συνδικαλιστικής οργάνωσης», κηρύσσοντας «αποχές» των μελών τους και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο δικηγόρος είναι «συμπράττων λειτουργός της Δικαιοσύνης».

Εξάλλου, η αποχή των δικηγόρων δεν συνιστά «απεργία» και δεν εμπίπτει στην προστασία του Συντάγματος, ενώ η μη συμμόρφωση των δικηγόρων προς τις σχετικές περί αποχής αποφάσεις δεν γεννά καμία πειθαρχική τους ευθύνη (Ολ ΣτΕ 2512/1997, Γνωμ ΑΠ 13/1991 εν συμβουλίω).

Η «Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων» είναι ένα απλό συντονιστικό όργανο και εκ του νόμου δεν έχει αρμοδιότητα για την κήρυξη «αποχών» ερήμην των ίδιων των δικηγόρων, ενώ η ύπαρξη του οργάνου αυτού δεν θίγει την ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να αποφασίζουν ελεύθερα (βλ. άρθρο 206 ΚωδΔ).

Βασικός σκοπός των Δικηγορικών Συλλόγων οφείλει να είναι η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου άσκησης του λειτουργήματός των δικηγόρων και η αποτροπή επικράτησης του νόμου της ζούγκλας στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενεργώντας πρωτίστως προς όφελός του κοινωνικού συνόλου. Συνεπώς, καμία σχέση με την αποστολή των Δικηγορικών Συλλόγων και τα πραγματικά συμφέροντα των δικηγόρων δεν έχουν οι συντεχνιακής έμπνευσης διεκδικήσεις και οι αλλεπάλληλες αποφάσεις για αποχές που τις συνοδεύουν.

Η επιχειρηματολογία ότι «η επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές θα επιβαρύνει υπέρμετρα, σε βαθμό απαγορευτικό, την προσφυγή των πολιτών στη δικαιοσύνη», είναι προσχηματική, αντίθετη προς την αρχή της ισότητας των πολιτών και αντιφάσκει με την παράλληλη άρνηση των Δικηγορικών Συλλόγων στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών του λειτουργήματος, που αναγκάζουν τους πολίτες να καταβάλουν διπλή αμοιβή για την ίδια παράσταση στο Δικαστήριο.

Είναι γενικώς υποκριτική η ρητορική περί ζημίας του κοινωνικού συνόλου από την κατάργηση των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών, τη στιγμή που οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αντιδρούν λυσσωδώς στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, θέτοντας υπό «κηδεμονία» τους πολίτες και αρνούμενοι το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα εάν χρειάζεται ή όχι υπηρεσίες δικηγόρου.

Είναι προφανές ότι οι πρακτικές αυτές οδηγούν στην παρέλκυση των δικών και επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την υποβάθμιση της ήδη σοβαρά πάσχουσας Δικαιοσύνης

Για τους παραπάνω λόγους

Διαμαρτυρόμαστε για τις παράνομες και αντιδεοντολογικές περί αποχής αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και της Ολομέλειας των Προέδρων αυτών που ενέχουν υπέρβαση εξουσίας, καθότι παρακωλύουν τους δικηγόρους στην ελεύθερη άσκηση του δημόσιου λειτουργήματός τους, ενώ τους παρακινούν στην αθέτηση της υποχρέωσης αποδοχής κάθε δίκαιης και δεκτικής υπεράσπισης υπόθεσης των εντολέων τους ωθώντας τους στην παραμέληση της εκτέλεσης της εντολής που τους έχει ανατεθεί.

Καλούμε τους συναδέλφους δικηγόρους όλης της χώρας να αντιταχθούν στις παράνομες και αντιδεοντολογικές αυτές πρακτικές και υπενθυμίζουμε ότι η υπεράσπιση των πελατών μας αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμά μας.

Αξιώνουμε να παύσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να αυθαιρετούν εις βάρος τόσο των πραγματικών συμφερόντων των δικηγόρων όσο και του κοινωνικού συνόλου.

Τέλος, καλούμε τις ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν έναντι των μελών τους και του κοινωνικού συνόλου, να παύσουν να ενεργούν μόνο υπό το όραμα των προσεχών δικηγορικών εκλογών και να εγκαταλείψουν τις στείρες αναχρονιστικές συντεχνιακές λογικές, γιατί ΑΥΤΕΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.
Αβραντίνης Αναστάσιος
Αλλυσανδράκης Ζαχαρίας
Αμοιρόγλου Γεωργία
Ανδρέου Γεώργιος
Αντωνιάδου Χαριτίνη
Βάγιας Αντώνης
Βάγιας Ιωάννης
Γάτσινος Πλάτων
Γερωνυμάκης Γεώργιος
Γούναρης Πάνος
Γρετσίστα Γεωργία
Δασκαλάκη Μελίνα
Δουτσίνη Λαμπρινή
Εμβαλωμένος Δημήτριος
Ευμορφόπουλος Βασίλειος
Ζαμπέλης Σπύρος
Θεοδόσης Γιώργος
Καζάκου Σωτηρία
Καίσαρη Αγγελική
Καρίπογλου Αντύπας
Κιτσαράς Λάμπρος
Κοπανάς Κωνσταντίνος
Κτιστάκις Ιωάννης
Κωνσταντινοπούλου Ελένη
Ληξουριώτης Ιωάννης
Λυμπουρίδης Κωνσταντίνος
Μακίσογλου Χρυσόστομος
Μαντάς Θεόδωρος
Μπακόπουλος Κωστής
Νταμάγκα Παρασκευή
Παΐδα Αικατερίνη
Παπαγιαννοπούλου Δήμητρα
Παπαδιαμάντης Κωνσταντίνος
Παπαρρηγόπουλος Ξενοφών
Παπασταύρου Αλέξιος
Παπασταύρου Δημήτριος
Περυσανάκης Παναγιώτης
Πέτσα Αριστέα
Πιπερτζή Κατερίνα
Ποταμίτης Στάθης
Ρηγάκη Μαρία
Τζιβανίδης Κωνσταντίνος
Τόμπρα Μαρικέρη
Τουτζιαράκης Γιάννης
Φραγκούλης Σπύρος
Ψαρράς Αλκιβιάδης
www.k-tipos.gr

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"ΚΑΤΙ ΔΙΝΕΙΣ - ΚΑΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ" ΕΙΠΕ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΛΗΞΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

Μέσα σε κλίμα έντασης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Καβάλα η συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Αφορμή στάθηκε η παρουσία μικρής οργανωμένης ομάδας δικηγόρων που κρατώντας πανό διαμαρτύρονταν για "την καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και για την επιχειρούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος που προωθεί η κυβέρνηση", βάση της κοινοτικής απόφασης. Οι δικηγόροι εμποδίστηκαν αρχικά να μπουν στο χώρο της ολομέλειας στη συνέχεια, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων, τους δόθηκε η άδεια να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και λιγότερο κατά την τοποθέτηση του υπουργού, οι λιγοστοί δικηγόροι δημιούργησαν κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και οι αποδοκιμασίες. Την έκτατη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας απασχόλησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την Κοινοτική απόφαση αλλά και την απαίτηση της τρόϊκας για απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Τέσσερα ήταν τα κύρια και βασικά θέμα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας: 1. Οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές,. 2. Οι εδαφικοί περιορισμοί. 3. Οι πολύεπαγγελματικές δραστηριότητες. 4. Η διαφήμιση. Ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, o οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στο οποίο στεγάζονται πλέον όλες οι δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Χ. Κεβρακάκη, τον προέδρο της Ολομέλειας Δ. Παξινό και πολλών προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων τόνισε ότι δεν αισθάνεται αντιπαλότητα με κανέναν. Επισήμανε μάλιστα ότι όσο περισσότεροι συστρατεύονταν στην κοινή προσπάθεια, «τόσο καλύτερα θα διασώσουμε και θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των δικηγόρων». Ο κ. Καστανίδης καθ΄ όλη της διάρκεια της τοποθέτησης του κατέστησε απόλυτα σαφές πως στη διαπραγμάτευση τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με την τρόϊκα στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα τίποτα δεν θα πρέπει αν θεωρείται δεδομένο και τελεσίδικο. Άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλει σκληρές προσπάθειες ώστε οι δικηγόροι να μην στερηθούν σημαντικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων τα οποία θα αποβούν επιζήμια ακόμα και για την εθνική οικονομία. Ωστόσο, τους έθεσε το δίλλημα ή λένε όχι ευθύς εξ αρχής σε όλα όσα προτείνει η Ε.Ε. και η τρόϊκα οπότε πηγαίνουν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα ή συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση. Στην τελευταία όμως περίπτωση επισήμανε ο υπουργός θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο σε δυο σημεία τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ουσιαστικής και κεφαλαιώδους σημασίας. Το πρώτο είναι οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές που σύμφωνα με την Ε.Ε. και την τρόϊκα πρέπει να καταργηθούν (κάνοντας λόγο ο υπουργός για την υιοθέτηση ενδεικτικών τιμών στις αμοιβές) και το δεύτερο είναι οι πολύεπαγγελματικές δραστηριότητες που πλέον θα επιτρέπονται. Επίσης, ο υπουργός έθεσε και το θέμα των συμβολαίων στη σύναψη των οποίων πλέον δε θα είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία δικηγόρων. Τόνισε επίσης ότι για την άρση των εδαφικών περιορισμών μπορεί να υπάρξει ρύθμιση σε επίπεδο συμφωνιών με τους Δικηγορικούς Συλλόγους ενώ το θέμα της διαφήμισης το χαρακτήρισε ανούσιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε μια διαπραγμάτευση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Ο κ. Καστανίδης ανάλυσε λέξη προς λέξη όλα όσα ορίζονται στο μνημόνιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αλλά και τα όσα ορίζει η Κοινοτική απόφαση ώστε και η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με τις νομοθεσίες των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τι προτίθεται να πράξει για όλα τα κλειστά επαγγέλματα και τις αλλαγές που επιβάλλεται να δρομολογηθούν. Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν λήφθηκε οριστική απόφαση καθώς θα πρέπει πρώτα να συγκληθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την από 5.5.2010 Αιτιολογημένη (!!) Γνώμη της απέρριψε τους προταθέντες ισχυρισμούς των Ελληνικών Αρχών και ζήτησε την κατάργηση της τήρησης των δεσμευτικών ελαχίστων ορισμένων αμοιβών για τις δραστηριότητες των Δικηγόρων, όπως ισχύουν σήμερα, μέσα σε προθεσμία 2 μηνών, που έληξε την 5.7.2010.
Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε δύο δυνατότητες. Ή να συμμορφωθεί με την άνω οδηγία και να πεί Ναι ή να διαφωνήσει λέγοντας όχι μονολεκτικά ή και αιτιολογημένα. Στη δεύτερη περίπτωση η αντιδικία αυτή θα οδηγείτο προς εκδίκαση στο ΔΕΚ, οπότε και θα κερδίζαμε σε κάθε περίπτωση ένα χρονικό διάστημα 2 χρόνων. Η Ελληνική Κυβέρνηση έμμεσα πλην σαφώς είπε Ναι με την έννοια ότι υιοθέτησε μεν τις απόψεις και απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των ΔΣ της 17.6.2010, πλην όμως παρέπεμψε στο Μνημόνιο (!!!), το οποίο βεβαίως επιβάλλει την πλήρη απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών με καταληκτική ημερομηνία αυτήν της 31.12.2010.
Κατόπιν των ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέα Οδηγία, με την οποία ζητά, όπως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ελληνική Κυβέρνηση να ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο με σχετική νομοθετική ρύθμιση την πλήρη απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών και κατάργηση των ελαχίστων ορίων δικηγορικών αμοιβών.
Μετά από αυτά ο Καστανίδης κάλεσε σε σύσκεψη στην Αθήνα τους Προέδρους Παξινό, Μανουσάκη και Λαμτζίδη. Στη θέση του Λαμτζίδη παρευρέθη ο Γ.Γ. Βαλεργάκης. Εκεί ο Καστανίδης τους προέτρεψε επιτακτικά να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις, να αποδεχθούν όλα τα παραπάνω και σε κάθε περίπτωση να φιμώσουν τις αντιδράσεις των Προέδρων των περιφερειακών Συλλόγων. Οι Παξινός και Μανουσάκης συναίνεσαν αμέσως, ο δε Παξινός είπε πως σε κάθε αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας αυτός δεν θα την τηρήσει, διότι δε δεσμεύεται νομικά παρά μόνο ηθικά (!!!!). Ο Γ.Γ. Βαλεργάκης απλά είπε πως θα μεταφέρει τα “μαντάτα” στο Προεδρείο και ο Σύλλογός μας θα αποφασίσει στο προσεχές ΔΣ, το οποίο θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.
Σημειωτέον ο Παξινός συγκάλεσε την Ολομέλεια των Προέδρων των ΔΣ για την 19.7.2010 στην Καβάλα, στην οποία μάλιστα θα παρίσταται ο ίδιος ο Καστανίδης σε μια προσπάθειά του να ποδηγετήσει και να κάμψει με εκφοβισμούς και απειλές το φρόνημα των Προέδρων των περιφερειακών Συλλόγων, ώστε να σκύψουν το κεφάλι στο τσεκούρι της Κυβέρνησης του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Εντωμεταξύ, οι περιφερειακοί Σύλλογοι βρίσκονται σε αναβρασμό, έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις, εμμένοντας και ορθά στο διεκδικητικό μας πλαίσιο που ψηφίστηκε εκ νέου στην Ολομέλεια της 17.6.2010 στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή Όχι στο ΦΠΑ, Όχι στην απελευθέρωση, Όχι στο Ασφαλιστικό.
Πρόσθετα, είναι διατεθειμένοι δια των Προέδρων τους σε περίπτωση μη τήρησης της προσεχούς απόφασης Ολομέλειας από τους Παξινό, Μανουσάκη και οποιονδήποτε άλλο νενεκο Πρόεδρο να συγκαλέσουν και να συγκαλούν Ολομέλεια περιφερειακών Συλλόγων και να αποφασίζουν πλέον αυτοί για την τύχη τους.
Αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 9.7.2010 το μεσημέρι εισβάλλει το ΣΔΟΕ στα γραφεία του ΔΣΘ, πρωτοφανές γεγονός, αφού παρόμοια εισβολή ουδέποτε εγένετο μέχρι σήμερα, ούτε και επί κυβερνήσεων κατοχής και χούντας. Είναι προφανές πως ο Παπακωνσταντίνου σε μια νέα επίδειξη δύναμης και εκφοβισμού έστειλε στο Σύλλογο τους λεγεωνάριούς του !. Ο Λαμτζίδης αρκέστηκε στο να ψελλίσει 2 – 3 κουβέντες δηλώνοντας πως ο Σύλλογος δεν έχει να κρύψει τίποτε και πως υπάρχει οικονομική διαφάνεια σ’ αυτόν.
Αντί ο Λαμτζίδης να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ και με απόφασή του να καταγγείλει τους κυβερνητικούς τραμπουκισμούς, να εκδώσει δελτίο τύπου και να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προτίμησε, μέσα στον ορυμαγδό της λαίλαπας αυτής αλλά και ενόψει του σοβαρότατου και επικείμενου ΔΣ για τη λήψη απόφασης ως προς τη θέση του ΔΣΘ στην προσεχή Ολομέλεια, να αναχωρήσει για περιοδεία στη Μέση Ανατολή και στα εμιράτα για 7 ημέρες προσκεκλημένος από Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων και Σεΐχηδες. Εκεί προφανώς περιδιαβάζοντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα κέντρα διασκεδάσεως θα συσκεφθεί με τον εαυτό του και υπό τους ήχους των αμανέδων θα φρεσκάρει το μυαλό του ώστε έτοιμος να δώσει τον οσφυοκαμπτικό του αγώνα. Ο Λαμτζίδης φυγομάχησε και προτίμησε καλοκαιρινές διακοπές με την ταυτόχρονη διεύρυνση και καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών του σχέσεων. Ερήμην του, λοιπόν, θα αποφασίσει το ΔΣ αυτή τη βδομάδα για τη θέση του Συλλόγου στην Ολομέλεια της 19.7.2010, ερήμην του θα συνεχίσει το πολυβολείο του ΣΔΟΕ τους ελέγχους στα οικονομικά του Συλλόγου μας !!!. Ελπίζουμε να προλάβει κάποια πτήση από το Ντουμπάι ή τη Βηρυτό και να παρευρεθεί τουλάχιστον στην Ολομέλεια.
Καταγγέλλουμε τον Καστανίδη ως υποκριτή, προδότη και σφαγέα των Δικηγόρων και του Δικηγορικού λειτουργήματος. Καταγγέλλουμε τους Παξινό και Μανουσάκη ως άμεσους συνεργούς του, όπως και κάθε άλλον που θα τολμήσει να υιοθετήσει τις προσταγές του. Όλοι αυτοί είναι οι αρχιτέκτονες του σχεδίου αφανισμού μας, της επιστημονικής και επαγγελματικής μας ισοπέδωσης, της πλήρους απαξίωσής μας, της διάλυσης των Δικηγορικών Συλλόγων και της κατάργησης του θεσμικού μας ρόλου στην απόδοση της δικαιοσύνης.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε εκεί ανυποχώρητα αποφασισμένοι να σταματήσουμε τον εκπρόσωπο της κατοχικής κυβέρνησης “Τσολάκογλου”, καθώς και τους συμβιβασμένους διαπλεκόμενους, φοβισμένους, ανάξιους, και προδότες Προέδρους που θα συνεργήσουν άμεσα κατά των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, κατά του θεσμικού μας ρόλου, κατά της αξιοπρέπειάς μας και υπέρ της πλήρους εξόντωσης και εξαφάνισής μας.
enallaktiki.wordpress.com

"ΘΕΡΜΟ" ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ "ΑΠΟΧΕΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
Ετοιμάζουν «ειδικό δικαστήριο» για το ασφαλιστικό
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Το ασφαλιστικό του Δημοσίου μπορεί να ψηφίσθηκε, όμως οι αντιδράσεις των δικαστών συνεχίζονται και κορυφώνονται. «Θερμό Σεπτέμβριο» προοαναγγέλλει μέσω της «Κ.Ε.», ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος μιλά για προσπάθεια υποβάθμισης του ανεξάρτητου φρονήματος των δικαστών.

Δικαστές και εισαγγελείς έστησαν το κατάλληλο σκηνικό για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Δικαστές και εισαγγελείς έστησαν το κατάλληλο σκηνικό για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση, από τη πλευρά της, επικαλείται το δημοσιονομικό πρόβλημα και απαντά ότι προωθεί με έργα και όχι λόγια την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστών από κάθε είδος πολιτική ή ιεραρχική χειραγώγησή τους. «Δεν τους είδαμε να διαμαρτύρονται με τον ίδιο τρόπο όταν συνάδελφοί τους εισαγγελείς παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους», σχολίαζαν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αντιπαράθεση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας είναι πιθανό, με μια σπίθα, να μετατραπεί σε ανοικτή και ανεξέλεγκτη θεσμική ρήξη, η οποία θα θέσει εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης, τη νέα δικαστική χρονιά. Παράλληλα όμως, με σωρεία προσφυγών που αναμένεται να κατατεθούν από δικαστές και δημόσιους υπαλλήλους, απειλείται με ανατροπή η κυβερνητική πολιτική στο τομέα αυτόν, κυρίως μέσω έκδοσης δικαστικών αποφάσεων που θα κρίνουν, πιθανότατα, αντισυνταγματικές πολλές ρυθμίσεις των νέων ασφαλιστικών νόμων.

Το κλίμα ανάμεσα στο σύνολο των δικαστών είναι βαρύ, αν και δεν αντιδρούν όλοι με οξύ τρόπο. Αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως τα προεδρεία όλων των δικαστικών ενώσεων για να συντονίσουν τη δράση τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί δικαστές δηλώνουν ευθέως την πρόθεσή τους να παραδώσουν, ομαδικά, τις παραιτήσεις τους στα χέρια των συνδικαλιστικών τους ενώσεων προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό ατού, για τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις του ασφαλιστικού.

Βασικό αίτημά τους είναι να μην υπαχθούν (οι νέοι συνάδελφοί τους) από 1-1-2011 στο ΙΚΑ, καθώς θεωρούν την εξέλιξη αυτή υποβάθμιση του ρόλου τους ως ανεξάρτητων λειτουργών του κράτους. «Θέλουν με την υπαλληλοποίηση να μας κάμψουν», υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου, που δηλώνει πως αν συμπεριληφθούν στο ΙΚΑ και οι βουλευτές και οι υπουργοί, οι οποίοι, ως κρατικοί λειτουργοί, αμείβονται επίσης από το κράτος, οι δικαστές θα αποσύρουν όλα τα αιτήματά τους.

Οσο όμως κι αν η απειλή υποβολής ομαδικών παραιτήσεων από δικαστές ακούγεται ως «ύστατο όπλο», δημιουργεί εν τούτοις μια ατμόσφαιρα θεσμικής αταξίας, που δεν συνάδει στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας. Γι' αυτό και αρκετοί δικαστές και εισαγγελείς έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι δεν ενστερνίζονται αυτή την ακραία μορφή αντίδρασης, γιατί στερεί από τους δικαστές τη νηφαλιότητα που απαιτεί ο ρόλος τους και στρέφει τη κοινή γνώμη εναντίον τους.

Πρώτη αντίδραση

Ως εναλλακτική, ηπιότερη, απάντηση, οι δικαστές, εισηγούνται στις ενώσεις τους να απέχουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο, από διάφορες πράξεις και ενέργειες. Συγκεκριμένα, συζητούν ως πράξη αντίδρασης να επιστρέψουν στα δικαστήρια όλες τις δικογραφίες που έχουν στο σπίτι τους, να απαιτήσουν όλοι γραφείο στην έδρα των δικαστηρίων και να τηρούν σχολαστικά το ωράριο λειτουργίας, ως κανονικοί υπάλληλοι. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο όμως, πολλές υποθέσεις, όπως τα αυτόφωρα και οι υποθέσεις με επείγοντα χαρακτήρα (π.χ. λήξη 18μηνου), θα κινδυνεύσουν να μην εκδικαστούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να σταματήσει να λειτουργεί η απονομή δικαιοσύνης και πολλοί κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς δίκη!

Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έδειξε να πείθεται από τα επιχειρήματα των δικαστών και δεν υποχώρησε στα αιτήματά τους. Αντικρούει μάλιστα ως ανυπόστατο το επιχείρημα περί «υπαλληλοποίησης» και υπονόμευσης της ανεξαρτησίας τους, ως ισοβίων κρατικών λειτουργών, παραπέμποντας στα όσα συνέβησαν, στο όχι μακρινό παρελθόν, σε σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον (Βατοπέδι, Siemens, άγονες γραμμές). Οι ίδιες πηγές προσθέταν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει με την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας ότι προωθεί την δικαστική ανεξαρτησία στην πράξη.

Μετά το καλοκαίρι, αναμένεται να ψηφιστούν και άλλα μέτρα ενίσχυσης της ανεξαρτησίας στο Οργανισμό των Δικαστηρίων, με στόχο να κοπεί η εξάρτηση των δικαστών και των εισαγελέων από τους προϊσταμένους τους. Θα καθιερωθούν έτσι αντικειμενικά κριτήρια για μεταθέσεις και προαγωγές, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα εκδικητικών «παραλείψεων» όσων δικαστών δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις.

Ανάμεσα στα κριτήρια που μελετώνται είναι η συνεκτίμηση, εκτός της αρχαιότητας (μέσω της επετηρίδας) και των πειθαρχικών ποινών, περισσότερων δεδομένων στις προαγωγές που αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Τέτοια κριτήρια θα μπορούσε να είναι η επιστημονική επάρκεια του δικαστή, οι γνώσεις του, η νομική του ικανότητα (π.χ. εάν οι αποφάσεις του καταπίπτουν ή στέκονται σε ανώτερους βαθμούς).

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονταν, επίσης, ενοχλημένοι από την πληροφορία ότι πριν από περίπου ένα μήνα πρώην και νυν ανώτατα στελέχη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου συναντήθηκαν στο σπίτι πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης επί Ν.Δ. Ν. Δένδια. Το «παρών» έδωσαν επίσης και οι εκλεγμένοι προϊστάμενοι των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών της Αθήνας.

«Κοινωνική εκδήλωση»

«Επρόκειτο για μια απλή κοινωνική εκδήλωση όπου είχαμε πάει με τις γυναίκες μας», επιμένουν όσοι πήγαν διαψεύδοντας ότι εκεί ήταν δυνατόν να συζητηθεί οτιδήποτε αφορούσε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού από τον Πόρο, ότι «η Δικαιοσύνη είναι ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει».

Στο ίδιο μήκος κινείται και η πρόθεση του υπουργείου να αναθέσει σε εκπροσώπους των εισαγγελιών την ενημέρωση του τύπου για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις των οργάνων τους. Με το τρόπο αυτό η κυβέρνηση πετά το «μπαλάκι της ενημέρωσης» στους ίδιους τους εισαγγελείς, ώστε να μην εμπλέκεται με κανέναν τρόπο η εκτελεστική εξουσία όποιες αβελτηρίες στη διεκπεραίωση κρίσιμων υποθέσεων.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΘΕΜΑ: Aπελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών μετά την αιτιολογημένη γνώμη

Tη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, στον πολυχώρο «BATIS» η συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με κύριο θέμα την απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών μετά την αιτιολογημένη γνώμη την οποία η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα, δυνάμει του άρθρου 258 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε.

Στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιώματων κ. Χάρης Καστανίδης.

Ο Πρόεδρος

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ.ΚΕΒΡΕΚΑΚΗΣ

ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ανώνυμο εξυβριστικό τηλεφώνημα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης



O Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κύριος Μανόλης Λαμτζίδης, κατέθεσε το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010 στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης προφορική μήνυση «κατ’ αγνώστων» διότι το πρωί της ίδιας ημέρας δέχθηκε ανώνυμο εξυβριστικό τηλεφώνημα που συνδέεται με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το τελευταίο διάστημα ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως την πραγματοποίηση του Διαβαλκανικής Διάσκεψης (17-20 Ιουνίου 2010), την οποία παρακολούθησε και πολυπληθής αντιπροσωπεία Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, την προετοιμασία αποστολής 10 νέων δικηγόρων και ασκουμένων στην Προύσα μεταξύ 3 και 7 Αυγούστου στο πλαίσιο ανταλλαγής νέων δικηγόρων και ασκουμένων με το Δικηγορικό Σύλλογο Προύσας.

Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα την παραμονή της αναχώρησής του για τη Βηρυτό (Συνέδριο της Ένωσης Αράβων Δικηγόρων) και στη συνέχεια για την Άγκυρα, όπου είναι προσκεκλημένος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο ίδιος και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν δεχθεί ανώνυμα τηλεφωνήματα με παρόμοιο περιεχόμενο, με το οποίο οι ανώνυμοι τρίτοι εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη συμμετοχή Τούρκων δικηγόρων σε μία σειρά εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
www.dsth.gr

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΕΦΟΔΟΣ ΣΔΟΕ ΣΤΟ ΔΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για φορολογικές «ατασθαλίες» και καταστάσεις με τις παραστάσεις δικηγόρων έψαξε το ΣΔΟΕ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ύστερα από καταγγελία, δύο ελεγκτές της υπηρεσίας, εμφανίσθηκαν στον 4ο όροφο του δικαστικού μεγάρου και για περίπου δύο ώρες αναζητούσαν στοιχεία για το σύστημα εσόδων - εξόδων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Μανώλη Λαμτζίδη, αναζήτησαν πρώτα τα βιβλία εσόδων - εξόδων, μη γνωρίζοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και γι' αυτό δε διατηρεί βιβλία.
Στη συνέχεια μπήκαν στο γραφείο του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας και ήλεγχαν όλα τα παραστατικά και τις αποδείξεις που υπήρχαν εκεί. Έκαναν ερωτήσεις τόσο στον προϊστάμενο, όσο και στον κ. Λαμτζίδη, σχετικά με τις χορηγίες που γίνονται σε διάφορες εκδηλώσεις.
Ζήτησαν στοιχεία σχετικά με χορηγίες που παίρνει ο σύλλογος για εκδηλώσεις και στάθηκαν ιδιαίτερα στην τελευταία, της βαλκανικής συνάντησης δικηγόρων, όπου χορηγοί ήταν η νομαρχία και η μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι οι τελευταίες χορηγίες δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη και γι' αυτό δεν υπάρχουν παραστατικά.
"Ως και για τα παλιά έπιπλα που υπάρχουν στο γραφείο μου ζήτησαν αποδείξεις. Τους δείξαμε αποδείξεις αγοράς για τα καινούργια. Τα παλιά ήταν δωρεά ενός αείμνηστου συναδέλφου μας εδώ και δεκαετίες", είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Μεταξύ των άλλων, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αναζήτησαν και καταστάσεις με τις παραστάσεις των μελών του δικηγορικού συλλόγου, για το 2009 και το 2010.
Σύμφωνα με τον κ.Λαμτζίδη, "ο σύλλογος δε διατηρεί τέτοια στοιχεία, αλλά τα έσοδα αυτά είναι όλα φορολογήσιμα, αφού το απόκομμα κάθε παράστασης στο δικαστήριο, οι κρατικές υπηρεσίες υποχρεούνται να το στέλνουν και στην αρμόδια ΔΟΥ".
www.enet.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ !!!

Τα νέα είναι πολλά και άσχημα και δυστυχώς συνοψίζονται σε μία μόνο φράση: Το σούβλισμα ξεκίνησε και άρχισαν να μας γυρίζουν !!!

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πρώτον: Μας ήλθε νέα αιτιολογημένη γνώμη από την Ε.Ε. , με καταληκτική ημερομηνία στις 13.9.2010, για την εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκενστάιν (Οδηγία 2006/123 ήτοι πλέον ν.3844/2010), με την οποία μας ζητούν τα "πάντα όλα", δηλαδή την κατάργηση ελαχίστων αμοιβών, γραμματίων........

προείσπραξης, εδαφικών περιορισμών και εμποδίων για την ίδρυση και λειτουργία πολυεπαγγελματικών εταιρειών.

Ιδού και τα links, στα οποία θα μπορέσετε να μελετήσετε μόνοι σας αυτά που μας ζητούν (το υλικό δυστυχώς δεν το βρήκαμε στην ελληνική για να μη σας αναγκάσουμε να ξεσκονίσετε τα αγγλικά σας). .

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2010/services_directive_en.htm

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2010/services_directive/greece_en.pdf

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2010/services_directive/consultation_paper_en.pdf

Δεύτερον: Την εβδομάδα που μας πέρασε συναντήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης, με τους κ.κ. Παξινό, Μανουσάκη και Βαλεργάκη, γενικό γραμματέα του Δ.Σ.Θ, ο οποίος ήλθε στην Αθήνα στη θέση του κ. Λαμτζίδη, με αντικείμενο συζήτησης την "απελευθέρωση" του δικηγορικού επαγγέλματος και τη στάση που θα τηρήσουν οι τρεις μεγάλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Οι κ.κ. Παξινός και Μανουσάκης έδωσαν τα "πάντα όλα" (αν κάνουμε λάθος ας υπάρξει επίσημη διάψευση και ενημέρωση γι' αυτά που συζητήθηκαν, καθώς και τοποθέτηση των Προέδρων ΔΣΑ και ΔΣΠ για την "απελευθέρωση") με αντάλλαγμα τη διατήρηση των γραμματίων προείσπραξης δηλαδή των "τεκμηρίων αμοιβής" , επί των οποίων θα φορολογούμεθα και θα πληρώνουμε ΦΠΑ, ενώ ο κ. Βαλεργάκης επιφυλάχθηκε για να αποφασίσει το Δ.Σ. του Συλλόγου του.

Μάλιστα στη συνάντηση αυτή ο κ. Παξινός ξεκαθάρισε ότι, αν στην Ολομέλεια που θα γίνει αποφασιστούν κινητοποιήσεις από τους "απείθαρχους" συλλόγους, ο Δ.Σ.Α. δεν θα ακολουθήσει διότι η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι "δεσμευτική", δηλαδή ξανά - μανά και παλιά μας τέχνη "κόσκινο".... .

Τρίτον: Ηδη εστάλη πρόσκληση από τον κ. Παξινό για σύγκληση Ολομέλειας των Προέδρων τη Δευτέρα, 19.7.2010 με θέμα "την απελευθέρωση" (προσοχή όχι τη μη απελευθέρωση) του επαγγέλματος μας, στην οποία, όπως αναγράφεται, θα παρίσταται και ο κ. Καστανίδης!!!

Και ο τόπος σύγκλησης της Ολομέλειας ποιός είναι; Μα η Καβάλα, δηλάδή όσο πιο μακριά από την Αθήνα γίνεται, διότι προφανώς οι κ.κ. Παξινός και Μανουσάκης δεν επιθυμούν να πάρουν και πολύ είδηση του τι παίζεται οι 23.000 (όπως ισχυρίζεται ο κ. Παξινός) της Αθήνας και οι 1800 δικηγόροι του Πειραιά!

Τέταρτον: Για όποιον δεν "συνεργάζεται" υπάρχει το μαστίγιο και ο διασυρμός!

Ετσι επειδή ο Δ.Σ.Θ δεν μπήκε (τουλάχιστον αμέσως) στην παρέα των "προθύμων" μπήκε στο "στόχαστρο" και ο φιλοδικηγόρος Υπουργός, κ. Καστανίδης του έστειλε το ....ΣΔΟΕ (!!!!) (βλέπετε σχετικό άρθρο εδώ), πρακτική που συνηθίζεται τώρα τελευταία προς συνετισμό των απείθαρχων συνδικαλιστών, καθώς μόλις πριν δέκα ημέρες έγινε "ντου" των αδιάφθορων και στην ΠΝΟ!!! (βλέπετε σχετικό άρθρο εδώ)

Και το μεγάλο πρόβλημα ξέρετε ποιό είναι κατά την άποψη μας; Οτι ο κ. Λαμτζίδης δεν βγήκε να καταγγείλει ευθαρσώς την πραγματική αιτία του "ντου" στα ΜΜΕ και ψέλισε διάφορα περί καθαρού ουρανού που αστραπές δεν φοβάται, και βεβαίως το ότι και οι υπόλοιποι σύλλογοι (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) κρατούν την ίδια στάση και κάνουν τα "παγόνια"!!!!

Για όλα αυτά λοιπόν εμείς επαναλάμβάνουμε : Κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας!!! Και επειδή στην περίπτωση μας άρχισε ήδη το σούβλισμα, μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τη στάση μας, αν βεβαίως επιθυμούμε να τη γλιτώσουμε;
www.skoyzekaifilonos

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΑΣΗΘΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΕΩΣ 28/07/2010

Ιεράπετρα, 07/07/2010
Σε συνέχεια της απόφασης που είχε παρθεί στην Γενική Συνέλευση της 14/6, συγκλήθηκε σήμερα 07/07/2010 νέα Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική αφού συμμετείχαν 60 από τους 100 δικηγόρους που αριθμεί ο σύλλογος μας. Με την πρόταση για συνέχιση της αποχής τάχθηκαν 43 συνάδελφοι, ενώ ενάντια ψήφισαν 17. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής έως και τις 28/07/2010, οπότε θα συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση.

Σε αντίθεση με λίγους συναδέλφους που θεωρουν ότι ο αγώνας μας είναι μάταιος και φάνηκαν να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τις θέσεις της ολομέλειας, η πλειοψηφία των συναδέλφων τάχθηκε με την άποψη, ότι για μια ακόμη φορά μεθοδεύεται η «ύπνωση» του δικηγορικού κόσμου, προκειμένου η κυβέρνηση ανεμπόδιστα μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει στην εφαρμογή του μνημονίου. Άλλωστε, την τακτική της κυβέρνησης την είδαμε και στο θέμα της επιβολής του Φ.Π.Α., όπου μέχρι τελευταία στιγμή διοχέτευε πληροφορίες περί αναβολής του μέτρου. Τόσο η επιβολή του Φ.Π.Α. όσο και η εισαγωγή του ασφαλιστικού προς ψήφιση, δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, οι όποιες ανακοινώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην καλύτερη περίπτωση μόνο με επιφύλαξη μπορούν να αντιμετωπιστούν…

Επίσης, οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούμε ότι οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Ολομέλεια, είναι καρπός της έντονης πίεσης που ασκήθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις, και όχι απόρροια της «επαναστατικότητας» της Συντονιστικής Επιτροπής. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, αλλά να πιέσουμε ώστε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να προχωρήσει ο συντονισμός και η κλιμάκωση του αγώνα μας.

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Μανώλης Καλαϊτζάκης
skouzekaifilonos.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-7-2010 ΣΤΙΣ 12.30

Την Παρασκευή 9-7-2010 στις 12.30 στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Δράμας Γενική Συνέλευση Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας με θέμα ενημέρωση για ΦΠΑ κλπ.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Λ. την 07.07.2010, και σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας και αγωνιστικότητας:
α) Για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και προσβάλλουν τα δικαιώματα των δικηγόρων ως εργαζομένων.
β) Για την έξωθεν επιβεβλημένη και απαράδεκτη ως προς την μεθόδευσή της επιβολή Φ.Π.Α. 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες.
γ) Για την διαφαινόμενη παραπλάνηση του δικηγορικού κόσμου σχετικά με την απάντηση της ελληνικής πολιτείας στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί "απελευθερώσεως του επαγγέλματος" (οδηγία Μπολκενστάιν),
δ) Για τις απαράδεκτες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πολιτεία σε βάρος των πολιτών της -και των δικηγόρων- με το Μνημόνιο.
αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Διήμερη εβδομαδιαία επαναλαμβανόμενη αποχή των μελών του Δ.Σ.Λ. (υπό τους όρους της από 15.06.2010 απόφασης του Δ.Σ.) από αύριο 8η Ιουλίου 2010 έως και την 6η Σεπτεμβρίου 2010, και συγκεκριμένα κατά τις εξής ημέρες:
08.07.2010, 09.07.2010,
14.07.2010, 15.07.2010,
23.07.2010, 26.07.2010,
03.08.2010, 04.08.2010,
12.08.2010, 13.08.2010,
16.08.2010, 17.08.2010,
25.08.2010, 26.08.2010,
03.09.2010, 06.09.2010
3. Εκ νέου σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Λ. την 7η Σεπτεμβρίου 2010.
ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΠΑΛΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΑΕΔ

Δημοσιεύτηκε στην ΕτΚ (ΦΕΚ- Β 846/17-6-2010) η τροποποίηση της υπ΄ αριθ. 5409/53/16-12-2009 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ σχετικά με την κατάρτιση Προγράμματος 2.500 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 22-64 ετών.

Η ως άνω απόφαση ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι “... οι ενδιαφερόμενοι να υπαχθούν στο πρόγγραμμα θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης ...”.

Όπως είναι διατυπωμένη η ως άνω προϋπόθεση υπαγωγής στο πρόγραμμα απαιτεί την ύπαρξη της ιδιότητας του ανέργου πριν την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Τούτο, όμως, είναι πρακτικά αδύνατο να επισυμβεί στο επάγγελμα μας, αφού ο νέος δικηγόρος πριν την έναρξη της δραστηριότητας του έχει κάνει υποχρεωτική 18μηνη άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να εγγραφεί ως άνεργος και να διαθέτει δελτίο ανεργίας.

Είναι, λοιπόν, ευνόητο ότι με βάση τον ως άνω όρο, αν και δεν είναι στις εξαιρέσιμες δραστηριότητες, αποκλείονται de facto οι νέοι δικηγόροι, αφού δεν νοείται εγγραφή ανέργου και δελτίο ανεργίας κατά την διάρκεια της άσκησης.

Προς άρση της ως άνω de facto εξαίρεσης και κατά συνέπεια του απαράδεκτου αποκλεισμού των νέων δικηγόρων από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, που αφορά νέους ελεύθερους επαγγελματίες, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως το Δ.Σ. της ΕΑΝΔΑ για να εξετάσει το όλο θέμα και να αποφασίσει τους τρόπους και τα μέσα αντίδρασης.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνω:

1. Να συνταχθεί υπόμνημα με τις θέσεις μας, στο οποίο θα ζητάμε την εξαίρεση των νέων δικηγόρων από την ως άνω προϋπόθεση και να αποσταλεί στον Διοικητή και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, με παράλληλη κοινοποίηση του στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας.
2. Να ζητηθεί ακρόαση από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ για να του εκθέσουμε και προφορικά τις απόψεις μας.

Η σοβαρότατη οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, πλήττει σημαντικά και το επάγγελμα μας, με κύριους αποδέκτες τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Η ανάγκη στήριξης τους είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Οι νέοι δικηγόροι δεν είμαστε ούτε «οι φτωχοί συγγενείς» ούτε «οι επαίτες» του συστήματος. Διεκδικούμε την επαγγελματική μας αυτοτέλεια και την ισότιμη συμμετοχή μας στην επαγγελματική ζωή.

Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν την επιστημονική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

Θα την προασπίσουμε μέχρι τέλους και με κάθε μέσο.

Δημήτριος Λυρίτσης
Δικηγόρος
Μέλος Δ.Σ. ΕΑΝΔΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΧΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την παράταση της αποχής μέχρι και την 8η Ιουλίου, ημέρα γενικής απεργίας, λόγω της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε την παράταση της αποχής μέχρι και την 8η Ιουλίου, ημέρα γενικής απεργίας, λόγω της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΠΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ

του δικηγόρου, Δημήτρη Καραμήτσα,
Αντιπροέδρου του Ν.ΙΝΚΑ
- Αντισυνταγματικές, αντικοινωνικές, καταστροφικές και αντιανθρώπινες οι αυξήσεις του Φ.Π.Α., παράλληλα με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.
- Οι ενώσεις καταναλωτών θα προασπίσουν στην Δικαιοσύνη την βάναυσα θιγόμενη αξία του ανθρώπου.
1. Εφαρμόζονται από σήμερα οι νέες αυξήσεις στον Φ.Π.Α., αλλά και η επιβολή Φ.Π.Α. σε μία σειρά υπηρεσιών.
Η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών αποτελεί ένα ακόμα βήμα της ακολουθούμενης εγκληματικής εις βάρος των πολιτών αυτής της χώρας πολιτικής των κυβερνήσεων, αυτής και της προηγούμενης, καθώς ουσιαστικά ακολουθείται η ίδια πολιτική.
Ο Ελληνας πολίτης, αυτονόητα καταναλωτής αγαθών και υπηρεσιών, καλείται και πάλι να πληρώσει τις επιλογές των πολιτικών, που έφεραν την χώρα στην καταστροφή. Είναι ευνόητο βεβαίως ότι τα δάνεια που λήφθηκαν ελάχιστα αξιοποιήθηκαν υπέρ του Ελληνα πολίτη, αλλά αναλώθηκαν στα χέρια λίγων, με αποτυχημένες πολιτικές και την κερδοσκοπική διαφθορά να διατρέχει οριζόντια και κάθετα το κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.
Η αποτυχία των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες αποκρύπτεται έντεχνα και επιβάλλεται κατά τρόπο αντισυνταγματικό μία ακόμα σκληρότερη, απάνθρωπη και ανάλγητη εκδοχή της.
Είναι αυτονόητο ότι οι νέες αυξήσεις στον Φ.Π.Α. θα προκαλέσουν νέες σαρωτικές απανωτές αυξήσεις στις τιμές όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που αφορούν τους καταναλωτές.
Με τις νέες αυξήσεις ο ανακοινούμενος Δ.Τ.Κ. θα ανέλθει άνω του 7% και ο πραγματικός, αυτός των νοικοκυριών θα ξεπεράσει το 10% . Το άμεσα συνεπαγόμενο για τους ανθρώπους είναι περισσότερη στέρηση, φτώχεια, δυστυχία και εξαρτήσεις.
Οι ενώσεις μας καταδικάζουν απερίφραστα και κάθετα τα μέτρα της κυβέρνησης που θίγουν την ζωή, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
Καταδικάζουμε απερίφραστα και κάθετα και τις πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα της ολιγαρχίας, που ελέγχει την αγορά και αποκομίζει τεράστια αισχροκερδή ποσά από το υστέρημα των πολιτών – καταναλωτών, καθώς πρόκειται για απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που παρέδωσαν την κοινωνία βορά στα χέρια των πολυεθνικών, των ημεδαπών κεφαλαιούχων και των μεσαζόντων.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
2. Λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε προτείνει επανειλημμένα, λύσεις που έχουν γίνει καθολικά αποδεκτές από το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά οι κυβερνήσεις δέσμιες των ολιγαρχιών δεν τολμούν να τις εφαρμόσουν και ούτε καν καλούν τις ενώσεις καταναλωτών στις συζητήσεις με τους ισχυρούς φορείς της αγοράς.
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση,
προκειμένου το κράτος να ανταποκριθεί στον συνταγματικό του ρόλο, αφού με διατάγματα αποφάσισε την μείωση αποδοχών και συντάξεων, να μειώσει αντίστοιχα τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, ώστε να προστατευτεί η αξία, η ζωή, η τιμή, η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητα των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση το μόνο που έπραξε ήταν ατελέσφορες κατ’ ιδίαν συναντήσεις – παρακλήσεις με τους παράγοντες που ελέγχουν την αγορά (χωρίς να προσκληθούν οι πολίτες καταναλωτές).
Το κράτος έχει από τους πολίτες την αξίωση να υπακούουν στις επιταγές του νόμου, ρυθμίζοντας με αυτούς κάθε σφαίρα της ζωής τους. Στα ζητήματα της «αγοράς» το κράτος απέχει και δεν υφίσταται, έχοντας παραχωρήσει ασύδοτες κερδοσκοπικές ελευθερίες σε όσους ελέγχουν την «αγορά» και εις βάρος των πολιτών.
Ως κοινωνία απαιτούμε από το κράτος μας την άμεση ρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς προς το συμφέρον των πολλών. Το συμφέρον των πολλών είναι στην περίπτωση αυτή η προστασία της ζωής, τις τιμής, της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των πολιτών: η προστασία της αξίας του ανθρώπου .
Τα ανηλεή φορολογικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εναντίον των Ελλήνων πολιτών, για να εξυπηρετηθούν οι δανειστές της πολιτικής της, ενώ παράλληλα μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις είναι παράνομα και απόλυτα αντισυνταγματικά.
«Λησμόνησε» η κυβέρνηση ότι θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος είναι αυτή του άρθρου 2: Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Η αξία όμως του ανθρώπου είναι άμεσα και κυρίαρχα συνδεδεμένη με την δυνατότητά του να απολαύσει βασικά βιοτικά αγαθά, αναγκαία για την ζωή του.
Την πρωταρχική αυτή υποχρέωσή της η Πολιτεία, το Κράτος, η Κυβέρνηση καταπάτησε βάναυσα με τα μέτρα που έλαβε. Αφού μείωσε μισθούς και συντάξεις, όφειλε να ανταποκριθεί στην πρωταρχική της υποχρέωση αυτή της προστασίας της αξίας του ανθρώπου. Οφειλε να μεριμνήσει ώστε να μειωθούν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες αυτής της χώρας, η αξία του ανθρωπίνου όντος που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα αγαθά αυτά και την χρήση τους.
Πράττοντας τα αντίθετα η κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα και έθεσε υπό αναίρεση όλα τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών που προστατεύουν την αξία του ως ανθρώπου και μέλους αυτής της κοινωνίας.
Μήπως θα πρέπει να ενθυμήσουμε στην κυβέρνηση ότι κατά το άρθρο 25 του Συντάγματος : Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους.
Επειδή τα εν λόγω μέτρα της κυβέρνησης, ως ελήφθησαν, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και επειδή η τακτική της κυβέρνησης να μειώνει μισθούς και συντάξεις με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών αποτελεί πράξη αντίθετη με την πρωταρχική συνταγματική υποχρέωσή της για την προστασία της αξίας του ανθρώπου, οι ενώσεις μας έλαβαν την απόφαση να καταγγείλουν την ανωτέρω συμπεριφορά στον ελληνικό λαό και να στραφούν με ποινικά, διοικητικά και αστικά έννομα μέσα κατά των διατάξεων αυτών, ώστε να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές και να διωχθούν ακόμα και ποινικά οι υπεύθυνοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" (τ. 105)
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που οι εντολοδόχοι της τρόϊκας - κατά την επιεικέστερη εκδοχή - θέλουν να ψηφίσουν ως νόμο του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου κατεδαφίζεται ολοκληρωτικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης αφού το κράτος αποσύρεται όχι μόνο με την έννοια της συμμετοχής του στις δαπάνες συνταξιοδότησης αλλά και από την υποχρέωση να εγγυάται την καταβολή των συντάξεων. Η διαπίστωση αυτή, όσο και αν ενοχλεί αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τη σιωπή των αμνών για να περάσει στη κοινωνία η κυβερνητική πολιτική, προκύπτει αβίαστα από τις ακόλουθες «ρυθμίσεις» που προωθούνται, και αφορούν βεβαίως και τους δικηγόρους :

1.- Κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους που..........

δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος. Επανακαθορισμός , δηλαδή στην ουσία καρατόμηση, των Δ. Χ., Δ.Π. και ΕΑ στα ποσά των 400, 200 και 200 ευρώ αντίστοιχα στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος. Ο διπλοσυνταξιούχος δικαιούται τα παραπάνω ποσά μόνο από ένα ταμείο,αυτό που του χορηγεί την μεγαλύτερη σύνταξη, αρκεί να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος

2.- Πάγωμα για 3 χρόνια όλων των συντάξεων (εκτός αν κατ’ εντολή ή επίκληση εντολής της τρόϊκα παραταθεί και πέραν της τριετίας).

3.- Κατάργηση των κατωτέρων συντάξεων καθώς και του ΕΚΑΣ

4.- Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 65 χρόνια (γυναίκες και άνδρες) μέχρι την 31.12.2015, εκτός αν η διάταξη τροποποιηθεί προς το χειρότερο.

5.- Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στα 60 χρόνια (γυναίκες και άνδρες) μέχρι την 31.12.2015, εκτός αν και αυτή η διάταξη τροποποιηθεί προς το χειρότερο.

6.- Πρόβλεψη για παραπέρα αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας ανά δεκαετία , ανάλογα με το “προσδόκιμο όριο ζωής”

7.- Αύξηση στα 40 χρόνια του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για πλήρη σύνταξη «όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τις νέες ρυθμίσεις»

8.- Δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων σε επίπεδα κάτω του 50% από 1.1.2018 (βάσιμα υποστηρίζεται ότι η μεταβολή θα ισχύσει από 1.1. 2015. Αυτό θα συμβεί με την καθιέρωση της βασικής και αναλογικής - δήθεν ανταποδοτικής - σύνταξης.Από αυτές η πρώτη (βασική), που δεν είναι άλλη από την περίφημη «εθνική σύνταξη» του Γ.Α.Παπανδρέου , αντιστοιχεί σε 360,00 ευρώ (το σημερινό δηλαδή ΕΚΑΣ συν κάτι ψιλά) και θα δίδεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους , η δε δεύτερη (αναλογική) που θα υπολογίζεται με μειωμένους κατά τα 2/3 συντελεστές σε σχέση με τους σημερινούς , θα αποτελεί τη «σύνταξη» όσων θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτή η ρύθμιση θα έχει σαν αποτέλεσμα δικηγόρος 65 ετών με 30 χρόνια ασφάλισης να λάβει σύνταξη 551,65 ευρω (360,00 + 191,65 ) και με 40 χρόνια ασφάλισης 811,00 ευρω (360,00 + 451,00 )

9.- Δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (60ου ετος) αφού εκτός από το πέναλτυ (μείωση 30%) δεν δίδεται η βασική σύνταξη μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Στη περίπτωση αυτή ο δικηγόρος του παραπάνω παραδείγματος (60 ετών με 30 χρόνια ασφάλισης) θα λάβει το 70% της αναλογικής σύνταξης δηλαδή το φοβερό ποσό των 134,15 ευρώ (191,65 Χ 70%) το οποίο θα «αναπροσαρμοσθεί» στα επίπεδα των 494,15 ευρώ πέντε χρόνια αργότερα

10.- Καθιέρωση γενικού ορίου κατώτερης σύνταξης για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους στα επίπεδα των 450 ευρώ εφ’ όσον θα αντιστοιχεί στο «80% του 18πλασιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη». Επισημαίνεται εδώ ότι το σημερινό κατώτερο όριο συντάξεων στο ΙΚΑ ανέρχεται σε 489,00 ευρώ και με το ΕΚΑΣ υπερβαίνει τα 700 ευρώ)

11.- Κατάργηση των πλασματικών ετών ασφάλισης (χρόνος άσκησης, πενταετία, ενδεχομένως και η στρατιωτική υπηρεσία)

12.- Δραστική μείωση έως και εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων αφού το ύψος τους και η χορήγησή τους εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης,τις οποίες ο κατ’ ευφημισμό Υπουργός Εργασίας πρότεινε να γίνονται από τη τρόϊκα για να είναι αξιόπιστες ( αν δεν επιλεγεί η ενσωμάτωσή τους στη κύρια σύνταξη έτσι ώστε η περίφημη «αναπλήρωση» να φθάσει στο 65% έως 80% των αποδοχών)

13.- Σάρωμα των αναπηρικών συντάξεων και μάλιστα χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού δικαστικού ελέγχου με τη θέσπιση αμιγώς αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αναπηρίας με βάση πίνακα αναπηριών που θα ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως γνωσεων,ειδικότητας, ηλικίας,δυνατότητας επαγγελ-ματικού αναπροσανατολισμού, συνθηκών αγοράς εργασίας στο τομέα ενασχόλησής τους, δηλαδή των παραγόντων εκείνων που λαμβάνονταν μέχρι σήμερα υπ’ όψη για το προσδιορισμό της αναπηρίας (υποκειμενικό σύστημα το οποίο υπόκειτο σε δικαστικό επί της ουσίας έλεγχο)

14.- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (3) μέχρι το 2018 από την οποία φέρεται να εξαιρείται το ΕΤΑΑ υπό την προϋπόθεση να καταβάλλει με δικούς του πόρους και τη βασική σύνταξη. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το ΕΤΑΑ δεν θα εξαιρεθεί τελικά από το νόμο και θα ενοποιηθεί με τον ελλειμματικό ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα αποθεματικά και η περιουσία του, αφού υπάρχει ρητή δέσμευση στο Μνημόνιο για 3 ταμεία. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι από την ενοποίηση των ταμείων ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ και ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων, ο οποίος θα ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων, παρά το γεγονός ότι τα αποθεματικά του επαρκούν για να κρατήσει την αυτοτέλειά του.

15.- Υπαγωγή στο Ενιαίο Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του επιπέδου των παροχών υγείας και βεβαίως τον τεράστιο κίνδυνο από τη προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο διάταξη για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Φ.Κ.Α.

16.- Κατάργηση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των φορέων υγείας

17.- Θέσπιση ειδικής εισφοράς από 7% εως 14% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρω υπέρ του ΛΑΦΚΑ

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα νομοσχέδια που ήδη ψηφίσθηκαν και αποτελούν πλέον νόμους του κράτους (επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, ενσωματωθείσα στο Μνημόνιο οδηγία Bolkenstain) αλλά και τις «ρυθμίσεις» που θα ακολουθήσουν , μετά από «διαβούλευση» με τους «κατανοούντες την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία βρέθηκε η πατρίδα και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα των άδικων - γιατί να το κρύψομε άλλωστε - μέτρων» μας οδηγούν τελικά στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των φορέων μας, στην μετατροπή των συντάξεων μας σε επιδόματα πρόνοιας, στην εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων και νέων δικηγόρων και την πλήρη υποβάθμιση και αποδυνάμωση του κλάδου μας. Επιβάλλεται όσο ποτέ στο παρελθόν να αντιληφθούμε το μέγεθος της λαίλαπας που έφθασε και σαρώνει τα πάντα, να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις και να προχωρήσουμε σε πολύμορφες, μαζικές και αγωνιστικές δράσεις. Πρόκειται για τη δουλειά μας, τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας και την κοινωνική μας συνείδηση.

Πειραιάς 7 Ιουνίου 2010


ΖΩΗ ΚΑΡΑΝΤΖΑΛΗ – ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣ. ΤΣΟΥΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΧΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Χίος, 2-7-2010

Επισημάνσεις και προτάσεις για την πορεία των δικηγορικών ζητημάτων


Για μια ακόμη φορά και αντίθετα από όσα διακινούνται επισήμως, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό λειτούργημα παρατηρείται έλλειμμα πληροφόρησης, μεθοδεύσεις που δεν......

βλέπουν το φως στης δημοσιότητας, διαστρεβλωμένη έκφραση των θέσεών μας, με αποτέλεσμα ο χρόνος να «τρέχει» εις βάρος των δικηγόρων.

Α. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

Σχετικά με την από 5-5-2010 αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ισχύουν τα εξής:

Το πλήρες κείμενο της απάντησης, παρότι αναλύει πολύ πειστικά την επιχειρηματολογία μας για τη διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών, εν τούτοις, δεν καταλήγει σε αρνητική απάντηση, αλλά σε αίτημα χορήγησης προθεσμίας μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 προκειμένου (α) να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από την οδηγία 2006/123 αξιολόγηση και (β) να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, εν όψει της συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Οδηγία και το Μνημόνιο. Τέλος, επισημαίνεται ότι όταν αχθεί η διαφορά στο Δικαστήριο Ε.Ε. θα είναι άνευ αντικειμένου.

Κατόπιν τούτων γίνεται σαφές ότι επίσημη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα των ελαχίστων αμοιβών είναι να ρυθμιστεί με βάση τις απαιτήσεις του Ν. 3845/2010 (Μνημόνιο) με την ταυτόχρονη και καίρια επισήμανση ότι κατά το χρόνο εκδίκασης στο Δικαστήριο η διαφορά δεν θα έχει αντικείμενο, αφού οι ελάχιστες θα έχουν ήδη καταργηθεί με βάση τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Η θέση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη θέση που υιοθέτησε η Ολομέλεια για ένα σαφές «όχι». Αντιθέτως, συνδέει το ζήτημα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο, ουσιαστικά δε, συνιστά εκδήλωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης και μάλιστα σε επίσημο κείμενο ότι οι ελάχιστες αμοιβές θα καταργηθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Β. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΑΣ & ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ (τοπική αρμοδιότητα, διαφήμιση, κεφαλαιουχικές κ.τλ.)

Την 24-6-2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε νέα αιτιολογημένη γνώμη για το σύνολο των υποχρεώσεων και των επαγγελμάτων που αφορά η Οδηγία 2006/123 (σχετικά Reference: IP/10/821 Date: 24/06/2010, http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/821&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en). Σχετικά δεν παρατηρείται καμία ενημέρωση, ούτε δραστηριοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων. Ο κίνδυνος να βρεθούμε προ τετελεσμένων είναι και πάλι προφανής: (α) οι κρίσιμες διαβουλεύσεις θα γίνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, (β) η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως εκφράστηκε από τον Γ.Γ. του κ. Δημήτραινα στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Θεσσαλονίκη ήταν με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης των τοπικών περιορισμών και της άρσης απαγόρευσης της διαφήμισης. Παράλληλα δεν αποσαφηνίστηκε η θέση του Υπουργείου για τα υπόλοιπα θέματα της Οδηγίας (κεφαλαιουχικές, πολυεπαγγελματικές κτλ).

Γ. ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ
Η επιβολή του ΦΠΑ με τον τρόπο που έγινε, δηλαδή με την έκδοση της ΠΟΛ 1100 μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να υιοθετηθούν τα minimum που επεδίωκε η Συντονιστική περί απόδοσης του ΦΠΑ από τους Συλλόγους, σε συνδυασμό με τα μεθοδευμένα και διοχετευόμενα δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες περί αναβολής του μέτρου, συνιστά, όπως ορθά επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΛάρισας κ. Κατσαρός επίδειξη πυγμής εκ μέρους της Κυβέρνησης και μάλιστα εν μέσω της πανελλαδικής αποχής της Ολομέλειας. Αποτελεί δε προάγγελο της προβλεπόμενης εξέλιξης των θεμάτων μας, εάν δεν υπάρχει κλιμάκωση και αποφασιστικότητα στις κινήσεις μας.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένα (α) τη συνεχιζόμενη και καταφανή προσπάθεια παραπληροφόρησης εκ μέρους της Κυβέρνησης, (β) τα φαινόμενα χαλάρωσης της αποχής, (γ) την ανάγκη ανεύρεσης κατάλληλων τρόπων κινητοποιήσεων και έκφρασης των θέσεων μας, που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κρίσιμης καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία θα δρομολογηθούν εξελίξεις στα θέματά μας, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη συντονισμού των δράσεων των Δικηγορικών Συλλόγων, με προτεραιότητα τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΧ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΙΑΚ. ΤΣΟΥΡΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΦΠΑ ΓΡΑΦΕΙ Η Ι. ΜΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-07-10
Πολλοί δικηγόροι τάσσονται κατά της αποχής για τον ΦΠΑ

Την αντίδραση πολλών δικηγόρων έχει προκαλέσει η απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων να προχωρήσουν σε πολυήμερη αποχή. «Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου», λένε στη διακήρυξή τους, και δεν νοείται να αναπτύσσουν πρακτικές απλής «συνδικαλιστικής οργάνωσης», κηρύσσοντας με συνοπτικές διαδικασίες «αποχές» των μελών τους, ερήμην τους. «Καμία σχέση με την αποστολή των Δικηγορικών Συλλόγων και τα πραγματικά συμφέροντα των δικηγόρων δεν έχουν οι συντεχνιακής έμπνευσης διεκδικήσεις και οι αλλεπάλληλες αποφάσεις για αποχές που τις συνοδεύουν».

Η επιχειρηματολογία ότι «η επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές θα επιβαρύνει, σε βαθμό απαγορευτικό, την προσφυγή των πολιτών στη Δικαιοσύνη», είναι προσχηματική και αντιφάσκει με την παράλληλη άρνηση των Δικηγορικών Συλλόγων στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών του λειτουργήματος, που αναγκάζουν τους πολίτες να καταβάλουν διπλή αμοιβή για την ίδια παράσταση στο Δικαστήριο. Πέραν αυτών, η επιβολή ΦΠΑ θα λειτουργήσει υπέρ των δικηγόρων (ο ΦΠΑ των εξόδων θα συμψηφίζεται με το προς απόδοση εισπραττόμενο ΦΠΑ). Είναι υποκριτική η ρητορική περί ζημίας του κοινωνικού συνόλου από την κατάργηση των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών, τη στιγμή που οι Σύλλογοι αντιδρούν λυσσωδώς στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, θέτοντας υπό “κηδεμονία” τους πολίτες και αρνούμενοι το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα εάν χρειάζεται ή όχι υπηρεσίες δικηγόρου».
kathimerini.gr